Jamen dåså... ny dag, nya möjligheter att ställa till det 🙂
Skönt med sovmorgon men jobbar ikväll så tja, helgen är som den är.

Tog en alkoholfri öl före maten igår, en tysk pilsner - tyskarna kan verkligen det där med att brygga öl. Till skillnad från en del svenska och danska bryggerier har denna inget (redovisat) tillsatt socker, det gillar jag.

När jag skippar alkoholen så går jag som sagt och lägger mig i hyfsat vettig tid. Det är så himla skönt. Jag funderar ibland på varför en ska vara uppe längre bara för att det är helg?
Jag blir trött samma tid oavsett vardag eller helg, det känns dessutom bra med hyfsade rutiner..

Har funderat på när jag ska eller kan komma att dricka alkohol nästa gång och blir lite fnissig av det. Varför så mycket fokus på det, liksom... Jag vet ju att jag gillar smaken av vitt vin, men det är nog den insålda KÄNSLAN av att "unna sig ett kallt, krispigt glas vin" som jag hänger kvar vid. Kanske lite även känslan av lätt salongsberusning, men den är ju ack så kort och flyktig... Det som kvarstår är hålet i plånboken och en klibbig känsla i munnen... En alkoholfri (tysk!?) öl gör mig lika välmående egentligen, utan biverkningar. Det är definitivt något att ha med mig i vår och sommar.

Jag märker att jag funderar mycket kring aktiviteter och umgänge också. Det finns folk jag gärna umgås med, i situationer utan alkohol. Middagar kan vara med eller utan, där kan ju folk dricka vad de vill och vi känner ju varandra sedan innan så samtalet flyter oavsett... Men typ hänga på krogen är ju sådär kul. Ofta är det med människor man är såååå bundis med efter ett par öl, men skulle vi ses på ett fik eller hade de bjudit hem mig på kaffe undrar jag om vi hade haft nåt att prata om. Då skippar jag hellre krogen och spar de pengarna..

Jag brukade tycka att det var kul med en lördagsrunda på stan, dagtid. Strosa runt, titta på folk, ta ett glas vin till lunchen...
Problemet var att det ofta blev 2 glas vin till en ganska liten lunch, vilket ledde till spontanshopping, vilket i sin tur ledde till törst så vi var tvungna att pausa någonstans och ta ett glas till, ofta blev vi kvar där, hittade "intressanta" (??) bordsgrannar som jag var TVUNGEN att lösa livets svåra frågor med, sen hem lite för sent till kvällsmaten, ringa barnen på vägen och fråga om vi kan beställa pizza, hem och käka och dricka mer vin, sova dåligt och vakna ångestfylld dagen efter pga alla pengar som gick åt dagen innan och att jag inte riktigt hade koll på vad jag sa när jag sa gonatt till barnen, eller hur filmen vi såg (?) slutade....

Jag kan sakna det första glaset och att titta på folk, men i det stora hela funkar kaffe lika bra, människorna på stan ser likadana ut från ett cafebord som ett bord i en bar, jag spar mina pengar och kvällen med familjen blir så mycket bättre. Verkligen.

Jag kan fortfarande bli irriterad på min man, men jag älskar honom djupt. Vi fixar detta. Bara för info alltså, om någon skulle vara bekymrad 🙂

@Surkärring Känner igen så mycket i det du berättar om, hur det var. Kan också tänka att det var mysigt med det där första glaset, men det stannade ju aldrig där. Ofta stoppar vi filmen där och klipper bort resten. Jag var med om en så otroligt häftig känsla förra veckan. Jag hade gjort en bra prestation på jobbet. En tanke kom om att jag skulle vilja fira detta med ett glas vin, som jag gjort förr. Få den där ”förstaglaset” känslan. Snabbt avfärdade jag tanken ”men jag dricker inte så det är inte aktuellt”. Jag satt kvar och undersökte känslan som jag fick, jag kände mig avslappnad, lugn och en värme som spred sig i kroppen, typ som ett ”förstaglaset” känsla. Det kändes otroligt häftigt! Den känslan som jag kan längta efter kom som nykter och helt gratis! Det behövs inte alkohol för att känna detta😁. Kanske har min hjärna återhämtat sig så bra och att jag kan få en belöning, en dopaminkick av en bra prestation. Det vi ger oss genom alkohol är en konstgjord kick, men vi är inte konstruerade till att få konstgjorda kickar, vi ska få den som belöning naturligt, när vi presterat något bra för oss själva. Som när grottmänniskan fällde ett vilt och fick en kick i form av gott kött, mätt mage och näring för hela systemet. I alla fall, så häftig känsla var det!🥳

@vår2022 men åh vilken härlig upplevelse och insikt!! Grattis till både den och presentationen!!
Jag håller verkligen med, det gäller att hitta den äkta känslan och inte lura oss med alkohol..
Ha en fortsatt skön söndag ❤

@Surkärring Tack! Jag tycker att upplevelsen jag hade är fascinerande och har fortsatt att analysera den😁. Tänker högt nu, hjärnan glömmer inte det den blivit inlärd till, i detta fall att dricka alkohol för att fira något. Jag tänkte på ett glas vin som jag ville fira med, kände känslan av ”förstaglaset”, men nästa tanke var att det inte var aktuellt då jag inte dricker. Lite besvikelse för att inte få ”förstaglaset” känslan. Men när jag undersökte känslan, hade jag redan ”förstaglaset” känslan inom mig, som kom vid min första tanke om att fira med vin.

Alltså verkar det räcka med att tänka tanken, hjärnan känner igen den tanken och kopplar på känslan och belöningssystemet, för min nöjda känsla av en bra prestation, utan att jag behövde dricka ett glas vin! Nu vill jag ju inte börja tänka på ett glas vin och ”förstaglaset” känslan i tid och otid😂 men kanske denna upplevelse leder till att jag bara behöver tänka ”detta vill jag fira” för att få känslan när jag gjort en bra prestation, vi får se😁.

Ha en fin söndag i solen🌞❤️

Drack vin igår för jag tyckte det var en bra ide. Tänkte mycket på det och analyserade det på ett nytt sätt under kvällen. Märkte att det verkligen var onödigt. Det gjorde väldigt lite för mitt sinne och hjärta. Första glaset var riktigt gott. De andra (inte så många) var liksom bara för att.. typ helt meningslösa, mest för att flaskan var öppen. Satt och tänkte under kvällen att min alkoholfria öl är godare. Den släcker törsten bättre.

Har nu således under lite mer än 80 dagar druckit vid 3 tillfällen. Helt ok för mig. Inget som spårat ut, lugnt och fint.
Meningen med och hypen kring alkohol minskar för varje gång jag dricker, känns det som.
Intressant

Fredag! Och vad denna dagen är välkommen! Jag är leeeediiig i helgen yay!!

Ser fram emot att komma hem i eftermiddag, ta en fika i solen på balkongen (våren är här!) träna lite och avnjuta en god middag (vet inte vad jag är sugen på ännu men vaffasen klockan är inte ens halv 6 på morgonen.. 🤣)
Eftersom jag är ledig kan jg dricka lite vin om jag vill men nä tusan, jag vet ju att jag mår så mycket bättre utan, så varför ska jag det?
Hela jag har förändrats, och det blir tydligare för varje dag. Jag har den senaste tiden sovit så mycket bättre och mitt huvud har kommit ur molnet, på något sätt som jag inte har känt på länge. Jag har inte tappat mängder i vikt och jag har inte förvandlats till någon släthyad snygging men jag känner mig så himla mycket fräschare! Det är helt fantastiskt!
De gånger jag druckit (3 va, på typ 80 dar nåt) känns ok men i efterhand ser jag att de inte gjort så mycket för mig).
Jag känner mig friare när inget fokus ligger på alkohol som bara bromsar mig, utan fokus har hamnat på ledighet, återhämtning och annat BRA jag kan göra för mig själv, och då kommer familjen automatiskt med på banan på ett helt annat vis.
Så himla gltt.
Trevlig helg!

@Surkärring, härlig känsla i dubbel bemärkelse, dels ledighet dels att inte känna behov av alkohol. Fika i solen låter toppen, unna dig också lite blommor till balkongen för det är du värd. Tänk vad livet och måendet kan förändras bara vi låter bli giftet. Jag känner precis som du, bara om jag mår bra kan jag bidra till familjens mående. Trevlig nykter ledig helg! Ikväll är jag själv hemma med barn och jag har lagt goda tonics i kylen samt afri öl till grillningen. Ska bli så mysigt att grilla och chilla 😎 nykter en fredag! 🥰

Glad söndag Surkärring. Jag reflekterar över det du skrev ovan och över all plats som alkoholen kan ta; i våra tankar, i vår tid och i våra liv. När den inte dominerar på samma sätt finns det så mycket härligt utrymme över att fylla med andra tankar och aktiviteter eller människor. Det är lite omvälvande.

@Påvägmothälsa ja visst är det?
Igår tränade jag på morgonen, sen tog vi en tur in till byn som var full ned folk njutandes ute i solen. Det hade varit lätt att slå mig ner med ett glas alkohol och bara hänga, men då hade jag blivit begränsad o vad jag ville ha ut av hela dagen, inte bara den stunden.
Jag hade planerat att komma iväg och träffa en väninna på kvällen, snacka lite skit och äta något gott, men då behövde jag kunn köra.
Tidigare hade jag bara sagt hoppsa och ställt in den träffen, men inte nu. Igår prioriterade jag heeela helgen, hoppade över alkoholen och kom iväg till min väninna, utan att missa stunden i byn bland människor som strosade runt.
Det gick att få bägge - vilken insikt!!

Idag regnar det hos mig, det är ok, det blir mysigt att dricka te och se en film.

Ha en fin söndag ❤

Läste en artikel som uppger att nya alkoholrekommendationer skulle vara att en inte bör dricka alls, lite som med rökning. Intressant.
Jag tycker det hade varit bra.
Alkohol är ett jävla skit och behöver avromantiseras. Drick om du vill, men gör det med måtta och på egen risk.

Långledig till helgen, och en minisemester väntar. Ska bli så härligt!
Ser fram emot nya miljöer, god mat och gott sällskap. Hoppas på lite solsken men klarar mig i mulet väder med, det finns ju museer att besöka också.
Ett jobbpass bara, sedan bär det iväg!

På resa har det blivit måttligt med alkohol. Ett glas vin till maten. En öl i solen en eftermiddag. Mitt resesällskap dricker i princip inte vilket gör det väldigt lätt att vara måttfull. Det är jag tacksam för.
Det känns bra dethär.
Min enda fundering är varför jag dricker öl när jag vet att jag lika gärna dricker alkoholfritt. Ganska knasigt. Kanske för att det är så lättillgänglig. Vet inte.
Men det hat varit en bra helg och nu väntar hemresa och helgjobb. Är glad att jag hållit det måttfullt.

@Surkärring Vad bra att det blev måttligt på din resa och att du hade ett resesällskap som i princip inte dricker. Din fundering kring varför du dricker en öl när du lika gärna kan dricka alkoholfritt, skulle jag tro beror på att din hjärna vill ha en dopaminkick. Det som den är inlärd till och som den vill du ska göra mer av, dricka för att få en kick. Du har varit nykter en tid nu och du har öppnat upp för funderingar kring detta. Din beroendehjärna piggnar till lite av att få alkohol, så försök hålla den i schack så att den inte få övertaget. Det är en stark jävel.

Ha en fin hemresa och en fin valborg!❤️

Dagarna rullar på. Jag börjar sent imorgon, det är fredag.. jo nog skulle jag kunna ta ett glas vin. Men jag vill inte hamna i fällan av att det ska bli för mycket, så jag avvaktar. Det finns väl andra dagar längre fram när jag kan ta ett glas om det skulle kännas meningsfullt. Men inte ikväll. Jag mär så bra sedan jag kom in i detta med måttfullt drickande. Jag vill inte in tillbaka i fällan där det blir för mycket. Vet att det finns många fallgropar framöver men varje dag av måttfullhet är en vinst.
På minisemestern höll jag 2 glas till maten och fyllde på med vatten. Det är ett ENORMT framsteg, men det var lätt att hålla eftersom jag verkligen inte ville göra min resekompanjon besviken på mig eller känna sig obekväm. Jag ville inte riskera att det skulle gå överstyr och jag ville absolut inte behöva lägga tid på att vara basis och missa den dyra (och goda) hotellfrukosten.
Ikväll bakade jag, det är kul att göra något annat än dricka vin framför tvn. Och jag ser fram emot ännu en natts sömn utan alkoholsvettningar eller hjärtklappning.
Trevlig helg och tack till den som pallat läsa 🙂