Kaffestugan

Profile picture for user Magnus

@stugankaffe Hej, i ditt inlägg blandar du en hel del. Du uppmanar till reflektioner som är bra för alla som stävar efter måttlig alkoholkonsumtion. Det är bra. Samtidigt kommenterar du på ett ganska hårt sätt andras beteende, utan att dela med dig av vem du är eller dina egna upplevelser. Du uttrycker dig också väldigt tvärsäkert om saker som du faktiskt inte vet eller som du har direkt fel om. På alkoholområdet finns det ganska många personer som tycker att de "vet" hur det är för "alla" som har alkoholproblem. Ganska ofta är detta baserat på egna upplevelser eller en tydlig enskild behandlingsideologi. Vad forskningen har visat och fortsätter att visa är att sådana tvärsäkra uttalanden nästan alltid är fel.

Om du vill veta mer om, diskutera eller vara till hjälp för de andra i den här tråden så föreslå jag att du på ett ödmjukt sätt frågar dem. Som jag skrev tidigare, så kan du säkert ha poänger med ditt synsätt och dina erfarenheter, som kan vara hjälpsamma för eller inspirera andra. Om du läser tidigare inlägg så kan du även se att flera av användarna har reflekterat kring flera av de saker som du uppmanar dem att göra. De har även nu hälsat dig välkommen att delta i deras diskussion. Däremot så kommer du inte hjälpa andra användare genom att anklaga dem för att göra fel eller tvinga dem att se saker på ett ditt sätt. Om det fortsätter så kommer vi att ta bort inläggen. Till skillnad mot andra ställen på nätet är mycket ovanligt att vi behöver göra det här och vi önskar slippa göra det så långt det går.

Du är alltid välkommen att kontakta mig genom att skriva på https://alkoholhjalpen.se/fraga eller i någon av rådgivarnas trådar på forumet om du vill diskutera hur eller varför vi modererar forumet på det sättet vi gör. Om du vill framföra klagomål på hur forumet sköts så kan du göra det till Beroendecentrum Stockholm som är vår arbetsgivare eller Folkhälsomyndigheten som har hand om vår finansiering.

Vänliga hälsningar
/magnus

Profile picture for user prinsessa

@Magnus Tack för din kommentar här i kaffestugan! Klok som alltid :-)

Jag kan bara säga att kaffestugan hjälper mig och motiverar mig, det är fin gemenskap här. Jag har kraftigt dragit ner min alkoholkonsumtion, det är jag glad för!

Profile picture for user Natalia

@prinsessa det hade varit jättemysigt. Där jag satt var jättemysigt. En liten stig med ett nedblåst träd som jag satte mig på och bara tog in och njöt.
Jag uppskattar de enkla i livet och gläds långt mer åt naturen än materiella ting. Även om jag förstås gillar dem med 😉
Jag är väldigt tacksam över livet och när jag befinner mig vid narur och vatten känns det så fulländat. Hade varit mydigt att bjuda dig på picknick eller tända en eld och suttit och prata vid värmes av elden och grillat nåt gott i all ro.

Sov gott fina ni ❤

Profile picture for user Påvägmothälsa

Godmorgon vid kaffebordet kaffevännerna! Äntligen fredag, håller med om detta 😍 Jag har haft en fin vecka med mera energi så jag skall vara lite försiktig idag och arbeta hemifrån. Det blir också ett yogapass med min partner innan den går på ett nattpass. Jag satsar på en nykter fredag i solen. Önskar er en fin början på helgen !

Profile picture for user prinsessa

Har funderat fram och tillbaka om jag ska bemöta stugankaffe, men kommit fram till att det bara blir pingpongframochtillbaka troligen. Jag uppskattar vår gemenskap här och blir ledsen när jag ser att andra försöker förstöra den. Det är fritt fram att läsa vår tråd, precis som andras trådar. Jag önskar mina fina kaffevänner en fin fredag!

Profile picture for user Påvägmothälsa

Lördag morgon, strålande sol och jag cyklar strax till morgonyoga för första gången på länge. Ensam hemma igår och en granne bjöd preliminärt över mig på ett glas vin på kvällen. Jag sade att jag var trött och kanske behövde vila, och sen blev jag upptagen i telefon. Kändes så bra att ha en möjlighet men sen inte ta den. Min partner har arbetat inatt och kommer hem och sover, sen blir det båtarbete i solen. Jag är stolt och glad över att vara en del av vår grupp här !

Profile picture for user prinsessa

@Påvägmothälsa Bra där! För vi vet att det oftast inte blir ETT glas. :-) Båt låter mysigt.

Godmorgon alla ni andra! I kväll är det Mello och jag tycker Loreen är superbra. Tar hon hemvisten tro? Jag tror det, hon är bäst tycker jag, (Har iofs inte hört de andra bidragen, bara Finlands tror jag, men jag är partisk.)).-)

Profile picture for user Lonely Man

@prinsessa
Hej.
Vill bara säga att ni stöttar varandra på ett mycket fint sätt i denna grupp. Verkar vara en fin gemenskap. Bryr er inte om att vissa personer kommer med inlägg de inte har den minsta aning om.
Ta hand om er alla o ha en bra dag✌️

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Natalia Hoppas att det är okej med dej i alla fall ❤️. Godmorgon vid kaffekoppen. Gårdagen blev nykter och det känns bra idag. Jag fortsätter med en nykter tisdag. Mycket möten idag, och sjukgymnastbesök för min rygg som har krånglat minst en månad. Önskar er alla en bra dag.

Profile picture for user Natalia

Hallå i stugan!
Tack @Påvägmothälsa, jag har landat på stadigare mark och mår helt ok. Kan nog ta några dagar att komma till ro med mig själv mentalt efter tokigheterna. Tokångest. Blööö.

Kram på er ❤

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Natalia Skickar en stor morgonkram och en stor kopp kaffe. Vi tar nya tag! Jag höll på att dricka på känslor igår när jag precis på slutet av dagen blev väldigt frustrerad på jobbet. Höll dock emot, lagade en god middag och drack en alkoholfri cider. Framsteg🙂 Idag regnar det här, behövligt!

Profile picture for user Källarmannen

God morgon alla kaffevänner 🥰 Regn i massor och dessutom hagel 😳 Idag är det helgdagsafton men vi hjälps åt att låta bli att ”fira”, vi kan ha det bra ändå och vakna upp pigga och kaffesugna imorgon på självaste folknykterhetens dag 😁 Ha en underbar helg vänner.

Profile picture for user Loppan

Knack knack på dörren till kaffestugan. Jag har inte kikat in här förut men det verkar vara trivsamt här. Får man vara med? Jag känner mig lite ensam. Är i en mysig stuga och kvällssolen tittar fram så allt borde kännas toppen. Allt är bra utom att maken umgås med Bib:en och jag trivs inte i deras sällskap.

Profile picture for user prinsessa

@Loppan Välkommen till kaffestugan! Klart du får vara med. Det är trivsamt här, gemenskap och mysigt att titta in här på en kaffe på morgonen. Nä, BiBen är inget trevligt sällskap, måste maken umgås med BiBien? Maken är också välkommen till kaffestugan, men utan BiB.

Profile picture for user Loppan

@prinsessa Tack för välkomnandet! Tyvärr verkar det som att han måste det. Jag försöker att inte fokusera på det för mycket utan söker annat sällskap och andra aktiviteter. Vi ses vid morgonkaffet!

Profile picture for user Natalia

Godkväll i stugan!
Vi e här @Källarmannen 🙂
Hur mår du idag?
Igår blev inte nykter och är inte på top idag 😕 Ikväll har jag bäddat ner framför serier och det känns skönt.
Vill ha en helg fri från men jag antar att man får ta en dag i taget. Stor kram tillbaka @Påvägmothälsa och till er andra med ❤

Profile picture for user prinsessa

Godmorgon i kaffestugan! Nu dricks det gott kaffe framför morgontv. Jag ångrar inte att jag inte drack igår. Det gäller att ha fler nyktra dagar, för det har inte gått spikrakt fram. Önskar er en fin fredag, klämdag kanske för er?! Sooooool!

Profile picture for user Loppan

God morgon i kaffestugan! Jag dricker mitt kaffe ute i solen. Det är fortfarande kallt men blir en fin dag. Jag är tacksam för att ha sovit gott ännu en natt. En av de riktigt stora vinsterna för mig med att avstå.

Profile picture for user Källarmannen

@Loppan God morgon på Dej, och alla andra i kaffestugan. Tyvärr så trillade jag dit igår, så just nu känner jag mej lite låg. Har dock en stark motivation att fredagen skall bli fri från alkohol, så man kan vakna pigg och välmående på lördag. Har en hel del aktiviteter på lördagen så det måste funka utan alkohol idag 💪

Profile picture for user Natalia

Godmorgon @prinsessa @Loppan och ni andra! Passade på att ta med kaffet ut i naturen när jag ändå åkte och handlade och var i farten. Försöker piggna till i huvudet. Sömnen har varit en ren katastrof senaste veckorna med antingen utebliven sömn eller endast nån timme men i natt sov jag som en stock 💤
Idag ska jag mest försöka avnjuta väder, natur och nån promenad och det gör jag bäst utan enheter.

Ta hand om er ❤

Profile picture for user Natalia

@Källarmannen, nog ska det funka utan enheter för oss idag 🙂 Vi mår bättre utan och jag vill inte heller vakna bakis imorgon. Lite likt dig behöver jag lägga mer krut på det beslutet mot eftermiddag/kvällarna. På morgonenen känns det sällan svårt att tänka att avstå men senare kan impulserna dessvärre gå desto snabbare. Då kan jag behöva ta det beslutet flera ggr om och jobba på fokus mot varför det är viktigt för mig att avstå. Och faktum kvarstår, jag mår alltid bättre utan och vill ju aldrig egentligen inte förstöra ännu en dag med ångest, trötthet och känslor av misslyckande. De där känslorna sänker mig och mitt mående totalt. Ändå är det fortfarande nog så svårt för mig att avstå enligt den mån jag egentligen vill. Idag kommer jag lägga fokus på just välbefinnandet och imorgon vill jag inte ha en förstörd dag.

Profile picture for user Källarmannen

@Natalia Så kloka ord, och visst är det så att motivationen är störst på morgonen. Läste i en annan forumtråd att ”Första glaset bestämmer du, de efterföljande är det alkoholen som bestämmer”. Så det gäller att komma ifrån tanken att ”en öl kan jag väl ta” NEJ, det funkar inte! Ha en underbar helg ☀️

Profile picture for user Mattan

Hej i kaffestugan!just nu te i min kopp. Blev för många glad igår så vaknade med oro kl 3. Blev lite hackigt med sömnen efter det. Har gått bra länge att begränsa drickandet men börjat kana neråt . Hoppar gärna in här så stöttar vi varendes. Kram

Profile picture for user Natalia

Ja @Källarmannen, ett glas eller två funkar väldigt sällan när man redan har besvär, iaf inte för mig. Det händer mellan varven att jag dricker ett par standardglas och häller ut resten för att jag egentligen inte vill ha eller att jag dricker ett par glas ute på middag och liknande men oftast stannar det inte där. Har jag en flaska vin drinker jag vanligtvis upp den och kanske lite till. För mig känns det onödigt att dricka nåt enstaka glas och det blir mest en ansträngning att låta bli fler. Nåt enstaka glas kan förstås vara trevligt men när effekten går ur lämnar det mig mig mest seg resten av kvällen och mindre munter än innan. Då känns det faktiskt bättre för mig att dricka och göra nåt helt annat. Helt måttliga glas är svårt men förstås inte fel för dem som fixar det 🙂

Profile picture for user Natalia

Kikar in i stugan igen. Sitter på balkongen med en ny kopp kaffe och försöker ruska lite liv i huvudet. Just vaknat efter att ha sovit flera timmar här på dagen. Det är både tokigheterna och sömnbristen bakåt som skapat tröttheten och är glad över att ha fått sova ut nu. Sov flera timmar i gårkväll, hela natten och nu på dagen. Den sömnen behövdes verkligen. Kommer ägna resten av dagen på balkongen, framför serier och nu strax med en till tur till affären. Ska köpa nåt trevligt att äta och fylla på med ny god råsaft och pressa ner massa extra citron i. Kanske passar på att sätta mig i naturen och äta, det är alltid skönt 🌳

Stor kram

Profile picture for user Natalia

Kikar in en sista gång för idag. Det har varit skönt att få ha en trött dag. Inte ofta det händer. Har bara ägnat dagen återhämtning med serier, massa vätska och stunder i friska luften.
En så trött dag har det inte varit svårt att vara avhållsam, det sista jag velat i det här stadiet är att stoppa i mig något som inverkar negativt på morgondagens mående och energi och har inte haft några impulser som försvårat viljan att avstå.

Hur går det för er ikväll?
Jag har en stund på balkongen just nu och ska avsluta sista delen av kvällen nerbäddad med mer serier.

Hoppas ni får god sömn inatt ❤

Profile picture for user Natalia

Godmorgon på er!
Sitter ute med ena kissen och jag vet inte riktigt vilken kaffekopp i ordningen. Tredje tror jag. Fick god sömn och är glad över vilan jag fått senaste dagarna. Känner redan nu att det är mer rätsida på den här dagen vad gäller energi. Tror dock att det även kan bli svårare med impulserna idag då jag mår bättre igen och när den här lite lindriga och spända formen av abstinens nog kommer kännas vid igen efter allt. Det är iaf ett fint väder idag med. Har inga direkta planer men kommer ägna den åt ännu mer återhämtning och må-bra-saker som promenad, att avnjuta sol och natur.

Jag kommer nog kika in fler gånger. Men önskar en godmorgon till er 🥰

Profile picture for user Källarmannen

@Natalia God morgon på Dej, och alla andra i kaffestugan. Skall strax ta min första kopp kaffe, sen om ett par timmar så skall vi ut på en road tripp. Blir mysigt i det fina vädret. Ha en underbar lördag mina fina kaffevänner 🥰

Profile picture for user Loppan

God förmiddag i kaffestugan! Morgonkaffet är slut men det är snart dags för 11-kaffe. 😋 Idag värmde solen redan på morgonen så nu blir det byte till shorts och njuta av att greja lite i det fina vädret. ☀️

Profile picture for user Natalia

Det är tydligt att jag har mycket att återhämta. Var vaken och uppe några timmar men sen fick jag en trötthetskollaps och sov några timmar till. Drömmarna upplevs väldigt intensiva när jag sover. Vaknade just och sitter jag ute med nytt kaffe och försöker ruska liv i huvudet 😄☕️

Kram på er!

Profile picture for user prinsessa

@Natalia Godmorgon! Hur mår du idag?

Godmorgon alla ni andra! Idag blir det en söndag ute i solen. Ska ta en långpromenad när jag druckit upp mitt kaffe! Kram och önskar er en fin söndag!

Profile picture for user Natalia

Hallåj!
Det är ok med mig @prinsessa.
Hänger på balkongen med ena kissen och det blir en lugn söndag utan lust till nåt speciellt. Ska ta det lugnt idag och siktar mest på att återfå normal energi och mot en ny vecka där jag ska fortsätta med sånt jag ska så att säga.

Önskar er en skön söndag ❤

Profile picture for user Påvägmothälsa

God eftermiddag i stugan, jag har hängt i båten och fixat hela helgen och av nån anledning inte tittat in här. Gjorde dåliga val igår och betalar för det idag med dåligt mående. Känner dock mig själv så väl vid det här laget att jag ser till att sköta om mig, äta, gå ut och är nere i båten igen nu. Det kanske till och med blir ett bad, i så fall det tredje för denna säsong. Idag blir det en nykter söndag i solen. @Natalia fortsätt att ta hand om dig, du är värdefull. @Källarmannen så bra du är!!

Profile picture for user Natalia

Tack @Påvägmothälsa ❤
Jag försöker hålla fokus frammåt, jobba på att bibehålla välmående, ett gott mindset och på sådant som ska göras men några veckor bak har jag upplevt en lite existentiell svacka. Jag vet vad det beror på och det händer mellan varven men när det händer känner mig mig allt annat än värdefull och jag tappar fotfästet. Det innebär inte nödvändigtvis att jag blir depressiv men att det kan upplevs hopplöst, luddigt och som att ingenting kommer att ordna sig. Men jag vet också att det blir vad jag gör det till och känner mig redo för en ny vecka med med ett bättre fokus och där jag kommer hinna vara mer återhämtad efter mina dåliga val igen.

Att hänga på båten låter himla härligt @Påvägmothälsa. Är ett fantastiskt väder ☀️🙂

Kram

Profile picture for user Loppan

God morgon i stugan! Vardag igen och morgonkaffe på konferensanläggning. Är tacksam för helgens kaffestunder och annat skönt utomhus. Fint att gå in i vardagens stress och press och vara utvilad. Ha en bra måndag och njut av solen när ni kan! ☀️

Profile picture for user Påvägmothälsa

God förmiddag, lunchkaffet på jobbet smakar sådär men det får duga. Önskar alla kaffekompisar en fortsatt fin dag. Min har börjat bra och ganska hektiskt. Ser fram emot yoga i eftermiddag klockan fem. Idag blir det en nykter måndag 😊

Profile picture for user Natalia

Hallå på er!
Behövde inte heller vakna med ångest imorse. Det är en ny vecka och ett fint väder idag med 🙂 Idag upplever jag rätsida på dagen igen och energin är tillbaka. Upplever mig kanske förstås inte fullständigt stabil efter allt och är lite fysiskt spänd i min form av lättare abstinenssymtom men mående och mindset är på top igen och det känns skönt! Fokuserar i första hand veckan till mina åtaganden, motion, träning, natur och former av meditation 🧘‍♀️
Men en dag i taget.

Önskar en fin dag och en extra kram till @Källarmannen. Jag hoppas du kommer känna dig lite bättre igen ❤

Profile picture for user Källarmannen

God morgon alla fina kaffevänner 🥰 Ännu en morgon fri från ångest och illamående 🙏 Så stärkande för min motivation, att man faktiskt kan må riktigt bra på morgonen om man sköter sej dagen innan 😀 Ha en mysigt tisdag!

Profile picture for user Loppan

God morgon kaffegänget! Dricker dagens andra kopp mindre gott automatkaffe på jobbet. Tacksam över lugnet inombords trots påfrestningar på jobbet. Ha en fin dag och drick inget starkare än espresso!

Profile picture for user Natalia

Godmorgon ☀️
Igår fick jag besvär igen med att djuraffären ligger vägg i vägg med bolaget och det åkte med en flaska vin hem. Kan inte kalla mig bakfull den här morgonen men kanske heller inte så energirik som jag brukar. Det var onödigt. I övrigt känner jag mig fortsatt återställd, välmående och på banan efter min svacka här bakåt och just nu är det huvudsaken för mig. Vill dock se till att det inte blir mer vin den här veckan.

Önskar en fin dag 💕

Profile picture for user Natalia

Har en riktigt fin dag här. Passat på att sola lite och kom just hem efter träning och mat med min vän. Har inget besvärande sug idag och det förenklar förstås att det inte blir några nya enheter ikväll.

Passar på ett önska god sömn ❤

Profile picture for user Loppan

”Vad du än behöver åstadkomma idag - gör det med samma självförtroende som en 4-åring i Batmandräkt”. Utåt sett har jag en hel del jag ska åstadkomma idag men bara ni vet vad det viktigaste är. Ha en fin dag och ta på er inre Batmandräkt ni också om ni vill!

Profile picture for user Natalia

Godmorgon!
Det blir lite tjatigt att nämna vädret men det är ett fantastiskt väder 🙂 Givetvis vill jag ha en onsdag utan enheter och en morgondag som inte präglas av nån sänkt energi men det beslutet kommer jag behöva lägga mer krut på mot eftermiddagen när impulserna eventuellt blir mer besvärliga. Den här tiden finns ingen vilja till sånt. Jag kan vara flexibel med tid och kommer nog passa på att sola, ingen träning idag men en promenad, lite natur och att beta av todo-listan. Fokus på välmående och att skapa en bra dag.

Önskar en skön dag 💕

Profile picture for user Natalia

Det gick inte som tänkt med enheter igårkväll. Om jag tänker och reflekterar över det? - ja självklart. Men sammanfattar det med att det var väldigt onödigt och gav en onödig energisänkning till den här morgonen. I övrigt mår jag bra idag och energin återvänder ju längre dagen går. Nu ska jag på möte och önskar er en fin dag 💕

Profile picture for user Påvägmothälsa

God förmiddag! Jag har en ledig dag idag och började dagen med kaffe på sängen, mycket gott.
Ikväll skall jag gå på en fest och fokus idag är att hålla min budget på max tre enheter. Senaste tiden har varit svajig för mig men jag ger inte upp! Önskar er vänner i kaffestugan en fin solig torsdag.

Profile picture for user Natalia

Hallåj @Påvägmothälsa!
Hur upplever du att det går att hålla sig till tre standardglas? Jag har själv så svårt för det och upplever att det mer blir en ansträngning att låta bli fler. Ibland går det dock.

Önskar en trevlig kväll 🙂

Profile picture for user Natalia

Blev en lite mindre energirik dag efter enheter igår men det är ok, jag har ju så himla mycket energi annars. Har just tränat och yogat och det mår jag alltid bra av ✊️🙂

Trevlig kväll på er 💕

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Natalia Just nu är det jättesvårt att hålla sig till 3 enheter (men det gick faktiskt igår!) Jag har sänkt från fyra till tre som mål, och borde kanske sänka till två. Vi får se. Godmorgon denna strålande fredag. Jag är trött efter en hektisk vecka och ser fram emot en ledig helg. Kaffet är nybryggt, hett och gott. Till det en god knäckemacka med ost och gurka. Var så goda att slå er ned vid bordet.

Profile picture for user Loppan

God morgon i kaffestugan! Laddar med en stor mugg kaffe inför sista arbetsdagen innan helgen.
God morgon @Källarmannen (höll på att skriva kaffemannen). 😅 Jag siktar också på att vakna utvilad imorgon så då ses vi pigga och ångestfria vid morgonkaffet!