Hej,

Jag vet inte om jag skriver i rätt forum men jag känner bara att jag måste skriva av mig.
Jag är en 30 år gammal kvinna och gick igår på mitt livs första AA möte.
Jag har druckit halva mitt liv och de sista 3 åren så har det verkligen eskalerat. Jag har skåpsupit konstant i 3 års tid och har helt och hållet börjat tappa kontrollen.
Jag har förlorat oändligt många vänner, jag har sårat, ljugit, svikit mina närmaste, jag har förstört 2 möhippor och jag har gjort bort mig så mycket. Jag har hamnat på akuten pga att jag druckit mig medvetslös, jag har nästan blivit våldtagen för att jag har varit för full för att ta mig hem själv och har bara hoppat in i random taxibilar med okända människor. Jag har vaknat upp på ställen som jag inte anar varför jag har befunnit mig på... Listan på alla dumheter och tragiska händelser som jag har utsatt mig och mina närmaste för kan göras oändligt lång och trots detta så har jag inte klarat att sluta dricka. Inte förrän nu.

Jag gick som sagt på AA igår. Till frukost drack jag 1 flaska vin för att våga gå på mötet/för att döva ångesten efter mitt beteende på nyår (hade nyårsmiddag hemma hos mig och min sambo och blev givetvis fullast av alla och minns ingenting av kvällen.. Jag däckade runt 0100 och vaknade 1a januari och var så ångestfylld och bakis att jag var tvungen att ta 2 återställare med en gång.

Nu har jag varit nykter i 24h. Jag har inte sovit inatt. Har bara legat och skakat och spytt och mått fruktansvärt dåligt. Har sån ångest och dåligt samvete mot alla mina nära och kära och inte minst mot mig själv. Hur kunde det bli så här? Är det normalt att ha en sån "avtändning" från alkohol??

I övrigt så har jag akademikerbakgrund och ett väldigt bra jobb (att jag klarar att hantera mitt jobb såpass bra som jag gör är ett mysterium), jag har en underbar familj och världens finaste sambo sedan 7 år. Jag har fina vänner som alla vet att jag gick på AA igår - dom är alla införstådda i allvaret och stöttar mig 100 %. Trots allt detta så är jag helt maktlös inför alkoholen!!!

Jag tar tacksamt emot alla råd jag kan få för att klara av att bli nykter alkoholist. Jag kommer aldrig kunna dricka 2 glas vin och sedan stanna där - det är omöjligt. Om jag tar en klunk alkohol då fortsätter jag dricka tills barskåpet är tomt eller tills jag däckar.

Jag har så sjukt dåligt samvete och fattar inte hur jag ska kunna leva med dessa skuldkänslor... Ni som blivit nyktra - hur har ni hanterat ångesten och det dåliga samvetet? Hur klarar man att förlåta sig själv?
En annan sak som jag också är livrädd för det är hur min kropp egentligen mår.. Mina levervärden är säkert skyhöga och jag vågar inte gå till doktorn för att få detta bekräftat... Hur lång tid tar det för min kropp att reparera skadorna??

Jag är som sagt helt ny i den här kampen och jag tar tacksamt emot alla goda tips och råd som kan hjälpa mig i min kamp mot alkoholen.

Tack för er tid och tack på förhand!

Mvh,
AA

Stingo

Välkommen. Du är på helt rätt ställe när du skriver här. AA är också bra. Håll koll på de där skakningarna och Googla på "Delirium Tremens". Om de blir värre och du får hallucinationer så kontakta vården med det samma. Det kan nämligen vara ett direkt farligt tillstånd.

Ångesten, det dåliga samvetet och skuldkänslorna hör tyvärr också till paketet. Det fina är att det värsta brukar släppa rätt fort. Kom ihåg att du nu jobbar på något som är svårt, stort och fint och att du har all rätt att vara stolt över varje nyktert steg du tar. Superbra att din familj och dina vänner vet och stöder. Där ligger du före många av oss andra här.

Mitt råd just nu är att om den akuta fasen blir för svår, så tveka inte att ta all hjälp du bara kan få från vården. Att ligga en vecka på avgiftning är ett litet pris att betala för en möjlighet till ett nyktert liv, fast det säkert inte känns så för dig just nu. Fortsätt skriva här, läs andras trådar, fortsätt gå till AA och häll ut all alkohol hemma, om du inte gjort det redan (jo den dyra Cognacen och årgångsvinerna med).

nya_mia

Jag är nykter sen november bara och kämpar ännu med att försöka förlåta mig själv som alkoholen ställt till med. Hade också hemska kramper, skakningar och sjukt orolig över de kroppsliga besvären vid abstinensen. Du kan alltid ringa Sjukvårdsupplysningen och berätta om dina symtom och höra vad dom tycker! Dom känner direkt igen om det skulle vara läge med avgiftningshjälp. Sköt om dig och din kropp!

Alkoholist Javisst

Tack för era kommentarer. Det hjälper verkligen! <3

Ska alldeles strax iväg på AA möte. Har sån tur att det bokstavligt talat är 50 meter från där jag bor.

Stingo - all akohol är uthälld (även den dyra cognacen som inte ens var öppnad, jag gillar inte ens cognac men har på senare tid börjat gå över till starksprit, cognac och whiskey bara för att få snabbare effekt). Skakningarna har börjat avta och ångesten blir allt mindre. Dock är jag apatisk och har fortfarande upprörd mage, sover dåligt, kallsvettas och tänker inte klart. Hoppas att det snart blir bättre...

Imorgon är första dagen på jobbet efter all långledighet. Jag har megaångest inför detta. Sista frågan jag fick från min chef före vi tog julledigt var "har du druckit idag? Du luktar alkohol"... Min chefs mamma är alkoholist sen 30 år så jag tror att min chef ser väldigt tydligt att jag har problem. Jag blånekade givetvis, sanningen var att jag hade druckit 10cl vodka inne på damtoaletten. Hoppas bara att detta inte blir ett fortsatt tema då jag kommer tillbaka till kontoret. Orkar inte bli konfronterad av min chef och de över honom. Kan man bli sparkad pga alkoholproblem? Då man aldrig fått en varning eller liknande???

Nya Mia - grattis till att ha varit nykter sedan november!! BRA JOBBAT! Att du tog dig igenom den stora drickarhögtiden är fantastiskt bra jobbat! Går du på Antabus? AA? Psykolog?

Ha en fin nykter dag alla! :) Kramar

Tove 2015

har hällt ut all sprit och att du känner dig lite bättre.
Det där med att få sparken från jobbet pga alkohol är tydligen svårt. Googlade lite på ämnet och alkoholism klassas som en sjukdom och din arbetsgivare ska erbjuda dig rehabilitering och då får du acceptera det. Har man inte grovt misskött sitt jobb eller utsatt andra för fara kan du inte få sparken som jag tolkar det.
Du har insikten om ditt beroende och går på AA möten och omgivning som vet och stöttar dig. Du har gjort 2 stora steg åt rätt håll tycker jag.
Jag vågar inte gå till nått aa möte eller ens har sagt till mina närmaste om mitt problem eller mitt beslut att lägga av. Skäms för att jag inte kan hantera alkoholen.
Du kanske kan kontakta vården för att få mer hjälp så behöver du inte gå via din arbetsgivare. Man behöver all hjälp man kan få för att bryta med alkoholen.
Ha bra nykter dag du med!!

Tjalle

Bästa alkoholist javisst. Jag förstår precis hur du känner dig. Fylleångest är något av det värsta man kan drabbas av och man är beredd att göra vad som helst för att bli av med den. Egentligen har du ett alldeles ypperligt läge. Jag önskar att jag hade kommit till insikt när jag var i din ålder. Så vari består då det positiva:
Du är fortfarande "ung". Du har en familj som bryr dig. Du har ett arbete. Du verkar ha en vilja att komma till rätta med ditt problem. Du är inte ensam. Vi är otroligt många som har varit med om liknande grejer, eller värre.

Vad gäller din fysik törs jag nästan lova att alla dina potentiella skador är reversibla, dvs om du upphör att dricka alkohol kommer bla levern att tämligen snabbt repa sig. Det är ett av de tåligaste organ människan har. Vad du i förlängningen kan göra är att gå till läkaren och ta ett blodprov och där särskilt kolla upp nivån av folsyra och vitamin B12. Alkisar brukar få brist av dessa vitaminer och behöver därför tillskott. Speciellt tillskottet av B12 kan även göra att "nerverna" lugnar ner sig.

Du har, som vi andra, ett ganska tungt arbete framför dig och jag är övertygad om att du nu går i rätt riktning. Samtidigt vill jag kanske varna dig för att de största prövningarna kommer en bit framåt i tiden när du börjar må bättre. Vi har ju alla en förmåga att "glömma" det obehagliga och alkoholdjävulen i våra huvuden är smart.

Vad gäller din arbetsgivare tror jag inte att du ska vara alltför orolig. De allra flesta företag har en policy mot droger och alkohol och man ska erbjudas vård eller rehabilitering om det är nödvändigt. I ditt fall är det ju inte säkert att det behöver gå så långt. Om du nu börjar på AA och inte dricker kan det vara mer än tillräckligt. I stort sett alla vårdinrättningar för alkoholmissbruk arbetar ändå med AA som förebild.

Ett stort lycka till från Tjalle

Stingo

GRATTIS till två nyktra dagar!

Bra att den värsta abstinensen börjat avklinga. Om du mår för dåligt för att gå på jobb i morgon, så sjukanmäl dig. Ange magsjuka, som orsak, om du måste ange något. Då ljuger du inte. Det är inte fråga om skolk utan om att ditt mående på riktigt kräver det. Det du och din kropp går igenom nu är verkligen ingen bagatell! Också din arbetsgivare vinner på att du blir bättre så fort som möjligt, inte på att du sitter och gömmer dig en måndag på jobbet och mår skit utan att få något gjort. Tisdagen hoppas jag är ledig också för dig, så där vinner du en extra dag.

Senast när den värsta abstinensen är över kommer suget att sätta in. Förbered dig på att det kommer att vara hårt. Kung alkohol ger inte upp utan fight. Här är några allmänna tips, som har hjälpt mig eller som jag läst att har hjälpt andra här.

-Hitta något att fylla din fritid med. För de flesta blir suget svårast mot eftermiddag/kväll, då det är då man vanligen druckit mest. Daglig motion har hjälpt många, då aktiv motion lösgör endorfiner i kroppen och annars också hjälper en att må bättre. Men det kan vara annat också, bara det inte förknippas med alkohol. Börja tex vrålläsa här, eller googla all information du kan om hur alkohol påverkar dig. Någon började sticka halsdukar...

-Inte för trött, för hungrig, för törstig. Kroppen misstolkar lätt törst och hunger som alkoholsug. Ät en macka före du börjar laga mat åt familjen och blanda någon god alkoholfri dryck åt dig att läppja på, om du brukar ta dig ett glas vin, medan du står i köket (det brukar nästan alla). Se till att du dricker tillräckligt, då du inte mera får i dig vätska via drinkar.

-Hitta substitut. Nollöl (<0,5%) delar åsikterna, en del anser att det håller kvar smaken för öl och leder till återfall, men många tycker att det fungerar som ett bra substitut. Fruktjuice i olika former. Tonic smakar nästan lika också utan gin och kan blandas med tex äppeljuice, eller med bubbelvatten, för en lättare dryck. Starka smaker kan hjälpa att avleda suget. Mintpastiller? Själv tuggade jag på små bitar av färsk chili under de första veckorna.

Håll (litet) koll på sockerintaget. För några har nykterheten lett till viktökning, vilket kan tära på självkänslan och minska motivationen längre fram, men stort sockerintag kan också påverka psyket direkt. Men hellre socker än alkohol!

-15 minuter i taget. Om suget känns oövervinneligt, så bestäm dig för att vänta 15 minuter. Det klarar du alltid. Och sedan 15 minuter till, om det behövs. Oftast avklingar det efter några 15 minuters perioder.

-För det psykiska, så tänk på det jobb du utför i nuet och det positiva i framtiden. Det kommer en tid då du har bättre krafter för att tänka bakåt och förlåta dig själv och hela de sår som uppstått i dina relationer. Sök hjälp om det blir för tungt eller för svårt.

Det här vara bara en kort lista på förslag. Andra har säkert flera trick att bjuda på. Det viktigaste är att du är förberedd på den kamp du har framför dig och hittar det som fungerar för just dig.

Lycka till!

Jag har gjort exakt som du min vän. Jag har blivit lobad 2 gånger, varit försvunnen mm. Skåpdupit, ljugit ja listan kan göras lång..... Abstinensen första dygnen är värst. Cola och choklad är bra. Tyvärr kan du inte spola tillbaka klockan utan bara göra framtiden bra. Det var oerhört starkt att gå på AA. Vet själv mitt första möte. Var livrädd men det varma välkomnandetoch att man fick höra att andra gjort exakt samma resa. Då kunde man tom skratta åt sina idiotiska saker även om signalen om seriositet fanns där. Jag är ordförande för en lokalavdelning i Lärarförbundet och kan vara säga att det är nästan omöjligt att få sparken pga a om man inte utsatt andra för direkt livsfara mm. Ångesten och illamåendet hör paketet. Ta en dag i taget och ställ in dig på att inte dricka på ett bra tag framöver. Har du svårt så finns antabus att ta till. Vad gäller levern är den ett fenomenalt organ att reparera sig så var inte så orolig för det.

Stingo

Då jag satt och skrev nyss, så tänkte jag på att din kunskap och dina erfarenheter kunde vara bra här. Så välkommen tillbaka. Glad att se dig!

mod60

Hej
Detta är första gången jag skriver här men jag har varit inne och läst olika kommentarer sedan 28/12. Det var en jobbig morgon då jag vaknade med grymt jobbig ångest och huvudvärk. Igen. Har druckit i perioder i många år men varje dag sedan i somras. Gått på Antabus och AA-möte. Men orkar inte skriva om det nu. Försöker att inte spä på mitt dåliga samvete, försöker vara positiv för att orka gå vidare o inte falla i fällan igen.
Jag har haft stort stöd av att gå in och läsa olika kommentarer. De har hjälpt mig att nu låta bli alkoholen i 8 dagar. Bara det att ha något annat gott att dricka hemma. Har druckit liter med Cola zero. Tack Stingo för dina tips! De är bra.
Bra att ni påminner hur oerhört stark alkoholens dragningskraft är.
Till dej "alkolist javisst" vill jag bara säga vi är många som kämpar, du är inte ensam. Kram alla vänliga människor!

Hej Javisst,

Tack för ditt inlägg i min tråd. Jag skriver inte så ofta eller mycket längre, men kollar till läget här då och då. Försöker att svara nedan på dina frågor.

* Jag har varit nykter sedan 1.6 förra året, dvs sju månader nu. Har inte tagit mig något återfall eller ens smakat på alkohol starkare än 0,5% sedan dess. Tror att jag klarat av detta huvudsakligen av två skäl:
1.) Jag har fått enormt mycket stöttning genom forumet. Hade aldrig orkat själv. Du kan se min tråd i förändra sitt drickande "Mina första staplande steg" och sedan min andra tråd i det vidare livet.
2.) Det var dags att sluta dricka. Jag fattade ett beslut och kände att det var nu eller aldrig. Att det hela höll på att glida mig ur händerna.

Därtill har det också varit till stöd att min man drog ner rejält samtidigt. Han har inte slutat, men han sitter inte och knäcker en vinare själv framför mig. Det hade jag inte fixat. Att vi båda drog ner har förändrat vårt gemensamma liv. Nu till det bättre kan jag säga - med en högre grad av närvaro och samvaro.

* Jag har varit på ett AA-möte och jag tror att det är toppen för vissa. Jag tycker absolut att du ska pröva!

* Har ingen erfarenhet av medicinering mot alkohol, men har via forumet förstått att Antabus kan vara en fantastisk hjälp om man verkligen vill sluta. Varför inte pröva?

* Jag har inte sökt någon professionell hjälp, utan klarat mig med forumet. Men det hade nog varit bättre, så här i efterhand, om jag gjort det istället. Mitt råd är alltså att söka hjälp!

* Jag går nu i psykoterapi, men psykologen är inte inriktad på missbruk eller liknande. Efter en tids nykterhet började "verkligheten komma ikapp mig" och så oerhört mycket började komma upp till ytan. Till slut blev allt nattsvart och tankarna alldeles för mörka, så jag sökte hjälp av den anledningen. Nu jobbar jag hårt med mig själv, på många plan, och alkoholen är inte längre ett av huvudproblemen - utan snarare en konsekvens av allt annat...

Mina råd till dig är framför allt att söka hjälp. Man är inte ensam, utan det finns hjälp att få. Sedan handlar det om vilja. En vilja av att förändra sitt liv till det bättre. I övrigt:
* Ta ett beslut varje dag. Idag ska jag inte dricka, vad som än händer. Imorgon får vi se - men idag ska jag inte dricka.
* Ta sedan en timma, en minut, en stund i taget. Det gäller att klara av varje sug när det kommer och inse att DET GÅR ÖVER. Aktivera och sysselsätt dig.
* Tänk på att man aldrig ångrar en nykter dag...
* När det sedan gått en tid hjälper det att tänka "är det detta som får mig att börja dricka?". Det ställer händelser och situationer i perspektiv.
* Inse att det är ditt liv och att du kan förändra det.
* Inse att det kommer bli tufft - på många sätt - men att det kommer vara värt det!
* Om du faller - ge inte upp!

Mitt varmaste lycka till!

nya_mia

Håller med stingos punkter. Det är mycket man kan göra för att underlätta abstinensen. Som tex att vara noga med kosten som han skrev. Oftast när jag haft alkoholsug har det varit just dom dagar när jag t.ex sovit dåligt, slarvat/skippat frukosten, stressat i onödan m.m.

Du har fått många goda råd. Läs dessa och begrunda. Sätt upp kortsiktiga mål som du sedan gör till mer långsiktiga.

Alkoholist Javisst

Hej allihopa! Tack snälla allesammans för era fantastiska kommentarer, råd, er respons och inte minst ert peppande! Åh vad det betyder mycket!!!

Jag har nu inte druckit sedan 2a februari på morgonen :) Jag var full större delen av dagen den 2a så jag räknar den 3e januari som mitt nykterhetsdatum.

Har varit på många AAmöten och förvånas om och om igen att ingen av alkisarna ser ut som alkisar... Iallafall inte så som jag alltid sett framför mig att alkisar ska se ut.
Vackra människor med utstrålning, härlig energi, humor och intelligens.
KAnske vi alkisar är missförstådda genier hela högen egentligen.. Sårbara, sköra själar som måste döva våra känslosamma inren med alkoholen.
Men nu är det nog med alkoholen och "alkandet" som jag kallar det. Fan så mycket mer jag kommer kunna uträtta utan den i mitt liv!
Märker redan hur energinivån har ökat och hur mkt klarare jag är i huvudet. Jag har jobbat otroligt effektivt och bra på jobbet idag och jag känner mig mer alert och tuffare än i vanliga fall.

Det här blir inte en lätt resa men jag tror verkligen den här resan är värd att göras. Jag ska klara det den här gången och jag vet att alla ni på det här forumet kommer vara en stor bidragande orsak till att jag kommer att kunna kalla mig nykterist till 100% i framtiden.

Önskar alla en fin nykter kväll. Ni som dricker - starta om imorgon (som jag förstått det på AA så har i princip alla dom där hemska återfallen och ångrar sig lika mkt varje gång och har dödsångest i många dagar efteråt... Det är inte värt det... Alkisbakisångest är den värsta ångesten av alla)!

STOR KRAM!

Stingo

Jo, det tror jag faktiskt stämmer för väldigt många. Eller sårade, i vissa fall, kanske söndrade också... Många behöver terapi för helt andra saker, efter att de hittat nykterheten.

Men det låter härligt vad du skriver. Just Go go go...

Alkoholist Javisst

Har så sjuk lust att dricka vin och koppla av... Är ju fredag.
Sa nej till AW. Nej till drink ikväll... Bara att bita ihop.
Dessutom blev jag rejält besviken på jobbet idag. En stor grej jag jobbat på länge gick åt skogen pga att en kollega sabbade till allt totalt (inte med flit men lyckades förstöra hela grejen så vi förlorade en EXTREMT stor och viktig kund). Blir så trött, sliten och besviken.. Jobbat sena kvällar hela veckan med det här caset och nu när allt gått åt helvete och allt e piss så vill jag bara bli FULL!!!!!
Hela världen går med systemetpåsar i händerna och alla verkar kunna dricka och vara normala. Alla utom jag.

Sorry för gnället och att jag är ynklig och bitter... Men är bara en sån dag. Kan inte vara tapper och glad jämt. Man vill inte alltid kämpa.
Jag hoppas jag klarar stå emot men fy .. Sjukt vinsugen :(

Ann

Ja jag förstår hur du känner, hela världen är emot en och fredag dessutom... Men du är värd att vara alkoholfri den här helgen det bara är så. Sköt om dig och säg nej till allt som kan vara alkoholrelaterat den här helgen. Det är ju bara 2 dagar. Sen kommer en ny vecka och du kan med stolthet titta tillbaka på den här helgen.

mod60

Nu har det gått 13 dagar sedan jag drack sist och det känns väldigt bra. Jag har vaknat varje morgon med en lättnad över att jag klarat en dag till. En dag i taget. Lättnad över att inte behöva mörka varför jag är så trött och ser så sliten ut efter lång ledighet. Stämningen hemma är gladare för jag är inte så irriterad o lättsårad som vanligt. Känner mig lugnare. Självföraktet var enormt till slut det och självömkan. Tyckte inte om den människa jag blivit och var under hösten. Nu gäller det att fortsätta en dag i taget. Undrar om mitt beslut att inte dricka kommer att vara för evigt ?? Sov gott/ M

Alkoholist Javisst

Jag höll mig!
Tack för era kommentarer! Det hjälper så mkt, ni är ovärderliga.
Jag gick till AA istället för att supa ner mig igår. Satt och kollade klockan för att hålla koll på när systemet stänger och tänkte.. Antingen bolaget eller AA möte.
Systemet vs. möte, systemet vs. möte... Blev möte och glad är jag för det!
Den närheten och kärleken och stödet man får där går inte att förklara med ord. Det var precis det jag behövde.

Mod60 - stort grattis till 13 dagar!! Fantastiskt bra jobbat!!! Du klarar ytterligare en dag och imrg har du söndag och då är det "Lättare" att hålla sig.

Stor kram till alla! Önskar er en nykter fin lördag och hoppas att ni alla vaknar och mår bra imorgon - det ska jag göra.
<3