Tack vår2022 och alla er andra. Jag har varit nykter i 2 veckor och känner mig mycket bättre. Vill så gärna komma dit där ni är. Jag kommer att kämpa för det. Hade för mig att vara nykter i 2 månader och sedan kunna dricka igen fast måttligt. Känner nu att det inte kommer fungera. Måste nog sätta upp annat mål.

@Ann-Anette I Alkoholprogrammet föreslås 3 månader.
Då är du kanske såpass återställd att du kan fundera vidare.:)
Det är bra att följa programmet också, då det ger stöd och råd om olika saker.
Du är så välkommen hit. Jag har fått väldig hjälp av alla dessa kloka människor. Nu på dag 59 :)

@Ann-Anette Härligt! Grattis till två veckor och att du mår bättre😁. För mig funkar inte måttligt, det är liksom allt eller inget. Jag har så många gånger försökt dricka måttligt, men är man beroende så går det inte. Som beroende har man programmerat hjärnan till att bara vilja ha mer och toleransen ökar. När jag försökt dricka måttligt fick jag hela tiden slåss med mitt begär och tankarna var ständigt på alkohol och när, var och hur jag skulle dricka och jag matade bara på beroendet. Det försvinner inte för att man håller upp emellanåt. Ett beroende är kvar för alltid, men genom att vara nykter kan den delen av hjärnan bli tyst och gå i slummer. Det är så skönt att slippa att hela tiden ha tankar på alkohol och att slåss och dividera med dessa tankar.

Precis som @Amanda L säger är det bra att börja med tre månader som mål, helst 6 månader. Då hinner hjärnan återhämta sig och komma i balans igen. Det är mycket som händer i denna process, det är lika mycket en inre som en yttre resa, en spännande process om man nyfiket utforskar den. Vem är man, vad vill man, hur vill man att livet ska se ut, vad ska det innehålla? Jag har verkligen insett att alkohol inte på något sätt gör mitt liv bättre, tvärtom det gör mitt liv olyckligt. Som nykter har jag fått en ny chans att ta hand om mig själv och vårda mitt liv, göra det vackert och ta mig dit jag strävar mot. Jag känner lugn, harmoni, medkänsla med mig själv och andra, bättre självkänsla, bättre självkännedom och glädje. Jag har lättare för att hantera jobbiga saker och komma vidare i det. Så mycket har förändrats tack vare att jag är nykter och jag ångrar inte en sekund!

Hur går dina tankar? Ha det gott!❤️

@vår2022 Grattis till 1,5år och ett innehållsrikt liv🙏❤️

Jag känner igen mig så i skidresa eller för den delen alla andra resor där jag knappt hade ork att ta in intrycken. Alla fina resor som har ett filter framför sig. Alkoholen var ett filter mellan det man upplevde och vad man tog in. Att nu få uppleva allt ofiltrerat är underbart!

Kram och ha en fantastisk vecka❤️

@vår2022 Grattis till +1.5år! :)
När jag läser i din tråd känns det som att jag hittar facit, precis det resultat jag vill uppnå med att vara alkoholfri. Istället för att bli stressad över hur lite och sakta folk dricker, kunna luta sig tillbaka med ett glas alkoholfritt och bara chilla. Jag vill verkligen dit. Du skriver väldigt bra och inspirerande och jag vill också uppnå alla de positiva effekter du beskriver.

Jag har nog insett att jag inte kommer kunna ”bara dra ner på drickandet”, eftersom jag lätt blir beroende. Jag skulle så gärna vilja kunna begränsa mig till etta eller två glas gott vin under en kväll. Tanken på ett liv helt utan alkohol skrämmer mig just nu, på Dag 2. Då känns goda exempel på hur livet kan bli väldigt viktigt!

Jag känner mig själv och vet att när jag fastnar för något så blir det ofta all-in. Antar att det till stor del beror på just beroende/hängivenhet. Dålig egenskap när det handlar om mängd alkohol, det leder som bekant till för stort intag. Definitionen på ”ett glas vin” är annorlunda gentemot många andras…. :)

Men min master plan är att försöka rikta denna hängivenhet (”besatthet”) mot att sluta dricka alkohol. Det ska bli ett intresse för mig nu, det är iaf tanken. Vi får se hur det fungerar i praktiken. Känns kanske enklare en tisdagsförmiddag än en lördagskväll vid grillen. :(

Du nämner en app, vilken app använder du? :)

@Daemon Tack❤️. Appen jag använder heter Nomo. Ja, ett glas vin var snarare en flaska vin😂. Jag kan också vara allt eller inget, men det har faktiskt blivit bättre sedan jag blev nykter med good enough emellanåt. Man blir mer chill som nykter. Det är en bra idé med din master plan, att försöka rikta din hängivenhet (”besatthet”) mot att sluta dricka alkohol. Så har även jag gjort. Jag har läst på mycket om hur alkohol påverkar hjärnan och det har hjälpt till en hel del i denna hängivenhet. Kunskap ger makt och en större förståelse för hur det hänger ihop, alkoholens påverkan på hjärnan och effekterna av det, alkoholberoendet. Jag har som du funderar på, gjort detta till ett intresse och utforskar det med nyfikenhet. Det är en spännande process och resa som sker på många plan, hand i hand. Den man möter är sig själv och det är intressant att få lära känna sig själv bättre på djupet, den äkta och sanna. Att vara aktiv och skriva här är också en del av detta intresse. Genom att inta detta synsätt är det mycket roligare och mycket mer positivt att avstå från alkohol även när grillen glöder en lördagskväll😁.

Tankens kraft är stor och man kan påverka sin tankar och därmed känslorna som kommer, en hel del. En annan sak är att övning ger färdighet och man får öva och öva på nykterheten och skapa nya beteenden och vanor. Till slut är det inga problem att stå vid grillen med en alkoholfri öl i handen, berusningen består av att vara nykter och må bra.

Ha det gott!❤️

@vår2022 Det får bli små steg mot grillen för min del. Skippar kanske den till helgen. Tramsigt, men sant. Den är en typisk magisk magnet som drar till sig öl och vinglas.

Alkoholfri öl har jag provat någon gång, helt ok faktiskt. Helt ärligt riktigt gott i några fall. Men alkoholfritt vin hör man sällan om, smakar det något vidare?

Nu har jag Nomo-appen också. Tycker dock tiden går lite långsamt i den, är den rätt kalibrerad? 😂 Känns som att det gått mycket längre tid än 30h av mitt alkoholfria liv…

@vår2022 1,5 år nykter❤️❤️😽😽❤️❤️💫💫! Stort!!! Känns som ”igår vi lärde känna varandra”! Jag kunde vara där du är om jag inte tagit återfall🙈🤔, men inte tänka så…. Utan, mitt förra företag hade ingen hållbar strategi och affärsplan. Hade inte grundat värderingarna helt och fullt utan trodde det räckte att bara vara nykter. Att vara nykter är en förutsättning men för att inte sitta på vita knogar resten av våra liv krävs mer än så. Och mer än så blir en häftig resa för den handlar om att komma i balans/i samklang med sig själv. Att vara sann, ärlig och nykter. Alla har vi olika förutsättningar för att nå dit. Så jag väljer att inte klanka ned på mig själv, jag väljer att bearbeta dessa alla återfall för att nu är jag trotsallt lite starkare.
Jag har ju läst hela din tråd(-ar) och följt dig sedan dag 1, och 💪👍🙏❤️👏👏👏👏! Kvittot på hur stark och fantastisk du är visar du genmutations storsint du hanterade situationen med kollegan! Det är en inre resa om något 💪👏👏👏. Jag hoppas och tror att vinsten som både du och @Andrahalvlek, @Torn med flera fått i och med nykterheten är så mycket större på det mänskliga planet! Kan nog flumma i evigheter om detta…. Men stoppar här🤣…
Du är och förblir en av mina största förebilder ❤️❤️❤️🙏🙏🙏❤️❤️❤️

Härlig morgon med sol, långkaffe i sängen och mina varma snusande hundar tätt intill. Lägger lite planer för dagen, lång hundpromenad i skogen med maken och ett fikastopp på något fint ställe. Städa upp efter en smärre renovering och få ordning igen. Laga god mat och njuta. Det blir en bra dag😁🌞.

Ha en reflektion ang hur jag identifierar mig nu när jag inte dricker. Det har varit lite inlägg i trådar om ämnet. Jag har inte tänkt så mycket kring detta, kring min identifikation idag. Det kan vara nog så viktigt. Tänker att identifikation är hur man ser på sig själv, men även hur andra ser på dig. Hur ser jag på mig själv? Ja, det korta svaret är väl att jag ser mig som en person som inte dricker, men det känns som att det innehåller så mycket mer.

Jag är en person som vet att alkohol gör mig skada, jag vet att jag har ett beroende som alltid kommer att finnas kvar hos mig, jag vet hur ett beroende uppstår, hur det påverkar mig och varför det är skadligt för mig. Jag är en person som förstår detta, kanske klok, så pass klok att jag förstår att jag aldrig mer ska utsätta mig för denna självdestruktiva skada mot mig själv. Ja, klok identifierar jag mig som. Då jag förstår hur alkohol påverkar mig och mina relationer och har reflekterat och förstått varför jag druckit i olika situationer, har jag fått kunskap om mig själv och hur jag fungerar. Jag har fått självkännedom, vet vem jag är, vet om mina behov och tillgodoser mina behov. Ja, en person som har självkännedom identifierar jag mig med. Jag vet ganska mycket om vad jag värderar i livet och vad jag behöver göra för att gå mot mina värden, vad jag ska göra för att nå och gå mot dessa värden. Jag vet att med alkohol i kroppen finns inte en chans att gå mot min värderade riktning, så jag är ganska målmedveten i det jag gör. Jag vet hur jag ska sätta upp mål, nå dem och sätta upp nya mål. Ja, jag identifierar mig som målmedveten och handlingskraftig. Jag bryr mig om mina medmänniskor, försöker lyssna och sätta mig in i olika situationer. Hjälpa och stötta så gott det går, men främst finnas där och lyssna. Vara en tröstande famn för min familj men även ge dem styrka att klara sig själva, för jag finns alltid där. Ja, empatisk är jag och har tilltro till såväl min egna som andras förmågor.

Hur andra ser på mig stämmer väl överens med hur jag ser på mig själv, så då går det ihop. Ja, det får räcka där med funderingar kring min identifikation😁. Så då blev det att jag identifierar mig som en person som är klok med självkännedom, som vet om sina värden i livet, som är målmedveten och handlingskraftig, som är empatisk och har tilltro till sin egna förmåga. Låter ju bra!

Ha en fin lördag!🌞 Nu ska jag packa och gå ut i skogen och det härliga vädret och njuta av livet❤️

@Ny dag Tack fina du❤️. Jag har precis gjort ett inlägg i min tråd ang hur jag identifierar mig och som jag säger där, har jag tilltro till andras förmågor, din förmåga att tro på dig själv💕. Jag tror på att du kommer att komma på ”andra sidan” när du knäckt koden, som du håller på med att knäcka. När du inte har kognitiv dissonans längre, att du inte har en inre konflikt inom dig med tankar om att vilja dricka och inte vilja dricka. Du håller på att få ihop detta till en enda tanke, att inte vilja dricka. I det ingår att hitta och grunda dina värderingar, din riktning mot det, att vara sann, ärlig och nykter, så att det uppstår samklang och balans inom dig själv, precis som du säger. Du är på så god väg!

Ha en riktigt fin lördag och var stolt över dig själv, det är jag❤️

@vår2022 Så bra skrivet kring hur du identifierar dig! Dit vill jag också komma, det ska bara landa i magen hos mig först. Det finns i pannloben men ff har jag kognitiv dissonans i hjärnan så det tar ett tag till. Men målsättningen är ✅! 🙏❤️

@vår2022 Spännande läsning! När jag tänker på att jag identifierar mig som en person som inte dricker alkohol så handlar det nog mer om ställningstagande 🤔 Att jag aldrig lajkar en alkoholbild på facebook, att jag blockar all alkoholreklam, att jag aldrig ger bort alkohol i present, att jag på min arbetsplats tjatar om personalaktiviteter dagtid utan alkohol istället för middagar med alkohol, att jag av princip inte handlar ens alkoholfritt på bolaget, att jag öppet svarar på frågor om mitt icke-drickande osv.

Sen har jag inget emot att andra dricker, det är varje individs eget ställningstagande. Men det är inte okej att man som icke-drickare ska känna sig exkluderad, och så känner jag inte alls i det umgänge jag har. Jag är babblig och bubblig till min personlighet, såväl nykter som onykter. Som onykter tar jag ännu mer plats och tenderar att vara gränslös, så alla mår bättre av att jag är alkoholfri.

Min självkänsla har alltid varit god, konstigt nog med tanke på min uppväxt. Jag vet vad jag kan och jag vet vad jag vill. Jag har med åren blivit duktigare på att göra just saker som jag vill göra, och därmed inte göra sådant som jag inte vill göra. Jag har tänkt att det handlar om åldern 🤔 Men jag gör fortfarande en massa saker för andra, min mamma och min yngsta dotter tex.

Men jobbytet har varit bra för mig, jag slipper åtminstone ta ett helthetsansvar på jobbet. Jag gör mitt jobb, och jag gör det snabbt och bra, och sen stänger jag av datorn och är ledig från jobbet - både rent praktiskt och i min skalle.

Kram 🐘