Vill inte - kan inte

där dömer mig, jag bara känner det så när jag kommer tillbaka som en djävla gummiboll. Det positiva är ju att jag kommer tillbaka, och nu är det dag 2. Visst kretsar tankarna mkt kring alkohol, men på ett konstruktivt sätt eftersom jag känner en befrielse och kamplust. Jag försöker vara snäll mot mig själv och säga att, visst, så här är det men stå ut den första tiden och känn målet framför mig.

och heja dig också! Snart sängen efter en nykter dag och jag bara älskar nyktra mornar.

LillPer

Starkt Fenix att lomma iväg till AA. Jag hade nog aldrig klarat det, du vet jag är ju av den envisa typen som kan själv och tror att inget annat kan vara bättre. Man vaknar upp ibland och förstår att tillsammans är vi så mycket starkare!
Forumet är ett bra exempel, jag kände mig irriterad igår. Irriterad över att jag flera gånger om dan måste in och kolla, läsa, skriva. Jag är helt enkelt beroende av berättelserna och människorna här inne. Efter en stund var jag inte så irriterad längre. Jag inser vilken kraft och glädje det finns att hämta här inne. Oftast.
Den hjälper mig och jag tror den hjälper dig med Fenix?
Sköt om dig och grattis till ditt beslut.
Lp

Stigsdotter

Finns ju hur mycket som helst skrivet om det, men de bitar som jag tagit till mig är dels att försöka vara här och nu: just NU dricker jag inte, hur det blir sedan vet jag inte. Och, det där att inte försöka tränga bort tankar för då kommer de tillbaka med förnyad styrka. Liknar ganska mycket sugsurfning faktiskt (googla på det!). Om det kommer en ovälkommen tanke skall man observera den, se den, analysera den lite ("jaha, nu blev jag sugen på att dricka och hur kom det sig då?, hur känns det i kroppen?") och sedan låta den passera. Om man istället spänner sig och "NEJ, jag FÅR INTE tänka på alkohol t.ex" så kommer tanken tillbaka som ett klubbslag i huvudet och blir väldigt mycket svårare att värja sig emot.

tips, tack för det Stigsdotter! Just nu känner jag mig väldigt nöjd, hade chansen till en ensam kväll och fullt ös med A, men i onsdags sade jag till min fru att jag hellre kör och hämtar efter tjejkvällen så slipper jag dricka. Det blir bara skit av det hörde jag mig säga, och det är ju precis vad det blir. Mår så bra av att vara nykter nu, och har sett fram emot helgen då vi kan göra olika saker som kräver bilkörning. Och jag slipper må skit halva dagen och bara känna ågren innan jag efter lunch kan tänka mig köra bil. Och sedan en lördag handlar det om att få in planeringen att hinna till systemet och dra igång kl 17 till en ny meningslös kväll med A och en ny förspilld förmiddag. Känner ett lugn i min nykterhet som jag verkligen gillar.

Bra tänkt! Det är så där det blir när man varit nykter en tid. Då börjar man kunna se fördelarna, fler och fler, och det blir allt lättare att fortsätta att leva nyktert. Visst kommer du att få sug men då man inser fördelarna med nykterheten så kan man genomskåda alkoholdjävulen. Det är bara illusioner, det där om hur mysigt det skulle vara med ett glas vin. Spelar man filmen till slut minns man att det inte räckt med ETT glas på väldigt länge. Bra Fenix, ha en trevlig lördag!

PP

Upplevde själv ett sabla "hallabaloo" i känslolivet den första tiden. Njut av känslan när det känns bra, och försök håll ut om det kommer perioder när det känns mindre bra.
Det planar ut med tiden, och tiden måste få ha sin gång!

Hoppas du får en fin helg!

//PP

ska ni ha! Det blev en fin lördag med sociala aktiviteter. I dag känns det mindre bra, men det är väl bara att bita ihop och hålla ut. Har varit ute och gått, och i det fina vädret blev tillvaron lite ljusare. Kanske bio i kväll kan skingra tankarna.

jag min tråd som PP föreslog. Dag 1 igen och den här gången har jag satt upp en period på 90 dagar. Det anses tydligen som en bra gräns, då hinner man nyktra till, kroppen kan läka och man får perspektiv på sitt drickande. Jag slipper också tänka hela livet, även om jag innerst inne vet att det bör bli på det viset när det gäller alkohol. Jag är förväntansfull, men samtidigt lurar skräcken om hur det ska gå den första tiden. Jag tar också till mig Ebbas tankar om att kämpa emot, kosta vad det kosta vill. Ja, kära alla forumvänner. Tack för alla uppmuntrande hälsningar i olika trådar. Många av er är verkligen inspiratörer för mig, jag läser ju att ni lyckats åtminstone ta er över årsgränsen, andra betydligt mer än så. Jag börjar nog också fatta att livet är upp och ned, med eller utan alkohol. Med alkohol är det dock väldigt mycket ner för min del, eftersom jag ständigt mår dåligt av att inte kunna låta bli att dricka. Drickande skänker ju ingen glädje som helst längre. Det enda som ger en bra känsla är förväntningarna på att få dricka, när man väl är där försvinner det positiva nästan omedelbart. Kvar blir bara den trista insikten att det blev skit ännu en gång. Bakfull nästan varje morgon, fet och dålig kondition, det är ju verkligen stora fördelar som drickandet för med sig! Nu ska jag tänka på alla fördelar med att bli nykter och ta en promenad i det fina vädret.

PP

Jag hoppas att du nu är framme vid den punkt som kommer att ge dig vändningen.
Du har ju en uppriktig önskan att sluta med alkoholen. Vi vet båda att det är en
tanke som samtidigt är underbar och skräckinjagande. Men den andra sidan finns
när det inte är en så stor förlust längre ;-) Halleluja, eller hur!?

Redan för länge länge sedan visste vi nog innerst inne vad som måste till
och att det behövs enorm inre kraft. Det går upp och ned när vi nyktrar till,
och du gav mig (en gång för länge sedan)ett skratt mitt i allt elände hur det
kan vara i den första tiden i nykterhet.

Det är över fyra år sedan Fenix, och nu idag vill jag påminna dig. Påminna dig
och hoppas att det ger dig den kraft som krävs.

Då eftersökte jag svaret på hur de känslomässiga "diagrammet" ser ut
när vi nyktrar till.
Fortfarande idag tycker jag ditt inlägg är toppen, och i och med att det var ditt
hoppas jag du själv lyckas tänka så, nu framöver.

Håll i och håll ut! Ser fram mot dina "delningar"

//PP

_________________________________________

21 oktober, 2010 - 13:47 #45
Fenix (inte verifierad)

Hej Pellepennan.
^v^v^v^V^V...
Ungefär så här ser diagrammet över livet ut:-)
Har just börjat ta in det på allvar tror jag, upp och ned, djävla skit och gu va gott jag mår. I en salig blandning. Går inte att bota med alkohol, och inte önskvärt heller för den delen.
Ha en bra känslomässig dag!
/Fenix

för ditt inlägg, och mitt! Jösses fyra år sedan, bra påminnelse där. Håll i och håll ut, det får bli mitt motto. Stigsdotter skrev om sugsurfning här ovan, och jag hittade en grej på nätet som verkar vara en praktiskt och vettig hantering när känslan av sug kommer. Jag klistrar in den här så jag, och den som vill, kan använda sig och öva på detta. Den handlade om socker, men jag har bytt mot alkohol och det funkar säkert lika bra.
/Fenix

Sugsurfing

Har du hört talas om det? Sugsurfing är en strategi för att hantera suget och jag tänkte använda det för att ge dig några tips när suget sätter in.

Det första du bör veta är att suget har ett slut! Ja faktiskt. Du behöver inte dricka för att det ska gå över. Suget kommer vanligen mer sällan och mindre intensivt efterhand, det gäller att lära sig tampas med känslorna. Problemet är att vi sällan står ut tills det klingar av. De här sugkänslorna är obehagliga och jobbiga, jag vet. MEN, det är värt livet att kunna hantera dem!

Det är bevisat användbart att sugsurfing fungerar vid sug. Det kanske låter skojigt och konstigt, men namnet är för mig klockrent då sug på många sätt liknar stora havsvågor. De är små till en början, växer sig stora och bryts sedan upp och försvinner. Föreställ dig själv som en surfare som ska rida på vågen. Tanken är att du istället för att försöka paddla dig igenom jättevågen, förenar dig med vågens kraft och åker med den tills den bryts upp. Du tar kontrollen genom att ändra riktningen på kraften till din egen fördel- du åker MED vågen. När du sugsurfat flera gånger, kommer du att märka att det faktiskt fungerar.

Grundläggande steg i sugsurfing;

1. Undersök hur du upplever din längtan och ditt sug efter alkohol. Sätt dig så bekvämt som möjligt med båda fötterna på golvet och dina händer i en bekväm ställning. Ta några djupa andetag och fokusera din uppmärksamhet inåt. Låt din uppmärksamhet vandra runt i kroppen. Notera var i kroppen du upplever suget och hur det känns. Notera varje del där du känner sug och tala till dig själv om vad du upplever. T.ex ”… mitt sug känns i munnen och näsan och i min mage”.

2. Fokusera på den del där du känner sug. Lägg märke till den exakta känslan i detta område av kroppen. Känner du dig varm, kall, skakig eller bedövad? Är dina muskler spända eller avslappnade? Hur stor del av kroppen är engagerad? Var uppmärksam på förnimmelserna. Beskriv dem för dig själv. Notera förändringar. ”Ja, min mun känns torr och klistrig. Det känns spänt i läpparna och tungan. Det bildas saliv i munnen och jag tvingas svälja. Jag föreställer mig lukten och smaken av öl och vin”.

3. Gör om proceduren med varje liten del av din kropp, där du upplever sug. Var uppmärksam på förändringar i känslorna. Notera hur suget kommer och går. Många som sugsurfar upptäcker att suget försvinner på ett par minuter.

Tanken med övningen är inte att få suget att försvinna, utan att uppleva suget på ett nytt sätt. Om du övar på sugsurfing kommer du att känna igen dina sugkänslor. Du lär dig att rida ut suget tills det försvinner av sig själv och inte bemästra det genom att dricka bort det. Det kommer bli en ny upplevelse för dig att tvingas stanna kvar i suget. Det gör att du inte behöver fly någonstans. Prova!

LenaNyman

... att du kört igång igen. Fenix. Fågeln. Det finns en låt som heter "Phoenix Rising" (Phenomena). Hört den?

/L