Första dagen med hjälp härifrån!

Profile picture for user Chinetta

Nu har jag verkligen bestämt mig att söka och få hjälp. Orkar inte med mig själv och mitt drickande längre. Det gör inte min man heller. Jag dricker i perioder och då kan det pågå upp till en vecka.... Jag får fruktansvärda blackouter och minns inte mycket. Ångesten, skulden, skammen, som kommer när jag slutar dricka, den äter upp mig. Nu har jag fått rådet av en rådgivare att vi startar med en nykter period NU & det känns helt ok! Jag vill ju inte leva såhär och begriper inte varför det blev på detta sättet. I framtiden vill jag kunna dricka EN drink eller ETT glas mousserande och känna mig nöjd. Det är min förhoppning, mitt mål men också ett helt rimligt ultimatum ifrån min man. Jag tål inte mer än så och dricker jag mer så blir jag ingen rolig person att vara/leva med......

Jag har gått med i både alkoholprogrammet och kalendern och min resa startar idag! Vet dock att det gäller att ta en dag i taget. Tack för att jag får skriva av mig! Kram till er som läser!

Profile picture for user Chinetta

Jag slutade dricka i Söndags och känner inget sug. Är så tacksam över att jag äntligen har förstått att jag INTE kan klara detta utan hjälp ifrån andra. Fast kroppen är så trött, jag sover dåligt och ångesten har mig i ett fast grepp…..Vill bara att kroppen ska bli stark igen! Jag promenerar mycket, ca 1 mil om dagen i olika omgångar men just nu skänker det inte samma glädje. Jag funderar mycket på hur framtiden blir..,,mitt mål är ju att kunna dricka måttligt, helst inte bli berusad, aldrig mer bakis….hur blir det om några månader, när jul & nyår närmar sig? Högtider som bara uppmanar till att dricka. Kan jag klara av att vara måttlig då? Tankar rusar omkring och jag vet att jag ska ta en dag i taget. Vet att jag kommer få råd om strategi från alkohollinjen den dagen jag bestämmer mig för att vilja ta EN drink och inte mer.
Kanske man tänker alldeles för mycket i början, när man ÄNTLIGEN bestämt sig för hjälp….? Någon som känner igen sig? Kram och hoppas på en bra dag för oss alla

Profile picture for user Kennie

Hej,
Jag tänker att den nyktra tiden gör det lättare att sen hitta lösningar på hur man går vidare. Jag började med tre nyktra månader och jobbade mycket med min inställning till drickande och vad som ger mig njutning. Har landat i att alkohol blivit en sällan-företeelse. Har skurit bort alkoholen från nitton av tjugo händelser som jag tidigare tyckte hörde ihop med vin. Och det går lättare och lättare. Nya vanor sätter sig, jul är nu =julmust, uteservering i solen är = alkoholfritt bubbel och nötter. Det är så skönt att se igenom sina gamla måsten. Man måste inte alls dricka.

Profile picture for user Chinetta

Vilket bra sätt att tänka! Jag har ju druckit alkoholfritt många gånger i olika sammanhang och tycker det är mycket gott! Ska absolut tänka igenom detta för högtider m.m behöver ju verkligen inte innebära alkohol. Jag kommer att använda mina nyktra månader väl och hoppas på att att det bara kommer kännas bättre och bättre! Tack för dina tankar och råd!@Kennie

Profile picture for user GrodanE

@Chinetta Hej! Jag är också helt ny i denna grupp och läste sin berättelse och inser att den är väldigt lik min situation.
Känns skönt på någon sätt att höra att man inte är ensam i detta och att man kan få stöd hos varandra. Vilket jag kommer behöva. Dag 5 för mig nu och har gått ok hitintills, men förstår ju att det kommer jobbiga dagar där jag behöver vara stark. Kramar till er alla som finns här.

Profile picture for user Chinetta

Hej fina du! Det glädjer mig att du kan känna att du inte är ensam och att du känner att vi befinner oss i liknande situationer! Jag kommer också att behöva stöd ifrån andra, ensam är liksom inte stark…..Dag 4 för mig och det känns helt okej! Har redan tagit till mig att man tar en dag i taget, det räcker och man är inte sämre människa för det! Visst kommer det att bli jobbigt, det vet vi båda två, men jag tror att med hjälp och stöd så kan vi uppnå våra olika mål! Fyll i kalendern och anmäl dig till programmet som du gör i egen takt. Tack för att du hörde av dig till mig och en stor kram med önskan om en trevlig torsdag!@GrodanE

Profile picture for user BEATNGU

@Chinetta Ta det lugnt bara och testa dig fram. läs på nätet vad det finns för alternativ som kan passa. Man ska aldrig göra detta själv. Även om allt känns ok i början så är det alltid bra att skaffa sig så många säkerhetslinor man kan. Då vet man att det är bara att ringa och nån kommer att ha tid att hjälpa dig. Som att alltid ha en extra fallskärm om den vanliga krånglar. Inte fel alls.

Profile picture for user Chinetta

Åh du har så rätt! Jag har ÄNTLIGEN förstått att jag klarar inte detta ensam och det känns så tryggt att ha hittat hit men även att jag har kontakt med rådgivare på alkohollinjen, som faktiskt ska ringa mig idag. Jag kan ärligt säga att jag aldrig varit mer bestämd över att förändrar mitt sätt att se på alkohol och mitt eget sätt att förhålla mig till den. @BEATNGU

Profile picture for user Chinetta

En vecka idag!
Idag är det en vecka sedan jag ringde alkohollinjen för att få hjälp, det känns jättebra! Rådgivaren ska ringa mig idag och vi ska prata om hur denna första vecka har varit.
Jag har varit på fest och drack bara alkoholfritt OCH hade jättekul! En sådan skön känsla att ha kul samtidigt som jag har kontroll. Jag behövde inte heller vakna igår, söndag, med baksmälla, vilket ofta är det som gör att jag fortsätter dricka. Jag har delat EN drink tillsammans med min man i helgen och den smuttade vi på i ca 2 timmar. Det kändes bra och jag behövde inte mer. En dag i taget gäller, jag reflekterar mer nu över om och när jag vill ha alkohol och varför. Inget jag har gjort tidigare. Då har jag bara tänkt "nya tag" men så fungerar det inte. Alkohol är inte en vän om den får dig att tappa kontrollen, skada dina nära och kära......Jag har genom alkoholhjälpen insett att detta är ett beteende, många gånger en sjukdom, som kanske inte går att "bota" men FÖRÄNDRA genom att arbeta med självinsikt.
Kram till er alla

Profile picture for user Kennie

Hej, hur har du det? Hoppas allt fungerar som du önskar. Visst är det häftigt att inse att det mesta man trodde var kopplat till alkohol faktiskt också är roligt nykter. Man missar i get, utan man omvärderar. För mig är det numera viktigare att ha en söndag med välmående och balans än att surra runt med sist på festen-gänget på lördagen.

Profile picture for user Chinetta

Hej på dig! Vad kul att du hör av dig! Jag har det faktiskt bra:) Jag har inte hållit mig ifrån alkoholen helt utan på helgerna har jag DELAT en cider eller en drink med min man och jag har INTE velat ha mer. Igår var vi på restaurang tillsammans med släkten och jag tog bara ett glas mousserande till maten och var så nöjd med det. Visst blev jag sugen på en drink när jag såg alla spritsorter i baren men jag tänkte som så att dels, ingen annan dricker något mer och dels, "behöver jag den" & svaret blev nej. Sedan jag blev "medlem" här reflekterar jag och tänker redan på ett helt annat sätt. Jag vill kunna uppleva många Söndagar med välmående istället för baksmälla och ja, du har helt rätt! Man har precis lika roligt med alkoholfritt, nästan roligare för jag tappar ju inte kontrollen! Jag känner mig stolt över mig själv istället för misslyckad. Mycket bra att göra alkoholprogrammet här inne för man lär sig så mycket!@Kennie

Profile picture for user Chinetta

Den 23/8 skrev jag mitt första inlägg och idag är det den 12/9. Jag är så tacksam över att både alkoholhjälpen och alkohollinjen finns och för alla människor här som peppar varandra. Det är en STOR hjälp på vägen. Jag har inte avstått alkohol helt och hållet men jag har DELAT en cider och en drink tillsammans med min man och jag låter honom dricka mest. Jag var på restaurang igår och tog ett glas mousserande till maten och kände mig nöjd! Visst blev jag sugen på en drink när jag såg alla spritsorter i baren men ingen annan (i mitt sällskap) drack och jag frågade mig själv: "behöver/vill jag verkligen ha en drink?" och svaret blev nej.
Jag vet att vägen till måttlighet är både svår och krokig och att där i höst /vinter kommer uppstå sociala situationer där jag har som störst risk att falla igen. MEN för första gången, på alla år, känner jag mig hoppfull, jag känner att jag kan få stöd både före och efter dessa situationer, vilket jag aldrig har haft, inte ifrån professionella och inte heller ifrån andra som har samma problem. Jag känner mig inte ensam längre och jag försöker lägga skammen bakom mig. Jobbar med mig själv och avsnitten i programmet, en dag i taget! Kram till er alla!

Profile picture for user Kennie

Hej,
Ja, man får testa och utvärdera. För mig funkar det fint att dricka ett (1) glas vin någon gång ibland, men jag har verkligen ändrat mitt tänk kring alkohol, jag ser nu hur mentalt beroende fick mig att glorifiera alkohol. För mig är en nyckel till att det funkar med måttlighet att jag dricker så pass sällan att nykterheten är det nya normala, även på helger och fester. Har hittat mycket gott alkoholfritt som jag gärna dricker, har liksom tränat min hjärna till att sluta vilja ha vin, nu gör den nya kopplingar. Men man får vara vaksam på om hjärnan försöker lura en med glada "det här går så lätt så nu tar jag ett glas" - tankar.

Profile picture for user Chinetta

Precis så känner jag också! Nu dricker jag inte vin, om det inte är mousserande men jag & maken har delat på en drink, lördag kväll och söndag kväll och det är alldeles tillräckligt! Känner mig så nöjd med detta! Tror också att man glorifierar alkoholen….det finns så många goda alkoholfria alternativ så egentligen behöver man ju inte alkoholen! Jag känner att jag är på rätt väg men tar en dag i taget hela tiden. Får aldrig tänka att ”jag fixar det” utan är mycket uppmärksam på mina egna tankar och beteende!@Kennie

Profile picture for user Chinetta

Nu har det gått ett tag sedan jag anmälde mig här & än så länge fungerar det bra! Har börjat reflektera över mitt drickande på ett helt nytt sätt. Jag har nått måttlighet men vet också att det är en ny kamp varje gång som alkohol kommer in i bilden. Det största misstaget är ju att tänka att ” nu klarar jag det” Vid minsta tvivel, så avstår jag hellre.
Om en vecka ska jag ut och äta med mina kollegor, det kommer att finnas alkohol tillgängligt. Visst funderar jag mycket på om jag ska ta en cider till maten eller helt enkelt beställa något alkoholfritt?? Kommer mina kollegor tycka att jag e tråkig som inte dricker?? Det är en vardagskväll och jobb dagen efter. Jag ser fram emot detta och vill inte riskera någonting och jag vill också känna mig stolt över mig själv, när jag kommer hem. Känslan av full kontroll och vetskap om en nykter morgon/ morgondag.

Hur gör ni andra i sociala situationer?

Profile picture for user Milady

När jag går ut och äter med väninnorna så beställer jag alkoholfri öl, ingen har reagerat. Tror att du inte behöver oroa dig,utan tänk vad skönt att vakna pigg och fräsch!

Profile picture for user Chinetta

@Milady Hej!
Tack för ditt svar som jag ser först nu!
Det blev ingen utekväll med kollegorna för jag fick influensan.....men som du skriver, det finns så många goda alkohol fria alternativ så jag tvekar inte längre!

Profile picture for user Chinetta

Dags för julfest....
På lördag är vi bjudna på stor julfest, givetvis kommer alkoholen att i stort sett flöda.
Jag har inte varit berusad sedan jag anmälde mig den 23/8 och det känns så skönt! Jag är stolt över mig själv, samtidigt som jag är medveten om att jag har misslyckats förr, efter 3-4 månader med måttligt drickande.
Jag har redan nu bestämt mig för hur mycket jag får dricka på lördag. Välkomstdrinken och en cider eller ett glas vin till maten. Sedan är det stopp. Jag kommer bli berusad och vilja ha ännu mer om jag går över den gränsen.
Varför är jag då så orolig??

Jag tänker helt annorlunda sedan jag anmälde mig här och sedan jag gjorde programmet.
Jag vill verkligen få lägga mig NYKTER på lördag kväll och vakna på söndag morgon UTAN minnesluckor.
Det är heller inte längre drickandet jag ser fram emot i sociala situationer utan det är istället upplevelsen och umgänget. Så var det inte tidigare. Jag ser fram emot en mysig 1:a advent tillsammans
med familjen, planerar för nästa vecka m.m. Förr brydde jag mig inte om dagarna som kom efter festen.....

Ändå är jag så rädd för att misslyckas även denna gång. Gör jag det.....ja det finns ingen väg tillbaka då....så jag har ju inte något annat val än att faktiskt tro på mig själv, vara medveten och aktivt välja det som är bäst. Låter mycket lättare än det är.

Profile picture for user Torn

@Chinetta, Hej! Jag undrar vad det är som gör att du måste dricka de där glasen på festen.🤔 Vilka vinster är det som du ser? Fördelarna måste ju överväga nackdelarna liksom, annars kunde du ju lika gärna låta bli att dricka något överhuvudtaget då. Är det att alkoholhaltig dryck är så otroligt mycket godare än alkoholfri.🧐

Jag brukar inte skriva här under ”måttligt”, men jag blev så nyfiken på vad det är som är så viktigt för dig, att kunna dricka alkohol i dessa sammanhang att det är värt att riskera att det blir för mycket. 🤔

Ha det bra!

Profile picture for user Kennie

Hej,
Jag funderar lite på den där oron, kan det vara så att du innerst inne anar att det inte är en bra idé att dricka? Att även om du klarar det denna gång, så kommer en nästa och ytterligare nästa som du ska klara, och att du liksom då är kvar i tänket att alkoholen är viktig. Och att det med tiden riskerar att leda dig åt ett håll du inte vill. Just på fester finns det ofta mycket annat än alkohol: god mat, snacks, godis. Och trevliga samtal, inte minst. Ett konkret tips är att ta med alkoholfri dryck som du gillar och se till att få den i glaset. Jag tar alltid med alkoholfritt bubbel/ vin som jag öppnar direkt och fyller glaset med, då är det ingen som kommer och trugar. Jag tycker du ska ta din oro på allvar, magkänslan är sällan fel.