Jag är alkoholist.

Det har tagit mig många år att komma till den insikten, men så är det. Jag är alkoholist.

Jag är 40+, bor med fru och två barn i en fin villa utanför Stockholm. Har ett bra jobb med en bra lön och familjen har god ekonomi. Vi har bra relationer med släkten, många vänner och ett aktivt socialt liv. Och barnen sköter sig i skolan.

Ni förstår säkert, på ytan ser allt bra ut.

Men, jag dricker stora mängder alkohol varje dag och min veckoplanering handlar helt om hur jag ska undvika att vara nykter en hel dag. Smyger med flaskorna och gömmer dom i hemmet. När vi tar ett glas vin på fredagskvällen dricker jag från gömmorna för att bli tillräckligt berusad. Sitter uppe och "jobbar" när övriga familjen gått och lagt sig. Går tidigare från jobbet för att hinna med några öl på puben på väg hem. Istället för att titta när sonen tränar så smyger jag iväg till puben. När jag blir ensam hemma en dag/helg så åker flaskorna fram på förmiddagen. Jag tar helt enkelt vara på varje möjligt tillfälle att dricka utan att det ska märkas så mycket.

Jag ljuger för min fru och mina barn. Jag prioriterar att bli full framför att umgås med barnen. Jag är konstant trött, bakfull, sur och grinig. Det går åt pipan med min hälsa, är i riktigt usel form. Och det som skrämmer mig mest är hur fort det går åt fel håll och hur hastigheten nedåt i spiralen accelererar.

Jag inser att många har större problem än vad jag har, men jag ser åt vilket håll det går för min del, och det måste stoppas nu.

Några gånger de senaste åren har jag lyckats med 3-4 dagars uppehåll, funkar rätt bra, men så fort jag tar ett glas så är det igång igen. Jag har hela tiden trott att jag ska klara av att dricka socialt och måttligt, men jag har nu insett att jag helt enkelt inte funkar så.

Jag är alkoholist, men nu slutar jag dricka. Helt och hållet. Inte en droppe.

Igår hade jag min första alkoholfria dag på mycket länge. Det gick enklare än väntat. Har mycket ångest över situationen och fattar inte hur jag hamnade här. Samtidigt känner jag mig upprymd, nu tar jag tag i det här.

Var fruktansvärt grinig och elak imorse, men väl på jobbet så passerar timmarna snabbt förbi. Ikväll kommer första utmaningen.

Känns riktigt skönt att ha fått ut sig detta, hoppas på tips, råd och stöd från er andra.

/Abel

Weekend

Hej Abel
Välkommen hit. Här hittar du väldigt mycket information om är nyttig. Inget är påtvingat utifrån utan skrivet av riktiga människor som är/har varit i samma situation som du.
Att skriva på "sin" tråd är bara det en ventil.
Smyga, må dåligt och missköta det mesta är en belöning som alkoholen ger dig.

Kämpa på!

Pellepennan

Som säger välkommen in! Du verkar var tydlig klarsynt och bestämd, och det är ju bra!

Stort lycka till!

Askan

säger även jag.
Att skriva här för att reda ut varför man dricker och hur man kan härda ut när prövningarna kommer är till stor hjälp. Själv slutar jag inte förvånas över hur lika varandra vi är oavsett bakgrund, ålder och. socioekonomisk status.
Nu är du här. Det är bra.

konstnären

Bra att du har tagit steget. Det är ju värst i början. Bara man är inställd
på att det ska gå. Själv tog jag 10 återfall på två år, nu har jag varit nykter
snart 3 månader. Första, andra återfallet klarade jag av men sedan blev det
snabbt en nedåtgående spiral som du skriver. Fattar inte att lever för sista
gången drack jag nästan 9 månader varje dag och även nätter. Fick läggas in för
avgiftning. Jag nådde min botten och blir alldeles förskräckt bara av att tänka
på alkohol. Jag jobbar mentalt med mig själv varje dag med att ändra sitt tankesätt.
I början tyckte jag synd om mig själv som inte kunde vara social och se andra dricka.
Så tänker jag inte idag, det är inte synd om mig jag kan bara inte hantera alkohol.
Du har stöd härifrån. Jag tror min räddning har varit detta forum.
Önskar dig all lycka
Konstnären

Shiraz

Ditt inlägg gick rakt in i hjärtat på mig! Känner så igen mig i allt du skriver.. dom flesta här inne är som du (jag?), ingen värre än den andre. Dom flesta sköter jobb och har ett ordnat liv. (Men jag är inget 'namn' på detta forum och skriver sällan)

Oavsett så har du hamnat rätt, här är alla lika och du behöver inte skämmas eller dölja något :)

Om vi nu ska skoja till det lite i misären så skrattade jag över din formulering - Tragikomiskt igenkännande bara:
min veckoplanering handlar helt om hur jag ska undvika att vara nykter en hel dag!

All lycka på din nya väg mot ett bättre liv :D

Buzzz

Här var det hög igenkänningsfaktor för min del.
Har i stort sett exakt samma läge, jobb som jag trivs med, Ungar & Fru finns kvar i bilden, men det hade dom kanske inte varit om detta hade fortsatt.

Jag är själv helt ny på att skriva här, men har lurkat omkring i forumet några år.
Att börja skriva även i en egen tråd var det bästa jag gjort! Det är en väldigt bra ventil när tankarna går i spinn.
Sedan finns det många bra, inspirerande trådar här, massor med erfarenhet från människor som sitter i samma båt är ju helt ovärderligt.

Buzzz

Abel

Tack för svaren, det värmer verkligen att ni tar er tid att läsa och svara på mitt inlägg.

Är inne på dag tre nu, jag är väldigt motiverad och det går faktiskt riktigt bra. Så bra att det är en liten röst inne i huvudet som säger att jag faktiskt inte behöver göra det här, att jag faktiskt har kontroll, och eftersom det går så lätt så kan jag lika gärna ta mig ett glas. Jag känner igen detta resonerande väldigt väl från när jag slutade röka och snusa för en 5-6 år sedan.

Har tidigare tränat en hel del, men det var länge sen nu. Men igår tog jag mig faktiskt till gymmet, det var tungt och gick inget vidare men det känns enormt bra att jag kom iväg, och träningsvärken idag är väldigt mycket skönare än en bakfylla. :) Funderar över om jag kan ersätta drickandet med träning, och bli berusad av naturliga endorfiner istället för av alkohol.

Återigen, tack för stöd och feedback. Nu tar jag en dag i taget.

m-m

Skönt att det går bra, alla dagar det känns lätt är ju bra. Bra att skriva ner, för att kunna gå tillbaka och läsa om det känns tufft någon annan dag.

För min del har jag kommit igång med träning igen, och tycker det ger mig en bra ventil för att pysa ut virvlande tankar. Skönt att känna att kroppen svarar upp när den har bättre förutsättningar mot hur den har blivit behandlad innan. Jag tycker definitivt att träning är ett bra sätt att använda lite av sin nyvunna tid. Jag har bokat upp träning flera fredagseftermiddagar eftersom det varit den jobbiga dagen för mig att avstå.

I övrigt kan jag bara instämma i att vi verkar tänka och bete oss på ungefär samma sätt här på forumet, och det finns många igenkänningsfaktorer.

Lycka till!
/m

Weekend

Kände jag men det går att stå emot. Ikväll funderade jag inte på det.
Kämpa på

Abel

Dag 10. Det rullar på och blir enklare och enklare. :)

En stor förändring i mitt beteende är nu att jag aktivt försöker undvika aktiviteter där det förekommer alkohol, tidigare så var det tvärtom, jag var något av en expert att nosa upp tillfällen där det inte verkade suspekt att dricka alkohol oavsett tid på dygnet eller veckodag. Och det var ganska enkelt, på mitt jobb så är det väldigt mycket events av olika slag, allt ifrån leverantörer som bjuder på fest till fredagsöl och diverse firanden med champagne.

En sak jag reflekterat runt under mina 10 nyktra dagar är hur ofta folk i min omgivning refererar till alkohol. Dagligen så kommer det upp, allt ifrån chefen som utlovar champagne om man levererar i tid till kompisar som pratar om all öl som ska drickas vid ett framtida tillfälle. Tidigare så märkte jag det inte alls, nu hajar jag till varje gång. Det är en bra påminnelse, inte jobbig, snarare motiverande.

Jag har somsagt undvikit sociala sammanhang där jag förväntas dricka alkohol, av två skäl, dels vill jag inte utsätta mig för frestelsen, dels så vill jag inte hamna i diskussion runt varför jag väljer att inte dricka. Avstår t ex från jobbets julfest, och då kan man ju alltid skylla på någon familjegrej. Oroar mig dock inför jul och nyår, släkt och vänner kommer att reagera över att jag tackar nej till whiskeyn på julaftonskvällen och låter bli att dricka mig berusad på nyårsafton.

Har inte lust att gå ut med att jag har alkoholproblem, kan inte skylla på att jag ska köra bil...Behöver lite tips på bra ursäkter till att inte dricka alkohol! Vad brukar ni säga?

Mina

Jag är också ny här och tycker att det är fantastiskt att så många kan ge så mycket av sig själv. Jag läser allt och försöker ta åt mig. Som alla andra här dricker jag alldeles för mycket. Jag tycker det är bra med alla bra råd man får men vissa råd kan jag inte förstå tex drick inte mer än ett glas i timmen eller så fort att du känner att du börjar bli lite berusad sluta att dricka. Jag vet inte hur ni är och varför ni har blivit beroende men jag blev det i alls fall för att det ger mig en tillfredställelse att bli berusad. Om jag dricker ett glas vin i timmen kan jag lika gärna dricka vatten för det ger samma effekt. Jag vill sluta som alla andra men det är för svårt.

lilleskutt

att du inte har lust att gå ut med att du har alkoholproblem Det är tyvärr fortfarande så att många har fördomar och ser ner på alkoholister trots att det faktiskt är klassat som en sjukdom i väldigt många länder. Det var inte så väldigt länge sedan det var skamligt att lida av psykisk sjukdom och till och med tbc ansågs under en period som skamligt att drabbas av.

Men jag tror ändå, eller kanske just därför, att du borde fundera lite kring detta att hemlighålla dina problem. En stor anledning till att alkoholism leder till så stort lidande hos så många i alkoholistens nära omgivning är just känslan av skam. Det är också skamkänslan som i många fall hindrar i alla fall anhöriga att söka hjälp och säkert alkoholisten och att hålla sig kvar i förnekelse.
Samma skam leder till att vänner och kollegor inte törs ta upp eventuell oro över någons alkoholvanor.
Det brukar inte anses kränkande om någon råder sin hostande kollega att söka vård eller att tipsa någon med ryggvärk att prova massage men så fort det handlar om alkohol så kommer skammen in i bilden.

Om vi alla som har något alkoholproblem, antingen som anhörig eller alkoholmissbrukare vågar stå upp och nämna saker vid dess rätta namn så kan det bli en förändring. Om du står upp för dig själv och säger till dig själv och din omgivning att du är en värdefull, kompetent och god person men du har drabbats av alkoholmissbruk/problem och måste därför avhålla dig från all alkoholkonsumtion så tillskriver du dig själv det värde du faktiskt har.
Om du skulle sluta äta nötter för att du har blivit allergisk så skulle du inte behöva fundera på bortförklaringar. Varför? vad är det som gör att man minskar i värde om man inte tål alkohol men inte om man inte tål nötter, gräs eller katter?

Att berätta för andra om sitt problem kan också vara ett bra sätt att öka sina chanser att klara sina föresatser. Dels blir det svårare att dricka inför dessa människor, dels slipper du tjat om att ta ett glas och vara som en människa.
Dessutom hjälper du andra, både nyktra och alkoholister att få en realistisk och sann bild av vad alkoholism är och kanske kan det vara en ögonöppnare för någon som själv har ett osunt förhållande till alkohol.
Tänk över det lite. Genom att dölja och ljuga om dina problem så förkastar du hela din person pga missbruket istället för missbruksbeteendet.

Ofta oroar man sig i onödan och blir positivt överaskad av hur odramatiskt omgivningen reagerar när man lägger fram det man själv upplever som en stor och mörk hemlighet. Kanske visar det sig att dina problem inte är så okända som du föreställer dig.

Lycka till med ditt nyktra liv och var stolt över att du är stark nog att sluta med alkoholen istället för att skämmas över att du har en överkänslighet/allergi mot alkohol. Du valde inte att få problem men du valde att göra något åt det. Det är Styrka och något att verkligen vara stolt över! RESPEKT!

konstnären

Bra av dig med 10 dagar. När jag varit vit 10 dagar var jag bara så himla trött.
Kroppen var inne på reparation. I går var det 3 månader sedan jag drack. Första
tiden gjorde jag som du undvek det sociala som naturligtvis hade med alkohol att
göra. När jag drack själv var jag inte nödbedd.
Men vet vad jag säger nu, helt enkelt JAG HAR DRUCKIGT FÖRDIGT, punkt slut inga
kommentarer. Jag har bara en människa som suger musten ur mig, hon tjatar och gnatare
ringer mig bara på fyllan och berättar hur tråkig jag blivit. Har sagt att hon är
välkommen att ringa mig i nyktert tillstånd. Vadå blir ett sluddrande svar jag är inte full.
Jag var precis likadan. Men nu är jag förändrad.
Det har inte varit lätt i början var det kurvor hela tiden. Men jag tror att jag snart är
ute på raksträckan.
Ha en bra dag
Konstnären

Weekend

Att du har börjat motionera och att alkoholen tar bort effekten av träning 3 dagar efter alkoholförtäring.
Att du har en vit peroid. Kommer frågor men alltid repsekterat.

Ha det - Kämpa på med ditt nya liv

Pellepennan

Hej Abel
Först av allt tummen upp för dina 10 dagar. Vet ju inte exakt hur tiden varit, men med mina ögon är det något att glädjas över. Bra jobbat, om du nu upplevt det som ett "jobb"? För mig har det varit så i alla fall

Vad säger man? Jo jag är i samma situation att jag inte har talat med min omgivning om vidden av problemen kring alkoholen. Om det kan man tycka en massa, och många har en bild av hur man bör göra. Jag - för min egen del - har en personlig anledning till det som inte bara handlar om skam, så det får vara med att komma ur Fyllegarderoben just nu. För min del i alla fall.

Så vad kan man säga? Det beror kanske lite på vad som passar dig, och vad som ligger nära till hands kanske?

- Jag tycker det är fjantigt med Nyårslöften, så jag tänkte ta en vit december eller så istället (Anarkisten)
- Tycker vintermörkret känns lite tungt och vill testa om det känns lättare när jag inte dricker (Den nedstämde)
- Läste om organisationen vit Jul för barnen och kom att tänka på att jag ofta blir full inför dom på högtider (ansvarsfull)
- Behöver gå ner lite i vikt....

Finns en massa att välja på. Själv har jag tagit en mix, och det ska nog vara nog för att klara Julen. Om det blir svårt att gå på Nyårsparty så kommer jag helt enkelt att strunta i det. Tänk dig att vakna vid halv nio rycket på nyårsdagen, och vara lätt i knoppen :-)
I januari sen kommer det inte att vara något problem, för då har ju allt och alla hur som helst fullt upp, att infria sina goda föresatser.

En bra dag till dig!

m-m

Hej Abel!
Bra jobbat med dina 10 dagar. Låt dem rulla på nu. Angående vad man säger till andra.... det viktiga, vad du än säger, är att du inte låter som ett offer, att du hemskt gärna skulle druckit, men måste avstå pga bilen, vit period osv. Tror att det blir mer diskussioner och försvar både inför den aktuella dagen och till nästa gång ni ska ses. I början skyllde jag på bil, eller liknande, nu (efter snart 9 veckor) säger jag att jag lagt ner alkoholen en tid eftersom jag sover dåligt när jag druckit, och att avstå har fått andra positiva effekter på träning osv, så nu håller jag uppe ett tag. Sen byter jag samtalsämne om det behövs. Har bara fått positiva reaktioner på detta. Maken vet ju om hela problemet, men ingen annan. Till någon i min nära närhet har jag sagt att det varit lite för mycket ett tag och att jag ville bryta mönstret. Jag tror att det är bra att planera innan vad du ska säga och hur för att undvika att trassla in sig i något som inte blir bra.

För mig handlar det inte bara om skam för att ha trillat dit, utan lika mycket att inte vilja ha hela fokus på mig och framför allt inte att det ska handla om mig och alkohol när jag träffar släkt och vänner. Innan ville jag inte ha någon uppmärksamhet riktad mot att jag drack för mycket, och nu vill jag inte ha den för att jag inte dricker alls.

Lycka till!
/m

Mina

I går kväll drack jag 9 öl igen(3,5% 50cl).Är det inte för hemskt att man inte kan låta bli? Finns det någon annan som kan svepa i sig 9 öl på en kväll? Hur många flaskor vin motsvarar det? Jag har börjat att dricka öl(3,5%) för att få ner alkoholhalten men jag vet inte om det är bättre för man får dricka så himla mycket. Jag mår så dåligt psykiskt i dag.

Abel

Tack för svaren allihop!

Lilleskutt, jag förstår vad du menar, och håller egentligen med, men jag är inte där än, kanske framöver. Känner igen mig mycket i det som m-m skriver, "Innan ville jag inte ha någon uppmärksamhet riktad mot att jag drack för mycket, och nu vill jag inte ha den för att jag inte dricker alls". Outar jag att jag har problem med alkoholen så kommer det bli en reaktion på det...som jag inte är redo för.

m-m, bra det där med att inte framställa sig som ett offer som egentligen skulle vilja dricka, då skjuter man bara upp "konfrontationen". Och jag vill faktiskt inte dricka på nyårsafton, precis som Pellepennan ser jag verkligen fram emot att vakna upp på årets första dag och var pigg och glad istället för bakis med ångest! Och kanske funkar det som "ursäkt".

Och så har jag ju faktiskt börjat träna igen, vilket inte riktigt funkade på bakfyllan, så jag lägger in ditt tips Weekend i ursäktsmixen oxå.

Sjukt egentligen att man ska behöva konstruera ursäkter istället för att vara ärlig. Men så är det. Lilleskutt, jag ska läsa ditt inlägg igen om någon månad, kanske har jag en annan syn på det hela då.

Abel