Söndag 5 Maj
Då är jag tillbaka här. Skammen över att misslyckas ingen är ju skit, men jag är ju i alla fall här. Det är ju något som är rätt.
Jag höll uppe i mer än ett år och det gick bra, men efter ett tag saknade jag det sociala. Jag ville vara som alla andra. Men efter ett så långt uppehåll så "var jag värd" att dricka tyckte visst min hjärna. Ingen plan och helt hejdlöst kastade jag mig ut i alkoholen igen. Det gick dåligt. Så dåligt att jag igår hade en blackout. På en middag? Hur pinsamt. Men spökena är ju bara spöken i mörkret så jag kan liksom inte gömma det utan det kom upp på bordet direkt. Min kille säger - VAD ska vi göra? Detta fungerar inte. Och jag vet att han har rätt. Jag skäms och gråter och har ångest som kryper i kroppen. Men ändå vill jag inte släppa helt. Jag vill inte sluta och misslyckas igen. Så nu letar jag strategier att vara måttlig. HUR ska det gå? Jag vet inte, men jag vet att detta inte funkar så nu är det bara att ta på sig rustningen och ge sig fan på att det ska gå...

@Linalus Hej 👋🏼 Ruta ett är ju en hyfsat tråkig ruta att stå på men det kan ju bara bli bättre?!
AH förespråkar 3 nyktra månader som start - jag hade två. Hur tänker du att du vill göra? Vilken är din strategi- vad tror du skulle funka för dig? Inget funkar ju på alla - vi är ju egna individer.

Jag har en plan och en budget. Jag skriver dagligen i alkoholkalendern. Jag skriver i min tråd här under "måttligt" och liksom checkar in på mig själv. Varje morgon mediterar jag och går igenom kommande dag och föreställer mig hur jag ska vara och göra och på kvällen inventerar jag dagen som gått. Rutinen har jag stulit av en 12-stegare och det funkar för mig. Rutinen funkar för mig och jag vet inte vad av det jag gör som gör att jag INTE tänker på alkohol ens men det spelar ju ingen roll. Det funkar för mig och då ändrar jag inte på det. Jag har också använt mig av självhjälpsprogrammet och jag läser igenom allt en gång i veckan, oftast på söndagar, och förbereder mig på att göra följande avsnitt på måndagen. Jag påminner mig alltså hela tiden om vad jag vill och vart mitt fokus ska vara. Min budget är fö ganska snålt tilltagen och det är också en plan - jag kommer inte att kunna spåra ur på den lilla mängden (som det funkar för mig) men den ger mig utrymme att socialdricka OM jag vill. Jag har varit på tillställningar & druckit soda med citronskiva i ... det funkar också. För mig.

Vad funkade på dig fram till nu?
🩵

Tack för ditt svar! Jag hade typ 18 månader helt utan och sen började jag igen men hade ingen plan... Planen att inte dricka alls var ju så svartvit och lätt att följa, men att planlöst börja dricka igen var ju HÖGST osmart.
Det låter som du har en jättebra strategi. Vad var det som var svårt för dig innan? Jag har inte svårt att inte dricka, men när jag dricker har jag svårt att sluta. Så ofta så har jag innan jag vet ordet av druckit 4 glas vin och sticker ju helt märkbart ut bland mina vänner. MEN. Nu behöver jag EN PLAN. Precis som du säger. Jag tänker inte att jag ska ha helt uppehåll igen, för det har jag provat och det gjorde ju ingen skillnad när jag väl började, och måste jag sluta helt igen för att min PLAN går åt fanders ja då får jag ta tag i det igen. Men jag vill så gärna kunna ta ett glas då och då... Hur mycket är din ranson? Bestämmer du innan varje tillfälle?

@Linalus Hej igen. Det låter lite som att vi har liknande problematik.

Jag har inte svårt att låta bli vilket gör att jag sällskapsdricker när nån annan dricker vilket kan bli ofta utan att det är mer än två glas/gång. Men när frekvensen ökar så ökar ju faktiskt toleransen och sen kommer "den där helgen" där jag helt enkelt inte slutar på 3-4 dagar lite beroende på hur jag är ledig från jobbet. Även om det inträffat 1-2 ggr/år så är det för mycket och det är min definition av för mycket för mig 😅

Efter mer än fyra glas är risken att jag börjar fatta dåliga beslut av signifikans - så mitt max per vecka är 4 enheter och max 2 dagar per vecka. På så sätt har jag en strategi för att det inte ska bli ofta samt att det inte ska bli mer än 4 glas vid samma tillfälle.

Den här strategin har jag satt till midsommar bara för att ha ett datum så jag är väl inne på vecka 6 här nu men var nykter innan jag registrerade mig. Hittills har det funkat superbra. I helgen blev det två små glas Prosecco pga barnkalas för vuxna barn.. men på fotbollen på söndagen blev det bubbelvatten 🫧

Inget kan fungera för alla eftersom vi är olika individer, men för mig funkar det hittills. Skulle jag uppleva att jag skulle uppleva sug tex så får jag vrida på mitt beslut och min ranson för jag kan inte kliva i och inte komma ur nåt mer. Det funkar inte.

Har du någon i hemmet som kan stötta dig? Min make är helt med på tåget och jag pratar med honom om allt och har bett honom att fråga eller ifrågasätta om han vill eller känner så.

Ta hand om dig
🩵

Jag tänker att jag behöver för min del sätta en gräns som håller över lång tid. Jag behöver också ha ett sträck som jag inte kan gå över. (Riskbruk är enligt nya rekommendationer 4glas vid samma tillfälle mer än en gång i månaden.)

Jag tänker: Max 6 glas/veckan, Max 3 glas/samma tillfälle, (Också Max 1 glas/timmen för att kunna ha kontrollen att klara de andra reglerna)

Jag kommer mig bestämd, beslutsam, tacksam (att inget blivit värre än det är just nu ännu).

Jag hoppas att jag kommer kunna hålla det såhär. Jag hoppas hoppas. Jag börjar nu och kommer checka in lite varje dag för att skriva av mig...

@Linalus Jag behöver dra ner på tillfällen så det här är min lösning som just nu passar mig. Jag provar och utvärderar ☺️ hittills har jag endast maxat en gång och det var en lååång dag.

Jag tror jag har 2,5 glas i snitt per tillfälle om jag inte missminner mig. Vilket känns helt okej för mig
🩵

@Linalus Jag tänker att det är bra att prova och utvärdera och kanske skruva på "inställningarna" över tid. Åtminstone när målet inte är 100% alkoholfri - som för mig. Fast jag kanske ändrar mig. Men en sak är säker - jag tänker INTE vandra på "den mörka stigen" igen". Min nuvarande period är fram till midsommar sen får jag se. Jag håller på och filar lite på att vara mer generös under semestern men inte på vilket sätt. Sedan planerar jag att ha en ännu striktare budget...tiden får utvisa hur jag känner. Nu ska jag somna om en stund och lyssna på "En beroendepodd" - sjukt bra!
🩵

@Linalus Nix. Inte just nu då jag är fullt nöjd med min progress och mitt mående. Kan jag befinna mig där jag gör nu så är jag inte orolig för att köra ner i diket. Jag tänker inte ens på alkohol. Jag har vant av slentriandrickandet men släpper inte ner garden utan tuffar vidare på mitt lilla spår.
🩵

Onsdag. Helg för min del eftersom jag är ledig to-sön denna vecka. Barmen är stora och ute med kompisar, min man är inte heller hemma och för en vecka sedan hade jag druckit något för att känna mig mindre ensam. Idag har jag istället berättat för min terapeut om min relation till alkohol och fått tips om ställe som kanske kan hjälpa mig. Det vore ju helt fantastiskt att faktiskt få lite hjälp och inte helt förlita sig på självhjälpsböcker osv. Det kändes bra att prata och nu har jag också ansökt om att få komma till den här avdelningen som hette alkohol o hälsa.