@Amanda L Du inspirerar definitivt mig! 😊 Spännande att läsa om alla de positiva effekterna. Mindre stressad och mindre irriterad, och istället fokus på bra saker i vardagen - precis det vill man uppnå. Tre styrkepass i veckan är riktigt bra! 💪 Träning är något som intresserar mig väldigt mycket också.

8 dagar kvar till målet på 3 månader, fantastiskt bra jobbat! Du har all rätt att känna dig supernöjd. Jag är väldigt nyfiken på vad ditt nästa mål ska bli. Vad sätter man för mål efter 3 månaders alkoholfri period?

Ha en fin kväll! 🎶

@Amanda L Det är så roligt att få följa dig och din utveckling. Minns dina första rader och din skam du kände mot din granne då du blivit för full. Du tog tag i saken och bad om ursäkt. Det var så otroligt starkt och strongt gjort av dig. Sedan har du bara fortsatt med full fart framåt. Du är aktiv och välkomnar alla nya och det är så viktigt att få bli sedd i sitt första och ofta lite trevande inlägg här. Det sprudlar om din positiva energi och lovord om total nykterhet och det är så bra när det kommer in fler nya som har det mindsetet och som kan stödja och peppa andra här på forumet. Fortsätt så! Jag blir också peppad av dig och din energi även om jag själv har mycket av den varan. Man blir sådan när man lyckats knäcka koden😂.

Bra jobbat med styrkepassen, det ger energi, styrka, en stark hjärna och kropp. Kram❤️

@Himmelellerhelvette @Daemon @vår2022
Tack för era peppande kommentarer!
Och kul att jag kan bidra med något. Fast man får ju lika mycket tillbaka… Massor av stöd, idéer, tankar och tips. Utan dom hade jag aldrig klarat ens en månad.
Jag vet det eftersom jag tidigare misslyckats med att ha vita månader.
Jag tror människan är väldigt stark tillsammans med andra, men svag ensam.
Kram på er och ha en skön helg!
Vi ska gå promenad till ett mysigt utefik. Verkar vara väder för det. 🙏🏻🌻🌻🌻

@Amanda L blir peppad av det du skriver! Du skrev till mig i min tråd för en vecka sedan när jag var på botten. Firar en v nykter imorgon. Känslan är mycket tillfredsställande.
Tack för det du bidrar med på forumet!

Dag 84. Idag var jag ute i skogen, skulle hjälpa till med lite småpyssel. Gick lite vilse, en stund, älskar att gå vilse. Såg ett anslag där skogen öppnade sig: ”Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill”.
Där öppnade sig en äng. Var jag lycklig? Ja, jag var lycklig.
🌻❤️

@Amanda L Grattis t alla dina dagar🌸 Det känns som om det bara rullar på👍🏻

Jag avskyr att gå vilse…kan nästan känna klaustrofobi även om det kanske låter konstigt. Men vad skönt att du slipper ha det hindret😅

Kram🥰

Lägger in en del av Surkärrings tråd här ifall fler funderat över samma sak. det där med måttlighet.

@Surkärring Så det är förstefter lång nykterhet som måttlighet funkar? Jag har undrat mycket över detta. Detta eftersom det verkar så konstigt att människor som är gravt beroende kan bli måttliga. Varje gång man dricker så väcks ju önskan om mer alkohol. Så verkar det vara för de flesta som alltså redan är beroende. Ett glas leder till nästa…. Hur ska de kunna klara att gå från missbruk till måttligt ?
Vet var man kan läsa om denna forskning?
Nyfiken…

Surkärring tis, 2023-05-23 - 09:02

@Amanda L hej ja precis, det verkar som om det är låååång nykterhet som gäller i första hand. Som du skriver är det otroligt lätt att falla tillbaka i gamla spår, vissa håller sig i ett år, fyra år men sen åker de dit igen.
Jag läser en bok som heter "välja väg" av Sven-Eric Alborn (Studentlitteratur) där står det en del om det. Enligt studier som han m.fl. refererar till är det helnykterhet som gäller. Studier som visat att vissa kunnat göra andra val är Lundbystudien (Ödensjö, 1981) och en avhandling av Nordström 1987 "Successful outcome in alcoholism: a prospective long-term follow-up study". Enligt Alborn visar båda dessa att huvuddelen av dem som klarar sig i långa loppet håller sig helnyktra, men att det fanns en grupp som diagnostiseras som beroende men kunnat återgå till kontrollerat drickande, dock efter en lång tids nykterhet och tydligen med förutsättningen en social stabilitet.

@Surkärring Så intressant! Jag tycker man får uppfattningen här att det går att vara gravt beroende och sedan minska till måttfull. Fast inte sett att någon verkar klara det.
Fast jag har ju bara varit här 85 dagar, så det är ju absolut bara en kort observation.
(Jag tror här finns en, men hon dricker vad jag förstått väldigt lite och väldigt sällan. Typ ett glas i kvartalet…)
Men det du skriver om forskningsresultaten känns mer rimliga. Att först vara nykter under lång tid så att begäret stillnar och sedan dricka måttligt. Men frågan är om man vill ta den risken då? Eftersom det ändå bara är en del som klarar det….
Men kanske skulle färre leta sig hit från början ifall det klargjordes att nykterhet är den enda vägen, kan det vara därför de är utformade som två vägar att välja mellan? Jag har sett en del som börjar prata om måttlighet, för att sedan inse det svåra och omöjliga i det uppdraget.
Och istället börjat jobba på nykterhet.

@Amanda L Då kommer den stora frågan som jag aldrig har sett nåt svar på.
Vad är måttligt drickande?
Myndigheternas rekomendationer är ju på tok för mycket för oss här inne på forumet.
Någon som vet?

Själv tror jag att ordet "måttligt" är en livlina för det " lilla aset" (beroendet) inom oss som är livrädd för nykterheten.
Men är man utan a tillräckligt länge så kommer det en dag då vi inte ens vill vara måttliga längre.
Min personliga åsikt om sk. måttlighet är 1-2 restaurangenheter, mao. mindre än ett halvt glas, och då ska det ha gått 2-3 månader mellan gångerna.
Vad anser ni vara måttligt?

Ha det bra🤠

@Amanda L Jag är väldigt intresserad av det där med måttlighet. Eller jag var i alla fall det extremt mycket när jag gick med i detta forumet. Nu vet jag inte riktigt…

Blir också förvirrad kring all information kring måttlig alkoholkonsumtion. Baseras den på någon form av uppskattning av hur mycket folk dricker idag och så har man valt en nivå som i alla fall inte är (totalt) skadlig? En intressant tanke där är om säg alkoholen inte fanns tidigare, men plötsligt dök up. Om vi antar att den gjorts legal (vilket faktiskt inte är helt givet) hade man då efter en tids studerande lagt måttlighetsnivån där den är idag, eller kanske mycket lägre?

Jag gick faktiskt och tittade på en del flaskor här hemma som jag fått vid olika tillfällen, tex födelsedagar. En del ganska fina flaskor. Alright, då slog det mig - kommer jag någonsin dricka av någon av dem igen? Vissa är dessutom tom oöppnade. Frågade min fru vad hon tyckte/trodde. Hon menade att om du nu lyckas hålla dig alkoholfri en väldigt lång period, vad är då poängen att börja dricka alkohol igen? Kommer du bli lyckligare och inte minst begränsa dig? Det senare har ju inte funkat tidigare.

Min egna definition på måttlighet tidigare var adaptiv, med en glidande övre nivå i takt med att jag drack. 🤪 Misstänker starkt jag delar den med de flesta här. Skulle jag säga något måttligt idag, säg 2 (restaurang-)glas vin fredag och detsamma på lördagen? Det känns måttligt och jag har svårt att tro det är skadligt (dock extremt svårt / omöjligt för mig att följa).

Mao, just nu stänger jag ner alla trådar i hjärnan som försöker diskutera måttlighet med mig.

Trevlig tisdag! 😀

@Daemon Jan.3.
Jag gissar att om man skulle kunna dricka väldigt lite och sällan så är alkohol (kanske) inte så väldigt skadligt. Även om det tydligen alltid är det i någon mån.
Men då gäller det att klara just det. Gissningsvis är det en drickare som aldrig hamnat här. Som alltid varit försiktig.
Min poäng var mest det som stod ang forskningen. Att en mindre del (okänt hur många) kan klara att dricka måttligt efter en låååång tids nykterhet. År som jag uppfattade det. Men varför ska man då riskera något genom att prova? Tänk om man inte tillhör den där lilla skaran…?
Jag avstår hellre.

Annie Grace har skrivit en e-bok som heter ”Six things you had to know if you can or can not drink moderate”. Eller något liknande. På den här länken kan man ladda hem e-boken gratis: https://learn.thisnakedmind.com/six-vital-tips-on-moderationa

Personligen tänker jag så här. Om jag, back the days, hade planerat att dricka en kväll och det plötsligt blev inställt, hade jag då ryckt på axlarna och tänkt ”skit samma”? Nä, så hade jag inte tänkt. Jag hade blivit skitförbannad och sett till att jag fick dricka ändå. Skyllt på vad som helst typ.

Ju längre bort från alkoholen jag kommer desto mer övertygad blir jag om att jag inte vill ha alkoholen i mitt liv. Jag slipper dricka. För mig är det frihet.

Men det krävs en längre tids nykterhet för att hamna där. Först får man inte dricka, sen vill man inte, och slutligen slipper man dricka.

Kram 🐘

@Amanda L Man får betänka att de som vill kunna dricka måttligt är kvar i fasen ”får inte dricka”. Dom har aldrig upplevt känslan av ”slipper dricka”. Så länge någon har känslan av att alkoholen skulle tillföra dem något positivt, så är personerna i fråga kvar i övertygelsen att just dom tillhör de ytterst få som kommer klara av det. Jag har under min tid på forumet sett detta väldigt tydligt. År efter år så sitter övertygelsen kvar hos dem. Men lyckligtvis så trillar poletten till slut ner hos en del.

Och som @Andrahalvlek skrev, lång sammanhängande nykter tid är avgörande. Väldigt få av dem som försöker traggla med måttlighet har inte ens ett halvår av sammanhängande nykterhet bakom sig. Och efter så kort tid, så har inte ”slipper dricka” känslan hunnit infinna sig ordentligt hos många.

Ha det bra!

@Jan.3. Jag vet inte vad måttlighet är, bara att det är så lite att jag lika gärna kan strunta i det.
Det skulle aldrig vara ”tillräckligt" för mig ändå. Min fundering var mer hur alkoholhjälpen är upplagd.
Jag tror det uppfattas som om man kan välja mellan två likvärdiga vägar, måttlighet eller alkoholfrihet.
Men i verkligheten kanske den måttliga vägen är otroligt svår för den stora majoriteten som hamnat här.

@Torn
Jo, jag börjar ana att det är mycket, mycket svårare att gå från alkoholist till måttlighetsdrickare än att gå direkt till alkoholfrihet. Sedan kan det ju vara så att en del av dem som är nyktra i många år, på något sätt läker hjärnan, belöningssystemet, så att de kan dricka måttligt utan att beroendet vaknar igen.
Men enligt den forskning som nämndes här ovan handlar det ju FÖRST om att vara alkoholfri, länge...

@Amanda L Tänker också att studien inte talar om hur lätt eller svårt det är att dricka måttligt, bara att det funkar att dricka måttligt. Kanske det krävs en massa energi och tankar för att hålla det på måttlighetsnivån, att hålla beroendehjärnan stången. Hur länge har man följt dem i tid att de klarat av att vara måttlighetsdrickare? Hur ofta dricker de, varje vecka, en gång i månaden, en gång per halvår…?

Nä, skulle verkligen inte vilja äventyra min återhämtade och balanserade hjärna på att testa måttligt och riskera att hamna i helvetet igen. Har som @Andrahalvlek och @Torn nått ”slipper dricka” stadiet och ser ingen mening med att dricka alkohol. Den falska alkoholromantiken är genomskådad. Vill man bli lite snurrig i huvudet kan man ju alltid snurra sig själv ett antal varv tills man blir yr och då krävs ingen alkohol, enkelt och gratis😂

@Amanda L Vad jag fått till mig av rådgivningscentrum gällande måttlighet så handlade det verkligen inte om mig. Kanske inte någon som söker hjälp där🤔 När jag kommit längre i mitt tillfrisknande tex ha varit nykter ett år så handlar ju inte det om att jag helt plötsligt kan börja dricka igen utan det visar att jag har klarat av att vara nykter.

🤗🥰

@Amanda L
Grattis till så många fina och nyktra dagar.
Hahaha ... jag älskar också att gå vilse. Man upptäcker ibland nya saker man annars inte hade upptäckt. Hade jag inte varit lite vilse sist i Växjö så hade jag inte upptäckt denna fina second hand butiken.
Försöker läsa lite om vad ni skrivit innan kring måttlighet ...
Att kunna dricka så då och då???
Tycker det är annorlunda för varje ... MEN tycker också att har man varit alkoholberoende ... så ligger måttlighet inte på kartan. Inte för mig i alla fall. En droppe och jag kan hamna tillbaka i helvete. Det vill jag inte!!!
Däremot så har min man också varit alkoholist. Och klarar av nu att dricka en öl så då och då. Bra gjort av honom. Men han är också en hel annan person som jag.
Jag vet för mig själv att måttlighet inte ligger på kartan.
Men som sagt vi är alla olika ...
xxxxxxxx

@Crusade Jag tror måttlighet inte är aktuellt för de flesta som hamnat här, men att en del kanske tror at de kan dricka måttligt ändå.
För mig är det absolut inget alternativ och jag tvivlar på att det är särskilt många, kanske nästan ingen som hamnat här på detta ställe.🤔
Men visst är det roligt att gå vilse!
Då liksom öppnas lgonen, man blir uppmärksam på ett annat sätt. Både i staden och i skogen. I love it!
När jag vandrat med min man så brukar ” hota” med att vi kanske kommer fel om vi tar den lilla stig jag hittat. Ända tills han kommer ihåg att det är just det jag vill…😀