@Andrahalvlek Jag visste inte att hjärnan tog så enormt mycket stryk. Hur mycket har jag inte vågat kolla upp än. Jag är ju lite väl orolig för levern och om hjärnan är mer utsatt så... men ytterligare en sak att lägga till listan för att låta bli alkoholen. Även tack för informationen om att sömnen är så mycket sämre. En av mina "nyttor" av alkohol har varit just att kunna somna. Lära om och lära nytt helt enkelt.

Wow @Torn ! Över 3 år. Imponerad. Så bra gjort. Hur är det nu när du i början av ditt 4e år?, stöter du på många svåra situationer eller är tillfällena få?
Det du skriver om att notera varje positiv sak och lyfta dom till skyarna ska jag ta med mig. Har märkt att jag har lätt att slå på mig själv för varje liten miss men inte kan ta åt mig av något positivt, kanske, om det skulle hamna på nyheterna eller mittuppslaget i någon dagstidning, men troligtvis inte då heller. Tack!

@yvg100 Förlåt att jag inte svarat dig, missade det helt. Verkligen inte meningen. Grattis till lite drygt 3 månader. Står du kvar på antabus? Jag vill gärna avvakta med läkemedel om jag kan. Är lite tabletträdd vilket i hela sammanhanget låter jättefånigt men så är det.

Loggade in för att skriva och försöka få bort tankarna på alkohol. Dom kom redan vid lunchtid. Dom försvinner inte vad jag än gör. Det känns som den västa/svåraste dagen hittills. Suget är starkt. På vägen hem idag tänkte jag att 8 dagar är bra och att jag kan ta 9 dagar nästa gång. Skäms för den tanken. Men nu är jag hemma från jobbet och utan att ha handlat på systembolaget. Att bara tankarna på alkohol kan få mig helt matt hade jag ingen aning om.
Det känns fint att läsa igenom alla kommentarer som kommit. Många kloka ord och bra tips. Känns som om jag har fått nya vänner som jag inte känner. Det fick det att pirra till lite i magen på ett positivt vis.
Förstår att det bästa är att göra saker för att få hjärnan att tänka på annat men än så länge är kroppen för slut. Hjärnan och dess tankar på alkohol tar väl all energi jag har. Ibland är dumburken en bra möbel den går och går och går och bryr sig inte om att jag tittar men inte ser. Bla bla bla. Tänk, jag har snart klarat 9 dagar =) Jag är som sagt helt slut men hjärnan går på högvarv. Diska är nog inte heller så tokigt. Har ingen större lust men så får det bli. Nu omedelbart bums!

@Jerri Klicka på mitt namn så hittar du mina två trådar. Den första heter ”Behöver all hjälp jag kan få” och den skildrar 0-6 mån som nykter. Den är fylld med tips på böcker, poddar och youtube-klipp. Du behöver hjärntvätta dig med nyktra fakta!

När suget kommer, ryt ”NEJ” högt i din skalle. Börja inte förhandla! Det är alkoholdjävulen som bor i din skalle som vill dricka, inte du. Lista fem hemska fyllesynder, som du helst inte vill tänka på, och dräm dem i skallen på hen.

Numer hänger jag under fliken ”Det vidare livet” och den 9/2 uppnår jag 3 nyktra år!

Kram 🐘

@Jerri Starkt jobbat!💪 att inte handla på bolaget och grattis till 9 dagar!🥳 Alkoholtankar tar massor av energi. Gör en god alkoholfridryck, bubbelvatten och funlight med is, drack jag massor av i början. Åt en hel del godis också som substitut i början. Bra att göra något aktivt som att diska eller gå en promenad. Jag skrek också åt alkoholdjävulen att dra åt helvetet, att han minsann inte skulle få mig att dricka. Prova!

Kämpa på nu! Det kommer att bli bättre!❤️

@jerri BRA där och välkommen hit. Nio dagar är nio starka dagar, håll kvar!
Räkna dina framgångar och små framsteg, håll i och ha tålamod. Sug försvinner, huvudvärk och rastlöshet också. Jag lovar.
Har faktiskt inte stött på en enda nykter som lider av det särskilt länge. Du är bland vänner här, läs runt och skriv, och testa att gå ihop med några som har samma dag/vecka/månad. Det är bra att vara ett litet gäng och dela erfarenheter, även om det stora gänget här har öppet för det mesta. Heja dig!

@Jerri Bra jobbat i dag! Angående svåra situationer så var det länge sedan som de upphörde helt och hållet. Jag har inte en tillstymmelse till sug efter alkohol, och är enbart glad för att slippa dricka. Och vad andra ev tror eller tycker om att jag inte dricker berör mig inte för fem öre. 😊 För egen del så var det dom första 14 dagarna som var kämpiga. Efter det så började jag sova jättegott också. Sedan så anser jag att det krävs åtminstone 6 månader helt utan alkohol för att jobba in de nyktra vanorna bra. Som sagt, se alla fördelar, och lita på oss som har gått före. Så kommer detta bli hur bra som helst!😃

Ha det bra!

@Andrahalvlek
I dag har jag vrålat NEJ så många gånger att jag börjar bli osäker på om det sker endast i huvudet eller även kommer ut genom munnen. Tycker det känns lite jobbigt att tänka på dom 5 värsta fyllesynderna men nog en bra läxa.
Har börjat läsa lite i din "Behöver all hjälp jag kan få". Tack för att du har skrivit där det ger mycket.
Kram

Tack @vår2022 för pepp. Jag ska nog testa att fixa till någon alkoholfri drink. Just nu vågar jag inte prova något alkoholfritt från systembolaget. Dels vill jag inte vara i närheten eller inne i butiken, vilken mardröm. Och så tänker jag att om jag dricker alkoholfri öl till exempel kanske det ökar suget? Så något man gör hemma borde inte ha samma triggerfaktor. Som jag skrev ovan till Andrahalvlek att idag har jag skrikit nej så pass att det kanske har kommit ut även genom munnen. Folk är ju lite vana vid att det finns människor som går och talar hot för sig själv och hellre det än att det går åt pipan.

@Se klart. Tack för support.
Kanske ska jag skriva ner alla mina små (och när dom kommer) stora framsteg på något papper. Självkänslan är ju inte den bästa så kanske bra att banka in lite positivt också. Ger hopp att rastlösheten mm inte håller i särskilt länge även om jag förstår att det är olika från person till person. Att följas åt med fler som är i samma startfas är en strålande idé. Tänkte att jag inte har så mycket att komma med men kanske kan det bidra att hjälpa både mig och någon annan. Så känns det skönt att ni med erfarenhet finns här också. Några som vet och har gått vägen före.

@Torn så fritt det låter att inte ens tänka på alkohol på det viset över huvud taget. Utifrån din erfarenhet har jag nu satt 14 dagar som en liten hållpunkt på min tänkta totala heltid/framtid som nykter. Jag börjar förstå nu när jag suttit och svarat er att allt handlar om övning, övning och övning. Att bara kunna säga att man inte dricker och inte bry sig om vad den som frågat tänker låter egentligen väldigt sunt. När jag funderar på det så har jag i smyg alltid beundrat dom som inte dricker oavsett av vilken anledning. Inte beundrat dom för att jag har problem med alkoholen utan jag beundrade redan när jag var ung och i princip aldrig drack någonting. Varför vet jag inte, ska klura lite på den.
Ha det bra du också!

@Jerri Bra att du skriker NEJ! Det gör inget om det råkar komma ut genom munnen 🤣 Det viktiga är att det kommer hela vägen inifrån. Dräm igen dörren! Hårt.

Tänk inte för långt fram. En dag i taget är alldeles tillräckligt. Idag är jag nykter. Man ska ha respekt för processen - du kommer att förändra ditt tänk efterhand.

Jag sa inte ”aldrig mer” i början. Jag tog en månad i taget, tog ett nytt beslut varje månad. Till slut landade jag i att jag verkligen inte ville dricka. Lika lite som jag ville dricka bensin. Magisk förändring i tänket på bara några månader 🙏🏻

Kram 🐘

Hej,
Apropå alkoholfritt så brukar större mataffärer numera ha en hel hylla med alternativ. Det finns många drycker som inte påminner om öl eller vin också. Jag gillar en som heter Radler, nån sorts citronläsk som inte är så söt. Finns grape också.

Nu är klockan 22.11. Jag har klarat min 10e dag. Jo, alkoholen har gjort sig påmind under större delen av dagen och många stunder under kvällen. Inte lika jobbigt som igår. Trött som ett slitet stycke i morse men när jag funderar på saken så har orken hängt med lite längre nu på kvällen. Inte för att jag använt den till något bra direkt men lite smått verkar den komma krypande. Huvudvärken har kommit. Ligger som ett molande. Tänker att det kunde varit mycket värre vilket en dagen efter alltid är. I huvudet rör sig även tanken om varför jag alltid har beundrat människor som av olika anledningar inte dricker. Den slog mig när jag svarade här tidigare ikväll. Jag tor det är för att jag sedan jag var ung har någon bild av att dom är intelligenta, alternativa, världsvana, har god självkänsla och lever ett oåtkomligt liv vilket man inte äger tillträde till. Trött är jag så den tanken fåt fortsätta sitt liv under nattens drömmar och kanske vaknar jag klokare men definitivt nykter och det känns bra.

Räcker bra så, att vakna pigg. Jag håller med @andrahalvlek om att verkligen inte fastna i ”för alltid” om det känns ouppnåeligt/sorgligt/dödstråkigt/omöjligt. Men en dag i taget är fullt möjligt, du har bevisat det 10 gånger på rad. 😊

Jag har också haft en beundran för nyktra och liksom grundade människor, långt innan jag förstod att jag själv hade problem. Det var kanske något undermedvetet. Och de goda nyheterna är att vi har möjlighet att vara de där människorna vi ser upp till. En dag och ett beslut i taget tar oss tålmodigt dit.

@Jerri Härligt! Idag vaknar du till 11 dagar nykter! Jag har nästan varit avundsjuk på människor som kan hålla sig nyktra, en beundran för att inte vara bakis på jobbet och orka med olika aktiviteter. Inte ha ångest och skämmas hela tiden. Det gav mig motivation till att bli nykter, jag ville också vara som de nyktra. Jag skapade bilder om mig själv som nykter som jag strävade efter. Jag hade även bilder av mig själv som nykter (några gånger jag lyckats ha någon månads uppehåll) när jag inte hade fylleångest och bättre självförtroende. En gång när jag skulle ha ett viktigt anförande, som jag gjorde bra och som nykter. Alla de små uppehållen slutade alltid med att jag drack mer än innan, men denna gång skulle jag bli nykter för gott, var min bild.

Nu är jag en av de nyktra😁. Det är så nice att gå till jobbet nykter och att inte ha skam och ångest mer över bakfylla. Jag tänker ofta på det i tysthet, på möten, att fan vad skönt att jag är nykter. När jag ser mig själv i spegeln på toa i en paus är skillnaden markant möt förr. Pigg blick, klara ögon och fräsch överlag. Då ler jag mot mig själv brett i spegeln och gör en segergest💪😁.

Huvudvärk hade jag också av och till ett tag, men den försvann så småningom. Ta en alvedon, du är i alla fall nykter och det kommer att bli bättre och bättre med tiden❤️