Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Dag 10. Fruktansvärt trött idag! Puuuuuuh. Ska gå och lägga mig snart, trots att klockan är pyttelite.
Nu nu der kvällen blev jag lite deppig. Blev bjuden på en väldigt generös branschfest om några veckor, där jag vet att det kommer att finnas gott om dryck och trevligheter. Fick ett litet sug i magen när jag såg inbjudan.
Nu tänker jag att jag inte ska gå. Det är för tidigt för mig att testa att gå på sånt utan att dricka. Vill inte trilla dit. Det kändes sorgligt. Jag vill också ha kul! Buhuhu stackars katt.
Sen tänkte jag på allt klokt alla hade skrivit här igår och så försökte jag tänka på det på ett positivt sätt. Det handlar inte om att inte ”få” det handlar om att inte vilja. Att jag får en massa andra saker istället.

@Knaskatten Mycket klokt att undvika sådant i början! Du behöver bli stabilare i din nykterhet först, men nu är inte alltid. Du kan gå på den typen av festligheter längre fram, men just nu måste nykterheten vara prio ett.

Jag var också extremt kvällstrött och morgonpigg i början av min nykterhet. Man har mycket sömn att komma ikapp med. Sömn är läkande.

Kram 🐘

Tjena Katten,
Jag upplever att hjärnan går att trimma om, så att man börjar se fram emot andra saker än alkohol. God mat, till exempel. Och god alkoholfri dryck. Och kanske köpa något du gillar för de pengar du annars hade lagt på alkohol? Sen njuter jag orimligt mycket av att rita ett litet svart streck i min papperskalender för varje dag jag varit alkoholfri. Och en rad mörk choklad på kvällen, att äta långsamt.. I början får man låtsas att det är vad man är sugen på, sen blir det så på riktigt. Lyckad omprogrammering. Det går!

Dag 11 check. Allt knallar på. Inga konstigheter. I vardagen känner jag mig inte speciellt utmanad av nykterheten. Jag dricker inte, punkt och slut. Och eftersom Herr Knaskatt är med på tåget (och dessutom dricker minimalt själv) uppstår inga tillfällen att ompröva beslutet eller lockas av alkohol. Det känns väldigt stabilt!
Det jag oroas av är just de där tillfällena som kommer längre fram, sociala situationer och festligheter. Men jag har klarat det förr och ska klara det igen.

@Andrahalvlek du har helt rätt. Som vanligt! Nykterheten är min prio ett just nu. Ska vårda den som en bebis och inte ta några risker. 💛
Kvällstrött JA. Morgonpigg?! Nej, det känner jag tyvärr inte av…

@Kennie klokt! Just nu njuter jag av kombucha istället för vin. Det känns festligt. (Nästan lika dyrt som vin tyvärr… men jag häller i alla fall inte i mig lika mycket av det.) Istället för streck i boken går jag in här och räknar dagar. Konstigt att så små saker kan ge motivation? Men så funkar det.

Dag 12. Ännu en dag. Utan konstigheter. Lyckades till och med träna i dag, så det känns bra. Annars inte mycket att rapportera. Det har varit en intensiv dag på jobbet och jag tyckte lite synd om mig själv för att det var stressigt och dessutom mörkt och ruggigt ute. Förut hade jag säkert sett det som en ursäkt att ta ”ett” glas vin, men tanken på vin slog mig inte förrän jag tänkte på det nu. Det fanns liksom inte i huvudet. Men så är det ju onsdag, vilket är en dag jag i vanliga fall inte brukade dricka. Jag höll mig till tre-fyra dagar i veckan och drack så att det räckte för de övriga också…
Inte nu längre. Och nu lägger jag ännu en dag bakom mig. Skönt!

Dag 13. I dag var jag faktiskt sugen på vin. Det var en otroligt intensiv dag och jag kände mig helt slut på kvällen. Ville bara säga FUCK THIS och ta ett glas. Men det gjorde jag inte.
Kämpar på och försöker unna mig annat istället. Knaskatten försöker övertala Kloklatten att ETT glas vin kan jag ta. Det är ingen fara. Klokkatten står emot.
Jag köper mig tid och tänker att jag i alla fall måste hålla upp till nyår, sen får jag revidera beslutet. Jag hoppas ha kommit ur det såpass till dess att jag känner att jag inte vill börja igen, men dagar som denna känns ”aldrig” så jäkla långt. Och så jäkla tråkigt.
Om någon läser: ledsen för gnäll. Men det här var en sån dag. Glad att den är över och att jag somnar nykter. Två veckor i morgon.

Bra att du stod emot! En dag i taget är en bra devis som är populär av en anledning. Sen kan man fundera på hur ens tillvaro ser ut. Är det genomgående stressigt kan det behövas en förändring.. Önskar dig en vilsam och nykter helg. Just vila och sömn är så skönt nykter tycker jag.

Dag 14. Det var SÅ nära att jag inte fick börja det här inlägget så. Millimeter ifrån. Undrar om det var för att jag var så kaxig igår, typ ”det är ingen fara vanliga dagar”. I dag var det fara. Jag var så otroligt sugen på vin och tyckte så otroligt synd om mig själv. Vi åt pizza. Det är ju ett absolut måste med rödvin till tyckte rösten i huvudet. Debatterade med mig själv att ETT glas herregud, vad gör det? Nu ska jag bevisa för mig själv och familjen att det faktiskt bara blir ett glas och att jag har förändrats. Bla bla bla. Den andra sidan i huvudet köpte tid. ”Jag dricker inget till maten, vill jag fortfarande ha ett glas sen kan jag ta det då”. Det ville jag så klart inte.
Då var jag glad och stolt över att ha klarat det. Och över att vara nykter, pigg och närvarande. Puh puh puh, det var nära ögat. Blev rädd för mig själv och för hur starkt suget kan vara. Det är så knäppt när man tänker på saken och byter ut ”vin” mot till exempel ”gurka”. Att bli sorgsen över att inte få gurka. Det är inte fredag utan gurka. Jag behöver gurka. Det är helt idiotiskt ju. Det är mer än en dryck, det är en drog.
Känner mig både rädd och märkligt stärkt.

@Kennie tack! Och ja, du har helt rätt. I min bransch är just perioden innan årsskiftet ofta väldigt stressig. Plus all annan stress med julstök, sociala saker, avslutningar, julklappar etc etc. Är rädd att det bara blir värre nu under några veckor.
Men ska försöka prioritera sömn och vila. Och träning. Är inne på min tredje dag med morgonpromenader och det känns otroligt bra.
Hoppas att du också får en fin, lugn och nykter helg! 😽

Hej Katten, vad bra att du hittade en strategi för att stå emot suget! Och att först se till att inte vara hungrig är vad jag förstår en viktig strategi. Och att jobba om hjärnan och tänka att andra saker hör ihop. Pizza med Coca-Cola, julmat med julmust, uteservering med alkoholfri cider och jordnötter. Det går, som du märker. Och var riktigt stolt över dig själv idag!

Dag 16. Det blev för sent för att skriva igår. Vi var på middag hos vänner, men jag körde så det var alkoholfritt för mig. Och så skönt det kändes i morse! Herr Knaskatt luktade lite vin igår och hade lite mörk bakisröst i morse och jag var inte avundsjuk. När jag gick upp på morgonen och kissade kom jag att tänka på hur det brukade kännas förut. När jag tassade upp vid fem och kissade, bälgade i mig vatten för att må bättre och hade enorm ångest över hur mycket jag hade druckit dagen innan. Det var min vanliga morgon varje lördag och söndag och ofta någon mer dag i veckan. Så sjukt att jag levde så! Att jag orkade med? Att jag inte bara slutade mycket tidigare än jag gjorde.
Skönt att helgen är över också så att det dröjer lite till nästa fredag och eventuella utmaning. Vardagarna har hittills gått lätt!

@Kennie jag måste verkligen börja få in det där tänket med andra drycker som passar! Ofta är faktiskt inte vin eller öl det GODASTE, men man har liksom lärt sig det? Ska banka in alla andra, alkoholfria, drycker i ryggmärgen istället. Tack!

@Andrahalvlek haha! Ja, hoppas det! 😸

God morgon@Knaskatten
Vad härligt att läsa om din helg! Stor igenkänning på din upplevelse på morgonen! Det här gör du bra!
Jag har fortfarande inte hittat drycker till maten - är SÅ trött på läsk och vatten. Provade alkoholfri cider i helgen MEN vad sött…tänker att Kombucha kanske är ett alternativ - ska definitivt prova nästa helg.
Ha en fin vecka!!
Kram
🦛

Bra gjort @Knaskatten! Jag brukar också jämföra då med nu och kan inte riktigt förstå att jag betedde mig som jag gjorde. Jag kan nu tydligt se hur ett beroende fungerar och att det enda fokuset jag hade på när, var, hur jag skulle dricka. Planera inhandling av vinet och säkra upp så det inte skulle ta slut, att ruset skulle kunna fortgå. All ångest och oro som ett brev på posten nästföljande morgon. Hur fasiken orkade man med!!!

Grattis till dag 16🥳. Det blir bara bättre och bättre för var dag som nykter och mitt forna jag är ett minne blott, som jag visserligen aldrig ska glömma som ett exempel på ett destruktivt liv, men som aldrig mer ska få ta över mitt liv.

Ha en riktigt fin måndag, du gör det så bra!💪❤️

@annacananda Ja, testa! Min favorit är René Voltaire med ingefära. Många andra märken är lite sötare. Kombucha är lite som vin, man tycker kanske inte att det är GOTT första gången. Det är ju jäst/fermenterat och har en liten bismak. Så lite motstånd, vilket jag gillar. Det blir att man sippar på det snarare än dricker fort. Så ett väldigt bra substitut till vin!

@vår2022 tack för peppen! Och känner verkligen igen den där ständiga jakten på när det går att dricka nästa gång. Var alltid den som försökte bjuda andra på ett glas så att det skulle vara ok för mig själv att dricka. Fy. Det är mer space i hjärnan redan nu och det är väldigt skönt.

Dag 17 - checkar bara in för att säga check. Ännu en dag har gått utan alkohol. Blev indiskt med iskall alkoholfri öl till. Gott!
Nu ska jag försöka sova, har blivit för lite sömn på sista tiden. 😽

Dag 19. Lika bra och säkert som allt kändes i måndags, lika trist och svajigt känns det nu.
Jag är så himla trött och less och tycker att det är orättvist och pissigt att jag inte ska kunna ta ett glas vin om jag vill. Debatterar inombords och tänker ETT glas, vad kan hända?!
Igår bestämde jag mig för att skita i allt, ta ett glas vitt och bevisa för mig själv och världen att jag kan klara det. Herr Knaskatt klev in och var en party pooper. ”Du sa ju att du inte skulle dricka det här året?! Eller minst på en månad. Vad har det gått nu, en vecka?”
Han såg irriterad och besviken ut.
Men inte lika irriterad och besviken som jag.
När jag väl har lyckats brotta ner min egen barriär har jag honom som sätter sig på tvären? Morr. 😾
Så då fick jag ju visa att vin är gurka genom att inte dricka.
Vilket jag ju är glad över såhär i efterhand. Är besviken på mig själv att mina fina mål och intentioner inte verkar betyda något för mig. Över att jag inte kan lita på mig själv.
Men jag är mest så besviken på att jag har satt mig i den här situationen så att jag inte bara kan dricka ett glas vin då och då som en NORMAL människa. Jävla skit.
Känner att den här nykterheten är en väldigt skör tråd att balansera på. Vet inte ens om jag har lust att fortsätta balansakten. Blä.

@Knaskatten Heja Herr Knaskatten! Håll hårt i honom. Skitdagar kommer, men efter skitdagar kommer alltid gulddagar. Du får träna på ditt tålamod - snart ser du ljusningen i horisonten! Jag lovar 🙏🏻

Kram 🐘