Hej alla här! Är glad att jag hittat detta forum..
Har kikat här lite tidigare och läst vad andra skrivit bara.

Nu känner jag att jag måste skriva ett eget inlägg också dock. Detta håller på att sluta dåligt :'(
Är en 37 år gamal tjej. Har haft problem med alkohol flera år nu.. Har dock fast jobb och vänner o.s.v kvar men rädd att allt detta även försvinner om jag inte får ordning på detta nu. Ett stort bekymmer som jag har är dock ekonomin. Vilket som jag ser det nu också är en av orsakerna till drickandet.. Har så fruktansvärt svårt att ta tag i problem..
I mitt fall dricker jag i princip varje kväll även fast jag ska i jobb följande dag.. Tyvärr inga små mängder heller. Vilket ju tyvärr får sina konsekvenser i umgänget med andra.

Detta startade från att livet var absolut perfekt för ett antal år sedan, då jag blev helt stressad och deprimerad av olika orsaker. Och i samband med detta även var tvungen att flytta till en plats jag inte helt trivs på.. Även varit sjukskriven för depression för ca ett år sedan.

Okej.. en början på skrivandet var nu detta i alla fall :)

Stigsdotter

Vad än den lilla alkoholdjävulen försöker lura i oss (och som du mycket riktigt har förstått redan): det blir inte enklare att hantera mamma-vardagen med vin i glaset. Vi blir inte effektivare eller gladare, snällare, mjukare eller vad vi nu tror.

Till dig vill jag ge ett boktips, jag tror att du kommer att få mycket igenkänning där: Jag ska bara fixa en grej i köket av Moa Herngren. Alltså, bara titeln pekar ju på ett av våra beteenden, eller hur? När man har folk hemma så ska det fixas och donas i köket mer än vad som krävs ibland :-)

Kram på dig!!

Eken

Har läst en hel del trådar idag. Funderat en hel massa.. Börjar komma till insikt med att kanske inte enbart god vilja och forumet här räcker till helt. Det är AA jag funderar på nu alltså.
Min oro där har väl varit att stöta på bekanta. Bor i en relativt liten stad.. Dessutom känner jag flera som jobbar inom missbrukarvården. Undrar lite över hur det går till på mötena. Några ledare är väl på plats också antar jag? Lite funderat över det i fall det kan tänkas vara sådan som jag känner då alltså.
Ska fundera vidare lte till. Kanske kunde jag åka till nån annan stad. Fast blir lite onödigt lång resa förstås.

Men nu Go´natt gott folk!

Vimmsa

Stigsdotter jag har läst "jag ska bara fixa en grej i köket". Den har jag kvar och återkommer till då och då. Avskräckande till max!
Jag blandar forumet, böcker, avslappningsövningar och AA-möten när jag hinner. Vad man än väljer så är nog det viktigaste att jobba med sig själv. Att aldrig glömma, inte ta sin nykterhet för givet...
Eken jag tror att du kommer att upptäcka att din oro för AA-möten är obefogad. Känner du att det känns olustigt så gå på dina första möten i en annan stad så att du blir varm i kläderna. Missbruksvården har ju ingen koppling till AA och ingen på mötena kommer att röja dig! Du får låta tanken mogna lite :-)

Dag 11. Blev lite godis i går kväll och i dag har jag laddat med ett par smoothies. Känner mig ändå duktig. Ett par hekto godis i stället för ett par liter vin - klar vinst :-)

Ha en bra dag alla!
Kram

Capris

Hej Eken (och Vimmsa, Adde och ni andra)!

Jag känner igen mig jättemycket i det ni skriver! Tankarna som går fram om tillbaka om att dricka eller inte dricka och skammen och ångesten som är så himla stark och som bara blir värre och värre ju längre ner i missbruket man kommer. Jag har varit nykter i 10 år nu (blev nykter när jag var 23 år) och nu är det många år sedan jag var sugen på att dricka. Jag kan vara ut med jobbet eller på släktmiddag nuförtiden utan att reagera på att andra dricker. Besattheten försvann för många år sedan och det jag vill säga är:

Det går att bli nykter, alla har den möjligheten!
Fortsätt dela med dig ärligt till andra där det känns bäst (forumet, AA, terapeut eller det som passar dig bäst).
I nuläget känns kanske livet tråkigt om man utgår från att det framöver komma vara som det är nu fast utan alkoholen som både varit ventil, glädjespridare, gett självförtroende och mycket mer. Men när du varit nykter ett tag förändras saker automatiskt. Din syn på livet och din syn på dig själv kommer förändras. Du kommer känna dig mer stolt över vem du är och ta plats i olika sammanhang och livet kommer få ny mening på många olika sätt. Du kommer förändra dina relationer till det bättre och du kommer få en starkare drivkraft till och hitta nya intressen.

Jag har sen den dagen jag blev nykter gått på AA och om du / ni har frågor om hur det fungerar så svarar jag gärna.

Jag var också livrädd innan jag gick på mitt första AA-möte. Jag var framförallt rädd för att träffa på folk som jag umgåtts med och träffat när jag varit full. På de första mötena var där ingen jag kände men genom året har jag stött på folk jag känt där och det som hänt i de situationerna är att man alltid blivit glada att se varandra och glada för att båda sökt en lösning för problemet. Vet att du var rädd att där på AA ska vara ledare och du kände folk som jobbar med missbruksproblematik. AA har inga ledare. Alla som går på möte är alkoholister (nyktra) så där finns ingen annan som leder det hela. Varje möte har en mötesledare som utses innan mötet och det är olika varje gång. AA finns på väldigt många orter så man kan ju även åka till någon annan ort som inte ligger så långt ifrån.

Lycka till!

Eken

Capris för att du delade med dig! Läste din egen tråd också. Vilken härlig berättelse. Blev så lycklig att jag nästan grät av att läsa den! (gråter för mest allt nuförtiden :)
Tack också för svaret angående ledarna på AA. Det var bra att veta. Att det faktiskt inte alls är några 'utomstående' där känns genast mycket bättre...
Ska skriva mer här i min tråd senare, har bara en telefon som är halvt omöjlig att skriva på nu..

Stigsdotter

...inom AA är väldigt viktig. Och, träffar du på någon du känner där så är ju den personen där av samma anledning! Jag tyckte det var olustigt innan mitt första möte men det är faktiskt en skön känsla att komma in och se en massa propra "normala" människor med samma problem som mig!

Eken

Är längesedan jag skrivit i egen tråd. Har länge varit fundersam om jag ska lyfta fram denna tråden igen eller inte. Ser då jag läser här att jag mådde väldigt dåligt då jag började skriva här..

Men jag fortsätter där jag slutade.. Tar itu med det faktum att jag har som mål med mitt att ta itu med livet i stället för att försöka fly det och börja om så fort det blir jobbigt.

Senast jag skrev här var det funderingar om AA och var totalt nere, allt var svart.
Har i fall någon undrar inte ännu varit på något möte. Har på egen hand hållit mig nykter och tagit små steg framåt hela tiden. Och allt eftersom jag har klarat det på egen hand har steget till att gå på möte osv känts mer konstigt..

Har stor respekt för alla ’gamlingar’ här som har så mycket erfarenhet att tillföra.
Har också flera gånger tänkt skriva här men har alltid slagits av att vad har jag mer att tillföra.. alla mina ’nya’ insikter har låtit så bekanta och redan skrivits av de som gjort samma resa innan mig.
Läser fortfarande ofta här, och har ibland då det har varit diskussioner jag känner extra för t.ex relationer o.dyl. inte kunnat låta bli att kommentera.. p.g.a. att jag blivit för känslosam. Eller annars bara inte kan vara tyst.. :)

Men ’för rättvisans skull’ nu känns det nu som att även jag kanske så småningom borde skärpa till mig och börja dela med mig lite mera själv oxå..

Eken

Så är äntligen helgerna över och normal vardag igen! Aldrig gillat varken jul eller nyår och har efter detta år blivit ännu mer stärkt i min tanke om att man helt kallt borde resa bort och smita från allt åtminstone vartannat år.

Förra året... Var året då jag hittade hit. Minns så väl dagen då jag skrev mitt första inlägg. Har ett ganska fritt jobb då jag är på kontor bara ibland och just denna dag smet jag iväg tidigare från jobbet endast av den enkla anledningen att åka hem och dricka. Var livrädd då över situationen jag befann mig i.

Trots att jag skrev här tidigare att jag hållit mig nykter på egen hand, så har processen varit lång och pågår fortfarande. Lyckan har funnits då jag hållit mig nykter längre perioder men också tankarna på att kunna bli normaldrickare igen.
Det senare har testats med resultatet att fallet har blivit faktiskt blivit värre än innan och det har varit svårt att bryta drickandet igen.
Ett annat argument hjärnan kört med är att dricka lite en kväll för att rensa hjärnan och slappna av och vara lugnare några dagar framöver. Detta eftersom jag blivit så oerhört stressad och spänd. Nästan så det känts ibland som att jag går med axlarna uppdragna till öronen av att jag är stressad =)
Så klart har det ju ändå inte varit rätta lösningen..

I alla fall, senaste misstaget blev så sent som på juldagen. Varit allmänt trött, stressad och framförallt mentalt nere och svag hela december. Var bortbjuden på fest. Sa från början att jag bara ville ha alkoholfritt men sen gav jag med mig då det frågades och trugades. Nu då jag skriver detta inser jag att jag nog trots allt uppfattades som för velig där och hade trott att jag skulle slippa undan enklare.
I vissa sammanhang med andra kompisar har det gått så enkelt men var inte tillräckligt förberedd denna gång.
I alla fall blev det sammanlagt 4 öl/cider under kvällen och efter det sluddrade jag nästan. Ville bara hem från krogen. Berusad väldigt snabbt alltså. Ingen kul kväll alls.

Så nu är jag förhoppningsvis lite visare och har lovat att det är helvitt som gäller detta år. Att tänka hela året till slut känns för övermäktigt just nu. Men jag känner ändå tilltro till att det ska lyckas trots att jag vet att det kommer att bli många utmaningar och hinder. Mod, hopp och förändring är mitt motto för detta år!

vill.sluta

En riktig EK att hålla tag i, när vi svajiga småbjörkar flyger och far i vinden.
Då känns det tryggt att ha rn riktig ek vid sin sida.
Skit i och du tappar fästet ibland.
Kom hit och läs och skriv, det hjälper
Du är mannen!
/A

Eken

Haha, ja hur stabil denna eken är då sista slutligen är frågan. Dessutom en tantmodell :)
Envis som man är ska allt prövas först själv innan man ger upp. Men nu vet jag mer. Förstår på ett annat sätt känns det som. Kommer dessutom att försöka få tid till en terapeut vilket faktiskt ska bli en lättnad!
God fortsättning själv A!

vill.sluta

Tror det var turen 73 som jag önskade lycka till med kram och alles.
SÅ VAR DET EN KILLE, och nu du bruden. Kallar dig inte tant för det tror jag inte du är!
Men nu kör vi, skönt att du skall prata med ngn.
/A

Mammy Blue

Hur går det?
Gör inte som jag gjorde när jag kom hit, jag smet iväg med svansen mellan benen så fort det krisade. Det var ju DÅ jag verkligen behövde forumet.

Skriv gärna, och läs, läs, läs.
/MB

Eken

Tack som frågar! Det går faktiskt bra just nu. Jag har ju tyvärr gjort precis så tidigare också.. dvs inte skrivit då jag skulle ha behövt det mest. Men är nog en annan beslutsamhet jag har nu känns det som. Så nu ska trollen fram på bordet då det krisar sig!

Annars hann jag bara tillbaka i jobb förra veckan innan jag fick årets första gåva i form av en vinflaska.. Stör mig lite! Den står kvar i skåpet och jag hade tänkt spara den och ha att bjuda andra på då jag har gäster. Men får se vad jag gör med den.. Stör mig lite som sagt att ha den hemma.

Har funderat ganska mycket på hur jag ska hantera alla situationer då det bjuds på alkohol framöver. Tycker faktiskt att det är den allra jobbigaste delen. Men har ganska klart för mig nu vad jag ska säga i olika situationer. Så gäller bara att vara ordentligt förberedd sen då det gäller.

Kram alla som kämpar!

Mammy Blue

...jojo, där ser man vad vi alkisar har att fajtas mot. Du känner ingen som fyller år den närmaste tiden? Slå in flaskan snyggt och ge bort den. Man kan ju inte dricka upp någons present? ;-)

Kram/MB

Eken

Äntligen fredag! Varit så trött denna vecka. Eller egentligen inte fysiskt trött men helt mentalt slut. Spenderat flera kvällar på soffan bara. Orkar inte med nån stress alls just nu.

Är också inne på att börja träna mer aktivt igen men just nu har det bara varit några korta promenader och simning. Känner att jag behöver lugnet nu, annars finns det risk för att jag kraschar.

Angående vinflaskan: De första dagarna tänkte jag en del på den men nu har jag nästan glömt den så den stör inte så mycket mera. Men ska nog ge bort den! :)

Nästa helg är jag bortbjuden så tills dess får jag försöka bygga upp lite övertygande styrka att säga NEJ tack! :) Men denna helg är det bara nyktra aktiviteter som gäller. Skönt!

Ha det gott alla!

Eken

Nollöl blev mitt fall. Alltså klarade jag inte ens januari trots stora planer på ett helvitt år.
Har varit likadant förr så borde ha vetat bättre. Då öl är/varit det jag konsumerat mest triggar det igång reflexen att dricka. Till en början bara massor med alkoholfritt som jag får någon sorts placeboeffekt av. Några dagar senare vill jag ha vanligt öl..
No more!
Nykter på sjunde dagen nu igen, men fem dagars drickande blev det innan jag kunde avbryta. Så skrämmande då man är mitt i det.
Skriver här för att få svart på vitt ännu en gång hur jag fungerar, en anteckning jag kan läsa senare då/ifall minnet sviker.