Sitter och festar i lampans sken här i köket vid min gamla dator. Ja, inte på nån alkohol, för sånt är ju ingen fest i längden om man ska vara ärlig. Man kan lura sig själv att tro sånt, det har då jag gjort en himla massa gånger innan jag tog tag i att försöka tänka lite vettigare än att bara slå mig själv i huvudet med en flaska liksom. Hade tänkt att fira min nyktra 1-års dag med glasstårta, men den bit jag trodde fanns kvar i frysen hade jag tydligen gluffsat i mig tidigare. Men det är faktiskt inte så dumt med gräddglass med krossad choklad heller. Passar fint till nykokat kaffe kan jag då säga. Förresten, @Molnet det var kul att du tittade in en sväng här.

Ha det gott kompis!

@Flarran Hej 👋🏼 Jag är glad så länge du skriver. Det är alltid högt & lågt hos dig ur 100% bra synvinkel. Sömnen. Vilket gissel den varit för mig under många år. Över en viss ålder fungerade inte treskiftsjobb längre. Jag sov max 1-2 h och kunde sen inte vända tillbaka och det tog mig två år att vända den skutan med hjälp av min läkare på VC. Hon är typ sämst men jag har lyckats nå fram till henne över tid. Nu tar jag Melatonin (som inte är ett direkt läkemedel utan förstärker Melatoninet i kroppen som är det vi blir trötta av) 1-2h före sänggång och ytterligare en tablett som egentligen är ett antihistamin men som man blir trött av. Sen har jag ställt klocka på lediga dagar för att inte förlora trötthet på kvällstid. Jag kan ju inte ta powernaps så det kommer aldrig att vara ett problem. Jag äter inte efter kl 20 heller utan har stabiliserat blodsockret vid läggdags. Jag har också lyssnat på min kropp och inte suttit uppe över min "trött-tid" utan lägger mig. Sen kan klockan vara 10-22 men det spelar ingen roll. Är man trött så är man.

Nu är ju inte det här ett recept som passar alla men du kan ju prova och ta bitar som passar dig? Ditt liv? Om du skaffar melatonin så säger min läkare att allt under 10 mg vid sänggång är som att kasta in ett vedträ i Blå Hallen.

Nog rantat om det. Heja dig!
🩵

Hejsan! @Carisie, Ja nog är det knepigt med sömnbesvär. När man bara hällde i sig alkohol jämt tidigare så märkte man ju inte av så mycket. Satt väl ofta och halvsov vid datorn och komponerade musik tills jag väl i stort slocknade till lite spontant och gick och lade mig. Sedan var man rätt som det var snabbt uppe igen och hade sig liksom. Har väl testat många sömnpiller genom åren, men är inte mycket för piller faktiskt.

Har haft sånt där svindyrt Melatonin, men tyckte inte det var något speciellt verksamt. Nu har jag ju för tillfället Zolpidem till natten vid behov, 10 mg tror jag det är, men det är en rätt så kortverkande insomningstablett. Det blir inte nåt bra om man tar en extra av den när man vaknar, blir lätt lite yr. Har även en lugnande tablett som jag får ta 3 ggr per dygn men den ska inte tas samtidigt med sömnpiller har man fått veta och följer då den ordinationen.

Har haft nån kompletterande variant av sömnmedicin som skulle vara bra för längre sömn, sa dom, men minns inte riktigt namnet på den tabletten. Det är väl för att den inte heller funkade nåt vidare. Måste väl försöka att optimera allt med bra matrutiner, och mer planerad sömn, men har svårt att vara duktig och fokusera på sånt som rutiner. Morgonchokladen till frukost liksom och nykterheten funkar då för närvarande och det får man väl vara tacksam för.

Har väl en hel del diverse knepiga sömnpiller i skåpen. Men har aldrig varit mycket för sånt som piller alltså. Vilket väl är rätt tur kanske. För annars hade man väl suttit i pillerträsket. Den bästa sömnen är ju helt klart den naturliga, när man nån gång får lite spontan påhälsning av John Blund på riktigt. Vet att att om orken fanns borde man väl försöka att gå ut mer i dagsljus för att förhoppningsvis få till en bättre sömnrytm. Men det jobbas det ju på lite och 23:00 ska jag släcka nattlampan idag.

Ha det fint kompis!

Hej! @Amanda L, det var kul att du tittade in kompis. Ja, inte kunde man väl tro för ett år sedan att man skulle klara av att vara nykter och alkoholfri i så lång tid i följd som det faktiskt har blivit. Det är då något som jag då är tacksam för, så kör vidare på den linjen så länge som det bara går.

Ha det gott!

Så har det blivit onsdag, och sovit tre timmar igen blev det fast man gjorde sitt bästa att få lite mer skönhetssömn så att man eventuellt skulle få lite mer kraft och energi. Det är inte konstigt att man som deppig dystymiker blev överkonsument av alkohol sade mig en uppgivenhetens inre känsla som väl är alkoholdjävulens bäste vän för att få en tillbaka in i dimman och ned i alkoholträsket.

Men så enkelt bäddas då inga sängar alltså. Tror att man kanske har gått och blivit är en aning envis på något sätt liksom. Detta fast man inte riktigt förstår varför man kämpar på. Men det är väl på en ren instinkt man går kanske. Nej, nu får man väl inte sitta för länge och deppa till och skriva en massa tok bara för att man inte kan sova alltså.

Får väl sända en stilla bön till Herren om lite ordentlig stärkande sömn så att det här med nykterhet och fortsatt alkoholfrihet inte skiter sig alltså. Kanske hade det varit enklare om man inte hade haft nån barnslig och andlig närhet till den högste. Men då hade man väl inte suttit här alls och häckat i ett kök som man ju gör. Ack ja...

Nej, nu får man nog dricka ur sitt glas med vatten, stänga av datorn och göra ett nytt försök att kanske samla på sig någon timme till med sömn. Så att man förhoppningsvis klarar av att gå ut med en soppåse i dagsljus och släpa hem en liter mjölk. Vad sjutton håller man på och kämpar för egentligen... Nej, så ska man väl inte tänka, för då är man väl snart inne på bolaget igen.

Kämpa på!...

@Flarran Du kommer inte att få bukt med din nattsömn så länge du sover dagtid. Thats fact. När jag jag sömnbekymmer slutar jag direkt med att ta höneblund dagtid. I säng kl 22 eller 23 och upp 8, oavsett hur trött man är dagtid. Det är enda sättet. Men det tar tid. Veckor, kanske månader. Men det första du måste göra är att sluta sova dagtid. Och komma ut varje dag.

Visa oss och dig själv hur envis du är! Ha en bra onsdag kompis!

Kram 🐘

Har dragit upp persiennerna och redan festat loss på en kopp med varm mjölkchoklad och fått mina goda limpmackor. Solen skiner faktiskt i skrivande stund utanför köksfönstret och vem sjutton behöver väl nån sketen alkohol för att gå runt och tro sig må bra tänker jag i stunden.

Detta trots mina väl fjuttiga tre timmars sömn som det blev. Men vad spelar det för roll. Tänker här på min gamla mormor som fick höra en säga ord om vila nån gång, när man var utskickad för att väl piska några mattor eller nåt sånt. Då tittade hon bara på en frågande och sade: Vila det får man göra i graven. Hon var då rätt envis och inte så lite tuff hon, och över 90 år blev hon också. Usch, tänk om man blir så där jäkla gammal...

Nej, nu får man väl ta och diska den där tråkiga kastrullen och sin chokladkopp, för vila det får man göra i graven... Förresten, God morgon! @Andrahalvlek, tror att min gamla mormor där uppe på ett moln eller nåt sånt, kanske håller med dig om en del. Tror kanske inte jag är så himla envis, men att gå ut en liten sväng med soppåsen i hörnet medans man tänker efter på saken om det kan vara så att man kanske ändå är lite envis, kan man väl göra då man ju inte mår sämre än vanligt.

Ha den fin dag kompis!

Tänk man tog sig ut på en promenad runt kvarteret i alla fall. Fast nu släpade man sig då fram som världens tröttaste snigel. Mjölk och limpa fick man då med sig hem och alkoholdjävulen tycktes helt ha tagit semester. Detta då jag utan problem kunde passera ölhyllan med en trött gäspning utan att drabbas av några tokiga tankar så att säga.

Ha en fortsatt fin dag!

Hejsan! @Molnet, Det var inte alls dumt att komma utanför dörren idag då det var soligt ute på promenaden. Men man var ju rätt sliten när man hade sovit så dåligt. Tre timmar är väl inte det bästa på ett dygn, men det är ju ingen nyhet direkt. Sömnproblem med uppvaknanden mitt i natten har jag väl haft så länge jag kan minnas. Brukar väl normalt av gammal vana spontant ta mig en liten tupplur på helt fel tid.

Men som Andrahalvlek skrev, och som man väl har vetat rätt länge så försöker jag då idag hålla mig uppe och inte gå och vila innan 22:00. Det går kanske vägen idag då jag ju inte är allt för nedstämd och deppig i skrivande stund i alla fall. Sånt stjäl då ens energi och får en att ofta nästan bara vilja ge upp den nyktra vandringen alltså.

Brukar då lätt hamna vid datorn eller tv:n då jag oftast är för orolig för att kunna ligga still och somna om liksom. Vet att man då hellre ska lyssna på nån lugn instrumental musik eller läsa nån trevlig bok som man gillar. Men brukar inte kunna fokusera på sånt när jag har ångest. Vill inte heller börja knapra en massa knepiga piller för att kunna sova, för då är man väl rätt snart fast i pillerträsket.

Nog vore det allt bra om man kunde få till ett lite bättre sömnmönster snart. För gick det att kravla sig upp ur alkoholträsket efter så himla många år, borde det väl även gå att få till det här med sovandet med tiden också. Då får man kanske lite mera energi och då blir det ju allmänt lite trevligare att gå utanför dörren har jag väl funderat på liksom.

Ha en fin kväll kompis!

@Flarran Grattis till 1 år!🥳 nu har du upplevt alla årets dag och härligt att gå in i år 2. Du har skapat nya nyktra minnen och lagt in i dem din erfarenhetsbank. Det kommer att bli det nya och självskrivna att vara nykter vid alla tillfällen.

Ha det gott kompis!❤️

Hejsan! @vår2022, Tackar för grattis kompis. Ja, det har varit ett speciellt år faktiskt. Mycket nya upplevelser och även minnen som man har fått bearbeta. Minns förra året den här tiden vad jobbigt och panikartat det kändes stundtals. Nu har man då varit runt på de flesta platser i närheten utan släpa omkring på diverse alkohol i burkar och flaskor som man gjorde i så många år.

Det känns lite märkligt att man kunde ta sig ur en så inkörd vana. Men samtidigt så känner jag mig inte helt säker på mig själv, speciellt ibland då när jag är ovanligt nedstämd och inte helt i balans. Men idag har jag fast det varit dåligt med sömn inte varit så värst deppig, vilket är något som kan göra det riktigt svårt att hålla fokus i tanken när det är som värst. Måste verkligen tänka på det här med HALT när jag ibland får lite knepiga tankar.

Det klassiska tänket om att, kanske drack man inte så mycket som man trodde, när det gick att sluta dricka som man gjorde. Kan då även dyka upp, men förstår ju att det så att säga är alkoholdjävulen som spökar vid såna tillfällen. För om jag väl börjar dricka så är man ju tillbaka där man var och förmodligen bra mycket värre. Har sett en del videos på nätet om återfallsprevention och förstått att jag väl får förkovra mig lite mer i detta ämne.

Måste nog även försöka att få till bättre sovrutiner så kanske det blir lite allmänt bättre mående vilket ju även ger mer motståndskraft mot tillfälliga tankefel. Har friskat upp minnet idag om vettig sömnhygien som är viktig, och ska försöka att pröva mig fram och förhoppningsvis hitta rätt variant för läggdags och sånt som passar mig bäst. Det är ju en ganska stor omställning på många områden att ändra en sån felaktig livsstil som man har haft så himla länge alltså. Men kör då alkoholfritt vidare och tar allt steg för steg.

Ha det gott!

@Flarran Ett sent Stort Grattis på 1 års dagen till dig. Så starkt jobbat av dig och härligt att du delar med dig och skriver på forumet. Kram

Jag kan inte förlåta mig själv för att ha missat din ettårsdag! Stort grattis i efterskott.
Du skriver väldigt bra och öppet om osäkerheten du kan känna ibland. Jag tror det är jätteviktigt att våga” berätta om de känslorna också. Du vet ”troll spricker i solsken”? Det är inte konstigt att de känslorna kan komma och du hanterar dem så himla bra. Du är faktiskt helt otrolig 😍 Jag tror mycket på detta att få till sovrutinerna, oavsett situationen i övrigt, precis som du skriver blir man mer motståndskraftig när man är pigg, jag märker sån skillnad när jag sovit bra eller inte. Ta en dag i taget också med detta projekt! Vi peppar. Ha det fint kompis 🍂

Nu är det torsdag och här har man suttit vid datorn och druckit. Ingen alkohol som det var förr, men däremot ett glas vatten. Har försökt att fokusera lite mer medvetet på det här tänkandet kring sömnen. Hade som målsättning att lägga mig 22.00 igår, men tappade fokus och började kolla på tv i stället. Kom då i säng 23:55 och somnade vid runt halvett ungefär. Satt sen efter att jag vaknat till och funderade lite allmänt och fokuserade på ett mer positivt tänkande.

Har som sovtid kommit fram till att det rätt beprövade och normala 23.00 - 07:00 nog borde kunna fungera om man bara kan låta bli att använda dator, tv, mobil och annat jox, när man egentligen behöver sova. Har då sovit i lite drygt fyra timmar i sträck innan jag vaknade till och sedan inte kunde somna om.

Det känns som att man har startat om en liten skolunge. Men det är ju det man får göra om man har gått mer eller mindre helt vilse i alkoholdimma och feltänk. Nu känns det allt som att det nog börjar bli dags för morgonchoklad och limpmackor. Har då dragit upp persiennerna här i köket. Sju grader varmt enligt termometern och det har ljusnat ute. Förresten, @Ros, det var kul att du tittade in här igår kompis, sånt uppskattas.

Tog mig just nu en slurk kaffe för att vakna till, och tänkte att sen får man se vad man orkar hitta på för stordåd idag liksom. Såg att du min vän @Se klart har tittat in nyss och grattat till min ettårsdag som alkoholfri, vilket uppskattas. Det är rätt mycket nytt att tänka på som relativt ny-nykter. Men man får väl göra som med allt annat och liksom ta saker och ting stegvis för att få till vettiga rutiner. Det viktigaste är då att komma ihåg att aldrig dricka nån alkohol hur dåligt man än kan må. För sånt fungerar ju inte alltså.

Ha det gott mina vänner!

@Flarran Fyra timmar är svinbra! Du har ju bara börjat. Jag tror också att 23.30 till 07 är en bättre målsättning just nu. Men du behöver ha något att göra när du vaknar mitt i natten och inte kan somna om. Kanske lyssna på ”Skål ta mig fan”? Finns på Storytel. Den hade jag som insomningshjälp i början, öh de första fyra åren faktiskt. Lyssnade en halvtimme-timme varje kväll och lyssnade om den från början minst 20-30 gg. Alltid fastnar något - repetera, repetera, repetera.

Kram 🐘

Hejsan! @Andrahalvlek, Tack för att du tittade in här och skrev lite tips om hur man kan få till det här med sitt sovande, nu när jag som ny-nykter ju satsar på att få bättre nattsömn utan piller och skadlig alkohol. För det bästa är ju när man sover gott och helt naturligt. Börjar, usch, nästan att misstänka att alla som tjatat på mig om promenader dagtid i dagsljus nog inte är helt ute och cyklar.

Men jag har inte haft ork att komma utanför dörren idag. Men får nog försöka att tvinga mig själv till en liten promenad om en stund, kanske bara gå till matbutiken för att köpa en banan och en gurka eller nåt sånt där mindre krävande liksom. För kroppen vill väl ha lite mer rörelse kan jag tro. Har även kollat in gammaldags kinesisk gymnastik på nätet i form av Qi gong, med en lugnande medveten andningsteknik som nog inte är så dum i sammanhanget.

Ditt tips om att läsa lite i en bok en timme kanske innan man gör sig ordning för natten är nog något jag också ska testa, då jag ju har en hel del olästa böcker som jag köpt på loppis tidigare under året. Kanske går man här och blir en bokmal på gamla dar. Vet ju att min gamla farmor väl läste en hel del pocketböcker, speciellt om nån västernhjälte hon gillade.

Mina föräldrar brukade ge henne en massa såna böcker. Så läsning för att slumra till kan nog vara en bra grej. För musikskapande som jag gillar att hålla på med gör mig nog för fokuserad för att pyssla med allt för sent innan sänggående. Speciellt om det är snabbare rytmiska alster. Men vem vet, kanske skapande av lugnare musik funkar. Kommer ju även ihåg när det gäller mig själv att jag som yngre brukade lyssna på nåt radioprogram med önskemusik på natten som var rena sömnpillret.

Då brukade jag ofta somna rätt så snart innan programmet ens hade tagit slut. Men det var väl för att musiken kanske inte var helt i min smak och att jag blev så trött av lugna låtar som jag tyckte var lite sega att lyssna på kanske. Men poddar i ämnen som är intressanta kan nog faktiskt ändå vara nåt att testa på, funderas det över alltså.

Det här om sömntåg verkar du ha rätt i, men mitt sömntåg på kvällen verkar ha första avgång runt 20:00 och det är lite tidigt känner jag, men man får väl prova att resa med det också så får man väl se var man hamnar liksom. Mycket nytt att prova på, har man då som alkoholfri.

Dricker nu lite stark kokkaffe och vädrar här i köket i förhoppning om att få lite mer energi så att jag kommer utanför dörren och kanske kan ta mig iväg och handla lite frukt och grönt som väl kroppen behöver lite mer av. Kom på att det kanske även är dags för lite vitaminer i form av kosttillskott. Som ny-nykter är det som sagt en hel del nytt att prova på alltså.

Ha en fin dag kompis!