God morgon @Kennie!
Jag hade en bra lördag igår, nykter som en spik om man så säger fast risken till annat fanns ju en stund när jag passerade ölhyllan i matbutiken. Frestelsen till ett sexpack med öl fanns där. Men mitt logiska tänkande var igång. Men nog var det en liten brottningsmatch inom mig. Ett par alkoholfria flaskor med cider fick det bli. Sitter i denna tidiga morgonstund och dricker mjölk och äter banan. Klementinen som slank ner nyss var inte dum den heller.
Ha fin söndag!

Klockan har passerat sju och det är söndag. Tänkte gå och vila mig och gick in i sovrummet och plötsligt som från ingenstans fick jag en oroskänsla inom mig och tittade på en hylla där jag tidigare alltid brukade ha en starköl stående.

Då tänkte jag helt ofrivilligt att det hade varit underbart om jag hade haft något starkt att dricka. Men samtidigt så gick mitt logiska tänkande igång som sade mig att ,vill du verkligen tillbaka in alkoholträsket med alla dess tillbehör som du nu känner till...

Jag stod där vid hyllan och funderade på livet och tillvaron i största allmänhet och funderade på om jag skulle ta mig några lugnande piller, men tänkte att om jag börjar använda piller varje gång jag får en oroskänsla, då är jag snart pillermissbrukare i stället.

Kom att tänka på att, då när pillerna är slut, så står jag säkert snart utanför bolaget igen och sedan var det slut på det roliga i att ha lyckats att vara nykter så pass länge som jag faktiskt har varit. Men i skrivande stund finns ändå en oroskänsla och lite av en odefinierbar känsla av tomhet.

Har just lagt in sista portionssnusen och funderar på vad den ger mig egentligen. Kan inte säga att jag direkt älskar smaken precis. Har kanske fått lite mer energi, kanske en tio procent eller så. Men om det är någon ide' att vandra iväg till butiken för att köpa mer snus det vet jag inte om jag orkar, behöver eller vill göra.

När det handlar om det rent smakmässiga så har jag ju massor med godis och frukt som är bra mycket godare.
Borde kanske ta mig en röd grapefrukt strax som jag gillar skarpt just nu då det väl är vitaminer och sånt i den som kroppen vill ha kan jag tro.

Tar nog och kör lite musik i mina hörlurar och sitter lugnt i båten en stund så att säga. Det är nog ingen ide' att tänka så mycket hela tiden, eller om så kanske görs, då mer försöka att fokusera på roliga och ljusa tankar känns det. Tycker att det här forumet är bra då det får mig att få ur mig lite jobbiga tankar och känslor i stunden.

Det är inte bra att hela tiden stänga in sina grubblande tankar inom sig själv tror jag. Man kan ju heller inte bli en jobbig typ som hänger sig på andra i realtid ute i världen. För jag tror och känner att alla väl har sin tankevärld, och nog kan man dela med sig lite om saker och ting. Men det får väl inte gå till överdrift så att man blir en jobbig typ eller gnällspik känner jag.

Just nu vid den här punkten i skrivandet så lättade det faktiskt lite och nu känns det lite bättre, man är liksom lite mer i balans. Det är allt bra att jag inte hade någon alkohol hemma för då hade jag nu säker bara suttit i en alkoholdimma som så ofta förr om dagarna.

Ha det gott!

@Flarran Vad bra att du skriver av dig när det känns lite jobbigt i huvudet. Att sätta ord på det brukar vara effektivt och det lättar upp. Det är fint att dela med sig av sina tankar och du är väldigt duktig på att uttrycka dig. Vad skönt att det till slut lättade upp lite, ett bevis på att det är ett bra verktyg att prata av sig lite.

Ha en fin söndag!

Lägg mig inte i en plastkasse. Ja, så står det på kompostpåsen med tomater som jag har där på bänken, tänkte just på det lustiga i såna självklarheter som man får lära sig. Förresten, när man tänker på självklarheter, så är det nog dags att börja tänka på vad rätt så många har sagt till mig att det väl är en bra ide' att börja promenera lite som en medicin mot allmän oro och kanske fåniga och lönlösa grubblerier om allt och ingenting.
Ett steg i taget är tydligen melodin.

Men usch vad jag känner mig trött och slö, men nu har ju tanken på lite träning vaknat så smått. Vem kunde någonsin tro något sånt för bara en två månader sedan då man endast levde för att få sig ännu en berusning.
Tyckte till och med att hemgjord mäsk på socker och bakjäst var finfint....

Har nu snart sugit i mig glaset med kosttillskott med en förskräcklig massa vitaminer av alla de slag, som jag ändå inte tror har mycket att komma med jämfört med de två klementiner som jag just tuggat i mig. Har nu kört samma låt i lurarna en tio gånger minst tror jag. Har då inte mist min känsla för svängig rockmusik.

Rock on friends!

Jag kommer och går som katten, det var ord som morsan ofta sa när hon fick höra tjat av farsan att komma ut i köket och hålla han sällskap vid kaffebordet eller att komma och titta på en film tillsammans med honom ibland. Tror att jag är lite som morsan på den punkten att jag kommer och går lite som jag känner för. Orkar inte med något tvång utan vill nog helst gå min egen väg liksom. Öppnade fönstret och slog direkt bort tankarna på någon promenad, då det såg ut att vara rätt halt och jag inte har några dubbar till mina skor. Nu får det vara bra en stund med skrivande, tar mig en tupplur tror jag. Kanske blir det senare ett pass på motionscykeln, ja vi får väl se vad man hittar på.

Sitter och dricker cola och äter en mikropizza, har käkat ytterligare ”hälsokost” i form av chips, godis, lakritskritor och salta sillar. Onyttigt, javisst, men vem faen bryr sig. Man borde väl, men nedstämdhet och tomhetskänsla som alltid, ensam, slö och energilös en söndagseftermiddag som den här när mörkret fallit på är väl inte direkt upplyftande alltså. Känns som att man borde ringa efter en taxi nu och åka till stormarknaden och handla snus och några sexpack med öl. Men den grejen har man ju lagt av med var det ju. Inte dock snuset, men i alla fall...

Har läst lite nyss här och där på forumet och känt igen en del och väl fått lite nya insikter i sånt jag nog aldrig direkt tänkt så värst mycket på under alla år. Detta då det mesta sen tidiga tonåren väl för det mesta i tankarna helt kretsat kring att få ännu en avkopplande fylla liksom. Funderade just på vad man har missat av själva åkturen som kallas för livet sett ur filosofiskt perspektiv från första steget liksom. Människor man mött längs vägen och såna där prylar.

Det vanliga svenssonlivet, fast jobb, sambo, ungar, radhusvilla och sånt där. Det har man ju inte upplevt, och undrar om man behöver sakna sånt nåt speciellt. Nog har det väl varit nån tjej man allvarligt funderat på någon gång.
Men sedan snabbt tänkt att det bli bara en massa tjafs och prylar. Hennes släktingar, vänner, ungar, kompisar, fan och hans moster att anpassa sig till. Nej, usch att aldrig få vara sig själv och ens få ta sig en öl utan en massa tjafs... Faen vad sugen man blev på några rediga pilsner. Nej, det här går inte längre, får ta nåra lugnande piller mot oro och köra stenhård rock i lurarna annars blir man väl totalknäpp. Sicken lyckokänsla att va' nykter...

God morgon!

Måndag 27 november har det blivit, gårdagens trista söndag är lagd till handlingarna. Helt nykter även idag denna tidiga timme och det är ju bra. Himla tur att man är så slö som man är. Kom mig inte ens för att gå utanför dörren igår. Det blev alltså inget taxiåkande till nån stormarknad och handlande av onödiga prylar.

Klockan har passerat fyra på morgonen och redan har man ätit te och rostat bröd med smör på. Det är bättre än en massa flottiga chips, läsk, godis och sånt som det blev en del av igår. Har även käkat klementiner också. Det har alltid varit lite av en tradition att gå lös på en del klementiner innan jultider och sånt. Den traditionen kan man ju bevara även som nykterkvist.

Hittade just i ett skåp en fin tomte i porslin som min farfar julen 1971 tydligen hade skänkt i julklapp till farmor. Farfar var väl lite speciell kanske, började visst exempelvis att röka dagligen som åttaåring för sin matpeng han fick då han hade lång väg att gå till skolan visst. Farfarsfar jobbade som nån slags chef inom järnvägen men dog redan när farfar var tolv eller nåt sånt.

Farfar var självlärd inom byggsvängen. Kunde bygga ett hus från grunden. Kul att det i min stad ännu finns kvar en liten stuga som han enligt min farsa byggde helt själv. Det var väl trist bara att farfar var så hård på spriten i sina bästa år. Han hade visst inte direkt varit att leka med som berusad. Farmor brukade visst säga till min far och faster när farfar hade varit ute på stan och rumlat med sina fyllekompisar, undrar när busen kommer hem...

Första gången far min som liten grabb hörde farmor uttala ordet buse, så trodde han att hon menade om bussen snart skulle komma. Farmor sade då – Nej, BUSEN - sade jag. Sprit ställer då till en massa skit inom familjer om det blir för mycket och ofta av den varan. Farsan han blev som sagt och skrivet i sin tur militant helnykterist. Tänk så det kan bli, för epitetet nykterist har man då själv inte kunnat klassats in som, sen innan tonåren. Just nu, sedan drygt en månad kan man det.

Kunde som liten grabb aldrig förstå att min far, faster och farmor alltid lågmält snackade skit om farfar som jag tyckte var så bra, fick ju till och med leksaker och godis av honom ibland. Trots att farfar hade varit helnykter i väl tjugo år av tvång kan man väl säga. Då hans mage blev överkänslig mot det mesta. Ja, så stod han ändå inte direkt högt i kurs skulle man milt sagt kunna påstå.

Han var väl även som nykter rätt befriad från hämningar skulle man väl kunna säga. Det var inte många som vågade sätta sig på honom direkt. För då fick de svar på tal så att det visslade om det. Farfar hade visst ett uttryck som han ofta applicerade på det mesta – Äh!- Skit! Det var tydligen hans vanliga ord på sånt som han inte gav mycket för.

En gång var det visst en grannkärring som han mötte i trappuppgången som väl trodde att hon skulle kunna göra sig lustig över att han var lite överviktig. Då fick hon direkt svar på tal. Om du sköter ditt arsel så sköter jag mitt!
Det var nyktra och raka besked det.

Men då han inte direkt besatt några diplomatiska finesser så hade han ju sedan han lämnat församlingen av flaskans vänner så att säga, inte så värst många bekanta. Han hade visst väldigt svårt med ensamhet. Kunde tydligen ringa en gammal kompis från sin tid som egen företagare lite när som helst på dagen fast han var helnykterist.

Nu är det dags för lite vitaminer. Verkar som att snuvan jag trodde hade försvunnit tidigt i förra veckan nu gör ett nytt försök. Näsan smådroppar lite uppkäftigt i stället för som sist, lite huvudvärk och några nysningar.
Livet som nykter går nu vidare.

Kämpa på!

Måndag och bolaget öppnar snart. Har gott om pengar, butiken bara en kort taxiresa bort.
Kan riktigt känna smaken av Jäger värma mig och och få mig att inte bry mig det minsta om en snuvig näsa.
Får nog bli ett gäng med blandade buteljer i medicinskt syfte som man sade förr känns det utan tvekan som.
Hungrig är man igen, och vill inte äta en massa då jag bara blir fet i onödan.

Sitter bara och väntar på ett nysanfall så är det väl snart komplett. Hatar förkylningar, men den här varianten bjuder då ”ta i trä” inte på halsont i flera dar först, såna typers förkylningar brukar hålla i sig i veckor minns jag från tidigare år. Men det kurerades ju effektivt, man drack lite extra och sen märkte man inte av sånt som en sketen förkylning. Den där örtlikören förresten den påminde en alltid om barndomens hostmedicin man fick doserad på matsked vid behov.

En snörvlande utmattande förkylningskänsla med lite feber på en grad hit eller dit och man är på väg att ge upp allt som man trodde på för en liten stund sen. Minns farsan som ofta var förvånad över mitt sätt att vara, vilket han väl tyckte kunde vara lite som, upp som en sol och ned som en pannkaka inom en halvtimme.
Men så har man väl egentligen alltid funkat.

Humöret från glad och förhoppningsfull – till tvekande, nedstämd och uppgiven kan gå fort och påverkas av något så enkelt som känslan av total besvikelse av att jag utan anledning ska behöva vara förkyld. Detta nu när jag har varit så himla duktig och inte druckit en droppe alkohol på snart fem veckor som medlem på detta forum. Det här kommer att skita sig som vanligt känns det.

Faen nu är man hungrig igen också, magen knorrar uppkäftigt fast man drack te och åt rostat bröd med smör på för inte så värst längesen. Fick från ingenstans en tanke på att börja göra hemvin igen – tänka sig. Nu härjar verkligen alkoholdjävulen fritt i skallen. Borde väl göra varm choklad, men har ingen lust att hålla på med nåt egentligen.
Nu fryser man om knäna också, det här bli en eländig dag. Ja, just det, man ska ju tänka positivt också mitt i alltihopa, så försöker väl ljuga för mig själv och påstå att allt är underbart.

@Flarran Det är nog bättre att du äter och dricker när suget sätter in, än att försöka hålla igen på både kalorier och alkohol. Nykterhet måste väl vara prio ett. Tänk att du klarat över en månad! Det är fantastiskt! Ibland när jag gett mig dän på att klara mig utan har jag tagit en slurk äppelcidervinäger, för att det ska riva i halsen och bröstet en stund. Lyssna på spännande poddar brukar hålla min hjärna i schack. Kanske kan funka för dig?
Fem veckor! Wow! Håll tummarna för mig, jag kör dag 1 igen.

Hej! @ISE Tack för att du skrev några ord när det var allmänt kaos i min skalle. Självklart håller jag tummarna för dig och önskar dig allt gott så du slipper ifrån alkoholbegäret. Förresten, följde ditt råd och har ätit och druckit nu. Det blev en kopp varm choklad och limpmackor. Den rutin som jag trodde att jag skulle klara av att hålla dagligen.
I stället har det blivit onödigt mycket godis, glass chips och läsk. Men ingen alkohol har intagits över huvud taget på den tid jag varit här på forumet. Men det är en kamp hela tiden mer eller mindre. För alkoholsug kan kopplas till de mest skilda tankar, minnen och känslolägen har jag då upptäckt under tiden i nykterhet.
Hur som helst, jag håller tummarna för dig.
Kämpa på kompis!

God eftermiddag @Flarran ! Vill bara kika in och säga strongt jobbat. Fy fan vad Du är bra!! Du kämpar på och övervinner ditt sug gång på gång. Det verkar som du hade det hyfsat kämpigt tidigare idag. Om jag anar rätt så beror suget kanske på H i HALT?
Det är SÅ viktigt för mig att försöka att alltid ha något lättillgängligt hemma. Kokta ägg har jag alltid. Brukar också ha kall havregrynsgröt i kylen. Det med lite äppelmos och en skvätt grädde tycker jag är ett supergott mellanmål som mättar snabbt.

… tillbaka nu efter en liten paus i skrivandet. Suget satte in så jag bestämde mig för en promenad innan mörkret och innan jag skrev klart till dig. Det är ju apkallt nu, så jag fick rota fram skidbyxorna och pälsade på mig med dunjacka, halsduk, mössa och vantar. Gick ner till havet, som hade börjat frysa på. Himlen var vacker i solnedgången. Hemma igen nu. Suget borta. Julkryddat te i koppen. Önskar dig en fin kväll🤗

Hejsan! @Vinägermamman,
Kul att du tittar in. Det är nog lite som du säger att bokstaven H som i hungrig, är den som kanske strular till det ibland. Då det oftast bara har varit att öppna en burk pilsner av nåt slag. Har inte haft mycket till mathållning på många år, utan det lyxigaste har varit mikro-mat, fryspizza, kalla fiskbullar i burk och så chips, ostkrokar, jordnötter och sånt där. Försöker nu också ha yoghurt, mjölk, limpa och ost hemma.

Har de senaste veckorna faktiskt medvetet försökt börja äta mer frukt, som banan, röd grapefrukt och klementiner. Grönsaker är inte heller det något som förekommit så värst ofta. Men har nu nån tomat och paprika i skåpet. Orkar inte hålla på och laga och koka och så där, men det finns ju färdig risgrynsgröt på rulle som funkar bra att ha på fat och värma i mikron.

Förresten, stekta ägg är enkelt och bra på limpmackor. Lätt och enkelt ska det vara annars blir det bara en massa chips. Försöker nu kurera snuvan jag trodde hade gett med sig, med apelsinjuice och vitaminer från ett par råa morötter. Sen man blev nykterkvist märks plötsligt skillnad på olika butikers morötters smak, en del smakar tvål som dom här, men det får väl gå, det är väl ekologiskt och fint kan man tänka. Borde nog göra som du och promenera lite så småningom. Förresten, Inget jobbigt sug här heller just nu, utan det är helt okej.

Ha en fin kväll!

Hej,
Låter härligt med frukt och grönt! Och råa grönsaker är ju nyttigast, man måste inte laga till allt. Finns en god olivolja med citron, den plus lite flingsalt gör råa grönsaker och sallad till lyxmat tycker jag. Ägg i alla former är ju både nyttigt och gott också, perfekt på mackan! Fil med havregryn, russin, nötter och kanel är inte heller dumt. Nu ser vi fram emot morgondagens frukost!

Ingen konst när man kan det liksom... Det var tanken i stunden som kom flygande efter att just ha druckit en kopp te med lite socker och mjölk i. De rostade brödskivorna med smör på var inte dumt som komplement de heller.
Hade man haft oturen att råka haft en massa öl eller vin stående framme på bänken i stället för brödrosten och kastrullen som är så enkel att använda till spontan frukost i tidig morgonstund. Då hade man nog inte mått så här pass gott. Tror jag ska ta en klementin så man får sig vitamin. Tänk nu har man börjat rimma man också.
Det här med konsten att bemästra sug efter onyttigheter det är väl ingen konst när man kan det...
Ha det fint vänner!

Krafsar ibland efter en lysknapp i trappuppgången som inte finns. Nog är det märkligt med hur hjärnans automatik fungerar. Detta om att, har man gjort en viss rörelse, för att uppnå en viss effekt, eller känsla upprepade gånger dagligen i flera år. Då sitter sedan beteendet kvar i ryggmärgen. Lite som att cykla när man väl kan det.

Kom som av en ingivelse, när jag såg ett par tomflaskor i skafferiet att tänka kring inlärda mönster som gör att man automatiskt reflexmässigt liksom handlar utan att kanske ens tänka på varför. Talar här som exempel om minnet av en lysknapp - för att tända belysning i en trappuppgång som numera sedan minst tio år sen har en rörelsedetektor inbyggd i belysnings-armaturen som gör det helt överflödigt med en strömbrytare eller lysknapp liksom.

Blev här om dagen lite full i skratt när jag kom på mig själv att stå och krafsa efter en lysknapp som inte fanns eller ens behövs längre. Tror att det är lite så det blir när man har varit nykter och alkoholfri tillräckligt länge, man blir nog nästan till sist lite full i skratt över hur tanklöst man en gång tänkte. Men så här i början som nykter får man ju fokusera för att inte börja krafsa efter sånt som inte behövs.

Kämpa på!

Lägg alla sorger i en gammal säck är väl en textrad från en gammal schlager. Sitter inte alls och lyssnar på nån musik just nu, utan det verkar som om det av någon outgrundlig anledning är lugnt i skallen ändå för en gångs skull. Har inte druckit en droppe alkohol på över drygt en månad sen. Har inte snusat alls sen igår eftermiddag, inte tagit nåt lugnade piller heller. Mår i stunden trots en lättare förkylning faktiskt oförskämt bra. Nästan så att man skäms liksom.
Det måste nog vara klementinerna som gör det. Får nog gå ner till butiken senare och se om det finns fler...

God morgon!
@Kennie, Har inte fått kläm på det här med ät-och-sov klockan så att säga. Gör ungefär lite som katten, äter när jag är hungrig och sover när jag är trött. Men fokuserar ändå på det viktigaste som är att vara alkoholfri. Fick för en stund sen en släng av alkoholsug och förstod att det väl var dags för mjölk, nån limpmacka med ost, skinka eller nåt sånt där. Sitter nu och dricker ett glas med kosttillskott med diverse vitaminer, smakar inget vidare, men tänker att det väl kan vara bra mot snuvan kanske.
Ha en fin tisdag!

Håller med @kennie här (det gör jag iofs alltid 😊) men det är verkligen ett friskhetstecken när man börjar känna sug efter sånt som gör kroppen gott- istället för tvärtom.
Du kämpar på otroligt bra, och jag tror faktiskt att de där pustarna av välmående som du beskriver är början på något nytt. Och tänk vad länge du varit utan alkohol nu, om du tänker tillbaka på dag ett, vilken resa! Heja dig 🌸