Ja du har nog rätt @Kennie. Jag menar att kanske är det något undermedvetet. En kultur/liv jag inte känner till då alkohol alltid funnits runt mig även då jag själv inte drack alls eller väldigt sparsamt, innan det blev det problem det har blivit. Att det är därför jag beundrar och har en massa uppmålade bilder. Det gör det lite lockande. Att få vara med och avmystifiera och infiltrera och bli medlem i "de nyktras sällskap".

@vår2022 Du är verkligen värd alla segergester. Pigg blick, klara ögon och fräsch över lag. Tänk att det är möjligt. Bara en sådan sak måste påverka att vilja fortsätta på samma bana. Det får för nu vara min positiva bild som nykter =) Jag ser mer ut som ett trött russin och värre än tidigare men försöket tänka att det tillhör processen och att det kommer vända.

@Jerri Det som hjälpt mig mycket till att känna mig piggare och fräschare är att jag började träna regelbundet efter någon månad som nykter samt äter nyttigare. Det har gett mig mer styrka och även viktnedgång. Det har blivit min nya drog. Fysisk aktivitet ger måbra hormoner och bättre välmående såväl fysiskt som psykiskt.

Ha en fin kväll❤️

Snart har en till dag gått. Ytterligare lite färre tillfällen där tankarna kretsar kring alkohol. Har märkt att när jag arbetar så kommer första tankarna alltid vid lunchtid. Ett positivt tecken jag har noterat är att arbetet har flutit på lite lättare och att jag inte är lika trött när jag lämnar jobbet sedan jag slutade med alkoholen. Nu har jag inte arbetat mer är 3 dagar och ingen av dom heltid sedan jag kom tillbaka efter ledigheten på grund av redan inplanerade möten utanför arbetet så jag vet inte hur det skulle kännas om jag arbetat heltid vilket jag ska göra imorgon. Lite orolig för det men försöker tänka att oavsett så lär det inte vara lika tungt som innan.
En annan stark period av tankar kring alkohol är från att jag lämnar jobbet. Det är på vägen hem jag alltid dividerat med mig själv om att gå till systembolaget eller inte. Det senare alternativet har nästan aldrig blivit av. Det håller i sig hela vägen hem och pågår även hemma. Att laga mat utan att samtidigt ha något i glaset är väldigt ovant. De flesta av dom få tillfällen jag kommit hem utan alkohol har jag just vid matlagning kommit på en ursäkt för att gå ut och handla en flaska. Men nu har jag 10 matlagningar utan och snart är det dags för att laga middag nr 11 👍🏽.
Jag ser ut som skit huden är torr och jag har fått en hel del acne. Kanske låter konstigt men det peppar till att inte dricka då jag bara vill att det ska gå över.
Läste länken som @prinsessa delade på sin sida. Där det stod om tips för hur man ska tänka kring återinförning av alkohol kände att den delen av texten inte talade till mig. Jag är inte en av dom som kan det. Delade känslor kring det så klart men att dom inte enbart var negativa är positivt. Det fanns en liten ruta i texten där det stod hur lång tid det tar för olika organ, sömn med mera att stabiliseras. Då jag har druckit så mycket och så länge så har jag valt att lägga mig i den högre ytterligheten och har som ytterligare delmål att beta av dom veckorna/månaderna. Blir något konkret att få bocka av.
Idag har jag också märkt att jag inte är lika social nu. Jag brukar alltid ha en massa projekt på gång när jag dricker (eller borde jag skriva drack?). Samtidigt som jag lagade mat med en hel flaska i upphälld i glaset brukade jag ha något annat i hemmet på gång och jag brukade även tala i telefon med alla som hört av sig under dagen eller dagen innan. Jag kunde prata i timmar. Bubblande och sprudlande mundiarré om allt möjligt. Konsten att vara social. Nu är det som om orden har tystnat. Ja, inte här då 😂. Dom enda jag har haft kontakt med privat är min särbo dagligen och under de senaste 10/11 dagarna ett samtal med en vän och ett samtal med min förälder. Samtalen har varit korta för att jag har just ingenting att säga. Någon annan som upplever/har upplevt samma sak?
Dags för nykter middagslagning!

Tack för kloka tankar, och skönt att det varit lite mindre sug idag. Yoga och motion är bra mot sug. Och förstås att se till att man får mat och vila. Som du är inne på är det nya vanor som ska etableras, och det går lättare för varje gång man gör något nykter. Lite mindre pratsam har jag också blivit. Men det är så jag är i grunden. Att vara översocial är tröttande i längden. Nu lyssnar jag lika mycket som jag pratade förut, inte så dumt det heller.

@Jerri Jag har blivit social på ett annat vis som nykter. Jag orkar inte vara social hur länge som helst, det tar energi. Samtalen jag har nu är mer sansade och begrundade och mer givande. På jobbet kunde jag tycka det var jobbigt att vara social när jag var bakis, orolig för att det skulle märkas på mig. Nu är jag mer social än då för jag har ingen skam eller ångest. Jag vågar ta mer plats som nykter för självkänslan har ökat och tänker att jag kan saker😄

Känner igen mig @Jerri !! Otaliga gånger har jag gått direkt till krogen efter jobbet. Till familjen sa jag att jag jobbade över. Till mig själv sa jag att jag måste varva ner… Idag kan jag inte fatta att jag orkade!

Tror vidare att det är rätt vanligt att bli lite asocial ett tag då man slutar dricka, även det kan jag skriva under på. Min teori är att man behöver vila, uppfinna sig själv på nytt och bara ta det lugnt. Det kommer inte alltid att vara så. Ha det fint✨

@Kennie. Huvudet på spiken! Har alltid beskrivit mig som en god lyssnare men den spontana känsla jag får upp är att det inte stämmer. Kejsarens nya kläder. Tack för den visdomen. Dags att sy om kostymen.
Önskar dig en bra dag.

@vår2022 Det ligger någonting i det du skriver. Jag har nog gjort lite tvärtom. Snackat på för att det ska verka som att jag är pigg och allert. Allt som oftast glömt vad jag eller någon annan sagt redan efter ett par minuter. Att slippa det nu och bara tala om det som ska sägas/lyssnas på blir en befrielse. Och ju mer hjärnan återhämtar sig kanske den även ger utrymme för att även små lustigheter att få plats vid väl valda tillfällen.

Önskar dig en toppendag!

Hej @Allegra,

Att uppfinna sig själv på nytt. Kloka ord. Och det där med vilan glömmer jag lätt bort har fler betydelser än fysisk. Har inte hunnit kika in på din sida än. Hur ser livet ut för dig nu?

@Jerri Jag känner igen mig helt och hållet när det gäller att prata! När jag slutar dricka är det som att orden också försvinner. Jag skulle kanske vilja säga saker, men jag har inget att säga. Även i trygga sällskap med familjen. Det kommer inga ord ur min mun. Det är som att hjärnan liksom är tom.

@Tossingavis jag tror jag förstår vad du menar. När jag sitter med tangenterna framför mig har jag en massa att säga men annars är det mest tomt och tyst. Har beslutat mig för att det får vara så för nu. Att, även om det är läskigt och ovant, får vara en del i processen av att, som någon skrev ovan på ett ungefär, skapa (eller var det upptäcka) mig själv på nytt. Har jag förstått dig rätt i att vi ligger på samma dag? Dvs kväll 12?

Kväll 12. Trött som ett jag vet inte vad. Men det var också första dagen av hel tid.
Jag har gjort 4 nya noteringar. 1: Jag är glad att jag inte genomlidit heltidsdagen bakfull. 2: Lite efter lunchtid tänkte jag att jag inte har börjat tänka på alkohol än. Först blev jag rädd och tänkte att varför släppte jag fram den tanken nu kommer jag säkert känna suget och tänka på alkohol hela tiden. Såklart kom tanken igen men 3: bara en gång som en liten viskning som gick lika fort som den kom och sedan dess har den inte hört av sig mer idag. Den lär säkert komma tillbaka men jag ser det som en stor seger.
4: Idag har jag varit känslomässigt glad över att vara nykter. Tidigare har det varit intellektuellt men idag sitter glädjen i kroppen 😀. Supertrött. Hoppas att sömnen snart vänder.

Jag skrev ett inlägg tidigare som försvann, så här kommer det i mkt komprimerad form: ha tålamod med denna process som är utveckling i många steg! Men utveckling- inte stagnation, vilket är alkoholens bästa gren. Inger växer i etanol. Vi fastnar i beteenden och inte minst i ”hoppet” om vad vinet ska stå för- sen blir det precis samma samma- varje gång.
Livet utan alkohol blir på sikt roligare, spännande. Men kanske inte exakt på det sätt man tror? Saker som det jag just skrev brukade avskräcka mig delux- aha, ”tråkig rolighet som i att promenera i skogen” men du får se, det är det som är grejen? Att våga ha lite tillit till- att detta blir bra.
Sen är det super att du lyfter fram VARJE liten framgång, det kommer att hjälpa dig, hela vägen! Massa kraft och mod kommer här, kram. 🌱

@Se klart. Inget växer i etanol, det stämmer ju. Och jag är ju väldigt nyfiken på den där konstiga nyktra sekten 😉
Skogen har sedan barnsben alltid varit en favorit. I skogen kan jag gå många timmar ensam (då alltid nykter). Där känns det som att man själv är tid i en tidlös rymd. Så jag håller med. Framför allt under svamptider.
Hoppas du har fin fredagskväll.