En dag i taget.. men jag behöver hjälp!

Profile picture for user Mamsen

Har tappat räkningen på hur många gånger jag bestämt mig för att sluta med alkohol... för att en tid efter, ibland bara några dagar, övertala mig själv att nu - nu kommer jag kunna dricka vin bara på helgen! Eller hur... 😢
Idag är min sista, första dag utan alkohol. För jag känner att om jag inte slutar nu, så kommer mitt liv snart gå åt h**e! Och det är så sorgligt på nåt sätt att det gått så här långt... jag har druckit vin nästan varje dag, i säkert ett år - om inte längre.. under senaste 3 åren har det nog inte varit många månader utan..

Men, jag kan ju inte ändra det som varit - bara påverka det som händer nu! Och jag vill inte vakna bakfull mer och stå i badrummet och försöka sminka bort det värsta och åka till jobbet... må skit i kroppen, ha dåligt samvete mot familjen.. Ja, ni vet!

Jag har i perioder gått på AA-möten och gjort nästan alla stegen med en sponsor. Samtidigt som mötena ger mig styrka, så har jag svårt att kalla mig själv alkoholist.. Hur tänker ni andra här om det? Använder ni er bara av detta forum för att hålla er nyktra, eller tar ni hjälp någon annanstans ifrån också?

Tack till de som orkat läsa allt 🌸

Profile picture for user Mamsen

@Bina86 ja, ibland kan det nog vara bra att ta en timma i taget!
Jag har man och barn, jobbar heltid samtidigt som jag pluggar.. Så mycket stress och press, men samtidigt tycker jag om mitt arbete.
Har insett att jag självmedicinerat med vin på kvällarna, för att kunna slappna av, slippa ifrån stressen en liten stund och kunna somna lättare. Har de senaste åren haft en del problem med sömnen, det kommer säkert bli värre nu i början..

Jag hällde ut vinet som var kvar imorse innan jobbet.. känns skönt att det är gjort sen när jag kommer hem. Har även pratat lite med min man, så han vet om läget. Har ju gjort så här flera gånger tidigare, när jag velat sluta - så jag är lite orolig att han snar ska tröttna på mig och mitt velande.. Men jag måste hålla i denna gång. Jag mår inte bra, varken fysiskt eller psykiskt, av att dricka vin varje kväll.. och jag kan uppenbarligen inte hålla mig till fredag/lördag kvällar.. Så att avstå helt är enda vägen framåt för mig!
Hur ser din situation ut?

Profile picture for user Kennie

Hej, jag tänker att vården är en resurs man inte ska vara rädd att använda. Finns bra mediciner och samtalsstöd om man behöver. För en del räcker det här forumet, andra behöver mer. Att ringa alkohollinjen kan också vara bra, att få höra sig själv säga hur läget är. Men man vet ofta själv vad man behöver för hjälp, hur tänker du kring det?

Profile picture for user Mamsen

@Kennie jag tar en dag i taget, tills jag känner mig lite mer stabil innan jag kan ta beslut om det tror jag. Just nu varken vill jag, eller orkar, kontakta vården. Behöver få ta det i min egen takt.

Profile picture for user Mamsen

Åh vilken skitnatt... svårt att somna och har vaknat flera gånger under natten.. Men men, är i alla fall helt nykter och inte bakis! Fast just nu känns det som att jag är bakis, för jag är så trött

Profile picture for user Kennie

Hej, hoppas du har möjlighet att få vila under dagen. Så bra att du är nykter! Att ta en dag i taget och hitta balans är också en bra väg, följ din magkänsla för vad som är rätt.

Profile picture for user Kennie

Hej, förstår att det är mycket med både jobb och plugg...Nu är forumet mitt främsta nykterhetsarbete. I början läste jag mycket fakta också, och pratade mycket med ett par av mina nära. Viktigt för mig var att ställa om i hjärnan, min självbild var att jag var en livsnjutare som gillade vin och fest. Nu lägger jag fokus på god mat och gott alkoholfritt vid festliga tillfällen. Och jag inser också att jag festat så det räcker för en livstid, jag missar inget. Istället njuter jag av att vara den nyktra som har koll på att barnen har det bra när det är större middagar, och sen att vakna obakis. Dessutom roligare att samtala nykter. I vardagen har jag sällan druckit, då där behöver jag inte kämpa så mycket. Däremot behöver jag se till att ha rimlig belastning i veckorna så jag inte triggar behovet att fly iväg med vin för att orka. Och det är svårt, ogillar att säga nej...

Profile picture for user Mamsen

@Kennie skönt att forumet funkar för dig! Hur länge har du varit nykter?
Förstår din känsla över det där att tacka nej hela tiden... Är inte så ofta iväg på tillställningar men nu har jag två inbokade inom snar framtid. Vin och tilltugg på lördag hos en bekant.. vet inte riktigt hur jag ska hantera det.. nät detta bestämdes hade jag ju inte slutat med alkoholen.. Funderar faktiskt på att ställa in/skjuta på det och skylla på utbildningen som kräver tid nu.. det vore inte en direkt lögn egentligen, för jag har tidspress just nu.. Men svårt är det!

Profile picture for user Kennie

Hej, ja man får prioritera och tänka om något verkligen är viktigt för en själv eller någon man bryr sig mycket om. Ofta går det att sålla bort en del. Senaste gången jag var full var i april 2020, en fylla som fick mig att inse att jag inte hade kontroll över mitt drickande längre. Sen dess har jag vid några få tillfällen druckit ett glas vin, men det har då gått månader mellan de tillfällena. Och vad jag börjat inse av det är att när man vant sig av vid alkoholsmaken är vin inte så gott som man tror, alkoholen slår igenom och smakar lite giftigt... Så alkohol är inte längre något jag längtar efter eller saknar. Den största förändringen kom efter något år nykter, det var som att chipet vreds om, sen dess har nykterheten blivit det nya normala. Så att låta tiden gå och unna sig (och lära sig gilla) annat tror jag är en väg mot hållbar nykterhet.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Mamsen Vita lögner är helt okej den första sköra tiden. Sjuk kan man alltid bli. Du måste bli starkare i ditt beslut först. Det kommer en tid då du utan problem både deltar på sådant och tackar nej till alkohol med lätthet, men just nu behöver du i första hand undvika den formen av frestelser.

Kram 🐘

Profile picture for user DRacker

Starkt jobbat @Mamsen! Det är mest de första dagarna som kan kännas jobbigast för sedan börjar den akuta abstinensen försvinna och man stärks också av att ha lyckats hålla sig, vilket ger ytterligare knuff framåt! ⭐️ Jag har druckit varenda dag i över 10 års tid och har också velat och försökt sluta många gånger, typ varenda eviga dag utan resultat. Stod tillslut på avgrunden och bestämde mig en sista gång. Nu har jag varit spiknykter i 70 dagar, dvs 10 veckor, och har fått livet tillbaka. Ta hjälp härifrån och bestäm dig en gång för alla att nu jäklar! Det är inte kört för dig! Du kommer att klara det!

Profile picture for user Mamsen

@Andrahalvlek tack för ditt stöd! 🙏❤. Behövde verkligen det nu! Har funderat på det där under dagen - hur jag ska formulera mig utan att få en massa följdfrågor... det är en granne vi ska till och jag känner inte henne riktigt.. Jag får använda min deadline i utbildningen som ursäkt! Känner också att jag måste värna om min nya nykterhet, skör var en bra beskrivning!

Profile picture for user Mamsen

@DRacker tack för dina peppande ord! 🙏
70 nyktra dagar, efter 10 år! Det är stort!! Grattis!
Även fast jag sover dåligt, så känner jag mig på nåt sätt piggare både i kroppen och knoppen! Är mindre svullen i ansiktet och hyn börjar bli bättre. Får inte lika många svettattacker längre, men de är inte borta så funderar ändå på om jag inte börjat komma i klimakteriet... 😂
Hur länge kände du av abstinensen?

Profile picture for user Mamsen

Har inte skrivit på några dar, fullt upp med livet! Men är nykter 🥰🙏.
Är det någon här som också går på AA? Är med på online möten ibland men vet inte om det är min grej riktigt
..

Profile picture for user Lonely Man

@Mamsen
Hej.
Bra att du är nykter.
Jag har gått på AA möten under 6 månader gör det fortfarande men nu bara 1 dag vecka.
Det hade aldrig fungerat om jag inte gått på AA. Det fungerade helt fantastiskt på mig och jag träffade människor som jag inte trodde fanns samt du blir inte dömd, men ge det en chans och prova gärna olika grupper så du känner dig trygg. Det är okey att bara lyssna behöver inte säga något.
Ta hand om dig

Profile picture for user Mamsen

@Lonely Man så bra att det fungerar för dig! Gör du stegen med en sponsor? Kom till steg 11 sist.. men tror jag blev lite skrämd av allt man skulle göra varje dag.. Har bara varit på ett möte den här veckan, får se om jag loggar in imorgon eller på söndag

Profile picture for user Mamsen

Har varit hemma från jobbet idag, imorse kände jag mig förkyld, sen på eftermiddagen kändes det lite bättre för att sen kännas konstigt i kroppen och huvudvärk.. nu vet jag inte hur jag mår riktigt.. är nog mest trött och slutkörd tror jag..
Kan immunförsvaret bli sämre första tiden som nykter? Hur har ni andra upplevt det? Är ni friskare som nyktra? Min energi verkar inte riktigt vilja komma tillbaka, eller så är det bara segare denna gång. Har några kilon att gå ner också, men det verkar svårt.. Gjorde en gastric sleeve för några år sen, har gått upp ca 4 kg senaste halvåret men de verkar sitta.. måste se över mina portionsstorlekar eller nåt. Usch! Vill bara få tillbaka min energi, jag som brukade gå promenader nästan varje dag - är knappt inte ute alls nu..

Profile picture for user Lonely Man

@Mamsen
Hej,
Jag har inte gjort stegen fullt och har ingen sponsor utan gör det i min egen takt. Fungerar bra ändå tycker jag.
Den första tiden var jag väldigt trött är underliggande sömn som måste tas igen tror jag.
Man får mer energi tycker jag, vaknar tidigt 7 dagar i veckan men ofantligt trött tidigt på kvällen.
Alla dagar blir samma en nackdel tycker jag.
Jag hade länge svårt för helger visste inte vad jag skulle göra av tiden och har tampats med om det var värt det.
Så här i efterhand var det faktiskt det.
Det blir bättre.. Kram

Profile picture for user Mamsen

@Lonely Man känns betryggande på nåt sätt att läsa att det blir bättre med tiden! Det inger hopp!
Ja, helgerna är speciella.. såå förknippat med fritt fram för alkohol.. Är på min andra helg nu som nykter och det känns över förväntan bra! Hur går det för dig?
Tror jag är övertrött på nåt sätt ikväll, klockan är snart halv två och jag känner mig inte ett dugg trött..! Märkligt. Det kanske är energin som börjar komma tillbaka? Ska läsa lite här och snart försöka sova.
Kram 🌸

Profile picture for user Mamsen

Måndag kväll och fortfarande nykter! Det känns bra. Trots att jag känner mig småförkyld, har suttit precis hela dagen med utbildningen - så känner jag mig rätt tillfreds just nu. Lite orolig över att det är ett muntligt prov i slutet av denna kurs.. det är inte min starka sida direkt.. hatar att hålla föredrag mm, och nu ska jag sitta och bli bedömd av en lärare jag aldrig ens sett eller pratat med..! Men men, jag ska försöka att inte oroa mig i förväg!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Mamsen Jag upplevde också dåligt immunförsvar, frågade om det på forumet men ingen annan hade upplevt det, jag drog på mig virus på virus i tre månader, ofantligt frustrerande! Tålamodet prövades till max!

Helgerna kunde vara riktigt långtråkiga i början men nu älskar jag dom🥰

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Mamsen Riktigt bra jobbat av dig med din andra nyktra helg. Jag var trött den första tiden och sov rätt dåligt, men att vakna nykter gjorde det lättare att stå ut med. Det tar sin tid för hjärnan att återhämta sig och få balans igen, men det kommer med tiden. Det går mycket förkylningar nu och för ca en månad sedan hade jag covid igen. Att hålla muntligt föredrag är det inte många som gillar egentligen, det är en liten press. Förlita dig på dig själv och ha tillit till att det kommer att gå bra, det stärker dig. Jag tror att det kommer att gå bra😁. När jag blir lite nervös brukar jag klämma med tummen och pekfingret på min andra hand på tumbasen mellan tummen och pekfingret hårt en kort stund. Det brukar ta ned pulsen.

Det kommer att gå bra och ge nykterheten tid så kommer balansen i hjärnan att komma❤️

Profile picture for user Mamsen

Inte skrivit nåt på några dar, har haft sjukt mycket att göra i en av kurserna på utbildningen + en förkylning som inte vill bli bra! Men idag så gjorde jag sista provet och är äntligen klar! Känner mig typ 10 kg lättare! 😂
Nu kan jag fokusera på resterande av utbildningen, i ett något lugnare tempo!

Tror att jag börja ana en skillnad i energi nu, på dag 20 som nykter. Det inger hopp! Jag hoppas innerligt att det håller i sig 😃

Måste sova nu, kl ringer 05.45..

Profile picture for user Sisyfos

20 nyktra dagar hade du. Och nu kör du dag 1 igen. Jag tror att det bästa är att lyfta blicken och gå vidare.December är en stressig period, men att bestämma sig för en nykter jul har stora fördelar. Det ger möjlighet till vila. Förhoppningsvis, om man inte har 1000 saker inbokade. Men passa på. Gå in i en ny nykter period och se över liv, stress och tankar. För några av oss har alkoholen handlat om att orka hålla tempot och all logistik i huvudet. Du låter på nåt sätt som att du har mycket att göra och behöver vila. Lycka till nu!

Profile picture for user Mamsen

@Sisyfos ja, det har nog varit både för att orka och för att slappna av/varva ner.. Jobbar, pluggar och håller på med en flytt mitt i allt också - så ja, fullt upp är det 😂.
Men jag tänker inte slå på mig själv, utan fortsätta framåt. Försöka prioritera vila, när tillfälle ges. Och framför allt lägga mig i tid!

Livet går ju inte spikrakt framåt, utan lite upp och ner, fram och tillbaka. Likaså denna tråden, som får hänga kvar! Kan vara bra att gå tillbaka och läsa sen.