Hej! @vår2022, kul att du tittade in en sväng på min sida igår. När jag blev medlem här på forumet och började skriva av mig lite allmänt och då om alkohol i synnerhet. Då hade jag väl i början inte någon större medveten beslutsamhet att luta mig emot när det gällde min nyligen påbörjade nykterhetsprocess. Det var väl mest bara en inre känsla som fick mig till att göra ett rejält och nyktert försök så att säga.

Genom åren har jag ofta varit så himla trött på att behöva släpa omkring på burkar och flaskor för att kunna förändra mitt mående från allmänt dåligt, till lite mera drägligt en liten stund. Men det har hela tiden varit en rätt svår balansgång. Det går inte att som oftast mer eller mindre berusad få kontakt med sig själv eller förstå den verklighet man befinner sig i, eller kanske tror sig att vara i kan jag då säga utan tvekan.

Det har jag väl egentligen vetat rätt länge, men inte brytt mig om att göra något åt då jag inte har haft ork och energi att ta tag i att analysera mig själv på djupet. Det har varit enklare att bara dricka och slippa tänka och känna så himla mycket. Det är aldrig någon som har tvingat mig att dricka gift, tvärtom så har det varit ett medvetet eget val som har bottnat i mitt sedan tidiga år dåliga psykiska mående som jag haft så länge jag kan minnas. Det har rätt ofta stått mellan repet eller flaskan. Överkonsumtionen av alkohol har dock ofta fått mig att bara se allt i mörkaste nyans.

Sedan gick det även slentrian i drickandet så att det druckits av bara farten och blev så vanligt som att nästan ta sig ett glas vatten när man varit törstig. När jag som nykter logiskt nu mer ingående har analyserat mitt drickande av alkohol genom åren. Så har jag kommit fram till att det är att kasta sig själv i fara vilket man inte ska göra enligt min tro och övertygelse. Men jag är en rätt känslostyrd människa som lätt går från balanserad till att snabbt bli det motsatta. Logiken säger mig då att ingen yttre substans då ska få ta över mitt normala tänkande.

Det är inte bara en nykterhetsprocess som jag befinner mig i kan jag utan tvekan säga, då jag känner att det är något mycket större än att bara sluta dricka alkohol i sig liksom. Men alla har så klart sina egna utmaningar och anledningar till att göra sina livsval inom olika områden. Just nu i skrivande stund känns det då rätt okej och man kämpar vidare. För kunde gamla skröpliga farmor som var nästan både döv och blind, klara av att leva livet igenom och ta sig från vaggan till graven, så som helt alkoholfri så vore det väl ynkligt om inte jag skulle klara av det också är då känslan man har.

Ha en fin dag!

Nu är det torsdag och jag sitter här i köket. Har redan dragit upp persiennerna och vädrat och släppt in lite morgonluft. Kunde inte sova alls, vilket är rätt så vanligt, men det spelar ju ingen roll för somnar det gör man väl till sist ändå om man vilar sig en stund. Fast ställer nog väckarklockan på tio eller elva så man kanske blir sovtrött i kväll och kan somna på en vettig tid då eventuellt.

Har i alla fall gjort lite nytta då jag spontant tog och gick utanför dörren för första gången sedan i söndags tror jag. Tyckte det kändes som att det var dags att kasta ett par soppåsar. Sedan tänkte jag att det borde väl promeneras lite så att man inte rostar ihop totalt. Så gick därför några vändor i källaren då det regnade utomhus och var allmänt grått. Tror nog det blev en 450 meter totalt. Så nu har man tränat och haft sig också...

Funderar på om man skulle ta och göra varm mjölkchoklad och äta några goda mackor till. Men kan inte riktigt bestämma mig. Så låter väl slumpen få avgöra genom att kasta krona och klave med en gammal enkrona som inte är stor som en liten femöring. Krona så blir det choklad, klave så blir det en vilopaus. Har nu kastat kronan och den landade på golvet med gubbe-sidan upp. Så då får det väl i vetenskapens namn liksom bli en liten vilopaus då.

Ha det gott mina vänner!

@Flarran För mig innehåller nykterhetsprocessen många olika processer som löper parallellt. Det är processer på många olika livsområden som startar i samband med att man blir nykter. Det är som att det ena utlöser det andra och det är dessa man får bearbeta och reda ut. En kedjereaktion, hela livet. Syna och identifiera bakomliggande orsaker, lära känna och få kontakt med sig själv, omvärdera tankar om sig själv och andra, medkänsla med sig själv och andra, försoning, hitta sina värden i livet och gå mot dem. Allt hör ihop och är beroende av varandra för livet består av olika delar som bildar en helhet. Det är detta som man behöver få ihop sig själv och livet. Det är det som är så intressant och spännande när man nyfiket närmar sig och undersöker det. Som att gå på skattjakt där den ena ledtråden leder vidare till nästa ledtråd och den sköna känslan när man lyckas lösa ledtrådarna och komma vidare i skattjakten, i livet😁

Ha en fin torsdag!❤️

Konsten att lära sig att klara sig utan alkohol som ”hjälpmedel” för att hantera det dagliga livet när det gäller humörstörande känslor, vilka kan vara av negativ art eller till och med konstigt nog inte sällan även av positiv art. Det är konsten att lära sig att medvetet styra sig själv och sitt humör naturligt på så sätt att man snabbt tar sig till ett läge av någorlunda balans.

Man får ibland använda många olika tekniker för att rida ut tillfällig oro, eller panikkänsla som kan leda till ett hastigt påkommet alkoholsug, vilket kan leda till en onödig berusning. Man kan då börja med att ta ett djupt andetag och hålla andan en bra stund och sedan sakta anas ut, och sedan upprepa den andningstekniken ett antal gånger som man känner ger en aning lindrande och lugnade effekt.

Sedan kan man följa upp den metoden med att eventuellt höja blodsockernivån och dopaminet en aning genom att dricka ett glas med en god söt dryck man gillar. Vilket rätt snabbt brukar kunna ge lite positiv och avslappnade känsla. Räcker inte det kan man göra en på stället rask marsch en liten stund och kanske krydda tekniken med att sedan sätta sig och andas i några minuter. Sedan brukar det räcka att lyssna ett tag på någon svängig musik man gillar vilket ofta kan höja välbefinnandet.

Har testat detta med någorlunda gott resultat vid hastigt på kommet alkoholsug vilket ofta beror på tillfällig psykisk utmattning. Det bästa grundreceptet för att förebygga ett alkoholsug är ändå att man alltid ser till att vara någorlunda utvilad, mätt och inte är törstig på grund av vätskebrist. Kroppen är en avancerad biologisk maskin man måste lära sig att hantera på ett vettigt sätt.

Man bör öva sig i konsten att kunna styra sitt humör på så pass bra sätt att man kan knäcka ett alkoholsug med enkla naturliga medel. Om man fått in just den teknik som fungerar för en själv så kan man ofta blåsa alkoholdjävulen så pass att man inte behöver kasta sig över en burk eller flaska med onyttigheter omedelbart.

För mig har det ofta blivit totalt inre kaos efter hastigt påkomna stressiga situationer eller nån kontakt med jobbigt folk. Bara ett till synes enkelt telefonsamtal eller besök hos olika typer av vårdpersonal kan vara krävande om man har lätt att komma ur balans. Detta speciellt om man hastigt blir upprörd genom kanske missnöje eller besvikelse med samtal med sådana man trott skulle var psykologiskt någorlunda kunniga och hjälpsamma för sitt välbefinnande.

När man som jag är behäftad med förmåga att lätt sjunka i humör och uppleva svår ångest måste man ha sina egna fungerande verktyg att ta till vid behov. Sedan när man har testat en teknik som kanske har fungerat skapligt mot alkoholsug, så är det en god ide' att skriva ned denna metod man upplevt vara nyttig för en, så kan man lätt använda denna fler gånger. Det är så många gånger man har druckit helt i onödan kan jag då säga. Förresten, @vår2022 kul att du skrev några ord.

Ha en fortsatt fin dag!

@Flarran Jag tror du har rätt i att man kan träna sina tankar och även tekniker som gör stt man kan övervinna sug men också samtidigt rikta tankarna åt ett bättre håll.
Man kan styra sina tankar och därmed må bättre. Det som först är en träning och teknik blir med tiden en sanning. Man kan lättare ta sig ur en dipp utan en drog och det blir en god spiral.
Sen tycker jag att promenader och fysisk träning också är suveränt, gärna med musik i öronen, men huvudsaken det funkar för dig.
Eller har du kanske börjat promenera mera? 😀❤️

Hejsan! @Amanda L, Jag sitter och gäspar här i köket efter att ha sovit fem timmar i sträck ungefär på eftermiddagen. Klockan har i skrivande stund passerat 23.29. Helt nykter det är jag precis som man har varit i över fyra månader. Har inte nåt alkoholsug heller, fast man hade en liten släng av det tidigare idag alltså.

Körde då mina metoder ovan, men de bet inte fullt ut. Så då åt jag lite god gräddglass med krossad choklad i och gick sen och lade mig för att vila en liten stund. Sov sen i över fem timmar. Det är väl lite tokigt att ha sovit på helt galen tid, men vad gör väl det när man är nykter och glad och inte har någon tid att passa.

Tog just sista tuggan på en pirog och lite god konserverad burksallad i vinäger. Dricker just lite cola när detta skrives. Den lätta huvudvärken som fanns när jag vaknade har flugit sin kos. Det var nog kanske bara en släng av näringsbrist, för nu känns det helt okej. Hade det varit ljust ute så hade man nog promenerat iväg nån kilometer och handlat mer sallad. Kanske blir det eventuellt av imorgon om man känner för det.

Förstår ju att promenader är viktigt, men man kommer väl igång med också, bara man kan få till det som en rolig vana så det inte blir till ett tråkigt tvång liksom. Bara man struntar helt i alkoholhaltiga drycker, så går nog det mesta bra känns det som. Kör alltså alkoholfritt vidare. Ska nog ta och tugga i mig lite frukt om en stund, tror det får bli en halv röd grapefrukt känns det som...

Ha en fin kväll!

Man måste lära sig att vara nöjd i stunden sade mig en känsla just nu. Men det kan vara knepigt när ens humör svänger lite som det vill utan att man kan begripa det riktigt. Från lugn, glad och rätt så balanserad till en känsla av småstressig depressiv nedstämdhet.

Det är många gånger som man har öppnat en burk eller flaska och kört igång att dricka alkohol bara för att man plötsligt har känt sig lite orolig på nåt odefinierbart sätt kan jag säga. Nu försöker jag lyssna på kroppen som ofta säger vad som normalt behöver göras. Just nu skulle jag spontant vilja göra kanske lite egen musik på datorn eller kanske bara se en stund på nån kul gammal film.

Men samtidigt känner jag mig rätt så trött. Så gör väl i stället ett försök till att vila och kanske sova tills det blir morgon så att man förhoppningsvis kan ta sig utanför dörren i dagsljus och promenera nån kilometer för att köpa sig något gott att äta på. Det är ju i alla fall fredag säger almanackan på väggen.

Så då kan man ju kosta på sig någon god alkoholfri dryck som man inte köpt tidigare när det bara blev alkohol för hela slanten. Förstår att jag måste börja att få till nya goda vanor snart. Fast nog är det knepigt stundtals. Det är allt tur att man inte har någon alkohol hemma för då hade säkert den här dagen blivit bortkastad och skräp, så som det har blivit så många gånger när man känt sig både en aning pigg men ändå så himla trött samtidigt.

Ha en fin fredag!

Det tar tid att ställa om från onaturliga vanor som att förgifta kroppen med alkohol som är det gift som har förstört så mycket på alla sätt. Klockan har passerat 10:30 och jag sitter nykter här i köket och kan konstatera att man ska lyssna på kroppen och inte försöka att gå emot den vettiga känslan som kan säga att man måste vila och sova även om det råkar vara på en lite ovanlig tid.

Jag skrev ju tidigt idag före klockan 02:00 om att det var lite störning i mitt tänkande där jag kände mig både ivrig att göra något roligt samtidigt som jag kände mig så förskräckligt trött. Men för en gångs skull tack vare att jag var nykter som jag har varit rätt länge, vilket jag tänker fortsätta vara. Så tänkte jag vettigt och gick och vilade mig, och somnade nästan omgående efter sänggående och har nu sovit bättre än på många år.

Tror att det blev minst 6 timmar med extra sömn tack vare att jag var klok och lade mig och inte höll mig uppe och häckade vid någon datorskärm och fördrev tid i stället för att få mig lite nyttig sömn. Nu ska jag försöka att nöta in en rutin på sovandet, 23:00 ska det vara dags att släcka lampan och säga god natt om kvällen. För det är vad kroppen nog försökt få mig att förstå i många år när jag bara hällde i mig alkohol i form av öl, vin och annan skit för att hålla igång tvärt emot all logik.

Nu har klockan passerat 11:00 och persiennerna har dragits upp och nu står nästa rutin på mitt schema vilket är frukost i form av en kopp med varm mjölkchoklad och ett par goda limpsmörgåsar med mjukost på. Är egentligen inte hungrig än men vill förekomma ett onödig sug efter alkohol som jag vet kan komma om jag inte har ätit ordentligt. Sedan ska jag gå emot min lite tokiga ide' om att det är tråkigt att promenera. Kroppen behöver lite motion i form av lite rörelse då det ju behövs för att man inte ska rosta ihop känns det som.

Det är lite grått ute och egentligen så har jag ingen lust att göra någonting. Men nu går jag på ren logik och sätter mig över min invanda slöhet och motvilja till att röra på mig i onödan. Hade det varit för fem månader sedan då hade en resa till systembolaget med garanti varit mitt resmål. Nu får det i stället bli en promenad på ett par kilometer för att handla lite nyttigheter i form av mjölk och någon färdigrätt samt någon god alkoholfri dryck. För nu sjutton ska jag börja nöta in lite nya rutiner för annars så skiter sig det säkert med nykterheten.

Minns att min gamla kloka och snälla farmor när det gällde nervös känsla sade att man får sätta sig över sånt som man inte har nytta av. Det går inte att sitta och känna efter och tycka synd om sig själv har jag sakta börjat att inse. Det att man kan känna lite oro och en liten nedstämdhet kan faktiskt vara en signal som säger att man måste göra en förändring i sitt sätt att leva tror jag nu. Humöret är trots god sömn inte direkt på topp.

Men det finns ingen ursäkt att slöa till och supa sig berusad för det alltså. Tänk, är det jag som sitter och skriver dessa ord i detta nu. Det är det uppenbarligen. Det ligger ju mycket logik i orden som nedtecknats. Har i skrivande stund ingen lust att gå utanför dörren, men ska ändå för en gångs skull göra tvärt emot min inre slöa känsla eller röst, och lägga onyttiga lata tankar åt sidan och ta mig en promenad senast när klockan blivit 12.00. Så det så!

Har aldrig gillat rutiner, men då jag klarat av att få till en nykter dygnsrutin att inte dricka en massa alkohol i onödan så är det väl nu dags för nästa steg som är att få till en rutin med lite daglig motion säger mig en logisk känsla som just nu tycks ha övertaget mot den inre slöhetskänslan. Var var jag någonstans nu... Frukost står alltså på schemat, så nu åker kastrullen alltså fram och det får allt bli lite varm choklad och smörgåsar till att börja med. Sedan är det dags för en promenad.

Ha det gott!

@Flarran Heja dig! Det märks att hjärnkontorets vd/arbetsledare har kvicknat till rejält. När vi dricker är det reptilhjärnan som styr, den skriker kris och panik över allt och ingenting. Undviker alla motstånd och tar den onyktra och oansvariga vägen i alla lägen. För att slippa ta ansvar. Frontalloben däremot är det ordning på! Grattis till bra nattsömn också!

Kram 🐘

Härlig läsning! Jag tror också på det där att pressa sig själv lite när man vet att det gör en gott i längden. Som att komma ut på den där promenaden. För mig gör själva motionen underverk för själen, jag blir lugnare och gladare. Och goda rutiner blir som en rustning som skyddar när de dåliga vanorna lockar en. Hoppas du fick en skön sväng i friska luften!

Har varit utanför dörren och tagit en promenad i ett par timmar. Först så tvekade jag rätt länge vid hörnet av huset där jag stod på trappan och tittade på regnet som sakta strilade ned mot marken och och gjorde ringar i vattenpölarna. Tänkte efter djupt om det verkligen var någon mening med att bara gå ut och gå, då jag egentligen inte behövde det, då jag hade det mesta av mat hemma redan förutom väl mjölk och alkoholfri äppelcider.

När jag stod där och skådade mot ett litet skogsparti där jag i höstas hällde ut sex styck finfina öl av bästa kvalitet började så mina tankar att måla upp minnesbilder av tider som gått. Jag kunde minnas soliga dagar då jag suttit avslappnad och lugn, och varit lätt berusad om somrarna. Men något behov av att dricka onödigheter fanns inte.

Såg en stor sten bortanför husknuten, och mindes att jag suttit på den ofta och druckit diverse starka drycker i vackert väder förr och kände då en viss saknad. Det jag kom att känna var en slags lågmäld, märklig stilla sorg och saknad av att väl inte kunna få dricka mig skönt avslappnat berusad. Det är märkligt hur tankar kan vandra runt.

Stod säkert stilla i tjugo minuter och funderade över mitt märkliga val att försöka vara helt alkoholfri livet ut. Då började jag tänka på livets förgänglighet och att man har blivit så gammal som man har blivit ändå. För när jag drack den första ölburken då kunde man då aldrig tro att man skulle bli så gammal så som långt över femtio år.

När jag var tolv hade ju föräldrarna inte inte ens fyllt fyrtio år. Efter en stund tog jag några försiktiga steg ut i den parkliknande miljön och tittade ned i marken och såg smågrus, mossa, jord och gamla barr samt några nedfallna kottar från tallar som stod i närheten.

Tror att jag stod på samma plats i minst fem minuter och filosoferade över allt och ingenting och tänkte på att egentligen skulle man väl ta en rask långpromenad utan att tänka. Men så fungerar jag ju inte, då jag ofta tänker mest hela tiden, vilket tar sin energi liksom.

När man står stilla på samma plats tillräckligt länge då börjar man bli ett med den miljö man befinner sig i tänkte jag, och mycket riktigt började jag höra fåglar på håll och såg en skata sittandes på en trädgren i regnet. Här kan man väl inte stå hela dagen tänkte jag, och tog några steg framåt och närmade mig en cykelväg.

Där gick några människor sakta förbi och en cyklist trampade på i det svaga motlutet. Min tanke började vandra och jag funderade på åt vilket håll jag skulle gå och kunde inte riktig bestämma mig åt vilket väderstreck min färd i regnet skulle bära hän. Skulle jag ta mig en långpromenad flera kilometer bort i strilande regn och bli rejält blöt, eller skulle jag gå till den närbelägna lokala matbutiken var alltså frågan.

När jag stått och funderat så ett tag under en tall, så beslutade jag mig till sist för att gå iväg till kvartersbutiken. Snigelfart gick jag i och tänkte på att det här är frihet. Ja, att kunna gå åt vilket håll man vill, när man så önskar. Det är allt frihet det.

Nu har jag idag fredag varit ute och gått en promenad i dagsljus och mjölken har jag ställt in i kylen tillsammans med mina två finfina alkoholfria ciderflaskor. Köpte även lite chips i butiken så i kväll kan man ha sig en liten fest i lugn och ro. Tänk, inget alkoholsug har man heller, så någon taxiresa till staden och bolaget är då inte aktuellt. Känner även faktiskt en viss stolthet över min nykterhet.

Promenaden blev väl inte så värst lång, men drygt en kilometer i alla fall, visar min stegräknare. Nästa gång man tar och går utanför dörren skiner kanske även solen, vem vet...
Förresten, @Andrahalvlek och @Kennie, kul att ni tittade in en sväng.

Ha en fin kväll!

Nyktra tankar efter en tupplur. Inte behöver man alkohol för att fördriva tiden eller tänka fritt om man är sig själv, och slappnar av rent naturligt och tar sig en liten åktur in i drömmens rike. Sitter just nu här vid köksbordet spiknykter och dricker lite kallt vatten efter att ha sovit och drömt inspirerande och helt fritt. Samt nu sett skillnaden mellan dur och moll lite mera tydligt. Hade först kalasat på en riktigt god pizza från matbutiken. Det var visserligen snålt med pålägget, ost, men det löstes med lite extra sådan som man hyvlade dit. Den näst sista burken inlagd sallad gjorde susen, och allt sköljdes ned med ett glas cola. Borde nog ta och gå och köpa mer sallad från butiken lite längre bort. Kan man bli salladsmissbrukare är nu frågan... Men, nä det tror jag inte.
Ha det gott!

Alkohol är allt en eländig drog, om man använder sånt som drog och då väl inte är så lyckligt lottad att man sitter och dricker på finare kalas. Kanske då uppklädd i finaste märkeskläder med näsan i vädret och och smuttar på nåt årgångsvin från 1823 eller något sånt. Vad är detta, har man gått och blivit avundsjuk på fin-drinkare så här på gamla dar...

Tänkte just lite på hur ens egen vedervärdiga konsumtionsmönster sett ut genom åren efter att inte ha kunnat somna. Detta då jag knasigt nog var korkad nog och lade mig för att vila på galen tid igår. Kommer i stunden ihåg att man som grabb till och med letade i flaskåtervinnigen efter kvarglömda vodkaskvättar och samlade i flaska. Detta för eget bruk i tidiga dar då man ibland blandade sån skit med apelsinjuice för att boosta sina oftast snattade öl för att få en billig helgfylla under skoltiden.

Nu tillbaka till den senaste drömmen från igår. Den var då inte av denna värld. Jag kunde i mitt vänstra öra höra snuttar av dixielandmusik på håll, och i mitt högra öra, då och då som passande ackompanjemang en lite märklig symfonisk musik spelas av och till. Jag tänkte en hel del på tillvaron i det verkliga, kontra en del annat då man såg märkliga filmsekvenser i färg av nåt fantasiland som hjärnan väl roade sig med att pyssla lite med.

Min tanke var då lite som så, att nog är det underligt hur ens humör kan fungera, och liksom ofta åker hiss upp och ner lite som det vill. Tänkte i drömmen att det lägsta jag känt i mörk väg utan att bara vilja ge upp, det var att liksom ha tagit sig ned i en mörk källare och öppnat en golvlucka och stirrat in i ett avloppsrör och undrat hur långt ned man kunde komma.

Tänkte mig sedan i drömmen upp på översta våningen och skådade ut över ett vidsträckt fält med en blå himmel i solljus med någon molntapp sakta i rörelse högt där ovan. Tryckte sedan nog kanske i drömmen på en knapp i en hiss för att komma till entré-våningen och tänkte liksom Nu ska man allt väl snart ta och gå ut i världen och sluta att fokusera på att stirra sig nästan blind på en enda punkt som det är så lätt att tanklöst ofta göra.

Detta då det bevisligen finns så mycket mer att se och uppleva här i livet om man nu inte bara sitter och super som jag gjorde tidigare. Då jag söp bort tiden skvätt för skvätt, och liter för liter av en massa diverse skit för att lura mig själv att jag mådde skapligt. Sicket jäkla slöseri med tid, men som ändå väl på sitt sätt givit lärorik erfarenhet att begrunda som numera helt alkoholfri.

Klockan visar att den första timmen på detta dygn har passerats och kanske skulle man vara lika klok som igår och göra ett nytt försök att sova några timmar till. För fick ju sova lite extra sist då jag hoppade över vanan att pyssla med allt och ingenting mitt i natten. Kan inte bestämma mig för hur jag ska göra i skrivande stund. Men undrar ju liksom vad John Blund har för film på drömmarnas bio att visa mig i natt liksom.

Ha en fin nykter lördag!

God morgon! Har inte sovit nåt vidare idag, men det gör inget för jag är inte sugen på att dricka alkohol ändå, vilket man är tacksam för. Har märkt att jag börjat bli lite kaxig för att jag sakta börjar närmar mig fem månader som nykter. Men vet att alkoholdjävulen är lurig och att det är lätt att trilla dit igen om man inte ser upp. Det är väl därför som jag skriver så mycket tok på detta forum liksom. Men just nu är det då ingen fara på drinkarfronten. Tänker nu mest på att dricka en kopp med varm choklad vilket har blivit en trevlig morgonrutin. Känner inte för att promenera just nu då det trist nog småregnar även denna dag. Men har då släppt in lite frisk luft här i köket i alla fall.
Ha det fint mina vänner!

Det är inte lätt att vara människa har man hört, och nog är det sant. Det finns många visdomsord man har samlat på sig. Många erfarenheter har man fått längs vägen. Så länge det finns liv, så finns det hopp säger ett gammalt talesätt. Det står väl i en skrift att Gud hjälper den som hjälper sig själv. Det står även att denne högste makt tillrättavisar, styr upp och av kärlek ömt agar den han älskar.

Har läst någon rolig historia för länge sen på det temat som gick ut på att någon väl myntat uttrycket att det ibland är svårt att vara så älskad av skaparen så att det nästan gör ont. Det går att tolka allt på ett sätt så att man ständigt tillsynes vandrar i motvind. Har vadat ensam genom alkoholträsket i många år och för en tid sen ställt undan glaset med gift i form av alkohol.

När jag skrev ordet ensam så kände jag att det inte var helt korrekt, då man aldrig egentligen går ensam om man har en tro på något högre, större och bättre än vad människoögon kan se och skåda. Tänker även på orden om att gårdagen har varit och att morgondagen har man inte sett, och att idag hjälper Herren, vilket är rätt tänkvärt. Tror även att det står skrivet nånstans att man väl ska vara som ett oskyldigt barn för att väl av nåd andligt sett få komma in genom porten till det högsta himmelriket.

Lördag är det idag, och bolaget med stärkande drycker för den svage är stängt och tursamt för nykterhetens skull finns ingen flyktoda tillgänglig i detta gråväder. Så man har nu gåvan att få kämpa vidare helt alkoholfritt precis som man gjort i en tid av med och motgång, vilket man väl kanske i en svag stund lovat att göra till det bistra slutet. Det har sagts att bara man går framåt i den mörka tunneln når man till sist ljuset långt där framme. Minns en replik ur en familjefilm om att tacksam, det ska man då alltid vara. Det ligger nog en hel del i detta tankesätt.

Kämpa på gott folk!

Några tankar tidigt en söndag som denna. Har så här som ny-nykter med drygt fyra månader som alkoholfri börjat tänka på hur min alltid helnyktre far liksom varnade för alkoholens faror på ett sätt som jag sällan kunde förstå mig på som ung. Han var militant motståndare till allt vad alkohol hette, och var medlem i en nykterhetsorganisation för bilförare när man var liten.

Har ett svagt minne av att man som liten grabb till och med var med på någon årsfest av något slag som befolkades av i stort sett endast gamlingar. Det hela upplevdes väl mest som något slags halvreligiöst möte. Har aldrig haft något emot Gud, och ord om Jesus, tvärt om faktiskt. Men har väl aldrig känt mig direkt hemma i den kyrkliga halleluja-atmosfären. Känt det vara för mycket ökentänk liksom.

För jag har min egen andliga syn och känsla av guds ständiga närvaro vilket jag är tacksam för. Kan väl även säga att det ibland känns som att skaparen nog vill att man borde närma sig nån församling. Men tycker att det är så mycket konstigheter inom organiserad kyrklighet. Det är så mycket som inte stämmer med vare sig skriften eller min känsla kring det hela. För övrigt när det gäller att vara helt alkoholfri, det kan man väl vara utan att behöva bli totalt världsfrånvänd kan man väl tycka.

Mycket tveksamma kyrkliga ritualer och rätt så torftig musik känner jag det som. Gillar mest själv gammaldags Rock 'N' Roll och traditionell Popmusik, men undviker låtar med sångtexter som direkt tar helt avstånd från skaparen eller hyllar exempelvis dryckenskap och användande av andra droger. Tänker här på helnyktra morsan som bara ville höra sånger om det kristna budskapet, medan farsan även kunde lyssna på svängig traditionell musik så länge det var mer av oskyldiga nonsenstexter. Tror att mitt eget musikskapande av instrumental musik färgats mycket av det här tänket kring lyrik.

När det gäller det här med dryckenskap, minns att min far ofta talade starkt negativt om alkohol utan att förklara så att man förstod liksom, vilket bara hade omvänd effekt och gav nyfikenhet till alkoholhaltiga drycker. Men visst hade han väl rätt i att det borde vara lika stora varningstexter på etiketterna till ”fina” spritflaskor om hälsoriskerna som det är på många tobaksprodukter. Sedan det att det på vissa betalkanaler görs reklam i tv för alkohol borde väl vara lika förbjudet som att göra reklam för hälsovådliga cigaretter kan man då tycka.

Ha en fin söndag!

Måttlighet när det gäller alkohol existerar inte för mig. När burken eller flaskan öppnats och man börjat må bra, då vill man må bättre, och hålla känslan kvar med ännu mer att dricka, och så rullar det på tills man kör i diket, och det känns allmänt kymigt och sedan börjar karusellen om igen.

Satt och räknade dagar för skojs skull i morse, och kom fram till att jag redan har varit spiknykter i en 147 dagar tror jag. Ser fram emot 5 månader som alkoholfri om inte så värst lång tid. Så kämpar alkoholfritt vidare. Har inte varit nykter så här många dagar i följ sen jag gick i mellanstadiet.

Har just druckit min nygamla favoritdryck varm choklad, och ätit några tekakor med mjukost på. Söndag är det. Himlen är blå och solen skiner på snön som tydligen föll igår. Då jag mest satt bakom persiennerna och tyckte det mesta var trist och grått. Men idag är det helt okej för stunden och man är mätt, nykter och faktiskt lite smått glad, och det är man ju tacksam för.

Ha en fin dag!

När man medvetet har valt att välja bort alkohol som tidigare har betytt allt i ens liv. Då startar man om helt från noll i känslotänkandet och får då lära sig att se saker och ting på ett helt annat och mer naturligt sätt. Det är en otroligt krävande mental träning att kunna vara stilla i stunden och hålla fast vid nykterhet om det inom en pågår en stark stress. En stress alltså som riskerar att få en att rusa iväg efter starka drycker. För att då snabbt förändra det psykiska måendet till ett mer utslätat och i stunden kanske mer lätthanterligt. Detta att kemiskt skapa sig ett inre konstgjort lugn så att säga.

Tänker här på min kloka farmors värdefulla ord om att man får sätta sig över en del saker även om man känner en inre oro. Men att kunna bemästra sina inre känslor som lätt styr tänkandet åt ett håll där känsla till drickande får övertaget över ens vilja till nykterhet. Så krävs det nog att man har varit helt alkoholfri i minst fyra månader har jag nu upptäckt. Kände nyss en längtan efter att gå utanför dörren för att handla mat fast jag redan har allt jag behöver.

Tänkte då på att det lätt skulle kunna få mig att falla in i den tidigare rutinen att handla ett paket med sex styck 50 cl ölburkar av typen 3,5 procent för att dricka mig till en liten stunds konstgjort lugn. För så har man gjort så himla många gånger när man känt inre oro, missnöje, stress, tristess eller bara en slags odefinierbar frustration av olika slag. Men nu när man har varit nykter så pass länge att kroppens grundnivå av stresshormon tycks ha sjunkit till en för kroppen mer lätthanterlig nivå.

Då har tydligen den logiska delen av hjärnan mycket lättare att arbeta på ett för kroppen mer konstruktivt sätt. Nog skulle det vara trevligt att få vara avslappnat berusad en stund har man känt under dagen som idag är. Men när jag satt och vilade och tittade på intetsägande program på tv:n som så ofta tidigare. Då infann sig idag en svag aha-upplevelse som fick mig att stanna upp och tänka till i stället för att rusa iväg ut genom dörren helt planlöst.

Jag ville inte riskera att av gammal vana hamna vid närmast belägna matbutik och kanske inhandla en massa folköl. Bestämde mig istället för att gå in på detta forum och läsa senaste nytt från kloka och erfarna skribenter när det gäller riskbeteende och faror med drickande. Har förstått att det är viktigt att skaffa sig nyttigare rutiner än att bara dricka alkohol vid minsta oroskänsla. När man väljer att skriva av sig lite i stället för att dricka onyttigheter då är man nog på rätt väg.

Den nyktra resan man har påbörjat är faktiskt rätt så intressant. Har ju analyserat stora delar av min livsresa och förstått det psykologiska i grunden lite mer praktiskt så att säga. Det är rätt mycket som spelar in när det gäller hur man tänker och agerar har jag förstått. Något som jag studerat extra noga bland annat genom att läsa inlägg av alla de slag här på forumet. Kan väl sägas falla inom ramen för återfallsprevention, vilket handlar om att vara lyhörd för sina inre känslor som kan förleda en.

Sådant som gett mig stor insikt i min nykterhetskamp är att man ska vara uppmärksam på sånt som kan riskera att trigga en till helt onödiga återfall i drickande. Har sett att det är rätt vanligt att man tar sig ett par tillsynes oskyldiga öl, eller ett glas glas vin eller starkare och sedan så är man tillbaka i gamla hjulspår. Har man som jag lätt till att bli beroende av exempelvis alkohol så ska man inte dricka en droppe sånt, om man inte vill riskera att åter hamna i alkoholträsket kan jag då säga.

Nu när jag har koncentrat mig tankemässigt i drygt en timme eller mer för att formulera den här texten och skrivit lite allmänt, Så har hjärnan haft annat att tänka på än att snabbt uppnå berusning eller ett konstgjort lugn. Så nu känner jag faktiskt inget alkoholsug alls. Den som är intresserad av fysisk träning kan ju också bemästra ett alkoholsug genom en rask promenad. Men det är inte alla som kan, vill eller alltid liksom har möjlighet till sånt. Då är det allt bra med lite hjärngymnastik.

Ha det gott!

Nu var alkoholdjävulen svår. Har idag fått jobba av och till med att kunna vara stilla och inte gå utanför dörren. Hade nyss tänkt att gå och köpa en ost som det är rätt bra pris på dagen ut i matbutiken. Men känner mig inte hundra på om man ska kunna klara av att gå förbi ölhyllan i butiken utan risk att handla med sig onyttigheter. Så därför får jag faktiskt stanna inne idag fast det är bra pris på ost. Man ska inte utmana ödet känner jag på något sätt. Det får nog bli en färdigrätt eller en pizza och lite läsk som jag har hemma i stället tror jag. Sedan dags att se en rolig videofilm. Nog är det sjuttsingen att man inte känner sig säker från att komma hem med dumheter på burk fast man varit alkoholfri i snart hela fem månader. Men nu går jag på ren envishet för det är jag som bestämmer, och nu ska alkoholdjävulen allt spikas in i en liten låda och helt enkelt få sitta där och svälta ihjäl.
Ha en fin kväll!

Måndag igen och har en stund läst lite på nätet om alkohol och tagit del av erfarenheter kring denna ibland knepiga fråga. Har alltså fortsatt att marinera mig med nyktra erfarenheter från bland annat kloka skribenter på detta eminenta forum. Sitter nu nöjd och helt alkoholfri här i mitt kök. Har inte minsta sug efter onyttigheter heller. Men igår så var det allt en hel del tanketurbulens och lite av en mindre brottningsmatch med alkoholdjävulen. Men nu känns det helt okej. Har just dragit upp persiennerna och fått mig lite frisk luft. Såg att till och med solen skiner idag. Ska nu om en liten stund följa min nygamla frukostrutin och ta mig en kopp med varm mjölkchoklad och ett par goda limpsmörgåsar.
Ha en fin dag!