@eling Ja, gränserna för alkohol flyttas hela tiden fram till det sämre. Beroende utvecklingen är progressiv och det är jag definitivt ett kvitto på. Har också ångestproblematik, alkoholen gjorde till en början att jag blev mitt riktiga jag. Jag blev inte så självkritisk och kunde faktiskt tycka om mig själv. Det var i början, sedan kom ångesten över att jag drack och då drack jag mer/oftare. Inte så jag inte kunde sköta jobb, familj, köra bil men ändå. Nu har jag utvecklat ett beroende och jag har accepterat att jag inte kan dricka alkohol för jag skulle dricka av fel anledning. Jag vill åt ruset, avslappningen och anser jag att jag inte bör dricka. Min man däremot, han dricker ett glas vin och sedan korkar han igen utan större fundering. Jag hade druckit till flaskan tagit slut alternativt suktat efter att göra det för precis som du beskriver så har min hjärna blivit sjuk.
Har också ställt mig frågan på hur jag hamnade här? Jag som har allt egentligen… Jo, för att alkohol är beroendeframkallande och jag och mitt psyke har en större sårbarhet än exempelvis min man. Min man bodde i ungdomen länge utomlands och drack då alkohol varje dag. Han har inte utvecklat ett beroende men hade jag gjort detsamma hade jag med största sannolikhet nog utvecklat ett beroende. Bara mina funderingar. Grattis iallafall till många nyktra dagar, nu fortsätter vi stapla dagar och stötta varandra här🥰🥰🥰

@Ny dag ja alkohol är beroendeframkallande, vilket många inte verkar tänka på inklusive mig själv. Tills man upptäcker att man inte kan kontrollera det längre. Ärftlighet spelar också in. Det finns några i min släkt med alkoholproblem.

Men vi tar varandra i hand och fortsätter på den nyinslagna banan tillsammans 🥰 ❤️

Nästa helg är det 40-års fest för en vän till maken, där jag inte känner någon förutom han som fyller. Jag tackade nej till det för några veckor sedan eftersom det är en risksituation och jag tänkte "hur kul är det att gå på det nykter". Nu har frågan aktualiserats igen och då börjar hjärnan säga "du kan ju dricka då, bli full, vad roligt och skönt det kommer bli, perfekta ursäkten till maken att börja dricka igen". Suget kommer igen. Jag börjar fundera igen. Slits mellan den delen och den del som säger att om du gör det så är du tillbaka på ruta ett. Det kommer leda till att du vill dricka igen och igen. Sen när du ska sluta igen blir det lika jobbigt som den här gången.
Jag vet inte riktigt hur jag ska göra, det säkraste är nog att inte gå, samtidigt som det vore kul om jag gjorde det utan att dricka. Fast det finns ju andra lite lättare situationer än just denna superfest att göra det på.

@eling Gå inte på festen. Bli stabilare i din nykterhet först. Skrik ”NEJ” varje gång du börjar förhandla med dig själv. Ge dig själv möjligheten att upptäcka vad ett helnyktert leverne innebär fullt ut. För det behövs minst 3 mån, ännu hellre 6 mån.

Och du - alla är där för att supa. Bespara dig den syn.

Kram 🐘

@Andrahalvlek ja du har rätt, jag ska inte gå. Det är ett klokt beslut.
Ska prova skrika nej nästa gång den där diskussionen dyker upp i huvudet, det låter lite roligt 😃
Tack ❤️

@eling Var stark nu!Tacka nej till festen denna gång.Hela dig själv i tillfrisknandet.Det är det viktigaste.Tänk om du dricker…att det blir så att du dricker för mycket så att begäret väcks & du fortsätter.Tänk på hur jobbigt det blir att ta dig ur det & må ruggigt dåligt i kropp & själ.Var snäll mot dig själv nu.Tacka nej till festen & pyssla om dig själv lite extra.Klappa dig på axeln och beröm dig själv för ett bra & sunt beslut.

@eling Var stark nu!Tacka nej till festen denna gång.Hela dig själv i tillfrisknandet.Det är det viktigaste.Tänk om du dricker…att det blir så att du dricker för mycket så att begäret väcks & du fortsätter.Tänk på hur jobbigt det blir att ta dig ur det & må ruggigt dåligt i kropp & själ.Var snäll mot dig själv nu.Tacka nej till festen & pyssla om dig själv lite extra.Klappa dig på axeln och beröm dig själv för ett bra & sunt beslut.

@B.Å @Molnet, ni har också så rätt, det är verkligen inte värt att gå på festen, riskera att bli full och bakis och sedan fortsätta dricka igen, jag vet hur det blivit tidigare. Tack för stödet ❤️ Jag har nu pratat med maken och sagt att jag inte följer med.

@eling Bra jobbat!! Det är inte värt det! Jag skrev precis ett inlägg om bakfylla och alla delar jag inte ska glömma eller förfina när motivationen dalar. Du kan gå in och läsa om det skulle behövas 😅👍

Snyggt att ta beslutet 🙌

@åträtthåll vad fint att du frågar ❤️ Det går bra, sug och tankar om att dricka alkohol har lagt sig (för denna gång).

I övrigt har jag mer eller mindre en ganska stor livskris, som började efter jag slutade dricka. Jag tror att alla känslor och tillstånd helt enkelt har kommit fram till ytan i full kraft i och med att jag slutade döva och fly från dem genom alkohol. Så det försöker jag få fatt i, samla ihop bitarna av mig själv och göra något bra av. Jag har nu pratat med en psykolog, men hon frågade inte om alkohol så jag sa inget. Jag är rädd för vad som kan hända om jag gör det. Samtidigt känns det som att det kanske vore bra att lägga alla kort på bordet för att på riktigt ta mig vidare. Det är jobbigt med hemligheter och smygande, jag kanske behöver besluta mig för att det är slut med det nu.

@eling I samband med att jag slutade dricka gick jag hos en psykolog. Jag berättade inte de första gångerna om att jag hade problem med alkohol, men gjorde det till slut. Psykologen berättade att det var något gjorde att hon inte riktigt kunde nå mig och det var för att jag gick runt saker och inte vara helt ärlig. Det var skönt och en lättnad att berätta, slippa hemligheter och smyga, vara sann och ärlig och det var som att vi först då kunde få igång vår samtalsprocess. Det var också roligt att berätta för henne att jag inte druckit varje gång vi sågs och hon tyckte att jag var stark och duktig och det hjälpte till i min motivation😁. Det är ju inte så många som man pratar med om det. Så var modig och ärlig, det kommer det att vara värt. Den man lurar blir annars egentligen mest sig själv då man inte är ärlig och samtalet med psykologen är för vår egen skull, inte psykologens. Sköt om dig❤️

@vår2022 tack för att du delar hur det varit för dig ❤️ Jag ska ta mod till mig och berätta, inte fortsätta med smygandet för att skydda mig själv och alkoholen. Jag ska bli en bättre version av mig själv. Jag har ganska länge känt att det finns ett känslomässigt avstånd mellan mig och maken som jag inte kunnat sätta fingret på. Jag tror nu att det delvis handlat om alkoholen, smygandet och att jag ofta velat få vara själv så jag kan dricka ifred, alternativt äta godsaker ifred, jag har hållit honom på avstånd och sett till att få vara ensam för att tillfredsställa min hjärna med detta. Så tragiskt.

Ha en fin kväll ❤️

@eling oj, detta inlägg hade jag själv med ett par ändringar kunnat skriva.....
33 dagar idag för mig- men vem räknar alkoholfria dagar:-)?

Den första veckan var extremt jobbig- räknade timmar snarare än dagar! Har ersatt alkohol med träning, men förra veckan blev jag sjuk och nu känner jag mig rastlös som sjutton! Vad ska man göra när man inte kan ersätta alkohol med träning?

@Fastforwardnorewind Då får man göra iordning en burk med lappar som man tar en åt gången & ägnar minst 20 min åt /så länge det känns bra:Städa en låda.lösa korsord.Läsa i en bra bok,måla Landala/själv.Pedikyr.Diska.Laga/förbereda mat.Lyssna på musik.Lyssna på en podd.Se en film.Pyssla om blommorna.Ta en promenad.Ringa en vän.Listan kan göras lång…Bara din fantasi som bestämmer.Jag har min burk stående på soffbordet.

@Fastforwardnorewind 33 dagar är en jättebra bit på vägen, bra jobbat! Klart man räknar 😁 "Kul" att du känner igen dig, kul och kul men det känns alltid lite skönt att inte sitta själv i båten 😊

Ja det gäller väl att sysselsätta sig med något och få tankarna på något annat, kanske skriva här också, bra tips @Molnet 🥰

8 veckor utan alkohol, jippi, så himla nöjd och glad för det, känner mig så stolt! 99 % säker på att jag inte hade klarat det om det inte vore för detta forum och alla fina, snälla, stöttande, kloka, erfarna, omtänksamma, kämpande superhjältar till människor här. Ta hand om er och ha en fin nykter helg ❤️

@eling grattis till 8 veckor 🥳🥳🥳🥳

Håller med om forumet - hade aldrig klarat mig utan alla er. ”Kunde en så kan vi alla” eller hur :)

Ha en fin helg ❤️