Trodde att jag hade allt under kontroll, att jag kunde dricka lagom.....
Dumt av mig, det kan jag ju inte....
Sabbade allt redan dag ett av semestern utomlands.
Idag tar jag steget mot ett liv utan vin.

Det är så skönt att ni finns här med råd och tips! Jag har alltid haft svårt att se till att jag får egen tid. Har alltid anpassat mig efter allt och alla. Har bokat in flera tillfällen på Keramikverkstaden och nästa gång Agneta och Gunde ska skutta runt i fortet tar jag datorn med mig och myser lite själv en stund. Tack för att ni påminner mig!

Drömde i natt att jag planerade inför någon sorts fest/middag. Planerade att köpa och dricka massor av rödvin och hade liksom glömt bort allt jag jobbat med under den här tiden. När jag vaknade kom jag på att jag skulle ju försöka att inte dricka mer och får fundera vidare på drömmen under dagen. Den kom säker till mig för att jag var på mingel/middag i går och drack Ramlösa medan de flesta njöt av ett glas rött vin. Det såg så himla gott ut och jag får sån längtan!

höst trollet

Det stämmer säkert, att du drömmer om vin, när du varit på mingel..
Jag har upptäckt att jag börjat drömma mer, nu när jag varit nykter i snart en månad..
Förr sov jag oroligt, vaknade flera gånger per natt och svettades som en gris.(men drömde ingenting, inte som jag kom ihåg iaf)
Trodde att det hängde ihop med mina klimakteriebesvär, men nu förstår jag att det var pga av allt vin jag pimplade i somras..
Gubben, får ofta mardrömmar, när han dricker för mycket.
Jag antar att hjärnan försöker sortera upp saker åt oss medan vi sover.. Hoppas att du kan komma över "suget"!
kram /trollis

MissH

Jag kan också tycka att det ser så gott ut, och jag läser in en massa i det där vinglaset som jag till slut tvingas inse inte är sant. Det är inte lyxigt, jag blir inte bekymmersfri och avslappnad, och luktar jag på vin nu tycker jag mest att det luktar färg. Men jag vet hur det känns att längta :-)

Vill avsluta med att säga att du är jäkligt stark som går på mingel med Ramlösa i glaset, man får inte glömma att ge sig själv cred emellanåt, även om man börjar bli "van".

När det känns som att det går bra så dyker det hela tiden upp nya saker att oroa sig för. Och varför är allt i detta land (eller är det bara i min umgängeskrets) uppbyggt kring A. På torsdag är jag bjuden till grannen på födelsedagsfirande med "ost och vin". Mannen ska bort på annat och kan inte "vakta" mig och det är de som jag alltid dricker med och oftast mest. Har vid flera tillfällen inga minnen av att jag kommit hem och vet att jag vid flera av dessa tillfällen har haft barnen med mig.... Vet inte hur jag ska kunna stå emot.

Kommer oxå vara själv flera helger nu i höst och har märkt att min A-hjärna tänker tankar som "åhh, när barnen somnat bara jag och vinflaskan, tystnad och tända ljus". Eller varför ska jag vara här hemma och ha tråkigt när mannen ska till Frankrike och prova vin och till Danmark och öla med kompisarna? Stackars, stackars mig.... Har öst i mig plock-godis och glass i sju veckor nu och känner mig fet och ful och trött på billigt godis, jag vill oxå ha det lite trevligt.... Vet inte hur jag ska få bort detta, för nu spelas det om och om igen. Finns ju dessutom ingen som kan kolla om jag dricker.

höst trollet

Oj, vad tufft! Hoppas att du kan lita på dig själv, annars får du kanske hoppa över festen med en vit lögn..
Vore synd om du sabbade allt, för att det är svårt att tacka nej!
Du kanske kan skylla på att du fått medicin utskrivet, som gör att du absolut måste undvika alkohol i någon form?
När jag hade lunginflamation, fick jag en sorts antibiotika som absolut INTE gick ihop med A, så då var det inte ett dugg svårt..
Vi kanske inte kan vara där i RL, för att kolla om du dricker, men vi finns här!(oavsett hur du gör)
styrkekram / trollis

MissH

Jag håller med ovanstående, kanske är det vanskligt att riskera? Annars vet du att du kan gå hem om det blir jobbigt, du ska sätta dig själv främst i det här läget (och du, jag har märkt att festen automatiskt inte dör för att jag lämnar den, folk har en tendens att förlåta, ja ibland inte ens märka att man går hem tidigt). Har du någon som ska med på festen som du kan prata med, som kan ha koll istället för din man? Det blir ju jobbigare att vekna om du har någon som vet om ditt beslut?

Ös på med plockgodiset, det där med vikten löser du sen. När alkohjärnan börjar rabbla alla fördelar med alkohol måste du kontra med motargument, det finns ju en anledning till att du valt att sluta dricka! Unna dig annat, godis, goda drycker utan A, bra filmer, god mat. Kan du inte bjuda hem vänner de kvällar du ska vara ensam? Inte bara för att hålla dig ifrån alkohol utan för att det är trist ibland att vara själv en helg.

Det är så himla lätt att ge andra tips och råd, men jag vill bara att du ska se att det kan bli jättebra utan alkohol. Du måste tro på det, att det är värt det.

Jag ska hålla tummarna för dig!

Stigsdotter

Jag använder själv min egen tråd som en dagbok, ett ställe att fästa mina tankar lika mycket för min egen skull, eller egentligen kanske mest för min egen skull faktiskt. För ER skull skriver jag i era trådar. Så, där, i min tråd, får det vara lite upprepning och blåkopior.

Sen måste jag faktiskt få slänga en dänga till VV: du tror inte det är din alldeles egna lilla alkoholdjävul som skriver dina inlägg ibland? Jag menar, att tänka att det ligger i ens personlighet att ibland supa sig drängfull och få minnesluckor? På riktigt?

Sen kan det ju i och för sig vara så, och detta kan jag verkligen förstå, har själv känt så!, att det kan upplevas som lite provocerande med alla inlägg i enlighet med det mönster du beskriver. Särskilt om man själv inte känner sig så duktig utan mest är less på hela alltet...

Kram i alla fall :-)

Stigsdotter

Du får tycka vad du vill om AA men en del i deras program är att hjälpa andra alkoholister. Det är nämligen ett bra hjälpmedel för att hålla sig själv nykter, genom att föra kunskapen vidare så att säga. Därför är det lätt att hitta någon att tala med. En annan viktig del inom AA är ju anonymiteten man talar aldrig med utomstående om vem man träffar på.

Ett förslag är att du kikar på något som heter AA-mejl (se länk nedan). Det är som vanliga möten fast on-line. Jag har själv via detta fått kontakt med en bra människa som hjälper mig att vrida och vända på tankarna. Och du, det där med tron kan vara precis vad som helst. Du vill ju ha hjälp av andra så du har redan kommit till insikt om att du inte "bara kan bli nykter med eget arbete och insikt". Detta räcker gott, du kan tro på den högre kraften i detta forum ihop med kunskapen hos den människa du träffar som vill vara ditt extra stöd. Det räcker så. Det där med gud och högre (guds)makt är helt frivilligt och något som många väljer endast för att det är enkelt att göra det. AA som rörelse är inte bundet till något religiöst samfund.

http://www.aa-mail.se/aamail.html

Tack för tipset Stigsdotter, ska kolla upp AA-nätet, kan vara något för mig. Tron har jag alltid haft med mig. Har så länge jag kan minnas bett en liten bön för mig själv innan jag somnar där jag ber om hjälp eller tackar eller bara säger den. Har väl i många år tyckt att det var en pinsam grej att göra, men nu har jag börjat läsa mer om detta (Frälsarkransen, Jag lutar åt Gud) och försöker istället att bejaka min tro.

Har vant mig vid tanken på att gå på "vin och ost"-födelsedagsfirande i kväll. Vi var och mustade äpplen i helgen och tänker ta med mig en fin kanna äppelmust till grannen som alla som vill (läs jag) kan dricka. Tänker som en trevlig grej, men oxå fokus på nåt annat än vin.

PS Tänk vilken tur vi har som kämpar med detta samtidigt som Jonas löfte går på TV.

Villervalle

att det är min andra del av min personlighet som gillar alkohol och min mer förnuftiga del som anser att det är förkastligt. Det stora problemet är att hitta den balansgång som gör både den förnuftige och vällustige tillfredsställda. Det är väl så också att det blir mer och mer skämmigt att bli redigt full när man blir äldre samtidigt som det är häftigt att vara det när man är yngre. Se bara på alla suparresor för yngre till olika chartermål.

Så när blir man så vuxen att man inte skall dricka sig berusad? Det konstiga för min egen del är att jag känner att jag ungefär samma människa nu som när jag var 20. Det stora problemet är väl att omgivningen i stället ser en patetisk full äldre man.

Dock har jag satt upp en tumregel att aldrig göra mina barn och anhöriga besvikna eller ledsna utan när vi är tillsammans så är jag nykter och dom frågar aldrig varför, för det vet dom så väl ändå.

VV

höst trollet

Hej Villervalle!
Lite provokativt, kan jag säga att jag tycker att folk som är dyngraka, är patetiska oavsett ålder! Ungdomar, kan "förlåtas" eftersom de inte vet bättre/har lärt sig att hantera alkohol..
Kruxet är, att somliga av oss, på olika sätt, aldrig lär oss att hantera alkohol..
För en del, är första klunken en trestegsraket till paradiset.. För andra, som mig själv, blev det mer glidande..
Tonårens fyllor, var minst lika skämmiga, men alla drack, för att våga vara någon annan än sitt tråkiga, präktiga vardagsjag.
DET, tyckte jag man kom över ganska fort.. Sedan inträdde "statusdrickandet", med fina viner, spritsorter och middagar, där man skulle bjuda över varandra (och vara värst)
Helt plötsligt, upptäcker man att man iofs dricker, för att man tycker att det är dj*ligt GOTT, men att man inte kan hejda sig, förän varenda droppe är urdrucken!
Livet, börjar handla mer om att planera sitt drickande, än att leva det..
För att inte tala om, när man hamnar i situationer, som måste slätas över och bortförklaras..
Nej, för min del orkar jag inte med den delen längre.
För min del, har priset blivit för högt.

trollis

Stigsdotter

Du har redan en väg och en metodik som inte är dig helt främmande. Be om styrka att klara av att låta bli att dricka! Tacksamhet är bra, att ta en stund då och då och tänka igenom det som är bra. Det sprider positiv energi i själen och är mycket bättre än att fundera över sådant som man är missnöjd med eller besviken på (hos sig själv eller andra). Sinnesrobönen (som används mycket inom AA) är väldigt bra.

Jag försöker lära mig det här med andlighet. Fast jag berättar det nog mest för er, inte för folk i min närhet. Jag köpte till och med ett litet kors för det kändes bra att ha en trossymbol nära. Men till korset köpte jag en lång kedja så jag kan ha det långt ned i urringningen utan att det syns och så hängde jag på en av mammas berlocker också så när/om någon frågar något så säger jag att det var mammas.

Villervalle

att bära ett kors. Jag har alltid haft en barnatro, främst förmedlad av min mormor. Under ungdomsåren så var det tuffare attribut som gällde. Dödskallar och Torshammare bland annat skulle exponeras. Sedan tio år tillbaka så bär jag mitt lilla silverkors med stolthet, men kan samtidigt konstatera att jag är väldigt ensam om att göra det. Det stör mig dock inte alls, och jag har också sett många nyfikna blickar på mitt lilla halssmycke eftersom jag arbetar i länder med andra religioner. Varför försöka gömma något så naturligt som att man har en kristen tro?

Jag har inga som helst problem i att delta t.ex i måltider runt Ramadan och Eid i muslimska länder och har upptäckt att mitt deltagande har väckt både beundran och respekt. Precis som jag, intresserat, kan deltaga i andra religioners festligheter utan känna mig malplacerad. Dom respekterar mig och jag dom.

VV

Äntligen fredag och en riktigt tuff jobb-vecka är slut. Hemma med man och barn - mannen reser till Frankrike med jobbet i morgon och vi ska ha det så där fredagsmysigt. Men jag är bara arg, arg, arg och så väldigt, väldigt ledsen. Arg för att jag inte sitter här i myset med ett stort glas rött vin. Sörjer den tiden då jag satt här i soffan med våra fina stora glas med vin och tända ljus. Sörjer hela livet "före". Ångrar att jag gav mig in på det här, ångrar att jag "erkände" både för mig och mannen att jag inte kan hantera alkoholen. Önskar att jag hade fortsatt smussla så att jag kunde sitta här i dag med ett glas vin och njuta av att vara ledig. Ska livet fortsätta så här? Så tråkigt, oromantiskt och vardagligt. Vill ta tillbaks allt. Vill ha mitt liv tillbaks som det var förut. Orkar inte fortsätta vara den konstiga som inte kan dricka eller den duktiga som kämpar på. I kväll finns inget att göra då vi inte har något hemma, men med mannen borta till tisdag finns hur många tillfällen som helst. F-n jag har glömt bort varför jag ville sluta dricka. Drack ju aldrig på vardagar så varför kan man inte få unna sig det på helgerna? Hela livet blir ju bara en enda präktig och tråkig resa. Så här såg jag inte min framtid när jag var ung. Först var jag så arg, men nu bara gråter jag. Hjälp, vad händer?

sims333

Oj, duu, vännen sommar12. Det är inte du som pratar nu, det är alkoholdjävulen. Det märks lång väg. Du är besviken på att du inte får ta ditt stora Fina rödvinsglas, till brädden fyllt med vin. Det som lovar dig avslappning och lugn och lite festlighet i vardagen? Visst är det fint och mysigt? MEN, så tar glaset slut; nej men ojdå, så fort det gick! Ja,ja, jag fyller på. Åh, va mysigt vi har det. Nej,men är glaset slut igen..? Fasen, ja, jag fyller väl på igen då. Ojj! Men, shit! Vinglar jag nu? Va pratade jag o sambon om nu igen? Måste ju komma ihåg det nu när jag går från köket och till vardagsrummet. Inte vingla..skärp dig nu. Oj, ett barn är vaket, oj, hjälp! Hur ska jag nu kunna vara normal och få lillan i säng utan att sluddra...?

Känns det igen? Snälla vännen, det feta glaset med vin är lika med soptippen- skit och förbannad lögn för dig och mig som har denna problematik- alkoholproblem!!!

Kram sims som inte alls klarar det heller på något vis. Vi behöver varandra?

sims333

Och förresten: det där med fredagsmys och alkohol tror jag beror på att i nästan varje recept på mat man läser finns ett vin rekommenderat. Varje fredag kör både tv 4 och tv 1 matförslag med vinrekommendationer. Andra kanaler gör reklam för whisky, öl, likör, ja, kort sagt: man blir matad av alkoholreklam.

För min del har jag nog trott att det var så man skulle leva. Äta gott och dricka fint vin till, för det är helt ok. Fast för min del blev det där fina vinet en ingång till att dricka mer och mer. Det räckte inte med fint vin till den fina maten. Förresten gjorde jag som dom på tv: drack medan jag gjorde maten, för det är ju såå mysigt. Tråkigt nog, när maten va klar va jag så lullig i skallen att jag inte kunde uppskatta den goda maten. Min hjärna var bara inställd på mera vin. Åt helsike med maten, liksom. Vill inte skrämmas, eller vara negativ, men jag vill samtidigt säga detta på skarpen: det som jag gjorde är nästa steg efter det "gulliga fredagsmyset", som förvandlas till ett helvete. Tyvärr om du har alkoholmissbrukgenen i dig.

Hoppas du får en härlig fredag ändå? Kram/sims

sims333

Och till sist, men inte minst: sommar12: jag har druckit bort min sambo och mina barn, pga detta fredagsmys, som blev mer än fredag i slutänden. Så snälla: var inte arg för det beslut du gjorde. Se det som en seger istället. Vill så gärna rädda dom som räddas kan och du är en av dom som inte gått så långt som mig, så, läs, tänk efter är du snäll.

Stigsdotter

Bara lite pinsamt, ungefär som sommar 12 säger om böner. Om man inte är van vid att be eller att bära kors? Om man inte är säker på att man HAR en kristen tro? Jag håller på att lär mig. Eftersom jag inte ens för mig själv kan säga att jag har en tro (bara att jag skulle vilja ha en), så vill jag att det skall vara privat, att jag inte skall behöva "stå till svars" för korset om du förstår vad jag menar. Jag har ett öppet sinnelag och anser att de olika religionerna egentligen är värdsliga uttryck för samma sak: en tro på en högre makt som är större än oss små människor!

Stigsdotter

Sommar12 - öppna nu ett fönster och hiva ut den där alkoholdjävulen. För du har inte glömt varför du är här, eller hur? Om du tänker efter? Tänk på det där stora fina mysiga glaset, följ hela vägen precis som sims333 beskriver det, den beskrivningen känner åtminstone jag igen mig själv i! Jag vill inte ha ETT mysigt glas, jag vill ha hela flaskan. Och det vill du med, och hur mysiga är vi sen då??? Not so much.

Brygg dig en kanna gott te, ät något gott, spring ut och kuta i skogen, dofta på en jordig skogsbacke - gör vad som helst , men ta inte det första glaset!!!