Hur hantera tråkigheten?

Profile picture for user Abraxa

@annbe20
Hej Annbe! Jag har varit utomlands ett par veckor och såg ditt svar precis nu. Ska passa mitt barnbarn idag och hinner inte skriva just nu, men återkommer snart till dig.
Kram

Profile picture for user Abraxa

@annbe20
Nu äntligen börjar tillvaron kännas mindre späckad och jag har tid att skriva lite mer ordentligt. Jag läste nyss dina kommentarer i andras trådar och fick en uppdatering av hur läget är för dig. Förstår att du kämpar. Jag hoppas att du hittar en trevlig hund!

För mig är det nu ganska exakt ett år sen jag gick med här på AH. Min målsättning var då att dricka max tre dagar i veckan och max 3-4 glas per gång. Dock inga regler under semestrar. Hur har det gått? Både bra och dåligt.
Bra att jag är stenhård med max antal tillfällen i veckan, lite sämre med antal glas - 4-5 är vanligare än 3. Men framför allt har det slumpat sig så att jag nog aldrig haft så mycket semester som i år, totalt runt 9 veckor. Och då blir ju statistiken därefter, jag har noll motivation att vara vit på semestern. Där visar sig mitt beroende tydligt, det är ju ingen lag på att man måste dricka vin bara för att man sitter på en mysig grekisk taverna i solnedgången ...
Eller att en ogräsrensardag vid fritidshuset måste belönas med en iskall öl.
Något jag helt klart behöver fundera över.

Hur som helst, nu är det slutsemestrat och vardagen är tillbaka, det känns skönt. Börjat träna så smått, försöker äta lite mer hälsosamt och den stenhårda tredagarsplanen är tillbaka. Vi får se hur det går med max 3-4 glas per gång - jo, det ska gå!

Även om jag sällan kommenterar i andras trådar så läser jag väldigt mycket, lär och reflekterar. Men i slutändan handlar det ändå om min egen MOTIVATION. Där brister det en del.

Profile picture for user annbe20

@Abraxa God lördag på dig..Gott med 9 v semester..fattar att det varit underbart!! Så sant den mening du skriver "där visar sig mitt beroende så tydligt"" exakt så är det för mig också. Fest lika med vin..aw lika med vin ..semester lika med vin..hotell/SPA lika med vin... Men ok det kan jag iofs köpa för egen del...men jag inser ju att jag gärna söker upp de situationerna då det är sas lite mer legitim med mkt vin.. jag kan avhålla mig,, 8 dagar har det varit som längst i år...Tar jag ett el två glas..då vill jag gärna ha många glas till tyvärr.. Din tredagars plan får du försöka att hålla det har ju gått när du inte har haft semester..
Själv har jag provat lite olika planer..men för min del så funkar det bäst att inte dricka vin 3 ggr i veckan eftersom jag gärna dricker 10 till 15 dl var ggn och det ÄR ju verkligen inte bra för min kropp. Nu har vi hund i huset igen och det känns gott!! En riktig busig en haha.. Har inte satt upp ngr direkta mål för kommande dagar..bara att jag tänker lägga manken till och inte dricka ngt alls de kommande 9 dagarna..Äter ju Campral som kanske hjälper lite..dock styr min vilja över dem. Funderar på antabus..men först i nov..då jag ska ut på kryssning i början på nov. har du också sett att din kropps förbränning står stilla när du druckit vin? el kanske man måste drick mer än du gör för att det ska ske..Jag vet inte...jag går mkt,,jag cyklar var dag jag vattengympa..försöker äta max 200o kcal per dag..så det är klart att jag skulle kunna gå ner i vikt om vinkonsumtionen minskade rejält...men jag har ju det som motto...som du säger motivation...hm borde räcka med att titta in i min garderob. Nu fortsätter vi att kämpa på! Om du har Telia som bredband på Tv så är det gratis Brti time tror jag det heter som i dag och en v framåt..massa bra engelska serier

Profile picture for user Abraxa

Men så mysigt med hund! Då blir det ju automatiskt mycket promenerande också, förstår jag.
Jag har definitivt några kilo som borde försvinna, och där vinet är en stor bov i dramat. Men mest för att jag gärna småäter till vinet - chips, ost, popcorn, knäckebröd, eller vad som finns hemma. Om jag bara drack vin skulle nog tre glas vara nog, för min del.
Vad händer på kvällarna?! På dagarna tränar jag, äter ganska nyttigt, tänker inte alls på vin. Men när kvällen är här ryker all motivation. På mina vita dagar kan det bli både kvällsmackor och smågodis - trots att jag ätit ordentlig middag. Känns hopplöst ibland.
Men, vi kämpar på. Hsr tyvärr inte Telia men kollar mycket på Vera och en serie om det svenska modet, båda på svt.
Önskar dig, och alla på forumet, en bra lördagkväll.

Profile picture for user annbe20

God torsdag i regnet!
Visst är det som du säger..när man dricker vin äter man massa onyttigt ! Jag är ju senior jag och har äntlig börjat att besöka sk månadsmöten och lite tipspromenader odyl.i senior organisationer. Känns sådär..känner direkt ingen..men jag får ju ge det lite tid. Kvällarna är ju svårt såklart ..å vad jag önskar att vin vore ofarligt för kroppen.. Funderar på att köpa en air fryer..min bonusdotter lagade så god veg moussaka till oss i somras..sedan har tiden dragit iväg och inget inköp har blivit gjort. Men i går på medlemsmötet hos seniorerna så kom jag att sitta bredvid en dam som ganska nyligen hade köpt en och hon var synnerligen nöjd
... Fredag i morgon igen veckorna rusar iväg..snart är det dags för semester i början på nov..fast har ju permanent semester nuförtiden..men jag menar en resa
Önskar dig en trevlig helg!

Profile picture for user Abraxa

Hej @annbe20
Jag är också senior och försöker finna mig tillrätta i den nya vardagen. Mest är det skönt men jag har varit/är lite rädd för att fastna i tv-soffan. En av fördelarna är möjligheten att träna och ta promenader på dagtid, när ”ungdomarna” jobbar. Det är skönt. Men kvällarna kan bli lite sega, skulle vilja börja en kurs i spanska men finns inte där jag bor. Jag kör Duolingo så länge, en jättebra språkapp.
Hur går det för dig nu? Förstår att din semester närmar sig, har du någon plan för måttligheten då?
Jag läste på annan plats här i forumet åsikten att inläggen från dem som försöker trixa med antalet glas, typ hålla sig till tre, är tröttsamma att läsa. Alltså mina, bland andra. Kändes tråkigt först, jag hade ju uppfattat att även måttlighetsmålet ska vara tillåtet härinne. Men sen bestämde jag mig för att inte lägga energi på det. Sajten har så många fördelar, och kalendern är ett bra stöd för mig. Om min strategi retar någon är det deras problem.
Nu en höstpromenad i solen. Ha en fin onsdag!

Profile picture for user annbe20

@Abraxa hej hej..kikade in här för att fylla i 0:an i kalendern och såg då att du hade skrivit. Det var roligt! Spanska; vad kul!! Hur långt har du hunnit? Det läste jag i ettan på gymnasiet..så det är inte så mkt kvar av det. Vad bra att det finns en app du kan använda ..det var nytt för mig. Fantastiskt att just vi fick uppleva internet revolutionen eller hur?? Ja ärligt talat så orkar jag inte läsa så många inlägg här..förutom din då haha.. dagarna rusar förbi.. Bra beslut av dig att inte lägga energi på det..alla får ju skriva vad de vill! Exakt ,kalendern är mkt bra! Äntligen har jag varit hos frissan idag...hm..blev tyvärr inte helt nöjd med färgen och slingorna..men men det får vara så nu..hon trodde det skulle vara i 6 månader! Vilken underbar höst vi har haft med färgexplositioner som gör mig yr av lycka..Fb svämmar över av alla vackra foton ..färgmässigt är det absolut den vackraste årstiden tycker jag. På kvällspromenaden idag snokade givetvis hunden upp ett par rådjursklövar och rullade sig på dem..Urk..lyckligtvis var de ganska avgnagda och torra Torkade ändå av ryggen på honom när vi kom hem Har du börjat att snåla på elen än? Jag tänder inte upp i braskaminen el sätter på värmepumpen på morgonen om det är runt 16 grader inne och jag vet att det snart flödar in sol..det blir snart varmt då. Tar på mig en fler tröja istället . Ha en trevlig fortsatt vecka!

Profile picture for user Lina. 2.0

@Abraxa Hej!
Jag vill bara säga att jag tycker det är bra att du inte lägger energi på det du läst. Du är i måttlighet gruppen och där behöver vi andra inte gå in och läsa om vi inte vill läsa om antal glas per gång eller vecka.
Den här delen av forumet är ju just för er som satsar på måttlighet och hittar ni stöd till att klara det så är ju det bara bra.
Ha en fin dag 😊

Profile picture for user Abraxa

@Lina. 2.0
Tack Lina, vad gulligt av dig att gå in och kommentera - och sättet du gör det på. Jag har läst i dina trådar och förstår att vi är på lika olika resor och med olika mål - men att vi samtidigt har, som alla här på forumet, ett problematiskt förhållande till alkohol.
Glad över att det verkar gå bra för dig!
Och själv vet jag att jag dricker mindre nu än för ett år sen - alltid något.
🙏

Profile picture for user Abraxa

@annbe20
Hej!
Jag läste en termin spanska för 15 år sen, det är allt. Men har nu sett att grannstaden har nybörjarkurser till våren, ska anmäla mig.
Jo, jag snålar nog på elen men mest av solidaritet och miljöskäl, har fast elpris och bor inte i hus längre. Tänker på dem som redan har det tufft ekonomiskt och sen får dessa elräkningar - och kanske en oväntad tandläkarräkning ovanpå det. Vilken vånda.
Hoppas du har en fin hösthelg!

Profile picture for user annbe20

@Abraxa vad kul med kurs nästa termin..då har du en utmaning att se fram emot( ytterligare en menar jag). Idag är det söndag och jag får började om Druckit vin både torsdag då jag var ute med vän på krogen.plus fred och lördag.sedan har vi vuxna barn här hela helgen och då har jag druckit vin. De tog ett glas och min konsumtion var tyvärr massiv alla tre dagarna. Och det var ju inte bara vin utan och snacks och smågodis därutöver en pizza!!! Min första i år!! Så här sitter jag och känner mig dum, besviken på mig själv.. och lite ångestfylld..Så idag börjar jag med att fylla i en 0 när kvällen är slut och den ska följas av flera. alla fall tom fredag...tänk om jag kunde 0 hela helgen också... Styrkekram till dig! / och till mig oxå)

Profile picture for user Abraxa

Ingen idé att skamma sig själv, jag tycker att du är modig som är ärlig här i forumet. Funderar du på varför dina föresatser spricker? Är det ett fysiskt sug/abstinens? Eller mer ett psykiskt beroende, t ex A som tröst eller flykt?
Jag har en ganska mörk syn på människan och hur vi tar hand om varandra och vår planet. Är inte depressiv men lite uppgiven emellanåt. Då är ju alkoholen den perfekta tröstaren, i stunden. Och jag tänker lite att ”vad spelar det för roll om jag dricker mer än nio glas i veckan när ingen politiker vågar ta tag i klimatfrågan och jorden är på väg att bli obeboelig.” Min motivation försvinner när allt ändå känns meningslöst i längden.

Profile picture for user annbe20

@Abraxa föresatserna spricker för att jag tänker ja men bara nu denna kväll..sen kommer tex fredagskvällen som förra veckan och det var ju så trevligt igår..så då kör vi på igen..samma lördagskvällen Jag tycker ju att det är gott och även effekten av det, tyvärr Tror det är mer psykiskt beroende Bäst är om jag inte dricker ngt alls ..det är när jag börjar dricka som jag vill ha mer..Så. igår satte jag ett nytt mål..helt tom fred el lördag kväll..sedan 0 igen Jag har stark tro på att jag ska lyckas Ja du vem blir inte uppgiven av hur samhället är idag? Det är så sorgeligt..funderar ofta på hur det kommer att bli? Typ om 300 år vart är jorden då? Hur är läget? Finns den kvar? Eller är det endast kort tid kvar innan Putin trycker på knappen..Ja det har inte varit någon bra start på vårt seniorliv inte!!

Försöker tänka. för mig då. Ta ansvar för dig och din kropp..du har bara detta liv..se till att du slutar med detta vinpimplande och gör ngt bra av livet. Sedan försöker jag finna meningsfullhet genom att bistå/ hjälpa andra..Oj nu blir detta långt..hoppas det är ok..Fn hjälper jag en familj som har en dysfunktionell flicka..9 år..de orkar inte riktigt med henne..dels pga av egen sjukdom och så ska de skiljas..Tar med mig flickan och hittar på grejor regelbundet... Igår var en kompis till mig här..Hon tar hand om en 8 kille vars mor just nu är inlagd på sjukhuset..det är en go kille och vi fikade och spelade Yatzy och Finns i sjön. Med detta sagt att genom att hjälpa och ställa upp för andra får iaf jag mkt glädje inom mig
Måndag idag det innebär lite sim samt det tuffa vattenpasset..men ack så nyttigt Efter det väntar månadsmöte med SPF Idag musikbingo bordsvis..vad det nu är? Har jag tur hamnar jag vid ett roligt bord..

Ta hand om dig väl !!!

Profile picture for user Lina. 2.0

@Abraxa jag såg att det är lite mer än 8 månader sedan jag blev medlem här. Då drack jag dagligen, nu ca 1-2 ggr månaden. Oftast 2. Jag hade 50 dagar sedan tog jag ett kort återfall, en dags dikeskörning, och nu är jag på slutet av dag 9 igen. Jag tänker att antingen om man drar ner eller slutar helt så är det en process vi alla går igenom. Vi borde stötta varandra och oss själva på det sätt vi vill att andra ska stötta oss.

Grymt att du lyckats dra ner på intaget, du har ju kommit närmre ditt mål då, vilket det än är i slutändan, om det är måttlighet eller helnykter.
Vi måste respektera varandra mer här i världen 🙏
Bra jobbat 💪

Profile picture for user Abraxa

@annbe20 "Sluta med vimpimplandet och göra något bra av livet." Ett fint och trösterikt mantra som jag ska ta till mig. Att göra det lilla man kan, i mitt fall kämpa på med sopsortering och kollektivåkande (när det är möjligt), tåg istället för flyg etc. Det minskar klimatångesten en gnutta, även om det förmodligen redan är för sent. Att du hjälper flickan och hennes familj är ju hur fint som helst, jag är grymt imponerad av dig!
Lycka till med veckans mål.

Profile picture for user annbe20

@Abraxa helt kort bara(ovanligt för mig,,jag vet haha)..inget vin än och jag ska verkligen lägga manken till att hålla 0 till fred(då jag fyller år) el lördag..Här ska det bli strålande sol idag..första frosten kom i natt. Vi kämpar tillsammans!!

Profile picture for user Abraxa

Hej @annbe20
Tack för att du frågar! A-mässigt tycker jag att det går bra, dock ännu inte varit tillräckligt starkt motiverad att ändra mina fyra vita dagar/vecka till fem. Men ligger iaf stabilt på fyra, det är inte förhandlingsbart.
Livet i övrigt är eg inget att klaga på, en del oro för olika saker. Men jag är också en grubblande person.
Hur går det för dig? Är du på resande fot nu?
Hoppas att din tillvaro känns ok?
Kram 🤗

Profile picture for user annbe20

@Abraxa 4 vita dagar är en bra början till 5 vita dagar!! Heja heja För mig blev det ett bakslag..så dumt egentligen..detvar mkt som utlöste det Jag har mkt att fundera över bla en hel del inom familjen som är tungt. Jag åker i morgon..känns inte så bra. Hade hellre velat vara hemma nu..Å jag har problem med att jag gör för mkt fast jag inte har ork till det . För två v sedan såg dec ganska tom ut..men det var då det..Jag fyller upp för mkt..DET är ett stort problem för mig..när jag eg inte har ork till allt Har iaf lovat mig själv att försöka ha en hyfsat lugn kryssning med begränsat intag av alkohol Skulle eg vilja ha din mail adress..så jag skulle kunna skriva mer privat..men det kanske känns fel för dig? Ha en fin novemberfredag Nu ut med hunden..sedan ska jag duscha honom Kram

Profile picture for user Abraxa

Jag hoppas att kryssningen blir trevlig och lugn - både på vind- och alkoholfronten.
Ska fundera på detta med mailkontakt. Jag känner mig trygg med anonymiteten på forumet. Handlar inte om att jag inte litar på dig, mer jag som är nojig över att vi kanske har gemensamma bekanta, bor i samma stad etc. Vad det nu skulle spela för roll egentligen.
Kram

Profile picture for user annbe20

@Abraxa Hemma idag först..missade planet hem..pga av tja mest otydlig info ifrån båtens sida..Så vi tog två nätter i Venedig och en natt i Sth Nu är jag rejält trött..orkar inte packa upp allt idag. Tyvärr åkte jag på värsta förkylningen dag 3 på resan. På vindfronten var det kav lugnt..mera vind i seglen på vin fronten tyvärr..Men men vi hade det bra på många sätt...så nu lägger jag den resan bakom mig och ser fram emot resten av mitt liv. Ang mailadressen så var det bara en tanke ..nej det spelar ju ingen roll haha..Vi kanske bor grannar med varandra:)

Profile picture for user annbe20

@Abraxa. hej hur går det för dig? Här går det bra..Det blir adventsfix här idag samt långpromenad med kompisens hund..vår har ju grav artros i knälederna och klarar inte 6 km..I kväll blir det musikquizz med mat i en lokal förening här. Önskar dig en fridfull advent!

Profile picture for user Abraxa

@annbe20 Hej, så trevligt att se dina inlägg när jag tittade in här. För mig är läget status quo, fyra vita dagar varje vecka men har tyvärr ingen riktig motivation just nu att ta nästa steg (fem vita). Trots att jag vet att det skulle vara bättre för min hälsa. I övrigt ser jag - om jag ska vara helt ärlig - inga avgörande fördelar med fler helvita dagar. Jag dricker ju aldrig ”in i kaklet” och undviker att bli bakis, även om kroppen kan kännas lite seg nästa dag. Det är ju ett gift!
Hur har du det nu? Adventsmys behöver vi, bara synd att det är lite för varmt.

Profile picture for user annbe20

@Abraxa tack för svaret! 4 vita dagar är bättre än 3(om man ska vara positiv) Javisst är det ett gift. Jag märker tydligt att kroppen blir negativt påverkad e alkoholintag dagen efter..(segare att gå i uppförsbackar..orkar inte cykla i samma tempo mm)
Jag har väldigt svårt att stanna vid ngr glas vin..för mig funkar det bättre att inte ta ngt glas alls, I går var vi på musikquizz och det fanns tyvärr vin att köpa..det hade jag inte trott..så vips drack jag massa vin..men visst vi hade en kul kväll och vårt bord vann
Idag blir det Lussekattsbak med en tös jag är inofficiell stödperson åt sedan ska vi gå ljusvandring samt äta pizza( ja jag får ta sallad..har gått ner de kg jag åt på mig på kryssningen samt lite till Jobbar hårt med det! Hur har du det i helgen?

Profile picture for user Abraxa

@annbe20 Hej! Inget har hänt, jag har bara varit dålig på att gå in på forumet - och ditt inlägg från den 26:e har jag missat. Slarvigt av mig.
Kalendern fyller jag noga i.
Jag är bortrest nu (i Sverige) och många vintillfällen. Min mage krånglar lite, vet så väl att A är dåligt för magen. Så mitt nästa mål med max 2 dgr per vecka ska dra igång efter nyår, är planen.
Skriver mer sen, blir avbruten nu!
Kram

Profile picture for user Abraxa

Nu är jag hemma igen. Nöjd med resan och mysigt att komma hem och ha riktig vinter även här! Men har dåligt samvete för vinintaget - även om jag får göra undantag under semestrar. Det känns såklart inte bra när det blir många dagar i rad. Har därför tagit ett - för mig - stort steg, som jag inte alls är säker på att klara av. Fr o m 1 januari är det max 2 dagar i veckan som gäller, och då 4 glas per tillfälle. Helst färre, men huvudsaken är att det blir färre dagar, jag tror att det är det viktigaste för mig just nu. Att vita dagar ska bli det normala. Har tänkt mycket på att det finns många tillfällen då jag inte alls tänker på A, och aldrig skulle tacka ja till ett glas då. T ex på förmiddagar, på jobbet, i stallet mm. Av det jag läst här på forumet förstår jag att det beror på att min hjärna aldrig "programmerats" till att koppla ihop dessa tillfällen med alkoholintag. Och att jag behöver avprogrammeras från fler tillfällen, t ex att koppla av med några glas vin när partnern är bortrest. (Inte för att han har några synpunkter på mitt drickande.) Då är det mysigt att bulla upp med snacks, godis och gott rött vin till en bra brittisk tv-serie. Men vinet borde kunna bytas ut mot annat, just nu kanske julmust men hittat många andra bra tips här på forumet.
Däremot ser jag det fortfarande som omöjligt/väldigt svårt att inte ta en öl/glas vin i sociala sammanhang. Därför får jag helt enkelt se till att det inte blir mer än två sådana i veckan. Mot vissa kompisar kan jag vara ärlig och säga som det är, att jag behöver skärpa till mig när det gäller A. "Träffas gärna, men inte denna vecka, vill inte dricka fler kvällar."
Inser att det ÄR sjukt att detta ska kännas som ett stort steg, men så är det. Just nu ser jag riktigt fram mot att ta itu med mitt nya mål. Och denna vecka inleder jag med flera vita dagar efter semesterns utsvävningar.

Profile picture for user Nell

Du kanske såg att jag tog bort ditt meddelande där du delar med dig av din epostadress @Abraxa. Vi är mån om anonymiteten är på Alkoholhjälpen, men om ni vill byta kontaktuppgifter med varandra, skriv gärna till oss i "Stöd -> Fråga oss" så hjälper vi till med det!

Profile picture for user vår2022

@Abraxa Vad bra att du ska försöka minska din konsumtion till två dagar! Jag funderade lite på det du skrev ”Av det jag läst här på forumet förstår jag att det beror på att min hjärna aldrig "programmerats" till att koppla ihop dessa tillfällen med alkoholintag. Och att jag behöver avprogrammeras från fler tillfällen, t ex att koppla av med några glas vin när partnern är bortrest”. Du berättar också att du druckit mer nu under din semester.

Det jag tänkte på är att det hjärnan programmeras till är att vilja dricka mer och mer alkohol. De är där själva programmeringen sitter, inte så mycket i vilka situationer. Toleransen ökar och man måste dricka mer för att få känna ”kicken” eller ruset som vinet ger. Hjärnan kan inte skilja på olika situationer utan det är suget efter alkohol den är utefter att tillfredsställa. Det är det vi programmerat in. Tänker att i mitt fall drack jag inte vid vissa tillfällen till en början, men jag tänjde allt mer på gränserna, suget ökade efter alkohol och till slut drack jag sedan även på dessa tillfällen. Det var min inprogrammering av min hjärna som gjort mig beroende.

Tänker att vi har olika vanor för när det är ok att dricka, men det är lätt att dessa vanor ruckas när suget ökar. Så att införa stenhårda vanor för när man får dricka och inte, kanske kan fungera för vissa, men själva programmeringen och inlärningen av att man vill tillföra alkohol för att förhöja känslor och få dopaminkickar, sker i hjärnan pga ökat sug efter alkohol.

Det var lite av mina tankar om programmering och den kunskap jag har. Hoppas att du inte tar illa upp. Jag dricker ju inte alls, men jag har respekt för att man själv väljer hur man vill göra💕. Ha det gott och lycka till med ditt nya mål🌟

Profile picture for user Abraxa

@vår2022 Hej Vår! Jag tar inte alls illa upp, tvärtom. Allt som kan ge mig kunskap här tar jag tacksamt emot. Jag tänker att vi kanske har rätt båda två, absolut att hjärnan programmerats till att vilja ha alkohol. Och jag betraktar definitivt mig själv som alkoholberoende. Men jag tror inte att jag har något fysiskt beroende utan ett "mentalt". Det var därför jag tolkade det jag läste någonstans som att jag genom åren har programmerat mig/hjärnan till att känna starkt sug vid vissa tillfällen - men inte alls vid andra.
När jag började skriva här för drygt ett år sen kände jag mig ofta sugen på vin när jag kom hem från en kurs på onsdagkvällar, det blev ofta två glas trots att klockan var närmare nio. Det bestämde jag mig för att sluta med direkt, och nu tänker jag inte ens på det där vinet när jag kommer hem från samma kurs. Jag tar en ostmacka istället, det är det jag vill ha. Däremot blir jag vinsugen på fredag em.
Sen förstår jag att jag måste vara väldigt vaksam på att jag inte börjar "slarva".
Förstår du hur jag menar? Om jag missuppfattat får du gärna kommentera.
Jag har läst din tråd och ser ofta dina kommentarer här i forumet, uppskattar mycket.

Profile picture for user Abraxa

@vår2022 Känner att jag borde tillägga att jag är 60+, jag skulle vara mer orolig för min alkoholkonsumtion om jag var 40. Men vill ändå minska drickandet, i min ålder tar man inte hälsan för självklar.

Profile picture for user vår2022

@Abraxa Hej och vad bra att du inte tog illa upp och roligt att du uppskattar mina inlägg😁. Jag tror också att hjärnan lär sig genom signaler som sänds, tankar som skapar känslor, att dricka vid vissa situationer. En vana som du hade att dricka efter en kurs, du sände tankar och känslor om det och suget kom. Nu gör du det inte. Du har skapat en ny vana att ta en ostmacka istället. Tänker också att vinsuget på fredagar är för att dina tankar är inställda på att du ska dricka och det ger sug och en vana. Ja, precis det är lätt att börja slarva och jag tänker att sug lätt skapar mer sug och att man underhåller beroendet, och att det kan bli svårt att motstå i andra situationer. Det är ju jättebra att du kunde skapa en ny vana som med ostmackan och inte längre tänker på att ta vin. Jag är dåligt insatt i psykiskt och fysiskt beroende, men jag tänker att det ena lätt också kan ge det andra. Ha det gott💕

Profile picture for user annbe20

@Abraxa hej har inte varit inne här på ngr dagar..men nu så..jag har skrivit till fråga oss nu så får vi se om de ger ut din mailadress. Ha en fin fredag! Obs minus 12 där jag bor BRR!

Profile picture for user Abraxa

Efter 16 månader här på A-hjälpen ska jag nu försöka ta nästa steg: minst 5 vita dagar per vecka. Har velat det länge men nu känner jag mig redo.
Mitt gamla mål på 4 vita dagar per vecka har gått bra. Kände sällan sug då, det var liksom inte förhandlingsbart. Ändå lite missnöjd med vinmängden förra året eftersom jag dricker det jag vill på semestrar/resor - och det av olika anledningar blev väldigt många ledigheter. Men så ser det inte ut 2023, som tur är.
En del av målet är också max 4 enheter när jag dricker, men de vita dagarna är viktigast för mig.
Läser och lär som vanligt mycket här i forumet. God fortsättning alla som kämpar.

Profile picture for user Milady

@Abraxa
Vi kämpar på och jag tror nog att många av oss lyckas med nykterheten eller måttligheten. Jag köper numera ofta både alkoholfri skumpa, vin eller öl, Det smakar lika gott och för mig funkar det bra. trevlig trettondag!

Profile picture for user Abraxa

@Milady Tack för positiv återkoppling! En dag kanske jag når dit också, att alkoholfritt känns som ett fullgott alternativ. Ett steg i taget.
Hoppas du också får en fin trettondagshelg!

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Abraxa 5 vita dagar per vecka, wow ett sånt bra mål. Jag tänker också som du just nu på antalet vita dagar per vecka, eftersom jag druckit nästan varje dag under en längre tid. Det känns fint att ha börjat här och kunna prata om sin kamp.

Profile picture for user Abraxa

@Påvägmothälsa
Ja det känns bra att ha tagit ett steg till mot minskat drickande, ska försöka köra 5 dagar under 2023 sen minskar jag kanske ytterligare. Men ett steg i taget!
Jag vet att många på forumet - av förklarliga skäl - inte alls tror på måttligt drickande. Och jag tror att min eventuella chans att lyckas främst beror på att jag:
- Aldrig brukat dricka mig ända "in i kaklet". Jag vill inte ha mer efter några glas vin.
- I stort sett aldrig haft minnesluckor, några minuter här och där kan vara bortglömda men det hände mest när jag var ung.
- Aldrig känt sug efter återställare.
- Inte sjukskrivit mig, avstått från aktiviteter dagen efter. Jo, någon gång för många år sen.
- Blir väldigt lätt bakis, det är en effektiv spärr som jag är tacksam för.

Jag tror att mitt drickande fungerar som en slags antidepp-medicin. Jag är en lite tungsint person som livar upp den grå vardagen med några glas vin. Men det fungerar bara om det inte blir för ofta, annars blir jag deppig/ångestfylld av drickandet i stället.

Håller tummarna för att du klarar ditt mål! Berätta gärna mer hur du tänker kring måttlighet.

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Abraxa Mm ja, måttfullhet. Nu har jag ju inte varit här så länge men mina känslor har redan gått från min målsättning mot att kanske kanske kanske sluta helt. Oj, jag skrev det. Jag är nu inte alls säker på detta men just nu känns nollan så väldigt mycket enklare. Men,jag tycker om god mat och vin...Svårt. Det är dock fantastiskt att komma hit och lära, stöttas och stötta, och inspireras.

Profile picture for user Abraxa

Kan verkligen förstå att ”nolla” helt känns lättare. T ex tyckte jag det var mycket lättare att sluta röka än att banta - då måste man ju fortfarande äta, men bara lagom mycket.

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Abraxa Ja men precis så!! Bra jämförelse. Hade en så oerhört tung, och tråkig, dag igår. Funderar på om det är abstinensen från den dagliga dosen alkohol som sätter in, trots att jag faktiskt drack alkohol dagen innan. Har ju sänkt min veckokonsumtion betydligt. Ny dag och nya ansatser. Denna vecka kommer min svärmor på besök. Det kommer att bli en utmaning. Glad måndag!

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Abraxa Hej! Åter i trygga Forumet. Det blev tämligen tungt med svärmor och veckobudgeten/målet för alkohol gick i stöpet i samband med detta. Men jag lär mig och laddar om. Så trött så trött fortfarande. Men ikväll har vi en lugn kväll hemma och skall snart sova. Hoppas att du fick en fin helg!

Profile picture for user Påvägmothälsa

Tittar in här för att önska en fin helg! Hoppas att du får göra något trevligt. Själv är jag ledig/jobbar hemifrån idag. Imorgon skall jag på fyraårskalas (!) och sen skall vi ha en middagsgäst. Det blir god hämtmat till middag. Hur går det med ditt mål med fem dagar vita dagar ? Skickar solsken och glädje från min del av världen.

Profile picture for user Abraxa

@Påvägmothälsa Tack för hälsningen, den värmer! Jo det går faktiskt bra - än så länge - med fem vita dagar. Känns som att de två a-dagarna då blir guldkant istället för vardag. Tror också att toleransen minskat lite, vilket är ett annat mål, att jag ska sätta stopp efter max fyra glas.
Men ännu har det bara gått en månad, jag tar inte ut något i förskott…
Hur känns det för dig?

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Abraxa fint att läsa att det går bra, jag gillar uttrycket att sätta guldkant på tillvaron. Jag har ju samma mål som du med max 4 enheter per tillfälle. Förra helgen identifierade jag hur kraftfull triggern att dricka är när jag har en känslomässig stress från familjen. Det försöker jag arbeta vidare med och analysera. Det är fortfarande enklare att sätta ett mål att inte dricka något alls än att hålla min"budget", men samtidigt njöt jag av gott vin till middagen igår. Denna veckan kommer att vara den första jag både håller budget på antalet enheter och antalet alkoholfria dagar, det känner jag mig väldigt nöjd med!