Den här gången klarar jag det!

Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Profile picture for user Knaskatten

I den här tråden händer inte mycket. ?
Jag knatar på i min nykterhet, som känns som det normala nu. Inga tankar på någonting och inget som känns svårt. Bara självklart.
Men försöker att ändå hålla mig ödmjuk inför alkoholrösten. Jag vet ju inte om den bestämmer sig för att vakna till liv igen någon gång. Och då gäller det att inte ha sänkt garden....
i övrigt tycker jag att det går bra också! Jag har varit ute på några springturer och ser till att gå och lägga mig i tid. Året har börjat bra, alltså.

Fibblan, hade varit SÅ kul att träffa dig också! Nästa gång, kanske. ?
Fake it til you make it tror jag på till viss del - inställningen gör ju supermycket! Men för mig hjälpte det mest att bombardera mig själv med fakta och liksom pränta in hur himla värdelös alkoholen faktiskt är. Vad den gör i kroppen, hur den förstör liv, relationer och hela samhället. Det har gjort det lättare för mig att känna att jag slutar dricka av genuina skäl. Att det inte bara är ett lager ovanpå mig, utan en del av min kärna. Låter så FLUMMIGT när jag ska försöka sätta ord på det, haha! Nu ska jag gå in och läsa din tråd. ??

Profile picture for user Fibblan

På riktigt alltså! Inte det minsta flummigt. Jag var ju där och nosade..Öppnade portarna till sanningen..och stängde dem igen..hua?, skrämmande ju..??!
Men det är effektivt, för när man väl sett på världen med dessa ögon och börjat inkorperera detta synsätt, så är det svårt att gå tillbaka till något annat..? Det är ju också iofs en skön erfarenhet/insikt att ha gjort. Känner mig tryggare nu på ngt vis..
Nu är jag beredd att låta det nå ett lager in till. In i kärnan! Jag är inte rädd!
Tror jag var lite rädd innan. Backade långsamt ut ur rummet igen. Men det är ok. Det går inte att komma ifrån att resan till nykterhet, verkligen är en resa och en process. Och att det nya livet, livet utan a, kan kännas övermäktigt och svindlande. Återigen, tack för du funnits/finns där för mig❤️! Peppar och visar att det går??! Idag är det 11 dagen i rad, av ett oändligt pärlband av nyktra dagar som det ska bli?!
Tänkte jag skulle flytta över hit nu, dels som en symbolisk handling nu när jag står stadigt på två ben?, och för att jag en gång för alla verkligen känner mig färdig. Helt beredd att leva utan, No strings attached ??❤️!

Fint o höra att du mår bra och att både nykterheten och livet i övrigt får flyta på och ha sin gilla gång?! Och med risk för att vara tjatig..?, det hänger ju ihop?!
Stor kram❤️!
/Fibblan ?.

Profile picture for user FinaLisa

Det är så härligt att höra att din vardag lunkar på lugnt och fint utan alkoholsug.
Det är precis som att det krävs några återfall innan insikten sitter där den ska? Grattis kram till alla dina nyktra dagar? och en trevlig helg?

Profile picture for user Vinäger

Vad gäller det naturliga vita livet är det en fröjd att läsa dina inlägg. Behöver jag en påminnelse om varför jag ska leva så här är du en av dem jag kan hämta inspiration och övertygelse hos.

Tack för det!

Kram

Profile picture for user Fibblan

Ville bara kika in och säga hej?!
Hoppas hela familjen Knaskatt? mår bra!
Och att du får en bra dag idag ?️☀️!
Kramar!
/Fibblan ?.

Profile picture for user Knaskatten

Oj!
Det har visst gått ett tag sedan jag skrev. Just nu kämpar jag (tack och lov) inte alls med alkoholen i mitt liv - finns inte på kartan att jag ska dricka - men däremot med annat. Jag måste börja prioritera mig själv: få till sömn, träning och nedvarvning. Jag är alldeles för pliktskyldig, presterar bra på jobbet och har mycket ansvar och hög belastning, kör på i 150 och är en engagerad mamma som lagar mat från grunden, skjutsar och kommer ihåg och ser till att saker funkar som de ska. Lägg dessutom till en stor renovering på hemmaplan, så har ni mitt liv. Blir trött bara jag skriver om det.
Under julledigheten fick jag verkligen till att sova, vila och träna, och hade så stora förhoppningar om att kunna hålla i det när jobbet började igen, men icke. Är tillbaka i gamla gängor med dåligt med sömn, och det är ju nyckeln till allt.
?
Har bokat ett yogaläger i helgen, och känner just nu att jag bara vill ställa in och stanna hemma, men det är ju egentligen precis vad jag behöver. Att välja bort träning och saker som bygger upp mig är det sämsta jag kan göra. Så jag tänker fullfölja.
Nu har jag fixat alkoholen (i alla fall såhär långt), så nu måste jag ta tag i allt annat.
????

Profile picture for user FinaLisa

Skönt att livet rullar på utan ?!
Men som du säger själv, låt det inte gå för fort, sakta ner ibland och ta tid för dig själv och ladda batterierna.
Det är så lätt att bli fartblind....
Lycka till ?
Kram ?

Profile picture for user Fibblan

Låter som en helt rätt prioritering?!
Välbehövlig vila och komma ner i varv - så kan katten spinna av välbehag igen??!
Du är bara så jäkla bra?!
Ha en fortsatt skön helg!
Kramar!
/Fibblan ?.

Profile picture for user Knaskatten

Jag kom iväg! Och trots att jag fortfarande ligger efter med sömnen känns det så bra. Har fortsatt med yogan lite varje dag den här veckan, och det är som att något har lossnat. Nu ska jag prioritera att fortsätta med det här och hålla i rutinen. Underbart!
Alkoholen händer det inget med. ? Kilar stadigt framåt mot sex månader. Vem hade kunnat tro det för ett år sen? Att jag skulle bli en helnykter yogakatt? ?❤️??

Profile picture for user miss lyckad

Yoga och andra aktiviteter för kropp och själ är suveränt..Bra att du är enträgen även när det är lite motigt..Snart är du väl vig som en katt?

Profile picture for user Knaskatten

Ojsan. Så otroligt länge sedan jag var inne och rapporterade! Missade att jag fixade 6 månader nykter för ett par veckor sen - hurra! - och har liksom ingenting att berätta.
Jag kämpar inte alls med nykterheten, den är en del av mig och livet.
Kämpar däremot på med en envis förkylning som gör att jag inte kan träna - något jag faktiskt kom igång ordentligt med innan den här sjukdomsfesten började dansa loss i min hals. Hoppas det går över snabbt, för jag vill träääna!
I veckan som kommer åker vi iväg till värmen på sportlov. Det har inte gått en enda resa för mig i vuxen ålder utan att jag har druckit förut. Så det blir speciellt. Det var liksom en stor del av semestrandet för mig. Men den här gången blir det annorlunda! Ser så mycket fram emot det. ??

Profile picture for user Fenix

läsa om era framgånger Knaskatten och Mirabelle på den nyktra stigen när jag nu tagit klivet över till den här tråden.?

Profile picture for user Fibblan

Hur du har det alltså ??
Svänger du förbi inom forumet vill jag iaf att du ska veta att jag hoppas allt är bra med dig?! Jag har varit lite mer aktiv här igen de senaste dagarna nu, så vill passa på och önska dig en fin påsk??☀️!
Kramar!
/Fibblan ?.

Profile picture for user Knaskatten

Katten som slank ner i diket
Ja. Jag har inte varit inne här på år. Bokstavligt talat.
Jag klarade nykterheten i nio månader och trivdes bra med mitt nya liv och min nya identitet som nykter och som en person som inte tappade kontrollen. Jag tränade och mådde bra med mig själv. Men det var ca 1,5 år sedan nu och känns totalt främmande. Jag började dricka igen och till en början väldig måttligt och kontrollerat. Men nu är Knaskatten tillbaka i de knasiga hjulspåren igen, full on.
Ligger här i sängen lördag natt efter att ha sänkt en vinare och drink igår och typ en vinare till idag. Och jag dricker minst fem dagar i veckan. Herr Knaskatt är orolig. Jag är orolig. Jag är förbannat trött och trött på mig själv. Vill tillbaka till den jag var när jag skrev här sist och var stolt och nöjd och hade koll på läget och livet.
Ska försöka igen.
I morgon börjar jag.

Profile picture for user FinaLisa

@Knaskatten!💗🙋🐱

Välkommen tillbaka! Det vill man ju inte säga egentligen men du fattar... Och vi vet ju hur lömsk den där kraften som alkohol har på en så självklart måste man hjälpas åt att hålla den stången! Vi var ju ett härligt gäng som peppade varandra här för några år sedan.

Själv hänger jag kvar här som en gammal dinosaurie 🦕 som vägrar ge upp. 😁 Behöver fortfarande denna krycka att hålla mig i. Tack vare forumet håller jag mig på banan.
Jag har också prövat olika måttlighetsmetoder genom åren men landar ändå i att den helvita tillvaron är den bästa.
Men någon gång händer det att jag ändå tagit ett par öl eller lite vin. (Inte ofta och inte ensam hemma längre, det funkar inte...) Utan mer i sociala sammanhang, någon särskild anledning måste det vara isåfall.
Fast skillnaden nu är att jag inte får ångest och skamkänslor typ " nu är allt förstört nu skiter jag i att anstränga mig" utan jag fortsätter bara på den vita vägen lugnt och fint.

Jag har min tråd i Det vidare livet men skriver inte så ofta. Är inne och läser mer än jag skriver. Det känns som det är viktigt att påminna sig om att alkoholen är något som förstör och förgör mer än det tillför något roligt.

Jag önskar dig all styrka och lycka kära Knaskatten! 😻🍀
Kram💜

Profile picture for user Knaskatten

Tack fina FinaLisa! 💗 Så härligt att höra att du lyckas bra med ditt. Det är ju underbart att kunna ta ETT glas vin väldigt sällan vid speciella tillfällen men vara helt nykter däremellan. Det låter perfekt.
Just nu känner jag mig seg och bakis och dum. Men förhoppningsvis för sista gången i livet. I dag börjar min nyktra väg igen. Med bestämda tassar mot framtiden!

Profile picture for user VaknaVacker

Hej välkommen tillbaks!
Klokt att börja om med nykterheten.
Hur kommer det sig att du började dricka igen? Var det på impuls eller var det ett val du gjorde? (Även om man kan diskutera huruvida det är ett val...🤔)
Kram🤗

Profile picture for user Andrahalvlek

@Knaskatten Välkommen tillbaka! Någon gång är den sista - och du vet ju hur du ska göra. Du vet att du klarar av det. Du vet vilka vinster du får i och med nykterheten. Snabbt. Sen gäller det att hålla den medvetenheten levande över tid, påminna sig. Genom att hänga här tex. Jag tillhör inventarierna numer. 672 nyktra dagar idag, tjoho!

Kram 🐘

Profile picture for user Knaskatten

2022, Knaskattens år?
Ja, vi kan ju hoppas. Det har gått åt skogen med odrickandet de senaste dagarna, så nu tänker jag NYTT ÅR NY KATT och bestämmer mig för att det är då jag börjar.
Tänk så mycket plats i hjärnan jag kommer att frigöra när jag inte längre behöver debattera med mig själv om jag ska dricka eller inte. Just nu känner jag mig bara dum och trög och ofräsch. För mycket vin igår igen. Längtar till lördag då jag börjar med dag ett. Min sista, hoppas jag.

@VaknaVacker tack! Jag ”valde” att börja dricka igen. Tyckte att jag liksom hade ställt om min inställning till alkohol så pass att jag skulle kunna ta ett glas vin på någon mycket speciell dag väldigt sällan… Men så gick det ju inte nej.

@Andrahalvlek wow, fantastiskt! Och ja, tror att jag helt enkelt slutade hänga här och slutade påminna mig själv om hur mycket alkohol suger. Det ska jag inte göra om.

Jag tänker att jag inte förtjänar att ha min tråd här i vidare livet längre, utan borde hoppa tillbaka till förändra drickandet igen.

Profile picture for user Vinäger

Välkommen tillbaka, Knaskatten! 💗

Hoppas innerligt att du får ordning på livet utan alkohol. Du har kämpat länge och vet att du kan.

Önskar dig ett fint och nyktert 2022!

Kram

Profile picture for user Knaskatten

Dag 1 (igen), 1/1-22
Hade en bra avslutning på 2021, som i övrigt inte varit så toppen. God mat och gott vin! Jag kände mig ganska färdig med det redan under kvällen.
Och idag har jag haft en väldigt bra första dag. Var oförtjänt obakis när jag vaknade och har haft en lugn och skön dag, med långpromenad, tupplur i soffan, träning(!!!!!! EJ igår om man så säger) och kombucha till middagen. Vilket gjorde att jag var en betydligt härligare fru och mamma som orkade spela spel och vara vaken och ha roligt istället för halvslumra framför en film.
Bra start, men tricket är ju att göra det igen och igen och igen varje dag. Just nu känner jag hopp.
Jag lyckades inte flytta min tråd, så jag kanske får hänga kvar här. Det är ju en del av det vidare livet att ramla och ta sig upp igen kanske?
@Vinäger TACK! Så skönt att du är kvar härinne. Ska läsa ikapp i din tråd. Gott nytt och nyktert 2022 till dig också!

Profile picture for user Knaskatten

Dag 2 hej å hå.
Ja, det finns ju inte så mycket att rapportera liksom. Det svåra är inte att fixa två ynka dagar (för mig i alla fall), utan att klara alla dagar för evigt amen. Just nu känns det lätt, men jag vet att det kommer att bli utmanande snart. Säkert redan i veckan (har en tendens att använda vin som ett sätt att slappna aaaaaaaav och lite trösta mig själv när jobbet är stressigt och det är det typ alltid) och ännu säkrare på favoritdagen fredag när jag vill UNNAMÄJ och fira att det äntligen är helg.
Har haft ytterligare en präktig dag med låååång promenad (trots ont i rumpan efter alla squats jag tvingade mig själv till igår) och en massa hemmajox: har äntligen kastat ut julen (tjoffs vad skönt att bli av med barren och allt pynt - nu vill jag ha VÅR tack) och tagit tag i lite surdegar såsom att rensa ett skräprum och åka till återvinningen. Otroligt glamouröst och spännande. Jag ber om ursäkt för enormt trist läsning. Men det känns skönt. Den här katten behöver mindre knas och mer präktighet.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Knaskatten Då är det där du ska lägga fokus. Hitta nya sätt att koppla av och unna dig 🙏🏻 Min erfarenhet är att behovet av att unna sig i tid och otid klingar av efter ett tag. Nedvarvning i badkar varje kväll har blivit min grej. I början belönade jag mig med choklad varje kväll, men det lyckades jag bli av med till slut, men hela det första nyktra året åt jag choklad varje kväll som substitut.

Kram 🐘

Profile picture for user Knaskatten

Dag 3
Här händer ingenting spännande, utan Präktkatten tråkar på. Jobb idag och det var inte heller speciellt kul. Kan ingen bara betala mig för att vara ledig, tack? Kände för första gången nu ikväll att det hade varit trevligt med ett glas vin. Inte något okontrollerbart sug eller så, utan mest ett tecken på tristess tror jag. Har ju som sagt en tendens att dricka när jag tycker att livet är grått, allt är trist eller jag är stressad. Eller när jag vill fira. Haha! Alla tillfällen är tydligen bra.
Har ställt om lite andra saker nu vid nyår också, klassiska nyårssaker som att äta mindre socker och röra på mig mer. Det gör ju inte livet roligare direkt, så jag får kanske göra som du säger @Andrahalvlek och faktiskt unna mig och skämma bort mig själv lite. Hellre choklad än vin, liksom.
Jag har ju läst någonstans att man ska behandla nykterheten lite som en graviditet. Har skrivit om det förr, men det går ut på att man ska skämma bort sig själv på andra plan. Typ vila när man känner för det, sova lite extra, äta något gott osv. Och inte dricka alkohol, så klart.
Får se. Just nu väger jag fem kilo för mycket och skulle gärna se mindre trött och trist ut. Men som sagt, prio ett är att låta bli alkohol. Det innehåller ju en del kalorier det med, så en chokladbit kanske kan få slinka ner istället om det behövs.
😽

Profile picture for user Andrahalvlek

@Knaskatten Bra liknelse! Precis så ska man göra - behandla sig själv som om man vore gravid 🤩 Då är man extra tolerant för sina egna humörsvängningar, man tar alla chanser att vila och man kräver lite space från omgivningen. Och man dricker inte. Punkt. För man vet att resultatet är värt varenda nykter månad.

Kram 🐘

Profile picture for user Sisyfos

Hej!
Jag har ju också harvat runt här i några år. Hållit upp, druckit måttligt, druckit förmycket. Jag har glamouriserat vinet i soffan, vinet till vissa maträtter, festligheten i vin, men jag saknar numera inte alkoholen alls. Jag var så trött på tvångsdricksnde som jag ägnade mig åt. Jag tar enstaka glas nu ute. Ett. Det har inte varit många de 1,5 år jag inte har druckit skadligt. Men börjar tänka att de flesta sådana också är onödiga. Alkoholfriheten ger ett lugn som jag inte vill bli av med och jag tror att även små mängder påverkar negativt. Jag har under många och långa perioder hållit mig under riskbruk tidigare, men lugnet kom inte förrän med en lång tid helt utan.
När jag slutade nu senast gjorde jag fredagarna extra trevliga. Planerade maten, köpte blommor, gjorde fint. Det kändes så skönt och lyxigt. Minns inte om jag drack a-fritt, men jag dricker det rätt sällan numera. Tycker vatten är gott och fredagen/njutningen etc sitter inte längre i mat och dryck utan i att jag kopplar av. Jag medicinerade mest stress och trötthet med alkohol. Förklätt i ”oj vad gott och lyxigt till pastan”. Det känns som att du är där nu och har ledsnat ordentligt. Tänker att det handlar mycket om att tänka på ett annat sätt också och du har allt att vinna. Lycka till nu!

Profile picture for user Knaskatten

Dag 4
En dag som började bra med sol och bra energi, men sen blev det mörkt och trist och jag blev låg. Tyckte synd om mig själv som inte ”fick” ta ett glas vin och debatterade vilt om det i skallen. ETT glas vin herregud. Vaddå, ska jag ALDRIG få dricka igen? Nu kör jag en månad först så får jag se. Men måste jag verkligen ha en vit månad? Det är ju inte som att jag inte KAN sluta dricka, det är bara så himla tråkigt. Osv osv osv.
Jag har ju bestämt mig för att klara minst januari till att börja med, så jag bet ihop och försökte påminna mig själv om att det ju aldrig slutar på ”bara ett” glas vin och att det ju är därför jag gör det här.
Nu ligger jag i sängen och är stolt över att jag inte drack. Och glad. Är jag låg eller trött i morgon beror det inte på vin, och jag har ingenting att vara besviken på mig själv för.
Det hjälper enormt också att jag känner mig tvungen att gå in och rapportera till er osynliga människor som eventuellt läser. Jag känner något sorts ansvar.
Så tacksam över det.
Och så tacksam över att få några kommentarer också!

@Sisyfos jag minns dig 💗. Ditt förhållande till alkoholen låter ju perfekt i mina öron. Att kunna ta ett glas vin men stanna där - eller knappt ens vilja ta det… Det låter som en befrielse. Jag har alltid varit av eller på, aldrig klarat det där måttliga. Men hade så gärna velat.

@Andrahalvlek visst är det en bra liknelse? Ska påminna mig själv om den om och om igen. Tack för att du finns här och är klok.

😽

Profile picture for user Knaskatten

Dag 5
Nej fy. Idag har varit svår. Trist. Huääää. Tyckte MYCKET synd om mig själv som inte ”fick” ta ett glas vin till maten. Tror att jag dessutom är på väg in i ett par dagar av PMS så just nu känns allt bara meningslöst och trist. Var typ gråtfärdig.
Hahaha, hur patetiskt?! Egentligen är det ju helt sjukt. Jag har inte utvecklats mycket sedan jag grät i mataffären efter godis när jag var tre år tydligen.
Men senare på kvällen fick jag någon sorts ryck och körde ett yogapass. Tränar normalt aldrig på kvällen eftersom jag normalt alltid har druckit vin. Och då kände jag en sabla tacksamhet. SÅ bra att jag inte drack.
Måste fortsätta. Det kommer att vara tufft, speciellt i några hormonfyllda dagar nu (och kanske speciellt för Herr Knaskatt stackarn). Jag får bita ihop. Håhå. 😿

Profile picture for user Anonym26613

Snyggt jobbat 🥳💚🥳💚🥳 Om det skulle vara lätt att sluta, så hade nog inte alkoholen varit den miljardindustri som den är. Folk blir rika av att andra inte kan låta bli. Ush!!
Så här efter ett år utan A hemma, så finns inga vanor som påminner mig om att dricka. Nuförtiden förknippar jag inte A med TV, avslappning, städning (sjukt va 😅) eller mat. Då är det "busenkelt " att vara nykter. Så det kan vara också ett mål. Att du slutar för en månad. Och sedan inte dricker hemma? För mig var det en viktig pusselbit att fatta.

Ha en fin röd dag 🥳💚🥳💚🥳

Profile picture for user Knaskatten

Dag 6
Fortsatt MYCKET synd om katten. Så mycket självömkan just nu, vackert är det icke. Jag vet ju att det är en process att ställa om hjärnan och belöningssystemet. Jag är ju van vid att ge små kickar varje dag så att hjärnan blir ”glad” för att sen halka ner på en lägre glädjenivå dagen efter som behöver piffas upp med ännu mer vin, vilket resulterar i att jag blir ännu lägre nästa dag osv osv i en ond spiral. Klart som tusan att det känns supertråkigt att bryta mönstret och plötsligt inte få min lilla pick me up i form av fejkglädje på flaska. Stackars katten.
Dessutom är det fredag i morgon. Håhåjaja.

@Miss Mary Poppins du har helt rätt! Skulle det vara enkelt hade vi inte hängt runt här heller. Det är ju många saker som ska sluta att förknippas med vin, alltså. Och jag minns ju från förra gången att det först funkade på riktigt för mig när jag slutade känna just att jag saknade något, att det var synd om mig, att jag inte fick osv. och istället började känna att alkohol var något jag inte ville ha, som jag var ”för bra” för, som jag valde bort för att jag VILLE inte för att jag måste.
Jag behöver nog försöka ställa om inställningen lite så att det inte ska vara en sån kamp. Men får nog vänta tills PMS-dagarna är över. Jag är ingen superhjälte, herregud. 😹
Just nu känns det för jobbigt att tänka att jag aldrig mer får (återigen detta offer-ord) dricka, så min deal jag har slutit med alkoholhjärnan är just en månad till att börja med. Att inte dricka hemma mer känns JÄTTEJOBBIGT så det kanske vore helt rätt grej för mig? Usch, då måste jag ju gå ut.

Profile picture for user Knaskatten

Dag 7
Vill inte vara en gnällspik, men alltså. I dag var det SVÅRT. Ska ärligt säga att om jag hade varit ensam hemma skulle jag ha druckit. Men nu var Herr Knaskatt där och ”förstörde” allt. Jag tjurade och tyckte synd om mig själv. Sa att det ju inte var att jag inte KAN låta bli, bara att det är så himla tråkigt. Han föll inte för det, utan kvittrade glatt att han inte tyckte att det var några problem att ta en alkoholfri öl. Och då kunde ju inte jag vara sämre. Jag blev på riktigt DEPPIG och tyckte att hela fredagskvällen var bortkastad. Så jäkla omysig.
Intressant sen att mitt sug och min längtan efter vin bara försvann efter middagen. Då var jag istället glad över att jag inte hade druckit. Vad är det som händer? Så knäppt att vara så kluven. Å ena sidan vill jag verkligen vara alkoholfri nu, å andra sidan försöker jag deala med mig själv hela tiden och försöka hitta kryphål för att kunna dricka.
Tack och lov att jag har en partner som har ett 100% obekymrat förhållande till alkohol och som hjälper mig att dricka mindre. Om jag hade varit ihop med mig själv skulle jag dricka vin varje dag.

Profile picture for user Soffi

Alltså - Förlåt Knaskatten! - men du är rolig du 😂😂!
Jag vet, jag förstår, du har det inte roligt nu, jag har själv varit där 😣.

Men vilken underbar självdistans du ändå har, så bra du skriver och beskriver!
Dubbelheten, att tycka synd om sig själv, att bli deppig, att försöka hitta kryphål och samtidigt tycka att -Det här gör jag bra!
Det märks att du varit med ett tag.

Jag skrattar också av igenkänning i mycket av det du skriver, framför allt:
@Knaskatten skrev:"Att inte dricka hemma mer känns JÄTTEJOBBIGT så det kanske vore helt rätt grej för mig? Usch, då måste jag ju gå ut." Ja, fy för den lede 🤣🤣🤣.

Du har klarat en vecka nu, det är grymt!! För som du säkert redan vet, första veckan är värst men du har fixat den galant. Grattis!!
Så den här gången klarar du det!
Snart ligger du ihopsnurrad på soffan och bara kurrar över att vara nykter på fredagar - ja nykter alla dagar! Lapar te eller något annat gott 😋.

Kram!

Profile picture for user Knaskatten

Dag 8
Hahaha skulle precis gå in och GNÄLLA ännu mer över att jag även fick min lördag totalsabbad av nykterhet, men så läste jag din kommentar @Soffi och blev istället fnissig. Skönt att det framgår att jag inte är en surkisse rakt igenom i alla fall. Jag brukar vara en så glad person att folk till och med kan irritera sig på det, men ge mig en vecka med pms (eller som idag mensvärk) och nykterhet och jag är tydligen Ior.
Jag vet ju att det är värst i början. Att jag ställer om min vinmarinerade kropp och hjärna till att klara sig utan skiten. Och när jag är över krönet kommer jag återigen att bli en självbelåten jävel som glatt sippar på kombucha (som dessutom var SLUT I AFFÄREN idag, en sån skymf!!!) och känner sig frääääääsch.
Just nu vill jag hellre vara en vinhagga för vinhaggor has more fun, tänker alkoholrösten. Som jag inte ska lyssna på.
Tror att jag måste göra hemläxan bättre och börja läsa en massa böcker och trådar igen och faktiskt suga i mig anti-alkoholpropaganda lika girigt som jag brukar suga i mig pinot noir. Så att jag slutar glamourisera alkohol och istället ser det för vad det är: gift. Som är gott.
Nåväl. 8 astråkiga dagar avklarade, hurra!

Profile picture for user Knaskatten

Dag 9
Har varit inne och läst min egen tråd igen för att "suga i min anti-alkoholpropaganda" som jag uttryckte det igår. Pratade nämligen med Herr Katt för en stund sen och sa att "jag tänker nog ändå att jag tar den här vita månaden men sen kanske jag får dricka på fredagar och lördagar, men inte vardagar", och då sa han "men så säger ju du varje gång, men det blir ju inte så. det är supertrist, men det är alltid en slippery slope med dig".
HRMPF tänkte jag förnärmat. Sen läste jag min egen tråd.
Och herreguuuuuuu så många omstarter och "den här gången" och nya regler och bestämmelser jag har varit igenom. Ingenting har ju faktiskt fungerat förut. Förutom att helt enkelt inte dricka.
Shit.
Jag VILL ju inte aldrig någonsin dricka igen!
Så himla trist ju.
Men det verkar som om det är där jag är tydligen.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Knaskatten Herr Katt är klok. Och vill ditt bästa. Håll hårt i honom. Det är en sorg att tvingas inse att man ”aldrig mer” kan dricka. Men sakta men säkert förflyttas man till ”jag vill inte dricka” och slutfasen ”jag slipper dricka”. Då är det ingen uppoffring alls längre. Du kommer dit med tiden, men du måste ha tålamod och hela tiden fokusera på fördelarna med nykterheten.

Kram 🐘

Profile picture for user Knaskatten

@Andrahalvlek
Exakt så! Jag vet att det var precis så jag kände förra gången, när jag faktiskt lyckades en längre period. Då ville jag inte dricka, och det är dit jag behöver komma. Ingen har ju så bra självdisciplin att den pallar stå emot varje dag annars, tänker jag. Jag behöver omprogrammera mig.
Och ja, Herr Katt är en pärla faktiskt. Allt han har stått ut med dessutom. ❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Knaskatten Kan tipsa om Craig Beck och Sober Leon på youtube. Lagom lätt att ta till sig, men också mycket fakta. Jag har praktiserat det som jag kallar ”faktametoden”. Nöta, nöta, nöta tills det undermedvetna har påverkats.

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

@knaskstten, heja dig och hoppas nykterheten totalsabbat ännu en dag för dig 🤗 Ja, man kan ju bli lite trött på sig själv- med dessa omtag. Men inget är för mig mer tjatigt än krocken mellan det man tror- önskar- hoppas- ”vet” att vinet ska ge en. Och det som vinet faktiskt levererar.
Mot slutet kändes mitt drickande så jä**a tjatigt.Samma skramlandet sug och förhoppningar. Samma utveckling. Samma ihålighet att vakna nästa dag.
Så hemskt varierat är inte morgnarna i mitten av januari men ångest är inte ett stående inslag eller oron över vilken typ av cancer jag troligen redan utvecklat och kanske redan var döende av.
Ja du hör ju. Nykter är nyktert. Man går på sina läkarkontroller utan skam. Lever sitt liv. Finns inte som kan mäta sig med det.
Det här fixar du. och kattkillen.
Kram 🌟

Profile picture for user Knaskatten

Dag 10
@Se klart åh TACK för pepp! Allt känns faktiskt bättre idag. Kanske har jag kommit över det första krönet? I dag har jag inte ens tänkt på att dricka. Kan ha att göra med att det är måndag också. Det är nog min minst drickiga dag i veckan ändå. Och att jag är förbi PMS och mensvärk.
Men jag känner mig lite lättare till sinnet. Nu blir det lite lättare och roligare! Hoppas jag.
😽

Profile picture for user Knaskatten

Dag 11
Bättre å bättre da för daaaaaa osv. Nä men det känns faktiskt betydligt enklare. Nu har jag kommit över tankebanan ”åh ikväll ska jag… nä just det FAN det blir inget vin” och istället tänker jag inte på det som tidigare, då jag ju gick och gottade mig åt att det snart var kväll och jag fick försvinna in i dimman. Har varit fan så mycket mer effektiv nu när jag inte halvligger i soffan med ett glas i handen och endast rör mig till kylskåpet för att fylla på mer. Jag känner mig lite piggare och orkar faktiskt utföra lite saker. Skönt.
Hoppas hoppas hoppas den här känslan håller i sig! Så skönt att inte längta efter att ”få” dricka igen. 😽

Profile picture for user Soffi

@Knaskatten skrev:"Bättre å bättre da för daaaaaa osv. Nä men det känns faktiskt betydligt enklare."
Wow det svänger katten!
"Var nöjd med allt som livet ger
och allting som du kring dig ser
glöm bort bekymmer, sorger och besvär."
Det är så du får känslan att hålla i sig!

Du gör det här så bra!
Kram

Profile picture for user Knaskatten

Dag 12
Inget att rapportera! Det går verkligen lättare. Behöver (uppenbarligen) få bukt med mina sovtider och gå och lägga mig tidigare men har samtidigt mer energi än vanligt nu. Förmodligen är jag mindre trött eftersom jag inte är marinerad i vin. Känns bra. Så skönt.
@Soffi TACK! Och ja, mer Baloo i mitt liv tack. Hahaha!

Profile picture for user Greta68

Hej @knaskatten. Har läst din tråd, skrattat, känt igen mig, inspirerats och känt stor ödmjukhet inför vad vi tampas mot.

Själv är jag på dag 5 och tar en stund i taget. Heja oss 🌷

Profile picture for user Se klart

@knaskatten och @greta, hejar på er båda! Ja det där soffdjupet med vinglaset/ ett nytt sätt att beskriva ett svart hål. Allt slukades där. Kraft, LUST, energi.
Jag lägger mig gärna i soffan ibland - och det som välbehövlig vila. Den patetiska krukväxten jag hade på ett bord intill mitt soffhörn där jag kunde ”gömma” mitt glas. Den dog. Jag har flyttat. Inga fler gömslen. Livet kan bli så himla bra, och på riktigt. Kram på er båda! 💕

Profile picture for user Knaskatten

Dag 13
@Greta68 Bra kämpat! Som du har sett i min tråd tyckte jag ju att de första dagarna sög, men nu känns det bättre. Hang in there. Och vad härligt att du kan känna igen dig. Ibland känner jag mig som en mycket ensam och tragisk kisse. Hade ju på ett sätt önskat att jag var det och att ingen annan behövde vara här, men är samtidigt väldigt glad för sällskapet.

@Se klart JA HERREGUD vad mycket smyg man har hållit på med. Hällt på lite extra i glaset när ingen sett och druckit ett stödglas medan maten lagades och sånt. Det är väldigt skönt att inte smyga. Eller, nu smyger jag faktiskt med att jag är härinne och skriver. Vet inte varför, men vill liksom inte att NÅGON ska veta att det är jag som är här. Det blir ju lite som en dagbok och jag vill kunna känna att jag kan skriva vad jag vill här utan censur. Därför vet inte Herr Katt vad jag sitter och knappar på. Inte för att han skulle orka läsa, hahaha.

Jag är inne i en galen jobbfas just nu och har så sjukt mycket att göra. Det blir sena kvällar och få andningspauser. Det gör att jag inte ens tänker på att ta ett glas vin, faktiskt. Eller - hade allt varit som vanligt skulle jag ha suttit här med ett glas vin bredvid mig för att TRÖSTA DEN STACKARS UTARBETADE KATTEN och göra jobbet lite festligare. Men nu är det inte som vanligt. Nu är det det nya som vanligt. Nu är det nya tider. Mycket skönt.

Tack gullisar som läser och kommenterar. Jag är så dålig på att hinna göra det tillbaka just nu med allt jobbande, men jag uppskattar det SÅ och hoppas på mer lugn framöver så att jag kan återgälda hejaropen.

Profile picture for user Knaskatten

Svansen mellan benen och tillbaka igen. Den där nykterheten blev det inte mycket mer. Istället kör jag på som vanligt igen. Eller, jag har dragit ner drickandet till bara tre dagar i veckan numera. Vilket är bra. Men de tre dagarna ser jag till att ta vara på rejält om man säger så. Vilket är dåligt.
Jag känner att ångesten blir värre för varje tidig morgon jag vaknar med torr mun, hjärtklappning och huvudvärk. Jag går liksom sånt förakt för mig själv för att jag håller på. För att jag inte lyckas sluta. För att jag plötsligt inte vill sluta när eftermiddagen kommer och jag blir sugen på vin.
Fy.
Sån kognitiv dissonans i den här kissen.
Nu vill jag försöka ta tag i mig själv igen. Det blev ingen Sober October för mig, men jag ska försöka ge mig på en nykter november. Håll tassarna för mig.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Knaskatten Välkommen tillbaka! Någon gång är den sista. Kan tipsa om ”The Alcohol experiment” med Annie Grace. Ett gratis 30 dagars-program online som syftar till att just få ihop de olika bitarna inombords. Ditt riktiga jag vill verkligen sluta, men du måste få med dig hela gänget inombords på tåget.

Kram 🐘

Profile picture for user Ny dag

@Knaskatten Håller tassarna för dig! Starkt av katten att inte ge upp utan du kämpar och kommer tillbaka hit. Fortsätt skriva här, vi kämpar tillsammans. Själv vill jag bli hon som inte dricker och att alkoholen blir en ickefråga. Jag har långt dit men dit ska jag. Tror att jag är precis som du dvs om jag börjar dricka ett glas vin då och då så kommer jag förr eller senare trilla tillbaka i ett osunt drickande (eg att dricka mer än vad jag egentligen tycker är ok vilket är max tre standardglas vin 15cl/tillfälle * två gånger per vecka). Så därför satsar jag på att välja låta bli gör att det blir enklare så, jag kommer slippa ha önskan om ytterligare ett glas osv… kram 🤗 till dig och idag är vi nyktra!

Profile picture for user Knaskatten

Inledde min nyktra november med att dricka för mycket vin. 1 november. Är det nytt rekord? Fy vad jag känner mig pissig alltså.
Jag behöver få in det där positiva tänker i min hjärna där jag inte tänker på vad jag missar, hur synd det är om mig, att inte ”få” dricka och istället fokusera på att jag slipper dricka. Behöver vältra mig i min präktighet istället för att som nu, vakna efter några timmars sömn full och full av självförakt.
Bluärk.
Andra november, nu kör vi.
Ska försöka flytta min tråd från vidare livet. Men hoppas jag kommer tillbaka hit om några månader (när jag har lyckats) igen.
Mijau.
Tack för stöd, pepp och fina ord @Ny dag och @Andrahalvlek. Det värmer ett skruttigt katthjärta.

Profile picture for user annacananda

@Knaskatten
Om det är till någon tröst så inledde jag september på liknanden vis. Nu minns jag inte säkert men jag tror jag snubblade på andra dagen. Sedan har det gått som på räls. Visst har jag det kämpigt men jag är helt övertygad om att jag har blivit nykter för gott!
Nya tag så håller vi oss på banan!
Kram

Profile picture for user Knaskatten

Dag 1
Ok, min rocky start blev lite mer rocky. (Tack @annacananda för din kommentar om att det faktiskt kan bli bra trots det!) Efter en tuff jobbvecka tyckte jag igår att jag kunde ta ett glas vin. ”Det blir MAX tre glas” ”tre-fyra” ”äh vad fan, ett glas till kan ju inte göra nåt” ”nu kan jag lika gärna ta ett till för det är ändå sabbat”
Nej fy fan.
Pratade med Herr Knaskatt innan jag gick och lade mig igår och sa att jag nog inte ska dricka mer. Igen. Han sa att det nog var bra.
Så nu har jag nån som inte kommer låta mig komma undan. Det var en viktigt framgångsfaktor när jag faktiskt lyckades sluta sist. Jag har tänkt att jag ska klara det helt själv, men när kvällen kommer behöver jag bli påmind om att jag ju faktiskt inte SKA dricka. Jag är så bra på att prata omkull mig själv nämligen.
Nu är det dag 1. På riktigt dag 1. Nu har jag slutat. Och jag känner mig faktiskt glad! Ser fram emot att slippa vakna med ångest, må som idag och ha ont i pälsen. 😽

Profile picture for user Knaskatten

Dag 1 forts…. När hade jag senast en nykter lördag?! Minns ej, men det hör inte till vanligheterna. Det känns SÅ bra. Som att jag verkligen är på rätt spår igen.
Tog en tonic utan gin och drack kombucha till maten. Och såg en film med familjen utan att somna. Jag är så tacksam.
Vill nu bara snabbspola tiden och få många nyktra dagar bakom mig.

@andrahalvlek - i hear you. Tyvärr har vi ett riktigt trevligt vinförråd här som Herr Knaskatt väl får sippa på själv framöver. Han är verkligen ingen stordrickare, så det kommer dessvärre att ta ett bra tag för honom. Önskar att jag hade hans ointresse för rus. Men icke.

Profile picture for user Knaskatten

Dag 2. Så skönt att vakna i dag utan att vara bakis. För mig är helgerna i vanliga fall såhär: dricka fredag kväll tills jag slocknar i soffan, vakna natt/tidig lördagsmorgon med ångest, gå upp och kissa och dricka massor med vatten samtidigt som jag lovar mig själv att sluta dricka och att allt ska bli annorlunda, somna om, vakna trött och skör och ynklig, äta låååång frukost med mycket kaffe och känna livet komma åter, kompensera med något nyttigt: promenad, fix i huset, umgås med barn, börja fundera över middag och få känslan av att herreguuuuud det är ju inte så farligt att ta ett par glas vin, det blir annorlunda ikväll, blanda drink, dricka drink för snabbt, fylla på med vin, fylla på med mer vin, äta middag plus mer vin, mer vin efter middagen, slockna i soffan, vakna natt/tidig morgon med ångest. Osv osv repeat forever.
Fy fan, blir matt bara av att skriva det.
I dag sov jag tills det var sen morgon. Vaknade dock TRÖTT och har varit riktigt trött och seg hela dagen. Men känner också att jag har något kraxigt i halsen, så jag kanske håller på att bli sjuk? Kattsnuva?
Hur som var jag inte bakis och jag kände inget självförakt. (Insert ljudet av änglakör som bara Aaaaaaaaaahhhh här.) Hade istället en underbar känsla av stolthet. Mallig rentav. En nykter lördag! Hurra.
Det var ingen match att inte dricka något i dag. Dels för att jag ÄR EN PERSON SOM INTE DRICKER JU men också för att det är söndag och det är ingen drickdag för mig. Fredagar däremot, där pratar vi triggervarning. Men det ska gå bra. Jag har bestämt mig och känner mig nöjd och glad.
😸

Profile picture for user Knaskatten

Dag 3. Easy peasy. Extra easy för att jag ligger här och är sjuk. Ynkligt. Men det gör ju inte att jag är sugen på vin direkt.
Tror inte att jag hade varit det ändå faktiskt, men man vet ju aldrig. Nu ligger jag här och huttrar som en eländig kisse, men jag har i alla fall inte ångest eller får skylla mig själv för att jag mår pyton. Den här gången är det inte mitt fel. Underbart.

Profile picture for user annacananda

@Godmorgon! Hoppas kattsnuvan lagt sig lite och att du känner dig bättre! Vilket fantastiskt tillfälle att ta hand om kroppen och samtidigt knoppen. Vila, vila, vila och det är helt legitimt! 🧡🧡🧡 Tänker att det liksom blir vila från grunden. Är det dags att stänga alla ”bakdörrar”?
Det är ju såklart olika men den här gången upplever jag ingen lockelse till spritskåpet och där står ett par riktigt bra viner.
Jag har också varit hemma hos min bror och betraktat hans samling med nya ögon. Jag betraktade flaskorna i vinstället mer som man tittar på en tavla eller en heminredningsdetalj. Hans samling är imponerande för den som har ett intresse och hälfterna av flaskorna ska inte öppnas på många år. Jag såg det i ett nytt ljus. En samling, ett intresse, en inredningsdetalj - ingenting annat. Jag hade med mig en från semestern som saknades i samlingen och han blev glad för den och på något sätt så berör det mig inte mer än om jag köpt en skulptur till honom. Det är verkligen 360 graders vändning i min hjärna. Tänker att du gör på ditt sätt och kommer att förhålla dig till makens intresse. Du och jag vet att vi inte kan dricka alkohol - inte ens en smutt som ska spottas ut på vinprovningen. Vi får skaffa andra intressen.

Stor kram och jag hejar på dig, du kan detta och kommer att klara detta!!

Profile picture for user Knaskatten

Dag 4. Har varit så sänkt idag och mest sovit. Inte så många tankar på alkohol alltså.

@annacananda tack för din kommentar. Din brors vinsamling hade jag nog med glädje gått loss på förut 😸. Det är intressant det där med vinintresse. Jag har verkligen älskat gott vin, men ska jag vara ärlig är det ju bara de första par glasen som jag har njutit av smaken. Sedan tar vinhaggan inom mig över och vill bara ha meeeeeer, och det finns inget sofistikerat eller tjusigt över mitt vindrickande. Och det har mycket lite med smak att göra.
Nyckeln förra gången jag lyckades sluta, var att precis som du beskriver göra en helomvändning i hjärnan och börja se vin som någonting jag inte dricker. Som bensin eller fotogen eller något. Det är inte för mig. Och så behöver jag se det som någonting positivt. Inte att det är synd om mig som blir utan, utan istället att det är en lycka att vara fri från det. Än så länge är det med stappliga små steg jag tar mig fram, men jag känner mig ändå ganska stabil. En stor bakdörr stängdes när jag pratade med Herr Katt och sa att jag inte skulle dricka och än så länge känns det väldigt bra. 💛💛💛

Profile picture for user Knaskatten

Dag 6 redan. Jag har varit rätt sjuk och mest sovit, så det har inte varit så mycket tankar på alkohol. Eller någonting annat heller för den delen. Hjärnkontoret verkar ha checkat ut.
I dag på kvällen (när jag började må bättre) fick jag för första gången känslan av hur trist det är att inte ”få” dricka i morgon. Det har gått så enkelt hittills och bara känts positivt och lätt. Nu fick jag impulsen att strunta i alltihop. Men jag lyckades mota bort känslan.
Bestämde att NEJ det är inte för mig, och jag får inte tycka synd om mig själv över det. Jag vill inte tillbaka till ett liv där jag ständigt tänker på alkohol. På när jag kan dricka nästa gång, på att jag borde sluta, på hur jag kan fylla på glaset utan att det märks, på hur mycket jag drack dagen innan och nu mår jag skit, på att jag måste ta tag i mig själv.
Nu får jag leva utan den ständiga debatten i huvudet och det är någonting BRA.
Ska klara en nykter fredag i morgon, det har jag bestämt.

Profile picture for user Knaskatten

Dag 7 - en vecka, tjoho! Ok a small step for cat men ändå en ganska stor sak för just den här Knaskatten. En nykter vecka.
Det känns bra, stabilt, skönt, präktigt, dötrist, tråkigt och alldeles underbart. Ungefär så.
Jag ska erkänna att det leks en hel del med tankar på hur länge jag ska hålla i den här nykterheten. Elaka katten väser att det räcker fint att ta en paus från alkoholen, låta kroppen vila, ”komma ur det”, bevisa för mig själv att jag kan sluta utan problem. Sen, runt jul, så kanske jag kan börja få ta ett glas någon gång då och då? Det är ju bara att sluta igen om det inte funkar?
Präktiga katten känner nej. Jag tycker om mig själv nu, även om jag är SJUKT tråkig. Det är skönt. En befrielse.
Just nu dricker jag inte.
Jag tar mig framåt, en dag i taget, på mina stapplande ben.

Profile picture for user Kennie

Tjena katten,
Grattis till veckan!
Ju längre tid man är nykter desto fler fördelar märker man tycker jag. Att gilla sig själv och bete sig på ett sätt man kan stå för är ett par av dem. Sen tror i alla fall jag att den där idén om att man skulle vara tråkig som nykter har att göra med att man under lång tid indoktrinerats i fyllenormen som definierat vad rolighet innebär. När man kommer ur det inser man att det finns flera sätt att leva livet fullt ut, och att det inte bara är präktigt utan faktiskt rätt punkigt att gå emot strömmen och vara nykter.

Profile picture for user Knaskatten

@Kennie du har så klart helt rätt - det ÄR punkigt att gå emot alkoholnormen och strömmen. Och helt rätt.
Jag har nog bara en stor skräck för att vara en tråkmåns. Antagligen för att jag själv alltid har tyckt att nyktra människor är trista, eftersom de har gjort att jag har behövt ifrågasätta mitt eget drickande. Jobbigt att ha en nykter människa där som kan hålla koll på hur jag beter mig och hur mycket jag håller i mig…
Jag har alltid varit en sån som tar stort socialt ansvar och vill att alla ska ha KUL och det gör att jag är den som ”drar igång” folk och fester. Så utmattande.
Det var två stora insikter för mig förra gången jag slutade dricka: 1. Jag behöver inte ta ansvar för att andra ska ha kul och 2. Jag är faktiskt inte en person som behöver alkohol för att vara kul. Tvärtom kände jag mig ofta mer fri att vara lite knäpp som nykter eftersom jag då inte behövde vara orolig över att folk skulle tro att jag var full.
Så nej, det är egentligen inte tråkigt att vara nykter. Även om fulla Knaskatten tyckte det.

Profile picture for user Knaskatten

Dag 8. En lugn lördag. Orkade ta mig ut på en skogspromenad i det fina vädret, men i övrigt hände inte så mycket.
Pratade lite om nykterheten med Herr Knaskatt och han sa hur glad han var att jag har slutat. Att han inte alls tycker att jag är ”tråkig” utan att han kan andas ut lite. Han erkände att han ibland drack mer än han ville förut bara för att han visste att jag inte skulle låta en vinflaska stå öppen om den inte var tom. Så han tänkte att det var bra att jag inte drack upp allt själv. Aj. Har inte riktigt fattat hur mycket han faktiskt har märkt/tänkt på/påverkats av mitt drickande. Hans enda oro nu var att jag skulle börja igen och sen hamna på samma ställe en gång till. Som det alltid blir.
Jag sa att jag tänker att jag nog inte ska dricka mer.
Han verkade enbart tycka att det var bra.
Och det tycker väl jag med.
Men ska jag vädra ut alla saker (och det ska jag väl, det är ju min tråd herregud) så kan jag drabbas av en känsla av SORG om jag tänker att jag aldrig aldrig ska dricka igen. Speciellt vid vissa tillfällen. Som Champagne på nyår. En drink i solnedgången på en semester. Det där busiga glaset rosé på lunchen en solig vårdag. Den där känslan av att man bara säger fuck it och släpper ansvaret och är ledig, liksom?
Mitt problem är att min hjärna verkligen gick på ledighet så fort jag drack vin. För mycket ledighet. Typ som om den hade åkt bort.
Jag kanske behöver hitta ett annat sätt att koppla av och släppa (lite av) kontrollen. Frågan är bara vad.

Profile picture for user Sisyfos

Jag förstår precis vad du menar med den här känslan av busighet. Lyxen och flärden med ett glas vin. Men jag har ju liksom du tragglat i rätt många år och sakta men säkert ifrågasatt den här känslan av busighet och lyx när man tar ett glas mitt på dagen på en uteservering. Ja, visst fanns en känsla av busighet och lyx, men effekten blev också trötthet. Och just den är ju inte så kul. Segheten man får av alkohol stämde dåligt överens med min person i övrigt om jag ska vara ärlig. De där lyxiga glasen har ett pris som när jag tänker efter inte är önskvärt. Jag sällandricker för jag har precis som du lite svårt att säga aldrig mer, men då väljer jag mina glas med stor omsorg. Skåla i champagne på 12-slaget är väldigt överskattat. Funkar hur bra som helst med a-fritt då. 12-slaget är kul i sig. Och när man börjar ifrågasätta och verkligen analysera, då är det inte så många spännande glas kvar. Kanske inte nåt. För om man tar bort de där glasen ”snabbt slappna av”, ”komma i feststämning”, ”flärden” som ändå inte stämmer överens med den önskade effekten om man dricker och analyserar effekten, då blir det inte så intressant att dricka. ”Slappna av” blir också ”bli lite avtrubbad” och personligen gillar jag närvaron mer, men som du skriver behöver man jobba lite med att lägga bort ansvaret. Jag har jobbat mycket med att sluta ta hand om andras känslor och behov och försöka vara ”här och nu”.
Vi är rätt många härinne tycker jag som har använt alkoholen för att slappna av, men den har ju som jag uppfattat det ofta också fått motsatt effekt och vi överpresterar och är duktiga. Utan alkohol är det lättare att se sina egna behov och beteendemönster. Alkohol har extremt många oönskade bieffekter när man börjar tänka efter på vilka effekter de där glasen egentligen har. För mig har”hur slappna av” varit möjligt genom att t.ex. på fredagarna göra extra god mat, fina blommor, alkoholfritt (men det behövs inte längre), se mysig film. Eller träna innan. Men signalen behöver vara att nu är dagen och prestationerna slut.
Att slappna av på fest har handlat om att jobba med att inte hela tiden se andra och andras behov. Vara här och nu i samtalet etc. Men det funkar bättre och bättre med en tids nykterhet. Jag blev snarare även rastlös av alkoholen. Och jag hörde inte till de som löste det med mer och mer alkohol.
… och hur kan nån som väljer nicket ”Knaskatten” ens tänka att hon skulle uppfattas som tråkig? Det är inte alkoholen som får dig knasig och rolig, vill jag påstå utan att känna dig alls. Vi har alla varit lite lurade av alkoholen.

Profile picture for user vår2022

@Knaskatten
Hej knaskatten! Du berättar om sorgen att inte få ta det där glaset champagne på nyårsafton och vid andra festliga tillfällen. Att bara få glömma allt och låta hjärnan bli dimmig och avslappnad. Känner igen mig så väl när jag försökt sluta tidigare och att jag då hållit mig hårt och fast vid sorgen att inte få ta glaset med bubbel på nyårsafton. Att jag vidmakthållit och närt mina tankar om att det är en sorg att inte få dricka vid festliga tillfällen, den där drinken vid solnedgången på semestern.

Beroendet med alkoholdjävulen i spetsen är så himla listig, den har en räv bakom örat, den är listig och slug. Den försöker ständigt lura oss och locka in oss i fällor i våra tankar, att vi går miste om något för att vi avstår alkohol. Det är beroendets näring för att få fortsätta sin överlevnad i vår hjärna. Utan alkohol dör den fan. Dessa tankar är beroendetankar, alltså bara tankar, inget annat. Tankar är vår tolkning av händelser och det framkallar känslor. Sedan skapar känslorna tankar som stämmer överens med våra känslor, tricky!

Beroendet är så knepigt för vi har själva skapat denna programmering i hjärna som påverkat våra tankar och känslor om alkohol. Tankar på champagne = fest. Ger känslor = avslappning och ro. Ger tankar = nice med champagne. Svårt att ta bort, programmeringen sitter för gott. Sedan när man bestämt sig för att inte dricka blir tankarna champagne = fest. Känslor = avslappning, ro. Nya tankar = jag får inte dricka. Känslor = sorg. Nya tankar = ingen guldkant i livet mer utan champagne. Känslor = sorg. Nya tankar = livet blir tråkigt utan alkohol. Känslor = sorg.

Mitt sätt för att lyckas tänka på annat sätt och därmed få andra känslor är att fokusera på det som är positivt med att inte dricka. Att vara nykter = skönt att inte vara bakis med ångest, oro och ågren, känner mig fräsch, min hjärna och kropp mår bra, förhöjd självkänsla och självförtroende, kan köra bil när jag vill, bättre relationer, mer tillgänglig och nåbar för min familj och mitt äktenskap etc. Dessa tankar skapar känslor av välmående och lycka. Känslorna jag får blir bekräftade i mina tankar och stämmer överens om mina känslor. Att dricka ger negativa tankar och negativa känslor.

Jag tillåter inte mig själv att tänka på att det är en förlust med att inte få dricka och tillslut går de positiva tankarna på automatik. De har kört över min programmering och det enda jag aldrig kan göra mer är att dricka alkohol för då startar beroendeprogrammeringen på ett kick och alkoholdjävulen poppar upp som gubben ur lådan igen.

Life is good som nykter och jag saknar inte champagnen alls. Det blir alkoholfritt bubbel i mitt glas på nyårsafton och då ska jag fira att det är jag som styrt mitt liv 1 år och 2 månader, inte alkoholdjävulen! Häng med!❤️

Profile picture for user Sattva

@Knaskatten Jag tänker som Vår skriver, gå inte in i de tankarna om att det är en förlust att inte dricka. Just don't go there helt enkelt. Tror det var Se klart som skrev nåt liknande för länge sedan, fast på sitt poetiska sätt att hon går inte in i den mörka snåriga skogen, håller sig från rovdjuren.
Det är nog inte svårare än så egentligen. Varför gå in i tankar som inte gynnar dig? Tankar föder känslor. Och plötsligt är man på ett ställe som hjärnan har skapat, har inget med verkligheten att göra. Inte ens tankarna behöver man lita på alla dagar. Jag gör inte det iallafall. Vaknar jag o känner mig "off"; trött, retlig etc, så vet jag att jag inte kommer tänka så rationellt och "sant". Då låter jag tankarna passera o beslut om saker får jag ta en annan dag.
Ha tillit till processen. Det du känner idag är inte samma som om några veckor. Tiden gör sitt till.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Knaskatten Jag brukar likna sorgen vid den sorg man kan känna när man har brutit upp från ett destruktivt förhållande. Mannen ifråga var väldigt charmig och fick mig att må toppen stundtals, men han var otrogen och manipulerande och till slut kände jag inte igen mig själv. Jag begick våld på mig själv, och var tvungen att bryta innan jag gick under. Då och då poppar tankar på hans lena stämma och fina händer på min kropp upp, men då tar jag fram de dåliga minnena också och då falnar de goda minnena direkt. Och med tiden förstår man inte alls vad man såg hos den den där ofräscha gubben 😉

Kram 🐘

Profile picture for user Knaskatten

Dag 9. Tänkte precis gå in och rapportera om en händelselös dag, inget att berätta typ? Så möts jag av en himla VÅG av fina, bra och kloka svar. 😻 Tack!

@Sisyfos Åh hej. Kul att se dig igen. Och JA. Du har helt rätt. Jag brukar bli så trött av att dricka vin, speciellt dagtid. Det glömmer jag alltid. Sen minns jag det när jag blir trött. Men det tar helt klart udden av lyxen och flärden. Närvaro är faktiskt bra mycket bättre. Och tack för pepp. 😽

@Andrahalvlek haha, bra liknelse med den dåliga mannen! Precis så är det ju - det FINNS härligheter med alkohol också. Men de överskuggas av allt det negativa. Behöver minnas det dåliga mer än det bra.

@vår2022 tack! Så klokt och bra. Det är verkligen en omprogrammering som behövs och det är klart att alla ÅR jag har lärt mig att alkohol = fest och positiva känslor, kommer ta ett tag att ställa om. Jag har skålat på nyår utan champagne, det år jag var nykter nio månader. Det gick hur bra som helst och kändes snarare positivt, som att jag gav mig själv bästa möjliga starten på det nya året: ingen baksmälla. Det satsar jag på i år igen.

@Sattva tack för kloka ord. Du har rätt i att man inte behöver lita på sina tankar och känslor alltid. Jag övar mig på att inte göra det vissa dagar i månaden till exempel… När jag förvandlas från Knaskatt till Demonkatt. 😬

I dag när jag tittade mig i spegeln tyckte jag faktiskt att jag såg fräschare ut i ansiktet. Mindre plufsig och svullen? Kan det vara en positiv effekt av att inte dricka? Jag bestämmer mig för det tror jag.
/Snyggkatten.

Profile picture for user Knaskatten

Dag 10. Fruktansvärt trött idag! Puuuuuuh. Ska gå och lägga mig snart, trots att klockan är pyttelite.
Nu nu der kvällen blev jag lite deppig. Blev bjuden på en väldigt generös branschfest om några veckor, där jag vet att det kommer att finnas gott om dryck och trevligheter. Fick ett litet sug i magen när jag såg inbjudan.
Nu tänker jag att jag inte ska gå. Det är för tidigt för mig att testa att gå på sånt utan att dricka. Vill inte trilla dit. Det kändes sorgligt. Jag vill också ha kul! Buhuhu stackars katt.
Sen tänkte jag på allt klokt alla hade skrivit här igår och så försökte jag tänka på det på ett positivt sätt. Det handlar inte om att inte ”få” det handlar om att inte vilja. Att jag får en massa andra saker istället.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Knaskatten Mycket klokt att undvika sådant i början! Du behöver bli stabilare i din nykterhet först, men nu är inte alltid. Du kan gå på den typen av festligheter längre fram, men just nu måste nykterheten vara prio ett.

Jag var också extremt kvällstrött och morgonpigg i början av min nykterhet. Man har mycket sömn att komma ikapp med. Sömn är läkande.

Kram 🐘

Profile picture for user Kennie

Tjena Katten,
Jag upplever att hjärnan går att trimma om, så att man börjar se fram emot andra saker än alkohol. God mat, till exempel. Och god alkoholfri dryck. Och kanske köpa något du gillar för de pengar du annars hade lagt på alkohol? Sen njuter jag orimligt mycket av att rita ett litet svart streck i min papperskalender för varje dag jag varit alkoholfri. Och en rad mörk choklad på kvällen, att äta långsamt.. I början får man låtsas att det är vad man är sugen på, sen blir det så på riktigt. Lyckad omprogrammering. Det går!

Profile picture for user Knaskatten

Dag 11 check. Allt knallar på. Inga konstigheter. I vardagen känner jag mig inte speciellt utmanad av nykterheten. Jag dricker inte, punkt och slut. Och eftersom Herr Knaskatt är med på tåget (och dessutom dricker minimalt själv) uppstår inga tillfällen att ompröva beslutet eller lockas av alkohol. Det känns väldigt stabilt!
Det jag oroas av är just de där tillfällena som kommer längre fram, sociala situationer och festligheter. Men jag har klarat det förr och ska klara det igen.

@Andrahalvlek du har helt rätt. Som vanligt! Nykterheten är min prio ett just nu. Ska vårda den som en bebis och inte ta några risker. 💛
Kvällstrött JA. Morgonpigg?! Nej, det känner jag tyvärr inte av…

@Kennie klokt! Just nu njuter jag av kombucha istället för vin. Det känns festligt. (Nästan lika dyrt som vin tyvärr… men jag häller i alla fall inte i mig lika mycket av det.) Istället för streck i boken går jag in här och räknar dagar. Konstigt att så små saker kan ge motivation? Men så funkar det.

Profile picture for user Knaskatten

Dag 12. Ännu en dag. Utan konstigheter. Lyckades till och med träna i dag, så det känns bra. Annars inte mycket att rapportera. Det har varit en intensiv dag på jobbet och jag tyckte lite synd om mig själv för att det var stressigt och dessutom mörkt och ruggigt ute. Förut hade jag säkert sett det som en ursäkt att ta ”ett” glas vin, men tanken på vin slog mig inte förrän jag tänkte på det nu. Det fanns liksom inte i huvudet. Men så är det ju onsdag, vilket är en dag jag i vanliga fall inte brukade dricka. Jag höll mig till tre-fyra dagar i veckan och drack så att det räckte för de övriga också…
Inte nu längre. Och nu lägger jag ännu en dag bakom mig. Skönt!

Profile picture for user Knaskatten

Dag 13. I dag var jag faktiskt sugen på vin. Det var en otroligt intensiv dag och jag kände mig helt slut på kvällen. Ville bara säga FUCK THIS och ta ett glas. Men det gjorde jag inte.
Kämpar på och försöker unna mig annat istället. Knaskatten försöker övertala Kloklatten att ETT glas vin kan jag ta. Det är ingen fara. Klokkatten står emot.
Jag köper mig tid och tänker att jag i alla fall måste hålla upp till nyår, sen får jag revidera beslutet. Jag hoppas ha kommit ur det såpass till dess att jag känner att jag inte vill börja igen, men dagar som denna känns ”aldrig” så jäkla långt. Och så jäkla tråkigt.
Om någon läser: ledsen för gnäll. Men det här var en sån dag. Glad att den är över och att jag somnar nykter. Två veckor i morgon.

Profile picture for user Kennie

Bra att du stod emot! En dag i taget är en bra devis som är populär av en anledning. Sen kan man fundera på hur ens tillvaro ser ut. Är det genomgående stressigt kan det behövas en förändring.. Önskar dig en vilsam och nykter helg. Just vila och sömn är så skönt nykter tycker jag.

Profile picture for user Knaskatten

Dag 14. Det var SÅ nära att jag inte fick börja det här inlägget så. Millimeter ifrån. Undrar om det var för att jag var så kaxig igår, typ ”det är ingen fara vanliga dagar”. I dag var det fara. Jag var så otroligt sugen på vin och tyckte så otroligt synd om mig själv. Vi åt pizza. Det är ju ett absolut måste med rödvin till tyckte rösten i huvudet. Debatterade med mig själv att ETT glas herregud, vad gör det? Nu ska jag bevisa för mig själv och familjen att det faktiskt bara blir ett glas och att jag har förändrats. Bla bla bla. Den andra sidan i huvudet köpte tid. ”Jag dricker inget till maten, vill jag fortfarande ha ett glas sen kan jag ta det då”. Det ville jag så klart inte.
Då var jag glad och stolt över att ha klarat det. Och över att vara nykter, pigg och närvarande. Puh puh puh, det var nära ögat. Blev rädd för mig själv och för hur starkt suget kan vara. Det är så knäppt när man tänker på saken och byter ut ”vin” mot till exempel ”gurka”. Att bli sorgsen över att inte få gurka. Det är inte fredag utan gurka. Jag behöver gurka. Det är helt idiotiskt ju. Det är mer än en dryck, det är en drog.
Känner mig både rädd och märkligt stärkt.

Profile picture for user Knaskatten

@Kennie tack! Och ja, du har helt rätt. I min bransch är just perioden innan årsskiftet ofta väldigt stressig. Plus all annan stress med julstök, sociala saker, avslutningar, julklappar etc etc. Är rädd att det bara blir värre nu under några veckor.
Men ska försöka prioritera sömn och vila. Och träning. Är inne på min tredje dag med morgonpromenader och det känns otroligt bra.
Hoppas att du också får en fin, lugn och nykter helg! 😽

Profile picture for user Kennie

Hej Katten, vad bra att du hittade en strategi för att stå emot suget! Och att först se till att inte vara hungrig är vad jag förstår en viktig strategi. Och att jobba om hjärnan och tänka att andra saker hör ihop. Pizza med Coca-Cola, julmat med julmust, uteservering med alkoholfri cider och jordnötter. Det går, som du märker. Och var riktigt stolt över dig själv idag!

Profile picture for user Knaskatten

Dag 16. Det blev för sent för att skriva igår. Vi var på middag hos vänner, men jag körde så det var alkoholfritt för mig. Och så skönt det kändes i morse! Herr Knaskatt luktade lite vin igår och hade lite mörk bakisröst i morse och jag var inte avundsjuk. När jag gick upp på morgonen och kissade kom jag att tänka på hur det brukade kännas förut. När jag tassade upp vid fem och kissade, bälgade i mig vatten för att må bättre och hade enorm ångest över hur mycket jag hade druckit dagen innan. Det var min vanliga morgon varje lördag och söndag och ofta någon mer dag i veckan. Så sjukt att jag levde så! Att jag orkade med? Att jag inte bara slutade mycket tidigare än jag gjorde.
Skönt att helgen är över också så att det dröjer lite till nästa fredag och eventuella utmaning. Vardagarna har hittills gått lätt!

@Kennie jag måste verkligen börja få in det där tänket med andra drycker som passar! Ofta är faktiskt inte vin eller öl det GODASTE, men man har liksom lärt sig det? Ska banka in alla andra, alkoholfria, drycker i ryggmärgen istället. Tack!

@Andrahalvlek haha! Ja, hoppas det! 😸

Profile picture for user annacananda

God morgon@Knaskatten
Vad härligt att läsa om din helg! Stor igenkänning på din upplevelse på morgonen! Det här gör du bra!
Jag har fortfarande inte hittat drycker till maten - är SÅ trött på läsk och vatten. Provade alkoholfri cider i helgen MEN vad sött…tänker att Kombucha kanske är ett alternativ - ska definitivt prova nästa helg.
Ha en fin vecka!!
Kram
🦛

Profile picture for user vår2022

Bra gjort @Knaskatten! Jag brukar också jämföra då med nu och kan inte riktigt förstå att jag betedde mig som jag gjorde. Jag kan nu tydligt se hur ett beroende fungerar och att det enda fokuset jag hade på när, var, hur jag skulle dricka. Planera inhandling av vinet och säkra upp så det inte skulle ta slut, att ruset skulle kunna fortgå. All ångest och oro som ett brev på posten nästföljande morgon. Hur fasiken orkade man med!!!

Grattis till dag 16🥳. Det blir bara bättre och bättre för var dag som nykter och mitt forna jag är ett minne blott, som jag visserligen aldrig ska glömma som ett exempel på ett destruktivt liv, men som aldrig mer ska få ta över mitt liv.

Ha en riktigt fin måndag, du gör det så bra!💪❤️

Profile picture for user Knaskatten

@annacananda Ja, testa! Min favorit är René Voltaire med ingefära. Många andra märken är lite sötare. Kombucha är lite som vin, man tycker kanske inte att det är GOTT första gången. Det är ju jäst/fermenterat och har en liten bismak. Så lite motstånd, vilket jag gillar. Det blir att man sippar på det snarare än dricker fort. Så ett väldigt bra substitut till vin!

Profile picture for user Knaskatten

@vår2022 tack för peppen! Och känner verkligen igen den där ständiga jakten på när det går att dricka nästa gång. Var alltid den som försökte bjuda andra på ett glas så att det skulle vara ok för mig själv att dricka. Fy. Det är mer space i hjärnan redan nu och det är väldigt skönt.

Profile picture for user Knaskatten

Dag 17 - checkar bara in för att säga check. Ännu en dag har gått utan alkohol. Blev indiskt med iskall alkoholfri öl till. Gott!
Nu ska jag försöka sova, har blivit för lite sömn på sista tiden. 😽

Profile picture for user Knaskatten

Dag 19. Lika bra och säkert som allt kändes i måndags, lika trist och svajigt känns det nu.
Jag är så himla trött och less och tycker att det är orättvist och pissigt att jag inte ska kunna ta ett glas vin om jag vill. Debatterar inombords och tänker ETT glas, vad kan hända?!
Igår bestämde jag mig för att skita i allt, ta ett glas vitt och bevisa för mig själv och världen att jag kan klara det. Herr Knaskatt klev in och var en party pooper. ”Du sa ju att du inte skulle dricka det här året?! Eller minst på en månad. Vad har det gått nu, en vecka?”
Han såg irriterad och besviken ut.
Men inte lika irriterad och besviken som jag.
När jag väl har lyckats brotta ner min egen barriär har jag honom som sätter sig på tvären? Morr. 😾
Så då fick jag ju visa att vin är gurka genom att inte dricka.
Vilket jag ju är glad över såhär i efterhand. Är besviken på mig själv att mina fina mål och intentioner inte verkar betyda något för mig. Över att jag inte kan lita på mig själv.
Men jag är mest så besviken på att jag har satt mig i den här situationen så att jag inte bara kan dricka ett glas vin då och då som en NORMAL människa. Jävla skit.
Känner att den här nykterheten är en väldigt skör tråd att balansera på. Vet inte ens om jag har lust att fortsätta balansakten. Blä.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Knaskatten Heja Herr Knaskatten! Håll hårt i honom. Skitdagar kommer, men efter skitdagar kommer alltid gulddagar. Du får träna på ditt tålamod - snart ser du ljusningen i horisonten! Jag lovar 🙏🏻

Kram 🐘