Leva alkoholfritt

Profile picture for user Delfinen80

I den här sannerligen spännande resan i att bibehålla nykterhet så har min ilska , möjligen har den legat rätt inte begravd men under lager av skuld och skam gissar jag , poppat upp rätt tydligt ! Jag hade ju en situation för ett par veckor sen där jag blev lite förvånad över att jag blev snarare arg än den välbekanta skamsna känslan och nu både igår och idag har jag blivit än mer tydligt arg . Arg på orättvisor , arg på tydliga härskartekniker (jobb relaterat ) riktade mot mig , arg på självupptagna människor … där jag så tydligt förut haft för vana att lägga skuld och skam på mig själv . Att jag inte är tillräcklig, att jag inte kan , att jag också borde osv osv Jag tycker det här är så intressant ! Och befriande , att jag istället för att bli ledsen och skamsen blir lite heligt förbannad . Sen vill jag inte gå runt och vara arg hela tiden såklart , för än om jag pratat med människor som jag litar på om mina känslor så är det inget allmäntillstånd jag vill gå runt i - som en tickande bomb 💣😉 Vet ändå att jag har redskap så jag är inte orolig för att jag okontrollerat börjar skrika eller veva mot människor - men för mig är det en utveckling att jag känner det här . Det blir något slags värde för mig själv🙏

Profile picture for user vår2022

@Delfinen80 Bra!😁. Kan känna igen mig detta om min kollega som använder sig av härskartekniker. Jag har låtit mig själv känna mig mindre kompetent och mindre värd då min kollega på ett subtilt sätt tryckt ned mig. Jag har under drygt ett år fått allt bättre självkänsla och började stå upp för mig själv gentemot min kollega. Det har givit mig råg i ryggen och hon kan inte längre komma åt mig. Det är så jävla häftigt när styrkan inom en själv växer💪. Jag har gråtit, jag har känt ilska, varit arg (mest hemma) och det har tagit massor av energi. Detta har förbytts till att jag på ett rakt, tydligt och sansat sätt kan säga att jag tycker att hon inte beter sig på ett bra sätt och att jag inte accepterar det och jag står fast vid det. Backar inte. Jag ger henne inte speciellt stor betydelse mer, är kollegial på ett hövligt sätt, men mer får hon inte av mig. Jag skyddar mig själv och låter inte henne komma för nära mer.

Så grattis till en positiv utveckling och till att du ger dig själv det värde du ska ha! Kram❤️

Profile picture for user Delfinen80

@vår2022 Tack för pepp och stöd 😀❤️! Ja jag är ju i såfall där du varit men gått vidare från … jag går och svär lite för mig själv , hemma , till några kollegor jag litar på - jag har några steg kvar innan jag lugnt och sansat kan säga ifrån ! Tror att det här arga dock behöver pysa ut men i trygga rum först. Liksom ”nog är det väl själva fan ” om människor som tar sig rätten att bete sig ! Det är dock precis som du beskriver ; det tar en massa energi och på sikt blir inte det kul. Men nu är jag lite stolt och nöjd över att ilskan hittat fram och slår undan skammen 😊

Tack snälla du ❤️

Profile picture for user vår2022

@Delfinen80 Ja, man måste få pysa ut ilskan och alla känslor runt det innan man kan sansa sig. Jag har i processen till och med tyckt synd om henne, och ofta skyddat henne, hon är jättecharmig och trevlig och det har ställt till det för mig. Men när jag fattat vad hon håller på med så har jag lyckats få till en linje inom mig. Då har jag tänkt ”handskarna av” nu måste jag fan skydda mig själv och inte låta mig bli förnedrad och trampa på! Jag har fått användning av min värderade riktning, vad är mina värden gentemot andra och hur andra får bete sig mot mig. Har också använt, dit uppmärksamheten går sker tillväxt. Att jag slutat fokusera på henne och hur idiotisk hon är, och istället fokuserat på mig själv. Att det hon gör är inte ok, det blir inte bra för mig och stör mitt arbete. Utgått från det, mitt arbete som störs, uppdraget vi hade ihop och inte på henne som person. Då har det varit lättare att prata om det och få tag på det, sakligt och objektivt, på uppdraget. Inte längre försöka samarbeta med henne i uppdrag utan dela upp det. Jag har även kunnat prata med min chef, om hur uppdraget påverkas men även om vad som inte är ok beteende från hennes sida. Vi tre har till och med pratat i möte med chefen, och hon medger att hon ”mobbar”, men hon är skicklig även där. Hon skyller inte ens från sig, men charmar och skapade en ”tycka synd om” henne. Rätt fascinerande faktiskt. Hon fortsätter ändå och tar inget ansvar för sitt beteende. Som att det inte går in. Nu är det även fler på min enhet som reagerar på hennes beteende, så jag är inte ensam om det längre. Hon kommer dock att bli ensam som hon fortsätter hålla på. Vi kan tycka chefen är rätt lam, men för egen del har det hjälpt att få säga hur det är för mig och att jag står upp för mig själv. Känner mig stark och vi jobbar inte ihop speciellt mycket mer än nödvändigt. Tycker synd om henne på ett annat sätt idag, hon fryser ut sig själv förmodligen.

Så stå på dig för den du är! ❤️

Profile picture for user Delfinen80

@vår2022 Tack för att du delar med dig och vad jag känner igen mig ! Både i hur det är för mig nu med specifikt en kollega men också hur jag haft det på tidigare arbetsplatser . Känner så igen det där med tycka synd om , ha medlidande och att inte riktigt kunna hålla isär vad som faktiskt rakt igenom är ett dåligt /elakt beteende och i det beteendet finns egentligen inga ursäkter . Jag hamnar ofta i ”men hon var ju snäll då och då ” ”hon säger inte alltid dumma saker ” osv . Viljan att försöka förstå ! I det går det åt mycket kraft och kraften läggs ju inte alls på att visa medkänsla för en själv . Så min vrede (kom på imorse att det är inte bara ilska 😉) är nog sund för det är gränssättning för mig och mitt värde precis det du belyser ! Jag har utformat en strategi också att ta upp det med chef , får dessutom en ny snart , inte för att jag tänker att chefen kan göra så mycket annat än att få mitt perspektiv och ha vetskapen. Det räcker långt i detta nu.

Heja dig som satt gränser och kunnat komma fram till vad ditt värde är och hur du ska förhålla dig utifrån det 😍 Du är en sån förebild på många sätt ❤️

Profile picture for user vår2022

@Delfinen80 Och heja dig!💪 Jag skulle inte kunnat processa eller sätta gränser som jag gör om jag inte hade slutat dricka. Har också haft liknande kollegor på andra ställen, fast inte så subtilt som idag, men inte då vågat stå på mig eller kunnat se det ur annat perspektiv. Fokus. har liksom riktats mot att försöka förstå personen, känna ilska och slösat massor av energi. Och även känslor av att jag inte duger mm. Tänk vad mycket gott det kommer ur att vara nykter! Jag är så positivt överraskad av alla goda effekter som kommer ur det, på så många livsområden. Allt hänger verkligen ihop😁.

Du jobbar på så otroligt bra i alla processer❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Delfinen80 Det är så häftiga känslor genom alla processer man går igenom i nykterheten. Jag gillade verkligen när jag uppmärksammade att jag kunde bli arg utan att få skammen och ångesten i släptåg. Det kändes underbart efteråt för jag kunde stå upp för mig själv och kände mig stark.

Även glädjen när jag kände hur jag kunde skratta från hjärtat och känna mig genuint glad, sprallig utan att lägga band på mig, känna att ”det här är jag, jag är sån här och vad bra det känns” Minns första gången jag verkligen kände att jag tycker om mig själv ett par månader in i nykterheten.

Att få lära känna alla mina känslor på riktigt har varit fantastiska processer.

Nu när jag kan känna skam är det inte som ett slag i bröstet utan mer en känsla som ska komma när jag sagt eller gjort något mindre bra som kan ha sårat. Då ska känslan komma för då är den befogad och jag kan fråga om jag sårat och be om ursäkt för att jag sagt/gjort något plumpt.

Kram❤️

Profile picture for user Surkärring

@Delfinen80 tänk vad häftigt att uppleva förändringen som du gör ❤ jag föreställer mig att känslorna tidigare kan ha varit förväxlar med ångest, oro, nedvörderingar av sig själv eftersom en ofta var lätt bakis, eller sugen, eller kopplade mycket till att dricka alkohol, så känslorna var aldrig äkta, de var alltid färgade av något som inkluderade alkohol på ett eller annat sätt (tjo där kom jag på att jag nog pratat om mig själv).
Med nykterhet kommer det sanna fram, och möjligheterna att tänka utan grumlat sinne, tänka klart.. det är rätt fantastiskt..
Stå på dig, det känns verkligen som att du är så rätt på det. ❤

Profile picture for user Delfinen80

@Himmelellerhelvette Ja det är häftigt 😀 Och det är ju så rätt med det där med skam! Den fyller ju sin funktion men den ska fan inte vara min mest framträdande känsla i precis alla lägen (om jag generaliserar grovt ) ; när nån annan är dum i huvudet så är det väl nåt som är knasigt om jag skäms ?! Men det har jag gjort , och alkoholen och bluff-känslan hos mig i och med den är den stora boven. Haha den här vreden jag känt i ett par dagar den har jag inte känt på många många år . Jag var mycket arg som yngre men i backspegeln kan jag se att ilskan ställde sig ivägen för en väldigt ledsen , sorgsen tjej 😢 men nu , denna ilska och vrede var helt och hållet den känslan som skulle fram . Nu har jag släppt taget lite för jag har kommit fram till en strategi , där blir ju ilskan en drivkraft snarare än när jag skämts för det har mer förlamat mig. Coolt 💪

Kram ❤️

Profile picture for user Delfinen80

@Surkärring du har så rätt ❤️ Jag sa faktiskt det till min man igår när jag pratade om min ilska att jag är helt säker på att det är stoppet med alkohol som gör att jag tar mig rätten att bli förbannad ! Han såg lite eftertänksamt på mig men sa ändå att han tror att jag har rätt.
Klart jag har det 😉

Kram❤️

Profile picture for user Delfinen80

Hmm, blev lite grubblig här. Passar på att skriva av mig! För en stund sen så berättade jag för min 11-åring att jag och hans pappa tänkte ta med honom för en middag ute på stan (övriga större barn borta på annat ikväll). Det sken han upp av och så säger han ”men mamma du vågar dricka alkohol”. Jag svarade inte ärligt för det ärliga är ”nej jag vågar inte OCH jag vill inte ” men jag sa att jag inte vill. Han frågade då om jag gör det för min skull eller hans skull. Jag svarade så uppriktigt jag kände att jag kunde till honom att jag gör det för min skull , också la jag till ”och för dig ” men han hade vänt ryggen till så vet inte om han uppfattade det. Sen frågade han om jag inte tycker det är gott med en öl t ex , då kunde jag vara helt och hållet ärlig och sa jo det kan jag tycka men jag tycker cola zero är godare 😅 (jag har INTE druckit mest för smakens skull vad gäller alkohol).
Jag berättade ju för honom för några veckor sen om mitt alkoholstopp, han har inte förrän nu kommenterat det alls. Mitt grubbel nu säger mig att han säkert ändå funderat på det här med alkoholen på nåt sätt . Att jag inte dricker .
Jag pendlar mellan att känna mig lättad över att han inte säger ”vad skönt att du inte dricker ” samtidigt som jag kan känna mig lite ledsen över att alkoholen ens har en plats i hans 11-åriga hjärna 😳 Vilket inte är konstigt , det logiska förstår jag , för han har ju upplevt mig onykter inte bara en gång . Och det är oroande på ett eller annat sätt för ett barn. När jag skriver det här så inser jag att mina känslor handlar om sorgen och rädslan /oron över vad alkoholen gjort inte bara med mig utan med mina barn , sorg över min pappa som var alkoholist och där jag nog fast inte kunde formulera att jag önskade att han skulle sluta dricka jag ville bara att han skulle sluta vara ledsen och samtidigt lättnad och tacksamhet över att jag brutit med alkoholen. Plus det faktum att det är fredag , solen skiner och jag är inte ett skvatt sugen på alkohol ✌️💪
Ja det var tankar och känslor denna fredag eftermiddag . Tack för att ni orkade läsa ❤️

Profile picture for user vår2022

@Delfinen80 Det är ändå så häftigt att prata med barn, man vet inte riktigt vad som försiggår i deras tankar. Viktigaste är ändå som du gjorde att prata och svara ärligt, så långt det går och på den nivå de befinner sig på. Sen är det så himla lätt att man blandar in sina egna känslor och erfarenheter i sina barn. De har ju egna erfarenheter och känslor och annan uppväxt och en mamma som tagit tag i alkoholproblemet och tar ansvar. Mina barn är vuxna och det är på senare tid jag pratat mer med dem om alkohol och att jag fastnade i ett beroende. Det känns inte så dramatiskt längre och jag tänker att jag visar dem en väg på hur man kan göra en förändring.

Ha en riktigt fin fredagskväll på restaurangen med din son och man❤️

Profile picture for user Delfinen80

Nu kom den värsta stunden sen jag fattade beslutet om att sluta dricka känns det som, mina tårar rinner . Vi var ute på restaurang , jag tyckte det var en trevlig stund tillsammans och sen gick vi och köpte lite snacks innan vi åkte hemåt . Jag kände för lite egentid med shopping så jag släppte av övriga hemma och åkte iväg nån timme . När jag kom hem satt min man och drack , för en timme sen när grannen gått hem till sitt så sa jag som jag kände till min man ; jag tycker att det är jobbigt att du är påtagligt onykter (sluddrigt /släpigt tal , upprepningar , avbryter osv ). Jag förklarade att pga det så känner jag mig ensam och därför vill jag dra mig undan ikväll. Då kommer en harang (upplevde jag ) att bara för att jag valt att bli ”hel-nykterist” så har inte han valt det , att han saknar att åka iväg med mig på t ex krogen , åka på hotell och övernatta med tillhörande vin. Jag sa att då handlar det ju om att han saknar att jag dricker . Vilket han inte kunde medge (men det är klart det handlar om det alternativt /och att jag är mer känslig för hans drickande ) men han malde på om att det är en omställning för han också det här - för honom! Jag blev både så arg och så ledsen ; jag har aldrig nånsin haft som krav att han ska sluta dricka i det här . Jag har dock varit besviken på att han inte frågat upp om hur jag mår , hur jag ev stött på utmaningar osv i den här processen. Jag har ju dock berättat , utan att få frågorna , men det blir så tydligt för mig nu ikväll att han inte frågat /intresserat sig alls . Jag har bara delat bråkdelar med honom av allt jag öst ur mig här på forumet .
Sammanfattningsvis så förmedlar han till mig ikväll att han inte är beredd att avstå alkohol, att jag måste förstå att en människa som dricker blir onykter och att det är för att jag valt det nyktra som gör att jag reagerar . Han surrade om att det här är en omställning för han med . Vilket jag inte märkt under den här tiden, han har druckit varenda helg både fredag och lördag . Inte så att han blivit påtagligt påverkad varje kväll men ändå så har han inte avstått alkohol en enda gång . Så vilken omställning det är för honom vet jag inte !

Jag vet att det är urbota dumt att ha en diskussion med nån som är onykter . Jag vet. Jag var inledningsvis lugn när jag påtalade för honom om mina känslor inför hans onykterhet , när harangerna kom blev jag än mer känslosam .

”Nu har du ändrat din tanke och då ska alla andra anpassa sig ” säger han . ”Som en hitler med andra som dricker alkohol”.

Jag fick också en kommentar om att jag är tråkig som vill ”äta godis och lägga sig elva på kvällen ”.

Jag känner mig väldigt ledsen , förtvivlad faktiskt . Kan just nu inte se hur jag ska kunna fortsätta ett nyktert liv tillsammans med honom och hans inställning . Han har redan flaggat för att vi kanske behöver gå ifrån varandra . Antingen är det vad som kommer ske på sikt , eller att jag återupptar alkoholen. För jävligt va ?

Ja han är och har länge varit en problemdrickare själv. Det förstår nog alla som läser här inne och som tagit del av ovanstående . Ville bara säga det , och jag har vetat om det ända sen starten med honom. Nu vet ni det också .

Vi har bestämt att inte prata mer om det här ikväll nu när han är onykter utan vi tar det imorgon och pratar mer .

Tack för att ni orkade läsa ❤️ tänk vad ett forum har börjat betyda för en , mitt i denna smärta så är hit det första stället jag söker mig 🙏❤️

Profile picture for user erivan

@Delfinen80 Hej! Vet inte riktigt vad jag ska skriva, men tyckte så synd om dig att jag måste skriva nåt. Förstår att efter alla ansträngningar alla tankar du tänkt och hur duktig du varit i din process att bli nykter varit. Jag tänkte när jag läste ditt inlägga att det kanske är så våra partners tycker(långt ifrån alla) jag känner mig också helt utlämnad tiill mig själv, det där får du klara själv säger hon bara. När hon skulle gå ner i vikt då skulle minsann jag också låta bli alkoholen. Idag fick jag höra spydigt, ska du inte dricka några bärs eller? Hon har druckit sen lunch typ.Hon har även sagt, ska vi aldrig gå till pubenmer, du kan ju titta på!!!! Och att vi ska separera är nog bara en tidsfråga, vill du jag ska flytta frågade hon idag, gör det sa jag. Då kom det fram att hon redan sökt lägenheter. Och om jag klarar att hålla mig den här gången så blir det nog väldigt svårt att bo ihop. Hela hennes lediga tid innehåller alkohol. Förlåt , nu blev det micken pm mitt liv när jag ville trösta dig. Jag säger bara ta inte åt dig, du är absolut inte tråkig!!! Det har jag förresten märkt när man är nykter bredvid en som är full, är det nån som är tråkig är det den personen. Fortsätt ditt suveräna jobb med att vara nykter med stolthet. Du är skitduktig och tuff. Stor godnattkram❤️❤️(godis är apprapå det jävligt gott)

Profile picture for user Delfinen80

@erivan Tack snälla du ❤️ Vad tråkigt med partners som uppenbart inte är ett stöd , inte din heller låter det som och jag vet att du tidigare beskrivit det om din 😞. Om partnern inte hade haft en problematisk egen relation till alkohol så har de antagligen inte haft invändningar mot att en själv slutar dricka .

Jag har lite dåligt samvete över att jag skrev rakt ut från mina känslor igår kväll , om min man här . Jag har ju inte valt att fokusera så mycket på honom här inne och också haft behov av att sätta mig och mina behov främst i den här processen . Därför har jag aldrig sagt ett ljud till honom om att han ”måste sluta med alkoholen” . Han menar att jag indirekt menar /vill/kräver det utifrån mitt eget ställningstagande. Det kanske han har rätt i på ett sätt - för ska det vara så här så vill jag det . Jag vill inte ha slumpmässiga fredagar och lördagar med en man som blir onykter och som jag inte kan föra samtal med . Och @erivan du har så rätt det är onyktra människor som är de tråkiga ! Med slumpmässigt så menar jag att vissa helger /dagar dricker han utan att det märks . Då bryr jag mig inte . Men det är klart att jag vet aldrig inför en helg t ex hur mycket han ska dricka så det är ju om det ska rannsakas också en oro i det .

Det dåliga samvetet ligger i att jag ger en så ensidig bild när jag för första gången här på forumet väljer att skriva mer om min man så är det vid ett tillfälle då han är onykter och säger dumma saker . Vi har många år bakom oss tillsammans och han har långt fler sidor än de han visade upp igår . Han är en av mina bästa vänner och vi har gått igenom väldigt mycket tillsammans, han är en av de roligaste och snällaste människor jag vet . Vet att ni här inne är kloka människor som förstår att en människa har flera sidor och lager men jag vill ändå nämna att jag har dåligt samvete för att ha ”hängt ut ” honom .

Har ingen aning om hur han idag nykter kommer att förhålla sig till det här . Jag tror han menade vad han sa , att mitt beslut om alkohol påverkar honom och vad han saknar med att jag dricker . För det är ju vad det handlar om . När jag själv druckit har jag ju också brytt mig mindre om han ev blivit onykter . Vad gäller att åka ut och ”ta en öl ” eller åka på hotell osv så sa jag att det finns inget som hindrar att vi fortsätter med det och det har jag heller aldrig i den här processen velat avstå! Jag kan och har redan uppenbarligen gått ut och käkat , suttit med grannarna (där alla utom jag druckit ) och surrat och haft trevligt och jag har såklart haft som avsikt att fortsätta åka på spa /hotell med min man men inte tänkt dricka ! Han kunde inte medge att det handlar om att det känns tråkigt /som en omställning att det handlar om att jag inte dricker , men för mig är det självklart . Det gör mig väldigt ledsen att han inte visar förståelse för vilken omställning det är för mig detta utan att han pratar om SIN omställning . (Han menar att han druckit mindre under dessa veckor, hmm för mig är inte det någon omställning jag märkt av utan den som gjort en omställning är jag vilket jag sa flera gånger )
Han kommer inte att säga samma plumpa saker idag som nykter men jag tror att han kommer vidhålla att mitt beslut påverkar honom och den här ”tråkiga ” stämpeln . Just nu vet jag inte hur jag ska förhålla mig, eller jo det jag vet är att jag inte idag kommer att vilja börja dricka igen . Det är vad jag kan ta fasta på och jag måste också stå för att jag tycker det är jobbigt när han blir påtagligt onykter . Annars sviker jag mig själv och så blir det en ensidig dans från min sida av att anpassa mig och bita ihop. Jag vill inte det. Det går inte ihop med heller hur jag nu vill leva mitt liv , anser jag . Men det är väl på det sättet jag ”indirekt ” som han menar tycker att han ska sluta med alkoholen. Ahh🤯 blir galen av att tänka kring det här , går bara runt runt .

Blir också ledsen , och jag känner jag också lite skam kanske ?, över att jag känt mig så stolt och glad här inne och i övrigt över min resa. Hur jag varit ärlig och kommit till insikt om mina problem och kämpat på mitt sätt och så har jag en man som jag vet inte hur han egentligen ser på det . Än om jag faktiskt sa i början av mitt beslut till honom att jag dör om jag fortsätter . Det var direkt från mitt hjärta och det kändes som att han tog det på allvar . Vilket jag tror att han gjorde då! Sen tror jag att han ”glömt det” och enbart fokuserat på att jag under några tillfällen denna resa sagt att det är så skönt att slippa alkohol. Typ som en frälst hel -nykterist i hans ögon . Men det stämmer också att jag tycker det ! Men hans bild har ju aldrig varit att jag haft problem med alkoholen. Jag tror jag måste påminna honom idag om vissa saker , påminna och göra honom uppmärksam hur det faktiskt varit för mig.

Profile picture for user Surkärring

@Delfinen80 jag tycker inte du behöver be om ursäkt för att du delar dina tankar här, eller att din man dyker upp just nu med detta i fokus, det är ju så det är för tillfället, och här får du lov att ventilera ❤
Det intressanta är att de som ter sig reagera negativt när vi inte dricker med dem längre, är de som ofta behöver se över ditt eget drickande, och det skaver. När du inte längre blir påverkad tillsammans med din man, och kanske sådär avslappnat carefree, så måste han börja fundera på vad han själv håller på med. Han kanske flyr verkligheten med alkohol, och nu när du har nya insikter blir det tufft för honom att hamna efter?
Det är lättare att släppa efter på regler, vara mindre förbehållsam, unna sig lite extra, bete sig på ett annorlunda vis när man är berusad än när man är nykter, sitta uppe lite längre, prata utan att tänka osv.. om en är van att ha sällskap till det, kan det vara svårt att sitta med någon som tar ansvar, som överväger liiite mer vad den ska säga eller bete sig eller om en ska lägga pengarna på den där drinken när det är dags att dra sig hemåt. Då blir ju den berusade lite ensam, och jag föreställer mig att det kan bli en utmaning, ffa om den som dricker inte är redo att acceptera egna förändringar.

Frågan är om det går att mötas på mitten?
Skulle du orka vara uppe en liten stund längre om han visade intresse för att göra något med dig där han dricker lite mindre?
Ta en biodate, en konsert eller gå och bolla, med lite sen middag, då ni får chans att umgås? Hur skulle det funka?

Profile picture for user Delfinen80

@Surkärring Alltså vad klok du är 🙏 Ja precis så är det ju ! Hans ”indirekt bestämmer du över att jag också ska sluta ” handlar ju om hans ensamhet och relation till alkoholen precis som du beskriver. Du har så rätt , vad skönt det var att läsa de där raderna 🙏

Ja men precis så att mötas på mitten , det är vad jag skulle vilja . Jag har ju inget som helst intresse av att göra nånting med honom när han blir sådär onykter men annars är jag öppen för det mesta att hitta på och det tror jag att han vet . Vad som är grejen är att han vill nog dricka i lugn och ro utan att få ”pekpinnar ” om det . Vi får se var detta tar vägen men tack bästa @surkärring för dina kloka ord , de värmer 🙏❤️

Profile picture for user vår2022

@Delfinen80 Jag har skrivit många saker under min tid här på forumet som ibland känts uthängande. Tror inte andra upplevt det så, liksom jag inte upplever det som du skriver som uthängande. Men tänker att det är för att man skriver sådant som påverkar och gnager hos en, som poppar upp och som måste ut. I den processen vi är i så måste saker upp på ytan för att vi ska kunna gå vidare och det går liksom inte att stoppa. Vi kan inte gå tillbaka där vi var när vi startade längre, det är försent. Vi håller på med en livsförändring som påverkar en själv men även de närmaste runt om oss. Alla påverkas. Det är som en resa, om en sitter kvar på perrongen och den andra kliver på tåget till en destination, så är man på olika platser och delar inte på en gemensam resa. Det blir svårt att dela på upplevelser och tankar om resan, när den andra sitter kvar på perrongen. Jag tänker att man måste hitta ett nytt sätt att leva det gemensamma livet/resan på. Man måste sätta sig ned och prata om det. Vilka behov båda har, hur man ser på det gemensamma livet, hur det ska levas och vad det ska innehålla. Jag tänker också att omställningen man gör när man slutar dricka många gånger är svårare för den som sitter kvar på perrongen. Den hänger inte med i omställningen. Kanske finns en slags önskan om att allt ska bli som ”vanligt” igen, så som det alltid varit. Ett tryggt ”helvete”. Att uttalanden som att man blivit så tråkig för att man inte dricker och följer med på puben mer, egentligen står för att man inte hänger med och tycker att det är lite läskigt och oroligt att sitta kvar på perrongen ensam, när den andra åker iväg. En rädsla. Nykterhetsresan är en resa som även påverkar den man lever med även om det kanske inte syns så tydligt till en början. Det är lätt att man är så uppe i sig själv och sin nykterhet och det tar den mesta energin i början. När det börjar bli det ”nya jag” och sitter kommer resten av livet ikapp. Nya parallella processer i de övriga livsområdena startar och behöver hanteras och justeras för att gå ihop med den nya livsstilsförändringen. Alla delar hör ihop och bildade en helhet. Din värderade riktning i livet.

Jag tror att vi ofta pratar för lite med varandra om vad vi tänker, känner, behov, önskar. Vi gissar mycket och det kan leda oss helt fel. Om vi kan prata med varandra, lyssna på varandra, så kan vi skapa tillit och nå varandra. Då kan vi också upptäcka om vi vill dela på en gemensam resa tillsammans och hur det i så fall ska se ut och vara.

Jag tycker att du är i en bra process, även om den inte är angenäm eller behaglig på något sätt, men det leder dig framåt om hur du vill leva ditt liv. En konflikt är ett symptom på att något inte står rätt till och stör i livet, den ska man lyssna på och försöka reda ut. Kram❤️

Profile picture for user erivan

@Delfinen80 @Surkärring God morgon!! Skönt att vakna pigg!! Jag kan instämma i allt ni skriver, skall inte upprepa mig. Det är garanterat så att dom känner sig ensamma i sitt drickande, har ingen partner som också är onykter. I bästa fall kanske dom tänker till vad dom själva håller på med. I mitt fall tror jag inte det tyvärr, hon tänker aldrig sluta och ens minska drickandet😢och jag har inte heller sagt att hon behöver sluta . Men om jag vill det kan man ju tycka att man inte behöver bli hånad för det. Och jag vet att jag måste klara det själv men lite förståelse kanske. Sen vet jag med att jag kanske är mer spontan och uppåt när jag dricker men samtidigt jävligt låg efteråt. En jämn nivå är att föredra. Ha en skön lördag❤️

Profile picture for user Delfinen80

@vår2022 Tack för dina kloka ord 🙏❤️ Precis så är det ju; en är kvar på perrongen och det är han i det här läget . Det blir en sned balans också eller hur man ska säga , jag tror han kan bli rädd över vad jag upptäcker med mig själv genom att vara nykter och rädd för att det är så långt ifrån honom att avstå . Vet också att det gör honom livrädd att tänka att vi inte kommer kunna leva ihop .
Idag nu på morgonen var han ångerfull , däremot inte så att han gjorde avbön och tog tillbaka allt. Han upprepade dock att det är en omställning och att han behöver se på den här omställningen på ett moget sätt , att allt antagligen kommer att utveckla sig till något bra . mitt ”vuxna ” synsätt på det han säger borde sträcka ut en hand och lyssna vad han har att säga , att vi kan prata om hans känslor och tankar i det här . Men nu på morgonen så känner jag mig inte ”vuxen” jag är arg och ledsen över att fokus hamnar på honom i det här ! Av flera skäl under vår långa relation så anser jag att jag anpassat mig och lyssnat/stöttat och lagt väldigt mycket energi på honom på flera olika sätt . Just nu känns det som att när jag gör en livsstilsförändring - på ett sätt som inte liknar något under våra år tillsammans - så blir jag lämnad ensam . Så är känslan NU och jag är både ledsen och arg. Säger inga konstruktiva saker nu för jag kan inte hitta förmågan till medkänsla för honom just i detta nu . Den kommer , det vet jag. Men jag tror också att det är viktigt att jag tar mina känslor här och nu på allvar . Sen behöver vi prata och sätta ord på rädslor , känslor , önskningar och behov . Utan att gå i en massa försvar .

Jag är så glad att jag har er här inne 🙏❤️ Så glad också över det icke -dömande förhållningssättet . Ingen som skriver ”vad dum han är! ” ”du förtjänar något bättre !”osv - jag vet att ni vet att livet och människor är mer komplexa än att det är svart eller vitt … för det är jag tacksam 🙏❤️
Kram på er alla ❤️

Profile picture for user esterest

Blev verkligen berörd av ditt inlägg från igår kväll och reflekterar i mitt egna parallella spår om hur resan vi gör kommer påverka
våra partners drickande. Jag vill hoppas och tro att min ny strategi ((jag har valt att inte bli helt alkoholfri men att ha en begränsad budget med glas per vecka) kommer påverka min mans drickande långsiktigt med att han också drar ner. Det som är lite tung insikt är att alkohol vart så viktigt ”kitt” i relationen. Vad blir vi tillsammans utan den? Tycker mig ana ändå att din man reflekterar över att han också behöver göra en omställning?

Profile picture for user Delfinen80

@esterest det kanske är så som du beskriver ! Försöker nu här på morgonen /förmiddagen att ta in vad han faktiskt beskriver . Mitt arga /ledsna jag tycker bara att han är ett stort ego (😳😅) men omställningen han återkommer kring kanske är hans egna reflektioner om sitt drickande . Och det här med ”kittet” - ja absolut ! Vi har tillsammans haft riktigt roliga stunder (ungefär som jag och alkoholen 😏) och min man är också den som stöttat mig främst när ångesten slagit till dagen efter . Aldrig med något skuldbeläggande utan bara tröstande och hjälpt mig att se att jag inte gjort något konstigt osv osv . Inser nu när jag skriver att jag ju sprungit från /åkt iväg från honom genom att ha blivit nykter ! Lämnat honom ! Jag tror inte att han vill att jag ska må dåligt , absolut inte , men det där för honom att ha varit tryggheten , trösten och inte att underskatta den där alkohol- kompisen allt det har försvunnit ! Så inte konstigt om han blir både rädd , vilsen , osäker osv .

Det är så oerhört hjälpsamt med era reflektioner 🙏❤️ Jag behöver samla mig ytterligare inför att prata med honom om det här , men ett framsteg att jag kan reflektera om det här inne 😉

Tack tack ❤️

Profile picture for user Amanda L

@Delfinen80 När jag slutade dricka trodde jag att min sambo var den som skulle stötta och hurra. Men så var det inte. Han är absolut inte så illa ute som jag var, men vill dricka, en till två ggr i veckan. Gissar att han dricker 10-14 enheter sammanlagt . Även om han sällan blir full. I början ville han tro att jag bara ville ta en paus. Sen har han saknat att vi dricker tillsammans även om det ofta kunde sluta i gräl.
Det ”kunde ju” vara trevligt ibland.
Nu har han accepterat att jag skutat dricka och han dricker mindre själv. Antagligen för att det är tråkigt att dricka själv.
Jag har också sagt att jag tycker det är jobbigt om han dricker för mycket. Men oftast gör han inte det.
Jag har sett här på AH att det inte alltid är oproblematiskt med partners. Ibland kan det vara så att en beroende partner saboterar nykterheten eftersom det hotar tillgången till drogen. Ibland sker det växelvis. En försöker, men den andre drar ner (kan vara omedvetet!), sen byts rollerna.
Jag menar inte att detta gäller din man, bara att det kan vara komplicerat att bryta gamla vanor- för båda. Du är delvis en ny person.
Det viktigaste tror jag är att hålla fast vid vem man själv vill vara.
Det är en process som tar tid och jag tror att er tvåsamhet påverkas. Med tiden (tålamod igen!) kommer du veta om det här löser sig eller ej.
Det är inte säkert att ni vill skippa drogen båda två. Frågan är då hur och om ert samliv kan funka ändå?
Hoppas du håller fast vid ditt beslut.
Det finns inget ”roligt” att hämta i alkoholen. Din son verkar vilja ha sin ”nya” mamma i alla fall.❤️😀❤️

Profile picture for user erivan

@vår2022 Hej! Härligt trött efter ett spinningpass! Vill bara säga att du är så klok, du har så rätt i allt du skriver. Önskar jag hade din insikt. Men jag får lära mig här!!!kram❤️

Profile picture for user Delfinen80

@Amanda L Tack för att du delar med dig 🙏❤️ Det är väl vad gäller det här som med mycket annat i livet att jag har en bild av att alla andras partners är stöttande , kloka osv och att det är så ”det ska vara ”. Så det känns skönt i det här att veta att jag inte är ensam❤️
Funderat än mer , när de starkaste känslorna av ledsamhet , ilska och faktiskt rädsla (kommer det här betyda att jag börjar dricka igen 😦 t ex ) lagt sig lite att som många kloka här inne brukar säga ; ha tillit till processen . Det här är också en del i processen . Du har helt rätt i att jag är en annan människa nu , jag är i utforskandet av vem jag är och vad jag vill och jag vet inte riktigt nu om varken han eller jag kommer att vilja vara kvar i det kommande tillsammans eller om vi inte kommer det. Ska försöka se det här också som ”en dag i taget ” och se var det bär av .

Ikväll ska jag på egen hand (alltså utan familjen men med andra ) ut på festligheter med middag ute på restaurang (igen !) och jag ser fram emot det . Jag ser fram emot att klä upp mig och göra mig fin, jag ser fram emot att föra samtal och flamsa och skratta och kunna komma ihåg precis allt imorgon. Jag kommer att vara mig själv och inte behöva ägna en tanke åt att fundera kring om människor tror jag beter mig på ett visst sätt pga att jag är alkoholpåverkad. Och jag är inte tråkig , jag är en person som både har nära till djupet och kan flamsa och skämta och halvt skratta ihjäl mig. Min person och den jag är kommer fram långt mycket mer utan alkohol 💪 sen ser jag fram emot att köra hem och kunna ha tv-mys i soffan innan det är dags att lägga sig och sova en hel natt 🙏❤️

Ja jag är helt säker på att han vill ha sin nya mamma ! Och den insikten är lika delar smärtsam som varm , det är som det ska vara tror jag ❤️

Det kommer inte alltid kännas så här , intalar jag mig själv ❤️

Profile picture for user vår2022

@erivan Hej och tack! Åh, vad härligt med ett spinningpass😁. Jag tog en längre löptur med ena hunden, fick lite dragkraft där😁. Man mår helt klart psykiskt bättre när man är fysiskt aktiv och poletter faller ned. Jag tänker på att insikt handlar mycket om att öva på att få kontakt med sig själv och sina tankar/känslor, försöka se dem utifrån och se hur man påverkar samt påverkas av andras beteenden. Försöka se hur samspelet fungerar. Vi lär oss också massor av varandra här. Bra jobbat med nya tag! Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Delfinen80 Låter bra att du inte direkt sträcker ut en hand och lägger allt fokus på honom och hans känslor tycker jag, om det är dessa känslor du känner inom dig. Man kan lyssna på varandra och sedan säga att man behöver en paus för att fundera på eget håll. Lätt att man går in i ett gammalt mönster, där man är tröstaren och lyssnaren, pratar ur egen erfarenhet. Det kan ta bort udden av allvaret i samtalet och att man verkligen menar allvar. Det kan behöva ta den tid det tar för båda att fundera. Sedan kan man återkomma till ämnet, så det inte rinner ut i sanden för det ska inte bli som förr/vanligt igen. Nya tider, ny livsstilsförändring. Hur ska vi ta oss an denna förändring? På vilket sätt? Vill vi?

Ha en fin kväll på restaurang med vänner, du kommer säkert att se jättefin ut❤️

Profile picture for user erivan

@vår2022 ja man mår så mycket bättre efter träning. Den här veckan har jag varit duktig med 3 spinningpass och 1 bodypump, om jag får skryta lite löpning är ju ännu skönare tycker jag, har sprungit mycket förut innan knäna pajade. Stockholm maraton bl a. Ja få kontakt med mig själv behöver jag, man har ju bara kört på. Jobbat, tränat o sen alkohol när jag varit ledig. Jag behöver nog tänka över hur jag vill ha mitt liv i största allmänhet. Tack för ditt stöd o nu ska jag göra mitt yttersta för att inte misslyckas. Dag 6 nu. Nu får vi snart hålla på Sverige i Em kvalet. Ha det bra❤️

Profile picture for user Delfinen80

@vår2022 Sant så sant ❤️ Vi hade på eftermiddagen ett samtal /diskussion om det här och det var fler delar i det som var mindre bra och någon del som var bra . Mycket försvar från bådas sida , mycket anklagelser från min sida , tårar hos mig osv. Vi är inte färdiga än men det avslutades något mer lugnare . Jag sa att jag ska ta in det här han säger om omställningen för oss båda (det betonade han flera gånger idag , en omställning för oss Båda ) och klura själv på mina behov samt ta in vad han säger om sina behov . Han sa också uttryckligen att hans behov handlar om att fylla tiden som annars gått till alkohol med annat. Men att han behöver fundera . Jag är fortfarande ledsen och till viss del arg på honom, jag tycker nog att jag förtjänar en ursäkt för hur han betedde sig igår och vad han hasplade ur sig . När jag tänker närmare på det så har han faktiskt bett om ursäkt och rent tagit tillbaka saker han sa (t ex den ”tråkiga ” stämpeln på mig ) men uppriktigt så vill nog den ledsna arga och sårade delen av mig att han lägger sig platt och ber på sina bara om förlåtelse …😏 Mitt logiska jag fattar att då löser vi inte heller något . Nu ska jag ruska om mig lite på både ut och insida och börja göra mig iordning för kvällen 🥳

Tack alla ni fina , varma , kloka och goda forum-vänner ❤️

Profile picture for user Delfinen80

@erivan klart du ska skryta och vara stolt över dig själv 😀💪❤️ på flera plan !
Ja jag fick ytterligare en påminnelse idag om hur tufft och smärtsamt det kan vara att försöka gå sin egen väg , lyssna inåt och stå fast . Att i ett sånt här läge som jag befinner mig i just nu bara ”ja men då dricker jag istället så är alla , även jag på kort sikt , nöjda och glada ”. Det kommer att bli lättare är jag helt övertygad om. Vi får hålla i varandra längs vägen ❤️

Profile picture for user erivan

@Delfinen80 Tack. Ja det är inte problemfritt att helt bryta ett invant och för oss naturligt beteende. Jag har efter dessa 3 dagar, hon har druckit 3 dagar i rad, insett att det här kommer inte fungera om inte nån av oss ändrar sig. Det ska inte bli jag!!!! Försök koppla av och ha kul nu!!❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Delfinen80 Jag kan verkligen sätta mig in i din besvikelse över honom. Jag och min man har också haft det kämpigt med mitt nya liv. Han har också öst ur sig att jag är tråkig, att han inte tänker sluta dricka och varit hemskt otrevlig.

Processen för min man har jag inte förstått mig på innan men har börjat göra det nyligen. Vi har ju alltid druckit tillsammans så detta har ju blivit en omställning för honom med. Jag har varit påväg att lämna honom vid två tillfällen. Han ville inte ens åka på en resa med mig för han var rädd att jag skulle ”leka polis” och hålla koll på hur mycket han drack.

Medan jag gått igenom mina processer har han behövt processa med förstår jag nu och han har kommit fram till att han inte vill dricka så mycket. Han vill kunna dricka måttligt och har läst på om enheter m.m. Jag har sagt att jag tycker det är lättare för mig att inte dricka alls men han vill verkligen prova att bli den måttliga typen.

Det senaste har han visat att det går bra. En gång blev han lite för påverkad och då påpekade jag det, han tjafsade emot men tänkte efter och slutade dricka på den festen under flera timmar sen kunde han smitta lite igen.

Det jag vill säga med det här är att man kan lyckas prata om det och komma överens men att det kan ta tid. För oss ett år. Men du får känna hur det känns för dig. Jag gick hela vägen till skilsmässa i tankarna och tittade på lägenheter. Jag blev så ledsen att det kändes som hjärtat skulle gå sönder men så möttes vi i ärliga samtal. Detta har förändrat vår relation jätte mycket just nu. Jag kan såklart inte veta hur det kommer gå framöver men nu känns det väldigt bra. Han kan säga att han vill ha en öl och fråga om det är okej för mig och jag låter honom såklart för jag vet att hans mål är att lära sig att kunna ta en öl och han har faktiskt lyckats. Vid nått tillfälle tog han ett glas vin och två öl och då tänkte jag att ”nu är det kört” för det hade det varit för mig men han började dricka läsk efter det så han kan.

Jag hoppas verkligen att ni får ett fint samtal i morgon.
Och jag hoppas verkligen att du ska kunna sova inatt. Jag hade en natt efter ett sånt bråk där jag inte kunde sova på hela natten, vände och vred mig av ångest. Men jag skrev på forumet för som du säger är det helt underbart att det finns, här finner man så mycket tröst.

Du är helt fantastiskt! Glöm inte det!

En stor, stor kram❤️❤️

Profile picture for user Delfinen80

@Himmelellerhelvette Tack för dina ord 🙏❤️ Det känns än mer som att jag inte är ensam och det du beskriver är också hoppfullt ! Min man är inte på långa vägar på väg emot ett hel -nyktert liv , men ju mer jag tänkt efter idag så är ”omställningen ” han syftar till nog att han tänkt efter hur mycket han dricker vid varje tillfälle . Jag kan å ena sidan tycka att han inte gjort nån omställning alls under dessa 6-7 veckor medan ur hans perspektiv så har han det då han inte druckit sig märkbart onykter , förutom igår . Så det startade nog en till process samtidigt som min bara det att jag inte fattat det.

Jag har ingen aning om hur det här kommer att utveckla sig . Vi har dock tidigare i vårt gemensamma tagit oss igenom ordentliga kriser som för många utomstående varit utmanande , där de (yttre) kriserna skulle kunna ha knäckt oss och relationen . Det skulle vara ironiskt men mest sorgligt om det vore en oss nykterhet som gjorde att vi inte kunde fortsätta ihop. Men om det vet jag inget ! Vi har ju gått igenom stora svårigheter förut och gjort det tillsammans så det kan ju vara vår framgång också i det här .

Har haft en fin kväll med god mat , goda alkoholfria drinkar , skratt och en del allvar . Jag var inte alls alkoholsugen, kände mig nöjd med min dryck och att vara klar i huvudet . Däremot är detta den första dagen på min nykterhet som det största riktiga tvivlet kommit in om nykter -resten-av-livet verkligen blir det rätta för mig. Jag försöker prata lugnt till mig själv och upprepar att det med största sannolikhet är projiceringar från min man . Det ringer i öronen om tråkiga tv - kvällar i soffan , all tid som ska fyllas med annat osv .

Jag är också helt slut nu ikväll sen jag landade hemma , känslostormar som idag och igår kväll tar enormt på krafterna 😴

Kram och tack för att du finns ❤️

Profile picture for user Amanda L

@Delfinen80 När man är trött eller hungrig dyker Alkoholskrället lättare upp. Du behöver inte nödvändigtvis bestämma vad du vill göra om ett eller tio år heller. Tillåt dig att leva i nuet och använd din nyktra process till att utforska vem du är och vad du vill. Och att ha en massa tid är ju bara hemskt om man inte har några intressen? De kommer ska du se..❤️

Profile picture for user Delfinen80

@Amanda L Du har så rätt 🙏 Igår var jag så trött av dels alla känslo-lägen och dessutom än om det var trevligt stim och stoj ute på lokal . När jag vaknade imorse fick jag först känslan av att jag drack igår , kunde inte minnas tydligt direkt om jag skrev ett inlägg på forumet eller om jag bara formulerade det i huvudet 🤯 Vanan ”dagen efter ” sitter som en autopilot *logga in och kontrollera * men med skillnaden ; ingen ångest 🙏🥰
Drömde dessutom att jag drack inatt, fort också !
Idag är en ny dag och det känns bättre 🥰

Låter väldigt klokt att leva i nuet och se var det här bär mig .
Nu ut i svamp -skogen 🍂 🍄🧡

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Delfinen80 Du behöver inte tänka ”nykter livet ut” Jag kunde absolut inte ta det beslutet så tidigt in i nykterheten. Jag tog tre månader i taget hela första året. Dom som gick före sa fördelarna man fick efter tre, sex och nio månader och jag ville ha det måendet dom lovade mig så mitt mål var hela tiden att må ännu bättre och först efter nio månader infann sig vetandet om att jag aldrig mer vill dricka alkohol. Ha inte bråttom, ha tillit till processen❤️

Min man tyckte också han var mycket duktigare än han hade varit innan jag slutade dricka och det var han när jag nu ser tillbaka på det men då tyckte jag inte det. Hans år har fått många framgångar. Jag har inte kunnat se det innan för jag har varit så uppe i andra processer men nu ser jag verkligen vilket bra år han också haft. Han har inte suttit kvar på perongen men har varit många hållplatser bakom mig och tagit sig en hållplats närmare mig sakta men säkert. Jag är väldigt glad att jag inte gav upp vår relation utan hade tålamod även där, trots att jag mått riktigt dåligt vid några tillfällen utav hans alkoholintag. Jag tror det mycket handlat om att jag blivit rädd och orolig för att han ska bli så beroende att han väljer alkoholen framför mig.

Kram❤️

Profile picture for user Delfinen80

@Himmelellerhelvette Det känns så tryggt det du skriver , jag försöker tänka så också 🙏❤️ Har läst om det återkommande från er som vet , att det infinner sig något och att det bara blir bättre 😀 Uppenbart har detta hittills varit den svåraste helgen ! Jag är helt slut nu efter dessa dagar faktiskt 😴 men , det är något viktigt och nödvändigt som hänt tror jag. Jag kan nu efter två dygn ta in vad min man menar , att det här är en omställning för oss båda och att han faktiskt också gjort en slags omställning . Och jag har också varit alltför upptagen av min egen process OCH det faktum att jag sett svart eller vitt på alkoholen (för det har ju varit så för mig ) ; han har druckit alkohol alltså ingen omställning . Medan det i hans värld kanske varit så att han kämpat med en slags måttfullhet . Den tanken har aldrig slagit mig ! Bara reflekterat över att han inte direkt blivit onykter , förutom då i fredags . Tar också till mig av det du beskriver som att vara några hållplatser bakom.
Idag har vi samtalar lugnare och pratat om våra behov , intressen . Att vissa intressen vill vi utöva tillsamman medan andra på varsitt håll. Att allt behöver vi inte dela . Kom på mig själv att bli glad när han nyss meddelade att han tänkte göra lite olika aktiviteter nästa helg med kompisar . Glad dels för hans skull men också för min egen inser jag ; jag är i ett skede nu där jag behöver mycket egentid , tid för mina intressen osv. Han och jag kan vara trygga i att vi har varandra där ändå , vi behöver inte alltid vara tillsammans i allt vi gör .
Kan inte riktigt se att vi haft såna här samtal förut . Det är väl som det brukar med kriser , det kommer ofta något gott ur dem och utvecklar oss .

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Delfinen80 Jag tyckte också det var skönt när min man var iväg på helger mina första månader just för att jag behövde egentiden.

Så härligt att läsa att ni pratat lugnare idag och att det känns bättre❤️

Det kan vara svårt för oss att se våra partners sida av vår nyvalda resa men det är viktigt att vi ser varandra och pratar. Jag känner att jag och min man kommit varann mer nära i en djupare kärlek nu men det har behövts kriser, kärlek och tillit till att våga öppna sig för varann om hur det känns. Min man viste inte hur illa det var för mig. Jag har berättat allteftersom det känns okej att berätta utan alltför stora ångestpåslag. Hur jag gömt alkohol för att kunna ta årerställare för jag förstått under kvällens gång att jag kommer må skit dagen efter men ändå inte kunnat/velat stoppa intaget den kvällen. Eller hur jag drack de sista glasen för mig själv för att kunna däcka för att jag inte orkade ligga och vänta på att sömnen skulle infinna sig. Han hade sett att mitt alkoholintag blivit värre och hade tänkt prata med mig om det men jag hann sluta dricka innan han behövde ta det samtalet men det är så mycket han inte vetat och som han fortfarande inte vet. Jag har inte velat berätta allt på en gång för jag tänker att det blir jobbigt för honom att höra. Han behöver heller inte veta allt tänker jag. Hur jag kunde köpa hem 2 bag in box en helg för att han var iväg till exempel för då kunde jag dricka i lugn och ro. Eller hur jag kunde komplettera hans inköp av alkohol för jag viste att det inte skulle räcka för mig så jag tog ifrån min gömma mellan varven så han inte skulle veta hur mycket jag behövde för att känna mig nöjd. Usch!

Kram❤️

Profile picture for user Delfinen80

@Himmelellerhelvette Jag har heller inte berättat alls mycket om hur jag mått , hur jag känt osv för min man. Det har varit och är fortfarande så stort för mig att formulera för mig själv och här på forumet och steget är stort att formulera det muntligt för någon. Min man har inte tyckt och tycker inte nu heller (här kopplas det ju till vad han själv har för relation till alkohol, såklart) att jag haft /har problem. Jag har formulerat det jag tyckt ha varit det viktigaste kring mitt mående kopplat till alkoholen (att jag kommer att dö om jag fortsätter ) och jag har insett nu i helgen att han inte tagit in vad jag menat . Ur hans perspektiv , där jag inte haft några problem , så har jag bara slutat med alkohol och tycker det bara är jätteskönt . Det är ju kort sagt lite mer problematiskt än så 😏 Han har heller inte alls samma relation till ångest som jag har , då blir det också svårt att på djupet förstå .
Jag tror att vi kommer samtala mer om det här och ser jag att det finns en vilja hos honom att lyssna och försöka förstå så kommer jag berätta mer .

Jag tycker att det låter hoppfullt att kärleken t o m kan fördjupas 🙏❤️

Profile picture for user Delfinen80

Godkväll ! Läste nyss om de nya rekommendationerna för alkohol , vet att den läsningen skulle ha fått mig att må dåligt för ett par månader sen då jag under lång tid vetat att jag druckit som anses vara riskbruk. Skulle ha blivit ytterligare en obehaglig påminnelse och nu ikväll så kände jag lättnad och en skön känsla; jag dricker inte. Ibland har jag också varit orolig att vården , om jag söker för något annat , skulle fråga om hur mycket jag dricker eller i värsta scenariot ha tagit rutin prover och visa svart på vitt att jag dricker för mycket . Och än värre ; att jag skulle drabbas av en alkoholrelaterad sjukdom . Det finns ju såklart inga garantier för att inte bli sjuk men genom att jag inte dricker så minskas ju i alla fall risken . Och jag kan svara ärligt också nu förtiden. Skönt .

Sedan i helgen har jag varit rätt trött (dränerad av alla känslor tror jag ) och jag tror att trött-hjärnan =beroendehjärnan passat på att prata lite grått till mig, och locka mig tillbaka . ”Hur roligt är det att leva resten av livet alkoholfritt ” ”de här och de här tillfällena kommer att vara tråkiga utan alkohol ” osv . Försöker se det som en del i processen att det här kommer . För mig funkar ändå spela hela filmen och också tänka ”jag vill ALDRIG mer må så dåligt ” väldigt bra . Bara att tankarna kommit på besök mer frekvent sen i helgen .
Kvällens läsning om de nya alkohol- rekommendationerna piggade upp mig lite , eller peppade mig med den sköna känslan - det hade man aldrig trott att det skulle få den effekten (kanske man är rätt ensam om också , förutom här inne förstås 🥰) 😅

Ha en fin kväll 🥰

Profile picture for user vår2022

@Delfinen80 Gokväll! Ja, jag kände också en enorm lättnad när jag läste och hörde om rekommendationer idag. Typ, fy fan vad skönt att jag inte längre dricker och behöver bekymra mig! Tidigare när jag drack, lade jag dövörat till och ville inte läsa om riskbruk eller missbruk. Låtsades inte om det, men det gnagde ändå varje gång jag såg en rubrik om det. Jag har också varit orolig för att bli upptäckt inom vården och har knappt varit där pga det. Opererades i knät för många år sedan och antar att de såg i blodprover att jag drack mycket, de frågade inte speciellt mycket om det, men de gav mig en spruta efter operationen. Frågade vad det var och de sade att det var för att jag dricker😱. Läste i min journal att det dock inte fanns tecken på abstinens efter op. Så otroligt skämmigt att det står så i journalen. Fick ju iof morfin mot smärtan.

Det kan gå upp och ned i motivationen liksom i den euforin man kan känna i början när man slutat dricka. Då kan tankar lätt gå till det du nämner, hur roligt är det att leva resten av livet utan alkohol. Alkoholdjävulen är uthållig och slår till när man dippar lite, sätter en på ordentligt prov. Kanske har dina tankar dragit åt det hållet också då du haft samtalen med din man om alkohol. Hur kul är det att inte kunna dela en flaska vin mer…

Jag använder mig mycket av ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt”. Att dit man riktar sitt fokus, det får all uppmärksamhet och det växer i tillväxt. Det påverkar våra tankar och därmed även våra känslor. Man kan lätt slukas upp av dessa negativa tankar och känslor. Som jag tidigare berätta om min knepiga kollega, jag riktade fokus på fel och mina tankar blev negativa och så även mina känslor. Jag liksom ältade i det och hade svårt att komma ur det. Jag lyckades lyfta blicken och rikta om mitt fokus, på mer positiva tankar om hur jag kunde gå vidare. Det öppnade för möjliga lösningar och positiva känslor om mig själv. Liksom med att inte dricka, jag hjärntvättar min tankar om hur skönt det är att vara fri från alkohol, hur positivt det är att vara nykter, hur glad jag känner mig över att vara nykter och slippa den misär som alkoholen medförde för mig. Till slut blir det automatiska tankar, att det känns självklart att vara nykter. Man skapar nya hjärnbanor, runt sug och runt tankar om tristess utan alkohol. Man triggas inte längre, ibland en flash, men inte så mycket mer.

Så ge det tid, hjärnan behöver få återhämta sig ordentligt och komma i balans igen. Att rikta fokus och låta uppmärksamhet gå till positiva tankar om att vara nykter, hjälper till i processen. Det är så himla härligt att leva ett nyktert liv och de goda effekterna ger dubbelt tillbaka❤️

Profile picture for user Delfinen80

@vår2022 Tack! Skönt att höra att det inte bara var jag som reagerade med lättnad och en skön känsla av nyheten. Ska understrykas ; inte en skön känsla i form av typ pekpinnar till andra om hur mycket eller lite de kan dricka utan enbart att just det behöver jag inte tänka på .

Jag tänker att du har så rätt om tankens kraft . Jag tränar på det och försöker också varje dag formulera vad jag känner mig tacksam inför . Det är ofta kopplat till alkoholen eller snarare nykterheten men inte alltid . Kan vara små eller stora saker . Har det som rutin när jag smörjer in ansiktet , välbehövligt att göra men tycker det är lite tråkigt också så därför riktar jag om fokus till att tänka i tacksamhet kring den rutinen 😅

Det känns skönt att höra att det antagligen är helt som det ska vara i den process jag är i. Jag upplever att jag har många verktyg och strategier att falla tillbaka på och det är tryggt . Att ha skrivit så mycket här inne hjälper också otroligt ! Alla mina tidigare argument om att fortsätta dricka , de flesta har jag skrivit ner här och som det känts hittills och nu i alla fall så är de tandlösa de argumenten just för att jag dragit fram de i ljuset hit . Jag skulle t ex inte kunna börja om med alkoholen med argumentet ”äh vad fan jag är vuxen och bestämmer själv ” för jag har lyft det här , skrattat åt det absurda en del tillsammans med andra och ja det håller liksom inte . Alkohol -jävulen är ju lömsk och kan såklart komma med nya argument men jag är än så länge rustad att skydda mig känns det som💪

Profile picture for user Amanda L

@Delfinen80 En sak som jag tänkt mera på som fördel handlar om hälsan. Det är ju inte ”bara” att man mår bättre psykiskt utan alkoholen ökar ju också risken för cancer och andra sjukdomar, den påverkar ju precis hela kroppen, och alla organ.
För nåt år sedan var jag hos en halsspecialist för jag hade svårt att svälja. En orsak kan vara cancer. Jag var orolig, trots att jag sällan är hypokondriker.
Nu var det inte det och det försäkrade han och tillade att om jag ville hålla mig från cancer så skulle jag inte röka, dricka alkohol och se till att röra på mig. Jag tänkte att det var två av tre rätt. Drack ju mängder då och då…
Nu känns det som en anledning att inte heller dricka måttligt. Nu när jag vet hur skadligt det är.
Känns som att tänka att jag kan röka bara lite grann, kanske bara 4-5 om dan…
Känns inte särskilt lockande…

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Delfinen80 Jag hade en svacka efter ett par månader då euforin som jag hade i nykterheten första tiden lagt sig. Undrade varför jag inte mådde bättre och bättre utan faktiskt sämre men landade i att kroppen och hjärnan behövde återhämtning och fick träna på tålamodet och tilliten till att det blir bättre.

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Delfinen80 Jag var ute och sprang häromdagen, kände mig lite trött, stresskänslor och inte speciellt pepp på det. Efter ett tag började det krångla lite i ena benet, började gå. Tänkte, fan är det något problem i benet nu! Ska jag inte kunna springa mer? Det gick över snabbt och jag kunde fortsätta springa utan problem. Fortfarande opepp. Sedan tänkte jag, tänkt om det varit så att det skulle blivit en skada och jag inte skulle kunna springa, då skulle jag vara sur på det. Men nu kan jag ju springa, så sluta gnäll! Var tacksam så länge du kan springa för en vacker dag kanske det är stopp! Efter rundan kommer du att må så bra. Jag fortsatte springa med positiva tankar och känslor, lite trött men i lagom takt. Väl hemma hade stressen lagt sig, kände mig lugn och det kändes så skönt i både kropp och knopp. Så tankens makt är stor, men med fokus på andra tankar lyckades jag flytta min uppmärksamhet och det skedde tillväxt i dessa positiva tankar och det gav positiva känslor. Magic! Ska ut och springa med hundarna på lunchen idag och då ska jag göra detta igen, känner mig lite trött😁

Ha en fin dag!❤️

Profile picture for user Delfinen80

@vår2022 Ja det är magi ! Och också något jag behöver öva och träna på . Jag är rätt van att prata strängt och skammande till mig själv , det har ju nötts in så ett positivt tänkande i kombination med en snällare röst till mig går inte över en natt .

Att röra på sig kan verkligen skifta mitt humör och mående markant ! Jag har skrivit om det förut men sen jag blev nykter har promenaderna blivit ett lika starkt behov som att duscha eller borsta tänderna varje dag , typ😅

Profile picture for user Delfinen80

Hej alla !
Läste nyss @surkärrings inlägg och relaterade så mycket 🙏 Insåg också att jag hade dag 50 igår av nykterhet , har inte riktigt koll på antal dagar utan mer månader men allt som kan firas ska väl firas 🥳 Insåg igår , med en stor känsla av lättnad , att vanan med alkohol till helgen har avtagit och kanske helt bruten ? I alla fall så kändes det så igår 🙏 arbetade senare än vanligt igår - för att vara en fredag - och hade fler möten än vanligt men bra sådana och när arbetsdagen gick mot sitt slut så kom tanken om att en sån fredag när jag är rätt trött efter en arbetsvecka men också Nöjd med mig själv med bra och givande möten så har alkoholen aldrig varit mer välkomnande tidigare i mitt liv. Just kombon av trötthet och nöjdhet har jag velat dricka på för att försöka behålla de känslorna ; avslappning /lugn och glädje. Igår gled den tanken förbi mig men mer som en reflektion snarare än ett sug ; vilken lättnad 🙏 så skönt att inte behöva åka hem och dricka alkohol utan åka hem och äta mat och ta en promenad med hunden för att se film 🙏

Det som dock skaver , samtidigt som min lättnad , är framtiden och min icke -reaktion till alkohol och min mans relation till alkohol. Han drack inget igår men jag märker att mina tankar upptas av ”avstår han för min skull” ”tycker han att jag är tråkig” osv . Därtill mest i en framtid utan alkohol och de situationer han själv tagit upp ; inte kunna gå ut på samma sätt (än om det varit sällan förekommande ) och festa , hotell med tillhörande alkohol osv . Jag inser nu mer och mer att min omställning såklart innebär omställning också för honom ; han är såklart inte lika bekväm med att dricka på samma sätt när han har en som är spik -nykter bredvid sig. Skulle jag inte heller ha valt tidigare . Känslan av att vara bevakad liksom. Tror inte att han kommer att välja ett nyktert liv men tror det kommer bli tydligt att vill han dricka sig onykter så kommer jag inte vilja vara med . Då får han hitta nya sammanhang för det ! Vi får se helt enkelt hur det utvecklar sig. Jag är fortfarande helnöjd med mitt beslut 😍

Reflekterar också över att mitt beslut att avstå alkohol blir mindre dramatiskt när jag tänker mig in i olika scenarior framöver där jag ska avstå (inför andra människor ). Nästa helg ska jag iväg på en weekend med min vuxna dotter och hon vet ju så det är inga konstigheter men vi kommer möta människor som kommer att förvänta sig /fråga mig om alkohol men jag kommer att säga att jag avstår för att jag mår bra av det. Inga längre utläggningar.

Ha en fin lördag alla ni 🥰

Profile picture for user vår2022

@Delfinen80 Grattis till 51 dagar!🥳. Jag tänker att om någon avstår för en annans skull är det en omtänksam person. Man gör något för någon annan, som betyder mycket för den andra. Sen tänker jag också att var och en få ta ansvar för sina handlingar. Det är så lätt, igenkänning, att ta på sig eller ta över någon annans ansvar. Resultatet blir då att man underminerar den andres beslut och ansvar. Att man inte litar på dennes beslut. Jag har frågat min man i olika sammanhang, vill du verkligen det här? gör du det bara för min skull? Då kan han bli lite irriterad och säga, att han kan väl tänka själv och ta beslut och dessa beslut har han tagit. Och han kan även säga att han gör vissa saker för min skull, men det är han som tagit beslut om att göra det. Jag tycker att det är bra svar och att han tar sitt ansvar utan att jag behöver lägga mig i. Jag tar lätt på mig massor av ansvar som faktiskt inte är mina och det kan ställa till det för andra. Mina tankar är mina tankar, och jag kan inte veta hur andra tänker om jag inte frågar. Så det jag håller på att träna på är att låta andra ta sitt egna ansvar och att jag tar mitt ansvar för mig själv. Det påverkar hela familjen och även på jobbet, jag är inte ”fixaren” mer där saker kan dumpas och försöka rätta till saker. Det växer vi alla av och det ger oss egenmakt😁.

Ha en fin lördag!🌞❤️

Profile picture for user Delfinen80

@vår2022 Det har du rätt i 🙏 Jag är också lite av en expert på att grubbla och känna ansvar för andras handlingar och beslut. Klokt av din man tänker jag att reagera så och att en får höra det . Jag ska öva mig i att tänka så. Och det är ju helt sant; vi kan i en relation t ex göra saker för någon annan , vi kan anpassa oss för att vi vill och av omtänksamhet och kärlek. Inte svårt när jag tänker så om mig och mina handlingar men svårare när det kommer till andra 😏

Tack kära du ❤️

Profile picture for user vår2022

@Delfinen80 Sen kan ju någon, i offerkofta, göra något för någon annan skull, men det märks ju oftast. Även då tänker jag att man ska försöka tänka att var och en tar ansvar och beslut för sina handlingar. Det viktigaste är att inte utgå från att det är så i sina tankar. Att utgå ifrån att det är en persons beslut och är det inte det så får denne säga det. Ta sitt egna ansvar för sina beslut. Annars blir man lätt själv en offerkofta, och det vill vi ju inte😁

Profile picture for user Smillans

@Delfinen80 Jag vet inte om det är jag som är kall som person eller väldigt egoistisk men jag bryr mig inte om vad min make tycker🙈
Jag har så länge varit så in i bängen trött på alkohol och hur det alltid ska vara alkohol inblandad i allt vi gjort. Jag tänker att om han tycker jag är tråkig som nykterist så varsågod, du kan gå. Nu vet jag ju inte om jag skulle vara så cool den dagen men i tanken nu iaf haha.
Den här resan är så viktig för mig, livsviktig, så jag har varken tid eller lust att tänka på om maken ska känna sig obekväm med min nykterhet.
P.S jag tycker mycket om att läsa hos dig❤️

Profile picture for user Surkärring

@Delfinen80 heja oss 🥳🥳
Min man dricker också och ibland vill han fests loss, då gör han det utan mig och det är fine. Jag hat mina grejer som jag gör utan honom med. Sen har ju jag funderingar på om jag vill vara i äktenskapet men det har inte med alkohol att göra på något håll
Förhoppningsvis går det att landa i något som funkar för er båda, det lär ju visa sig.
Vi kämpar vidare, eller hur?
🌻

Profile picture for user Delfinen80

@Smillans Jag tycker inte att du är vare sig kall eller egoistisk - du verkar vara mogen /vuxen och framförallt ha en god självkänsla 🩷 Du är en förebild på det sättet och jag ska försöka anamma ditt synsätt ! Det handlar ju om att sätta värde på sig själv och sina behov och det är som du säger ; gillas det inte så hejdå 👋😏 Det är ju så enkelt , och svårt samtidigt , haha så ÄR det ju 😀💪 Jag sliter ju en del med ”tråkighets -stämpeln ” numera på mig själv men samtidigt så tycker inte Jag att jag är eller har tråkigt . Idag pysslar jag bort sommaren på altanen och skrotar i allmänhet på här hemma . Jag TRIVS med det en lördag ! Inte varje dag , inte varje helg men just nu får det mig att må bra . Ändå tänker jag så mycket kring vad andra ska tycka och vad man ”borde” tycka är roligare. Vara social , träna (i grupp) , skaffa ”riktiga ” fritid -sysselsättningar …dricka alkohol. Ja så går de mörka tankarna; en tråkig fru /vän som inte nog med att hon ägnar en lördag till att tvätta dyn-överdrag så dricker hon inte heller 😳😂 Alltså ni hör ju ; så sjukt 😅 Tack din kommentar peppade mig ! Vill ni inte ha den här rätt så fantastiska människan så hejdå 👋

Tack kära du 🩷

Profile picture for user Delfinen80

@Surkärring Skönt! Ja men ATT vi kämpar vidare , ibland i medvind och ibland i motvind 💪 Känns som att jag har min ”trupp” av soldater på min sida här inne , en sköld mot den där alkohol-jävulen och du är en i den truppen 🩷

Profile picture for user Amanda L

@Delfinen80
Alltså, väldigt många härinne har undrat ”vad GÖR man när man inte dricker alkohol??!! Mängder av tid som ska fyllas. Du verkar ju hitta enkla (och faktiskt möjliga) saker att göra och njuta av i vardagen.
Så bra! Att ständigt förvänta sig fantastiska upplevelser gör ju det mesta grått och trist. Omöjligt att uponå varenda helg i alla fall.
Är det kanske därför många dras till alkoholen?
Förr drack många för att livet verkligen var ett helvete, tunga arbetsdagar, hunger, sjukdomar. Idag undrar ja om det inte är orealistiska förväntningar som vi matas med av sociala medier mm
Att ha det bra och vara närvarande och ta tillvara på livet är en gåva.
Att dricka alkohol är att fly bort, vilket egentligen bara gör livet tråkigare. I synnerhet om man måste göra det ofta och okontrollerat. Och inte ens minns vad som ev var roligt.
Heja dig, tycker jag! 😎👍

Profile picture for user Delfinen80

@Amanda L det tror jag verkligen att du har en stor poäng i . Förväntningarna på både barn men också oss vuxna vad ett bra och lyckligt liv är , en bra /lyckad helg osv osv, det blir inte rimligt . Det jag har gjort idag är dessutom sysslor som inte syns , haha 😅 (något roligare också när våren kommer att ställa iordning altanen än som nu på hösten när man ska plocka undan ) men jag vet att jag gjort det och ja jag har mått gott under tiden🥰. Jag känner mig vuxen och klok som ställer iordning ett halvår i förväg istället för att starta med det då (tvätta osv )… och det här med vuxenhet . Jag tror fasen inte att jag under mitt 40-åriga liv känt mig mer vuxen än sen jag la av med alkoholen . Tråkig och trist i vissas ögon , då får det vara så. Jag har haft så mycket kriser , drama, sorger (många barn och flera i tonåren samtidigt …) , fullt upp både privat och i jobbet så jag har rätten att njuta av lite dötid som jag får pyssla med hur jag vill. Dessutom lär jag känna mig själv och mina behov mer och en av sakerna som är superviktigt för mig som återhämtning är tid med mig själv. Om det är att slöse en serie, promenera , pyssla i hemmet så är det så och det är jag .

Som jag njuter också av aldrig nu förtiden ha dimmiga kvällar med alkohol där jag precis som du beskriver kanske bara minns fragment och där jag panikslagen ska försöka pussla ihop en kväll för att få en slags tidslinje med vad som hänt . Vilket jag i bästa fall fått ihop ibland men lika fullt minns jag ju inte . Tack men nej tack till det livet . Då tvättar jag hellre dyn-överdrag resterande helger av livet 😅

Tack för din pepp ❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Delfinen80 Vad roligt att du skriver just att du aldrig känt dig mer vuxen än sedan efter du slutat med alkoholen för jag känner exakt likadant och jag tycker det känns underbart att vara vuxen!
Det behöver inte vara roligare än att njuta av att skrota runt i hemmet och trädgården, fixa och dona. Det viktiga är att man mår bra.
Idag kom jag på en tanke jag hade förut, nämligen att jag inte kunde förstå att folk inte passar på att dricka när det är fredag och lördag. ”Hur kan man slösa bort sånna dagar med att inte dricka”
Jag undrade verkligen det! Helt galet! Tänkte inte för en sekund att det var jag som var konstig utan att det var den som inte drack dessa två dagar som var det.

Invanda mönster och tankebanor som aldrig reflekteras över är farligt. Tänk så många tankebanor och mönster vi alla fastnar i som begränsar oss. Det är intressant att omvärdera. Jag tycker det är intressant att ändra på mina mönster i mycket och att utvecklas.

Mönster att ändra kan tex. vara:
-Jag kan inte åka till affären i dessa kläder och utan smink.
Varför då?

-Jag kan inte resa iväg ensam.
Varför då?

-Jag kan inte sitta på ett fik ensam.
Varför då?

-Jag måste ha ett städat hem, där allt är på sin plats trots att jag knappt orkar gå på benen för jag är så trött så ska det vara städat.
Varför då?

Jag försöker så ofta jag kan och orkar ifrågasätta mig själv när jag gör något, om det är en gammal tankebana som jag vill bryta eller inte. Idag skulle jag till exempel hämta upp en vän och då tänkte jag, trots att jag egentligen inte hade tid, att ”ska jag inte ta med källsorteringen när jag ändå ska åka iväg, då slår jag två flugor i en smäll”
Detta är något jag försöker bryta, att jag ska tidseffektivisera så mycket som möjligt men det gör mig stressad och jag vill slippa stress så mycket jag kan.

Kram❤️

Profile picture for user Delfinen80

@Himmelellerhelvette Haha, relaterar och jag har Verkligen också tänkt tanken hur många gånger som helst ; varför dricker inte folk på helgerna och vad gör de istället 🤔 Samt konstaterat lika många gånger ; vilket tråkigt liv ! Ha , så fel jag haft ! Verkligen precis som du beskriver ett liksom helt skruvat tankemönster . Det är verkligen viktigt att tänka om och ifrågasätta sig själv och invanda mönster . Spännande !

Har också tänkt mycket kring hur jag i så många år och främst det senaste året vänt och vridit på varför jag inte mår bättre , varför jag mått dåligt och kommit fram till flera olika skäl /bottnar till mitt dåliga mående men aldrig har nån av dessa skäl varit alkoholen. Detta trots att jag KONSTATERAT att alkoholen har varit ett bekymmer , redan förra sommaren har jag en dagboksanteckning där jag konstaterat att jag är ”missbrukare ”. Och trots denna insikt så har liksom ändå inte den stora poletten om roten till problemet och därmed lösningen handlat om alkoholen . Att jag måste sluta alltså . Bara en jakt på att försöka kontrollera den . Och tankesättet om att kan jag kontrollera den så är det den som kan få mig att må bra . Nej men återigen ; så himla skönt att slippa det 🙏 Pratade med en person igår med nog liknande bakgrund och problematik som mig men som konstaterade att hen vill kunna kontrollera intaget från och med nu , inte lika ofta inte lika mycket . Jag lyssnade och var stöttande men inom mig tänkte jag ; när vi tappat kontrollen inte bara en gång utan flera så är det ju att försöka bekämpa ett krig själv att återta den där kontrollen. Men det sa jag inte . Det finns inget jag kan säga i det här läget som nån skulle lyssna på innan hen provat själv tror jag , jag hade absolut inte gjort det. Vem vet , hen kanske ändå inte är lika långt i kontrollförlusten/beroendet som jag varit och därför kommer det kanske lyckas men jag kände så igen mig i det där ”jävlar anamma ” -synsättet att nu får det vara nog , nu ska jag dricka kontrollerat , aldrig mer dricka så jag ser dubbelt eller får minnesluckor . Och så hände det ändå, och igen , och igen. Jag känner medlidande med mig själv för hur jag kämpade , hur jag skällde på mig själv , hur jag föraktade min dåliga karaktär och ja hela min personlighet . Aldrig mer igen , aldrig mer vill jag dit .

Tacksam för vad jag är idag🩷🙏

Profile picture for user Andrahalvlek

@Delfinen80 Jag tänkte också så. Vad GÖR man en fredagkväll om man inte dricker? I början var helgerna aplånga, allra helst som jag vaknade i ottan. Kvällstrött och morgonpigg blev jag av nykterheten. Det har dock bättrat på sig med tiden, nu kan jag vara vaken längre än till kl 22, om jag vill, och jag kan sova till kl 9.

I början av nykterheten känner man sig nästan lite nyfrälst. Man har knäckt koden! Man vill helst berätta för alla, men man litar inte på att de ska reagera positivt så man avvaktar lite. Smyger ut infon i lämpliga portioner. De som reagerar negativt har i princip alltid problem själva. De som reagerar positivt är genuint glada för ens skull - och de relationerna är värda att vårda.

Och precis som du säger, det finns ingen mening med att försöka snacka en vän, släkting eller bekant till rätta om man upplever att de dricker för mycket. De måste vilja själva. Man kan svara på frågor om de undrar, inte mer. Och alla måste själv uppleva nykterheten för att verkligen förstå. Det spelar ingen roll vad någon säger eller skriver, man måste uppleva skillnaden själv.

Det är som ett trolleritrick som man har fått förklarat för sig. ”Linan går därifrån, och där är det en fallucka” osv. När man väl sett hur trolleritricket går till, hur blåsta publiken faktiskt blir, så kan det inte bli osett igen.

Vi tillhör en liten exklusiv skara. The Sober Club. De upplysta. De som går före. Raka i ryggen.

Kram 🐘

Profile picture for user Delfinen80

@Andrahalvlek Som ett trolleritrick - så träffsäker beskrivning 🙏! ”Aha var det SÅ enkelt !” , nja så enkelt var det ju faktiskt inte alls för de där falluckorna - fasen vad ont det gjort alltså 😢 💔
Jag är stolt över att numera ingå i den skaran , stolt och ödmjuk ! Stolt över mig själv och ödmjuk nog att inte pracka på andra människor vad och hur de skulle må bäst.

Kram 🐬🩵

Profile picture for user Delfinen80

Godkväll ! Går mot en helg där jag ska resa iväg en weekend innehållande shopping , stadsturer, museum och restauranger . Ikväll kom inbjudan om en fördrink innan restaurangbesök och det kändes bra för mig att ”förekomma /förvarna ” eller kanske rätt och slätt informera om att jag sen ett tag inte dricker alkohol men att jag gärna tar något alkoholfritt 😀 Svaret kom fort om att det alternativet finns och än om det är självklart kan man tycka så kändes det gott för mig. Utgår från ändå att jag får frågorna i helgen om varför /varför inte kring alkoholen men jag är beredd med mitt lugna och avdramatiserade svar på det; jag mår bäst av att inte dricka. För så är det. Har försökt rannsaka mig själv inför helgen då jag kommer att vistas i miljöer och med människor som förknippas med alkoholen och kanske framförallt mina mer positiva upplevelser av alkohol ; avslappnande , roligt , mysigt och oftast inte För mycket dvs inte sammankopplat med ångest/ minnesluckor . Men , hur mycket jag än pressat mig själv så känner jag uppriktigt ; nej jag är inte sugen. Ett eller två glas skulle inte göra mig mer avslappnad , gladare , mer i mysig stämning än vad jag kan framkalla eller känna av att bara vara jag. Jag blir lugnare utan och slippa tänka tanken om hur mycket eller lite jag kan dricka . Cola zero och alkoholfritt kan däremot dricka hur mycket jag vill utan att bli det minsta personlighetsförändrad .

Två månaders nykterhet om 6 dagar. Ja jag är stolt 😀

Kram till er alla 🥰

Profile picture for user erivan

@Delfinen80 grattis till snart 2 månader❤️Helt rätt att föregå och meddela att du vill ha alkoholfritt alternativ. Är nog bra med att du har strategi för hur du ska tacka nej, antar att det blir en del undringar. Och jag håller med om att 1 eller 2 glas varken gör till eller ifrån. Jag har alltid tyckt antingen dricka så man känner nåt eller också kan det vara. Det säger väl allt om mina problem. Och du ska vara väldigt stolt, gör stark👍❤️ Hoppas du får en kanonhelg!!! Kram

Profile picture for user Delfinen80

Hej på er alla ! Har haft en fin weekend med mitt äldsta barn i huvudstaden , middagar , shopping osv . Har både haft sug och inte haft sug efter alkohol i helgen som gått . En del av mig känner en stolthet över att jag står över , att jag hela tiden är med och också kommer ihåg dagen efter precis alla samtal och vad vi gjort , var vi varit . En annan del av mig kan ”sörja ” att jag inte dricker , dricka som ”vanligt ” folk! Jag har beställt alkoholfria alternativ och i de miljöer och bland de människor vi befunnit oss med så har det känts i huvudet ungefär som att jag skulle ha druckit några enheter , det sociala runt en smittar liksom och det är ju härligt . MEN igår när det bara var jag och dottern så slog det mig att det här är första gången hon och jag gör något helt eget tillsammans på det här sättet sen hon blev vuxen på riktigt , och hon dricker i min närvaro . Och då dricker inte jag . Hon är en uppriktig person och jag är också frågvis och med den kombon så kunde hon berätta att det kändes lite trist att jag inte drack . Vi kunde också prata om att om jag gjort det hade jag antagligen blivit mer trött och också fortare under kvällen och det hade gjort att vi inte kunnat /jag hade velat göra lika mycket som vi gjort denna helg . Jag kunde också berätta lite mer ingående för henne om ångest jag fått av alkohol , inte när jag bara druckit ett par glas men över det. Hon sa att min ångest antagligen bara sitter i huvudet och då kunde vi skratta lite åt det eftersom hon också lidit mycket av ångest och … det är ju själva grejen med ångest också på något sätt . Nu blev det omvända roller att hon skulle så att säga lugna mig . Hon undrade också om jag tänkte på att andra kanske skulle tro att jag var alkoholist när jag inte drack . Det säger något om dels hennes bild av alkoholism och också bilden av mitt drickande , alltså att jag inte skulle ha såna problem . Jag sa att jag är orolig för att jag kan utveckla alkoholism och att alkoholism inte alltid handlar om att du är helt utslagen som människa . Mantrat inför henne men också andra i helgen har varit att jag mår bättre utan. Vilket ju stämmer . Samtidigt som jag kan känna att jag hade önskat att jag som sagt kunde ”dricka som vanligt folk” och kunnat ta ett eller ett par glas tillsammans med henne en sån här helg . Eller nån kommande festlig middag nån gång i en framtid med vänner .

Känns som ett svamligt inlägg det här men är det nånstans jag känner att jag kan det så är det här inne 🙏

Jag känner å ena sidan att jag mår så bra utan och å andra sidan har tankarna om att kunna dricka måttligt smugit sig på senaste tid . Ser själv hur skruvat det ser ut när jag formulerar det och med tanke på alla vinster jag sett av alkoholfritt och alla nackdelar jag sett med alkohol för min del . Tror dock att helgen spelat in kring dessa tankar då jag Vet att helgen , om jag hade druckit , innehållit just en sån nivå av måtta . Jag hade stannat vid tre högst fyra glas utspritt över en kväll , hade inte velat tappa kontrollen när jag och dottern varit ensamma … å andra sidan så har jag lika många gånger tänkt att jag faktiskt inte vet det , det är väl just när man tänker att man har kontroll som det spårar och så slår det en igen att ; jag kan inte styra över det här .

Skulle så gärna vilja säga uppriktigt att jag är stolt över mig själv efter denna helg som genomgående kört på alkoholfritt men utan att avstå både middagar , fördrinkar och rätt sena ute kvällar , har haft i glaset men inget med alkohol. Och ändå så känner jag mig lite låg , över det jag beskrivit ovan.

Analyser tack 🙏😉😅 Blir galen , borde bara vara stolt stolt stolt och stark när det snart gått två månader och så kommer tvivlet nu 😳

Profile picture for user erivan

@Delfinen80 Hej! Vad härligt det låter, en helg med dottern!!!Du är fantastisk med dina inlägg, så klok och insiktsfull❤️jag kan känna likadant, att det vore gott att unna sig lite ibland vid särskilda tillfällen. Jag tror, givetvis i vilken grad man har konsumerat, att man efter ett långt uppehåll kan lära sig att dricka mer kontrollerat. Men det kanske är vad jag hoppas på, inte verklighet. Hur som helst är du skitduktig som pratar med dina barn om ditt ställningstagande Man är säkert väldigt olika, en del klarar att gå tillbaka o dricka mer måttligt andra klarar det inte. Ursäkta svamlet men tankarna bara kom. Ha det gött❤️❤️❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Delfinen80 Så mysig helg!
Jag förstår att det svamlar tankar i huvudet på dig. Låt dom snurra på. Det är inget du behöver ta i tu med nu. Tror det är helt normala tankar efter den tid du har nu. Vänta ut processen. Du vet att du inte vågar/vill bryta nykterheten nu. Låt det andra ligga på framtiden.
Låt dig läka, låt processen ha sin gång.
Jag var så nyfiken på hur livet skulle bli, det blev bättre efter tre månader, sedan ville jag ha det ännu bättre så la till tre månader, ville ha det ännu bättre och la till tre månader. Det är det bästa jag gjort. Först efter nio månader började det på riktigt landa i mig att jag kanske aldrig mer vill dricka, kort efter det viste jag definitivt att jag aldrig mer vill dricka. Stressa inte fram tankar om aldrig mer, det går inte tror jag, det behöver gro, som ett frö som växer sakta.
Alla tankar du har är normala, beroendedelen av din hjärna vill ha uppmärksamhet och argumentera för sin sak.
Att du känner dig lite vilsen är normalt. Jag var jätte vilsen efter sex månader när jag skulle på resa med vänner en vecka, alla drack och jag viste inte på vilket ben jag skulle stå. Man är lite som Bambi på hal is men man blir mer och mer stabil. Du gör ett fantastiskt bra jobb!
Ha tillit till processen❤️

Kram

Profile picture for user Delfinen80

@erivan Jag är så glad att du vill säga något om det jag skriver om 🙏 Jag tror väl att det är den här jäkla alkohol-jävulen som är och stör mig och vill påtala - igen - hur tråkig jag är och kommer att ha om jag aldrig mer dricker … därför jag är mer svag för att tänka att måttlighets -drickande ändå kanske kan vara nåt för mig 😕 fast jag egentligen inte tror på det . För mig alltså .

Jag är också glad över samtalen jag har med barnen , jag gläds samtidigt som jag blir lite ledsen . Vi skulle aldrig haft samtalen om jag inte hade haft mina problem . Då hade alkohol varit en icke -fråga .

Fint att du säger att du tycker jag är klok och insiktsfull - känner mig långt från det en dag som denna så dina ord värmer extra🩷

Profile picture for user Amanda L

@Delfinen. Just dessa funderingar leder dig framåt. Vem vill jag vara, hur vill jag leva. Vilken plats har alkoholen i mitt liv? Det är en del av processen som du är i. Jag tycker inte heller att du behöver ha bråttom. Allt kommer att klarna med tiden. Bara du ger dig själv den tiden. ❤️🥰

Profile picture for user Delfinen80

@Himmelellerhelvette Det är så otroligt skönt och befriande att läsa det du skriver . Jag har själv flera gånger tänkt ”jag kommer i alla fall inte bryta något innan det gått tre månader ” och det har varit en hjälpsam och vilsam tanke . Så jag kanske är något på spåren så som du och också andra beskriver . Att tänka ”aldrig mer ” då tar jag in ALLT och det blir för övermäktigt så att säga . En dag i taget eller ett tillfälle i taget . Allt kan inte kännas rosenskimrande hela tiden av att vara nykter , det är ju också rimligt . Att jag skulle få en slags kick varje gång jag tog ett alkoholfritt alternativ och känna mig som en sån jäkla bra person , det är väl något orimligt . Sen var livet med alkohol långt ifrån rosenskimrande ska jag ju verkligen komma ihåg . Att beroende-delen i mig vill ha uppmärksamhet - vilken bra liknelse 😄 Så är det verkligen ! Som en tjatig unge 🙄

Som Bambi på hal is - ja men verkligen ! Ibland flyter det bara på och så plötsligt vurpar man , det var väl vad som hände i helgen både att det flöt på och vurpade . Inte som i att jag drack men tankarna . Just det , fick också frågan inte en utan två olika gånger om att smaka på bubbel jag sa nej tack (inte svårt ) och jag kunde också uttala det självklara ; jag har druckit tillräckligt med bubbel . Jag vet exakt hur jag skulle känna , inte smakerna utan enbart alkoholen . Därför ska jag inte smaka på en droppe .

Tre månader till att börja med. Jag ska inte bryta nån nykterhet .

Tack 🙏

Profile picture for user vår2022

@Delfinen80 Jag tänker att man sätts på prov om man inte är helt övertygad om att man gör rätt, med all rätt tänker jag. Att bara köra på utan att reflektera över vart man är på väg och om man kör i rätt riktning. Man underskattar velandet i beslutsprocessen, man kan besluta något och ändra sig. Velandet är ett steg mot att fatta ett bra beslut som man kan leva med och stå för.

Jag tänker också på kognitiv dissonans, kluvet tänkande, två motsträviga värderingar eller ideér som skapar en inre konflikt. Viljestyrkan och motivationen mattas av och rädslan för att missa något kan dyka upp och ta över.

Jag tänker att ångest är en signal om att mina verktyg inte räcker för att hantera en given situation. Att det är en signal till mig som vill uppmärksamma att det är något som inte står rätt till. En signal om att jag bör undersöka vad det är som stör mig och försöka reda ut det för att skapa lugn igen.

Kanske ska du gå tillbaka till vad det var som gjorde att du ville du sluta dricka? Inte med de glasögonen du har idag efter en tids nykterhet, utan som det var där och då. Skönja sanningen om om hur det var, hur ditt drickande såg ut och varför det var ett problem. Fick du kämpa med att inte dricka för mycket? Hade du mycket inre samtal om ditt drickande? Eller överdrev du dina problem? Var det aldrig något problem egentligen? Var ångesten egentligen inte så stor?

Dit uppmärksamheten går, sker tillväxt. De tankar man uppmärksammar, de växer i tillväxt. Det är därför bra att du reflekterar över dina tankar, vart du vill gå och vad som är viktigt för dig. Hur du vill att ditt liv ska se ut. Är alkohol något som kommer att störa ditt liv eller inte? Kan du hantera alkohol på ett bra sätt? Vad är värt i ditt liv? Jag tror att det måste finnas ett värde i det man gör för att man ska vilja göra det.

För att reda ut dina tankar och din värden är det nog bra att du ger det lite mer tid. Att du är uthållig tills du säkert vet vad du vill. Hjärnan behöver lite mer tid för att återhämta sig och komma i balans igen, så att man kan vara säker på att det inte är alkoholdjävulen som stökar. Den jäveln kan man inte lita ett dugg på, det enda den vill är att dricka.

Lite analys från mig😁. Ha en fin måndag!❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag tänker att jag inte ska börja dricka ”inom överskådlig framtid”. I början tog jag en månad i taget. Gjorde en utvärdering efter varje månad. Hur känns det? Hur mår jag? Hur svårt är det? Okej, jag kör en månad till. Att man säger tre månader inledningsvis beror på att så mycket förändras i ens tänk under de första tre månaderna. Efter tre månader upplever man enorma fördelar. Likadant efter 6 mån, 9 mån, 12 mån. Och år 2 är magiskt! Då är allt det jobbiga borta och man kan bara casha in fördelar.

Men livet blir förstås ingen räkmacka för att man slutar dricka. Skit händer, men man är bättre byxad att hantera det och man blir mer chill till det mesta. Oroar sig inte så mycket. Men man får jobba på sin acceptans, den kommer inte helt gratis. This too shall pass.

Kram 🐘

Profile picture for user Delfinen80

@vår2022 Jag är så tacksam för att du analyserar 🙏 Jag är lika delar lättad och stolt över att inte ha druckit i helgen (kanske inte framgick , eller så är det så att jag idag måndag har fått lite mer reda på känslor och tankar 😉) som att jag kände den där sorgen eller vad jag ska säga . Jag är mycket i tankarna fortfarande om att spela hela filmen och det gör att jag som sagt inte ens vlll smaka en droppe . Jag är också helt på ditt tanke -spår om att ge det mer tid och att lägga också helgen i min minnesbank av erfarenheter kring det här. Vad är sorg över att inte kunna dricka och vad är sorg över att jag fick problem ? Jag tänker att det finns en skillnad i det. Idag tänker jag att lättnaden, glädjen och tacksamheten över att jag inte behövde dricka i helgen är klart övervägande 😀🙏 Jag har haft mycket roligt och jag har Varit rolig utan alkohol. Kanske tack vare att jag inte druckit alls .

Tack för att du finns 🩷

Profile picture for user Delfinen80

@Andrahalvlek Det låter betryggande 🥰🙏 Det är så himla intressant detta också , tycker jag . Att få följa sig själv och också att jag snart är vid två månader - det hade jag aldrig trott för några månader sen om mig själv 😀 💪

Profile picture for user Se klart

Gå långsamt. En dag i taget när tankarna kommer om huruvida aldrig mer är en rimlighet.
Ge allting tid att komma ikapp.
Och så kan du läsa dina första inlägg här- det brukar hjälpa! Minnas varför man en dag klev in här.
Relationen med barn - stora eller små- ät ALDRIG hjälpta av alkohol. Man ska ha vuxenhatt på sig när man umgås med sina ungar. Vara grundad och autentisk. Inget annat. Det hindrar inte att man kan ha det roligt ihop. Skratta mycket. Orka upp på morgonen och ta ett dopp eller dricka kaffe och prata länge vid frukosten. Du kommer att se! 💕

Profile picture for user Delfinen80

@Se klart Du har helt rätt . Känner mig lite skamsen nu av tanken på att jag dels tyckt synd om mitt barn för att jag inte drack (?) men känner också tacksamhet och lättnad för att du sätter fingret på precis det jag innerst inne känner och vet . Nej, varken små eller stora barn mår bättre av att jag dricker alkohol. Punkt . Och roligt har vi haft ! Djupa samtal har vi haft . Finns inget i mig som blir roligare eller härligare av alkohol.
Tack för dina ord 💕

Profile picture for user Delfinen80

@Amanda L Åh vad fint att vara saknad 🙏🥰 Tack! Det känns som att det går bra , i onsdags firade jag två månader som nykter , idag går jag in i 10:e helgen utan alkohol 🥳 Förra helgen , och de inlägg jag gjorde kopplad till den , känns både avlägset och främmande och ändå nära . Jag tror det behövdes , nån känsla av att smekmånaden är över , att det här är ett verkligt beslut och med det kommer konsekvenser t ex att jag inte ens dricker ETT glas bubbel med någon eller heller inte smakar ens på alkohol. En känsla av sorg men blandat med stolthet också . Svårt att sätta fingret på riktigt alla känslor 🤔 Jag hade en otroligt fin helg förra helgen men samtidigt blev jag trött av allt vi gjorde och alla känslor . Trötthet för mig innebär grubbel . Vilket jag förut löst med alkohol (vilket gjort mig ännu mer trött och än mer grubblig och dessutom ångestfylld ). Såklart . Denna vecka har gått i en rasande fart med mycket på jobb och privat och fredags -känslan idag är skön och välkommen. Tänker och reflekterar över att jag brutit vanan med alkohol kopplat till helgerna . Känns liksom främmande att jag skulle ligga här i soffan och sippa på alkohol, stressigt också då jag så fort jag druckit ett halvt glas skulle börja räkna på hur mycket jag har kvar , hur mycket mer jag kan dricka . Så himla skönt att slippa .

Sen några veckor tillbaka har min man brutit sin alkoholvana också . Han har druckit en eller två små burkar öl nån av helgdagarna , eller ingenting alls . Det känns betydligt lugnare och mer harmoniskt mellan oss .

Samtidigt … jag HAR i ärlighetens namn den senaste veckan funderat mer på en framtid som kanske kanske kan innehålla alkohol . Undrar om det är förra helgen som stökar till det ? Mina tankar kring framtida alkohol är konkret ; speciella tillfällen , aldrig överskrida det som är det rekommenderade inom måttfullhet , aldrig i närvaro av barnen … Ja ni hör ju, eller ser ju snarare vad jag skriver. Jag antar att det är den här förbannade alkohol -jävulen som viskar och pockar och jag SKÄMS över att skriva de här raderna för jag ”borde veta bättre ”… Fast samtidigt så vill jag kunna vara ärlig och uppriktig här inne.

Hursomhelst ; jag är HELT inställd på att det är vanligt att de här tankarna och känslorna kommer och en annan sak jag håller stenhårt i är att nå tre månader innan jag överhuvudtaget fattar några beslut . Det känns tryggt på nåt vis . Två månader avklarade , en månad till. Sen ska en ordentlig utvärdering göras .

Ha en fin kväll alla 💕

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Delfinen80 Det är helt normala tankar som beroendedelen i hjärnan förhandlar om. Jag sa till mig själv att jag inte ska dricka nu, jag vill må bättre först. Jag sköt sedan fram tillfället för när jag skulle få dricka hela tiden för jag ville få större distans till alkoholen först så jag inte ramlade tillbaka på ruta ett. Jag sköt fram till jul men när julen kom var det förtidigt, ville må bättre. Sköt fram till våren, våren kom och jag ville må bättre. Filmen var så tydlig fortfarande och jag var livrädd att hamna tillbaka till ruta ett. Sköt fram till sommaren, sommaren kom och jag kom till insikt med att jag inte vill dricka. Vill inte göra något för att sabba det jag hade byggt upp med mig själv och jag ville inte dricka. Under sommaren var jag rädd för alkohol och lyssnade massor på alkispodden. Jag har nu läst 5 böcker om beroende och jag tror inte det finns en chans för mig att någonsin kunna dricka ett halvt glas ens, då väcker jag beroendedelen i hjärnan.

Men tanken om att vid speciella tillfällen kunna tacka ja till ett glas champagne fanns kvar länge.

Ju mer tiden går och man bygger upp sitt liv på ett nytt sätt så kommer man längre och längre ifrån tanken om att dricka.

Kram❤️

Profile picture for user Amanda L

@Delfinen80 Alkoholberoendet låter alltid rimligt och förnuftigt .
Nog skulle du kunna glra si elker så?
Det som är bra med att tiden går är att hjärnan återställs, suget försvinner allt mer. För det ÄR ju ett sug så länge man funderar över alkoholen.
Jag minns också den dör känslan av sorg, den har helt försvunnit nu.
Jag vet att det låter konstigt, men en dag kan du inte riktigt förstå den där upptagenheten kring alkohol.
Du kommer inte att tänka på det längre och då är det inte särskilt viktigt att börja dricka igen. Även om du (såklart) tänker att det bara ska vara måttfullt.
Jag är inte så säker på att det händer just vid tre månader. Det kan ta fyra eller fem, så ha inte bråttom. Kanske du känner att du faktiskt kan ha ett bra och rikt liv utan alkoholen och då är det ju dumt att chansa…
Idag var jag på en konsert där det såldes vin både före och i paus. Jag drack nån slags citronöl, som faktiskt var god och noll procent.
Kände ingen som helst lust eller sorg över att jag inte drack vin.
Inte en yttepytte….tänkte inte ens på det förrän nu…😀 Så saker förändras verkligen med tiden.
👍❤️

Profile picture for user Se klart

Jag tänker ibland att otrohet kan föras med alkolberoende då jag har erfarenhet av båda.
Om man tänker att man är otrogen bara nån gång ibland- så begår man våld på sig, sitt äktenskap och framförallt förtroendet med den man älskar (sin man:partner tänker jag på nu).
Att vara ”bara lite” otrogen (det kan man vara) tänker man- det är inte så farligt och det påverkar inte mitt liv i övrigt.
Men det gör det.
Att den relation man lever i- skulle växa och utvecklas- det förstår man ju att det är en contradiction of terms.
För MIG (men förstås inte för alla) är ett måttligt drickande en sorts sporadisk otrohet - för jag missar de otroliga och omvälvande förändringar i livet som nykterhet- eller trohet. Kan innebära.
Drickande- lite eller då och då (för oss tidigare missbrukare alltså) är farlig materia. För vi har som tappade maskor i den där stickningen och rätt var det är- livskris eller sjukdom- eller livets smärta eller livets motgångar. Då krokar man i den tappade maskan ock drar.
Som alla kloka skrivet här- så behöver tankar komma och gå, men ge den här resan tid och låt nykterheten får en chans att inte bara kamma sig utan också excwllera på sitt jobb. Kram
Ps. Väcktes av halsbränna därav denna udda tid…

Profile picture for user Delfinen80

Tack alla kloka och fina för era kommentarer 🙏 Det känns tryggt att ta del av era ord , era erfarenheter. Jag tycker att ha tre månader som första delmål eller utvärderings -tillfälle känns bra och jag har också en liten plan om att fortsätta nykterheten några månader till för att se hur jag börjar må… nyfikenheten tar över ☺️ Vaknade imorse med en känsla av stor tacksamhet över att jag inte dricker , att jag får möjlighet till återhämtning som är just det jag behöver nu , att jag är klar i huvudet och att hela jag får vila från skam ångest panik ledsamhet som annars alkoholen framkallar såhär dagen efter . Visst är det då intressant att jag ändå kan romantisera ett glas champagne vid speciella tillfällen i en slags avlägsen framtid ? Det är ju inte ETT glas jag skulle vilja ha vid dessa speciella , då kan jag lika gärna avstå . Det är flera glas , kunna släppa på kontrollen med förhoppningen om den härliga känslan av kärleks-möte med alkoholen ! Intressant om jämförelsen med otrohet . Tror det sätter fingret på något . Ska fundera vidare på den jämförelsen 😊

De här tankarna om alkohol i en framtid , den uppblåsta romantiserade bilden av att jag skulle kunna bli en måttlighetsdrickare (haha ) skulle jag kunna se som ett bakslag , som ett steg bakåt liksom. Men jag tänker ändå att jag tagit så stora steg framåt ! Jag saknar inte alkoholen på helgerna , det känns inte tomt längre som det gjorde i början . Det känns befriande att slippa . Jag känner ingen tomhet när grannarna satt med vin på en mysig uteplats igår , jag är inte upptagen av kommande julbord med kollegorna där de flesta var upptagna av hur vi alla skulle ta oss dit för att så många som möjligt skulle kunna dricka alkohol. Jag är glad och tacksam över att slippa så att säga .

Så, flera steg framåt sammanfattningsvis ☺️ Jag känner mindre skam och ångest , min självkänsla och självförtroende har ökat sen i somras då jag sa hejdå till alkoholen.

Kram på er alla 😍

Profile picture for user Delfinen80

Fortsätta med nykterheten några månader i taget menade jag , utifrån var jag är i processen kan jag inte intala mig än ”aldrig mer ” men jag kan gott säga att jag tar det här först tre månader , sen fram till jul, sen tre månader till… osv .

Profile picture for user Andrahalvlek

@Delfinen80 Varje månad gjorde jag en utvärdering i början. ”Hur känns det? Hur mår jag? Jag kör en månad till.” Efter några månader, då jag kände tydliga fördelar kicka in för varje månad, började jag tänka att jag inte ska dricka inom överskådlig framtid. Det var så mycket jag kunde lova mig själv och andra.

Det är som när man står inför prästen och ska säga ja till varandra. Ingen tror där och då att man ska skiljas och bli dödens ovänner inom några år. Där och då känns det toppen! Men en relation precis som nykterheten kräver lite arbete. Man måste gå till botten med orsakerna till att man drack - och göra något åt de orsakerna.

För mig var alkoholen både startgas och fartdämpare. Jag behöver en bättre balans i mitt liv, varje dag, för att skapa en hållbar tillvaro. Inte rusa från än det ena till det andra. Jag behövde mer rutiner, mer sömn och vila. Jag har insett att det är ytterst lite som man faktiskt måste göra, och jag kämpar varje dag för att leva mer självsnällt.

Alkoholen är för mig en ungdomsförälskelse som fick mig att gå över gränser som stred mot mina egna värderingar. Jag begick våld på mig själv och min destruktiva älskare begick våld mot mig. Jag vet att jag mår mycket bättre utan min ungdomsförälskelse. Då och då minns jag vår tid ihop och sörjer att det inte blev som jag hade tänkt. Men jag är aldrig längre frestad att gå tillbaka. Been there done that.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Delfinen80 ”När spriten kom in flög resten av livet ut” säger författaren Emma Hamberg om en vän i ett sommarprat. Jag har skrivit ned dessa rader i anteckningar i min mobil. Jag har många citat och meningar i mobilen som tar tag i mig och som jag återvänder till då och då. Det är precis så det har varit för mig, så påverkar ett endaste litet glas mig, resten av livet flyger ut när alkoholen ska in i min kropp. Likadant med detta som jag hört en psykolog säga; Det man underskattar i beslutsprocessen är velandet. I själva verket är velandet ett steg mot att fatta ett bra beslut som man kan leva med och stå för. Man kan bestämma något, man kan ändra sig och bestämma något nytt igen. Din romantiserade bild om måttlighetsdrickare är det jag tänker på. Lite som brainstorming, alla idéer och tankar får komma upp, de behöver få prövas, i tankarna. Tas upp på ytan och sättas ord på. Sålla och prioritera vad som kan vara möjligt och en bra väg. Verklighetprövas, spela hela filmen och se hur den slutar. Låta nykterhetsprocessen ta tid innan beslut tas, för hjärnan måste vara helt i balans och återhämtad för att beslut ska vara kloka och hållbara. Inte påverkade av alkoholdjävulen. Sen är tankens makt stor. De tankar vi fokuserar på, de ökar i styrka och omfång, såväl positiva som negativa tankar och de genererar känslor därefter. Har man tankar och önskan om att dricka efter ett tags nykterhet, då ökar styrkan i dessa tankar. Det kan leda till ambivalens och kognitiv dissonans, ett kluvet tänkande och inre konflikt. Man både vill och inte vill dricka. Då gäller att någonstans få ihop denna kluvenhet och velandet till en tanke, som blir ett bra beslut som man kan leva med och stå för😁.

Ha en fin lördag, du kämpar på så bra!❤️

Profile picture for user Delfinen80

@vår2022 Tack 🙏 Jag inser nog själv men blir än mer stärkt av att de här tankarna och känslorna , de hör till. Det är en del i processen, jag får acceptera det och liksom flyta med . Därför är några månader i taget en behaglig tanke . Inte som i att ”nu har det gått en månad och nu får jag äntligen dricka ” utan som i att jag gör det här i etapper så att säga . Tänkte faktiskt alldeles nyss att nu är det höst och jag har inte druckit sen i somras . Snart (i de norra delarna där jag bor i alla fall ) är det vinter och då har jag upplevt två årstider som nykter … vad spännande om jag skulle få uppleva fyra olika årstider utan alkohol det blir ju ett år 🥰 Utan att bestämma något ! Men tankarna är härliga och fina 🩷

Profile picture for user vår2022

@Delfinen80 Ja, det finns en tjusning i att uppleva alla årstider nykter😁. Mycket av det man skriver och pratar om är lite på repeat och mycket inser och tänker man själv. Det är ändå bra för man påminns och man kan även få syn på en ny vinkel i det. Lite ältande kan det bli, ha ha😂. Låter så härligt att bo norröver, jag bor i Mellansverige. Tycker om Norrland skog och fjäll och mer vinter. Ha det gott!❤️

Profile picture for user Delfinen80

@vår2022 Ja verkligen på repeat och jag känner dels att jag ältar här inne och med mig själv men också att jag är så motsägelsefull i ”jag kan inte hantera alkohol , måste helt bryta ” och en massa skäl till det och så sen kommer ”men jag kanske i en framtid kan dricka .. lite grand.. ” som om man hade kluvna personligheter som pratar och diskuterar med varandra 😅 Och det är väl just det , när den nyktra pratar med beroende -delen. Ja herregud , man får aldrig tråkigt i alla fall 😉

Ja Norrland är fint än om vintern kan kännas väldigt väldigt lång 🙃😅

🍂🍁💕

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Delfinen80 Där slog du huvudet på spiken! Ett glas champagne! Det var en tanke jag hade som strategi under väldigt många månader, nämligen att när jag tänkte att jag ville dricka ett glas alkohol så frågade jag mig själv och begärde att jag skulle svara ärligt på om det var ett glas jag ville ha. Svaret blev alltid NEJ! Jag vill ha många!
Så jag tänkte att om jag helt ärligt kan svara -Ja! Jag vill bara ha ett glas! Då kan jag få det.
Det hände aldrig att jag kunde svara ja på den frågan och med tiden ville jag inte dricka alls utan är glad att slippa.

Processer, älskar processerna så här i efterhand! Dom är så uttänkta känns det som. Följer man dom så funkar dom men man får inte belöningen om man inte tar sig igenom dom. Jobbigt på vägen många gånger men det positiva med nykterheten överväger det negativa.

När man börjar få tankarna om -Det var inte så farligt!
Då ska man plocka fram sin lista på allt som man vet var skit innan man slutade dricka.

Kram❤️

Profile picture for user Delfinen80

@Himmelellerhelvette Jag märker hur jag försöker lura mig själv på ett sätt , i den del av processen jag är i just nu , att just tänka en framtid av speciella tillfällen, ett glas , aldrig berusad osv osv. Svävande påståenden. Så viktigt och avgörande för mig att reflektera ärligt om det! Skönt att höra att jag inte är ensam och det låter som en bra strategi att ok:a det för sig själv den dagen ett glas och inte mer - kanske till och med ett halvt och sen låta det vara /hälla bort det - känns rimligt. Det kommer nämligen ALDRIG att kännas rimligt för mig. Jag skulle vara en annan person , en person som inte har beroendet i sig. Som är nöjd med ett glas . Som är nöjd med att dricka alkohol en gång var tredje månad och lika gärna kunna hoppa över det den gången för den delen . Som inte är upptagen av tankarna på alkohol dagarna igenom. Den personen är jag inte och kommer aldrig att bli . Då vore jag inte jag .

Jag har inte kommit till tankarna (än?) om att ”så farligt var det inte ” för så farligt som det var och också hade kunnat bli , men mer farligt , det minns jag alltför tydligt . Tror därför att bilden av måttlighet tornar upp som ett allternativ till det som varit . Vilket väl är en variant av ”äh så farligt var det inte ” och förresten så har jag också tänkt att jag inte hann bli ALLTFÖR illa däran. Jämför mig också har jag märkt senare tid med andra som varit /är rätt lik mig i alkohol - risbruket men personerna i fråga har inte helt slutat utan kämpar på med måttligheten . Går väl i och för sig varierat ska ju också kommas ihåg .

Jag undrar hur fort jag hade återgått till att dricka om inte detta forum funnits ? Om än jag inte skriver dagligen så går jag in och läser och kikar in dagligen . Det har blivit min livboj , ankare , basen att hålla mig runt både när det flyter på och när det stormar rejält kring mig ☺️🩷

Jag fortsätter guppa med i den här resan och med alla delar i processen 🚤 Tack alla för att ni finns , ni är bäst 🙏💕