Jag blev medlem här för en liten stund sen. Ett stort steg för mig.
Jag vet inte hur länge jag kommer klara av att hålla mig nykter, bara att jag varit nykter sen i måndags och att jag vill klara av det idag också. Jag vill klara det varje dag i resten av mitt liv, för dessa dagarna av nykterhet har ju varit underbara och uppiggande. Det är otroligt så mycket man orkar när man inte är full eller bakfull jämt!
Jag är en patetisk jävel som kämpat i motvind så länge att jag tycker synd om mig själv och gissningsvis är det därför jag super. Klarar jag inte av att resa mig upp denna gången så vet jag inte om det kommer fler tillfällen att bryta mig loss från det ständiga vinpimplandet.
Ibland får man ju en sån där inre styrka som kommer från ingenstans och hjälper igång en. Jag fick min i måndags och jag håller i den känslan så knogarna vitnar. Jag vill inte släppa taget. Jag är på väg ut ur beroendet. Första steget är taget, men det är så många steg kvar. Jag får inte släppa taget. Aldrig. Nu fan ska jag hålla i och ta mig ur detta destruktiva.

Likt många andra här på forumet ser ytan fin och välputsad ut med hus, arbete, ordnade familjeförhållanden osv - men där bakom finns tomflaskor, smygsupande och en känsla av hopplöshet....och bitterhet. Skitsamma nu ska jag möta helgen och jag hoppas och tror och ger mig i fan på att jag ska klara av att passera alla fällor jag möter och klara av att hålla mig nykter i helgen - en present till min yngste ....pappa ska vara nykter. (Jag vet att du märker det men du är så försynt och säger inget)

Anders 48

Välkommen hit! Du har ju tagit ett jättebra steg bara genom att starta din egen tråd här. Fortsätt läsa och skriv i din tråd - det är faktiskt en rätt bra hjälp. Kanske får du peppande kommentarer eller bra tips från någon som själv kämpar med alkoholen. Det är också rätt skönt att ibland gå tillbaks och läsa i sin egen tråd - hur man kände och tänkte vid en viss tidpunkt. Jag önskar dig styrka att klara helgen som du önskar. Du har ju gjort det jättebra som hållit upp sedan i måndags. Fortsätt med det.........Håller på dig!!

Svanen

Känner igen allt du skriver "Alla dessa dagar". Du började i måndags, jag i tisdags. Hur går det? Jag har tonåringar och det är klart att de märker pimplandet men som du säger - de är försynta även i den åldern. Och man skäms. Har varit på tillställningar i dagarna 3 där A florerat men det har fungerat bra. Man behöver ju inte alkoholen bara för att vara social! Fördelen dessa dagar är att jag har varit borta på kvällarna och idag när man är hemmavid, kommer suget, men det får gå. Det gäller att bryta vanemönstret. Du verkar målinriktad, helgen klarar du!

Alla dessa dagar

Tack Anders 43. Det verkar finnas en värme och vilja att stötta varandra här. Inga fördömanden men heller inga förskönande omskrivningar.
Svanen det stämmer att jag började i måndags. Jisses vad spännande att du också är i början av processen. Jag håller verkligen tummarna för dig och önskar att du ska lyckas! Jag har klarat av fredagen så här långt och känner mig nöjd men trött. Imorgon ska jag ut och springa en rejäl runda. Tack för att ni bryr er. Det känns så skönt att inte vara ensam.

Bra, bra att du tagit ett stort steg fram. När suget kommer, för det kommer komma så skall du tänka på hur bra du haft det när du varit nykter. Gör något som får tiden att gå. Ta en dag i taget. Du har klarat av den första värsta tiden.

Svanen

Jag är också trött "Alla dessa dagar" eller rättare sagt jag är helt slut just när jag vaknar, drömmer konstigt, sover oroligt. Känns som om jag är mer trött nu än någonsin. Man undrar när man ska få den där bonusen att vakna urpigg och bara skrika "vilken fantastisk dag" - men den dagen kommer om man ska tro forumet här;-). Får däremot mer energi under dagen och ägnar min ventil åt långa promenader eller att greja i trädgården. Häng i!

Nyckelpigan

Välkommen hit! Ja, man får massor av stöd här! Jag började min nykterhet för 5 veckor sedan men tog ett återfall för en vecka sedan, vilket bara gjorde mig mer beslutsam om att jag vill leva ett nyktert liv! Styrkekram

Alla dessa dagar

Tack vad härligt att känna sig välkomnad och sedd av er!. Vi får hjälpa varandra. Det är nu söndag kväll och jag har glädjande nog klarat av helgen. Ibland känner jag eufori och lycka över denna nyfunna frihet från alkoholen. Emellanåt känns det tråkigt och meningslöst...jag tänker att...jaja bara en vecka. Är det nåt o skryta om? Förr eller senare åker jag dit igen,...
När de negativa tankarna kommer försöker jag tänka att...bara jag gör rätt nu. Idag. Denna stunden, så blir det bra. Jag försöker också träna så ofta som möjligt och sen att jag inte vill komma hit till denna tråd och säga att jag misslyckats, gör att jag får kraft. Svanen, du började ju ungefär samtidigt. Hur har du klarat helgen. Har det gått bra? Ni som varit nyktra i flera veckor eller månade, kan ni beskriva vilka fällor som dykt upp för er och hur ni hanterat dem? Skulle vara jätteintressant att få höra era berättelser,

Alla dessa dagar

Pust...idag känns det jobbigt! Irriterad! Fan får man inte ha nåt kul i livet?? Någonsin?? Jag vet jag vet...A-jävulen talar, men det känns tomt utan min gamle vän och följeslagare....som visserligen vill döda mig långsamt, men som jag också haft så trevligt med emellanåt. Måste hitta på nån aktivitet snabbt så jag distraherar dessa tankar...

edde

Nu är snart dag två slut. Vi har grillat och jag drack citronvatten med abstinensen på topp. Vill nu bara att den ska ta slut men en lång natt väntar. Känns trots allt skönt att ha kommit in på den här sidan. Försöker gå ut på mitt uppdrag flera gånger för att inte tappa fokus på varför jag fösröker ändra mitt drickande. Det hjälper att läsa alla era kommentarer så tack för idag. edde

Alla dessa dagar

Bra jobbat edde! Känn dig stolt! Ta befälet och låt inte lille alkoholdjävulen komma till tals. Munkavle på fanskapet!! Kämpa på!

Svanen

*Alla dessa dagar" - Häng i! Nä, jag feijade... Vill gärna följa dig, fortsätt skriv av dig! :-)

Wavzovski

Tanken bara att du har bestämt är ett stort steg, och det kommer att komma de dagarna då du känner ett sug, kanske ett enormt sug. Det är så olika på olika personer. Jag har snart varit nykter alkis i ett år och känner än idag sug efter starköl eller folkisar (pissöl) som jag kallar dem.

Och ja, man mår mycket bättre mentalt och slipper ångesten/minnesluckorna. Jag har två hjärnspöken. Den ena är Tor och den andra är djävulen, och det är djävulen som säger - "kom igen nu din fjolla. En jävel kan du ta". Jag har i alla fall hållit mig ifrån alkoholen och kommer att fortsätta med det.

Du är varmt välkommen hit. Vi alla har olika erfarenheter och dylikt.

Lycka till!

Alla dessa dagar

Tack så mycket för välkomnandet. Starkt jobbat att du klarat detta så länge. Du kanske kan hjälpa mig med vilken strategi man kan använda i situationer då man utsätter sig för frestelse. Jag och resten av familjen har fått ett par inbjudningar framöver då jag vet att det kommer finnas med mycket alkohol. Helst hade jag undvikit detta men i något fall är det nästan ett måste att jag behöver tacka ja. Dit vi ska (detta är två tre veckor fram i tiden) ligger nära bostaden så jag kan inte skylla på att jag kör och det är ingen människa som tror att jag har problem (och jag vill inte att någon ska veta heller) då jag aldrig gjort bort mig eller blivit okontrollerad trots de kopiösa mängder jag kan inmundiga. Hur gör man när man sitter bland glada festande folk o har sagt att nja ikväll dricker jag inte....har du nåt knep? Jag har så lätt att dras med i stämningen. Superrädd att jag kommer falla där...

Alla dessa dagar

Nej...fan vad ledsen jag blir! Varför blir jag det? Vi känner ju inte varann. Men vi började ju samtidigt. Kanske därför. Jag känner kanske igen mig i dig. Det känns verkligen sorg i mitt hjärta. Jag vet ju hur jag själv skulle känna morgonen därpå och gissningsvis känner du som jag skulle gjort..det där FAAAN, inte nu igen!
Men vet du vad! Du samlar ihop dig o när du är redo, så tar du en ny match med A-fanskapet o nitar den satan! Eller hur!?

Wavzovski

Det jag gjorde var att fortsätta gå ut på puben med vännerna (utan att förtära alkohol). Självklart så frågar de "varför dricker du inte?" "ska du inte ha en öl eller två?" "Nej, jag känner att det blir ingen alkohol ikväll" svarar jag bestämt. Jag drack soda/kaffe under den blöta kvällen. Samtidigt så blev det lite roligare och se de övriga av vännerna blir fullare och fullare, för då blev man påmind om det, och hur man själv blev när man var full och tänker till ordentligt ytterligare en gång. Man ser saker & ting på ett annat perspektiv nu när man är nykter.

Jag väntade med att gå ut med nyheten att jag är "nykter alkoholist" till de övriga av vännerna och släktingarna. Jag sa helt enkelt att "jag dricker inte, jag är nykterist." Det blev inga komplikationer därifrån. Jag drog en "vit lögn" och sa att jag hade sett alldeles för mycket skit när folk förtär alkohol.

Efter c:a tre veckor så gick jag ut med nyheten att jag är "nykter alkoholist". Då en av dem frågade mig "men du har väl aldrig haft problem med alkoholen?" Men när jag väl var aktiv så fick jag höra det ganska ofta, att folk tyckte att jag drack alldeles för mycket öl.

När det gäller i ditt fall så vänta annars med att berätta det till de övriga av dina släktingar/vänner. Berätta det när du själv känner att tiden är inne. Håll dig till läsk/soda/alkoholfri öl. Alkoholfri öl är faktiskt gott. Det finns faktiskt en öl som innehåller 0,0% kommer dock inte ihåg vad den heter.

Det här med tips är jag inte så värst bra på, utan då delar jag med mig min berättelse där folk kan ta lärdom av. Men jag försöker så gott jag bara kan.

Nyckelpigan

Jag känner igen mig i det du skriver, med blandningen och växlingen mellan olika känslor. Jag känner inte heller att jag vill gå ut till alla om varför jag inte dricker. Vissa situationer försöker jag undvika nu i början men andra går inte. Vi hade en planerad resa och då sa jag att jag inte drack för tillfället eftersom a triggar min migrän (iofs sant), andra säger att de har en vit månad eller att de tar någon medicin (Flagyl t ex, antibiotikum som har antabus-liknande effekter). Gör vad som känns bäst just nu, det viktiga är att du håller dig ifrån a och om det känns bättre att ha en "anledning", unna dig det så du tar dig vidare. Det finns många tips i andra trådar, tyckte följande var rolig; "nej tack, jag dricker bara upp det". Jag ska på stor fest på lördag och tänker dra migrän-kortet, har ingen lust att berätta för alla (jag känner bara ett fåtal där) under en fest, då vill jag ha roligt (och de andra också). Blir spännande att se hur det blir att vara helt nykter...

Håller med om att det är min ensak om jag dricker eller inte. Jag har sagt att jag äter medicin, detoxar (det kräver i så fall att man även avstår te/kaffe), eller att jag gör ett uppehåll för att testa hur jag mår utan. Vissa behöver lite fler förklaringar än andra helt enkelt, tror dock att det i de flesta fall rör sig om de som dricker lite i överkant själva. De andra blir inte så provocerade.

Och eg borde det väl eg vara ett större problem att man dricker än att man inte dricker. Nu när jag faktiskt har bestämt mig för att sluta helt i alla fall en längre period, så känns det inte så jobbigt att tacka nej. Det är eg inget konstigt med att man väljer bort, men om man känner att det blir ett alldeles för definitivt beslut om man börjar tacka nej ute eller hos vänner, då är det svårare. Men bestäm dig - du kan ju köra vit månad ursäkten, tränar inför ett lopp, ska köra dagen efter - om du inte dricker så kan du ju faktiskt det också. Men bestäm dig innan och stå fast.

JohannaJ

Jag har varit på 2 fester sedan jag slutade dricka för 3 veckor sen och ena festen drack jag mineralvatten i vinglas, Ingen frågade vad det var jag drack.. Hade roligt fast åkte hem ganska skapligt, tog fram bilnycklarna och de frågade men "ska du köra".. Då berättade jag att jag druckit vatten hela kvällen :)
Andra festen drack jag Sprite zero i vinglas och berättade att jag inte vill dricka när de frågade, De är närmare tjejkompisar så lättare att berätta att jag inte ville dricka. Har tänkt lite också på om man ska gå ut på krogen. Det finns alkoholfria alternativ och man kanske inte behöver göra en så stor sak av det tills man känner sig redo för att berätta.. Bara beställa alkoholfritt vin eller öl. Eller en läsk :)

Välkommen hit och lycka till :)

Alla dessa dagar

Jag blir så stärkt och det känns så självklart hur jag ska agera när jag läser era tips, så jag tänkte leende att jag borde bjuda med er på tillställningarna jag ska till....bara för säkerhets skull. Sen associerade jag till den där reklamen för hundra år sen för ett ölmärke - TT - om ni minns. Grönklädda män i TT tröjor kidnappade äkta män som hade det tråkigt hemma med familjen och tog med dem på fest där man såklart drack TT med sina vänner o blev lycklig. Jag hade behövt att när jag är på fest och nääästan faller för frestelsen så kommer ett gäng med AA tröjor inspringande på festen o kidnappar mig...HA HA HA