Hej!
Min första dag här. Aldrig sökt hjälp för mitt alkoholmissbruk tidigare. Anledningen är att jag borde veta bättre. Drack 2 glas vin med maken igår (samt 2 glas innan och 2 glas efter i smyg). Barnen såg mig inte onykter men jag vågar inte tänka på vad som skulle hända om de blev sjuka mitt i natten. Mitt dåliga samvete maler inombords. Jag dricker dagligen, både med maken och i smyg. Vill inte leva så här längre. Jag vill vakna utvilad och orka göra mer saker med barnen. Slippa oroa mig för om jag är körbar på morgonen. Jag vill inte att de ska se sin mamma onykter.

Idag skickade jag ett sms till maken och berättade att jag inte vill dricka alkohol under midsommarhelgen. Han förstod och är stöttande. Nyss fick jag ett sms av våra kompisar (lågkonsumenter) och de ville veta om de skulle köpa med något från systemet till oss inför imorgon. Jag svarade att jag kommer hålla mig till alkoholfritt och det känns skönt. Ju fler personer man berättar för, desto fler ögon har man på sig! Det känns bra för det blir lättare att hålla sig till planen då!

Hoppas på att hitta fler i samma situation här att dela erfarenheter med och där vi kan peppa varandra!

Välkommen hit, här kan du få stöd, tips och vänner. Jag har druckit på samma sätt som du och kände till slut att jag inte vill detta mera. Mitt tips till dig är att gå in o läsa på forumet varje dag och så skriver du när du har tid o lust. Det finns även ett bra självhjälps program här som du kan göra. Jag lyssnade på poddar, ljudböcker om A och försökte komma ut på promenader. Jag har nu varit utan A i lite över 3 mån och mår nu så bra i själen men det tog ett tag. Första veckorna var jobbigast med dålig sömn, dåligt humör och väldigt, väldigt trött. Nu piggar o gladare och ska för första gången i mitt vuxna liv fira midsommar nyktert. Ta hand om dig en dag i taget utan A🤗

@Ros Tack snälla!! Jag har gjort första steget i självhjälpsprogrammet och lyssnar på En beroendepod nu! Tack för alla tips!
Jag ska försöka få med sonen ut på en promenad ikväll, det var ett bra tips! Jag har även pratat med min man idag som är medveten om mitt problem även om han inte vet att jag smygdricker. Usch vad lågt egentligen!

Är det inte konstigt att man blir trött av att inte dricka? Man borde ju bli piggare när man inte är bakis. Usch, hoppas det inte blir alltför tufft.

Var det någon speciell händelse som gjorde att du slutade och tog hjälp?

Tack igen för ditt svar! Jag tror att detta forum är precis vad jag behöver!

@Lobster Hej 👋🏼 Välkommen 🙏🏼
Skönt att du har maken med på en del av tåget 🚂 Jag tycker du ska fundera på att involvera honom helt. Det är det bästa jag gjort förutom att dra ner på min konsumtion.

Jag såg att du lyssnar på en beroendepodd - jag tycker den är helt fantastisk. Min absoluta favorit är Markus Enochsson avsnitt 68. Även om han missbrukade fler substanser än alkohol så kommer han med konkreta tips på hur man kan jobba på att leva nyktert. Fast jag använder det för att leva på ett sätt jag vill.

Hoppas du får en lyckad midsommar
🩵

@Carisie Tack snälla du! Jag har läst trådar här på forumet hela dagen! Hur länge sedan är det du tog tag i ditt alkoholproblem?
Ja, jag ska prata mer med honom men inte nu när alla barn är hemma. Han dricker också dagligen men det är jag som oftast tar initiativet så han är väldigt medveten och vill också minska konsumtionen vilket känns jättebra!

@Lobster Hej igen 👋🏼 Jag har hållit igång här i 17v nu. Jag satt och läste igenom mina gamla inlägg idag. Summerade tiden eftersom jag nått mitt första delmål idag ☺️ Det var fantastiskt roligt att läsa gamla inlägg i min tråd.🧵

Vi har nästan haft samma dryckesvanor hör hemma men nu dricker han mindre också även om han dricker mer än jag. Men det är ju ingen tävling. Gör avsnittet om sug! Ifall du har sånt. Jag är ju hittills förskonad från sånt.

Har du nån plan hur du ska gå tillväga? Vill du sluta helt?

🩵

@Carisie Åh GRATTIS!! Grymt kämpat!! Vad är det för delmål?
Är det svårt för dig att begränsa dig om han dricker ett glas och du ska avstå?

Jag vill till en början avstå helt en period. Se vad som händer med måendet och sömn och bevisa för mig själv att jag kan säga nej.
Första utmaningen blir imorgon men jag tycker att jag har förberett mig bra!

Då ska jag göra det avsnittet, tusen tack för alla råd. Så konstigt att sitta här och skriva och liksom hålla tummarna för att man ska klara av att inte dricka EN dag. Det är ju sjukt!

@Lobster Hej igen 👋🏼 Du kan kolla min tråd 🧵 om du vill. Det blir så långt att skriva. Men jag har avverkat 17v med måttligt drickande utifrån min egen budget och med god hjälp härifrån. ☺️ Mitt icke-sug är till god hjälp också. Jag har upptäckt att jag sällskapsdricker "bara för att" dvs utan något egentligt sug. Har upptäckt många saker under de här veckorna. Jag har inga problem att avstå utan det är snarare "va, ska du ta en öl nu?" 😅 Jag blir bara triggad att fortsätta på min utstakade bana.

Jag var helt alkoholfri i två månader innan jag började använda min budget. Apropå imorgon.. du aaaanar inte hur långt man kan stretcha 4 glas 😉😅

Jag lovar. Du fixar att inte dricka - om du inte vill dricka. Det är det som är det fina. Du dikterar dina villkor och bestämmer hur din midsommarhelg ska bli.
🩵

Så skönt att vakna upp till första morgonen på länge när jag inte somnat påverkad kvällen innan!
Nu har jag registrerat i alkoholkalendern! Yeay!

Lite svårt att somna igår men annars har sömnen varit bra!
Idag kommer dagen gå i ett vilket kan skapa stress hos mig men jag känner mig väl förberedd!

Vad har ni andra för strategier inför midsommar för att hålla er till planen?
Hoppas ni får en fin midsommar!🌸🌿

@Lobster Hej och välkommen hit! Det tar lite tid för hjärnan att återhämta sig och komma i balans igen och det är därför man kan känna sig trött och sova lite dåligt första tiden. Alkoholen som går ur kroppen. Men ger man det tid, man rekommenderar 3 månader som nykter, så stabiliseras hjärnan.

Det som är viktigt är att ha en plan och hålla sig strikt till planen. Att ta en dag i taget är en bra strategi och fira varje dag som nykter. Den första veckan upplevde jag som jobbigast, men när den gått är det en seger! Att tänka på är att aldrig ta det första glaset, det kan förstöra allt. Ha goda alkoholfria alternativ, jag gjorde bubbelvatten i min sodastream och blandade med fun light. Massor av is och tex jordgubbar i. Gällande stress så ta en sak i taget med det du gör och tillåt dig pauser emellan. Ta hjälp om du behöver. Man kan bli lite mer stressad i början av sin nykterhet när man inte längre dämpar det med vin. Så andas och ta pauser.

Fokusera på hur stark du är som är nykter och hur skönt det är att vakna nykter imorgon. Och det blir bara bättre och bättre för varje dag som nykter. Jag har varit nykter i över 2,5 år och jag har aldrig mått så bra som jag gör nu. Det bästa beslutet jag tagit och det har gjort mig tryggare, bättre självkänsla, ingen alkoholångest, gjort mig mer närvarande och tillgänglig för mina barn, familj och övriga.

Det kommer att gå bra! Du fixar det! Ha en fin midsommar!💪❤️🌺

@vår2022 Tack fina du!!!
Du har såklart helt rätt! Jag kan tyvärr mkt om detta ämnet, därav titeln ”Jag borde veta bättre”!
Jag har satt upp en målbild för varje dag. Igår tex var det att natta barnen utan att lukta vin. Det finns nog inget som kan motivera mig mer! Precis som du säger, att vara närvarande!

Idag är målbilden att äta middag med grannarna (en dricker måttligt och den andra dricker inte alls) och känna mig stark! Jag har senaste månaderna varit lite avundsjuk på de som valt att avstå A. Idag ska jag vara en av dem!

Tack så hemskt mycket för att du delar med dig av dina erfarenheter och råd! Jag köpte hem lime och mynta igår och ska göra en syrlig lemonad som jag kan dricka efter maten😋

Jag hoppas att du är stolt över dig själv för vad du klarat av och för det stöd du ger oss andra!
Jag har en känsla av att detta forum kommer vara väldigt viktigt för mig!

Glad nykter midsommar allihop!🌸🌿

@Lobster Jag var också avundsjuk på dem som kunde avstå och nu är jag en av dem😁. Idag tycker jag att det är coolt att inte dricka och jag känner mig fortfarande som en superhjälte med oanade krafter😎.

Låter som att du har en bra plan och målbild! Att natta barn utan att lukta alkohol är verkligen motiverande liksom att vara närvarande. Detta forum är verkligen som en livlina och det är en fin och stöttande atmosfär. Så skriv och häng kvar här, det har hjälpt många!

Sköt om dig!❤️

Jag kom just på att jag inte är orolig för idag längre. Jag VILL ju inte dricka. Jag var mycket mer orolig för en vecka sedan när jag fortfarande drack vin varje kväll och hade svårt att sluta. Då oroade jag mig mkt över hur midsommar skulle bli, jag vill ju inte bli onykter inför barnen. Nu behöver jag inte oroa mig för det så länge jag inte tar första glaset! Vilken befrielse att slippa den ångesten!

@Lobster Härligt att höra om hur din beslutsamhet växte i kraft och att det är du som är bossen i ditt liv, om du ska dricka eller inte! Att inte ta det första glaset! När man är i fylleångorna är man en nervös och orolig person, rädd för att vara utan giftet som håller dig kvar i alkoholdimman. Tankarna är smått förvridna och inte verklighetsförankrade. Man blir en rädd, ångestfylld och orolig fegis som sucktar efter att bara få ta ett glas till!😂. Lite av en annan person då tankarna är påverkade av alkohol.

Bra jobbat!💪 ha en fin midsommardag!❤️

@Lobster Gud sån skön insikt! 🙏🏼 Själv gav jag bort några av glasen jag fått efter en smutt - ville inte ha. Vaknade med nya insikter och en glädje över att känna ett lugn - utan att släppa garden såklart. Ha en fin dag 🙏🏼
🩵

@vår2022 Tack!! Du har så rätt! Jag har alltid tänkt att det är som att skylla ifrån sig när man säger att alkoholen kidnappar hjärnan men det är faktiskt så det känns!

@Carisie Bra jobbat!!! Höll du dig till din budget? Vad var det för nya insikter du vaknade med? En skogspromenad låter ljuvligt! Här ska det regna hela dagen men jag ska försöka få med sonen ut på en promenad trots det! Hoppas ni också får en fin dag och TACK för allt stöd!❤️

@Lobster TACK! Ja jag höll mig till budget med råge 😂 Eller jag landade på hälften. Jag gjorde aldrig upp nån budget utan tänkte bara "jag ser vart det landar". Det landade på 2E ☺️ Min budget jag haft sedan mars är 4E. Hur känner du idag?
🩵

Den största insikten var att jag inte kände sug efter rus. Eller tom inget sug efter dricka och ingen önskan att känna rus. Vaknade med en känsla av lugn - att jag landar i att ha kontroll. Att det är kul utan att vara full. Tacksamhet 🙏🏼

Hur känner

@Carisie Det är riktigt bra!!! Jag hade i nuläget inte vågat dricka 4 glad för då hade suget kommit efter mer. Men förhoppningsvis kan jag komma dit i framtiden efter en alkoholfri period. Men vad skönt för dig att du fått den insikten! Och känslan morgonen efter är ju oslagbar! Ingen fylleångest utan istället en känsla av kontroll!👏🏼🤗

@Lobster Hej 👋🏼
Det hade jag inte gjort från början heller. Jag var nykter i två månader innan jag la en budget. Alla är ju olika och jag är inte sugen - vilket är till god hjälp såklart. Jag har också satt min budget utifrån vad jag skulle kunna dricka (historiskt) utan att det ofrivilliga bälgandet tar över. Det jag såg hos andra igår 👀 svårt att se utan att känna obehag.

Idag är allt bara skönt - utom regnet?! 🤷🏼‍♀️ Får ta en kaffe till och vänta på uppehåll.

Vad ska du göra idag