@Milady Tack för positiv återkoppling! En dag kanske jag når dit också, att alkoholfritt känns som ett fullgott alternativ. Ett steg i taget.
Hoppas du också får en fin trettondagshelg!

@Abraxa 5 vita dagar per vecka, wow ett sånt bra mål. Jag tänker också som du just nu på antalet vita dagar per vecka, eftersom jag druckit nästan varje dag under en längre tid. Det känns fint att ha börjat här och kunna prata om sin kamp.

@Påvägmothälsa
Ja det känns bra att ha tagit ett steg till mot minskat drickande, ska försöka köra 5 dagar under 2023 sen minskar jag kanske ytterligare. Men ett steg i taget!
Jag vet att många på forumet - av förklarliga skäl - inte alls tror på måttligt drickande. Och jag tror att min eventuella chans att lyckas främst beror på att jag:
- Aldrig brukat dricka mig ända "in i kaklet". Jag vill inte ha mer efter några glas vin.
- I stort sett aldrig haft minnesluckor, några minuter här och där kan vara bortglömda men det hände mest när jag var ung.
- Aldrig känt sug efter återställare.
- Inte sjukskrivit mig, avstått från aktiviteter dagen efter. Jo, någon gång för många år sen.
- Blir väldigt lätt bakis, det är en effektiv spärr som jag är tacksam för.

Jag tror att mitt drickande fungerar som en slags antidepp-medicin. Jag är en lite tungsint person som livar upp den grå vardagen med några glas vin. Men det fungerar bara om det inte blir för ofta, annars blir jag deppig/ångestfylld av drickandet i stället.

Håller tummarna för att du klarar ditt mål! Berätta gärna mer hur du tänker kring måttlighet.

@Abraxa Mm ja, måttfullhet. Nu har jag ju inte varit här så länge men mina känslor har redan gått från min målsättning mot att kanske kanske kanske sluta helt. Oj, jag skrev det. Jag är nu inte alls säker på detta men just nu känns nollan så väldigt mycket enklare. Men,jag tycker om god mat och vin...Svårt. Det är dock fantastiskt att komma hit och lära, stöttas och stötta, och inspireras.

Kan verkligen förstå att ”nolla” helt känns lättare. T ex tyckte jag det var mycket lättare att sluta röka än att banta - då måste man ju fortfarande äta, men bara lagom mycket.

@Abraxa Ja men precis så!! Bra jämförelse. Hade en så oerhört tung, och tråkig, dag igår. Funderar på om det är abstinensen från den dagliga dosen alkohol som sätter in, trots att jag faktiskt drack alkohol dagen innan. Har ju sänkt min veckokonsumtion betydligt. Ny dag och nya ansatser. Denna vecka kommer min svärmor på besök. Det kommer att bli en utmaning. Glad måndag!

@Abraxa Hej! Åter i trygga Forumet. Det blev tämligen tungt med svärmor och veckobudgeten/målet för alkohol gick i stöpet i samband med detta. Men jag lär mig och laddar om. Så trött så trött fortfarande. Men ikväll har vi en lugn kväll hemma och skall snart sova. Hoppas att du fick en fin helg!

Tittar in här för att önska en fin helg! Hoppas att du får göra något trevligt. Själv är jag ledig/jobbar hemifrån idag. Imorgon skall jag på fyraårskalas (!) och sen skall vi ha en middagsgäst. Det blir god hämtmat till middag. Hur går det med ditt mål med fem dagar vita dagar ? Skickar solsken och glädje från min del av världen.

@Påvägmothälsa Tack för hälsningen, den värmer! Jo det går faktiskt bra - än så länge - med fem vita dagar. Känns som att de två a-dagarna då blir guldkant istället för vardag. Tror också att toleransen minskat lite, vilket är ett annat mål, att jag ska sätta stopp efter max fyra glas.
Men ännu har det bara gått en månad, jag tar inte ut något i förskott…
Hur känns det för dig?

@Abraxa fint att läsa att det går bra, jag gillar uttrycket att sätta guldkant på tillvaron. Jag har ju samma mål som du med max 4 enheter per tillfälle. Förra helgen identifierade jag hur kraftfull triggern att dricka är när jag har en känslomässig stress från familjen. Det försöker jag arbeta vidare med och analysera. Det är fortfarande enklare att sätta ett mål att inte dricka något alls än att hålla min"budget", men samtidigt njöt jag av gott vin till middagen igår. Denna veckan kommer att vara den första jag både håller budget på antalet enheter och antalet alkoholfria dagar, det känner jag mig väldigt nöjd med!

Uppdatering efter drygt två månader med alkohol max två dagar i veckan. Det har varit mycket tuffare att hålla fem vita dagar i veckan jämfört med fyra. Funderar lite på varför… Bristande motivation? För många sociala aktiviteter där alkohol erbjuds? Solens återkomst - vore gott med ett glas bubbel?

Men jag har i alla fall bara misslyckats en gång, då blev det fyra vita dagar i stället för fem, så jag är ändå ganska nöjd. Som ni alla skriver - så skönt att vakna pigg och njuta av morgonkaffet. Har också varit ganska flitig med träningen. På minussidan är alldeles för många kvällsmackor, snacks och smågodis. Varför blir man (jag) så sugen just på kvällarna??

Snart kommer den stora utmaningen när uteserveringarna öppnar. Jag har låångt kvar tills jag kan sitta där och njuta lika mycket med något alkoholfritt i glaset. Likväl måste det bli så nu ibland, annars spricker min målsättning.

Lycka till alla som kämpar! Jag läser dagligen på forumet även om jag sällan skriver.

Nu en vit måndag i dubbel bemärkelse, snöar ymnigt här. ☃️

@Abraxa bra kämpat! Jag känner också en utmaning med att inte falla för att "fira våren" varje gång solen tittar fram. Har dock hittat riktigt bra alkoholfria alternativ som jag numera unnar mig. De smakar fint och så slipper jag huvudvärken 🙂
Hoppas du hittar din väg och de trix som funkar för dig ❤

@Surkärring Tack för pepp och igenkänning! Jo det finns mycket som smakar gott, men känslan av avslappning och total närvaro i stunden kan de inte riktigt leverera.
Men kanske kommer jag också dit en dag. :-)
Läst dina trådar med intresse, du kämpar så bra!

Ikväll en utmaning för mig, middag med några jättetrevliga kompisar där det garanterat kommer att serveras vin. Jag tänker inte dricka men gruvar mig lite för kvällen. Vet att jag kommer att längta hem efter ett par timmar, men så tidigt kan jag inte avvika. Har insett att jag är lite introvert, jag blir trött efter ett par timmars socialiserande och då fungerar A som en väldigt bra stödkrycka. Men den måste jag klara mig utan ikväll.
Wish me luck…

@Källarmannen Tack! Det gick faktiskt över förväntan, ibland är det bra att inte ha någon. Jag stannade i 4,5 timmar och det var intressanta samtal hela middagen. Känner mig nöjd och faktiskt lite stolt, just vid såna här sociala tillställningar har jag som svårast att hoppa över A.

@Abraxa grattis, snyggt jobbat! Du ska absolut vara stolt över dig själv!!

Härligt att få bekräftat att det faktiskt går utan. Jag tänkte att det nog skulle gå bra redan när du skrev att middagen skulle vara med jättetrevliga vänner - i mitt huvud blir det lättare att avstå bland folk som är kul, man behöver liksom inte förändra med alkohol, det flyter på bra ändå 🙂 Gött mos.

Jag tänker också att idag kan du vakna utan att vara bakos, utan minnesluckor men med fina minnen från de härliga samtalen ni hade. Yay du!! 🤘💪