..

Tack själv Varafrisk ! Ta ett beslut varje morgon om att vara nykter just idag och med hjälp av en dag i taget så kan du känns dig helnöjd när alla röda dagar är över och ett nytt, fräscht, år ligger framför dig !
Ta hand om dig !

I det senaste avsnittet av nattryttaren (Cmore) så hamnade huvudpersonens hustru på ett behandlingshem.
Min första känsla var jobbigt med alla restriktioner på hemmet och personen kände sig malplacerad, men vartefter hon fick höra de andras berättelser så växte hennes insikt allt mer.
Det slutade med att hon klev ur sitt beroende och kunde betrakta sitt liv ur ett helt annat perspektiv.
För henne blev det en vändpunkt i hennes liv, och hon förändrade allt som så tragiskt hade påverkat henne tidigare.
En fantastisk välgjord svensk serie, och vid just denna punkt….
Så tänkte jag återigen på dig Adde, som alltid pratar så gott om behandlingshem.

Berra

Tack Berra !
För mig blev ju allting så mycket enklare när jag fick dela livet med likasinnade! Det var ju så jag upptäckte hur otroligt lika vi är i vår sjukdom! Vi följer schemat till punkt och pricka men tyvärr är det så många som tror att de är annorlunda. Det blir svårare då på alla plan.
Alla dessa aha-upplevelser jag fick under min månad på behandlingen hjälpte så oerhört mycket för mig i mitt fortsatta sökande efter ett nytt liv.
Jag är väldigt glad för att jag tog beslutet att åka dit!

Läser i bladet om tips på att spara överblivet vin 😲
Jag som är proffsdrickare har aldrig någonsin haft problem med överblivet vin 😲
Jag är på semester (kan man kalla det så som pensionär???) och har nyss avslutat min middag på en helt suverän restaurang med otroligt bra personal ♥️
Men.....det där med fylla på semestern?? Jag far illa av att se fäder med barn och blomma som helt klart fått alldeles för mycket alkohol. Jag vill ställa mig och skrika i örat på dem "Du förstör för barnen och din fru!!!"
Dessutom är det jul som borde vara barnens egen högtid!!
Det var nog en väldigt tur att vi inte hade råd att åka utomlands speciellt ofta och de gånger vi kom iväg höll jag mig nykter.
Jag kan inte ens sätta mig in i hur dagen efter känns i en värme som pendlar mellan 30-35 gr på dagarna.
Det kan inte vara kul 😱
Antar att det är sängläge med ac'n på högvarv? Det illamåendet måste vara extra tufft.
Att nykter få krypa ner i en säng som inte roterar känns som bästa grejen ♥️
Ta hand om er!

Den här gamla alkisen har nu haft en envis förkylning i över en vecka och jag känner mig så ynklig ! Så less på skiten !
MEN....i jämförelse med en ständigt närvarande baksmälla så är ju detta rena drömmen. På fredag firar jag min nyktra födelsedag och ska nog laga något gott bara för min egen skull !!
Och ja !! Jag har köpt en liten present till mig själv !
På sätt och vis är förkylningen bra då den ger en påminnelse om mitt mående när jag var aktiv alkis. Att inte glömma är ju min bästa medicin mot att inte ta ett återfall och att jag idag kan klappa mig själv på axeln och berömma mig själv när nåt gått bra.
Jag måste få skryta lite.....2 ggr under en månads tid har jag fått beröm för att jag ser yngre ut än vad jag är <3 Lite förvånat tittar jag mig i spegeln och funderar på om de ser dåligt för jag klarar fortfarande inte att ta emot beröm fast jag tränat på det. Men det värmer gott <3

Generellt så är vi nog lite till mans dåliga på att ge och ta emot komplimanger i Sverige vilket är så synd ! Alla behöver lite pepp och ett vänligt ord kan lyfta en människa för en dag, kanske en vecka ! Jag ska bli bättre på det ! Jag lovar !!

I södra/mellansverige är det soffliggarväder för oss pensionärer :) De vilda fåglarna kämpar för att hålla sig fast vid foderautomaterna i den hårda vinden men det är ju hyfsad temp för de bevingade små vännerna. Och nej !! Mata duvor i parken är inte min grej !
Ha en nykter dag nu !

Tack Andrahalvlek ! Javisst är mina nyktra födelsedagar större än de som visar min fysiska ålder ! Jag köpte en bakelse och en AA-medalj för att fira :-)

Tankar rörs omkring när jag läser i Fenix tråd om tid som gått och hur vi alla vandrar mot samma mål, iofs i olika takt men ändå. Jag har skrivit det så många gånger här : Jag är inte rädd för döden men däremot för resan dit !

Jag har inget emot att hälsa på Karon och hoppas att mina ungar har lagt den erfoderliga pengen under min tunga så Karon accepterar att ro mig över floden Styx till dödsriket Hades.
Fin tolkning av Imperiet : https://www.youtube.com/watch?v=ssqmu-MYwBQ&ab_channel=ImperietVEVO

Lev idag hörrni ! I morgon kan det vara för sent !

Grattis Adde! Trevligt att läsa att du har det bra. Jag tittar in på det nya året och ser lite gamla vänner som kommenterar. Och många nya. Lycka till med nykterheten alla! Det går bra så länge man inte inbillar sej att man är botad. Själv är jag inne på mitt elfte år som nykter. Det går av bara farten och jag har ingen tanke på att dricka igen. Det är en sån frihet att slippa. Ha det så gott.

Titt som tätt blir jag en aning irriterad över mig själv. Det tillhör väl livet antar jag.
Just nu irriterar jag mig över att jag inte var dag är tacksam för det liv jag har. Med tanke på det tragiska och trasiga liv jag levt tidigare så borde ju jag vara så oändligt tacksam för det liv jag lever idag ?
Och JA !! Jag är ju det men jag borde väl manifestera det lite mer ?? "Jag vill tacka livet...." typ...

Jag har ju varit bortrest några veckor och träffat nya spännande människor som ger mig så många fina ögonblick att reflektera över. Bland annat en kvittrande glad liten kvinna som bakom fasaden mår så dåligt. Hon jobbar betydligt mer än vad svenska facket skulle anse rimligt, en dag ledig i veckan, hon har sin kära dotter i ett helt annat land och har inte råd att besöka henne eller ta henne till sig där hon jobbar. Jag pratar med henne och hon är så tacksam att nån öht vill lyssna på henne och orden flödar ur henne. Jag märker att det lättar lite på locket och hon mår bra av att få prata. Vi människor är i grunden så lika oavsett var vi bor på jordklotet, vissa är låsta i gamla traditioner, men alla är vi så tacksamma för om nån lyssnar på oss.

Jag har så mycket att lära av de ukrainare som jag ibland hjälper med svenskan och våra traditioner. De har slitits upp ur en vardag som liknar vår och har fått ge sig iväg på flykt. De kort och filmer de visar kan få en sten att gråta blod. MEN....de har en framtidstro på hur livet ska se ut för dem, barnen och deras män som är kvar i kriget. Jag kan känna igen mig själv i början av min nykterhet på hur livet blir ljust, säkert och trevligt bara jag gör mitt för min egen skull. De har siktet inställt på hur de ska bygga upp sitt land igen och det håller dem uppe.

Jag har ju förmånen att vara hyfsat frisk, ålderskrämpor ja, men inget allvarligt. Att få komma till ett annat land utan vår sociala trygghet och se hur folk kämpar borde ju fylla mig med en enorm glädje över att jag så här långt har bekämpat mina egna demoner och kan göra lite som jag vill.
Men jag måste påminna mig om hur bra jag har det !!!

Allt jag har idag hänger helt ihop med att jag inte tar första glaset ! Och för det är jag väldigt tacksam !
https://www.youtube.com/watch?v=IUQ3MBkZSKg&ab_channel=poriel2

Vi är inne i en, iaf i mitt tycke, en sanslöst seg period på året.
Jag som hatar kyla och kladdigt väder trivs inte alls. Några år som liten bodde jag i det riktiga Lappland och jag kan verkligen sakna den torra kylan och de gigantiska snöhögarna. Jag njuter verkligen av bilderna som finns i många Norrlandsgrupper och får lite reslust. Eftersom jag sen länge kör dubbfritt så är det en liten hake med att åka upp till riktiga vintervägar.

I morse kom jag på att jag egentligen inte har några minnen från min aktiva alkistid såhär i grådasket ? Jag måste ju har supit till rätt rejält för att komma bort från denna hemska årstid ? Eller så har jag helt supit bort minnet ? Märklig lucka i minnet ?? Men kanske också skonsam ?

Jag gillar att kunna se fram emot olika event som jag kan åka på och försöker boka så mycket jag förmår. Eventen jag åker på brukar alltid lära mig nåt och lyfta humöret framförallt om jag träffar kunniga människor som jag kan sno kunskap ifrån :D Eller event som "bara" innebär rent nöje ! Ett sådant event på vårkanten har ju varit Eldfesten i Stockholm men som i år flyttar in i den där stora bubblan och så tar de inträde :( Det är ju på många sätt barnens nöje att få hoppa över eldar, äta god mat, lyssna på bra musik, skrämma Tant Vinter och bara ha skoj ! Ett inträde exkluderar många barnfamiljer :( Jag hoppar över det i år.

En annan sak jag funderat över är var alla alkoholister tagit vägen ? Jag träffar nästan aldrig på nån som är alkoholist längre ?? Jo, jag känner igen en när jag möter en enl principen att "it takes one to know one" ! Det tror jag alla nyktra alkoholister känner igen. Har krökandet minskat ? Näe, det tror jag inte. Dricker de mindre ? Kanske något mindre enl statistiken.

Jag kan ibland tycka att jag hamnat för långt bort från alkoholen och framförallt dess biverkningar. Jag "behöver" se personer som är bra påstrukna för att påminna mig själv. Eller såna som använder samma lögner och bortförklaringar som jag en gång använde och som påminner mig så svidande om gamla dåliga tider. Och jag kan fundera över hur jag hade klarat ekonomin med dessa prishöjningar som varit ? Dock inte på spriten och det hade väl varit en välsignelse. Ett par starköl verkar ju vara billigare idag jämfört med ett mål mat ?? Ja, jag vet.....jag har säkert fel men är inte sååå uppdaterad på priser numera :D

Ha det gott och ta inte första glaset !

@Adde Jag håller med, segt med detta väder. Det är som om det har varit November i snart 4 månader nu.😅 Hellre riktig vinter med isbelagda sjöar och gnistrande snö, än detta grådassiga. Men-men, snart är det vår!

I morgon fyller jag år ! Ja, riktiga, fysiska, år ! Dessutom jämt !
Jag trodde nog aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle kunna bli såhär gammal men åren har ramlat på och jag har blivit förskonad från värre sjukdomar utan bara sånt som hör livet till i normal omfattning. Igår var jag på koll av min gråa starr i ena ögat bara för att ha lite substans om vad som händer. Starr är väl en typisk ålderskrämpa kan jag tycka ? Idag opereras den på löpande band och är ingen big deal. Jag får planera in en operation när jag inte är på resande fot !

Jag läser om Berras fylleresa, en resa jag aldrig någonsin skulle utsätt mig för, och är väldigt glad för att nåt sånt inte kommer att hända på min födelsedag ! Barnen bjussar på restaurangbesök på kvällen och jag kanske petar i mig smörgåstårta och vanlig tårta under dagen utan att bry mig om blodsockret :) Jag är väl ingen större vän av födelsedagar men alternativet är ju inte heller så kul men nu är jag faktiskt lite imponerad över mig själv att jag överlevt ända hit ! Att min kropp håller emot döden...kan det bero på att den är konserverad med hjälp av all sprit jag hällt i den ? Typ mumifierade inälvor ??

Många baksmällor jag haft har jag definierat som dödens väntrum och bara väntat på att nåt skulle sluta att fungera inuti min kropp. Märkligt nog har jag kravlat mig ur dyn och varit redo för nya supatag helgen efter. Vilket sanslöst miserabelt liv !!! Nu när jag skriver om dessa baksmällor kommer känslan tillbaka och jag mår illa....på riktigt :(

En självklar tanke jag har med mig är ju hur min far fick jobba och våndas den sista tiden, cancern spred sig och till slut hade han opererats så många gånger i magen så de fick fästa ett silikonnät så de kunde hålla maginnehållet instängt.....det fanns inget kvar att sy i.
Med tanke på hur illa jag behandlat min kropp så är det en gåta att jag snart levt längre än pappa ???

Men idag är jag nykter, och jag är nykter för min egen skull, och jag ska lägga mig nykter och räknar då med att vakna nykter ! Jag tänker absolut inte ta det första glaset idag !

Ha en solig dag utan alkohol !

En snabb rapport från kvällen :D
Blev bjuden på restaurang av barnen och x-et och det var ett fantastiskt käk !! Länge sen jag åt så gott !! Kallt vatten, både kolsyrat och vanligt med is, till det gjorde ju att smaklökarna hoppade jämfota av glädje ! Maten smakar ju så otroligt mycket bättre utan bedövning i form av alkohol !!
Tack för gratulationerna från en riktig gubbe :D

En reflektion över restaurangbesöket såhär dagen efter ! Ja, inte det där "dagen efter" !! :D
Restauranger är inte, och har aldrig varit, min arena, jag går bara på såna när jag är i Thailand där det är hyfsat billigt.
MEN....en vanlig onsdag så är det gott om folk i lokalen, överraskande mycket tycker jag, och jag håller lite koll på vad/hur folk dricker :P Den lilla alkoholserveringen gör nog inte ägarna lyckliga ! En och annan öl men mest vatten. Servitrisen menar på att det är "som vanligt" men att på måndagar och tisdagar är det sämre med folk. Det finns väl alltid folk som har råd att kröka på lokal men att köpa en drink som kostar lika mycket som en halvböj på bolaget känns ju bortkastat ??!!

Idag är det smauländsk nationaldag : Fössta tossdagen i mass ! Då är det ok att äta massipantåta <3 Som av en händelse har jag lite Prinsesståta kvar i kylskåpet :D

Lev väl och ät massipanbakelse idag !

Det pratas rätt mycket om Tramadol efter den unga flickans död. Tragiskt är det ju självklart men att så många inte fattar att det är så vanligt förvånar mig. Samma sak med lustgas, tomma tuber ligger ju överallt i stan !!! Hur undgår folk att se det ??

Droger går ju att köpa i stort sett överallt men att det "läcker" skapligt mycket från den offentliga sjukvården pratas det knappt alls om. Och att läkare är så "snälla" så de skriver ut div olika droger för att göra patienten till viljes pratas det ännu mindre om.
För många år sen fick jag jävulusiskt ont i ryggen och behövde ett sjukintyg för att kunna sjukskriva mig. Döm om min stora förvåning, och ilska, när läkaren ville skriva ut Tramadol. Hon hade inget som helst försvar när jag skällde ut henne !! Min åsikt är att Tramadol är bra som smärtstillande men då ENBART i akutvården INNE på sjukhus !! Jag har haft flera bekanta som ordnat långtidsrecept av "snälla" läkare.

Samma sak hände efter min höftledsoperation då jag fick recept på snabbverkande OCH långtidsverkande morfin när jag skrevs ut. När jag hämtade ut en första dos (ja !! Jag försökte verkligen klara mig utan men det funkade inte !! ) så såg jag att jag fått så enormt mycket på receptet att det säkert räckt till en jordenruntresa om jag tagit och sålt det på torget. Jag gjorde inte av med första uttaget så jag lämnade tillbaka pillren och makulerade receptet. Jag skällde ut läkaren efteråt och han försvarade sig med att en del behöver så mycket !! Att dessa då kunde ringa in och begära mer fanns inte i hans huvud.

Alkoholkonsumtionen minskar bland ungdomar men droger ökar. Det är ju billigare och lättare att få tag i. Och med tanke på reaktionerna efter den unga flickans död så är mörkertalet stort.

Jag är glad för att jag växte upp när det nästan enbart handlade om alkohol bland ungdomarna förutom några som skulle vara hippa och röka hasch....