@annacananda Du skriver ”Det är så här alkohol fungerar. Du återhämtar dig och så kommer suget som en kraft från ingenstans, mitt i välmåendet.” Precis, exakt så är det. Så fungerar ett återfall. En farlig fallgrop när man som minst anar det och man ser det inte komma för man har blivit totalt uppsnurrad av sin felprogrammerade hjärna, alkoholdjävulen. Den jobbar listigt i skymundan, tassandes på tår och väljer ut det finaste, dyraste vinet för att få fira sin triumf, jag lyckades lura dig!😈. Samtidigt som den smider planer för nästa tillfälle, det måste gå långsamt i början. Han får inte bli avslöjad, för än har han inte den totala makten i sina händer, men snart så!😈.

Så tänker jag om vad som händer. Om jag skapar denna typ av bilder av beroendet, alkoholdjävulen så är det lättare att ta på och förstå. Ett tips kan vara att be din man vara lite av en målvakt, att när du föreslår en flaska vin så skulle han kunna ifrågasätta om det verkligen är en bra idé. Nu när du hållit upp så länge och mår så bra. Vill du verkligen det eller är det beroendet som talar? Min man fick agera lite som målvakt i början, jag kunde säga jag vill ha vin och han sade då köper jag glass åt dig😂.

Vad bra att du ändå upptäckte vad som var på gång, att du inte släppte på alla spärrar helt.

Nya tag! Ny lärdom, eller kanske snarare att du tydligare kan se hur alkoholdjävulen jobbar och kan genomskåda det. Ha en riktig fin lördag❤️

@annacananda Så lurigt det kan vara! Jag kan förstå att alkoholjävulen lyckades lura dig! Jag har fått snabba vågor som sköljt förbi senaste veckan om att det kanske blir något glas fram mot våren men så har jag fått tänka steget längre. Det skulle snabbt slå mig tillbaka till ruta ett. Jag skulle lyckas lura min man att det går bra. Han skulle förmodligen tycka det var trevligt med lite sällskap de få tillfällena det skulle bli i början men sen skulle det bli oftare och oftare för att tillsist vara flera gånger i veckan, jag skulle inte njuta av vinet utan bara ha önskan om berusningen.

Nu får du ta nya krafttag, snedsteg ska inte slå ner dig, du har det i dig, kraften att komma tillbaka. Nu fortsätter din resa framåt, i frihetens tecken❤️

Kram

@Andrahalvlek @vår2022 @Himmelellerhelvette

Så härligt att komma in och se era ”nicks”. Så skönt att inte bli dömd. Jag är tillbaka i nykterheten och kör mina 90 dagar. Jag började om på 1. Så jag fick 121 dagar nykter innan jag ramlade dit! Nu samlar jag på minst lika många igen. SoberStrike skulle det heta på gymmet. Jag måste kunna skratta lite åt eländet. Ärligt talat så är det här räddningen - som ni märkte så var jag borta i två veckor och vips så var hen där…jag tvekar - jag förstår vad du menar @vår2022 när du kallar den här funktionen för Alkoholdjävulen och jag har fått en idé att jag ska ge min ett namn och ta kontakt med den här lille vännen. Jag tror inte hen mår så bra…

Den nyktra resan fortsätter i ett nytt inlägg.

Tack för att ni finns där ute!

Kram
🦛

Liten dagbok.

Min depression har börjat ge med sig och eftersom jag varit deprimerad minst tre gånger tidigare i livet kan jag skönja ett mönster. Vården säger med sina formulär att jag inte lider av psykisk ohälsa och jag tror det beror på hur jag svarar. Jag blottar mig inte och håller fasaden till och med i ett formulär. Strunt samma för den insikten gör ju att jag kan komma vidare. Tänker att det där är ju ”tricky” ur ett större perspektiv - hur kan man ge behandling utefter ett formulär när vi människor har lika många sätt att uttrycka oss som antalet människor som finns…? Strunt samma.

Jag har gått med i ett fyra veckors program i Självmedkänsla och det är online, med formulär och hela den snurren. Jag har testat förut och det har bara gjort mig arg. Nu kan jag slappna av lite och första tillfället i förra veckan öppnade mina ögon i kombination med avsnittet ”Din hjärna” om Beroende på SVT. Jag mår så mycket bättre nu att jag kan börja ta ett litet steg utanför mig själv och se på vad som händer. Det som händer i mig nu är att jag mår lite bättre och då börjar en del av mig som är extremt dömande att mata mig med tankar som säger att jag ska skärpa mig, ta mig i kragen, sluta tycka synd om mig, att jag är självisk rent av egoist, att jag borde skaffa mig ett välbetalt jobb igen och dra mitt strå till stacken. Känslan av tankarna är bara att jag är oduglig.
Det här är stort för mig. Jag har alltid haft känslan men jag har aldrig satt ord på den, jag har inte kunnat erkänna för mig själv att det är så jag känner, det är så en inre röst säger till mig.
Det är ju här det blir komplicerat, det är här vi betalar priset för att vara människa och att vi har utvecklat en hjärna som bygger en ovanvåning på en mycket gammal omodern grund. Jag fattar intellektuellt, det har jag alltid gjort men jag har inte kunnat förstå var den här känslan av att jag måste bita ihop kommer ifrån. Så mycket att utforska!

Jag ser redan fram emot andra tillfället på behandlingen som är på onsdag. Jag tränar och tränar på att vara snäll mot mig själv, att inte döma mig själv. Att stå på mig och hålla fast vid planen på ett nytt yrke, en enklare tillvaro, mindre konsumtion och mer närvaro.

Kram till mig och er alla på den nyktra resan

🦛

@Himmelellerhelvette
Ja, maken ja…när jag fick detta plötsliga infall blev maken först förvånad och sedan, hör och häpna, glad. Glad för att vi skulle mysa till det med lite vin. Någon Gatekeeper där kan jag aldrig räkna med. Det är en insikt. Han har inte mitt alkoholbeteende även om hans pappa var alkoholist. Han har däremot ett medberoende som gör att han så gärna hjälper till att fira! Precis som svärmor som förut köpte vin som hon trugade i mig när vi var på besök.
Skillnad denna gången var att när jag sa att även om jag inte blev direkt dålig denna gången så var det en lördag som var lite däven. Jag var lite seg, det var han också och han höll med mig om att det kanske inte var riktigt värt det. Nu blev han glad när jag sa att jag kör till konserten nästa vecka. Det är på lördag och det förenklar verkligen att jag kör eftersom vi måste resa till en ort en bit bort, konserten är en bit ut på landet och sedan har vi hotell på den lilla orten. Taxipengarna kan vi ha till annat i dessa tider.

Nu får jag lämna detta härlig Forum och ta itu med dagen!

Kram
🦛

@annacananda Det jag kommit fram till i min forskning om mig själv och mina automatiska tankar och beteende är att det är något jag lärt mig som barn. Ett vanligt beteende är att när jag blir emotsagd, ifrågasatt, kritiserad eller att jag tycker någon beter sig orättvist så kan jag känna mig arg, ilska. När jag som barn sa emot eller blev arg, så vändes det på något sätt mot mig. Mina känslor upprörde någon annans känslor och ledde till att jag kände mig dålig, det blev inte ok att jag kände det jag kände eller sade vad jag kände och det ledde till skamkänslor. Som barn kunde jag inte protestera mot detta. Jag kände maktlöshet. Det ledde i sin tur till att jag drog mig undan med mina känslor och skammen. Jag fick inte riktigt träna på att det är ok att vara arg utan att känna skam för det. Även om jag kan känna ilska mot andra så riktar jag den mot mig själv, att jag är dålig med känslor av att vilja straffa mig själv.

Det har tagit sin tid att kunna se detta utifrån och även inifrån, men det har hjälpt mig till att sätta ord på detta och till att kunna handla annorlunda. Jag jobbar på att försöka stanna upp i dessa situationer som triggar mig, ta en paus, sova på saken eller träna. Då brukar jag till slut få fatt på vad som händer. Tänka att det är faktiskt ok att jag känner som jag känner, att jag förtjänar att känna det jag känner. Att jag tillåter mig att vara kvar i känslan om jag blir arg, att det faktiskt är en naturlig känsla. Att jag kan uttrycka mina egna behov utan att alltid ta hänsyn till andras behov och att jag förtjänar att lyssna på mina egna behov. Att jag inte gör mig själv till ett offer eller medberoende, att jag står upp för mig själv. Jag vet tydligt nu när känslan av detta kommer, jag får som ett ”slag i magen”. Då vet jag.

Ha det gott!❤️

@annacananda Det är rätt konstigt att våra gubbar inte säger starkt nej om vi föreslår att dricka ihop. Fast egentligen inte, dom har inte läst på så som vi, dom har inte varit på detta forum och förstått hur beroendet ter sig.

Du kämpar på så otroligt bra❤️
Kram

Hej @Himmelellerhelvette @vår2022 @Andrahalvlek

Det var ett bra tag sedan jag tittade in! I takt med att jag sakta går ur min depression kommer fler aktiviteter och jag har ärligen inte hittat tid att skriva här. Jag har även lagt ner Instagram nästan helt. Facebook har jag aldrig haft. I nästa vecka tar jag mina två sista smulor av SSRI men behåller paketen med lägsta dosen som en mental säkerhet ifall jag behöver till hösten. Efter första veckan då jag sänkte dosen kom utsättningssymptom men jag var beredd. Det var bra att få en påminnelse.

Jag är näst intill nykter! Under mars och april har jag druckit alkohol vid några få tillfällen. Ingenting i veckorna och aldrig två dagar på rad. Aldrig mer än 1-2 enheter och då drack jag de 2 när vi firade att vi ska få ytterligare ett barnbarn - tre på en flaska champagne och en skvätt i dotterns glas för syns skull. Inget sug efter mer.

Suget är i stort sett borta och jag har tagit tag i min övervikt. Det går sakta neråt. Mycket sakta.

Jag är snäll mot mig själv. Snart klar med min utbildning och jag har fått sommarjobb på 75%. Jag jobbar ca 10 timmar i veckan nu och pluggar för fullt. Det kör ihop sig lite här på slutet då jag släpar på vissa inlämningar. Men jag kommer att bli klar.

Något hände med mig under kursen i Självmedkänsla som jag inte riktigt kan sätta fingret på…jag går också i terapi där jag tagit upp min alkoholproblematik och det har varit väldigt läkande. Jag har mycket att jobba på men just nu trivs jag och njuter av att våren är på väg.

Stor kram till er!

@annacananda Heeej! Jag har funderat på hur du mår och hur det går för dig och senast idag. Vad roligt att du hör av dig😁. Låter som du har det bra och har hitta en fin riktning i ditt liv. Vad skönt att du snart är klar med kursen och fått sommarjobb! Och vad fint att du kunnat trappa ned på medicin och är på väg ur din depression. Jag kan nästan förstå vad du menar gällande kursen om självmedkänsla, den har jag också jobbat med och den har liksom smugit sig in i mig. Det ger ett skönt lugn, försoning och positiv känsla och en vilja att gå framåt för mig. Och så bra att du är öppen och ärlig i din terapi, det hör ihop med medkänslan.

Härligt med våren som är på väg, idag har jag varit mycket ute, sett vårblommor och fått färg. Ha det så bra! Kram❤️

@annacananda Härligt att läsa att det går bra för dig❤️
Våren hjälper mycket till med energi och positiv inställning till livet❤️
Lite läskigt att du vågar dig på A men det är ju bara grundat på hur jag känner mig själv. Jag skulle inte våga och inte orka, för mig är det lättare att inte dricka alls men jag är glad för din skull❤️Att det funkar och att du inte känner sug.
I all välmening för jag följt dig vill jag bara att du är rädd om dig nu när det blir vår och alkoholen blir mer synlig överallt. Det är lätt att falla in i gamla hjulspår.
Stor kram❤️