Ny här med egen tråd. Har dock läst många inlägg sedan jag hittade forumet för några veckor sedan.

Bestämde i tisdags morse att det får vara nog nu. Kände inte ens ett sug de första dagarna, ett par värktabletter mot huvudvärken bara. Efter att ha läst mångas berättelser förstod jag att lockelsen säkert kommer att dyka upp. I går längtade jag, men tack och lov infann sig aldrig tillfället.

Nu önskar jag lite pepp när suget sätter in. Har förstått att det finns många, många i samma situation som jag. Att det hjälper att läsa om andras erfarenheter och se responsen de får känns stort.

Hälsningar en lyckligt gift kvinna med ett bra jobb och flera fina (vuxna) barn. Så varför?

Alltid kul att höra av dig Vinäger!
Och du vet att jag håller med om både orsaker och förutsättningar. Och att det är nödvändigt att sluta med ett destruktivt förhållande till alkohol.

Vinäger!
Skriv ! Strunta i allas tyckande , låt det skölja över dig och olja dina vingar så åsikterna rinner av dig som en gås .
Du har förändrat sitt drickande och det är ju forumets tanke.
Skriv om det inte fungerar också, då kan du liksom alla behöva lite stöttning. Det mesta är i all välmening men kan naturligtvis upplevas som pekpinnar, men ingen har varit i din hjärna och du känner dig bäst själv . Det behöver du inte försvara !
Kram

Hej alla, tack för hälsningar! 💗

Planerar att göra en riktig - och i vanlig ordning ärlig - uppdatering snart, men livet har låtit mig ha det lite extra jobbigt ett tag.

Som sagt, på återseende! 💗

Kram kram

Förresten, har läst igenom hela min tråd under några dagar. Herregud, vilken rysare! Helvitt vs Alcogel! 😨 Har genom åren fått rekommendationen att skriva/beskriva den i bokform. Vet ännu inte hur det landar. Kanske, kanske inte... Men än så länge kan jag känna att det är en av de vad gäller drickandet mest berg-och-dal-bane-beskrivande som finns här. På gott och ont! Hopp och förtvivlan in absurdum. Försöker som vanligt vända det till att det kommer något positivt ur det. 😘

Hej o kul satt se att du tittar in ! 💕
Din tråd el resa är verkligen värd att läsas och delas till även de som aldrig tar sig hit.
DIna inlägg är underhållande och roliga att läsa även om det kanske i stunder ibland varit jobbigt för dig, Men den tråkigas svåra tiden måste man ju också visa , det är inte alltid rosenskimrande Totalt ger tråden en positiv historia som säkert kan hjälpa många . Do it 😉

Favorit i repris

Tänk att få slippa all skit som följer i alkoholens spår:

*Ågren-ånger-ångest (varje dag)
*Smusslande och pusslande (livrädd att bli upptäckt)
*Förnedrande planerande (när är det minst med folk på Systemet?)
*Gömmande för tömmande (olika flaskor under sängen och i garderoben)
*Sölande ölande (fläckar på vita koftan mer regel än undantag)
* Hattande slattande (en klunk whiskey, en klunk rom, en klunk OP, en klunk Baileys. Bläää...)
*Flängande slängande (varenda kommunal papperskorg har haft besök)
*Slött slappande och sovande (få, eller helt försvunna, helgaktiviteter)

Men nu, kära ni, nu är det slut på detta.
Nu är känslan av att vilja må bra starkare.
Nu är jag absolut värd något bättre.
Nu vaknar jag pigg och utan minnesluckor.

Jag mår så himla bra!

Kram kram

Kul att du hittade hit, Himmelellerhelvete. 💗 Efter en turbulent höst, känns det som om jag hittat hem. Skriver mer om det när jag fått ihop mina tankar och orken finns.

Kram kram

Finaste Vinäger! Hoppas du orkar få ihop dina tankar snart och skriver ett av dina uppskattade inlägg. Ja, din tråd är helt outstanding i ups and downs och jag kände verkligen igen ditt förhållande till alkohol. ”På och av”. Jag tror att det har en annan grund än bara beroendet och alkoholdjävulen i sig, men att de såklart samspelar.
Hopppas det lugnar ner sig nu efter din turbulenta höst. Ha det fint!

Tack Sisyfos. 💗 Som sagt, jag återkommer.

Såg i någons tråd att det diskuterades om och när man eventuellt är beroende. Kom på att jag tidigare skrivit ett inlägg kring detta. Delar det igen:

"Vad är ett beroende?

Frågar man ett uppslagsverk får man i svaret bland annat detta:
"... fenomen som innebär de fysiska och psykiska mekanismerna bakom att en person återkommande utsätter sig för något som den vet är skadligt."
Och vidare:
"... personen har svårt att styra intaget av substansen."

Jag tänker att alla som har hittat hit har ett slags beroende. Om man har svårt att låta bli att dricka är man på ett eller annat sätt beroende. Att jämföra sig med personer som dricker mera än vad man själv gör är ju ganska verkningslöst. Möjligen om man kan dra lärdom av hur fort det kan gå utför.

Flera skriver att de druckit i många år, men aldrig tagit något på en vardag, tagit en återställare, druckit på morgonen/före lunch/före middag/före kl 19.00 osv och därför tror att de är säkra. Alkoholism är en progressiv sjukdom, det vet vi. Ingen blir fullblodsalkis över en natt. Alla har vi - visserligen på olika sätt, men ändå - druckit oss till detta. (Det går självklart bra att använda mindre stigmatiserande ord än alkoholist/alkis, gillar det inte själv, men betydelsen är densamma.)

Själv drack jag i mer än tjugo år endast på helgerna. Att ta något på en vardag fanns inte på kartan. Men så en dag...
Jag drack under dessa många år heller aldrig före helgmiddagen, tankarna fanns helt enkelt inte. Men så en dag...
En återställare? Nej, fy, vad äckligt. Det föll heller aldrig mig in under alla år. Men så en dag...

Varför skriver jag då detta?

Självklart för att varna andra. Det kan gå så himla fort. Kan jag påverka bara en enda i rätt riktning, är det värt dessa tankar.

Istället för att fundera över om du är beroende eller inte, ta varning av att du är här, på Alkoholhjälpens sida. Sluta dricka innan du kommit så långt att du inte behöver undra, utan är smärtsamt medveten om att du är djupt nere i A-träsket. Det blir så mycket svårare då. Inte bara att sluta rent fysiskt utan också att hantera den ångest det destruktiva drickandet medfört.

Detta alltså skrivet i all välmening, av omsorg - garanterat utan en enda tanke på mästrande - i sann forumkärleksanda."

Trevlig helg!

Oj vad jag känner ingen- och skrev nog hos någon om detta ”jag har aldrig” men hoppsan… nu har jag visst det.
Lurigt. Bra inlägg. Man måste inte nå samhälls-botten, eller bostads-botten. Botten kan komma långt tidigare (för mig var det några separata tillfällen som blev ett sorts mönster jag var nykter nog att se vid ett benådat tillfälle)
Kram och tack för att du delar med dig! 🤗

@Vinäger Jag håller med dig. Beroendet stannar inte vid en nivå, den jobbar på långsamt, metodiskt, ljudlöst och smygande i hjärnan. Beroendet bedövar vår frontallob där ”VD:n” sitter och som riskbedömer och försöker ta rationella, kloka och förnuftiga beslut. Den kan till slut inte ta några beslut, då den är så bedövad och alkoholiserad. Då går besluten till vår känslohjärna ”fyllot” istället. Här tas inga rationella eller kloka beslut, här finns inga gränser alls, det är bara att mata på med alkohol tills man inte kan lyfta glaset längre. Beroendet tar över mer och mer och till slut dricker man vad fan som helst och när som helst. Vem bryr sig! Inte beroendet och känslohjärnan i alla fall, som nu styr ditt liv och alla dina beslut. Beroendet har tagit makten över ditt liv.

Det är väl det som är det knepiga, mitt i beroendeprocessen, är det svårt att ändå inse att man skulle ha problem eller vara alkis. Hjärnan har blivit suddig av ”hit och dit” drickandet eller av ”varje dag” drickandet och det suddar vårt tänkande om oss själva. Man stänger av och på ”VD:n”. Ibland kickas han av sin post att leda dig, ”fyllot” blir tf VD, sedan får VD komma tillbaka en kort stund för att kickas bort igen och ersättas av fyllot. Det blir inte någon bra styrning och ledning med totalt olika beslut om ditt liv och ditt drickande. En långsiktig, väl genomtänkt och hållbar plan är det som krävs för att det ska råda lugn, ro och stabilitet. I den genomtänkta planen ingår även ”lär känna dig själv” självkännedom och mekanismerna bakom varför du dricker som du gör. Att man tar hjälp utifrån vid behov. Det leder dig framåt. Alkoholdjävulen är svår att knäcka, men det går!

Så var det för mig och så gjorde jag för att kunna sluta dricka, morgon, lunch, middag och kväll. På natten var jag oftast däckad och jag vaknade varje morgon med ångest och sade att idag ska jag inte dricka, men det gjorde jag.

Ha en fin lördag❤️

God luciamorgon! ⭐️🕯⭐️

För några år sedan fick jag uppdraget att vara både lucköppnare och Lucia i Tomens tråd här på forumet. Självklart tog jag uppgiften på allvar och försökte sprida lite i ljus och hopp i decembermörkret. Här kommer lucialuckan i repris:

"Som tillförordnad lucköppnare i dag och tillika utnämnd Lucia (det var minsann inte i går, inte i förrgår heller för den delen) vill jag försöka ge alla en fin start på dagen.

Dagens lucka är fylld av omtanke och presenteras som sig bör denna morgon på vers.

🌟⭐🌟⭐🌟⭐🌟⭐🌟

Stolthet

🕯Ett ljus vill jag bära
för dig som är ledsen
som kämpar mot flaskan
i smyg där ingen ser

🕯Ett ljus vill jag bära
för dig som är ensam
som så gärna önskar
att få vara som "dom"

🕯Ett ljus vill jag bära
för dig som är rädd
att A ska gå före
både jobb och famij

🕯Ett ljus vill jag bära
för dig som är modig
och törs ta upp kampen
mot vår fiende A

🕯Ett ljus vill jag bära
för alla oss kämpar
som försöker vårt bästa
att i själ få ett lugn

🕯Ett ljus vill jag tända
för forumets omsorg,
gemenskap och stöd
här är vi alla en del

🕯Ett ljus vill jag höja
för vårt människovärde
du kan mer än du anar
lova att tro på dig själv

🕯Med ett ljus vill jag lysa
upp stolthetens boning
så skör men så viktig
när vi gjort något bra

🕯Ett ljus vill jag ge dig
och få dig att förstå
att trots några bakslag
är du fantastisk ändå

🌟⭐🌟⭐🌟⭐🌟⭐🌟"

Tack för alla hälsningar! De uppskattas, även om jag gör tillfället håller en låg profil. Ni är bäst. 💛 Och vilken bra liknelse, Vår2022. 👍