Jag är förvirrad och stressad. Jag vacklar mellan att tro, veta att jag har alkoholproblem och att tro att det är nog inte så farligt. Det kanske beror på att jag länge har smygdruckit hemma till stor del. Dricker varje helg och mer. Min man kan dricka två 33 cl öl på fredagar och lördagar. (När det är fest dricker han betydligt mer). Jag kan dricka en flaska vin på både fredagar och lördagar, men det märker inte han då jag smygdricker, och jag blir inte full så att det märks. Sedan dricker jag ofta också på söndagen och någon till dag på en vecka. Ofta händer det att jag dricker upp en bib på en vecka. För att det inte ska märkas kasserar jag den som är slut/nästan slut och köper en ny. Fortsätter med den och låtsas att det var den förra. Med den här strategin har jag även lurat mig själv.

Jag dricker för att komma ner i varv när jag känner mig stressad (vilket jag ofta gör), dricker som belöning,för att fira, är nere, är glad, rastlös, uttråkad, trött. Ja det finns alltid någon anledning att dricka. Under semestern på 6 veckor drack jag varje dag utom ett par dagar. Nu har jag inte druckit på 8 dagar och mitt mål är att inte dricka på 3 månader. Det leder till stress, jag vet inte om jag kommer klara det för det första, vilket jag i så fall kommer motivera med att jag ändå inte har så stora problem - alltså kan jag bryta den vita perioden, för det andra vet jag inte om jag någonsin kommer kunna dricka igen utan att hamna tillbaka i gamla destruktiva hjulspår. Tanken på att jag har så stora problem att jag inte kan dricka igen leder till stress, tanken på att dricka igen leder också till stress för vad det ska leda till igen.

@eling Hej och välkommen hit! Bra jobbat med 8 dagar, du har kommit igång! Igenkänning på både handling, strategin och hur tankarna gick när jag startade min nykterhetsprocess för över 2 år och 10 månader sedan. Alkoholdjävulen har ännu inte riktigt stillat sig och det kan vara lite kaos i tankarna och med stress. Han försöker locka med att ”så farligt var det väl ändå inte, nu överdriver du allt!”. Hjärnan håller på att återhämta sig och skapa balans och det kan ta lite tid, men det blir bättre och bättre ju längre tid som nykter. Tankarna förändras också med tiden och man kan tänka både mer klarsynt och rationellt.

Det är en bra plan att starta med 3 månader, det är vad som rekommenderas. För mig hjälpte det med att fokusera på det positiva med nykterheten, hur skönt det var att slippa planera när, var och hur jag skulle dricka, hur skönt det var att vakna upp nykter och fräsch, hur duktig och stark jag var som inte drack, hur pigg och fräsch jag skulle bli till både det yttre och inre mm. Ta en dag i taget och ge processen den tid den den behöver. Dagarna fylls på och både kropp och knopp är tacksamma för att slippa ruset och jobba stenhårt för att bli av med det.

Kämpa på och fokusera på positiva tankar, det blir bättre!❤️

@eling Hej 👋🏼 jag ligger långt efter @vår2022 och i en helt annan liga men jag håller med henne till 100%. Där har du någon du kan lyssna till - hon vet.

Mitt råd till dig är att släppa tankar om vad du kommer tycka/tänka om alkohol i framtiden. Försök att inte stressa upp dig utan lägg nyktra dagar mellan dig och senaste glaset.

En dag i taget, ibland en timme och ibland en minut. Ge dig själv en ärlig chans 🩵

@eling
Hej. Stor igenkänning. Drack,gömde,fyllde på...jag har också brottats med mig själv om det verkligen är ett problem att jag dricker...
Det är det. Därför är vi här. Sen hur vi kommer klara av att dricka måttligt igen vete fan... Det här är min 10 dag nykter. Jag fyller 40 nästa helg och ska fira nykter. Jag kan ej ta det första glaset. För mig får det bli en nykter framtid för jag klarar ej att dricka måttligt och ibland. Jag älskar det för mkt.
Vi får stötta varandra och ta en dag i taget. ♥️♥️

@eling Välkommen hit! Känner så igen mig…. För egen del började det så för mig, precis som du beskriver…. Tänkte att jag inte hade så stora problem… då…. Har man börjat smyga anser jag att man nog har problem. Börja med att vara nykter i tre månader, jobba med dig själv (gör programmet här) och läs/lyssna gärna på AnniebGrace och boken Tänka klart. Alkoholberoendet är progressivt och det har jag fått erfara så mitt råd till dig är att satsa på dessa tre månader, därefter tar det ett nytt beslut och väljer du måttlighet så tänk igenom hur du vill ha det. Carisie är en av få här på forumet som verkligen lyckats med att var måttlig (det är i många fall svårare än att avstå). Men nästan viktigast av allt, fortsätt skriv här det blir som din egen dagbok där du också får stöd och reflektioner. Önskar dig en fin nykter lördag! Själv är jag p dag 11 så vi följa väl åt här i höst mot tre månader 🥰🌱

@vår2022 tack så mycket för din kommentar, jag började faktiskt gråta när jag läste den. Känner mig skör, är lättirriterad, rastlös och trött på samma gång. Känner mig ensam då ingen i min omgivning riktigt vet om mitt problem och hur jag mår, min man kan ju te x vara utan alkohol utan problem. Det är skönt att ha andra här inne som vet hur det kan vara.

@mittilivet84 ja du har rätt, det är ett problem. Att få panik över tanken att inte dricka alkohol på ett tag är inte sunt. Att dricka 4 flaskor vin i veckan månad efter månad efter år är inte hälsosamt. Tanken att bara dricka två standardglas känns meningslöst, då vill jag ha en hel flaska.

Starkt att fira in 40års dagen utan alkohol. Jag följs gärna åt på denna nyktra resa 😍

@Ny dag tack för din kommentar och tips. Du har rätt att smygandet är ett tecken på problem. Jag brukar ha ett glas vin i kylen så att det ser ut som att jag har svårt att få i mig ett glas. Sedan går jag dit och dricker, fyller på, dricker osv. Blir irriterad när det kommer folk förbi och jag inte har möjlighet att dricka etc.

Ja om jag inte bryter nu kommer det bara eskalera mer och mer. Förra året gjorde jag uppehåll i några veckor (målet då var också 3 månader). Men sen intalade jag mig att jag inte hade problem, att jag varit duktig i några veckor. Sen fortsatte drickandet i samma omfattning som tidigare, trots att jag tänkt att jag skulle dricka måttligt.

Bra jobbat med 11 dagar, följs gärna åt till 3 månader ❤️ Ha en fin dag!

@eling Ja, det är ett bra forum där vi kan känna igen oss i varandras alkoholproblematik och få både stöd och bekräftelse. Jag smög också för min man, gömde och trixade med alkoholen. Jag berättade för min man om allt för att han skulle förstå allvaret och hur långt jag sjunkit i alkoholberoendet. Det var skönt och en lättnad att berätta. Ville också att han skulle vara mitt stöd om det skulle bli jobbigt. Han har alltid trott att om jag bara dricker mindre blir det bra, men saken är den att jag inte kan hantera eller dricka alkohol alls, jag vill bara ha mer.

Men det positiva är att det är en sådan befrielse att vara nykter. Jag har blivit så mycket mer balanserad och chill, man bli det😁. Jag är mer tillgänglig för mig själv och min omgivning. Jag lever upp, uppskattar livet mer och är både mer tacksam och levnadsglad som nykter. Och det vittnar de flesta om efter en längre tids nykterhet.

Så en dag i taget och ha en fin dag!🌞❤️

@eling 🙏 Sitter i solen, har jobbat lite i trädgården. Köpte lite höstblommor för att pigga upp lite. Brukade alltid behöva vin vid planteringen… suget kom förbi men jag är så tacksam över att vara nykter idag också. Vi är många på forumet som är i startgroparna som kan stötta längs vägen. Någon här har beskrivit det som att vi växeldrar varandra här. 🥰🌱

För mig letade jag anledning kring drickandet länge tills jag landade i att det bara blev en vana. Sedan av någon anledning är det väl helt ok i Sverige att ta sig ett glas efter en tuff dag. Det är ju så otroligt många som dricker för mycket för ofta.

Jag brukar tänka att den stora boven är inte vanan. Den stora boven är skammen. Det är den som driver en in i en återvändsgränd som är som en hemlig tyst gränd. Skammen måste man lära sig hantera så man kan ta det hela lite för vad det är. Alltså dricker man för mycket för ofta riskerar man att bli beroende. Slutar man dricka är man alkoholfri. Den friheten, när man verkligen har testat på den, för så otroligt mycket positivt med sig. Plötsligt är man inte bedövad längre utan kan istället leva livet fullt ut. Börja förstå sig på egna känslor och lära sig hantera desamma vilket skapar en helt annan balans i livet. Som bedövad blir man snarare seg, trångsynt, knatar runt med molande ångest och lite deprimerad. Det är ju inget liv och dessutom blir man ju inte mindre beroende ju längre tiden går...

Låter som du stoppar i tid. Jag skulle säga att steg 1 är att sluta. Sedan hitta nya saker att aktivera sig med som skapar mening. Man ska ju göra annat och får plötsligt massa fritid. Sedan bör man lära sig förstå och hantera sina känslor så att inte triggers får styra mot flaskan för att döva bort allt. När det sitter, om man fortfarande vill kan man kanske ta ett glas igen. De flesta jag vet är dock inte längre intresserade av det. När man väl vant om sig är det så befriande att inte dricka så man inte längre vill. Det är ju lite riskabelt med att det drar igång igen.
Jag skulle säga - ställ in siktet på 3 månader men ge inte upp innan 6 månader. Vid 6 månader kommer en stor belöning. Själv var jag nästan eroforisk. Efter det kan du bestämma dig. De flesta vill inte börja då av dem som varit här inne iaf.

Jag tror att det är viktigt att lära känna sina triggers till 100% om man nu ska dricka igen. Sedan att man tillfullo litar på sig själv att man klarar dricka måttligt om man nu ska börja igen. Så inte den där hinka i sig känslan får styra fast man inte hade tänkt dricka mer än ett glas. Om man tillfullo tror på sig själv här och klarat kvitta sig med skam så tror jag man klarar ta ett glas. Det tar tid att komma dit. Det kloka är nog därför att peppra hjärnan med allt positivt alkoholfrihet för med sig och lägga mindre vikt vid själva eventuella startdatumet för att dricka igen.

Jag har tyvärr ganska svårt att hitta det positiva med att inte dricka. Jag saknar alkohol och skulle vilja dricka flera glas nu. Så jag får känna lugn, energi och glädje. Jag är så irriterad och det spänner större delen av tiden. Är inte alls särskilt trevlig. Känner mig deppig. Jag hoppas det går över och känns bättre snart. Eller är det så här jag känner hela tiden egentligen. Jag planerar ta reda på det genom att fortsätta avstå.

@eling Bra att du tänker fortsätta att avstå även om du har det kämpigt. Har så många gånger tidigare haft känslorna och tankarna du beskriver och det visade mig hur alkoholberoende jag var. Det enda jag kunde tänka på var hur vinet skulle få mig lugn och fin. Men det var beroendet som talade och fejknews så det stänkte om det. Den onda cirkeln som skulle starta igen…efter att det första begäret stillats med ångest, skuld och skam.

Det kan vara svårt att hitta något positiv i läget du är i men du kan försöka att fokusera på något annat en stund. Gå ut och gå och få ur dig irritationen eller något annat aktivt. Andas med lång inandning och lång utandning en stund. Drick massor av vatten. Sätt på musik högt i lurar.

Kanske finns det något underliggande skav du behöver ta tag i? Stå ut, det blir bättre!❤️

@vår2022 ja jag har tänkt att jag borde prata med maken, det tar emot för jag skäms. Jag har tagit upp det en gång förut när jag försökte hålla upp. Men han förstår inte riktigt, vilket inte är så konstigt eftersom han inte vet om vad jag gjort i skymundan, så jag har ju inte pratat om allt med honom... Hur som helst var det skönt då eftersom jag fortsatte dricka och eftersom han inte visste allt så hade han ingen åsikt om det. Jag är rädd för hur han ska se på mig om jag berättar hur det är. Men jag behöver göra det.

Tack för alla dina ord, det hjälper ❤️

@eling Jag pratade också med maken tidigare, men inte om allt smygande, gömmande…han tyckte att jag bara skulle dricka mindre så blev det bra. Jag ville inte berätta allt för det var skamligt och då kunde jag ju fortsätta och slippa stänga dörren helt. Denna gång berättade jag allt! Jag orkade inte med längre och kände att jag höll på att gå under. Han blev paff och förstod inte att det var så illa, men uppskattade att jag berättade. Då förstod han också bättre hur det var för mig. Sade att jag kan inte göra detta ensam och att vi inte skulle köpa hem vin mer och han gick med på det. Vi har fått en bättre och ärligare relation han är min största supporter. I början då det var jobbigt kunde jag säga det högt till honom och det lättade. Det handlar ju om nöd och lust i ett äktenskap eller relation😁

I eftermiddag vankas fest. Suget finns där jag skulle vilja hälla i mig vin just nu. Snart skulle jag börja. Jag skulle redan vara lite onykter innan festen börjar. Men det ska jag inte göra! Jag ska fokusera på att observera de andra och känna efter hur det känns att vara i det sociala umgänget nykter, det kanske blir roligt ändå. Fokus har annars bara varit på att få dricka och utan att behöva smyga på samma sätt som när det är en vanlig dag, det har varit det jag har sett fram emot med sociala tillställningar.

@eling Bra där! Byt fokus från vintankarna till att observera istället. Jag har varit på flera tillställningar och observerat för att liksom se allt utifrån. Fokusera också på hur stark och duktig du är som är nykter. När jag observerat har jag tänkt på hur skönt det kommer att vara för mig som dels har koll på läget och att slippa vara bakis med ångest, som de flesta andra blir, dagen efter. Hur jag även kan njuta av dagen efter för att jag inte är bakis. Jag har haft mycket roligare på fest som nykter, när den första anspänningen släppte, främst i början av min nykterhet. Nu är det inte anspänt längre och jag brukar lämna när det blir lite tjatigt och gapigt😂.

Håll fast vid din plan, det kommer att gå bra! Och ha roligt!❤️