Dag 40. Tänkte försöka reflektera lite över tiden hittills. På det stora hela tycker jag att det går bra! Vissa dagar känner jag mig tom lite upprymd över att vara den som inte dricker och ser fram emot vad det i förlängningen kan göra i mitt liv. Fördelarna har ju varit många - främst bra sömn och mitt psykiska mående är såååå mkt bättre. Älskar också att vakna tidigt och kunna utnyttja dagen utan dåligt mående. Hade aldrig kunnat tro att det skulle kunna påverka så mycket. Det finns fortfarande stunder i livet då jag inte tycker att livet är toppen men nu dövar jag inte det med alkohol som ju också spär på och förvärrar ångestkänslor. Den första tiden var jag väldigt upptagen av hur jag skulle lösa mitt problem, vad jag skulle göra och om jag gjorde tillräckligt. Jag ville ha det löst pronto. Tack vare er här har jag nu lugnat ner mig med det. Nu känner jag att det jag gör just nu är tillräckligt (visar det sig att det inte är det så får jag testa något annat). Jag läser här och lyssnar så öronen blöder på poddar och böcker om nykterhet och följer några instagramkonton vilket är peppande. Jag är inte längre upptagen i tanken med frågor som "ska du verkligen göra det här? är det för evigt?" osv. Nu tänker jag mer att just nu mår jag bra och jag vet inte vad som skulle vara värt att ta ett (eller 5) glas för. Jag skrev för en tid sedan om en konferens som jag var lite orolig för. Nu känner jag mer att jag ser fram emot att vara i sol och värme nykter, funderar på om jag får plats med en yogamatta i packningen så jag kan yoga på morgonen och det ska bli intressant att studera vad som händer med de övriga i förhållande till intag av alkohol och så ska jag gå och lägga mig tidigt och kanske läsa en helt vanlig bok som omväxling :)

Ha en fin dag alla! Jag är så tacksam för alla som delar av såväl erfarenheter, känslor, tankar och råd!

@livima grattis till 40 dagar i nykterhet 🥳

Det är skönt när vi landar i ”just nu” känslan, det tänker jag ofta på. Att vakna och känna just nu mår jag så bra och verkligen njuta av ögonblicket och känslan. Kan till och med känna så när jag viker tvätten, bortsar tänderna eller ställer in varor i kylen….”just nu gör jag xxx och det känns så bra!”. Känns ibland som jag gör allt lite långsammare på något sätt och verkligen är närvarande i mitt egna liv. Kan ha med det att göra att man inte har bråttom till glaset och ruset längre.

Så skönt att bara få vara i ögonblicket och njuta av att ”just nu känns det bra”.

Jag tror stenhårt på att med tid och fler nyktra erfarenheter kommer våra hjärnor så småningom inte alls tycka det är sorgligt och stackars oss som inte kan dricka måttligt. Denna resa alltså, tänk att vi får vara med om den, hur coolt är inte det!?

Tack för att du är här med oss. Du gör detta så bra och det är kul att vara din reskamrat 🤗

Lördag kväll. Klockan är inte ens 22 men jag har redan lagt mig. Nöjd med min dag. Vaknade tidigt -gillar stunden på morgonen när jag kan starta dagen med att lyssna och läsa saker som jag är intresserad av. Just nu blir det oftast om nykterhet. I min nykterhet har jag märkt en liten uppgång i energi och initiativförmåga. Inte jättemycket men jag kan ändå märka att fler saker blir gjorda. Och dessutom med mindre gnäll och offerkofta. Idag har jag städat i stallet och tyckte tom att det var rätt kul. Om jag å ena sidan har märkt en uppgång i energi/aktivitet så har jag också märkt att jag ofta känner mig väldigt trött. Men det känns rätt skönt. Det känns ärligt på nåt vis. Det är en annan sorts trötthet än den som fanns i alkoholdimman. Nu känns det som min kropp vill säga nåt och jag försöker lyssna. Tidigare kändes det mest som att jag försökte ignorera allt min kropp sa och döva resten m alkohol. Att känna välförtjänt trötthet är bara skönt.

En annan orsak att gå och lägga sig tidigt är att det dricks av andra i hemmet ikväll. Jag blir inte frestad, orkar bara inte med onyktra människor. Och jag blir påmind om att jag och min man behöver ha ett samtal vid något tillfälle. Från att ha druckit ihop i princip dagligen till att jag från en dag till en annan inte dricker längre och nu är det ändå 6 veckor - ingen av oss har kommenterat det. Väldigt konstigt.
Nåväl det får bli en annan dag. Gonatt gänget!

@livima God morgon! Jag gillar också tidig morgonstund och brukar läsa nyheter, kika in här, planera min dag och dricka kaffe i sängen innan jag drar igång dagen. Jag har också mina två hundar som lärt sig mina rutiner och har dem som sällskap i sängen😁.

Intressant reflektion du gör om uppgång i energi/aktivitet men även en annan sorts trötthet än den i alkoholdimman. Att din kropp vill säga något och att du försöker lyssna och att det känns rätt skönt, en slags välförtjänt trötthet som känns ärlig. När jag läser det känns det som du beskriver ett slags inre lugn som infunnit sig. Jag kan känna igen det, ett inre lugn som spred sig och att jag liksom kunde släppa garden och slappna av. Ingen baksmälla som behövde ta energi med att rensa ut alkoholen från kroppen och ingen ångest och oro som alkoholen framkallade att deala med. Mer en trötthet som var äkta trötthet i lugn och ro. En trötthet där min egna röst kunde göra sig hörd och jag lärde mig att lyssna på den. En inre dialog om hur jag mådde, hur jag ville att mitt liv skulle se ut framöver, vad livet skulle innehålla, vad jag hade för behov, vad jag behövde ta itu med och en plan för hur jag skulle nå dit för att må bra och känna livsglädje igen.

Det öppna upp mina tankar om att faktiskt kunna gå mot ett liv jag önskade ha, att det var möjligt. Alkoholen och medföljande ångest hade hela tiden stått i vägen och hindrat dessa tankar att utvecklas. Jag kunde ändra mitt förhållningssätt till mig själv och till mitt liv.

Ha en fin söndag och fortsätt att lyssna på din kropp. Det kan vägleda dig❤️

@vår2022 verkligen så! Kroppen behöver inte längre arbeta med att rensa sig och jag har ork till annat även mentalt. Väldigt skönt!

Idag är första dagen på konferens. Jag är den enda som inte druckit av de ca 20 som är med. Det som stört mig mest är att jag tvingats be om alkoholfritt på ett sätt som dragit uppmärksamhet till sig. Typ att det frågas om man vill ha rätt eller vitt till maten och jag måste fråga efter alkoholfri öl som de förvirrat måste kolla om de överhuvudtaget har. Ingen har frågat varför jag inte vill ha alkohol (även om någon lagt huvudet på sned och frågat hur jag mår 🤣). Jag har känt mig lite som elefanten i rummet även om säkert ingen bryr sig. Jag kommer sova gott inatt och vakna utan kemisk ångest. Heja mig!

Irriterande att det ska behöva vara en grej att be om alkoholfritt men skönt att du bara: ska vakna utan ångest, heja mig.
Heja dig, verkligen. Vissa saker får man bara ta stora kliv ÖVER inte dröja i steget. Snart är den ljuvliga morgonen här, min bästa stund ihop med att få gå och lägga mig, flossade tänder, en stund för tankar.
Kram!

@livima Riktigt bra jobbat av dig! Tänk vad skönt för dig idag på morgonen och slippa vara bakis, den enda av alla 20😁. Jag minns liknande situation på konferens, lite blickar från andra då jag beställde alkoholfri öl. Lite tyst i rummet. Men tror att det blev större i mitt egna huvud än vad det kanske egentligen var i verkligheten. Minns även situationer på AW där jag innan lite anspänd väntade på min tur och skulle säga, en alkoholfri öl tack! Men med träning i dessa situationer så blir det allt lättare. Efter ett antal gånger, säger jag med magstöd och stolthet i rösten, En ALKOHOLFRI öl tack!😂. Ett tips som jag också gjort flera gånger är att jag gått till baren eller personalen innan och frågat om de har alkoholfri öl då jag skulle önska det, så de hinner förbereda det😁.

Njut av att vakna upp nykter och fräsch och orka med konferensen bättre! Kram❤️

@livima Verkligen heja dig! Att alkohol är det ”normala” i jobbsammanhang retar ihjäl mig. Ska jag strida för något är det alkoholfria aktiviteter med jobbet. Punkt. När man väl börjat ifrågasätta alkoholromantiken blir man mer och mer förvånad. Hur kan det vara okej? Och alla klarar inte att stå emot, tyvärr.

Jag var med om en likande sak på konferens. Fick rött vin upphällt i mitt glas till middagen av bara farten. En millisekund tvekade jag ”äsch, ett glas kan kvitta”, men sen föste jag över glaset till min bordsgranne tillika nära kollega, reste mig och köpte en alkoholfri öl i baren. Ingen sa någonting. Själv mumlade jag till min kollega att jag behövde vara standby och köra hem mitt i natten om min dotter behövde mig eftersom hon var lite krasslig. En vit lögn. Då var jag bara några veckor nykter och inte redo för att outa. Samma vecka utbröt coronapandemin, så vi fick avbryta dag två på konferensen. Just därför minns jag det så himla väl.

Kram 🐘

@livima Blir så glad av ditt inlägg och ser en person framför mig som sitter helt strålande och skarp och avnjuter en lite lyxigare hotellfrukost.

Ja du tänk att vi slipper bakfyllan, en gång var jag på konferens och delade rum med en som inte drack - tjena vad kul det måste ha varit för henne när jag rullade in på rummet mitt i natten, la mig och fyllesnarkade resten av natten och sket så klart i frukosten. Usch på mig!

Skönt att slippa, aldrig glömma. Ha en fortsatt fin dag :)

@livima Riktigt ovanligt dåligt att inte ha ett alkoholfritt alternativ direkt och utan krusiduller! Jag tycker det alltid brukar finnas något på krogarna och dessutom att ganska många vill ha alkoholfri öl av olika skäl…
Känns förlegat på något vis. Jag skulle nog haframfört det till de som har haft hand om maten!😡

Tack alla för uppmuntrande ord! Jag tror nog att om vi varit i Sverige så hade det funnits mer självklarhet i att erbjuda alkoholfritt. Men nu är vi i ett land söderöver som inte känns som det har samma utbredning av alkoholfria alternativ. Med det sagt klappar jag mig på axeln för att jag inte tagit någon flygplatsöl, inte druckit på planet och inte tagit en drink i solen och drack alkoholfritt på middagen. Och det är inte svårt. Jag känner inte att det är synd om mig. Jag vill faktiskt inte. Men det är lite obekvämt i förhållande till andra som är vana att jag i vanliga fall är med och festar och ofta bland de sista som går hem.
Ikväll är det ingen uppstyrd grupp middag. De flesta verkar åka gemensamt in till staden, vi bor lite utanför, men jag väljer att stanna och tar en restaurang i närheten istället. Jag vill lätt kunna ta mig till rummet, gå och lägga mig tidigt och vara utvilad för kurs och sol och bad imorgon. Lite obekvämt att gå ut och äta själv men det ska nog gå bra. Då behöver jag i vart fall inte undra om alla andra sitter och funderar på om jag är gravid eller om jag går på behandling 🤣

@livima Bra jobbat! Huvudsaken att du känner dig bekväm och mår bra. Med tiden brukar omgivningen vänja sig vid att man bara dricker alkoholfritt. Mig är det mycket sällan någon undrar eller frågar om det numera. Och jag har lika kul utan…🥳

Dag 50 idag! Det ska bli intressant att se hur folk mår idag. Jag åkte tillbaka till hotellet vid 24 och då skulle folk gå vidare. Jag har yogat lite på morgonen, ska nu äta frukost och sen är det 3 h kurs. På eftermiddagen är det eg en utflykt till en vingård för de som vill. Jag kommer att välja att stanna kvar och njuta av sol och bad istället och så har jag bokat in mig på en massage i eftermiddag! Det känns som en alldeles utmärkt dag 50.
Igår var det väldigt komplicerat på kursen och jag kände mig lite trög när jag ställde frågor. Döm om min förvåning när andra ställde exakt samma frågor 10 minuter senare. Ingen hade förstått men jag var så glad över att jag ändå var så snabb med att ställa rätt frågor. Jag känner mig skarp! Om det har med nykterheten att göra är ju svårt att veta men hade jag varit bakis hade jag kanske inte ens orkat bry mig om att förstå.
Ha en fin dag!

@livima Grattis 🥳 till dag 50! Visst är det underbart när man känner att hjärnan återvänt, att man är snabbtänkt och alert. Precis som man var förr men som begravts under ångest och seghet orsakat av den förbannade alkoholen. När jag var ung och hade varit ute och festat vaknade jag lite trött på en lördag, kände mig seg osv. Men det var inte så ofta, när jag sen blev beroende och i princip drack varje dag typ minst en flaska vin så undrar jag hur tusan jag har orkat och kunnat göra karriär under dessa förhållanden…? Nu som nyktra kommer vi verkligen att visa våra rätta jag och hur snabbtänkta och smarta vi är! Stor 🥰

@livima Låter verkligen som en perfekt dag och aktiviteter att fira dag 50 på! Grattis!🥳. Jag upplevde mig som klart skarpare och mer snabbtänkt som alkoholfri. Hjärnan klarade av att processa och bearbeta saker när den fick jobba utan att vara alkoholindränkt. En härlig känsla! Självkänslan och självförtroendet ökade också som gjorde att jag kunde ta för mig mer. När jag var bakis ville jag inte synas och föreställde mig att man såg igenom mig att jag var bakis och självkänslan var låg.

Njut av din dag med sol, bad och massage. Det är du verkligen värd! Ha det gott!🌞💕

@livima 🤣 Heja dig! Egentligen tragiskt att behöva skjuta fram kursen pga alkoholen (för att bara komma i säng sent tror jag inte det berodde på….) 👏🥰

@livima Grattis till dag 50! 🥳🥳🥳 Så jävla bra du tar dig an den här utmaningen så tidigt i nykterheten. En riktigt bra förebild för nykomlingar 🥰 Och det är ett otyg att jobbrelaterade saker ska dränkas i alkohol 🤬 Vissa som reser mycket i jobbet och representerar har svinsvårt att bli och förbli nyktra, för att det så tydligt ”ingår i jobbet”. Blä 🤮

Kram 🐘