God afton mina lyckobröder och lyckosystrar som valt att försöka förändra alkoholkunsumtionen.
Jag söker lite bollning kring min egen inställning och behöver kanske hjälp att bli nedtagen på jorden eller knuffad av min eventuellt höga häst.

En inledning om mig.
Jag är en begynnande gubbe och när jag startade mitt konto här beskrev jag det för migsjälv som atr jag hade en begynnande probleminsikt.
Jag har fru, hund och två tonårsbarn som jag delar liv och vardag med.
Jag har lätt för att intressera mig för sakee och jag blir i regel halvbra på det jag sätter mig in i.
Jag har "kämpat" med dysleksi genom livet och klarar mig idag drägligt vad gäller både att läsa och skriva, dock slinker det ibland in ett och annat stavfel eller rent slarvfel då jag skriver från telefonen och det ber jag på förhand om ursäkt för.
Jag har ett arbete som jag trivs med och jag går till jobbet med stolthet.

Alkoholen i mitt liv-
Jag växte upp med en helgakoholiserad far och en helnykter mor.
Far min har dåligt ölsinne och blir både arg och sur när han dricker. Han är för övrigt rätt sur av sig för det mesta.
Mor å andra sidan är en varm, glad och omtänksam människa.
Jag själv alkoholdebuterade när jag var 15 år. Jag drack under mitt första år mig medvetslös på stan vid 3 tillfällen och min mor hämtade mig varje gång och fick på något sätt hem mig. Jag drack varje helg som ungdom och det har nog faktiskt hållit i sig fram till i år.
Jag träffade min kvinnan som skulle bli min fru när jag var 19 år. Då gick det från rena fylleslagen varje helg till att jag festade ibland men drack 4-6 öl varje kväll före ledig dag.
Min frus mor är idag nykter alkoholist och min fru har i många år sagt att även jag är alkoholist.

Nutid -
I fjol åkte jag med en kompis på en så kallad elscooter. Vi var fulla. Jag vägrade länge men gav med mig till slut. Givetvis kolliderade vi och ramlade och slog oss.
Veckan efter var jag på festival. Jag var full och jag dansar och faller till marken med ansiktet först i gruset. Jag slår mig blodig och får åka till akuten för omplåstring.
Då frågade min fru om jag inte ser atr jag har problem.
Då började jag att minska min alkoholkonsumtion. Måttligt minskande kan man väl säga.
I sommras vart det semester igen och jag drack faktiskt mer behärskat. Jag hade väl de första två veckorna 4-5 dryckesdagar.
Jag hade varit hos grannen. Kom hem dyngrak och frugan bråkade på mig. Jag var för en gång skull otrevlig mot henne och sa atr hon var fri att lämna mig om hon inte tycker om mitt drickande.
Dagen efter samtalar vi och bestämmer att jag måste förändras. Jag är nykter i 7 dagar och ska på fotboll med en kompis. Jag passar då på att dricka. Struntar i att äta. Jag dricker sammanlagt 10 öl och blir kanonfull. Får sjuts hem och går direkt i säng. Detta var i mitten/slutet på juli och jag har inte druckit sedan dess.

Jag pratade med en rådgivare här på AH och påbörjade självhjälpsprogramet.
Duktig pojke som jag definierar mig som så har jag följt programmet och gjort alla klassiska grejer. Långa promenader, mer tid åt mina intressen, pratat med folk och ägnat mig åt nyktra aktiviteter.
Jag satte måttligt drickande som mål och här är jag och frugan oense.

Nu behöver jag lite bollning av er.
Jag har haft som mål att dricka max 4 enheter per vecka vid max 2 tillfällen. Resultatet har blivit noll.
Jag kände någon form av sug i början. T.ex när jag hade akriviteter som jag associerade med alkohol. T.ex tända grillen. Det löste jag med alkoholfri öl och det tillfredställde mig.

Jag har aldrig haft problem att sluta dricka när jag väl börjat. Jag har varit en som kan ta en öl utan att det blir två.
Samtidigt är jag medveten om atr jag druckit dels på tok för mycket men även för ofta.
Jag har kartlagt mina aktiviteter och insett att jah skapat mig ett nät av aktiviteter som involverar öl.
Klacken på fotbollsläktaren (före och efter)
Konserter
Umgänge med diverse personer där det har blivit en förväntad del av umgänget att vi dricker. Jag har varit mångas dryckeskamrat som aldrig säger nej.
Afterwork
Ja, ni ser. Det går ju att dricka till nästan allt och med en massa människor.
Jag är dessutom en social individ som älskar att prata med och lyssna på andra vilket gör att jag har en stor krets människor som vill umgås med mig. Detta är givetvis en ynnest och jag är lycklig för det. Men jag har vant aldeles för många av dem att dricka med mig.

Hur som helst så sa jag till frugan att nu när jag varit nykter i 3 månader så vill jag testa min måttlighet. Hon ät skeptiskt och kallar min vilja tillåttlighet för ett försvar och det kan jag köpa.
Jag var på en konferens i helgen där jag var i baren med kollegor innan middagen. Hotellet hade eget bryggeri kopplat till sig och jag har i många år druckit "craftbeer" och har vissa stilar jag uppskattar. Jag kollade listan och den stil jag var mest sugen på fanns inte. Då blev det alkoholfri erdinger och det fungerade utmärkt.

Min fru är nu rädd för att jag uppnått någon form av högmod för att jag klarar av alla aktiviteter nykter och att jag kommer att börja dricka för mycket igen även om jag skulle ta någon eller några öl när tillfälle gavs.

Vad säger ni? Vad har ni för tankar och erfarenheter?

Kan säga att jag satt upp regler för mig själv. Inte dricka hemma. Inte komma hem berusad. Enbart dricka när jag ska sova borta från familjen.

Tack för att du orkat läsa så här långt 🙂

@LasseochLenin Hej och välkommen hit! Tack för att du ville dela med dig av din historia. Jag tillhör forumsdelen ”det vidare livet” efter att först har varit i delen ”alkoholfri”. Jag kunde inte låta bli att svara ändå i din tråd på sidan vara måttlig” vilket jag sällan gör. Min historia är att jag, precis som du, druckit alldeles för mycket, för ofta och flera gånger försök minska ned, haft några månaders uppehåll men alltid hamnat tillbaka till ruta 1, alltså börjat dricka för mycket igen. Jag intalade mig varje gång att jag nu visat för mig själv att jag kan hantera alkohol, men jag lurade bara mig själv. Jag ville inte inse att jag var alkoholberoende vilket för mig innebar att jag inte kan hantera alkohol, korta perioder kunde jag, men föll alltid tillbaka.

När man är alkoholberoende så har man ”programmerat” om belöningssystemet i hjärnan som frisätter höga doser av dopamin vilket framkallar känslor välbehag, skön berusning. De höga doserna av dopamin är inte naturliga utan konstgjorda pga alkoholintaget. De höga doserna och välbehaget gör att systemet självmant börjar sända signaler om att dricka mer alkohol för att nå effekt. Toleransökningen startar för vi behöver dricka allt mer för att nå effekten. Hjärnans belöningssystem har förändrats och utvecklat ett alkoholberoende. Vi har skapat en alkoholdjävul i vår hjärna. En djävul som vaknar till så fort det vankas alkohol och som sätter igång det programmet som vi själva konstruerat i vårt belöningssystem. Min djävul har vaknat efter varje uppehåll då jag försökt dricka måttligt eller ”normalt”. Då har jag dessutom underhållit mitt alkoholberoende genom att ha hållit djävulen varm i kläderna och på tårna, då denne hela tiden väntat på när jag ska ta nästa glas. Även mina tankar var mest på när ska jag dricka, hur mycket, var ska jag dricka, när ska jag handla, hur mycket ska jag handla.

Min historia idag är att jag snart varit nykter i 3 år och jag mår bättre än någonsin. Jag insåg till slut att jag är alkoholberoende och att jag inte kan vinna kampen mot alkoholdjävulen. Jag insåg att mitt belöningssystem är uppfuckat😂. Att det enda sättet jag kan vinna kampen på om ett bra liv är att sluta dricka. Det som är fantastiskt med hjärnan är att jag nu som nykter har ett naturligt belöningssystem igen och den sänder inga signaler om att nå höga doser av dopamin för att få effekt, för alkoholdjävulen ligger i djup, djup dvala. Det enda som kan väcka den är ett glas alkohol, men det kommer inte att ske.

Som sagt, jag har ett så bra liv nu som nykter. Det var inte alkoholen som förgyllde mitt liv, den förpestade livet med sina konsekvenser. Det som förgyller livet idag är bättre självkänsla, bättre kontakt med mitt inre, tillgänglig för familjen och andra, gladare, socialare, jämnt humör, balans i livet, mer chill, mer energi, sover bättre, presterar bättre på jobbet, bättre hälsa, fysisk kondition och psykiskt mående. Listan skulle kunna göras så mycket längre😁.

Det är mina tankar och erfarenheter i detta långa svar. Mitt råd att du ska ta dig en lång funderare på vad du ska välja för väg och ta din frus oro på allvar. Ibland blir man lite självblind och lurar sig själv, för att man så gärna önskar att det skulle vara på ett annat sätt, som jag gjorde. Sedan funderar jag lite på det du säger att du aldrig har haft problem att sluta dricka när jag väl börjat. Att du har varit en som kan ta en öl utan att det blir två. Det låter inte riktigt så på det du har berättat😁.

Hur som helst så önskar jag dig lycka till!🍂

@vår2022 stort tack att du tog dig tid att svara och att du valde att komma över forumgränsen 🙂

Jag kan börja med att svara på det där om att ta en öl. Jag har många gånger tagit bara en öl. Däremot har jag också många gånger satt mig i situationer med andra där det blivit många fler öl.
Jag umgås med flera microbryggare och det har blivit otaliga ölprovningar genom åren. Både hembryggda men också inköpta för inspiration till recept och liknande.
Nu när jag tagit mig ann mina umgängen nykter så är just ölprovandet något jag saknar.

Det kan ju vara så att jag saknar probleminsikt och faktiskt har ett beroende. Jag känner att de situationer där jag drack innan och där jag är nykter idag fungerar utmärkt och det kanske är förädiskt?

På fotbollen sitter jag med kompisar innan matchen och de dricker starköl och jag alkoholfri och jag upplever inte att det påverkar mig. Men det kanske det gör utan att jag märker det.

Jag upplever inte att jag saknar ruset, även om jag uppskattat ruset.

Jag kan se väldigt många fördelar efter vara tre månader nykter.
Min dygnsrytm är fantastisk, även fast frugan tycker att jag är tråkig som lägger mig tidigt. Jag har lördagmornarna för mig själv och jag kan träna.
Bortsett från att jag just nu är förkyld känner jag mig snabbare, starkare och friskare än på länge och jag mår gott, sover bra och har haft lättare att tappa några kilo i vikt.

Hur vet jag om jag är beroende av alkoholen om jag inte provar och ser vad som händer om jag dricker de få gånger där tilfället ges?

Åter igen. Stort tack för ditt svar 💛

@vår2022 läser ditt svar , ganska ny här och blir så inspirerad av det du skriver om dig och din resa mot tillfrisknande. Nyfiken på att ta del av ”hur du gick tillväga” finns din resa att läsa från allra första början ? 🌸

@paniken Hej! Om du klickar på mitt nick vår2022, så kan du se min första tråd som heter ”jag vågade skriva här”. Den finns i forumet ”alkoholfri”. Det har jag avslutat så jag svarar inte i den, men den går att läsa. Tyckte det kändes lite läskigt att skriva i ett forum, men vågade till slut😁. Sedan flyttade jag över till ”det vidare livet” efter 7 månader som alkoholfri och den tråden heter ”min värderade riktning” som är min aktuella tråd.

Ha det gott!❤️

@LasseochLenin Kul att du uppskattade att jag svarade😁.

Du ställer frågan ”Hur vet jag om jag är beroende av alkoholen om jag inte provar och ser vad som händer om jag dricker de få gånger där tillfället ges?”. Jag tänker att du ändå någonstans inom dig själv bäst vet om du du kan hantera alkohol. Jag visste att jag var dålig på att hantera alkohol och att jag drack på tok för mycket, men det var värt för mig att ta de efterföljande tråkiga konsekvenserna med bakfylla, ångest, skam mm och jag ville inte sluta dricka. Jag trodde att mitt liv skulle bli så tråkigt och grått. Jag var så fast i alkoholromantiken och blev såklart till slut också alkoholberoende.

På 1177 står det så här: Du kan vara beroende av alkohol om tre eller fler av följande påståenden stämmer in på dig:

Du känner ett starkt begär efter alkohol.
Du har svårt att sluta dricka när du har börjat.
Du har misslyckats med att minska drickandet.
Du ger drickandet en central roll, ofta på bekostnad av annat som du tycker är viktigt.
Du tål större mängder alkohol och måste dricka mer alkohol än tidigare för att få samma effekt som förut.
Du mår dåligt när du inte dricker alkohol och får då så kallade abstinensbesvär. Abstinensbesvär kan vara att du skakar, mår illa eller har problem med sömnen.

Det kanske kan ge dig lite ledtrådar om du har ett alkoholberoende. Ha det gott!❤️