Hej jag är 18 och börjar bli orolig för min alkohol konsumtion. Har druckit i kanske 2 år. Det senaste året så har jag börjat druckit extremt mycket. Men aldrig på vardagar håller mig bara till helgerna. I mitt liv är alkohol vanligt. Min släkt dricker väldigt mycket och har släktingar som har problem med alkohol och i laget jag spelar i förekommer väldigt mycket alkohol på helger osv. Har ej känt att jag haft problem med alkoholen fram tills förra månaden. Känner ett sug till alkoholen varje dag och börjar må dåligt av det vad kan jag göra? Har skakningar, är nervös. Måste jag sluta dricka alkohol helt och hur fungerar det och vad kan jag göra.

Hej! @andreashe,

Kul att du har hittat hit till detta eminenta forum som jag önskar hade funnits när jag var i din ålder. Då hade man nog inte behövt göra en så pass trist och dimmig resa genom livet som man har gjort tills man började att lyssna lite mer på kroppens signaler än vad man gjorde för bara lite drygt ett par månader sen.

Hur vet man om man börjar få problem undrar du, och jag kan då säga att det har du nog redan svarat på själv genom att skriva de insiktsfulla ord som du har gjort. För när man upptäckt att man börjat må dåligt av drickandet och får ett ofta förekommande alkoholsug och känner sig nervös och har skakningar och annat som man känner kan knytas till ens egen alkoholkonsumtion. Då kan man då säga att man håller på att glida in i ett problematiskt förhållande till drickandet.

Tycker att du ska vara klok och inte fortsätta att dricka på ett sätt som du känner inte passar dig riktigt. Visst kan man om man så vill ta sig ett glas någon sällsynt gång, men man ska då veta att det lätt blir flera och sedan så sjunker omdömet, och toleransen ökar och med den får man sedan allt som oftast en massa onödiga problem som bland annat hälsoproblem, som yttrar sig som ångest och är man då född med beroendegenen om man så säger, så är det lätt att man halkar dit och blir fånge i tvångstankar på att dricka sig berusad för minsta lilla grej som kanske dyker upp och känns lite jobbigt.

Kommer ihåg när man själv var i din ålder och tyckte att nykterister var tråkiga träknoppar som inte fattade ett smack om nåt liksom. Men du verkar ju faktiskt vara bra mycket smartare än vad jag var som 18-åring. Så mitt tips till dig är att undvika att dricka dig berusad, utan att vara måttlig, och om du inte klarar den konsten så tycker jag att du ska välja att helt avstå från att dricka alkoholhaltiga drycker. Det finns så mycket annat man kan dricka som är bra mycket godare än öl, vin och sprit liksom. Samtidigt spar man en massa pengar som man kan ha roligare med.

Ha det gott!

@Flarran Tack snälla för svar! Jag tror faktiskt att jag kommer behöva avstå helt från alkoholen för annars kommer jag förmodligen ha ett fortsatt sug. Dina ord kommer sitta kvar länge, tack för det och hjälpen!

@andreashe Fortsätt skriv och läs här. Det är en väldigt bra hjälp för att kunna skuta dricka. Många har lyckats på det sättet. Be alkoholrådgivarna flytta din tråd till Vara alkoholfri också, så får du mer svar och tips!
Du kan också starta en ny tråd där.
Att ta hjälp är det bästa och här finns bara vänner…❤️🙏🏻

Jag hittade bra information på den här sidan. Den listar tecken på att dricka för mycket, riktigt användbart. [länk borttagen av admin] Det viktigaste steget är att skriva om ditt problem här, så bra gjort!