@Andrahalvlek Jag tycker åxå att fredagar är svårast & extra kinkiga.Man är trött efter arbetsveckan,ont i kroppen & lite uppe i varv.Tankar om att det skulle vara mysigt med vin dyker upp.Jag ser till att äta en lagad middag som gärna får vara nyttig & god.Sen unnar jag mig att äta nån dessert/sött lite senare som tv-mys.Tänker att till och med 3 kanelbullar är bättre än typ 6 starköl.Man måste vara extra snäll mot sig själv i sitt tillfrisknande.

@Molnet 3 kanelbullar är mycket bättre än 6 starköl! I början av min nykterhet åt jag massor av choklad och glass. Och bullar. Varje dag. Massor. Det påverkar samma del av hjärnan, man blir lugnare och mer tillfreds. Men nu har jag varit nykter i snart 5 år (februari) och det är dags att knäcka Sockermonstret också.

Det jag har lärt mig är att inte tömma mina batterier helt - jag måste ta ännu fler pauser, tagga ner ytterligare lite grann. Och vara medveten om att suget - och det stora tomma hålet i magen som vill fyllas - egentligen är att jag behöver vila, sova, göra andra saker. Och då är det helt fel att ens besöka affären när jag mår så, för då köper jag sötsaker.

Veckohandla på lördagar efter frukost och laga matlådor på helgen för hela veckan har varit bra för mig. Då kan jag lättare snacka förnuft med treåringen i baksätet.

Kram 🐘

På vardagar går jag upp 6.15 eller 7.15. Den tidigare tiden är vidrig, den strider mot min biologiska klocka. Ska jag iväg på något under helgen ställer jag larmet på 8. Ska jag inte iväg ställer jag inte larmet, som idag. Och jag vaknade 7.58. Trots att jag la mig strax efter midnatt igår, tittade ikapp på Idol. Strålande fint väder 🤩 Idag blir det långgrunda vid havet.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Ja håller med dig.Tidigare har jag varit stenhård mot mig själv & sagt No No till mig själv när jag känt sockersug när jag ska leva nykter.Denna gång är jag lite mer ” snäll ” mot mig själv & unnar mig lite sött när det suget kan kvar in.Blir ju lite lugnare,gladare & tillfreds en stund.Tänker att det är en senare fråga att ta itu med.Nu äter ju inte jag socker varje dag alls men som sagt denna helg blir det fika både lördag & söndag.Ja det är ju intressant att socker & A delar på samma belöningsdel i hjärnan.Det gör även rörelse,frisk luft & natur.Så idag (igen) ska jag ut i skogen & plocka svamp ett par timmar samt danskurs på det(utmanar mig själv där)Må så gott idag!

@aeromagnus Att ha hund är verkligen en friskhetsfaktor. Jag måste gå ut med honom flera gånger per dag, i ur och skur. (Just idag ösregnar det.) Många av våra promenader är ljuvliga 🥰 Vi upptäcker nya rundor ihop. Vi tränar ihop och jag ser en tydlig utveckling - både på mig som matte och honom som lydig hund. Att komma hem och mötas av hans ENORMA glädje gör mig helt euforiskt lycklig. Att känna hans stadiga kropp mot min rygg när vi sover ihop gör mig lugn och trygg.

Vem fan behöver en gubbe i sitt liv? En hund är tusen gånger bättre!

Kram 🐘

Lyssnar på senaste avsnittet av ”En beroendepodd” med en välkänd DN-recensent som gäst. Det är plågsamt. 1) Han låter inte nykter, 2) han har absolut inte jobbat med sig själv. Han sitter fast i bitterfällan. Nykter på vita knogar, återfall på återfall. Vägrar AA. Sorgligt att höra 😢

Kram 🐘

PS. Nästa gång jag hör honom, eller läser något av honom, hoppas jag att han har gått på AA-möten och börjat göra stegen. Man MÅSTE jobba med sig själv, det finns inga genvägar. Sen kan man hitta sitt gäng någon annanstans, som här på forumet. Man måste få stöta och blöta, stort som smått. Att rannsaka sig själv, lära sig hantera sina känslor, och öva på tacksamhet i vardagen är grundläggande i nykterhetsarbetet. Börja gilla sig själv, boosta självkänslan, sätta gränser, stå upp för sina åsikter - allt det måste vi jobba aktivt med!

@Andrahalvlek Tack för tipset…. Ska lyssna på den podden ikväll. Känns som en en väg jag inte vill vandra. Men, utan att ännu lyssnat undrar jag varför podden spelats in och att den finns att lyssna på…?
Nykter på vita knogar känns ohållbart i längden. Att inte dricka är första steget, att därefter jobba med sig själv är en nödvändighet. Skriver ju av egen erfarenhet då jag tror att anledningen till varför jag tog återfall var att jag inte helhjärtat jobbat med mig själv. 🙏❤️🥰