@Smillans Det är fint att du skriver här då jag tror det är en stor hjälp för andra, kanske särskilt de nya.
Men man gör så klart det man orkar och jag känner också att jag inte har samma behov att skriva av mig längre. Min nykterhet är så pass stabil. Och det är ju bra! ❤️😀

Påskafton 2024. Jag älskar påsken🐣🐥🌼🥚🐰🧹🌸
Har en väldigt fin och mysig dag. Hemmet är rent och fint pyntat. Linneduken är struken och påskbuketten på bordet. I år är det bara jag och maken hemma men vi ska besöka barn och barnbarn i omgångar under helgen. Jag har nyss tagit ut Jansson ur ugnen och det doftar ljuvligt. Har grejat hela dagen hittills så sitter och njuter lite i soffan innan jag dukar fram all påskmat. Vi lär ju inte gå hungriga idag iallafall. Eller vad sägs om:
* Sill (inlagd och senap)
* Ägghalvor
* Lax
* Västerbottenpaj
* Skinka
* Köttbullar
* Prinskorv
* Jansson
* Rödbetssallad
* Skagenröra
* Ost och kex
* Påskmust
För två 😂
Ikväll blir det bara nån mysig brittisk deckare (om jag kan hitta nån, har ju plöjt allt känns det som), stickning och bara lugn och ro.

Jag önskar er alla en riktigt Glad Påsk, hur ni än firar eller inte firar. Var snäll mot dig, livet är så kort. Kärlek❤️

@Smillans Låter som en härlig påskmeny❤️🐣! Ska alldeles strax göra Jansson. Hm Västerbottenpaj har jag missat men är nykter så jag kanske tar en sväng till butiken medan pajdegen vilar.
Såg att du skriver om Mindler, har funderat på det…. Hur går det till? Jag har i min process kontakt med läkare och alkoholterapeut men eftersom jag lidit av psykisk ohälsa redan innan a kom in i bilden behöver jag annat stöd också. Önskar dig en fortsatt fin påskafton. Ska sätta mig och läsa din tråd nu🥰🥰

@Smillans Jag har sträckläst din tråd. Imponerad över hur du tacklat dippar, hur du utvecklats och det hände något i mig som att din resa kan också bli min bara jag en gång för alla gör slut med a/👺. Ska läsa din tråd igen och igen. Du har verkligen blivit hon som inte dricker ❤️🥰!

@Ny dag åh hoppas du hittat nåt matnyttigt i tråden😍
Du frågade om Mindler. Jag har i många år ätit SSRI, påbörjat utredning av GAD (som jag då inte orkade fullfölja) varit sjukskriven i två omgångar pga stress och utmattningsdepression. Jag är en orolig själ😊När jag varit nykter ca 5-6 månader kände jag att mina orostankar finns ju kvar, dom försvinner inte med nykterhet. (Orostankar som var starten till mitt missbruk)
Jag var bestämd på att aldrig mer dricka alkohol och att jag då måste jobba med mina tankar så att inte dom tar över och jag börjar dricka alkohol igen.
Därför bokade jag tid med Mindler, sa: jag är nynykter och behöver hjälp med mina orostankar (i korta drag)
Mindler kan man få (100kr/gång) 10 videomöten a 30 min/gång. Tyckte det lät stressat med 30 minuter först men det funkar väldigt bra. Första tiden var det 1 gång/vecka nu är det varannan vecka.
Och det har verkligen hjälpt🤩jag jobbar efter utsedda avsnitt och verkligen går in för det. Många gånger får jag en AHA-upplevelse: ah det är DÄRFÖR. Jag får bra verktyg som jag övar med och blir så glad dom gånger jag märker att det faktiskt fungerar. Jag repeterar mycket och försöker ha det i tankarna ofta. Min kontakt på Mindler är ljuvlig. Hon frågar och följer upp, återkopplar och frågar om sånt jag berättat tidigare.
Hon påminner mig och säger: det är du som gör det här, bara du.

@Ny dag Du kämpar på så himla bra! Du är bestämd och vet vad du vill, och jag är 100% säker på att du kommer att bli helt nykter❤️

Vecka 37. Påsken är över och äggen uppäten. Det var en riktigt fin påsk, lugn och stilla. Jag och maken åt gott och bara mös. Var påskhare till barnbarnen. Igår besökte vi svärmor som bor på annan ort. Vi lagade en god lunch och umgicks ett par timmar. Det är lite sorgligt för hon börjar tackla av känns det som. Det är en smart kvinna det här med huvudet på skaft. Väldigt intressant att prata med. Men sen hon blev ensam känns det som att hon gett upp, inget är roligt, hon har inget att se fram emot och jag tror hon vill upp till sin make. Ledsamt att se. Och synd för hon skulle kunna ha det riktigt bra i flera år framåt.
Idag är det jobb igen och snön vräker ner. Ska det aldrig sluta. Hämtade hem husvagnen i förra veckan så den får stå på uppfarten och vänta ett tag till innan utflykter.
Längtar så mycket till sommar och sol nu så jag förgås ☀️
Har plitat en lista på 10 saker jag vill vara med om i sommar. Det var inte helt enkelt att komma på saker (hur märkligt när det finns så mycket?!). Bra övning att börja längta efter saker. Tidigare har ju dagarna bara kommit och gott, inga planer alls förutom nästa intag av vin, blä.
Nå efter sommaren, i september, får jag redovisa hur många jag kan bocka av.

Önskar en fin tisdag och kämpa på i snön och det andra, ni vet❤️

Min sommarlista 2024:
1. Se solnedgångar (plural - 5)
2. Läsa minst 7 fysiska böcker
3. Nattbada naken
4. Ha sommarfest för familjen
5. Dricka kaffe i soluppgång
6. Vandra på ett fjäll
7. Cykla
8. Dra husvagn till Lofoten
9. Juliutmaning - meditera 15 min varje morgon alt 30 minuter yinyoga
10. Tatuera mig

Lördag. Väcktes av 2 hundar 04:30 imorse. Den lilla rymde igår kväll och var borta ett par timmar men hittade hem så det blev sent sänggåendet, inte så många timmar sömn inatt med andra ord. Känslan när jag nykter kan hoppa in i bilen och åka ut och leta är obeskrivlig. Tacksam!
Jag har några gånger tänkt på hur mitt liv skulle se ut idag om inte alkoholen kommit in. Hade jag varit lika tacksam för det lilla jag är idag? Förmodligen inte och jag vill egentligen inte tänka i banor om att tack vare alkoholen känner jag såhär som nykter. Alkoholen har ändå förstört så mycket och slösat bort så många år. Men ändå, känner orimlig tacksamhet stundtals.
Har även ibland tänkt på återfall och hur jag ska hantera det om den tanken skulle komma (gud förbjude). Jag vill inte bli för stursk och tänka: inte jag. Jag känner sån avsky och äckel mot alkohol så just nu ska det mycket till. Det skulle förresten ta livet av mig.
Jag får ibland känsla från förr av nåt jag inte riktigt kan fånga. Den bara känns i kroppen på nåt sätt, det är sommar och jag känner en harmoni? Lycka? Vete tusan vad det är, men det bara far in och ut och jag vill stanna i känslan men den är så flyktig. Det är en otroligt härlig förnimmelse så hoppas den kommer oftare.
Idag blir det en dag i lättjans tecken, ska bara sticka, lyssna på ljudbok (tips på serie: handlar om psykologen Anna Varga av Helena Kubicek Boye), grilla ikväll och vanlig småplock och promenader med fyrfotingarna.

Önskar er en fin lugn lördag❣️

@Smillans Så fint att läsa om din tacksamhet. Annie Grace säger: ”alkoholen tar ifrån oss förmågan att känna glädje i vardagen”. Och utan alkohol får vi den förmågan tillbaka. Känna glädje i det lilla. Förnöjsamhet. Och upplever man riktigt häftiga saker fylls man av förundran. Eller wow-känsla som jag brukar säga. Den fyller liksom varje kvadratcentimeter i kroppen.

Det märks tydligt att du håller på och identifierar dig som en person som inte dricker alkohol, lika lite som du skulle få för dig att dricka bensin. You go girl!

Kram 🐘

@Smillans Känner igen mig med att känna en orimlig tacksamhet över min nykterhet och det är som att ha fått en andra chans att ta vara på det liv vi fått. Kan även känna igen den där flyktiga känslan av harmoni, lycka som sköljer över mig ibland. En härlig upplevelse. Den kan komma när jag minst anar det och tänker att känslan av lycka är en flyktig känsla som kommer och går. Tidigare har min önskan varit att alltid kunna befinna mig ett ett lyckotillstånd då besvikelsen varit så stor när den försvinner. Men inser att så ser inte livet ut. Mitt nyktra tillstånd har lärt mig att se livet ur ett större perspektiv och även att se på lycka med andra ögon.

Ha en riktigt skön dag i lättjans tecken, det är lycka😁❤️

@Smillans Pratet om lycka fick mina tankar att spinna vidare. Min lycka finns i att jag fått kontakt med mig själv och min innersta kärna. Att jag kan sortera i mina känslor och förstå bättre vad som är vad. Att jag har min värderade riktning som visar mig vägen i mitt liv. Att när jag tappar bort mig så kan jag hitta tillbaka igen och jag behöver inte alkohol på vägen. Min insikt om att alkohol är det som förstör för mig att se min värderade riktning. Att alkoholen totalt har mist sin charm, betydelse eller som en viktigt ingrediens i mitt liv. Ett uppvaknande på andra sidan där alkohol inte finns och vars bedrägeriet jag fullkomligt synat. Att vara ett med sig själv utan alkohol, platsen bredvid mig är upptagen av mig själv❤️

Vecka 38. Jag har märkt att jag hanterar stress bättre nu. Eller rättare att jag inte trissas upp i stress. Tror det är pga att jag planerar bättre nu. Jag lägger upp min arbetsvecka på ett sätt som gör att saker jag ska göra eller vara inte kommer som en överraskning. Tidigare ramlade saker ner i skallen på mig som att jag aldrig hört talas om det fast jag själv varit med och bokat😵‍💫Jag orkade inte hålla reda på kalendern, som att jag inte brydde mig, och stressen och självhatet när jag stod som en idiot efter missat planerat möte eller annan deadline var återkommande känsla. Som nykter är jag i fas och ja stressar inte så mycket nu. Hanterbar högsäsongsstress🥰
Nu börjar uteserveringar ploppa ut på gatorna och jag har känt lite skav för hur jag ska reagera och om det blir tufft att passera eller besöka. Nej jag tror inte det, jag längtar också till att sitta på en uteplats och äta nåt gott och dricka nåt friskt alkoholfritt till. Kl 22 är en bra tid att avvika då ljudnivån på samtalen brukar öka. Inget vettigt blir sagt efter det.
Det lutar åt husvagnspremiär till helgen om vädret tillåter, längtar.
Har också bokat en sak på min 10-lista, tatuering sker om ett par veckor.

@Andrahalvlek @vår2022 jag tycker mycket om era hälsningar och rader, tack❤️

Önskar er en vårig torsdag🌱

@Smillans Upplever samma sak. Man blir mer chill som nykter 😎 Bättre planering. Luft i planeringen. Lättare att säga nej. En sak i taget. Här och nu.

Angående uteserveringar så tycker jag att du ska äta gott och dricka alkoholfritt. Och upptäcka att njutet är lika stort. Större, för man upplever mer som nykter. Dofter, ljud, stämningar. Allt blir lite mer koncentrerat. Och när du upplevt det 3-4 gg nykter så är uteserveringar ingen trigger längre.

Husvagnsliv kan dock vara en trigger. Folk super ju konstant på campingar. Från ”stödbensöl” till in i dimman typ. Men även den situationen går förstås att ladda med nyktra erfarenheter.

Kram 🐘

Vecka 39. Och 9 månader alkoholfri idag🌟
Jag mår så bra❤️ Jag har fått mitt liv tillbaka och den känslan är helt fantastisk.
Känslan av att vara normal (vad nu det är) och att vara viktig pjäs i livet är allt jag drömt om de senaste åren. Mitt missbruk rullade på så himla fort de senaste åren. ALLT kretsade kring alkoholen och hur hade mitt liv sett ut om jag inte den dagen i juli förra året fick oanade krafter att ta mitt liv tillbaka. Hu ryser av bara tanken.
Dom här nio månaderna har jag rejält dykt ner i mig själv för att finna mitt sanna jag, jag har tagit hjälp av Mindler och det har varit en värdefull hjälp och jag har lärt mig mycket.
Tänk att få ett namn på saker som jag själv tyckt varit konstigt med mig genom åren. Aha känslan och att veta att det finns fler därute.
Jag har berättat för dom jag vill ska veta och det har gått väldigt bra. Många positiva reaktioner och nu har det även för dom blivit vardag att jag är nykter.
Jag fortsätter att tuta på på min väg, fortsätta upptäcka mig själv och nya saker. (Har bokat tid för tatuering, min första)
Jag läser mycket om psykologi och det har blivit en liten hobby. Jag är glad och mitt grundtillstånd ligger på en stabil 4/5.
Yogan hjälper mig att vara här och nu, det är lite svårare då tankarna gärna drar hit och dit, men jag övar på.
Det kommer bli bra det här❤️

Önskar er en fröjdefull torsdag🌷

@Smillans Grattis till 9 månader! 🥳🥳🥳 Jag blir helt tårögd när du beskriver hur du fått ditt liv tillbaka. Nykterhetsårsdagen är bannemej så mycket mer värd att fira än födelsedagen för oss lyckliga som på allvar valt den nyktra vägen. Vi är en liten exklusiv skara - varmt välkommen i gänget!

Kram 🐘

@Smillans Grattis till 9 månader!🥳🥳🥳. Vilken bedrift av dig och så otroligt bra du jobbar och hanterar allt. Du är så modig och du har fått en enorm styrka inom dig. Din livsglädje och din påhittighet går genom rutan😁. Psykologi är så spännande och intressant, det är liksom det vi lever i och går igenom i livet, att vara människa. Bland det bästa jag uppskattar med nykterheten är just ett stabilt grundtillstånd. Man kan då hantera livet på ett bra sätt, man är mer chill och coolt att du ska göra en tatuering😎

Njut och var stolt över dig själv över hur bra du är❤️