@Delfinen80 Det är intressant med tankarna som man kan ha kring sitt tidigare drickande, hur lätt det ändå kan vara att ”glömma” hur det verkligen var efter ett tags nykterhet. Vid tidigare nerdragningsförsök och små uppehåll, har det gått väldigt snabbt att tänka, ”så farligt var det ändå inte och nu ska jag dricka normalt igen”. Vilket aldrig lyckades.

Denna gång har jag verkligen förstått, insett och tagit till mig att jag är beroende och jag kan inte dricka, hantera alkohol. Kanske skulle jag kunna klara det ett tag med starka restriktioner, ständigt tänka på hur mycket och när jag får dricka, men tror inte det någonsin skulle hålla i längden. Och all den energin och tankarna som skulle vara upptagna av detta. Då skulle alkohol vara en del av mitt liv och få så oerhört mycket utrymme i mina tankar och planerande för att kunna dricka ”måttligt”. Som en konstgjord andning för att kunna vara ”normal” och ”dricka och fira som alla andra”. Det skulle inte vara att leva i sanning för mig. Jag skulle aldrig kunna slappna av och njuta, för jag skulle hela tiden få passa mig själv att inte dricka för mycket. Hur skulle jag kunna bli tillgänglig för andra då, när jag skulle vara så fokuserad på mitt drickande i mina tankar.

Min sanning är att jag är beroende och jag kan inte dricka alkohol utan att sätta igång min beroendehjärna. Att dricka måttligt skulle vara att underhålla beroendet med strypt tillgång och hela tiden kämpa mot att beroendet ska blossa ut i full fart. Den kraften är för stor och jag skulle bli besegrad förr eller senare. Jag inser att denna kraft är övermäktig precis som naturkatastrofer, ett vulkanutbrott, det är inget jag kan rå på eller förhindra. Efter nästan två år på detta forum har jag även fått se det ske så många gånger. Man ”tror” att man kan rå på denna kraft, efter ett tags nykterhet då man börjar ”glömma”. Det som även är tufft när man börjar om från ruta 1 igen, är att det blir allt svårare för varje gång att komma tillbaka. Så man ska inte underskatta alkoholdjävulen och beroendets djävulska kraft. Skillnaden mot en svår sjukdom som det kan krävas massor av mediciner mot för att kunna leva ett liv, är att vid alkoholberoende räcker det med att ta bort medicinen/alkohol för att få bort symptom och risker för massor av sjukdomar och kunna leva ett riktigt gott liv. Faktiskt ett så mycket bättre, friskare och hälsosammare liv från alla håll och kanter😁.

Ha en fin söndag!❤️

@Delfinen80 Jag hade heller inte klarat mig utan forumet. Man behöver gemenskapen med andra i samma situation som man kan bolla ärligt med om det som är så skambelagt. Det är här jag fick alla mina första insikter om hur beroende fungerar. Sedan har jag fortsatt läsa på själv och lyssnat på flera böcker som människor skrivit om sina beroenden. När jag lyssnat på de som pratar om att AA är det enda som funkar har jag blivit rädd för att missa något så jag har satt mig in i alla tolv stegen och försöker få med mig dom i min nykterhet. Jag känner inte att jag vill gå på AA som det ser ut just nu men att ta till mig vad de jobbar med på sig själva det vill jag ha med mig. Jag vill säkra upp på alla sätt jag hittar att inte falla tillbaka.

Jag har också jämfört mig och det har också med beroendedelen av hjärnan att göra. Ex.
-Jag har allt kvar i form av det yttre, jobb, familj, hus, ekonomi. =Inte alls som den eller den.
Men jag hade tappat allt inom mig, var som ett hål inom mig.

Att vårt fönster öppnades redan nu är något vi ska vara så tacksamma över. Andras fönster öppnas aldrig eller så har de gått så långt in i beroendet att de inte får den hjälp de behöver precis då deras fönster är öppet. Jag är så oändligt tacksam över att mitt fönster öppnades innan jag hade gått så långt att jag behövde söka hjälp för att klara mig ur beroendet. När min mamma sökt hjälp har svaret varit att hon inte är tillräckligt sjuk och därför bara fått öppenvård. Där hon ska klara sig själv på kvällar och helger. Det är omöjligt att klara det för en som är så djupt nere i sitt beroende.
Där är jag livrädd att hamna därför vågar jag inte annat än att fortsätta plugga nyktra fakta och läka mig själv både psykiskt, fysiskt och själsligt. Ett år är ingen garanti, inte ens 10år om man inte ständigt jobbar på sin hälsa på alla plan och man får aldrig glömma vart man varit därför behöver jag forumet för att dela med mig om min resa och stötta andra på sin.

Kram❤️

@Himmelellerhelvette Håller med, forumet är jätteviktigt för mig också. Att kunna diskutera, reflektera och vidareutveckla sin tankar. Inget jag kan göra någon annanstans på detta sätt. Och man är i en gemenskap där man stöttar och stödjer varandra framåt. Jag skulle inte ha varit på den platsen jag är utan detta forum. Det har vidgat mina perspektiv, min kunskap och förståelse om beroende. Delande av lästips och poddar har ökat kunskapen om alkoholberoende och hur det påverkar hjärnan. Att vi är fler som har följts åt under våra processer och fortfarande finns kvar på forumet. Man lär känna varandra lite mer under ytan och det gör också att man vågar prata mer på djupet som tex skam och skuld. Det lättar på den egna bördan och blir mindre farlig att prata om.

Jättespännande att du på egen hand läst på om de tolv stegen och även tagit till dig av det. Det kan jag också tänka mig att göra någon gång, det intresserar mig att få kunskap och se hur man kan hantera beroende från olika perspektiv. Andra religioner, andra kulturer mm är jätteintressant och vidgar mina perspektiv. Det ger mer förståelse och kunskap om det som är annorlunda eller olikt.

Ha en fin söndag!❤️

Jag har nämnt det förut och nämner igen att det här forumet , och ni som är här , är som min trupp av soldater , som en sköld och utan den truppen hade jag aldrig kunnat stå emot kriget när det stormar som mest . När jag tvivlar , tvekar , undrar så finns det alltid någon som kommenterar och det ger styrka ! Finns inte en chans att jag klarat dessa två månader helt på egen hand , jag hade blivit totalt golvad och nedpratad och fallit till föga för alkohol-jävulen😟 Jag har också reflekterat över att jag inte är så aktiv i andras forum … men försöker också visa medkänsla för mig själv där i att jag har fullt upp med mig själv och den process jag är i . Det kommer andra tider och förhoppningsvis kan jag vara det flera av er fina är för mig 🩷

En reflektion jag gjort som är en av många positiva konsekvenser av att vara nykter är att mitt självförtroende /självkänsla ökat. På flera sätt . En ytlig sådan sak , som inte är så himla ytlig för mig , är att jag hela denna helg gått osminkad med lite halvt rufsigt hår dessutom. Jag har både varit hemmavid men också ute på en del shopping och så att säga bland folk och det var LÄNGE sen jag kände mig så pass obrydd om det som denna helg! Jag är rätt utseendefixerad och har blivit mer med åldern men jag kopplar ihop det obrydda med ett större lugn i mig själv . Jag vet att jag inte är osminkad /ofixad för att jag är trött /bakis /mår dåligt utan helt enkelt för att det inte varit viktigt för mig just dessa dagar 🤸 Lite skönt ändå 😇

@Delfinen80 Visst är det skönt att kunna gå omkring osminkad, lite rufsig och bara vara sig själv och vara trygg i det😁. Jag upplever också det som du beskriver, självkänslan har ökat och det som syns på ytan är just det. Sminkar mig i stort sett aldrig hemmavid. Jobbar ca två till tre dagar hemifrån och det är så skönt att inte behöva sminka sig, även om jag är med i möten digitalt och det känns helt naturligt. Till jobbet på plats sminkar jag mig och då känns det också lite roligare att göra det. Ha det gott!❤️

@vår2022 Jätteskönt ju , befriande 😀 Jag tycker också det är roligt med smink och utseende , kläder , frisyr och annat men det var en insikt av många att det inte var viktigt för mig och då har jag struntat i det denna helg 😀 Nån gång ska jag skriva ner en lista med alla positiva fördelar av att bli nykter … den saliga blandningen av små små små till de största . Ser framför mig att jag skulle kunna fylla en hel sån tavla som finns i skolan med fördelar 😄🙏

Tänk vad lustigt ändå precis som du säger för dig med är att en sån sak som syns utåt med nykterheten är att vi inte är lika ”fixade ” längre som förut … vissa som såg mig idag ute på ett köpcenter kanske skulle dra slutsatsen att jag inte mådde så bra , var sliten eller nåt i den stilen (fattar att de flesta inte tänker nåt om mig bland alla andra människor , men om jag skulle ha träffat på nån jag kände alltså 😄) när det är precis tvärtom ! När jag tänker efter var jag nog dessutom klädd lite ”slarvigt ” , då jag plockade svamp ute i skogen under förmiddagen 😉
Vad vi människor vet lite om varandras olycka och lycka , glädje och sorg osv - vi tror vi kan dra så rätta slutsatser men vi har verkligen ingen aning . Ständig lärdom , tänker jag .

Kram💕

@Delfinen80 åh vad jag känner igen mig i dina tankar. Det där med "bara ett glas"... omg det är på pricken det som ibland poppar upp i mitt huvud.
Men nej, inget endaste glas ännu.
Vi kämpar på.

@PA Hej! Tack för att du skriver en rad 🙏 Ja det är verkligen en resa detta ! Är inte så bra på att kommentera i andras trådar - än !- men gick in nu och läste i din , hur går det för dig 🩷?

@Delfinen80
Jodå! Jag försöker nog hitta min balans i allt. Jag tror att jag kan klara mig utan ett helt alkoholfritt liv men måste lära mig dricka långsamt och mer sällan. Det är så med allt egentligen, allt som går att äta och dricka går för fort. Det har ställt till det för mig en del, att bli berusad för fort och för ofta. Vill lära mig det där med måtta - om det går. Försöka går ju 😊

Kan samtidigt längta efter ett helnyktert liv och avundas de som har det. Men det går i vågar, ibland vill jag det inte alls. Hjärnan är ju knäpp! Vill iallafall få en bättre relation till alkohol vilket jag kämpat med senaste åren.

Heja! Kram

@PA Känner igen mig i det du beskriver ! Det där med måtta … som jag skrivit om tidigare så har jag ju ett år bakom mig där jag kämpat med precis det . Att ha begränsad tillgång hemma , dricka långsamt , dela upp drickandet under kvällen varvat med aktiviteter osv. Men jag misslyckades rätt rejält med det . Fick också till slut erkänna för mig själv att dricka alkohol för mig har aldrig handlat främst om smak utan om rus. Därför har jag inget ut av att dricka ett glas , eller två under en kväll 🤷🏼‍♀️ Då kan jag lika gärna avstå. Det har varit betydligt mer enkelt för mig att helt avstå än hur jag kämpade med det måttfulla. Men , det krävdes ju att jag helt kapitulerade så att säga mot alkoholen och hur illa den gjort mig .
Och , jag är ju också i nån slags svävande romantiserad vision ibland av att jag kanske i en framtid kan dricka måttfullt . Men helt uppriktigt så handlar det om att jag längtar efter mer än ett glas - efter ruset - och det handlar ju inte om det måttfulla .

Samtidigt så mår jag bättre än nånsin av att avstå🙏 Jag tar det månad för månad 😊 Nu idag fredag inleder jag , tror jag , elfte helgen som alkoholfri 🙏🥰

Kram på dig 🥰

@Delfinen80 Känn ingen stress i att vara delaktig i andras trådar. Allt har sin tid och kan gå upp och ner. Det viktigaste är att lyssna på dig själv, vad du orkar. Jag har i många perioder inte orkat stötta i andras trådar och fått landa i att det är okej. När jag orkar gör jag det och mår då väldigt bra av att kunna göra det och när jag inte orkar så behövs mig energi till annat, så får det vara❤️
Igår förstod jag varför det är så lätt för mig att inte tänka på att jag är den enda av alla jag känner som inte dricker alkohol och det är på grund av forumet. Jag känner mig inte ensam för jag har er. Det är underbart❤️

@Delfinen80 Helt sant!
Idag dag 6 efter att ha dragit igång min resa och jag tog 2 enheter, det krävdes en del argumentation med mig själv för att stanna men det gjorde jag. Helt ärligt kunde jag ha skippat helt. Man misstar sig nog med att verkligen tycka om drycken och inser att det är ruset bakom som är det goda.

Intressant det här.

Och håller med himmelellerhelvete - känn ingen stress att svara i andras trådar eller här heller för den delen. Det är din resa och helt upp till dig.

Njut av en vit helg 💪🥰

@PA Jag tror jag förstår precis hur du menar ! Jag har också flera gånger stannat vid typ två enheter men alltid känt ; varför drack jag , så onödigt 🤔😅

Ikväll har jag varit på hockeymatch och jag mådde rent illa , fick liksom ångest och blev ledsen när jag såg uppenbart påverkade människor 😳. Vissa blev avvisade för att de var för fulla och jag tänkte på mig själv , det har jag aldrig nånsin blivit men jag kan lätt se hur jag nån gång i en framtid skulle kunna bli det i från ett uteställe eller liknande ! Jag är nog inte den första att uppmärksamma då jag liksom inte blir gapig och viftar runt men för full ; ja. Usch så jag stod där och blev liksom ledsen men sen övergick det i en lättnad och tacksamhet för att jag slipper dricka . Fanns inte ett endaste sug efter att ta en öl i pausen som många andra gjorde . Jag var så nöjd med en cola 😀

Ha en fin kväll alla 😍

@Delfinen80 förstår precis din känsla. Jag känner så varje gång jag sitter med vänner på en AW eller liknande och man märker att alkoholhalten börjar märkas av. Väldigt ocharmigt och det ger mig ångest att jag själv varit där en miljon gånger.

Men det viktigaste är Nu och vart man vill hamna! Härligt att man lyxen att kunna forma fritt - och dessutom ta vara på det!

Kram 🐝