Andra dagen nykter i sjunde veckan borde ge dag 44. Gillar jämna tal! Trivs med nykterheten, mer skärpt på jobbet men fortfarande ångest ledig tid. Intalar mig att det inte är farligt, det ör tankar som jag behöver hantera. Trött men det är väl de flesta så här års. Ser framemot en nykter julledighet, jag riktigt längtar efter att få resa bort och bara vara med familjen och nära o kära. Julen kommer innebära mycket skidor o friluftsliv vilket kan bli en bra start på nya året! Gott så, inget mer.

@LindaB23 🙏❤️! Grattis själv till dina 22+ dagar tror jag det var! Fortsätt skriv så kan vi följas åt och peppa varandra. Jag behöver verkligen allt stöd jag kan få när jag dippar vilket händer titt som tätt. Ska läsa din tråd. Min tråd är superlång eftersom jag försökt så länge….

Idag har jag känt fantastisk glädje i att vara nykter och jag ser verkligen fram emot julen just därför. Kommer vara i fjällvärlden och där kommer jag inte åt=köpa alkohol hur mycket jag än skulle crava vilket är en befrielse i sig. Visst kommer vi ha alkohol i huset men maken och jag har kommit överens om att han måste ha koll på flaskorna vilket han har. Ytterst är det ändå mitt ansvar.

@Ny dag Ny dag Jag missade ditt inlägg förut. Den bästa beskrivningen finns i min långa tråd för det är verkligen en process. Oftast går det med myrsteg, några dagar som blir veckor. Men plötsligt inser man att något förändrats. Antingen att något känns på ett annat sätt eller att man tänker eller fungerar på ett nytt sätt. I början kan det vara mer upp och ner, rörigt och oklart hur man ska göra och vara. Men det klarnar efterhand. Saker som var otroligt viktiga eller ångestframkallande har blivit helt oviktiga. Exempelvis hur ska jag säga att jag inte dricker alkohol på någon fest eller liknande. Det grubblade jag mycket på!
Nu kan jag knappt förstå att det var så svårt. Det oroar mig inte ett dugg nuförtiden.
Och jag tror tiden är en viktig faktor, Ju längre tiden går ju mer naturligt och vardagligt och självklart blir det att jag är en som inte dricker alkohol. De flesta vet det, och det är inget konstigt.
Jag har lärt mig att klara av kivet utan alkohol och det funkar oftast fint och absolut bättre än med.
Mitt tips är att lita på processen.
Ha tålamod, och det mesta kommer att lösa sig.❤️❤️❤️

Dag 47 och fredag. Idag blir det en nykter fredag och just nu har jag inget behov av alkohol. Passar på att njuta av dessa tankar. Veckan har varit intensiv och det är skönt med helg men mest ser jag framemot julledigheten. Tänker att den är välbehövlig utifrån att jag återfallit flera gånger under året och vill skapa bra förutsättningar inför nästa år. Genom att vara nykter nu och under julledigheten finns denna möjlighet som jag verkligen vill ta vara på. Många års problemdrickande måste ju tagit både på kroppen och knoppen även om det kanske inte syns så borde det vara så. Detta året har iallafall de nyktra dagarna varit långt fler än de onyktra vilket är bra, återfallen har däremot varit djupare om än under kortare perioder, detta stämmer väl in på att vi lider av en progressiv sjukdom. Ångesten efter ett återfall har också varit djupare, nästan så att jag blivit riktigt rädd. Väljer att tro att återfall är en del av processen i resan för nykterhet för de allra flesta och så länge man aldrig ger upp kommer man att lyckas till slut även om man inte tror det i de mörka stunderna. Detta jag skriver nu skriver jag främst till mig själv för om jag igen tar ett återfall vill jag läsa vad jag själv skriver en dag som denna, kort före en jul som jag vet kommer bli alkoholfri eftersom jag är bortrest i drygt tre veckor. Det enda goda som pandemin förde med sig var möjligheten att kunna arbeta på distans.
🙏 @Amanda L Jag had iaf kommit så långt i processen att det känns riktigt bra att säga att jag inte dricker à för att jag inte mår bra av det. På frågan om jag aldrig mer kommer dricka brukar jag svara att det är inget jag funderat speciellt på. Just nu i klimakteriet samt att jag äter SNRI för ångest/psykisk ohälsa väljer jag att avstå för min hälsa är viktigast vilket alla i min omgivning tycker är helt naturligt. Ingen i min omkrets skulle tro att jag har problem…. bara maken som vet….❤️

@Ny dag... wohoo dag 47.. bra jobbat :)
njut av att inte känna suget , den känslan är så härlig , Har själv den känslan idag igen , men kan nog tacka min huvudvärk från helevtet för det .. ikväll väntar AW med kollegor och för första gången någonsin känns det så härligt att inte känna sug över att dricka ! Hoppas du får en fin fredag :)

@Varafrisk Tack för dina rader! Det värmer bara att du tänker på mig❤️! Jag tänker mycket på dig och din från början traggliga resa som efter ett par år övergick till att bli en enastående framgångsresa! Tänker att din traggliga början har du nytta av i framtiden, du har nog tagit alla återfall redan… Vad jag menar är att bli nykter på riktigt brukar ta några år och hjärnan arbetar mot ett avslut under den tiden. Att bli nykter är ingen quickfix så detta ditt nyktra år har förevarits av många års försök till tillfrisknande. Jag beundrar verkligen att du under denna höst inte börjat igen samt att du hållit ihop och kunna hjälpa din dotter. Så glad över att hon fått ett arbete igen. Nu är det verkligen dags att ta hand om dig och lyssna på din kropp. Du är bara 61 (Grattis 🥳 i efterskott) och ska kunna jobba många år till. Du har haft en övermänskligt jobbig höst med eget tillfrisknande och sjuk dotter, inte konstigt att du är slut. Det är normalt att vara dränerad efter en sådan pärs. Konstigt vore det annars egentligen…. Så, mitt råd be om sjukskrivning och ta därefter ut lite semester så att du verkligen får tillbaka krafterna. Hade du brutit benet hade ingen tyckt det vore konstigt, du har istället brutit själen..,. Stor kram till dig fina forumvän❤️❤️❤️

@Ny dag Härligt! 48 dagar idag🥳. Låter helt underbart med att tillbringa julen i fjällen i den friska luften och vackra omgivningen. Det kommer att stärka dig. Tänker också att drickandet sliter på kroppen och hjärnan, även om det alltid inte syns utanpå. Som du berättar så upplever du ångesten efter återfallen som djupare och att det så gör dig riktigt rädd. Vad jag förstått så blir det lätt så, att det blir svårare och djupare att ta sig ur efter återkommande återfall. Det sliter hårt på kropp och knopp, även om det inte syns utanpå. Hjärnan blir liksom fucked up, den vet varken ut eller in om vad som pågår och vet inte vilka signaler den ska sända. Ska det drickas eller ska det inte drickas, jag skickar båda signalerna samtidigt! Som att trafikljus visar rött och grönt samtidigt, ska jag stanna eller ska jag köra? Blir det en krock eller inte? Så det finns egentligen inget att fundera på, ska jag verkligen ta risken för en allvarlig krock med oviss utgång eller ska jag stanna och ta det säkra före det osäkra och försäkra mig om att ingen allvarlig olycka sker. Man måste ge sig tiden att stanna, andas och tänka klart, även om det kan kännas tufft och med lust att kasta in handduken. Det finns ingen annan väg att komma ut på andra sidan, där signalerna inte sänds samtidigt.

Kanske lite väl dramatiskt eller inte?😁 ha en riktigt fin lördag, du jobbar på så bra! Kram❤️

@Ny dag Tack snälla fina för dina rader🙏🏻 Dina rader värmer otroligt mycket❤️
Jag visste väldigt tidigt att mitt drickande var osunt. Ibland kändes det lite mer legitimt som tex fredagskväll eller om vi blev bjudna på middag. När jag insåg att jag var tvungen att sluta dricka det var verkligen en stor sorg.
Att inte dricka rött vin t en god köttbit, bubbel med snittar och bli lite ”salongsberusad” osv. Om man tänker efter så är det inte klokt att vuxna människor dricker drycker som påverkar hjärnan på sikt men i stunden påverkar omdömet. Jag tänkte på det när jag tittade på Nobelfesten.
Flera år innan jag slutade dricka hade jag bestämt mig men fortsatte ändå. Återfall varenda dag. Hemskt! Tills dagen kom då jag kapitulerade. Min sponsor säger också att det är strongt att jag inte har tagit återfall men faktiskt så har inte tanken funnits. Min rädsla är så stor att då är det kanske kört …ska jag hålla på likadant förhandla, förhandla….
På torsdag blir det 11 månader som nykter.
Jag har lite svårt att få ro nu eftersom det är jul fast egentligen känner jag inte stress men jag känner liksom ingenting bara trött.

Grattis till dina 48 dagar🥳Du ska vara så stolt❤️Å det kommer bli mysigt i fjällen. Skulle också vilja åka iväg även om jag inte åker skidor men luften, naturen det är så underbart❄️

Varm innerlig kram❤️❤️❤️

@Ny dag Jag tyckte det var läskigt att resa bort första gången jag med, jag lyssnade en gång extra på ”Tänka klart” Det var jobbigast de första 2 dagarna sedan blev det bättre och bättre och jag blev mer och mer stolt över mig själv. Efter resan var jag stolt som en tupp att jag klarat första resan utan alkohol. Jag tycker fortfarande det är en jobbig känsla när jag gör något nytt jag inte gjort utan alkohol förut men efter varje ny grej är det ✅ på den och det är så skönt och befriande. Det tillhör processen att göra allt man brukar utan alkohol så hjärnan lär sig nya minnen. Kram❤️

@Himmelellerhelvette Håller med om det är jobbigt att göra saker nykter för första gången… men njuter av när det är avklarat.
Är nu väldigt låg och har en orolig känsla i kroppen. Har tack och lov ingen tillgång till a så det blir till att vara i ångesten. Tacksam över att vara nykter är jag trots allt. Kram till alla som kämpar denna julhelg! 🎄🎄🎄

@Himmelellerhelvette
Hej! Jag såg att du skrev "lyssnade på Tänka klart".
Finns den som ljudbok? Jag hittar den bara som inbunden bok. Jag har hört så mycket bra om den från många håll.
Tack till alla som skriver i forumet, att läsa här och känna att jag inte är ensam med dessa problem är till stor hjälp!

@Ny dag Den låga och oroliga känslan kan vara omedvetna påminnelser om att det är en högtid på året då det är ledigt och du brukar dricka. Hjärnan minns och alkoholdjävulen kan vakna upp och påminna. Dofter, platser, stämning kan trigga alkoholdjävulen. När jag får sådana tillfällen brukar jag säga högt till djävulen, mig lurar du inte! Jag vet vad du försöker göra, men det är jag som bestämmer och jag bestämmer att jag ska ha det trevligt utan alkohol. Jag behöver inte det och jag vill inte ha det! Stick! Det är faktiskt effektfullt att säga detta högt, som att man påverkar det omedvetna.

Ha en riktigt god jul och be alkoholdjävulen sticka om han besvärar dig. Kram❤️🎄🤎

@Nyväckt Hej och välkommen hit! Tror att den endast finns på engelska som ljudbok. Jag har läst boken på svenska och det är bra att kunna bläddra tillbaka till och läsa text som fastnar lite extra om och om igen.

Du är inte ensam, vi är många som kan känna igen sig och det är ett bra forum att hänga i för att göra en förändring och få stöd i att leva ett alkoholfritt liv. Det har och är ett viktigt forum för mig och jag har nu varit nykter i över två år😁. Det finns ett självhjälpsprogram på forumet som du kan anmäla dig till. En bra start och ett bra stöd.

Önskar dig lycka till och god jul!🎄🤎