@finalina Du har fått många goda råd ovan, hoppas att du orkat följa några av dem. Ta en dag i taget nu, men använd dina reflektion och upplevelser ovan för att mejsla ut din väg och dina beslut. Du är inte ensam om skam, om att göra misstag och känna ångest. Emellertid försäkrar jag dig om att att du har förmågan att fatta bättre beslut.

Jag instämmer, tack för alla fina goda råd!

Nu har det gått typ 10 dagar. Har känt obehag när jag tänker på mig själv kombinerat med alkohol.

Jag har bestämt mig för att testa vara helt nykter. Vet inte hur länge. Men checkat av en födelsedagsfest, och har en skidresa i mars som jag tänkt att jag åker nykter på.

Det går åt så mycket tankekraft från mig att fundera på strategier, hur ska jag klara att vara inom gränsen. Och sedan, när det ibland går åt skogen, så mycket energi som går åt till ångest och att vara hård mot mig själv. Jag tänkte försöka skippa det ett tag.

Nu är det sagt, nu får jag följa upp med mig själv om hur det går.

@finalina Jag vet inte hur många gånger detta inträffat, men det liknar mitt liv under många år. Försöka dricka mer måttligt, lyckas och sen misslyckas om och igen.
Känner så igen mig i din ångest och skam. Kände exakt så för elva månader sedan och bestämde att det skulle vara den allra sista gången. hade verkligen provat att kontrollera alkoholen så himla länge och många gånger …
Sen dess har jag varit helt nykter. Lite svårt några veckor, men sedan en process som bara gått framåt mot en lyckligare och lugnare Amanda.
Istället för att slita med alkoholen har jag nu enbart trevligt på fester och andra tillställningar. Går konstigt nog alldeles utmärkt att både skoja, dansa och prata utan alkohol :)
jag tränar mer och hittar på mer roliga saker.
Det jag vill råda dig till är att passa på att gå Alkoholprogrammet och satsa på tre månaders nykterhet.
Använd smällen som en hjälp. Det kommer att gå en vecka av bara farten då du inte vill dricka.
Jag tycktedet var så hemskt efter min sista minneslucka då jag för första gången var hos grannen med flera andra grannar på middag. Och inte minns något efter typ två glas vin. Hur kul är det? Nej, hemska känsla, aldrig mer...!
Ibland öppnas ett fönster, om du känner att du vill ha ett nyktert liv, så vänta inte.
Snart kommer alkoholhjärnan att tycka att "det inte var så farligt", att du nog visst klarar att dricka , nästa gång. Ja, alla de knep som beroendet kan ta till.
Bestäm dig nu och gör en plan. Där tyckte jag Alkoholprogrammet var till stor hjälp.
Jag vet nu också att man behöver inte alls dricka alkohol för att vara lycklig. Tvärtom :)

@Amanda L Tack för ditt meddelande! Jag håller med, vad skönt det varit att slippa kämpa med att vara lagom.

20 februari och en månad utan alkohol avklarad 🤞😊 Hållt mig frisk, tränat, och vilken kondition man får! Testade blodtryck för någon dag sedan, lägre än tidigare. Kan det gå så snabbt, bero på ingen alkohol?

Osugen på alkohol tror jag. I alla fall extremt osugen på ångesten.

Nästa delmål är 20 mars och varför inte ta med hela påsken då, så typ 1 april.

@Amanda L det går bra, tack!

Igår var jag på en väldigt fin restaurang och käkade middag. Funderade på om jag skulle ta ett glas vin, eftersom de hade så spännande vinlista, men påminde mig själv om att ”nej det ska jag inte”. Smakade däremot viner från mitt sällskap, en liten liten sipp per glas, och då fick man ju upplevelsen av smaken ändå 👍

Just nu funderar jag på vad jag vill ha för relation till alkoholen. Finns ju en poäng med att ha någon form av smak-relation. Men att ta bort allt som är mer än typ 1 enhet totalt på en dag.

@finalina Just vin är svårt att ersätta, men det finns väldigt gott bubbel som Oddbirds cava och mänga alkoholfria llar som är lika goda som alkohol. Vet inte om jag tycker att smaken av vin känns så viktig för mig ändå.
Jag tar hellre något alkoholfritt.
🥰

@Amanda L Javisst jag håller med, alkoholfri öl är exakt lika 😊 och typ must, och bubbliga söta drycker. Det har varit kul att prova runt!

Jag kommer behöva fundera vad jag vill på längre sikt. Men nu tuffar det på fram till april 😊

@finalina Tack för din berättelse. Relaterar oerhört. Igår skulle bli en lugn middag med vänner men slutar i total gränslöshet från min sida (igen….). Idag gick jag med här för att göra något. Har försökt dricka måttligt flera gånger men det slutar aldrig väl. Senaste månaderna har drickandet gått totalt snett. Hoppas på att klara av att genomföra en förändring denna gång.

@asdasd2 hejsan! Måttlighet kan vara sjukt svårt, vi är många som kämpar.. Håller tummarna för att du hittar motivation till förändring och att det blir annorlunda den här gången!

Medan pågår min egen struggle. Sätter noll-mål men slarvar. I Alperna hade dom inte alkoholfri öl på afterskin, så jag tog en alkoholöl (per afterskitillfälle). Men köpte Cola också, så inte öl alla gånger.

Två personer i sällskapet, som inte kände mig, påpekade flera gånger ”Gud vad tråkig du är som dricker cola”. Jag å andra sidan noterade hur den enes alternativ alltid var att dricka mer alkohol eller gå hem. Fanns inget annat. Han hade förmodligen egna problem. Båda blev personlighetsförändrade när de drack, mer stökiga, hetsiga.

Men nu börjar det riktigt svåra… jag börjar känna mig bekväm och safe. Tror att jag klarar det här. Om jag nu ska ha alkohol i mitt liv, kommer jag klara det? Stundande flytt, kylskåpsrensning med flera flaskor champagne. Att ta ett glas till god mat med vänner osv vill jag kunna göra. Men utan att det leder till att min hjärna totalt glömmer bort alla risker och jag spårar ur igen.

Det jag är mest nöjd med just nu är alla tillfällen jag väljer bort alkohol, där jag tidigare skulle druckit, helt i onödan. Det är väldigt många när man börjar notera dem. I soffan på kvällen på semestern eller en fredagkväll, AWs, restaurangbesök.

Checkar in med mig själv. Såklart var det inte sista gången jag drack alkohol. Har återgått lite smått.

Igår valborg: AW & middag med vänner. Varannan alkoholfri. En öl och ett glas vin totalt. Sov sämre, lite bakis. Måendet dagen efter bidrar ju till att man inte blir sugen.

Men.. var ute på restaurang med en vännina för någon vecka sen. Vi brukar dricka massa bubbel typ, men jag körde alkoholfritt hela kvällen, hon bubblade.

Så klapp på axeln! I helgen ska jag på födelsedagsfest. Ska bestämma hur jag gör innan. Kanske varannan? Med ett Max antal?

@finalina Hej!👋🏼 Bra jobbat ändå! För mig funkar ett max på glas och max dagar per vecka. Men vi är alla olika ju .. en del blir triggade av gränser. Själv har jag landat under mitt max ☺️

@finalina Finns mycket jag känner igen mig i av det det du skriver. Kan även jag dricka måttligt när jag bestämt mig för det. Slappnar jag av och tycker mig ha koll så blir det ofta för mycket. Är en man och nog äldre än du och har haft ett komplicerat förhållande till alkohol under livet. Ibland undrar jag om jag någonsin kommer få någon ordning på min alkoholkonsumtion? Ha en fin lördag🙂

@finalina
Poddar!
Lyssna på beroende podden exempelvis.
Fyllepodden. Poddar där my skarsgård är med, hon är bra. Läs böcker exempelvis: tänka klart. Häng på 30 dagar med alcohol experiment. Massa bra filmer dör dag för dag.

Jag va AF i 1 1/2 år o sen gick jag tillbaka. Tom några månader o sen tillbaka på samma ruta tyvärr, så jag vet hur du mår. Men denna gång har jag MKT mer info med mig. Jag vet mkt mer och jag vet var jag ska leta efter hjälp, var jag ska hitta styrka. Så SKAM den som ger sig💪🏻. Nu ska jag lägga mig själv i mental träning.

Ta hand om dig, och ta din oro på allvar ♥️