Det är så mycket som jag kan säga om mig och mitt drickande...

Jag kunde väl aldrig tro att jag skulle skriva här. Jag som alltid varit emot alkohol och fylla. Det dracks lite för mycket hemma under min uppväxt. Groggande på helgerna. Inget superallvarligt, men jag minns att jag upplevde det som väldigt obehagligt och jobbigt. Mina första "fyllor" var inte speciellt roliga heller och de kom ganska sent i livet. Efter att jag fyllt 18 faktiskt. Såg aldrig tjusningen. Snus däremot! Det var min lilla last. Det var min drog det.

Jag lärde mig så småningom att uppskatta alkoholen allt mer. Började festa lite då och då när man pluggade efter gymnasiet. Jag minns en kväll i min första egna lägenhet. Jag var 25 och hade fått mitt första riktiga jobb. Jag vantrivdes som fasen på jobbet och var väldigt nedstämd när jag kom hem den kvällen. Jag hade några öl i kylen, som mina föräldrar tagit hem från Tyskland till mig, och jag fick för mig att jag skulle trösta mig med en. Det var där det började. Alkoholen gick från att vara något jag festade på till att bli en avkoppling och belöning, hemma i min ensamhet. Jag älskade det! Att dricka blev något viktigt för mig helt plötsligt. Dricka öl eller vin hemma framför datorn, till maten, till TV-spelet tillsammans med nån kompis osv.

Öl och vin blev något jag såg fram emot.

Jag har sedan dess druckit ganska ofta. Två dagar i veckan, minst. Jag ser nu att jag är och har varit beroende i många år. Jag har dock alltid skött mig och ingen kan nog säga att jag haft alkoholproblem. Flickvänner har dock påpekat att jag druckit för mycket då och då.

Nu är jag några år över 30. Har hus och sambo. Efter årsskiftet får vi barn för första gången. Jag inser att jag måste bryta denna dåliga vana. De senaste åren inser jag att detta är ett problem i mitt liv. När man bodde själv kunde man dricka hur och när som helst men sedan jag blivit sambo har det ju inte gått. Nu dricker jag när hon är borta nån kväll. Jag köper hem öl och sitter framför datorn eller TV´n och "myser". En ensamkväll hemma utan bärs skulle vara otänkbart. Hon är borta 1-2 ggr i veckan och då passar jag på. Fredagen blir det såklart hemhandlat. Jag köper extra öl och gömmer undan så att jag kan dricka i smyg. Min tjej tror att jag är inne på min första öl och smuttar på fredagkvällen vid spisen när jag i själva verket varit nere i källaren och hällt i mig 2 st till i smyg.

Jag svänger förbi Konsum på vägen hem efter jobbet, om jag vet att hon ska jobba över nån timme, och köper ett 6-pack 3.5:or. Dessa dricker jag skitsnabbt upp när jag kommmer hem. Hon har säkert anat nått då och då. Ibland har jag erkännt att jag tagit en öl men ljuger om att jag druckit ett helt 6-pack.

Om jag planerar en ensamkväll hemma då jag ska dricka öl eller vin och pyssla med mina hobbies och detta blir inställt, tex av att min sambo ska vara hemma, så blir jag på skitdåligt humör. Får jag inte dricka en fredagkväll blir jag depprimerad. Faktum är att deppression är något jag lidit av sedan jag la av nikotinet och blev sambo för några år sedan. Jag tvivlar på mina känslor för min sambo. Har humörssvängningar hit och dit. Blir glad som en lärka på fredagkvällen efter några glas vin och vaknar fullständigt depprimerad och urlakad på serotonin på lördagmorgon.

Jag ser så tydligt att detta gått för långt. Jag gömmer folköl i garaget. Köper hem en ny baginbox och byter ut den gamla bara för att min tjej inte ska se hur mycket jag tagit ur den gamla boxen. Detta gjorde jag även när jag bodde själv. Fyllde på i vinstället hela tiden så att tjejen eller föräldrar skulle se att jag tömt det. Jag gömmer tomflaskor

Saken är den att jag kan inte bara sitta och dricka utan att göra något. Jag ägnar mig helst åt mina intressen när jag dricker. Spelar musik, ser film, TV-spel, datorn osv. Allt blir ju så mycket roligare om jag får dricka samtidigt. Det har gått så långt att jag inte har så stor lust till nånting om jag inte dricker. Känner mig bara nere och orolig. Lättirriterad och stressad.

Var på middag hos vänner förra helgen och drack för mycket. Däckade när vi kom hem och kunde inte väckas på hela natten. Dagen efter var min tjej jätteledsen och sa att hon var orolig nu när vi skulle ha barn och jag blir så full. Vi har diskuterat mina alkoholvanor förut och jag har testat att lägga av eller dra ner tidigare utan att lyckas så bra. Det går ett tag men sen är jag tillbaka igen.

Nu tänkte jag dock göra ett försök igen. Jag både vill och inte vill. Jag vet att jag mår bra utan drickat men känner ångest inför att sluta helt. Jag vet inte vad jag vill. Nu har jag varit utan i 5 dagar och det känns jättebra! Jag är glad och motiverad. Jag känner mig stabilare i humöret.

Undrar om det någonsin går att ta några öl igen eller om jag bara ger mig in i den onda spiralen igen. Jag vill ha kvar alkoholen som ett njutningsmedel i mitt liv, då och då men jag vill inte känna tvånget och suget hela tiden.

Ja, det var väl det hela. Så här är jag. Mellan 30-35. Snart farsa! :-) Hus, villa och jobb..... och alkis? :(

Denna där.

Du skriver så ärligt och rakt.
Skulle kunna gå över döda för en flaska rött ikväll.
Stå där vid spisen och gunga med glaset och tycka att livet är "toppen"
Men är det så toppen?
Nej nu håller vi oss åtminstone en dag till.
Håll ut mannen.
Vi klarar det här!
:-)

Steven

Jag stod emot begäret. Kom hem, lagade middagen till mig och tjejen. Lyssnade på den där skivan och fann det hela ganska njutningsfullt trots allt. Det var helt ok i alla fall. Det var ju inte den totala sinnesfriden och euforin som efter några glas men ändå... helt Ok.

Nu har vi krupit till sängs. Självklart känns det bra att jag kunde stå emot ännu en fredag och, förhoppningsvis, en hel helg. Ångrar inte denna nyktra dag. Hoppas jag har sinnesfriden kvar i morgon bitti när vi vaknar så att inte olusten, deppet och tvångstankarna kommer över mig.

markatta

Vet du, det där dansandet och att känna sig fri i det kommer när du börjar känna dig mer bekväm i dig själv. Har man en låg självkänsla så är det ofta svårt att uttrycka sig med kroppen. Prova någon gång när du är ensam hemma, dra för alla gardiner om du vill, undvik spegel till att börja med, sätt på vad du gillar och bestäm dig för att fuldansa, alltså att du ska dansa så fult som möjligt. Då försvinner prestigen och det blir lättare att slappna av. Jag kanske låter som en hippie nu men det är ett väldigt bra sätt att öva upp självkänslan, kroppsmedvetenhet och att bara vara i nuet genom dans.

m-m

Hoppat in i din tråd... Läst vad du skrivit om livet och relationer.

Kan bara börja med att säga att jag känner igen mig i att det är jobbigt att inte dricka vin när maten ska fixas. Fredagseftermiddagarna har varit mitt kritiska moment, men efterhand har det gett vika, även det.

Jag tror inte att du behöver vara så orolig över om du känner dig låg, och att du tvivlar över livsläget, och livet i stort. Du är på väg att göra en av de största förändringarna i ditt liv, och då menar jag barnet som är på väg. Tycker att det låter ganska sunt att fundera lite då. Och även över din relation med barnets mamma. Huslån och bilar kan man släppa och gå vidare med, men ett barn skapar ju band mellan er som aldrig försvinner. Menar inte att skrämma upp dig, tror snarare attentat kommer att bli bra just eftersom du här vågar erkänna att du har de tankar du har. Och att du dessutom funderar över din pappas förhållningssätt till alkohol och hurdan pappa du själv vill/kommer bli, ja det tror jag också är sådant som är hälsosamt att ta upp till ytan och fundera och kanske prata om. Är just den biten något du kan prata med din sambo om?

Och när det gäller alkoholen och att avstå, och att känna sig låg, jag har försökt att verkligen tänka tanken färdigt, att "ok, det känns skit ikväll, och jag är så sugen på ett glas vin för att komma in i bubblan, MEN, det kommer inte att lösa det som var tråkigt/stressigt/jobbigt, utan jag kommer efteråt att ha två saker som är jobbiga, både alkoholen jag drack + problemet". Jag känner själv hur präktig jag låter, men det är jag inte och jag har haft jobbiga stunder, men det har hjälpt att tänka på detta.

Tycker att du låter stark när du skriver och tror att du kommer att fixa detta.
/m

Steven

Fick med mig två gamla kompisar igår eftermiddag. Jack Daniels och Jim Beam. En anhörig tog hem från Tyskland till mig. 4 burkar öl också. Jag hällde i mig ölen på rekordtiden 30 minuter och han få i mig ett glas av både Jack och Jim innan jag hällde ut det tredje glaset i vasken och gick och la mig. Helvete vad jag gick igång på den där whiskeyn! Min livslust blev enorm och jag var så glad att jag satt och log i soffan. Allt var BRA IGEN!!! Whoohoo!!! Det var ju själve fan att det inte skulle gå att hålla sig helgen ut. Jag känner mig så jävla misslyckad. Jag fattar inte varför jag inte kan hålla motivationen uppe mer än 4-5 dagar. Nu blir det en prövning när Jack och Jim finns i huset. Nu måste jag låta dem vara ifred. Jag tänker inte tillåta mig att dricka av dem om det inte är fest med gäster eller nått.

Jag är i alla fall glad att jag kunde stoppa, VILLE stoppa efter två glas. Det visar ju att man har en gräns i alla fall och inte håller på till man faller omkull.

I övrigt var helgen OK. Lite smått låg men ändå OK. Har haft lite ångestattacker på tjejen när hon gjort eller sagt nått som jag ogillade.
Upp på hästen igen cowboy!

ingenting

Hej
Det var ett riktigt bra inlägg du kom med där du beskrev dina tankar och bekymmer. Känner igen mig i mycket.

som många har skrivit låter du ärlig och stark när du skriver. Upp på hästen igen!

Steven

Min tjej ska på middag hos en kompis ikväll. Jag är ensam hemma. Min hjärna skrek rakt ut. NU KAN DU DRICKA ÖL - KÄKA PIZZA - KOLLA PÅ GAMLA NINJA-FILMER WHOHOOO!!!! Jag har brottats med tanken hela natten känns det som. Ska jag dricka eller inte. Om inte, vad ska jag göra istället? Jag har kännt nu de senaste dagarna att det gått väldigt bra att vara utan dricka. Har liksom inte kännt nått dirket sug. Det är när jag får en ensamkväll som suget triggas igång. Då faller jag tillbaka in i mitt singelliv då jag bearbetade svårigheter och fann styrka och inspiration i alkoholen.

Idag är jag dock jävligt bestämd. Det blir ingen öl. Det blir träning. Har kommit igång igen nu. Lyft skrot två dagar i rad nu. Tränade i lördags också. Jag är starkare än någonsin. Jag inspireras av träningen igen. Blir glad när jag tänker på att få gå till gymmet ikväll. Min önskan är dock att slippa välja hela tiden. Att bara kunna vara och inte behöva tänka bort ett ölsug hela tiden.

Mitt problem med alkoholen är att jag är sugen på den. Det är inte så att jag dricker mig redlös, pissar ner mig och skäller ut grannarna. Jag dricker mina 5-6 öl och sen är det bra. Men jag blir så låg dagen efter. Så sjuk. Sen har jag min obeskrivbara ångest som smågnager titt som tätt. Jag hoppades att avhållsamheten från alkoholen skulle ta bort den. Tyvärr har jag inte varit utan alkot tillräckligt lång tid för att göra en riktig utvärdering. Även om jag inte drack nått innan helgen som gick kände jag ändå obehag.

Steven

Hela dagen har jag gått och vägt fram och tillbaka om jag ska "passa på" att dricka ikväll eller inte. Jag har verkligen en ängel och en djävul på mina axlar.

Djävulen säger till mig:
- Äh! Passa på nu! Du har ju insett problemet. Du kan ta 4-5 små finöl och sen hålla uppe en vecka. Du måste öva måttligheten! Du vet ju hur gött du mår när du kommer hem och tar din första öl och sätter dig vid TV´n!

Änglen säger:
- Kom igen och bit ihop nu! Du kommer aldrig förbi problemet om du ger upp hela tiden. Åk hem ikväll, ta ett pass på gymmet och ta sen en lugn kväll med en bra film. Du VET ju hur gött du kommer att må om stått emot suget och känner dig fräsch i huvudet när du går och lägger dig. Dessutom blir det jobbigt när tjejen kommer hem och du ska dölja din berusning.

Så här håller dom på, båda två. Det jobbiga är att båda har rätt. Jag kommer att må bra hur eller hur men djävulen lockar mest. Hans alternativ kommer att "ge mig mest". Att vara nykter kommer att kännas bra i samvetet men det kommer inte att ge mig nån större kick. Ingen mysig bubbla att krypa in i. Det jag dock vet med säkerhet är att OM jag dricker kommer jag att ångra det. Om jag INTE gör det kommer jag inte att ångra det. Är det värt en festlig kväll med en dålig dag i morgon? Hur mycket är det värt egentligen?

Pellepennan

Känner igen det du beskriver och är så trött på att lyssna på mupparna. Har bestämt mig att inte lyssna, i alla fall inte idag.
För att minnas exakt om det är värt det sist, går jag tio dagar tillbaka i tiden. Det var måndag morgon....
Nehä du, det var ju faktiskt inte det, så det så!
Våra förhandlingar om "finöl" låter ju supervettigt? Lurade tror jag vi är! Bara för att man ska intala sig att problemet är mindre än med "fulöl". Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag tänker på hur jag gått med på att manipulera mig själv.
Lycka till med ett bra beslut!

Steven

Så kände jag inatt när jag var uppe på muggen. Jag var trött men nykter. Kunde somna om med gott samvete, utan torr mun och huvudvärk. Så fruktansvärt skönt!

När jag kom hem från jobbet igår skippade jag alla mina träningsplaner och drog till en kompis i stället. Vi käkade lite ihop och såg en film. Tjejen hämtade jag upp hos sin kompis på vägen hem.

:-)

Pellepennan

Schysst morgonlektyr! Varför ska det vara så svårt för oss, när det är så enkelt och självklart när det kommer till kritan.
Så då var den Lill- lördagen historia, och för mig är inte heller dom o-druckna dryckerna från igår, något jag saknar idag.
Ikväll satsar jag på ny "nolla" i protokollet

Steven

Jag har inte varit här på ett tag. Jag trodde jag kunde klara mig på egen hand och börja normaldricka lite då och då. Det har gått ok. Har kunnat stå emot och bara dricka på helger och inte känna något direkt sug. Nu har jag dock insett att mycket av mitt dåliga humör, ångest, tvångstankar och panik är kopplat till alkoholen. När jag dricker är allt ok. När jag håller uppe ett par dagar och arbetar mentalt med att hålla humöret uppe så är det också ok. Men när jag druckit ett par dagar så mår jag piss dagarna efter. Har sånna tvångstankar kring min sambo och vår relation att jag håller på att gå under. Jag ser allt i svart! Nu måste jag FAN I MIG skärpa till mig! Jag ska verkligen försöka hålla mig borta från spriten. Nykter jul? Ja, som jag sagt innan så kommer jag inte att ångra det dagen efter i alla fall. Det kommer säkert att kännas pissigt när man sitter där nykter och känner sig misslyckad men då får jag ta mig satan ta den fajten!

Steven

Ikväll är det Tv-spel med kompisen igen. Detta har de senaste 6 åren (minst) inneburit... ÖÖÖÖLLLL!!!! Men inte ikväll. Inte förra gången vi sågs heller. Min vän känner inget begär men dricker gärna om jag gör det. Det var fan så mycket trevligare sist då vi avstod så ikväll ser jag fram emot ännu en nykter TV-spelskväll. God mat blir det men inget supande. Ser fram emot det.

Ser även fram emot lite julledigt snart.