@Andrahalvlek God fortsättning och väl jobbat! Mysigt att Emil börjat lyfta på benet. Tänker att det är samma känsla som när barnen växer och tar nya steg mot självständighet och vuxenliv.
Kram!

@Charlie70 Ja, lite så. Man gläds åt deras utvecklingsfaser.

I kväll blev det premiär för att springa bredvid cykel. Han är ofta sjövild på våra promenader, så livlig och understimulerad fysiskt. Han behöver motion på en nivå som jag inte pallar med mina artrosknän.

Jag var beredd på att idag bara introducera cykeln för honom. Spänna fast honom i koppelpinnen och själv gå bredvid cykeln. Men jag kunde faktiskt cykla lite sakta också, jag blev positivt överraskad.

Så nu blir våra kvällsrundor inklusive cykelspring. Jag bor bredvid en skola och ikväll blev det tre varv runt skolgården. Tänker att vi håller oss där tills han verkligen har fattat grejen. Inte valla cykeln, inte lukta på något bredvid, inte attackera framhjulet. Han är smart, han fattar snabbt.

Fick tipset att klä mig själv och honom i träningskläder, för att han direkt ska fatta vad som är i görningen. Så jag har beställt en reflexväst till honom, det blir perfekt. Reflexväst på - dags för träning. Sen får han uträtta sina behov medan vi promenerar den korta biten till/från skolgården. Där är upplyst och inget folk kvällstid.

Kram 🐘

@Andrahalvlek God fortsättning på julen❤️

Jag blir lite inspirerad av dig när du har gått ner i vikt. Grejen är att jag har inte ditt pannben utan är verkligen känslostyrd i synnerhet nu när jag är så trött. Är nyfiken på hur du äter och på din buljong? Gör du egen buljong? Använder buljongtärning? Har inte tänkt köra ngn diet men ibland känner jag på ngt vis att jag vill ”rensa” kroppen. Äta bra och näringsrik mat m.

Kram❣️

@Varafrisk Ja, jag kokar upp 2,4 liter vatten på morgonen tillsammans med två tärningar grönsaksbuljong, en kött och en höns. Sen dricker jag 4 dl varm buljong till frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, mellanmål. Häller på en termos så det räcker att värma upp ytterligare en gång i kastrullen. Sen kör jag så tisdagar och torsdagar, och ibland byter jag dag. Den här veckan blir måndag och fredag buljongdag. Sen dricker jag mycket lightläsk, proviva och kaffe med Havredryck. Jag står mig jättebra. Förvånande bra. Magen brukar kurra precis när det är dags för buljong igen. Det är värmande och riktigt gott tycker jag.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Tack för instruktionen/receptet🙏🏻 Ska testa en dag då jag känner att jag är på banan. Vill testa för att veta hur det fungerar för mig.

Kram🥰

Bra med din viktresa. Gått ned 30kg på några år men den sista tiden har jag varit i en fruktansvärd obalans. Ska kapa 20kg till juni tänkte jag. Komma igång med träningen också. Bra jobbat.

@aeromagnus Tack 🤩 jag känner mig jättepepp fortfarande, trots att jag hållit på sen 17/10. Det är ju uthålligheten över tid som är så viktig. Först ska jag fira jul och nyår färdigt, på bortaplan är det alltid svårt att inte frestas. Under gårdagen bjöds vi på lax och kokt potatis, vilket var helt okej, men fatet med kakor fick mig att gå bananas och ta en kaka av varje sort. Just bakverk är min akilleshäl.

Men som de säger - det är inte mellan jul och nyår som man går upp i vikt, det är tiden mellan nyår och jul som jobbet görs. Eller inte. Två ynka veckor, eller tre beroende på hur man räknar, gör varken till eller från på vågen i längden. Back to basics bara.

Kram 🐘

Yngsta dottern sover hos mig tre nätter och det har varit mysigt 😍 Imorgon kör jag hem henne, och imorgon blir det också veckans andra buljongdag.

Nyårsafton ska jag fira ihop med äldsta dottern, hennes sambo, hennes pappa och ex-svärisarna. Möjligen någon kompis också. Dottern står för matlagningen, så det blir god mat och efterrätt. Ska bli mysigt 🥰

Mitt första delmål -10 kg känns stabilt nu. Nästa mål är blygsamt, ytterligare -2 kg enbart och det känns inom sikte. Nästnästa mål är ytterligare -5 kg, och det lär bli tufft. Men jag känner mig motiverad som sjutton fortfarande, trots att jag hållit på sen den 17/10.

På annandagen fick jag på mig ett par byxor som jag köpt i för liten storlek - nu passade de! Sjukt motiverande.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Låter som en mysig jul och ett kommande mysigt nyår med nära och kära. Du gör verkligen ett storartat jobb med vikten, och jädrans vilken lycka att komma i brallorna!

Jag blev inspirerad av dig och buljongfastade igår. Det var lite kämpigt emellanåt, men ville liksom rensa ur kroppen och stoppa sockersuget som jag känt tagit över under julen med allt gott. Tänkte att jag får göra som med att sluta dricka, göra annat för att fokusera tankarna på annat. Gick bland annat ut kl 18 och skottade snö 1,5 timme😁. Sen tittade vi på en serie och jag drack min buljong. Jag fick springa på toa rätt ofta för det gick liksom rätt igenom, är det något som du känt av? Idag blir det blomkål och skinka till middag av resterna från julskinkan, i lagom portion.

Ha en fin dag!❤️

@vår2022 Japp, man dricker ju mycket och då blir det ett himla kissande. Och sen släpper vätskan från kroppen när den tillförs mycket vätska. Tänk att 1 g kolhydrater binder 4 g vätska, så kroppen har en del vätska att släppa ifrån sig. Jag har ju buljongfastat två dagar per vecka (oftast tis, tor) sen den 17/10 och det börjar bli en rutin. Känner lite hungerkänslor ibland, men det går över när jag dricker buljongen och det gör jag var tredje timme.

Framåt kvällen kan det vattnas i munnen när jag öppnar kylskåpet, men då tänker jag glatt: ”Imorgon får jag äta!” En dag i taget är liksom hanterbart. Och jag behöver verkligen framgången för att motivera mig att fortsätta, kilo för kilo. Jag är inte en sådan person som pallar att kämpa med ett kilo hit och dit vecka efter vecka.

Förutom buljongdagarna är det verkligen ett framgångsrecept att räkna kalorier. Jag gör matlådor på helgen, gör kaloriberäkningar per portion på allt jag brukar äta och sen loggar jag snabbt tidigare måltider och recept i gratisappen Myfitnesspal. Loggandet ger mig helt naturligt den tid av planering och utvärdering som jag behöver dagligen. Det är när jag inte tänker utan bara moffar i mig som det går åt bahia.

Och när jag gör recepten, där varje portion bör ligga på 500-600 kcal, så inser jag att jag tidigare har ätit alldeles för stora portioner. I morse redan hade jag uppnått delmål 2 (totalt -12 kg) så nu siktar jag mot delmål 3: Ytterligare -5 kg. (Jag har en del att ta av. I 20-årsåldern vägde jag -35 kg jämfört med nu, men dit når jag aldrig igen och det vill jag inte heller.)

Kram 🐘

Jag var på Systembolaget idag. För första gången på flera år. Skulle köpa alkoholfri bubbel och en extra god fransk cider, på beställning av dottern. Tog en flaska Odd bird och två cider och sen tog jag ett alkoholfritt rött vin, Cabernet sauvignon. Har inte testat alkoholfritt rött innan, jo en billig flaska från Ica men den var apäcklig. En mun tog jag, som jag spottade ut, och sen hällde jag ut resten av flaskan. Får se om en flaska för 85 kr smakar bättre.

Jag minns min sista onyktra nyår. Firade med äldsta dottern och hennes pappa då också, det var bara vi tre då (yngsta måste ha varit hemma också, men hon hänger vid tv/dator mest). Jag var den enda som drack rödvin då, och jag hinkade på bra från boxen. Det var inte många glas kvar i den nästa dag 😱

Sen har jag en rejäl minneslucka. Jag minns att jag vaknade upp i yngsta dotterns säng och inte hade en aning om hur jag hade kommit i säng. Stapplade upp och var beredd på en utskällning för att jag betett mig illa, men ingen sa någonting vid frukosten om gårdagen. Det var nästan mest obehagligt med minnesluckorna på slutet - att man betett sig helt okej, men inte minns ett dyft.

Minnesluckorna var avgörande för mig när jag tog beslutet att sluta dricka. Det och spyorna. På slutet kräktes jag både på fyllan och dagen efter, som om jag var 14 år igen typ. Det var som om min kropp skrek åt mig: ”Du förgiftar mig!” Och jag lyssnade. Till slut. Aldrig mer. Aldrig glömma.

Den här nyårsaftonen kör jag hem efter tolvslaget någon gång. Orkar inte sova över med en hund som skäller så fort någon rör sig i huset. Nu när min yngsta sovit över hos mig i tre nätter har hunden skällt på henne när hon gått på toa, men det är ju bara en person. Finns det fyra andra vuxna i huset så är det många att skälla på. Inte en sådan natt till tack.

Kram 🐘

Ja det där med minnesluckor och spyor minns man med fasa. Diverse blåmärken man fått efter fall mm. Inget man vill återuppleva. Köpte några Briska cider på Willys att ha till nyår. Skålar i Pommac. Tufft att då vågar gå till systemet och inte köpa något med alkohol i. Viljestyrka kallas det. Hoppas du får en riktigt fin nyår. Ska på AA-möte imorgon sedan blir det väl en gofika eller en mjukglass på Biltema.

@Andrahalvlek åh vad jag känner igen mig med att kräkas mig igenom fyllan. Helt fruktansvärt att ens beroendehjärna ändå vill ha mer fast man mår skit.
Vilka mål du nu har styrkan till att sätta upp! Vilken är din största drivkraft till att gå ner i vikt?
Många verkar tycka att men även borde gå ner i vikt på en gång då kan slutar dricka. Jovisst 😅 Man kämpar med näbbar och klor för att hålla sig ovanför ytan. Jag har lagt till mer nyttiga vanor som motion och nyttigare måltider men tillåter mig att äta en del socker, en sak i taget.
Önskar dig en fin kväll 🌸

@marshmallow11 Klokt tänkt. En sak i taget. Närmar mig min 4-årsdag som nykter så det känns lite dags att sätta stopp för sockerberoendet också.

Min allra största motivation till att gå ner i vikt är för att avlasta mina knän. Sen ett år tillbaka har jag väldigt ont av artros i båda knäna. Lite tidigt, jag är bara 54 år. Varje kilo minus gör stor skillnad.

Sen vore det skönt att slippa köpa större och större storlekar hela tiden, storlek 46 i byxor blev snabbt 48 och vidare till 50, men sen fick det fan vara stopp. Nu ser jag fram emot att köpa mindre storlekar istället!

Kram 🐘

@aeromagnus Det jag mest tänkte på var de andra kunderna, hur långt gångna de såg ut att vara i sitt missbruk. Man har verkligen andra glasögon som nykter, det syns på både utseende och beteende vilka som har problem. Kön var låååång.

Men det fanns ingen risk what so ever att jag skulle handla något med alkohol. Faktiskt. Det fanns ingen lockelse alls. Däremot är jag riktigt nyfiken på det alkoholfria rödvinet, går det ens att dricka? Den franska cidern (med brun etikett) är jag också nyfiken på, liksom Odd bird. Kostade 89 kr, så det alkoholfria är inte billigare. Det stod så fint att det var ”liberted”, befriat från alkohol.

Kram 🐘

@Andrahalvlek bra. Ja när jag inte drack på 6 år och såg hur andra var så tänkte jag. Hur i helv.... kan man göra så. Öööhhh vänta nu titta på dig själv vännen. Det är många i vårt avlånga land som är helgalkisar och lite mer därtill. Nykterhet är bäst. Ja systemet har ju en hel del bra alkoholfria alternativ. Hoppas att det du köpt smakar gott.

@Andrahalvlek Tack för din nyårshälsning i min tråd❤️ Tack för att du finns här på forumet! Jag har i princip aldrig följt dina råd knappt någon annans råd heller här på forumet. Det låter ju väldigt förmätet som om jag inte skulle behöva råd klara mig på egen hand. Nej, så är det verkligen inte! Och faktum är att jag köpt böcker, lyssnat på en del…och jo vissa råd har jag följt fast jag visste att jag skulle dricka. Jag drack ju hela tiden. Och jag behövde behandling. Men jag behövde/behöver även forumet. Och jag har nog läst allt vad du skrivit! Det är helt fantastiskt fyra års nykterhet så jäkla stort💪🏻
Massa Grattis några dagar i förskott🥳

Kram❣️