@Daemon Tycker det låter som en bra plan, att du ska känna dig stark och säker i ditt beslut och känna att du klarar av det. Det är att göra riskbedömning och välja den säkraste lösningen. Det är detta som blir allt stabilare ju längre tid man är nykter. Pannloben där riskbedömningarna sker blir allt dominantare och starkare. Det är inte värt att ta allt för stor risk första tiden, så ta det lugnt. Det kan också vara en anspänning i början när man ska gå på fest som nykter när hela agendan sätts på spel😂 I alla fall i tankarna, en stor del sitter där. Så fortsätt träna på nykterheten, dina nya vanor och beteende. Du blir bara allt starkare i dig själv och i din identitet. Det är coolt att vara nykter😎❤️

@Amanda L ”Jag ser framför mig hur du håller tal i köket, viftande med en selleristjälk i ena handen och en alkoholfri öl i din andra. Runt dig står dina gamla drinkarvänner och ser ut som fågelholkar.
– Vad har hänt med Deamon?!
– Har han blivit religiös!?!
–Nä, han har bara slutat dricka...”
Du är nog inte helt fel ute där… Du verkar känna mig! 😂 Med tillägget att någon förmodligen kommer undra ”är du helt dum i huvudet?”. 😁

Just det där sammanhanget kräver nog att man är väl förberedd. Ikväll har jag varit hos en kompis och käkat lite. Tog med några öl, alkoholfria till mig och vanliga till honom. Gick inte in på varför jag drack dem och han frågade inte heller. Visste/misstänkte att just detta sammanhang skulle bli odramatiskt, så det kändes som en bra start. 👍

@Andrahalvlek Bra recept! 👍
”1) Tro på att du klarar av att sluta dricka.
2) Fokusera på allt positivt med alkoholfriheten.
3) Identifiera dig som en person som inte dricker alkohol.”
Man kan nog inte repetera det där för många gånger för sig själv. Bra medicin när alkoholdjävulen är för påstridig…

Måste ha varit underbart att få höra från din dotter att hon gillar dig som mest när du är nykter. Tydlig input till nr 2 ovan!

Jag skulle också vilja vänta 3 månader tills jag berättar, men nu kommer sommaren med mycket träffar och happenings. Svårt att isolera sig… Men man kanske kan smyga ut det, på vissa ställen iaf.

@vår2022 ”Det är coolt att vara nykter.”
Yes, instämmer! 😀👍

Du har rätt i att jag måste minimera riskerna nu i början. Jag tänker verkligen på det varje dag, och att man vill lyckas! Jag har dock något event om några veckor, där saker och ting kommer sättas på sin spets. Svårt att ducka deltagandet, men det kommer innebära en risk. Eller kanske inte nödvändigtvis en risk (förhoppningsvis), om jag bara ser till att vara fokuserad, men jag kommer absolut inte kunna glida igenom det utan att verkligen förklara varför jag inte dricker alkohol längre. Egentligen vill jag nog dra mig ur, men vet helt ärligt inte om jag kan.

Men som du säger en sak i taget och träning! Det gick ju som sagt bra ikväll! 👍 De alkoholfria ölen smakade dessutom inte helt tokigt faktiskt.

Och jag var ofantligt cool som nykter! 😎😀

Det känns nästan som det vuxnaste beslutet man tagit!? (Och då är man ändå gammal som gatan och gift, med barn, hund, och allt. 😂)

@Amanda L grattis till 80 nyktra dagar! 🥳🥳🥳 Och tack för att du är en positiv, empatisk och klok inspiratör på forumet. Vi gamlingar på forumet behöver luta oss tillbaka lite med ålderns rätt, och då är det viktigt att nya krafter steppar upp. @vår2022 är en sådan kraft - och du nu också @Amanda L ❤️

Jag ser det som att de positiva krafter sprider sig som ringar på vattnet, i allt vidare cirklar.

Kram 🐘

@Daemon Ett konkret tips inför prövningen. ”Genrepa” hela kvällen i skallen innan. ”Jag kommer dit, börjar glatt hälsa på alla och pratar och undviker på så sätt välkomstdrinken….” Osv. Om du har genrepat i skallen innan är chansen stor att det blir precis som du har tänkt dig. Tänk inte heller: ”Jag ska INTE dricka vin.” Hjärna är kass på negationer, den hör bara VIN. Tänk hellre: ”Jag ska dricka ALKOHOLFRI öl”. Just alkoholfri öl har varit min räddning i sammanhang när jag inte har velat outa. Med öl i glaset får man inga frågor. Häll upp direkt, ställ bort flaskan så ingen hinner lösa på etiketten.

Jag minns min första jobbkonferens med övernattning. Inget att skylla på till middagen. Servitören hällde upp vin på löpande band, och jag råkade få vin i mitt glas av bara farten. En millisekund tänkte jag ”äsch, ett glas kan kvitta.” Sen tog jag ett djupt andetag, föste över mitt glas till kollegan bredvid och sa ”du får mitt vinglas också”. Sen gick jag till baren och bad om en alkoholfri öl. Till kollegan bredvid mumlade jag ”yngsta dottern har en orolig period, om hon behöver mig vill jag kunna köra hem mitt i natten.” Kollegan hörde nog knappt vad jag sa. Ingen annan reagerade överhuvudtaget. Själv fick jag sitta och djupandas lugnt en lång stund innan jag kunde börja delta på riktigt.

Kram 🐘

Nu är det åtta dagar kvar tills jag uppfyllt tre nyktra månader. Tiden har gått fort. Från början var jag ångestfylld, skamsen, trött på att göra bort mig. Samtidigt förstod jag inte hur jag skulle klara att vara utan alkohol. Angav en sexa på en skala från ett till tio ang hur troligt det var att jag skulle klara tre månader. Trots det var mitt mål att bli alkoholfri. Måttlig kändes omöjligt. Dessutom alltid bara en kamp när jag försökte hålla mig till två glas. Jag kunde klara det, men hela kvällen gick till att uppbåda all viljestyrka och allt fokus var på de båda vinglasen. Detta kändes helt värdelöst ens när jag lyckades. Om jag INTE lyckades drack jag ofta allt som fanns.
I början var jag både sjuk och trött. Vilket var bra. Jag hade inget särskilt sug, men tid att tänka och läsa. Likaså påbörja Alkoholprogrammet. Jag läste mycket på Forumet.
Jag började förstå mer om alkohol och beroende och därmed mer om mig själv. Jag funderade över varför jag börjat dricka och vad alkoholen betytt. För mig blev det allt klarare att jag hade två vägar att välja på: antingen helt sluta med alkohol eller fortsätta ner i avgrunden.
Oavsett hur svårt det kunde te sig att vara utan alkohol så insåg jag att jag sedan länge passerat alla gränser för att klara måttligt drickande. Alltså måste jag göra mitt liv värt att leva utan alkohol.
Mycket har förändrats under de här månaderna. Jag har blivit lugnare, och mindre uppstressad.
Jag ältar inte kritik eller gamla käpphästar lika mycket. Gammal irritation tror jag hängde ihop med missbruket, för det har minskat.
Jag har börjat uppskatta små, häftiga saker som haren utanför vårt fönster, vårfåglarna och nu häggen som blommar. Nu vet jag att det är hjärnans dopaminsystem som börjat fungera. Men det blir ju inte mindre härligt för det.
Jag har börjat träna styrka tre ggr i veckan och klarat hålla det.
Stickat en jättefin och jättelång halsduk. Det händer saker med myrsteg, men jag känner att jag utvecklas hela tiden.
Det är spännande att vara nykter.
Jag deltar i fester och annat precis som förut fast nykter ( mycket roligare).
Känner ett sug ibland, men bara korta stunder. Ungefär som en före detta rökare kan känna när det kommer en doft av rök.
Men eftersom jag inte dricker så får suget ingen näring. Känner oftast inget sug alls.
Jag har också fått mycket mer tid över. Att supa tar tid. Jag kommer att fylla tiden efterhand, men jag har inte så bråttom. Numera kan jag till och med vänta en stund. Allt behöver inte vara klart i förrgår.
Nu ska snart sätta ett nytt mål. Känner mig säker på att jag är på väg att bli fri från alkoholberoendet.
Den bästa hjälpen har jag fått här i Forumet av andra. I andra hand böckerna Tänka klart och Skål tamejfan. Lite teori är också bra.
Kort och gott: Jag mår bra, så glad att jag lyckats sluta. Skriver detta som min egna dagbok, men kanske kan det peppa dig som undrar om man verkligen kan leva utan alkohol.
Jadå! Faktiskt alldeles utmärkt! 🥳