Hade jag fått önska så hade denna tråden startats i ”vara alkoholfri”. Men där är jag inte.

Jag har läst som besatt varje kväll i detta forum under veckan. Läser, lär mig, tar in, tar åt mig. Väldigt nyttigt.

Jag dricker för mycket! För ofta! Ensam eller i sällskap spelar ingen roll.

Jag vill ändra det, och mitt kortsiktiga mål är att i förväg kunna välja tillfällen då jag dricker, och sedan hålla mig till det. Just nu kan jag inte det.

Bestämde mig i söndags för att pausa a i 2 veckor, eller egentligen 12 dagar. Läste sen i en tråd ”alla som tar två vita veckor eller månader måste själva inse att de dricker för mycket”. Den talade till mig och det är så sant.

Redan idag kom suget av rödvin, själv hemma och första lugna kvällen på flera flera dagar. Men då tänkte jag på forumet och höll mig till min plan. Imorgon fredag kväll som blir lugn hemma då jag verkligen behöver återhämtning. Ska stålsätta mig för att inte dricka vin. Det är verkligen dags att bryta vanor och att hitta något nytt i allt detta.

Dag 4 inne på min nya bana av att hitta nya vanor. Både igår och idag var det nära att jag drack. Att det ska vara så svårt 😅

Tänk så skönt att kunna ha en rimlig relation till a. Jag tror att jag får fokusera på att försöka förstå om jag någonsin kommer kunna bli en måttlig drickare eller om jag faktiskt måste sluta helt.

Tack om du orkade läsa, dela gärna med dig om du känner igen dig 😊

Fredag! Det känns så speciellt på något sätt, att ha gått 4 dagar utan alkohol. Tidigare hade jag bara tänkt ”äsch två öl spela roll”, men det spelar roll. Det har att göra med att jag inte själv kunnat välja eller sätta stopp. Det är det första jag vill ändra på. Jag vill bestämma :)

Regnig fredag och idag ska jag dricka allt utom alkohol, därför att jag vill vakna upp pigg och fräsch imorgon lördag!

Hej,
Så bra att du håller dig till din plan. Huruvida det går att dricka måttligt eller inte verkar hänga ihop med graden av beroende. Vill du ha tips från experter kring det finns mottagningen Riddargatan 1 som kan stötta med måttligt drickande som målsättning. Min egen hemsnickrade teori är att det kan funka, men det finns inga genvägar dit, utan det kräver först en lång periods helnykterhet där man lär sig leva alkoholfritt i alla situationer, minst tre månader. Och dessutom lär sig njuta av livet utan alkohol. Alkoholen måste enligt mig först bli oviktig om man ska kunna ta ett glas någon gång ibland. Alkohol eller inte ska inte kännas viktigare än valet mellan säg bearnaisesås eller gräddsås. För egen del känns det som att jag kommit dit, och efter ett par år med sparsamt sällandrickande har jag för tillfället landat i att jag inte dricker ens de där få glasen. För att jag njuter av att vara nykter, och hittat så många andra sätt att sätta guldkant på tillvaron. En liten skål nötter och god alkoholfri dryck för att inleda helgen, till exempel. Och så njuta av morgonkaffet utan baksmälla på lördagen, älskar det! Styrka och tålamod till dig att hitta din väg!

Hej på er! Kul att ni läst och tack för pepp :)

@Kennie fint att du delar med dig. Jag tror att din hemsnickrade teori är helt sann, alkoholen behöver bli oviktig och det är den inte för mig just nu. Den är högst närvarande i mina tankesätt 😅

Jag tar med mig 3-månaders tänket framåt och tror definitivt att det är något att applicera i min nya väg. Exakt när det blir vet jag inte, men det ligger med mig i tanken. Börjar med en dag i taget för att inte skrämma bort mig själv 😅

@paniken Tack! Ja det är ju faktiskt himla bra och så kommer det att bli imorgon 😁

Fick TVÅ kommentarer idag att jag inte drack alkohol under AWn. Onödigt! Som skönt är så bryr jag mig inte alls om vad andra tänker, det är jag glad för.

Glad nykter fredag! Har haft noll sug idag tack vare denna sida och att jag stålsatt mig, magiskt!

Insikt: Att vara onykter gör mig bakåtsträvande och ångestfylld, massor med hjärnspöken.

Att vara nykter gör mig framåtsträvande och jag kan tänka klart. Problem och hjärnspöken försvinner. Här vill jag vara 🙌

@åträtthåll Vilken bra insikt! ☑️ på den! Så rätt och där vill jag också fortsätta vara för så känner jag mig efter 45 nyktra dagar! Känner avsmak för hur jag stod ut med att leva som jag gjorde. Så jäkla slitsamt. Kul att vi är många på forumet som är i början på den nyktra resan och att vi gör det tillsammans 🙏🥰

@åträtthåll Vad roligt att du läst min tråd🙏, jag har hängt på forumet länge och haft långa nyktra perioder för att sedan ta återfall. Så har de senaste tre åren varit. Denna gång känns det annorlunda men det enda jag vet att adjävulen finns och kan dyka upp närsomhelst s att skriva här varje dag är viktigt, iaf för mig 🥰

@Ny dag Hejar på dig! Så bra att skriva och läsa varje dag.

Känner direkt nu att det kommer komma dalar i detta som jag blir mindre motiverad och behöver tänka långsiktigt. Helt plötsligt så är jag så medveten och det är många timmar på en fredagskväll som normalt sett försvunnit i en ”dimma”. Nu har jag varit hemma själv sen efter jobbet och det känns lite tomt 😅 en vanesak antar jag, och att inte förvränga tristess med att ta ett glas vin för att göra kvällen roligare. Viktigt!
Sen kommer ju inte alla fredagskvällar spenderas själv hemma såklart men jag behövde det idag efter intensiv jobbvecka.

Ah, knäppa tankar, typiska för att trilla dit! Men det ska jag inte :)

@åträtthåll Heja dig! Du är inte ensam fast du är själv! Vi hör är med dig i tankarna 🥰. Glömt att välkomna dig till forumet! Jag har min tråd också som en dagbok… när suget kommer hoppas jag att jag har sinnesnärvaro att g tillbaka och läsa hur jag mådde för 1,5 månader sedan. Får ångest bara jag tänker på det nu…. En tanke som jag kan rekommendera är att man ångrar aldrig en nykter dag… 🥰

@Ny dag Tack! Så fint av dig, det tar jag med mig.
Vet att jag tänkte liknande när jag slutade festa ”Bara för att”. Då tänkte jag att man ångrar aldrig att man gick hem, det funkade hur bra som helst och jag slutade festa för att inte ”missa något”.
Och nu har du ett väldigt bra citat till mig som kommer sätta sig tror jag, man ångrar aldrig en nykter dag. Så bra!

Konstigt formulerat av mig 😂 Menar att jag blev av med känslan av att ”jag missade något” om jag inte gick med ut och drack. Men det gjorde jag ju verkligen inte och det gjorde att jag aldrig ångrade att jag gick hem och sov istället :)

Lördag morgon med en god kopp kaffe ☕️ vaknar upp med huvudvärk, så typiskt när man inte druckit en droppe a men det är ju inte hela världen. Får hälla i mig massa vatten, är så dålig på att dricka det.

Härligt att inte vara bakfull iallafall! Idag blir en bra dag med en massa familjehäng inplanerat och jag har redan meddelat att jag tar bilen överallt 🧡🍂

Ha en fin lördag du som läser!

Bra gjort med nykter fredag! Hoppas huvudvärken lättar. Har läst många här på forumet som haft en del huvudvärk i början av nykterheten. Håller med om att man slipper hjärnspöken som nykter. Hade så mycket mer katastroftankar och ångest när jag drack, även då jag inte drack oftare än ett par gånger i veckan. Apropå att tappa motivationen, jag tycker att det hjälper att tänka på motivationssvackor som förtäckt abstinens. Beroende är ju lurigt, och försöker hitta sätt att få tillbaks sin drog. Och då kan jag känna lite spirande motstånd, att jag tänker inte gå på lögnen om att alkohol är något jag förtjänar/ ofarligt/ gott/ eller vad jag nu försöker inbilla mig själv att det är.