Hej forumet. Jag har läst här i några år, till och från, men startar nu en egen tråd, stort steg för mig! Vet att det finns så många kloka människor härinne som gjort fantastiska resor! Jag är kvinna, lyckligt gift, bra jobb, småbarn. MEN. Jag har alltid haft ett problematiskt förhållande till alkohol. Det dövar och mättar (tillfälligt) den där stora ångesten och nedstämdheten (har generaliserat ångestsyndrom) som livet alltid inneburit för mig. I perioder funkar det bra, dricker två glas vin i soffan med mannen på en fredag, går på en AW här och där. En gin och tonic i solen. Men faller alltid ner i samma djupa grop några gånger per år. Senast igår. Smygdricker, dricker ensam, blir för full, får minnesluckor och en HISKELIG ångest i flera dagar därefter. Jag vill inte ha det så. Jag vill vara en glad, närvarande mamma, partner och kollega. Men vet inte hur jag ska sluta? Skammen är stor. Enorm. Självhatet likaså. På mitt jobb och i min vänkrets och familj är vindrickandet en stooor del av livet. Kan jag sluta helt? Så många tankar... Har sjukanmält mig från jobbet idag pga ångesten. Det är inte sån jag vill vara. Nu har jag iaf skrivit här. Kram till alla.

Hej! Vad bra att du tagit steget att starta en egen tråd. Känner igen det där att för det mesta kunna hantera alkoholen men rätt vad det är så blir det för mycket. Jag har arbetat mycket med min inställning till alkohol, framför allt den där idén om att det liksom krävs för umgängets skull. Det var jag som tyckte att det krävdes och att det skulle vara en stor sak att dricka alkoholfritt, och anledningen till jag tyckte så var att jag var mentalt beroende. Vill du läsa den långa versionen får du gärna ta en titt i min tråd, den korta versionen är att nu fyra år efter att jag förstod att min alkoholkonsumtion höll på att bli farlig så har jag landat i ett normaltillstånd där jag inte dricker mer än något glas och med lång tid mellan gångerna. Jag väljer numera bort alkohol typ 49 gånger av 50 i situationer där andra dricker. Jag mår väldigt mycket bättre psykiskt, och inser att alkoholen eldade på min stress och ångest fast jag inte drack varje dag, utan 2-3 gånger i veckan. Så jag tror du har mycket att vinna på att göra en rejäl förändring, också eftersom riskbruk ofta går över I missbruk och blir svårare att komma till rätta med ju längre tiden går . Att börja med en längre nykter period, tex 3 månader som Alkoholhjälpen brukar föreslå, skulle jag säga är nödvändigt. Varför inte sätta igång direkt, ta en vit vår och var nyfiken på hur livet blir utan alkohol. Det är toppar och dalar i början, men också en stor lättnad och frid, upplevde jag. Jag önskar dig styrka och mod att våga bryta med alkoholnormen och istället prioritera ditt välmående.

@Kennie Tack Kennie för svar med pepp och tips! Ska läsa din tråd, tror jag kikat i den någon gång tidigare :) imponerande resa du gjort att du idag kan ta ett glas med lång tid emellan!
Jag ska sätta igång idag, idag är alkoholfri dag nr 1! Ska köpa läsk till kvällen efter att ha hämtat på förskolan. Att vara nyfiken på livet utan alkohol var ett bra tips och sätt att tänka!

Men jag är också rädd och osäker. Min man blir så trött på mig, i 10 års tid har jag liksom "nu räcker det", "nu ska jag sluta dricka sådär farligt" osv men ändå trillar jag dit?? Kan jag verkligen lyckas denna gången och göra annorlunda? Jag har så dåligt självförtroende..

Jag tror det gör det enklare att lyckas om du formulerar ett konkret mål. Tex 3 nyktra månader. Då behöver du inte förhandla under tiden. Det hjälper också att ha en plan för hur man hanterar situationer med alkohol. Att alltid ha med sig alkoholfria alternativ man gillar till fester och middagar. Vad man gör om någon sätter ett glas i handen på en (säg nej tack eller bara ställ ifrån dig och hämta det du vill ha istället). Och minnas att du är nykter för att du själv vill det, och då ingår det att inte dricka fast beroendet försöker lura en att just idag, bara ett glas, och så vidare. Du klarar det absolut, kör järnet nu! Jag tyckte också det var motiverande att sätta ett sträck i min kalender för varje nykter dag.

Tack för bra tips, måste se till att ha tillgång till alkoholfria alternativ, är en del sociala aktiviteter på g det närmsta. Och ska också kryssa för i kalendern!!
Jag ska vara nykter för att jag själv vill det. Tack för pepp!

Nykter igår. Ska vara nykter idag. Mycket ågren och självhat. Sov dåligt. Varför kan inte jag njuta av ett glas vin som andra människor? Varför måste jag smygdricka och tappa kontrollen? Känner sån skam och sitter och analyserar allt hemskt jag gjort med alkohol i kroppen..

@Cashsmash Hej och välkommen hit! Jag kan känna igen mig i din berättelse och som det var för mig i småbarnsåren. Det funkade bra i perioder men det kom alltid en dag då jag drack mig packad, med fruktansvärd ångest dagen efter. Så höll jag på i massor av år, ångesten tynade bort efter någon vecka och så var det samma visa igen. Mina barn är nu vuxna och min tolerans ökade utan att jag märkte det under tiden och jag fastnade i ett beroende. Till slut drack jag varje dag, gömde och smög med alkohol. Att ha ångest, ågren och skam blev mer eller mindre ett naturligt tillstånd och det slet hårt på mig. Låg självkänsla, självdestruktiv och ville helst gömma mig och vara ifred med mitt vin, själ. Utåt sett allt bra, gift, jobb och hus.

Jag har insett att jag har en extra sårbarhet för att fastna i alkoholberoende och det har jag långsamt utvecklat och till slut fastna i helt efter alla dessa år. En dag för över 2 år sedan fick jag till slut nog, jag orkade inte längre med ångesten, skammen och självdestruktiva tankar om mig själv. Jag började min nyktra resa och kan tydligt se att det som jag trodde var mitt naturliga tillstånd, berodde till största delen på att jag drack. Idag är jag kvitt ångesten, skammen och självdestruktiviteten som alkoholen medförde. Jag har fått så mycket bättre självkänsla och självförtroende och bilden utåt sett stämmer och är ännu bättre. Min man och jag har kommit varandra närmare, likaså har alla mina relationer blivit bättre och starkare. För nu är jag tillgänglig och trygg i mig själv. Det enda jag kan ångra är att jag inte blev nykter tidigare i mitt liv och därmed sluppit all skit som alkoholen för med sig.

Ge dig själv tid, det tar tid för hjärnan att återhämta sig och få balans. En tips är att läsa ”Tänka klart” med Annie Grace. Hon beskriver hur hjärnan påverkas av alkohol och hur man blir beroende, hur belöningscentrum i hjärnan förändras och man blir ”kidnappad” av alkohol. Den har gett mig mycket insikt och förståelse och hjälpt mig att bli nykter. Även att skriva på detta forum har varit en stor hjälp, sätta ord på sina tankar och känslor, man är inte ensam.

Kämpa på! Det är så värt det även om det är tufft i början, men det blir bättre! Ha en fin dag!❤️

Wow tack @vår2022 för att du tog dig tid att skriva! Känner igen ditt "namn" i forumet 😊 vilken resa och du otroligt långt du kommit, låter så underbart att du är fri från ångesten, skammen och alla vidriga konsekvenser alkoholen för med sig! Sån kamp det är alltså, skönt att höra att man inte är ensam.
Tack fina! Ha en riktigt bra dag ❤️ nu blir det kaffe här och så startar igång dagen

Gårdagen gick bra. Du hade rätt @vår2022 kaffet var så gott så gott. Sen åt jag semla, och sprang en liten löprunda. Drack alkoholfri öl till kvällens mello.
Idag, dag 3 nykter. Kämpar på med självhatet. Känns som om hela jorden föraktar mig och tycker jag är äcklig för att jag inte klarar alkohol och blir sådär odrägligt full varje gång. Men vad kan jag göra åt backspegeln, det enda är väl att jag kan göra annorlunda framöver 🙄
Heja mig. Ska träna idag också, och tvätta. Kram till alla och önskar fin söndag.

@Cashsmash Den där skammen brukat försvinna rätt snabbt. Verkar också hänga ihop med alkoholen. Gissar att de flesta här känt samma sak. Så du är inte ensam.
Och du kommer snart må bättre gissar jag.
Fint att du gör olika bra eller roliga saker. Fyll dagarna med sånt och det kommer att gå mycket lättare för dig.
Det gäller att inte bara sluta med alkoholen utan att börja med något nytt också: Bra vanor! 🥰❤️🙏🏻

@Amanda L tack för att du kikar in och peppar! ❤️ Dag fyra idag nykter. Sov rätt gott, nu blir det massa kaffe och jobb. Sen ska jag köra bil, kanske en av de bästa motivationerna faktiskt 😁 följde med barnen på lite aktiviteter igår, kände mig oväntat närvarande, mysigt. Hoppas och tror du har rätt angående skammen.
Det läskigaste med att må bättre är att en liten röst viskar då till mig "titta det går över, det var inte så farligt, glöm, gå vidare och drick gott rödvin i helgen"... En väldigt läskig röst. Jag läser i mängder här på forumet, det hjälper 🙌

@Cashsmash Bra jobbat med fyra dagar! Steg i rätt riktning och lyssna inte på den där rösten för hen ljuger och bedrar. Jag har kämpat ganska länge med att förbli nykter men har inte varit stark nog att stå emot. Nu är jag däremot både arg och rädd för att jag vet att om jag lyssnar på rösten så kommer det hemska måendet tillbaka förr eller senare. Har man som jag ett problematiskt förhållande till a ska man vara ytterst vaksam. Jag har börjat om min nykterhetsresa och denna gången ska det gå. Fortsätt skriv så kan vi kanske stötta varandra🥰

@Cashsmash "titta det går över, det var inte så farligt, glöm, gå vidare och drick gott rödvin i helgen"...
Det är din sugna beroendehjärna som låter som Gollum...
Läs gärna Annie Grace bok Tänka klart som förklarar mycket bra hur hjärnan funkar ihop med drogen alkohol.
Delar av den blir kidnappad kan man säga och tar bitvis makten.
Den kloka, analytiska hjärnloben försöker bestämma nåt klokt, men eftersom hjärnan är "delad", så uppstår en jobbig kamp mellan den analytiska och den del som bara vill ha mer av drogen. Och inte bryr sig om något annat.
Belöningssystemet är skadat helt enkelt. Så lyssna inte, och vet att den kan variera sig i det oändliga och anfalla bakifrån...
Om man inte tillför alkohol, så somnar dock beroendet in, kan man säga.
Jag har varit nykter ett år och det är sällan jag känner av något sug eller tankar på alkohol.
men jag vet att om jag dricker ett enda glas kan det vakna till liv igen.
Så det gör jag inte :) Mår så bra ändå.
Lycka till och skriv och läs massor, det stärker och skyddar dig!

Så mycket bättre utan!

Tack @Ny dag och@Amanda L vad fina ni är som tittar in och hejar! Jag har varit tyst några dagar, men det är bara på grund av att jobbet blev så mycket på en gång, men positivt också på sitt sätt, för jag har inte kunnat tänka på något annat nästan, och slutat efter att systemet stängt för dagen haha!
Idag är 7e dagen nykter. Känns så bra. Och tack för pepp och påminnelse om att den där rösten ljuger och bedrar! Den försöker hela tiden! Wow att du varit nykter ett år Amanda, riktigt riktigt bra jobbat :) Och heja dig Ny dag, nu kör vi så det ryker! Imorgon är det min 8e dag nykter, ser fram emot att vakna fräsch och dricka kaffe innan jobbet (så fräsch som man kan vara med småbarn hemma ;)