Hej,

Jag är en 30ish kvinna som har slutat med alkohol. Jag skulle gärna vilja ha hjälp och stöttning här. Jag tror att det är bra för mig att skriva ner vad som pågår med min hjärna och kropp under den här resan och även att känna mig mindre ensam. Jag vill inte må såhär. Jag kommer dö om jag fortsätter.

Extrema saker har händer när jag dricker och det har bara eskalerat. För några veckor sedan hamnade jag på Beroendeakuten. Jag blåste 2,07. Jag kan säga att där vill jag INTE hamna igen. Det var inte direkt roligt. Dom tar ens saker och kastar in en i ett rum med andra fulla och höga personer. Sen får du vänta tills du har nyktrat till och blir utsläppt. Det kändes som ett fängelse.

Andra saker som har hänt är att jag möter upp med män som inte är bra för mig. Har blivit utsatt för våld – både sexuellt och fysiskt.

Jag har försökt ta livet av mig en gång. Tur att jag inte lyckades.
Och jag har även skurit mig själv.

Jag hoppas att det här är okej att skriva. Jag har även varit (är?) beroende av andra droger såsom kokain, ecstacy och benzos (i viss mån). Men alkoholen är den värsta enligt mig. Men dom går hand i hand med hur jag inte kan kontrollera mig.

Jag har psykoanalyserat mig själv och mitt självhat (varför hatar jag mig själv så?) är en stor del i både alkohol, droger, sex och självskadebeteende.

Nu går jag till en mottagning och tar Antabus två ggr i veckan. Jag var skeptisk först men det har hjälpt mig. Jag behöver inte medla med mig själv. Jag FÅR inte dricka – då blir jag allvarligt sjuk.

Nu har jag varit alkoholfri i 10 dagar :)

@Ivany Stort grattis till tio dagar! Man måste börja någonstans och nu har du gjort det svåraste. Så bra att du även får annan hjälp. Det finns säkert saker i ditt liv att reda upp. Här är du anonym och du kan skriva om vad du tänker på. Det hjälpte mig mycket, det blir som en egenterapi när man formulerar sina problem. Ibland kan man också få bra svar, andra vinklar som kan hjälpa.
Jag har inte använt narkotiska preparat men drack som du, alldeles hämningslöst.
För mig berodde det på att jag utvecklat ett beroende, jag styrdes av min beroendehjärna. Men från början var det ett sätt att klara av extrem blyghet och låga självkänsla.
Ibland, när man fortfarande lever i ett beroende kan det nog vara svårt att se vad som är vad.
Ett problem som man faktiskt har eller något som skapats av beroendet.
Min dåliga självkänsla har nu efter 1,4 års nykterhet blivit mycket bättre. Jag kan hantera ” gamla” känslor på ett bättre sätt än att fly till flaskan.
Jag mår inte bara bättre jag mår bra!
Har också alltid sökt mig till fel män tidigare, omedvetet har jag inte tyckt att jag kunnat ställa några större krav. Detta handlade också om självkänsla för min del.
Prova att skriva ofta här och firtsätt med terapi. Du är fortfarande ung. Tänk om jag varit lika klok som du, långt tidigare!
😀❤️🙏🏻

Ps Jag kanske läste fel? Får du endast antabus så tycker jag du ska försöka få mer hjälp, ngn slags samtalsterapi också!
Jag klarade mig enbart med AH men det är ju så himla olika.
Kan vara ett bra stöd att få prata med ngn. Prova också Alkohollinjen här och Alkoholprogrammet..
Kram❤️

@Amanda L
Tack för att du tog dig tid att svara :)
Min självkänsla är så låg att den är nere i helvetet. Jag vet inte exakt varför jag har så låg självkänsla och så stort självhat. Mycket som hände i barndomen och även senare. Jag bad faktiskt om att få prata med någon på mottagningen men jag fick inget gehör. Det var jättekonstigt... det här var efter mitt självmordsförsök. Man får göra allting själv tydligen... det är bara svårt.

@Ivany Hej! Läste din text och blev berörd av innehållet. Jag har precis som du låg självkänsla med inslag av självhat. Har haft samtalskontakt via sjukvården men det jag haft mest nytta av är att prata med diakon. Ofta har vi svaren inom oss men vi kan behöva hjälp att synliggöra svaren. Du är absolut inte ensam utan vi är många som har liknande erfarenheter. Tycker att du ska stå på dig så att du faktiskt får en samtalskontakt. Testa gärna att prata med en diakon. Du har mer resurser än vad du tror🙂 Framförallt förtjänar vi och många andra här ett bättre liv än det vi har nu. Sköt om dig😊

@Ivany Fortsätt kämpa, det kommer också att göra att du ser din egen förmåga och din egen styrka! Jag tror att du skulle kunna få tips på Alkohollinjen, om vart du kan vända dig också.
Det finns säkert flera olika möjligheter. I grunden kan det varit något som du saknade som barn, men det kan också ha förvärrats av ditt beroende.
Att vara nykter är förutsättningen för att kunna må bättre och få bättre självkänsla.
Jag tror som Tombor att svaren oftast finns inom oss, vi måste bara få chansen att fundera över vad vi behöver och vad som varit fel.
Om du vill kan du skriva här också om vad som du själv tror är orsaken till din låga självkänsla.
Kanske fler känner igen sig. Kanske fler har varit med om liknande saker.
Ditt sätt att hantera svårigheter har inte varit lyckosamma, det har det inte varit för mig heller. Men det betyder inte att vi är sämre som människor, det betyder bara att vi inte har fått med oss rätt verktyg från början. Men de kan vi skaffa oss...
Du har redan kommit en bit på vägen genom att du ser orsakerna till ditt mående. Du har inte "råkat" göra det ena eller andra, det beror på din låga självkänsla. Du vet nu vad du måste ta itu med. Fortsätt kämpa, fortsätt skriva här.
Det kommer att bli bättre! :)
Kram!

@Ivany Vad starkt av dig att ta tag i det här. Och bra att du inte väntar längre, för det kan bara bli värre. Att vara beroende av droger, oavsett om det är alkohol eller narkotika, är starkt sammankopplat med dålig självkänsla. Därför tänker jag att en hel del kommer att lösa sig för dig så länge du håller dig nykter. Men sedan är det också viktigt att man kan få rätt stöd och hjälp. Jag känner flera personer som tagit antabus för att "komma till rätta med problemet" för att en tid senare lyckas dricka sig igenom det också. Det är toppen att du har börjat skriva här, och kanske borde du också fundera på att gå på ett AA- eller NA-möte. Det känns läskigt i början men faktum är att många blir hjälpta av det. Bor du i en stor stad finns det ju många olika typer av möten att gå på också så man kan testa sig fram och se vad som passar bäst. Du är stark som erkänner dina problem och som vill ta tag i det, glöm inte det!

@Ivany Blir berörd av det du skriver. Att bli utsatt för det du utsatts för är svårt. Funderar på vad som är orsak - verkan i ditt fall? Att dricka känns som att skrapa på ytan, eller? Har inte det snarare varit ett verktyg för dig att hantera alla de känslor som är svåra att sätta ord på? Alltså om man inte får gehör så dricker man som en väg bort från det som maler direkt och indirekt i huvudet.

Vilka känslor plågar dig? Skam, känsla av att ingen bryr sig, svårighet att bena ut trauman du utsatts för etc?

Ibland kan det kännas som man går i cirklar. Alkohol bidrar sannolikt till mer ångest, svårighet att bena ut känslor för man bedövar och skjuter problem framför sig, ensamhetskänslor osv. Så alkohol bidrar helt säkert kring att du fastnar i vanmakt för du får inte chans att lära känna dig själv. Förstå dig själv när du bedövar vissa känslor via alkohol & droger samt ökar andra.Det blir ett virrvarr i hjärnan när inte hela hjärnan i lugn och ro får hjälp att bena ut allt. En nedåtgående spiral.

Kan tänka mig att vården inte benar ut detta med övergrepp speciellt bra. Att man lätt sitter fast med sitt trauma och inte får hjälp kring hur man hanterar traumatiska upplevelser. Antar att du behöver handfast handledning och inte enbart någon som lyssnar för att sedan säga oj å där var tiden ute. Låt oss boka ny tid...

Folk flyr dessa frågor runtomkring en för de vet inte vad de ska säga. Så mycket okunskap. Frågan är dock är det verkligen i alkohol du ska borra eller är det snarare en kombo kring trauman och få andra verktyg kring hur du hanterar trauma än via droger & självskadebeteende? Att grundorsaken är trauma snarare än drogberoende? Att det traumat har satt sig på självkänslan är ju inte konstigt alls. Att du gör konstiga saker är ju inte heller konstigt på fyllan om du inte får verktyg att hantera dessa skitupplevelser.

Nu är inte jag bäst på trauma hantering. Andra här har nog större erfarenhet.. Däremot slår jag ett slag för Chat Gbt. Där kan du ställa massa frågor kring ex hur man kan hantera trauman etc. Allt möjligt för att börja leta dig fram så du får mer hjälp och svar på olika frågeställningar. Kan börja söka fram vart du kan vända dig.

Du ska vara väldigt stolt över att du tagit dig hit och vågar konfrontera dig själv kring dessa frågor. Du ska se att du kommer kunna bena ut massa frågeställningar och kommer komma vidare.

Hoppas verkligen någon kliver fram och ger mer stöd kring hur man kan få hjälp med det du tvingats gå igenom. Du är värd allt stöd du kan få🤗

Ett exempel på svar via Chat GPT. Sedan bara fråga vidare i all oändlighet.

Fråga. Hur kan man hantera trauman.

Svar:

Att hantera trauman kan vara en lång och komplex process, men här är några generella strategier som kan vara till hjälp:

1. **Sök professionell hjälp**: En terapeut eller psykolog med erfarenhet av traumabehandling kan ge värdefull stöd och vägledning.

2. **Psykoterapi**: Olika typer av terapi, som kognitiv beteendeterapi (KBT), EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) och trauma-fokuserad KBT, kan vara effektiva.

3. **Stödgrupper**: Att delta i stödgrupper med andra som har liknande erfarenheter kan ge känsla av gemenskap och förståelse.

4. **Självhjälpstekniker**: Meditation, mindfulness, och avslappningsövningar kan hjälpa till att minska stress och ångest.

5. **Hälsosamma vanor**: Regelbunden motion, hälsosam kost, och tillräcklig sömn är viktigt för att hantera stress och förbättra det allmänna välbefinnandet.

6. **Undvik negativa copingmekanismer**: Försök att undvika alkohol och droger som sätt att hantera trauman, eftersom de kan förvärra problemen på lång sikt.

7. **Bygg ett starkt stödnätverk**: Att ha vänner och familj att vända sig till kan göra en stor skillnad.

8. **Uttryck dina känslor**: Skriv dagbok, måla eller använd andra kreativa uttryckssätt för att bearbeta dina känslor.

9. **Lär dig om trauma**: Förståelse för hur trauma påverkar hjärnan och kroppen kan göra det lättare att hantera symtomen.

10. **Var tålmodig med dig själv**: Helande tar tid och det är viktigt att inte bli frustrerad över långsam framgång.

Om du eller någon du känner kämpar med trauma, är det viktigt att söka hjälp från professionella för att få rätt stöd och behandling.

Fråga. Vilken form av stöd finns för sexuella övergrepp?

Svar Chat GPT.

Flera terapimetoder rekommenderas för att bearbeta sexuella övergrepp. Valet av metod kan bero på individens specifika behov och situation. Här är några vanliga och effektiva terapiformer:

1. **Kognitiv beteendeterapi (KBT):**
- **Beskrivning:** Fokuserar på att identifiera och förändra negativa tankemönster och beteenden.
- **Användning:** Hjälper individer att hantera ångest, depression och PTSD som ofta är förknippade med sexuella övergrepp.

2. **EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing):**
- **Beskrivning:** Involverar ögonrörelser eller andra former av bilateral stimulering för att hjälpa hjärnan att bearbeta traumatiska minnen.
- **Användning:** Effektivt vid behandling av PTSD och trauma.

3. **Traumafokuserad kognitiv beteendeterapi (TF-KBT):**
- **Beskrivning:** En form av KBT som specifikt riktar sig mot behandling av traumarelaterade problem.
- **Användning:** Används ofta för barn och ungdomar som har upplevt sexuella övergrepp, men kan också vara effektiv för vuxna.

4. **Dialektisk beteendeterapi (DBT):**
- **Beskrivning:** Kombination av KBT och mindfulness-tekniker för att hjälpa individer att hantera känslomässig instabilitet och självskadebeteenden.
- **Användning:** Bra för dem som har problem med känsloreglering och relationer.

5. **Prolonged Exposure Therapy (PE):**
- **Beskrivning:** Involverar gradvis exponering för traumarelaterade minnen och stimuli under kontrollerade förhållanden.
- **Användning:** Effektiv för behandling av PTSD.

6. **Narrativ terapi:**
- **Beskrivning:** Hjälper individer att omstrukturera sina berättelser om sina traumatiska upplevelser och att hitta nya betydelser och perspektiv.
- **Användning:** Bra för att återfå kontroll och förståelse över sina erfarenheter.

7. **Somatic Experiencing (SE):**
- **Beskrivning:** Fokuserar på kroppens upplevelse av trauma och hjälper till att frigöra lagrad stress och spänning.
- **Användning:** Hjälper att bearbeta och släppa kroppsliga traumaresponser.

8. **Gruppterapi:**
- **Beskrivning:** Involverar terapi i en grupp med andra som har liknande erfarenheter.
- **Användning:** Ger stöd och en känsla av gemenskap, vilket kan vara mycket hjälpsamt för bearbetning.

9. **Supportive Therapy:**
- **Beskrivning:** Fokuserar på att bygga en trygg terapeutisk relation och att ge stöd och validering.
- **Användning:** Hjälper till att skapa en stabil grund för att hantera trauma.

10. **Psykodynamisk terapi:**
- **Beskrivning:** Utforskar hur tidigare erfarenheter och omedvetna processer påverkar nuvarande beteenden och känslor.
- **Användning:** Kan vara användbart för att förstå djupare psykologiska mönster.

Att välja rätt terapimetod är viktigt, och det kan vara fördelaktigt att diskutera olika alternativ med en professionell terapeut som kan hjälpa till att avgöra vilken metod som passar bäst för individens specifika behov.

Vad fina ni är som har svarat. Jag uppskattar det jättemycket. Amanda, hsp-metal, tombor och lora.
Jag har inte varit inne här på ett tag men jag har inte druckit. Så det är väl snart 2 månader utan alkohol. Jag är stark (som en vän sa till mig). Jag har slutat med antabus, jag slutade gå till beroendemottagningen för jag blev så frustrerad och ledsen över att inte få någon hjälp och skam och allt som följde med övervakade urinprover.

Tyvärr har jag börjat få den där känslan av att vilja släppa och slappna av igen. Min hjärna slutar aldrig. Jag blir så trött. Har debatterat flera dagar med mig själv om att köpa något eller inte. Jag var lite naiv för det har gått rätt lätt den här gången (har inte känt något större sug) förens nu. Så det är väl därför jag skriver här för att påminna mig själv.

Lora - tack så mycket. Det är absolut trauman och känslor och min oförmåga att hantera känslor som är bakgrunden. Det är sant - jag känner inte mig själv för jag undviker att känna med alkohol och droger... jag vet inte vem jag är och det är läskigt.