Lördag kväll och tacksamheten över att jag tagit tag i mina alkoholvanor. Jag har haft en hel del aktiviteter på agendan idag. Det slog mig att när jag drack hade jag inte orkat med dessa, jag hade förmodligen ställt in det mesta som inte var absolut nödvändigt. Jag hade inte gått och tränat, jag hade ätit dåligt, jag hade haft ågren och inte kunnat titta folk i ögonen när jag följde med på barnets aktiviteter. Jag hade varit bakis fram till eftermiddag/kvällen, kanske i flera dagar, jag hade varit galet trött och ofokuserad på jobbet på måndagen.

Nu när jag inte druckit på ca 8 veckor är det inte så. Jag är pigg och jag orkar. Jag är en bättre mamma, och mer pepp på att ta mig an saker.

Till dig som funderar på att sluta, vill jag bara säga: JUST DO IT. Även om det är tufft, ge det ett försök, testa och utvärdera ditt mående efter ett antal veckor. Det är värt det även om man inte tror på det.

Kram alla kämpar🤗

@Tezzan Snyggt jobbat och grattis till 8 veckor!🥳. Håller verkligen med, man får så himla mycket gjort när drickandet inte slukar upp en massa tid, energi och med ångest, skam och ågren som följder. Jag tränar regelbundet även om motivationen skulle tryta, jag bara gör och jag vet att jag kommer att må så bra av det. Minns också hur härligt det var att kunna börja titta folk i ögonen och inte känna skammen som böjde ned blicken i backen. Hur jag började småprata i väntan på tåget eller bussen och med grannarna hemmavid. Mer kontaktsökande på jobbet med närmaste kollegor och kollegor som jag inte kände så bra. Några ord på affären. Självkänslan lyfte massor och med det även glädjen och humorn. Nu ”frontar” jag mycket mer och har slutat gömma mig med skammen som kompis. Man blir en bättre mamma, fru, kollega mm och man blir tillgänglig för sig själv men även med andra. Så JUST DO IT!

Ha en fin söndag och var stolt över dig själv!🌞❤️

Lördag idag igen och tuffaste dagen sedan jag slutade. Det är så nära att jag bara går och tar ett glas eller en flaska för den delen. Det hat gått så bra ända tills idag.

Jag är mitt uppe i en konflikt med min partner, upprördhet, irritation och besvikelse, så lätt de känslorna hade dämpats med ett glas eller fler. Vetskapen om att mitt barn sover hos en kompis och att det finns en flaska som jag fick i gåva av en vän (som inte visste att jag har slutat), den vetskapen är svår att slå bort idag. Samtidigt är jag så galet stolt över mina veckor utan alkohol, jag vill inte börja om på noll igen. Jag påminner mig om hur min sista gång var, när allt spårade ur....Så därför ska jag stå emot....Jag får ta min frustration och gå och lägga mig eller nåt.

Skönt att skriva av sig lite....Imorgon är en ny dag, då kanske jag kan träna bort lite frustration.

@Tezzan Starkt! För varje konflikt som utspelar sig och då du inte tar till flaskan är en vinst. Skön tanke att inte slösa 🙏🏼 vi har ju faktiskt slösat bort tillräckligt på alkohol - pengar, tid, lust.

Heja dig! 👏🏼
🩵

@Tezzan Snyggt jobbat!💪. Bra att du tog dig tid för att tänka på hur det slutade och spårade ur sist. Att dricka vi en konflikt är som att kasta på bensin på en brasa och man har ingen kontroll på hur elden kan sprida sig och sätta igång fler bränder. Och framförallt så kommer man inte att lösa ett skit. Det för bara med sig negativa konsekvenser och massor av mer ångest.

Hoppas du mår bättre idag och att ni kan sätta er ned och ha en konstruktiv dialog om hur ni känner, tänker och önskar ha det framåt. Kram❤️

Hej! @vår2022 @carisie

Tack för era kloka ord och pepp. Det betyder mycket. Det gick bra till slut i helgen som var, både med relationen och med ingen alkohol. Nu väntar dock ytterligare 2 stora prövningar/helger. Först en jättestor födelsedagsfest till helgen. Och nästa helg traditionsenligt midsommarfirande, som brukar innebära fest i 3 dagar. Min inställning är att det ska gå bra, men det är ändå lite tungt att gå på dessa tillställningar och vara nykter. Jag är inte rädd för att vars nykter på fest, har inga problem med prata med folk nykter och sådär. Men jag är rädd för att jag kommer bli uttråkad samt känna mig tråkig.... Men hursomhelst jag får helt enkelt se det som en prövning och utvärdera därefter. Tack igen! 🤗

@Tezzan God morgon! Jag är som du - inget problem att gå på fest. MEN - det är alltid rimligt att åka hem när folk börjar fyllna til. Då har man stannat länge nog för att göra sorti 🏃🏼‍♀️💨

Glöm inte att skriva - vi finns ju här för varann
🩵

Godkväll! Är ikväll på årets stora födelsedagsfest. Har funkat rätt okej att vara nykter. Har inte haft något direkt sug eller så. Men eftersom detta är min första stora fest tillställning så får man lite reflektioner. Bland annat så har jag upplevt att klockan har gått betydligt långsammare, inte för att jag gått runt och kollat på klockan men ändå..... Sedan har jag som jag misstänkte känt mig lite tråkigare, försöker gå runt och prata med folk och till och med dansa lite. Men när man gjort det några rundor så känns det som om man är färdig med det. Känns inte som man har tillräckligt mycket intressant att prata om. Vid halv tolv fick det vara nog och jag gick till husvagnen och la mig. Där ligger jag nu och lyssnar på musik och tjo och tjim. Jag vet att jag kommer tacka mig själv imorgon för att slippa baksmällan. Men det känns ändå lite sorgligt att jag kanske aldrig mer är den som håller igång festen till typ sist. Även fast det finns en del dåliga minnen av det så är det ju också väldigt många kul minnen man har av sena nätter på fester och så. Men faktiskt så känner jag mig sjukt stolt över mig själv som stått emot och hållt mig nykter. Nästa prövning blir midsommar, det kommer bli tufft. Men det ska gå det med! Godnatt alla!🤗

@Tezzan härligt du fixade festen o va nykter ,ja sålde min husvagn nyligen men minns hur de va förut innan ja slutade med alkohol snart 7 månader , kan bli nåt annat skoj för mig på hjul i stället.

Midsommar!

Årets för mig tuffaste utmaning har gått mycket lättare än vad jag trodde! Ingen alkohol för min del om man bortser från 2 cider med 2,2 procent. Jag vet att en del inte klarar av det, för min egen del är det ingen triggar och därför räknas det inte för mig. Nästan ingen har ifrågasatt varför jag dricker alkoholfritt. Det är skönt.

Det är husvagnsliv även denna helg och det jobbiga är att man inte kan gå och lägga sig utan att höra hög musik och allmänt fylleskrålande från vännerna.

Men nu är jag sjukt trött så jag somnar nog ifrån musiken snart.

@Tezzan Vad stark du är!! Jag hoppas att du känner sig så också när du vaknar och slipper ångest och bakfylla!
Jag är inne på dag 3 och är väldigt glad för att jag bestämde mig för att sluta innan midsommar. Annars hade jag vaknat bakis idag med ångest och troligen minnesluckor! Aldrig mer!!!
Beröm dig själv idag och fira din styrka!!🤗

@Lobster Tack Lobster 😊 Och härligt att du också tagit beslut om att ändra dina vanor. Heja dig! 🙌

Ja herrejösses va skönt det var att vakna och inte vara bakis denna midsommardag. Jag orkade till och med hänga med ett par vänner ut på rask morgonpromenad innan jag skulle resa hem från stället jag firade midsommar på.

Lobster jag läste igenom din tråd och likt dig, så är mitt barn också en av mina drivkrafter till att avstå från alkohol. Jag har också tänkt tankar som att, "tänk om något händer med barnet under natten, när jag själv är onykter" En hemsk tanke.

Jag läste också att du skrev om tröttheten. Jag upplevde också att det var lite sisådär i början, ibland svårt att sova och ibland sjukt trött även fast jag sovit. Men nu när jag snart har varit nykter i 3 månader kan jag bara säga att jag upplever mig som piggare och allmänna mående har förbättrats avsevärt. Så stort LYCKA TILL. Nu fortsätter vi! 🤗

@Tezzan Har du gjort försök att bryta vanorna tidigare? Vi har bara pratat om det, jag och min man, men aldrig lyckats riktigt. Jag ville bryta nu då jag blev orolig för hur det skulle bli på semestern när vi är lediga. Jag kommer dessutom vara ensam med barnen en vecka och då vill jag inte dricka alls!

Vad härligt att du mår bättre och ser positiva effekter! Än så länge är känslan att vakna utan ångest den mest positiva jag märkt av. Det är så skönt! Men jag märker att jag är mer lättretlig.

Hur ser din plan inför semester ut? Kommer du avstå A helt?

@Lobster Hej igen! Jodå, tyvärr (eller vad jag ska säga) så har jag försökt ändra alkoholvanorna flera gånger. Jag har haft några få "längre" uppehåll runt ett år.

Mitt mål är att förbli nykter under semestern också. Jag hoppas att det kommer gå bra, men ibland tampas jag med tankarna om hur "tråkigt" det kommer vara. Men jag försöker vända det till hur bra det ändå blir när jag kommer vara pigg och alert varje dag. Inte behöva sig nej till barnets önskningar om att hitta på saker pga baksmälla.

Jag är en ölälskare och är sjukt glad för att det finns bra alkoholfria alternativ de sommardagar jag ändå vill njuta av något gott.

Du skriver att du känner av lättretlighet. Jag känner igen mig i det, men jag tycker att det gick över ganska fort ändå.

Är din man med på noterna och tänker som dig? Min dricker en hel del men ändå på ett sansat sätt, han är nog inte inne på att sluta. Men han lyssnar och stöttar mig i mitt beslut vilket är väldigt skönt.

Ha det fint!🤗

@Tezzan Då vet du ju att du kan sluta, eller hur!? Det måste du hålla tag i!

Min man drack också dagligen innan (men inte lika mkt som jag) men har avhållit sig för att stötta mig. Igår berättade han att han också har alkoholsug och att det var bra att vi tog tag i det tillsammans. Jag tror dock inte att han kommer avhålla sig under hela sommaren men kommer kunna dricka måttligt. Tur att vi har parters som stöttar! Det är viktigt tror jag!

3 månader!!! 🙌

Hurra igår gick jag på semester och idag är det exakt 3 månader sedan jag tog de sista glasen. De sista glasen som orsakade mer skada än den glädje som var tänkt, den där kvällen. Men å andra sidan så var det just de skadorna som fick droppen att rinna över bägaren och som gjorde att jag fick nog. Ja sa upp kontakten med alkoholen, och det har varit tre bra månader. Inga skador, inga minnesluckor, inga baksmällor, ingen äckelsmak i munnen när man vaknar, inga bortförklaringar eller dumma beslut. Helt enkelt mest bara skönt!

Jag har haft mina prövningar, tvivel, tankar, stora som små.... Semestern kommer bli min nästa stora prövning. Min inställning är dock att jag ska klara det med, men jag tar en dag I taget.