@B.Å tack för support! Jaaa, visst är det så att det är en go känsla läsa man inte står ensam i den här stormen!
Har många gånger känt att det är hopplöst, jag är fast i alkoholträsket, men just idag känner jag mig så hoppfull - ljuvlig känsla! Jag vet den kommer vackla/ändras/gå-upp-o-ner men i d a g mår jag bra - och jag ska inte dricka alkohol idag.

@Himmelellerhelvette Tack för support och att du dela med dig av dina tankar! Känner mig modig som startade en egen tråd : ) Men blir inte riktigt klok på hur man sparar trådar man vill följa ...?
Har tänkt på det där med prover - livrädd för att eventuellt behöva ta dem - då skulle det bli "svart-på-vitt" att jag åsamkat mig problem/sjukdom själv!
Jag har alltid smugit med mitt drickande, för min familj/vänner/släkt men också mig själv. Tänker det som inte står i skrift finns inte ... Så dumt! Sen förstår jag ju att hur hemlig jag än tyckt att jag varit så har de förstått ...
Idag ska jag inte dricka vin.

@Kirskål Ja, stöttning är viktigt. Ser också att ni är ett gäng nya och att ni stöttar varandra, det är jättebra! Du verkar också så beslutsam, motiverad och har tilltro till din egna förmåga att klara det och det kan lyfta berg!😁. Att vara aktiv på forumet är också så bra för då fokuserar man på nykterheten och håller gnistan kvar.

Så fortsätt ditt goda arbete och ha en bra nykter dag!🌞❤️

@MärtaMaria tack för pep! Det var en nykter kväll igår - härlig känsla! Heja mig, heja dig, heja oss!
Har börjat fylla i Självhjälpsprogrammet - jag gillar fylla i, bocka av, stryka ord/meningar osv så det passar mig bra - behöver bara "hålla i mig" så jag inte tänker jag behöver göra allt på en gång ...
Jag tycker det är supersvårt att sätta ord på vad jag känner! Men jag ska lära mig det. : )
Jag har hittat min strategi med att fylla i "nollan" dagen efter, det tycker jag känns bra för mig. Däremot upprepar jag tyst/högt för mig själv flera ggr per dag - och skriver här - idag ska jag inte dricka det där första glaset vin.

@vår2022 TACK! Det betyder sååå mycket att få din/andras feedback - då orkar jag lite till.
Idag känner jag mig verkligen stark! (kommer faktiskt flytta ett liiiitet berg idag - ska skyffla undan en jordhög ... :D) Njuter av den känslan idag, vet det kommer tyngre dagar.
Sista semesterveckan och har tiden att umgås med er här på forumet, gäller passa på - vet det blir svårare när jobbet drar igång nästa vecka. Tänker om jag kommit fram till rutiner och planerat/strukturerat upp ett schema så ska jag fixa vara på forumet en stund varje dag även då - för det behöver jag, det är här jag tankar energi, motivation och kunskap.
Idag ska jag vara nykter - jag ska inte ta det där första glaset vin.

Dag 4
Bekännelser - för att hantera mitt beroende behöver jag få ur mig det tänker jag - känns superläskigt men ... here-I-go!
Jag har smugit så länge med mitt beroende - jag har haft problem med måttlighet i mååånga år närmre 15 år skulle jag tro ... Hemska tanke! Sista två åren har jag vid festligheter/kalas/tillställningar druckit för mycket och däckat i stol/soffa/bil - vansinnig make som reaktion på det - trots det har jag "låtsats som det regnar" och undvikt samtalsämnet på så många sätt jag kunnat komma på ... (läs - måste-jobba-just-nu ...) Har en fantastik make, men som jag upplevt provocerande att han ifrågasatt mitt drickande - hur vågar han - jag har ju koll ... I söndags ställde han krav ...
Jag har varit så hemlig tycker jag, gömt oöppnade, OCH urdruckna, flaskor/BiB på alla möjliga/omöjliga ställen - självklart har jag glömt var jag gömt dem och de har av slump ibland hittats av maken ... I början köpte jag speciella viner jag tyckte om - mot slutet nu köpte jag billigaste vinet på tetrapack, för de var på 1 liter - billiga - klirra inte - lätta att gömma än en BiB och i soporna.
Åkte runt till olika Systembolag för att inte vara på samma i-tid-o-otid så någon skulle förstå att jag besökte dessa ställen frekvent.
Skulden, skammen, ångesten som kramar om halsen på mig morgonen efter när man förtvivlat försöker komma ihåg vad man gjorde/sa/messade innan man däckade i soffan/sängen OCH var man gömt tetrapacken!
Jag har valt mörka kaffekoppar till emfikat för då syns det inte om man har svart kaffe eller vitt/rosé i kaffemuggen ... En undangömd petflaska/vattenflaska med rosé eller vitt i, lite här och där.
Sista året har jag alltid tagit ett par glas i smyg hemma innan vi begett oss till kalas/tillställningar - för att stärka mig - sååå dumt!
För att få berusningskänslan kan jag ha valt att inte äta på em, för att alkoholen skulle verka fortare - att dricka ett, eller två, glas vin rakt upp och ner som ett glas vatten var en annan strategi. Ibland har även starksprit intagits - av samma syfte - få ruset fortare. Varför har jag gjort så? Jag vet inte riktigt än - men jag har mina aningar och ska ta mig an dem en efter en ...
Förstår ju när jag skriver det här att det är totalt hjärnsläpp - skäms enormt!
Stor del i att jag lyckats odla ett större beroende är att jag stora delar av veckan är "gräsänka", familjen arbetar/pluggar på andra orter och jag är ensam hemma - och verkligen "levt-loppan".
Känns bra fått skriva av sig - tur jag har en bra dag idag och känner mig stark - annars hade det varit svårt hålla i min avslutande mening - idag ska jag inte ta ett första glas vin.

@Kirskål God morgon ☕️
Jag känner igen mig i delar av det du skriver om gömmandet. Jag var singel & bodde ensam. Men jag vet att när jag träffade min make så var det vid nåt tillfälle jag hittade en flaska sprit i en korg i klädkammaren och jag undrade varför jag lagt den där. Men jag minns när jag läser din text att jag hade en period då jag gömde sprit för mig själv för att jag skulle bli glad då jag hittade den 😵‍💫 Galet ju!

Smygandet... ojojoj så smidig jag tyckt att jag var. Viftat bort "hur kan du bli så full på det lilla du druckit - smyger du?" Haft en flaska sprit gömd i badrummet så varje toabesök ledde till en liten extra slurk. Fy fan som jag betett mig!

Där är jag inte idag tack och lov.. det kan bara bli bättre.
🩵

@Carisie åh, tack för att du berättar detta för mig! Då veeet du hur ångestframkallande det är med smygandet. Alltså - jag skrattar när jag läser om flaskan i korgen i klädkammaren - ja, galet - men "been-there-done-that" - fast inte för att överraska mig själv - utan för att gömma.
Japp, när du skriver det så kommer jag på att jag också haft en flaska gömd i badrummet, och då känt mig totalt värdelös över att jag sitter på WC och super! Men inte kunnat sluta ...
Jag ska inte dit igen!

Heja dig! Det är befriande att skriva av sig hur det verkligen varit. Beroendet får även annars vettiga människor att bete sig utan förnuft och sans. Och det är även befriande att läsa andras upplevelser. Som du skriver så är det svårare att lura sig själv om det står i skrift.

Jag känner alldeles för väl igen mig i det du skriver. Jag gömde och dolde. Förstår faktiskt inte hur jag kunde komma undan. Var verkligen berusad mitt bland andra i vardagen. Snart har jag dock tresiffrigt på antal nyktra dagar.

Jag önskar dig verkligen styrka. Du har styrkan, du kan!! Det är en enorm lättnad att slippa ljugandet och smygandet. Även om det ibland är djävulskt svårt att mot motstå. Men det är ofta korta stunder, mot en hel vardag med lugn.

@Kirskål Känner så igen mig i din berättelse. I slutet tog jag också till starksprit var lättare att smusla med det. Som tur var kände jag en dag att nu räcker det jag ville inte vara den jag blivit. Tog tre månader utan A innan jag började känna att skallen började återhämta sig. Nu 5 mån nykter och vill aldrig tillbaka till den jag var. Ibland en timme i taget men det går lättare ju längre jag avstår. Ge inte upp vi är många på forumet som kommer stötta dig🤗

@Kirskål Klokt. Ut med trollen i ljuset bara - så spricker de! Lögner till missbruket, sanningen tillhör nykterheten. I början av min nykterhet blev jag nästan rabiat sanningssägare, i alla sammanhang.

Skammen kommer att blekna och stoltheten stärkas. Du tar tag i det här nu!

Jag vill tipsa om Craig Beck, som tillsammans med Annie Grace är mina husgudar. Han finns på youtube och Storytel.

Nu gäller det att nöta, nöta, nöta nyktra fakta. Sakta men säkert påverkas även ditt undermedvetna - och det är där ryggmärgsreflexer och vanor bor. Och sen måste du ladda om alla situationer då du brukar dricka med nyktra förtecken. Bring it on! Det finns inga genvägar, man måste igenom det. Men inget är bråttom, allt får ta sin tid.

Kram 🐘

@Kirskål Asså ... nu skrattar jag högt när jag läser 😅😅😅 Vet du varför? Jo - för att ju fler dagar som läggs mellan mig och spritgömmorna och smygfyllor desto mer komiskt blir mitt fyllejag. Det är klart att folk märkte. Visste. Undrade. Men de sa inget. Adresserade inte problemet - var det inte jag som viftade bort det så var det nån annan. Tills jag faktiskt drog i bromsen. Ströp gasen. DÅ kunde det plötligt pratas.. märkligt!

Jag vet inte om du läst min presentation men vill ändå säga att jag lever under måttligt. Jag hade två nyktra månader och sedan dess har jag tagit något glas någon gång ibland - ska nog räkna på det igen någon dag. Vad jag däremot känner nu när jag i princip aldrig ens tänker på att dricka längre och som jag sagt sedan dag ett här på foumet. ETT enda snedsteg så stänger jag dörren för alkohol HELT! Jag vet att jag kan nu. Bara så du inte får se att jag befinner mig under måttligt och tycker att jag är en hycklare 😵‍💫😅
🩵

@Kirskål haha detta att gömma vin känner jag igen. Nu bor jag själv men det har inte stoppat mig. Ibland har vi haft familjemiddagar hemma hos mig och då kanske det har funnits en halv flaska vin kvar i kylskåpet när alla går hem. Denna flaska har druckits upp så klart men gissa om jag fyllt på den med boxvin nästa dag för att den ska stå kvar ifall en familjemedlem får för sig att titta förbi. Jag vet inte hur många gånger jag har sprungit runt här och slängt in fulla och uppdruckna bibar i min garderob när jag fått oväntade besök. Helt normalt beteende är det väl inte 😂

@Kirskål Jodå, nog har man gömt flaskor lite överallt huset. Min bästa gömma var i en korg i badrummet, min korg. Där hade jag en petflaska som jag alltid fyllde på och kunde dricka ur när jag var på toaletten, värst vad kissnödig jag var då😂. Hade också en mugg överst i mitt spegelskåp som alltid var fylld och med ett lock på! Drack vin ur kaffemugg, istället för kaffe. Har druckit ur en minitetra gömd i en vante på vägen hem med buss eller tåg. Lätt att platta ihop och slänga i sopor på vägen hem. Gömda petflaskor och BiB under sängen🥴. Alltid druckit före och haft med en petflaska med på tillställningar som jag kunde dricka ur när övriga sällskapet drack så himla långsamt, en plåga! Sen även dricka när jag kom hem.

Ja, jisses! Vilket schå det var med att inhandla, få ihop allt och att inte bli påkommen, en heltidstjänst! Så mycket ångest och skam. Idag kan jag skratta åt eländet och hur min hjärna funkade som alkoholberoende. Det var ju på blodigt allvar! Det är så jävla skönt att den tiden är förbi! Att hjärnan fått återhämta sig och kommit i balans igen. Förstå hur mycket tid man får över som nykter och hur bra man också mår😁

Och har även suttit i soffan framför teven med en filt över halva huvudet för att familjen inte skulle se att jag blundade med ena ögat. Jag såg nämligen dubbelt! Som om de inte skulle se vad som pågick, trodde jag😂

@Kirskål Det är som att det finns en lärobok i hur man gör för det är så vanligt det du skriver om gömandet, olika systembolag, snabba glas, gärna på tom mage så slår det lite skönare m.m. Jag har varit där och så många andra med oss. Jag kämpade också med att lära mig vara måttlig i ca 10år! Jag tycker det är lättare att inte dricka alls än att försöka begränsa mig, det blir bara värre, långsamt går det mer och mer utför när man fortsätter försöka lära sig att dricka måttligt. Kram

@Kirskål Alltså kalendern är så bra! Den funkar för mitt sätt att fungera iaf. Är det noll så är det..jag pallar inte gå in & ändra. Sen har jag en stor vän i att inte ha sug. Men om du har sug & inte ännu gjort den delen av självhjälpen.

Lycka till imorgon 🩵