Hej

Försöker härmed sammanfatta kort:

Är en man i mina bästa år med harmonisk familjesituation med sambo och två underbara barn 17 och 22år. Har bra fysik alltid tränat och gör än idag. Jag är framgångsrik i jobbet.
I ungdomen brukade jag vid festligheter ofta bli väldigt berusad med minnesluckor, fylleceller och andra otrevligheter som följd. Detta inträffade oftast då jag valde att dricka starksprit. Jag fick alltid väldig ångest och kände oerhörd skam efter dessa tillfällen. Jag tog det väldigt hårt och kunde bojkotta alkoholen under långa perioder.

Allteftersom åren gick har jag successivt blivit mycket bättre på att hantera själva berusningen då jag inte velat hamna i denna skam som en rejäl fylla kunde orsaka på den tiden. Under många år valde jag aktivt att bara välja öl som berusningsdryck vid dessa festtillfällen. Hittade dessutom en väg där jag alternerade med vatten vilket gjorde att man inte blev ”klubbad” på samma sätt.

I takt med att jag har lyckats ”hantera” fyllan har jag hamnat i en trygghet vilket gjort att jag ökat mitt alkoholintag. Numera kan jag hantera starkspriten utan att jag ”går bananas”. Folk säger till och med att jag är grym som kan dricka så hårt utan att det märks på mig.

Numera är jag trygg i det faktum att jag inte längre är rädd att det går överstyr, men problemet är nu istället att jag dricker så mycket mer och oftare! Jag dricker dessutom ofta ensam t.ex framför tv:n som ren avkoppling. Har nästan blivit ett tvångsbeteende. Tyvärr kan det bli en fylla av det efter 3-5 öl och ett par drinkar. Onödigt egentligen!
Jag känner verkligen inte att det är ett fysiskt sug men mer som ”fan det hade varit gott med en bira” på samma sätt som att det är gott med en påse chips…

Har jag problem, egentligen?
Tacksam för reflektioner

Tack

Hej,
Jag tror man lätt lurar sig när man inte har fysiska symptom på alkoholsug, att man har kontroll då. Jag tycker det du beskriver låter som ett beroende. Själv drack jag 2-3 kvällar per vecka, ibland en vecka helt utan, men visste ändå att jag var på väg åt fel håll. Och det är enklare att förändra sina vanor innan det gått för långt. Ett bra sätt att rensa hjärnan och få lite perspektiv är att ta tre nyktra månader. Så började jag och har sen fortsatt nykter för jag märkte att jag mår så mycket bättre. Ett tips om du vill ha fler kommentarer är att gå in och läsa och kommentera i andras trådar, och att skriva ofta i din egen. Lycka till med att hitta din väg!

Hur har du det nu i jul då? Är ju för många en stressig tid med mycket traditionsdrickande... Själv kör jag på alkoholfri öl och julmust. Och njuter av att dricka morgonkaffe utan bakfylla..

@Kennie
Det löper på som vanligt tyvärr.
Extra ledighet innebär extra alkohol.
Låter skönt med morgonkaffe utan bakfyllan. Kan längta till vecka 2 - vecka 6 då jag tar en av årets två vita månader. brukar även försöka ta en även i september.. hmmm alltid nåt?

Hej, du kan väl fundera på att ta en längre nykter period? Varför inte testa vecka 2-14 denna gång. Och sen bestämma hur mycket du vill dricka när det är du och inte alkoholen som bestämmer? Folkhälsomyndigheten rekommenderar max 9 enheter per vecka och max 3 enheter per tillfälle. Jag tror det är för mycket om man en gång varit beroende. Har insett u der min nyktra tid att det finns så mycket annat att njuta av än alkohol. Och att jag blir mycket lugnare utan alkohol.

Jadå.
Jag kommer att ta min vita månad, vilket aldrig är ett problem, för jag tror verkligen inte att jag har minsta fysiska beroende till alkohol. Det är bara det att det är lite trist utan. Jag skulle nog kunna ta fler veckor vitt men tusan va tråkigt med svartvit tv när det finns färg-tv liksom…….typ

En inte helt ovanlig illusion det där att det skulle vara tråkigare utan alkohol. Läs t.ex Torns tråd, så förstår du att det kan bli precis tvärtom. Alkohol förstör det naturliga belöningssystemet. Gör du uppehåll så faller mycket på plats. De fördelar jag ipplever är att jag är lugnare, mer energifylld och närmare till känslor. Mer levande helt enkelt.

@Petervanlig Ofta är det så att när vi väl börjar fundera på om vi dricker förmycket så gör vi det. Jag funderade mycket på det för några år sedan men efter en vit månad tänkte jag att ”det var ju inga problem” jag har inga problem. Sedan körde jag på med mina två vita månader per år med ca 6 månaders mellanrum men det blev mer och mer överkompenserande med åren som gick.
I början av när mina vita månader var slut tränade jag bra och åt hälsosamt, drack bara som jag hade bestämt mig för, på helgerna och ledigheter men det kröp på. År för år. Att bli beroende tar tid och under tiden skadar man sig själv både fysiskt och psykiskt.

Men det krångliga är att man måste förstå på djupet av sig själv och för min del var jag tvungen att nå min personliga botten som var totalt psykiskt och fysiskt. Jag blev rädd på riktigt! Jag förstod att min kropp och hjärna skrek och jag viste att jag måste må bättre. Förstod inte att tre månader skulle leda till att aldrig vilja dricka igen. Skulle bara hålla upp de tre månaderna för att låta kroppen och hjärnan läka sen skulle jag lära mig dricka måttligt men nu efter 5 månader vill jag inte dricka. Jag får dricka när jag vill såklart, har tillfällen hela tiden, speciellt under jul och nyår då jag dessutom varit långledig men jag vill inte. Jag mår så mycket bättre och kan hantera allt, jag har gått igenom svårigheter under dessa månader men gråtet och smärtan är min egen, den är inte påverkad av några substanser och jag låter mig känna och det stärker mig.

Kanske behöver du ta den långa resan på några år till innan du når din personliga botten, kanske blir den värre än min, kanske förlorar du allt eller så har du den turen jag hade. Jag förlorade varken familj, hus, jobb, körkort eller något sånt. Jag mådde bara helt överjävligt pissigt! En personlig botten ser olika ut för alla men många påstår att man måste nå den innan man kan sluta dricka.

Tack
Ja, nu är jag i min vita månad som jag nämnde att jag skulle ta, dock lite förskjuten. Inte tagit en droppe sedan 28/1. Funderar mycket, känner in och känner av läget. Här några reflektioner högt och lågt:

1. Ingen skillnad mentalt när det gäller positivt tänkande. Vaknar ännu med bedrövligt mindset.

2. Sexuella driften klart på nedåt inkl potens (kan någon vänligen förklara detta fenomen…märkligt!)

3. Faktumet att vakna upp pigg och vara pigg och alert hela helgerna bidrar till kreativitet.

4. Lite trist att inte tillåtas få en ”skjuts” eller ”belöning” i form av avkoppling (=alkohol)
Att vara ständigt nykter är såklart den hälsosamma vägen men ack så trist…aldrig en topp, endast default-läge utan nåt extra….

5. Det enda svåra med avhållsamheten från alkohol är egentligen att avstå ölen/drinken i samma sekund den tanken/önskan slår in! I övrigt lätt. Tror inte att jag har ett fysiskt begär???

6. Min träning visar inga resultat på förbättringar (löptider etc)

Kanske är det liiiite tidigt att dra slutsatser av detta men visst borde man förvänta sig lite mer…?

TACK

Känner samma sak men om du druckit mycket under längre tid tar det längre för hjärnan att återhämta sig så längre uppehåll och du kommer känna stor skillnad. Jag kände stor skillnad efter 2.5 mån uppehåll . Jag kände bara tomhet och var trött sen vände det Men en månad är ju bra gjort!

@Petervanlig Bra jobbat med dina nyktra dagar!🥳. Du säger att det inte är en skillnad mentalt gällande positiva tankar. Att det är lite trist att inte få en skjuts eller belöning i form av alkohol. Ingen förbättring i löptider. Tänker också som du säger att det är lite tidigt att dra slutsatser. Vad gäller det mentala tänker jag att dina tankar om att det är lite trist att inte få dricka påverkar dina känslor negativt, då det är negativa tankar och det skapar sug. Om du försöker tänka mer positivt, tex hur du vill att ditt liv ska se ut som nykter, vad det ska innehålla, hur skönt det är att vakna nykter, att löptiderna kommer att bli bättre ju längre du är nykter, hur starkt du är som är nykter och hur bra du kommer att må som nykter. Positiva tankar ger positiva känslor och mindre utrymme för tankar om att det är trist utan alkoholkickar. Tankens kraft är stor. Mina löptider har blivit mycket bättre, framförallt min uthållighet, men det har tagit sin tid.

Det tar minst tre månader för hjärnan att återhämta sig och få balans igen. Mycket som ska rättas till och komma på plats igen och fungera normalt. Säkert kommer den sexuella driften och potensen att rätta till sig med tiden. Så ge det tid och ha positiva tankar om nykterheten. Det är såklart viktigt att du verkligen vill vara nykter och är motiverad till det för att kunna ha positiva tankar, för det är ju ingen Quick fix. Det ligger ett hårt arbete bakom. Men även viljan och motivationen brukar öka ju längre tid man är nykter.

Bra jobbat! Ha en fin fredag!💕