Imorgon börjar min semester…25 dagar…så skönt! Vi har planerat en tur t Skåne på fyra nätter och även en tur t Västkusten även den på fyra nätter. Det är snart ett år sedan vår dotter insjuknade. Det sitter i kroppsminnet. Det allra allra viktigaste är att hon och övriga familjen får må bra i sommar🙏🏻 Vad jag vill under semestern eller önskar är att få vara här och nu. Att vara i stunden. Och att öva mig i att jag kan vara ledig utan att tänka på min dotter hela tiden. Det är inte det att jag är så orolig men jag vet att hon är ofta ensam/mycket ensam fast jag vet att hon som oftast hör av sig om hon vill ha sällskap. Mitt mål är att ta bort så mycket socker som möjligt samt fortsätta m planeringen kring fysisk aktivitet.

Men….en dag i taget….här och nu,,,,🙏🏻

Kram Alla❤️

@Varafrisk Jag önskar dig en helt underbar semester! Nu, nu, nu… Jag såg en gång en föreläsning där man tryckte på att orsaken till att så många mår dåligt är att vår skall är någon annanstans hela tiden. Bakåt, framåt, grubblande, problemlösande.

Överallt, utom ihop med kroppen där skallen ska vara. Just därför mår så många så dåligt. Just därför är meditation och mindfulness så hjälpsamt - det hjälper skallen att stanna kvar ihop med kroppen. Och allt man övar på blir man bättre på!

Kram 🐘

@Andrahalvlek Tack❤️ Ja, det är verkligen inte enkelt att vara i nuet. Och, man/jag behöver öva, öva och öva samt tillåta att det tar tid. Ge tid till meditation. Jag tänker att det är den vägen som jag behöver vandra för att få tyst på bruset🙏🏻

Kramar 🌺

Vill dela denna dikt med er. Den hade en kollega satt upp på whiteboarden när hon slutade på jobbet och gick i pension. Dikten var skriven på så sätt att på höger sida kunde man urskilja ett ansikte och på ögonlocket stod det ”Det är inte lätt att veta”

”En gång visste jag ingenting. Jag visste nämligen inte vem jag själv var. Jag trodde att alla andra hade rätt, att de var lyckliga och att det bara var jag som inte riktigt visste vem jag var. Jag visste inte vad jag ville, vad jag tyckte eller vad jag skulle bli när jag blev stor. Jag trodde att någon annan bestämde. Man jämför och provar olika kläder och olika roller. Allt man gör är pusselbitar i bilden av det som ska bli ens verkliga jag.
Så lång tid det tar att förstå att det är lika för alla. Att alla letar och provar hattar. Man handskas med det på olika sätt bara. Att hitta sig själv, eller det som med tiden ska bli sig själv tar många år. Det fina med att bli äldre är att man närmar sig det där som är ens verkliga jag. Ju längre man lever och ju mer man provar, desto mer sållar man också bort. Jag hoppas att jag blir riktigt gammal för jag undrar så mycket hurdan jag egentligen är. Där inne någonstans. Innerst inne. Hos mig själv.”

Kram fr mig🥰

Sov nog nio timmar i natt men lika trött när jag vaknar. Får inte ro inom mig. Känner stress. Stress inför så många måsten. Måste ha fysisk aktivitet i mitt liv. Jag vill och behöver det för min hälsa men känner hela tiden ett tvång. Vill verkligen äta bättre. Inte tycka att mackor är gott. Vill tappa iaf några kilon nu. Men hjärnan säger ” å vad gott m pizza, m glass, med än det ena än det andra”. Vill få hjärnan att sluta tänka på allt och alla.
Men framför vill jag få min älskade kropp till att bli lättare mer medgörlig. Jag fixade ju att bli nykter varför är detta så svårt?? Varför vill inte min hjärna jobba tillsammans med mig? Faktum är att jag tänker att jag behöver hjälpa min hjärna att skala av det mesta. Testa under en vecka. Vad kan jag förändra?? Släppa taget!

I tisdags pratade jag m min kuratorskollega vet knappt vad jag sa men jag gjorde det. Pratade även med min kollega som jag tycker har dränerat mig med negativt prat. Jag skrev t henne men kände någonstans att det landade inte så bra. Så jag bad om ursäkt och vi pratade länge. Jag kan fortfarande tycka att hon pratade mycket negativt vilket även jag gjorde men för mig var det viktigt att inte ha något som gnagde.

Jag vill inte gå i pension ännu men jag vill hitta något annat jobb. Jag vill ha fler möten m människor. Jag vill jobba med mer socialt utsatta familjer.

Jag måste släppa taget lita på att det ordnar sig. Har köpt flera klänningar m färg. Har inte velat ha klänning så gärna för jag har känt mig så tjock. Nu försöker jag se den färgstarka fina Varafrisk. Klippte håret väldigt kort i veckan och med mycket blonderade slingor. Älskar det! Sminkar mig inte så mycket längre med mascara och ögonskugga för jag har så tåriga ögon. Men…foundation, måla ögonbrynen, rouge och lackerade naglar…det förgyller.

Så jag övar och övar …skitsvårt…men övning ger färdighet eller??

Kram🌺❤️

Låter fint @varafrisk- jag har ju klippt håret långt 😊med mina extensions. Håret är så viktigt.
Kan man inte vända på det där med ”måsten”- menar att det är ju något bra att hjärnan signalerar att det här måste åtgärdas? Jag tänker ofta på att vi genetiskt är savann-människor. Samlargrupper var liv såklart var och är fullt av måsten- men också stor tillfredsställelse.
Man kan möta måsten antingen genom ”nej, det här är inget riktigt måste”- det går bort från måste-listan.
Eller så är det ett viktigt måste. Något som man behöver åtgärda. Det finns ju, vet vi som slutat dricka, en enorm tillfredsställelse i att göra det som måste göras.
Om man ser det som en helt rimlig del av livet.
Det blir ju en sorts självbestraffning att låta sig ständigt ”misslyckas” med sina mål. Fundera på vilken strategi som fungerade för att sluta dricka? Använd samma strategi för mat och motion, det är inte raketforskning och nu finns tid att laga goda sallader och hund att promenera. Du har lyckats- du kan. Inget snack om saken! Kram.

@Varafrisk Hej 👋🏼 Åh så roligt att läsa att du piffar med dig själv! Jag älskar att sminka & piffa själv så jag ville tipsa dig om en mascara som funkar superbra för rinniga ögon "Sensai 38 grader" - den kostar iofs 300:- men är värt det. Har hört att Idun har en liknade men den har jag inte provat. Gällande ögonskugga så har NYX "jumbo pencil" i flera färger.
Lägg en smal rand med en ljus penna nedanför ögonbrynet innan du målar brynet och en liten rand i inte ögonvrån om du känner dig modig. Ta en neutral och sätt ett streck på ögongloben och stryk ut den lite lätt. Välj en med färg vid respektive franslinje - den är slät och ger bra färg utan att bli för krämig eller klumpig. Superlätt att använda och kostar ca 100:-/st. Det ger världens lyft!

Slut på meddelande 📣
🩵

@Se klart ❤️Det var ju faktiskt riktigt bra att tänka så! Dvs det här är ett viktigt måste! Det är ett viktigt måste med motion och bra mat! Igår, trots motstånd, så cyklade jag ut i regnet ca 30-40 minuter. Kändes så bra efteråt! Jag vill fortsätta att inte lyssna t motståndets röst för att det ska mynna ut i viljans röst istället🙏🏻

@Carisie ❤️Vad kul med tips ifrån dig! Kanske jag inte riktigt hängde med i allt behöver nog läsa det några gånger. Googlade på pennan. Grejen är inte den att mascaran rinner men tårarna kan söka sig liksom lite uppåt på ögonlocket så ögonskuggan försvinner.

Kramar 🥰🌺

@Varafrisk Ah. Jag förstår. Grejen med pennan är att den sitter. Den fungerar lite som en barriär. Det är ju också så att även om mascaran inte rinner så är den delaktig i att föra tårarna uppåt via rötterna. En grej du kan prova är att måla som en "eyeliner genom att doppa en supersmart pensel i vaselin som då tjänar som en barriär mellan tårvattnet och skuggan. Ett makeupartist (jo jag var ju det en gång i tiden) om det kladdar i yttre ögonvrån under dagen - ta lite vaselin på ett finger och dutta en minimal prick där det brukar bli kladdigt. Men dra inte runt utan bara EN dutt.

Nu för tiden finns det ju fantastiska "setters" också. Jag har köpt en på Makeup Mekka, som fö har bra priser till mindre pengar.

https://www.makeupmekka.com/sv-se/produkt/set--care-setting-spray?attr1…

Oj vilken lång länk 🤦🏼‍♀️ Jaja.det är bara roligt att kunna hjälpa till 🙏🏼 Hoppas du har glädje av tipsen och vågar sätta färg på livet.

Kram ❤️

@Varafrisk Hej! Tittar in!
Det låter som om du verkligen vill få bestående förändringar i ditt liv, och jag tror att den inre motivationen är viktig. Jag tror på dig!
Om jobbet; sök annat o se vad som händer. Som socionom kan man ju jobba inom ett brett område. Du har lång erfarenhet inom yrket, och mycket egna resurser/kunskaper!
Ha en fin lördag!

Wow @varafrisk det var ju bra! Det här när man gör ett och annat trots motstånd och fattar att det finns ett värde i det- en sak i taget- hela livet får ju inte bli måsten! Idag måste jag inte så mycket men har ”tvingat” mig att sova ut. Jag ska börja så smått med en renovering av ett sovrum här. Köpt linoljefärg för att måla. Men först en massa tråkigt förarbete= måste som måste göras. Men sen kommer jag vara otroligt glad för resultatet! Kram och njut av dagen.
Ps- tipsar om alla Jennie Waldens sallader på insta, hon är fantastisk!

@Carisie ❤️Tack för alla dina tips! Mina tårar lägger sig som oftast i inre ögonvrån. Tårarna beror på trånga tårkanaler och torra ögon. När man blir äldre el iaf så har det varit så för mig man blir en riktig torrboll. Jag har väldig känslig hy.

@Sattva❤️Tack! Ja, socionom har ett brett arbetsfält. Jag arbetar ju nu inom ett fjärde område sedan jag blev färdig socionom. Jag bor i en liten stad och här är utbudet mer de traditionella yrkena som socialtjänst, elevhälsan, LSS och inom hälso- och sjukvård. Jag vet inte om det råder anställningsstopp för det finns aldrig några jobb utannonserade. Ibland känns det mörkt när det gäller jobb men försöker vara lugn i det.

@Se klart ❤️Jo, men det är det långsiktiga resultatet el som för mig som inte ska måla….det långa livet…leva länge. Tack för tipset om sallader!

Kram🌺

Har varit på Friskis två gånger. I lördags och igår. Jag vet inte om man har e-gym på alla Friskis men man har det på ”mitt” Friskis. Jag hade inte varit på det sedan i höstas och då funkade det inte så bra för mig. Det har funnits tillfällen då man kunnat boka in sig för att få ny instruktion men antingen har det legat på arbetstid el kväll, på kvällen har jag haft svårt att komma iväg. I lördags bokade jag in mig på ett sådant tillfälle fast det visade sig när jag kom dit att det var för de som hade kommit t nästa steg. Men en trevlig tjej hjälpte mig och äntligen jag förstod!! Vilken känsla! Så gott för mitt självförtroende! Så igår var jag där igen för att få min hjärna att minnas. Cyklade dit och hem ca 4 km enkelresa för att slippa stå på ett löpband. Å jag tyckte det var kul och jag kände mig så stolt😅💪🏻

Nästa vecka är det ett år sedan min dotter insjuknade i detta långa skov…mani/psykos/depression. Tur att vi inte visste vad som skulle ske…och än är hon inte helt på banan. Min man och jag ska åka iväg t Skåne imorgon tom söndag. Tycker alltid att det är jobbigt att åka iväg när hon inte är helt bra. Jag är inte orolig för att det ska hända något men hennes ensamhet kan jag inte värja mig ifrån den går in i min ensamhet. Jag frågade för ett tag sedan om hon ville följa med men hon svarade nej. Jag både ville och inte ville. Frågade henne i lördags igen och då svarade hon nja.

Var h min terapeut igår. Jag har sagt det förr och jag säger det igen…min terapeut besitter sådan kunskap! Vi pratade om min dotter och om min känslor gällande bådas ensamhet. Min terapeut sa…det är ju inte så att du överger henne…det är ju fyra dagar. Och då kunde jag skratta åt det…hur stort det blir för mig!! Men dottern ska med på vår resa. När jag frågade hur hon tänkte sa hon att hon ville följa med, att hon kan vara i stugan om min man och jag hälsar på kusiner t mig för då vill hon inte vara med. Hon sa….då har jag också gjort någonting. Det känns bra nu att hon följer med. Även en friskfaktor. Hon kräver absolut ingenting.

När jag var h min terapeut igår kom hon/vi åt saker som jag upplevt som ungdom men som påverkar mig i relationer. Inga allvarliga saker fast ändå…När jag var ung var jag iväg i två månadslånga vistelser i London resp Köln. Gick på språkskola för vuxna. Bekostade det själv. Min mamma ringde aldrig. Det var för dyrt. Likaså när jag arbetade på Camping en hel sommar på annan ort. Min mamma stod som oftast vid spisen i mitt föräldrahem. När pappa hade hjälp av någon med skogsarbete så pratade männen och mamma var ganska tyst. Så blev jag också uppfostrad att vara. Jag minns att jag tänkte aldrig ska jag ha det så. Så när vänner inte hör av sig i synnerhet när jag varit sjukskriven så länge, el ingen frågar hur jag mår….så går det SÅ djupt in i mig. En djup ledsenhet om att jag inte är värdefull….betydelsefull.Jag gör därför allt som finns i min makt att mina barn ska känna sig betydelsefulla. Alla möten i mitt jobb att eleven/brukaren/klienten…ja, vad nu personen…kallas…att du är värdefull! Efter sommaren ska vi jobba vidare med känslan inom mig för att jag ska förstå att jag är värdefull. Att släppa tankar. Släppa spänningarna.

Så…jag skriver inte så mycket h er andra för jag orkar inte riktigt…men jag läser och…ni är värdefulla❤️❤️

Kram🌺

@Varafrisk Hej igen 👋🏼 Mina ögon har också börjat rinna men min optiker sa att det finns ögondroppar att få mot det om det blir mycket besvärligt. Vaselintricket är mest för att tårarna ska rinna över sminket och inte kladda runt ☺️😂 Jag brukar hålla en tops i ögonvrån & låta den suga upp tårvätskan under sminkning - det brukar funka. Hoppas du har en härlig dag 🩵

@Varafrisk Härligt med träningen! Perfekt att cykla fram och tillbaka. Håll nu fast vi detta. Bestäm vilka dagar det ska göras - och låt det gå före typ allt annat. Att nöta in nya vanor kan vara slitsamt, men när de väl sitter går ungefär hälften på automatik.

Härligt också att du fått träffa en riktigt bra terapeut. Jag har inte heller funderat över min barndom så mycket tidigare, men jag har gjort det mer på senare tid. För att jag har insett att de anknytningsmönster jag skapade då påverkar mig än idag. Och att jag måste se och förstå mönstret för att kunna göra annorlunda.

Ha en riktigt trevlig resa!

Kram 🐘

@Varafrisk Så fint att du fick tag i grundkänslan till varför du tycker det är så jobbigt när kollegor b.l.a inte hör av sig❤️
Och att du cyklar och går på gym, det blir bara mer och mer må-bra-faktorer för dig❤️
Glad jag blir att din dotter ville följa med, skönt för henne att få göra någonting och för er att veta hur hon har det och kunna släppa de tankarna❤️Kram

@Carisie ❤️

@Andrahalvlek Ja, det är skönt att ha kommit igång m träningen. Jag befinner ju mig i ungefär samma situation som du. Vill minska i vikt för att min kropp ska hålla och att få behålla hälsan. Byta ut socker/snacks mot bra mat inkl frukt mm.

Min terapeut hjälper mig att jag förstår mer och mer varför jag reagerar som jag gör i vissa relationer ja, reagerar/känner överlag. Det är toppen!

@Himmelellerhelvette Ja, det blir mer må-bra-faktorer vilket är så skönt! Pusselbitar faller på plats🙏🏻
Sitter i bilen nu, regnet har börjat komma igen, maken kör, dottern sover i baksätet och vår hund längst bak i sin hundbur. Märker att vår dotter slappnar av när hon ska vara med lite längre m oss.

Känner stor tacksamhet idag🙏🏻❤️Kram

@Varafrisk Låter som att din inre resa börjat ta form! Jag säger ibland till mina patienter att den fysiska träningen kan man se som medicin. Man behöver den.

Vad fint att dottern följde med på er resa, och att det kändes bra för er alla. Jag förstår att det är jättetufft att se sin dotter ensam o inte kunna leva sitt liv fullt ut.

Önskar dig en fortsatt skön semester❣️🌸🌼