Back on track

Profile picture for user Surkärring

Nytt år, ny vit period.
Jag har ingen ångest, inget hemskt hände igår. Tänker bara att jag bill komma i form, fysiskt och mentalt, och då är det bra att hålla mig nykter. Fördelarna för mig med en vit period är:
Jag sover så mycket bättre
Jag blir mindre svullen i kroppen.
Jag spar pengar.
Jag snaxar färre skålar med chips.
Jag är en bättre förebild utan alkohol.

Känns bra! Gott nytt år!

Profile picture for user Surkärring

Var på middag hos föräldrarna igår. Det var lätt att be om mineralvatten när jag fick ursäkta mig med att jag ätit så mycket under helgerna att jag behövde hålla igen på onödigt. Så dumt att det ska behövas en förklaring och ännu dummare att det accepteras att folk vill undvika kalorier men inte alkohol.

Profile picture for user Surkärring

5 vita dagar. En piss i Mississippi egentligen. Funderar mycket på vad som gör att jag efter en tid (en vecka, en månad) går tillbaka och bryter den vita perioden.
Antagligen för att jag tänker att jag kan dricka "normalt". Det kan jag, oftast. Bara ibland slår det fel, men det är ju så tröttsamt.
Vad är förresten att dricka normalt?
Varför dricker vi?
Är det så väldigt stor skillnad på hur maten smakar, om vi dricker vin till?
Är enda möjligheten att förstå att det är fredag, att ta en öl?
Blir umgänget med vänner så himla mycket roligare när vi dricker?
Vad är det för fel på oss, egentligen?

Profile picture for user Ejanne

Hej @Surkärring. Ja, vad är det som fattas när viljestyrkan blir svagare än ”anden i flaskan”? Det kruxet är ack så svårt att reda ut, särskilt som det är så skämmigt att vara ”en sån” som inte kan hantera alkohol. Egentligen är väl ingen droganvändning (inkl alkohol och cigg) normal om man utgår från att normal innefattar primärt livsavgörande behov... Lik förbannat lär sig många redan i tidiga år att just alkoholrus är normen för glädje och trivsel. Avkoppling och skön samvaro. Najs för de som kan hålla sin alkoholkonsumtion på en sådan "snygg" nivå. Men många av oss fixar ju inte det. Vi är avvikarna, de "konstiga", de som inte slutar i tid och blir beroende av ruset även i allt annat än socialt accepterade sammanhang. Alkoholnormen är stark och skördar sina offer. Tough shit! /E

Profile picture for user Kennie

Hej, jag tror det handlar om vanor. Mat smakar lika gott utan. Alkoholfri öl är lika svalkande. Och det positiva med det är att vanor går att ändra. Men då behöver man ha tålamod att göra på det nya sättet tillräckligt länge för att det ska bli en vana.

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Alkoholromantiken finns i luften vi andas och exponeras överallt i sociala medier, den säger till oss att vi blir snyggare, roligare och rikare om vi dricker. Och vi går på det. Vi dricker på, blir mer eller mindre beroende av att dricka, hjärnan programmeras om till att njutning kommer via alkohol, det automatiseras och vi vill ha den kicken. Normal njutning, utan alkohol ger inte längre njutning, alkohol måste till. Alkoholprogrammeringen i hjärnan sitter där för gott, vi har lärt den det och den tror att det är något livsnödvändigt, den är beroende. Fast vi mår dåligt av alkohol, får ångest och kroppsliga åkommor så tror hjärnan att alkohol är svaret och bot på allt. Hjärnan vill till slut ha alkohol jämt och skickar signaler om det i form av sug eller abstinens.

Hjärnan är fantastisk, den är fantastisk på lära sig nytt och mycket kunskap den fått sitter där för gott. Tex hur man gör när man går, hur man gör när man cyklar, hur man talar ett nytt språk, hur den ska bete sig när man är beroende. Man kan få beroendehjärnan att tystna genom att inte dricka, man kan ersätta sina dryckesvanor med andra vanor, man kan efter ett längre nykterhet få normal njutning utan alkohol, men programmering sitter för gott och aktualiseras så fort man tillför alkohol. Att dricka normalt är nog endast en gradering av när man dricker bara den mängd som anses som måttligt. Men egentligen är det ju inte normalt att dricka, det är absolut inget som kroppen eller hjärnan behöver, tvärtom är risken att det kan förstöra dessa, vilket det också gör i massor.

Det bästa är att man ändå kan må så otroligt bra som nykter och inte behöver dricka vid något tillfälle, fast man har en förstörd hjärna😁

Profile picture for user Surkärring

@vår2022 tack för fint svar.
Jag vet ju hur bra jag kan må utan alkohol. Jag har gjort flera längre uppehåll och tyckt att de var toppen, dessutom var det hyfsat lätt att låta bli. Det är bara den där lilla tanken "äh nu skiter jag i det" som trillar in och förstör. Lite som att jag gör grejer bara på ren trots. Det är så dumt. Som att min hjärna har två spår. Jag kan tänka på morgonen att det är skönt att vakna utan bakfylla, dricka vatten till maten hela dagen och sen två sekunder efter att jag konstaterat att jag inte ska ta ett glas under kvällen, stå och hälla upp en drink. Helt galet. Jag måste vara knäpp...
Nå jag tar en dag i taget- det är inte för sent, tänker jag. Har dessutom en vän som skippade alkohol och han gör det så fint, jag tar stor inspiration från honom. Han åker på festivaler, lirar rock och är en cool kille (tänk stereotyp rocker) och om han kan så kan ju jag.
Jag började året bra. Nu ska jag hålla det.

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Låter bra! Ja, du har haft långa uppehåll och klarat det bra. Det är precis så jag menar, hjärnan spelar oss spratt, det andra spåret som vill ha alkohol har vi själva programmerat in och som finns där för gott. Den kan poppa upp då och då även om vi inte druckit på ett tag. Det är när den poppar upp som man måste stanna upp och börja konsekvenstänka. Vad händer om jag tar ett glas? Vad kommer det att leda till? Hur brukar det bli? Försöker hjärnan lura mig? Sedan välja det säkraste alternativet och det är att inte ta ett glas pga konsekvenserna. Man måste också helt klart och tydligt ta in och förstå att man är beroende och har en beroendehjärna. Och det innebär att man inte kan dricka måttligt för det leder alltid till ruta 1, så småningom. Att man alltid kommer att ha denna sårbarhet som beroende, något som aldrig går bort och som vi måste lära oss att leva med, en beroendehjärna.

När man får ihop detta, jag har en beroendehjärna och kommer alltid att ha det. Varje gång jag tror att jag kan dricka måttligt så lurar hjärnan mig. Jag kan inte dricka måttligt för jag har en beroendehjärna som är programmerad, av mig, till att jag mår bättre av alkohol, men det är inte sant, det är min beroendehjärna som är felinprogrammerad. Den tror att jag behöver alkohol för den vet inget annat. Om du kan ta till dig detta, fullt ut, då kommer du inte att få två spår i hjärnan. För om man tar till sig detta fullt ut och tar makten över beroendehjärnan, så suddas denna automatiska koppling i hjärnan, spår två, så småningom ut. Men det krävs full insikt för att det är så det fungerar, att man alltid förlorar mot spår två, för att det ska suddas ut. Att man ”överlistar” hjärnans spår två. Det är en befrielse när det sker för det blir så mycket lättare att bara följa spår ett, att inte dricka. Med två spår så hålls den inre konflikten alltid levande och det kräver så mycket energi av en.

Läs Annie Grace, i boken Tänka klart, om du redan gjort det, läs igen. Hon berättar om den kognitiva dissonansen, två spår. Det blev tydligt för mig hur hjärnan funkar när man är beroende när jag läste den.

Det kommer att bli ett bra 2023 för dig, du kommer att hålla det! Coolt med din rocker kompis😎❤️

Profile picture for user Surkärring

JAG VILL TA EN DRIIIIINK!!!

Det är pissväder ute, jag är ledig, har sjukt tråkigt, är rastlös och jag vill SÅ GÄRNA hälla i mig nåt smaskigt, syrligt, starkt...som gör att jag kan låta denna aptrista eftermiddagen passera i ett moln av avslappnat jag bryr mig inte.
Men det låter jag bli!
Så de så.

Profile picture for user Surkärring

Oj oj oj... Som en kan hålla på..
Tittar bakåt i min historik här på sidan - hade inte tänkt på att jag hållit på såhär länge och kämpat och fallit tillbaka i gamla spår, för att sedan börja om igen.
Min trådhistorik ser ut som följer:
2022-05-29 - Jag dricker iaf mindre nu
2021-11-03 - Slutar för sista gången?
2021-06-19 - Gastrit
2020-11-12 - Uttråkad
2020-08-07 - Lite piggare
2020-08-05 - Så less..
2019-10-04 - Hur många gånger kan en börja om?
2019-01-02 - Dagbok för en nykter tant
2018-10-10 - Appen Sober Time
2018-10-07 - Nykter!
2018-06-04 - Nykter eller inte?
2017-11-16 - Jag är alkoholfri
2017-09-02 - Jag klarar mig utan viiiiin!!!
2017-07-26 - Bara resten kvar
2017-07-25 - Jag vet hur jag ska göra!

Vad kan jag lära av detta? Att jag är usel på att hålla det jag tänker att jag bestämt mig för? Att jag är lätt uttråkad? Att jag pendlar mellan hopp och förtvivlan..?
Inte vet jag. Jag ger iaf inte upp. Fast jag borde nog byta forum till "förändra mitt drickande" fast inte vara helt alkoholfri, för det känns som att jag ljuger när jag hänger här.
Idag ska jag iaf vara alkoholfri. Dag 10, minsann.. Det är en piss i Mississippi.. men bättre än vin varje kväll.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Surkärring Jag tror att ditt problem är att du tror att du kan dricka ”normalt”. Det kan du - en kort tid, innan det spårar ur igen. Då får du dessa toppar och dalar. Att sluta dricka helt är mycket mer vilsamt för både kropp och själ 🥰

Kram 🐘

Profile picture for user SHG

Vad är det som hindrar dig från att vara måttlig tror du?

Jag kan vara måttlig ibland, om jag måste eller om jag verkligen bestämmer mig. Men om jag rannsakar mig själv, så är det inte måttlig jag vill vara. Jag vill alltid bli full och när jag dricker så tror min hjärna att jag vill bli ännu fullare (eftersom det tydligen är svaret på den där rastlösheten för tillfället), det är bara om alkoholen är slut eller jag mår illa som jag kan känna efter att det räcker.

Jag önskar också att jag kunde vara måttlig, men det kräver så mycket energi att hela tiden försöka upprätthålla och begränsa mitt liv för att mitt tokiga jag inte ska ta överhanden… Det är så mycket skönare att slippa den ständiga inte konflikten.

Lycka till och hoppas du kan komma fram till något som funkar, måttligt eller alkoholfritt :)

Profile picture for user Kennie

Hej,
En tanke från mig är att det är beroendet som gör att du inte vill vara nykter, som får dig att tänka att känslan av tråkighet absolut måste åtgärdas. Och kanske även eldar på den där tråkigheter så att det verkligen ska finnas anledning att dricka. Men om hjärnan går tillräckligt med tid nykter börjar det naturliga belöningssystemet att fungera igen, och allt slutar kännas så tråkigt. Att få till en längre nykterhet, kanske med hjälp av medicin, skulle ge din hjärna chans att läka, så kan du sen mer opåverkat resonera kring om du vill vara nykter eller inte. En annan grej att testa kan vara att känna efter på morgonen. Då är det sällan man tänker att man vill dricka. Det är senare, när vanan kopplar greppet, som tankarna på alkohol kommer.

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Bra där! Tänker som @Kennie och en tids nykterhet kommer att förändra ditt naturliga belöningssystem. Tankarna kommer att förändras ju mer återhämtning din hjärna får av alkohol, mer i balans. Du beskriver det ovan så tydligt, av och på med alkohol. Det blir varken en förändring eller ett måttligt drickande. Det blir av och på drickande.

Börja läsa Annie Grace, Tänka klart. Ta till dig det hon skriver, det kan ge dig aha-upplevelser! Kämpa på nu, ett av och på drickande är slitigt och leder dig inte framåt. Kanske med hjälp av medicin så kan det gå lättare.

Kram❤️

Profile picture for user Kennie

Fick veta en intressant grej idag, såg på Hjärnan- beroende och njutning på svt/play. Det handlade om hur låga dopaminnivåer som man får ett tag när man vänjer sig av med nån drog även påverkar den del av hjärnan där impulskontrollen sitter. Den delen blir försvagad när vi som mest behöver den, och det är därför det kan vara så svårt att stå emot impulsen att dricka. Men det där går över med tiden, dopaminnivåerna blir normala igen- det gäller bara att samla den där nyktra tiden tills det händer..

Profile picture for user Allegra

Såg också det programmet @Kennie , många nya insikter om missbruk och beroende! Och @Surkärring , jag har precis inlett ett nyktert år men det beslutet togs inte över en natt kan jag säga. Höll på i minst ett år och dels pluggade fakta och berättelser, dels jiddrade med olika strategier för att minska/sluta/moderera etcetera. Till slut trillade poletten ner.

Profile picture for user Surkärring

@SHG jag är hyfsat måttlig numera, det var därför jag funderade på att flytta till den andra gruppen. Denna sidan är ju för dem som satsar på att vara helt nyktra. Ska jag dricka ibland blir det ju tokigt att hänga här. Det var så jag tänkte.

Profile picture for user Kristoffer

Hej! Det är inte vattentäta skott mellan kategorierna här på forumet, men med det sagt kanske det kan vara vettigt att byta om din ambition inte är att vara alkoholfri. Det är bara att säga till så flyttar vi tråden!

Profile picture for user Surkärring

De senaste dagarna har jag haft tillgång till alkohol på ett värdigt och lyxigt sätt i kombination med goda middagar på restaurang. Det hade varit enkelt att ta ett glas vin till maten men jag lät bli. Det känns väldigt bra. Även om jag har förstått att jag aldrig kommer att vara helnykterist så är det skönt att veta att jag inte måste dricka. Jag kan säga nej ibland också. Och jag mår väldigt bra.

Profile picture for user Surkärring

Såg ett klipp på Facebook om ett par som skippade alkohol i ett år, de filmade sig de första dagarna, veckorna, månaderna med allt längre mellanrum tills dess ett år hade gått. Det var väldigt kul att följa dem, hur de slutade tänka på att dricka allt eftersom veckorna gick, och hur det blev när året hade gått och de testade att dricka igen.
Jag blev inspirerad och frågade min man om vi skulle testa en sådan utmaning, ifall han var intresserad. Svaret kom snabbt och kort: nej. Han är inte intresserad av det och har aldrig tänkt i de banorna.
Han är bättre på att vara måttfull än jag (förutom när han inte är det) men kan gärna ta en eller två öl per kväll "för att han gillar smaken".
Vi lägger oss aldrig samtidigt, han är uppe väldigt mycket längre än jag och jag hade velat se vad som skulle hända om vi båda skippade alkoholen. Hade vi pratat mer, gjort andra saker, fler saker tillsammans, hade vi sparat pengar eller spenderat dem på annat? Hur hade vi mått, efter en vecka, en månad, osv?
Jag är lite besviken på att han var så snabb med att säga nej, men han får ju ta sina egna beslut.
Än så länge har jag inte bestämt mig för att sluta helt, och jag kommer nog inte att göra det ensam, men jag stretchar tiden mellan mina dryckesdagar (vet inte vad jag ska kalla dem, vita dagar och... färgglada dagar??) och idag dricker jag inte heller.
Jag har också laddat ner appen "måttfull " men glömt att hämta boken jag skulle läsa.. får fixa det!

Profile picture for user Surkärring

Drack i lördags. Det var ok. Hade antagligen klarat mig lika bra utan men är glad att det bara var i lördags. Funderade på att ta ett glas igår, men det kändes inte motiverat alls. Har börjat läsa Annie Grace's bok. Den verkar intressant

Profile picture for user Surkärring

Fail....
Igår en drink, en halv flaska vin och sen likör på det.
Vaffan.
Fast Grace säger att en ska/kan fortsätta dricka medans en läser hennes bok så...
Dock klumpigt av mig. Det var inte måttfullt.
Gör om, gör rätt.
Fan då.

Profile picture for user Surkärring

Jag kan inte sova.
Madrassen känns för hård, ljud i huset är för höga, kroppen gör ont, det är för varmt, jag fryser, det kliar under skinnet..
Är så trött och alldeles klarvaken ändå...

Profile picture for user Surkärring

Läser Annie Grace. Väldigt avskräckande läsning. Galet att alkohol säljs med tanke på vad det gör med oss.
Just nu känns det som att jag aldrig ska dricka igen. Ingen borde någonsin dricka. Aldrig. Det är ju helt sjukt.

Profile picture for user Surkärring

Vaknade i morse efter att ha sovit väldigt bra. Intressant hur jag nästan känner mig bakis när jag sovit så bra, men det är en skön känsla. Jag vill aldrig mer må dåligt av alkohol. Så lätt det är att tänka så just nu. Undrar när jag får nästa ryck av "är, vi tar en flaska vin " och undrar vad jag kommer att göra med den känslan när den kommer?
Kommer jag att fatta att jag har ettberoende, att det är det beroendet som får mig att tänka "äsch bara en liten slurk" som srn alltid blir mer...? Det är ju så, det har ju alltid varit så - ända sedan jag var 15.. jag har aldrig kunnat styra mitt drickande. Och ändå har jag fortsatt.. känslan av att vara berusad är så underbar.. tänk att möjligheterna till ett rus alltid tagit över rädslan för att spy, få minnesluckor och göra bort mig. I 30 år!! Helt jävla galet.
Ska jag fortsätta såhär? Eller har jag fattat nåt nu som jag inte begripit förut?
Vad händer nu?
En dag i taget, idag är det enda jag vet nu.
En dag i taget.
Allt annat får vänta.

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Surkärring Japp, en dag i taget! Apropå känslan av berusning, jag gillar förstås också den. Annars skulle just jag nog inte ha ett problem. När jag läser i programmet här och lyssnar på råd så har jag plockat upp ( från @Kennie tror jag) att inte dricka på fastande mage. Det är väldigt bra. Mitt mål är ju att kunna dricka måttligt (tror jag, men att fylla i nollor känns väldigt bra ). Om jag inte dricker på fastande mage dyker inte den känslan upp som jag tycker så mycket om. Då blir det lättare att styra nästa glas. Så, det innebär att ta farväl av en känsla, utlöst av alkohol. Men känslan är kemisk, och vi kan alla handla på olika sätt som kan ge liknande känslor av glädje och välbefinnande. Nå: lite filosofisk såhär på förmiddagen ser jag. Nu tar vi en nykter fredag.

Profile picture for user Surkärring

@Påvägmothälsa ja jisses det går att filosofera massor kring ämnet, och hur vi beter oss... det är otroligt intressant, tycker jag, men också skrämmande.
Nykter fredag låter bra! Ha en fin kväll ❤

Profile picture for user Surkärring

Vaknade tidigt men det var ok. Jag har sovit gott, inte varit stressad av alkohol som ska ur kroppen.
Annie Grace har en del poänger i sin bok. Jag tror det är många här som läst den, om inte så vill jag rekommendera den varmt. Tänka klart, heter den. För mig betyder Tänka klart att ha tid att avsluta mina tankar, att slippa bli avbruten, att få tänka hela vägen. Men jag undrar om titeln betyder att en ska kunna tänka klart, likställt med tydligt, komma ut dimman, inte maskera tankarna med alkohol.
Egentligen spelar det ju ingen roll vad det betyder, det handlar kanske mer om vad vi gör med det boken lär oss.
Jag började på sidorna för dem som tänker lägga av med alkoholen helt, sen märkte jag att jag inte ville (kunde??) leva helt utan alkohol, så jag blev flyttad hit. Nu tvekar jag igen. Det blir väldigt uppenbart när jag läser Grace's bok. Det där med att vara måttfulk, det går inte så bra för mig. Min hjärna reagerar blixtsnabbt: jag vill ha mer!! Känner mig som den lilla nya vampyrflickan i En vampyr bekännelser, som när hon första gången smakat blod utan tvekan säger I want some more. Jag har aldrig varit måttfull. Det blir alltid mer än vad jag planerat, och jag har haft sådan makalös tur som inte råkat illa ut. Det är nästan overkligt. Kanske kommer det i efterhand, kanske är det jag som får de långsiktiga konsekvenserna och då med råge, men att jag inte blivit överfallen, våldtagen, bortrövad, rånad... Jag har utsatt mig för så många idiotiska risker, för jag förlorar all rädsla när jag blir full. När jag var ung gick jag ensam genom stan, oavsett var jag bodde, i vilket land ellerviljen stad. Jag har följt okända män med hem och sagt att jag bara tänkte sova på soffan, och de har accepterat det. Jag är otroligt tacksam för att jag har haft sådan tur. Vågar nästan inte säga det högt, tänk om jag jinxar det nu. Kanske växer det em cancer i min mage, kanske har jag druckit mig sjuk utan att bara veta om det ännu.
Det är läskigt att tänka tankarna men jag måste tillåta mig det. Jag låter mig tänka klart. Hela tanken. Jag tror det spelar någon roll.

Profile picture for user Surkärring

Tittar tillbaka på de senaste kommentarerna jag lagt in, och inser att jag gjorde ett stort fel när jag kommenterade Grace's bok med "ingen borde någonsin dricka mer" .
Hon skriver ju själv att en inte ska pracka på andra sin nykterhet, inte predika sin nyfunna frälsning för andra, och det var ju lite grand vad jag ändå gjorde med det inlägget. Ber om ursäkt.
Dessutom, vem är jag att säga att jag är räddad? Det har inte ens gått en vecka, och jag har hela tiden tänkt att jag ska dra ner på drickat, vara måttfull. Inte sluta helt, ju... Det skrämmer mig mindre än tanken på att aldrig mer få ta en drink. Märkligt, det där med tankens kraft.
Förundras också fortfarande över hur jag så många gånger inte unnat mig en god läsk på fredagskvällen, eftersom jag inte vill ha i mig onödigt socker, men hur tankarna på det TOTALT ändras (försvinner!!) när jag blandar ut läsken med gin. Det är så sjuuuukt...
Efter en nykter lördagskväll vaknade jag tidigt i morse, utan ångest, utan stress i hjärtat, utan mage som krånglar och ffa - utan dåligt samvete gentemot barn och man. Igår var jag närvarande, hela kvällen. Jag känner mig otroligt nöjd med mina val under helgen som gick. Massa chips och godis, visst, men jag vet att det kommer att lugna sig. Jag har också ätit en hel del frukt. Känns så himla bra.
Den där alkoholen är en lurig jävel.
Nu väntar en vecka med nytt jobb, så jag vet med säkerhet att det inte blir någon dricka de kommande dagarna, jag vill verkligen inte vara bakis när jag ska göra ett första (gott) intryck. Min utmaning blir fredag. Jag vill gärna fira fredag utan att kollra bort mig helt i vinet... men det tar jag då, inget att bekymra mig om nu.
Ha en skön söndag, tack för att du pallade läsa hela inlägget ☺

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Vad fint att du kände dig så nöjd med din nyktra lördagskväll. Jag tänker inte att du prackar på någon med det du nämnde om Grace, för du citerade vad hon säger och berättade att det påverkade dig och dina tankar om det. Jag tycker att det är intressant och givande att få höra om olika tankar, funderingar och reflektioner som vi har. Det gör att man själv kan reflektera vidare i sina egna tankar och behöver inte innebära att man tycker likadant. Det är spännande att utbyta tankar med varandra, få in olika perspektiv och vidga vyerna. I alla fall tycker jag det😁.

Ha en fin söndag och lycka till med nya jobbet!❤️

Profile picture for user Surkärring

I natt vaknade jag igen och hade svårt att somna om. Vet inte varför, men det var sjukt störigt.
Går och väntar på när jag ska få nästa ryck och ta ett glas, när jag ska tänka ett ett glas är ok, att appen "måttfull" som jag laddat ner kommer att hjälpa mig ha koll. Fast det gör den inte. När jag använde den och den sa "om du tar denna drickan kommer du inte längre att vara måttfull" var jag redan tillräckligt påverkad att inte bry mig ett jota. Just nu känner jag mig inte ett dugg sugen på att dricka. Är inne på dag 8, det är ju alltid något. Tanken att jag barq dragit ner på mitt drickande, inte slutat helt, känns bra. Föreställningen att aldrig mer dricka var inget bra för mig, förbud skapar stress, så mottot "Inte idag" är nog det jag får hålla mig till.
Jag har tänkt tillbaka kring varför jag druckit och hur jag har mått medans jag dricker och stunderna efter. Det är en väldigt kort stund jag mår bra, typ efter halva första glaset. Sen har jag en fix ide om att jag behöver dricka mer för att behålla den känslan, och jag vill dricka mer, snabbt, vilket bara ger usel effekt.. jag blir yr, i många fall irriterad på min man, säger nåt surt och går och lägger mig. Sover dåligt och vaknar med uselt samvete. Är jag dum i huvudet, egentligen?

Profile picture for user vår2022

@Surkärring Ja, man kan fundera på varför man utsätter sig för denna destruktivitet som alkoholen medför. Det är ju inte sunt på något sätt. Varför man ändå fortsätter är ju för att man är beroende. Det är som att man blir en annan person med andra tankar och beteende. Ordspråket ”där alkoholen går in, går vettet ut” stämmer verkligen på pricken. Det är väl därför det är så svårt att vara måttlig, som du berättar om. Troligen blir sömnen knasig för att hjärnan inte är i balans och inte tillräckligt återhämtad från alkoholen.

Grattis till dag 8🥳