Ångesten tar mitt liv...

..hur gör man för att bli fri drickandet?

Och ett enkelt svar är att det inte finns något enkelt svar på den frågan, alla dricker vi på vårat eget vis.
För att fira, koppla av, berömma sig, det är jag värd, för att jag är glad, ledsen, förtvivlad, stressad, sorg, rädd, uppåt, nedåt, orolig, svag, stark, forcerad, dämpad, arg, eller helt enkelt för att det är fredag, lördag eller vilken annan veckodag som helst.
Vissa dricker för mycket offentligt och mår dåligt för det, andra dricker bakom stängda dörrar och mår dåligt för det, för deras barn, älskade och anhöriga, kollegor.

I min värld så är ett erkännande det första man behöver gå igenom, inte alkis???
Nähä, men beroende av alkoholen då, låter det finare?
Hursomhelst behöver man förstå att det finns inget sätt att kunna fortgå på det sätt det har gjort på sistone, att ge upp sitt försvarande av sitt drickande, det finns inget försvar kvar.
Ge upp!, låter det uppgivet?
Ja det ska det vara, för lämnar man minsta lilla bakdörr öppen, en smitväg eller en sorts genväg, så är man helt enkelt rökt.
Man måste bara helt enkelt....ge upp, och förstå att man är förslavad under sitt drickande, det kan inte fortsätta så här för det kommer bara att bli värre och till slut gå åt h..te...
Släpp garden och sluta slåss mot dig själv, du lurar dig själv varje gång och tror att det ska bli bättre, blir det verkligen bättre, ärligt nu?
Nej självklart blir det inte det, andra kan dricka alkoholen....men inte du, du klarar inte av att hantera dess mängder som andra kan, du är annorlunda men inte unik, vi är många.

När man har givit upp eller nått botten som vi brukar säga här, då finns det bara en väg, och det är uppåt, en förändring..en förbättring?

Själv brukade jag försöka analysera exakt vad det var som gjorde att jag drack, påbörjade drickandet och varför jag hela tiden drack för mycket.
Vad var mina orsaker?, mina ursäkter kanske är en mer riktigt analys.
Varje gång det höll på att spricka så tänkte jag...men vänta jag hade lovat mig själv, inte för alltid men för en överskådlig tid, vad som än händer...så håller jag mig nykter, alltid!
Pang jag gick på en mina, och vad gjorde jag, inte det jag brukade, falla tillbaka i gamla vanor, utan jag avvek ifrån mina gamla upptrampade stigar.
Uppfann hjulet på nytt?, ja för min egna del, jag uppfann nya sysslor som skulle bryta mot det invanda tänket.
Om det är fredag och hemgång ifrån jobbet och det alltid inkluderade hämtmat och ett bolagsbesök, så blev det varken pizza eller öl, utan....något annat.
Förändra tankegången, ändra viljan och vanan, byt ut mot något annat, om det inte är något bättre så är det ändå bättre an mot att dricka alkoholen.

Så bryta vanans makt över dig, analysera varför du väljer att dricka alkoholen.

Sätt upp mål, hur länge ska du hålla dig vit, några dagar funkar inte så vidare värst, sätt ett längre mål så att du inte går i dvala under tiden, härda ut.
Tänker du efter en tid provdricka?, sätt en händelse på vad som ska hända om du då inte klara av av att hantera drickandet då, dubbla den vita tiden nästa gång?
Det handlar inte om att straffa dig, utan att undanhålla dig frestelserna, du skyddar dig själv, okey?
Sätt mängder med absoluta volymer eller antal, sätt riktlinjer som ingen, inte ens du får bryta, för vem är det du lurar, egentligen?

Belöningar?, jajemen, massor och ofta...men inte med alkohol, biobesök, bullar, choklad, precis vad som helst, så länge det inte innehåller....just det....alkohol.

Svårt att klara av fester, gå inte då till en början, men du fegar ur och blir en tråkmåns.
Gå istället och ljug, precis så mycket du vill, allting är rätt så länge du står upp för dina ideal, och tror på dem.
När du blivit lite sturskare, säg som det är, att du tagit en vit period för att det har blivit lite väl mycket på sistone, och du...TRO PÅ DIG SJÄLV!
Om du flackar med blicken, talar lågmält så blir du snabbt rovdjurens nästa mål, stå på dig, ingen ruckar på ditt beslut, för det är DITT BESLUT!
Gå därifrån om du känner dig obekväm, alla medel är tillåtna, även om du måste ljuga, huvudvärk typ.

Offra inte dig själv med att dricka ljummet vatten istället för alkoholen, piffa dina drinkar med sådant som kostar minst lika mycket som din alkohol skulle ha kostat.
Köp dyr läsk, energidryck, citroner, is, paraplyer och sugrör i vackra glas på fot, because you are worth it!, snåla inte med substitutet.

Var stolt nykterist!, ingen som kallar sig själv vän kritiserar dina val, utan accepterar dig för precis den du är, oavsett vilka val du än väljer.
Ja det kan hända att du får justera din närmaste vänkrets, för vilka umgicks du med på sistone, dina krökarkompisar?, eller hur?

Det finns inga genvägar, men det finns omvägar, ta dem.

Faller suget på, gör något annat i demonstrativt läge i minst en timme, är suget kvar, envisa tanke, gå och lägg dig, i morgon är det en ny dag.

Byt ut och tänk om, precis så länge som det behövs, en bra tanke att tänka på när det känns som besvärligast.
Skaffa dig en hobby, lätt att säga, men det handlar om att lägga tankarna på någonting nytt, det behöver inte vara just en ny hobby, en ny vän kanske?

Köp något dyrt du har längtat efter väldigt länge, tänk på alla pengar som du inte har lagt på alkoholen på sistone, du hade råd va?
Lätt också att komma ihåg vad det var som sponsrade just denna pryl i efterhand om du känner suget., tänk om, tänk nytt!

När tiden har gått ett tag, jämför vad du har nu, och vad du hade då, bakfylleångest räckte bra för min del, dit vill jag aldrig tillbaka till.
Kvalitetsmärk det som är bättre nu, sätt ett värde på det, glöm inte bort det när vanan börjar klappa dig på axeln igen, värdera det nya.
Glöm inte känslan och säkerhetskänslan, du börjar kunna lita på ditt egna omdöme bättre nu va?
Befrielse att inte behöva vara slav under alkoholen, inte behöva tänka på att det ska finnas tillräckligt hemma hela tiden, handla på bolaget, helg igen!
Din dryck finns i närmaste Ica eller Coopbutik, goda juicer t.ex.

Smaka på livet, var inte rädd för det nya, släpp komfortzonen och tänk utanför ramarna, ta en promenad för f-n, ja just nu!, i skogen, upplev något nytt, ta bilen en mil bort först.
Ta en hotellnatt i en närliggande stad, sug in atmosfären, bara vara och njut av tillfället, här och just nu.
Yoga, testat det, näha varför inte det, har du någon egen uppfattning eller har du hört av andra, kanske egen erfarenhet skulle vara mer värd.
Samtalsterapeut, att få tömma ur en massa hjärnspöken, guudars vad skönt det kan vara, finna orsaker till varför just du dricker?

Det handlar i korta drag inte om att sluta dricka alkoholen, det handlar om att göra en helomvändning i livet och sluta värdera saker som du värderade högt förut.
En livskris, ja kanske, kalla det vad du vill, ett uppvaknande skulle jag vilja säga, vända blad och gå vidare i livet...
För det här med alkoholen, det var ju ändå jävligt överskattat, eller hur?

Berra on the move...

Stingo

Den hör definitivt hemma på listan över "Berras Bästa". Och det är inte litet det.

PP

Jag har ju redan berättat att du har en mycket stor del i att jag nu sedan en ganska lång tid lever utan alkoholen.
Du är den bästa av förebilder och inspiratörer, tack för det!

//PP

Rickard

Hej Berra,

Det du skriver passar in på mig helt och hållet.
Skönt att veta att fler har det som mig. Lycka till med de kristallvita veckorna

Rickard

..trodde inte ni skulle sakna mig, har lite medvetet hållit en låg profil när jag tycker att det pågår en febril verksamhet ändå på forumet med många nya besökare.
Hinner knappt läsa ikapp alla inlägg trots att jag är inne flera gånger om dagen, glad att det finns, tråkigt att det behövs.
Vi är alla i lite olika faser på vår väg bort ifrån alkoholberoendet, med eller utan återfall, man snubblar ibland men viktigast är att man orkar resa sig igen borsta av sig om knäna och ta riktning åt det håll man var på väg emot, enträget och tjurskalligt och i vetskap om att enbart jag själv kan påverka slutresultatet.
Man är lite bortskämd med att någon annan tar ansvaret för jobbiga saker, typ att storebror går in och hjälper en på traven, såsom sjukvården.

Det händer massor av händelser i mitt liv just nu, saker som jag inte kan gå in på här utan med risk att röja min identitet, men det händer grejer.
Jobbar sista natten i morgon innan en tre veckor lång semester tar vid, har gått in för en kille som är ledig och det är faktiskt väldigt slitsamt att byta arbetstider,
Hela min dygnsrytm är helt fucked up, och familjelivet likaså, känner mig som en inneboende i familjen, vi hörs enbart per sms....
Ungarna flyger land och rike runt, de har fullt upp att umgås med sina kompisar och gör det väldigt intensivt just nu på sommaren.
Söndagar är faktiskt bäst, det är i stort sett den enda gången vi äter en middag tillsammans, då återgår man till veckorutinerna igen.

Har hunnit bälga i mig en 1/3 flaska Briska med 4,5% alkohol i, trots att jag frågade bartendern om olika alkoholfria alternativ, skulle vilja slita av honom huvudet!
Jag och en vännina (tillika bilförare) satt på uteserveringen och kände en bekant frän doft/smak i halsen efter att tagit några klunkar ur glaset.
Gubbglasögen bekräftade våra misstankar, det stod inte 0,5% utan 4,5% längst ner på etiketten, det blev ett bryskt besök vid baren strax därpå.
Efter en stund så kom det en förhatlig "mysighetskänsla" i kroppen, ungefär som just nu så mår jag väldigt bra, förstår att man torskar på den om och om igen.

Försöker annars varva ett högt livstempo med lugnare dagar och i möjligaste mån njuta av livet i den här hittills väldigt konstiga sommaren, det är som en gammal bil som aldrig vill komma igång med startmotorn, det bara tuggar och tuggar...
Livet förändras och jag anstränger mig i det längsta att försöka acceptera förändringarna, men det är ganska så jobbigt att ständigt behöva kompromissa om en massa lösningar.

Vet inte riktigt vad jag vill med framtiden just nu, men det fina i kråksången är jag jag är öppen för förslag när man inte har låst sig i tankegångarna.
Det kanske inte blev som jag hade tänkt mig, men det blir det ju sällan också, skulle kanske ha blivit tråkigt om allt föll på sin plats hela tiden.
Men inga stora katastrofer, inte värre än att man med lite list kan ta sig igenom dem, men det kräver huvudet i topptrim, och då funkar det inte med alkoholen, alls....

Men en slutkontemta skulle kunna vara att jag känner mig så slut i kroppen att jag bara skulle vilja sätta en klädhängare i skjortkragen och hänga upp mig vid hatthyllan för en lång stunds vila, samtidigt som det spritter i underbenen av en massa energi som en rastlös femåring på väg ut på en massa äventyr på sommarlov.
Jag antar att det är en välbehövlig semester som jag ser fram emot, utan alkohol och en andra massa besvär, sjunde semestern blir det i år...

Saknar jag alkoholen, ja det gör jag, för man minns bara det som är trevligt med den, men mina dåliga minnen med alkoholen lyser än så länge mycket starkare...
Så jag väljer bland många andra svåra beslut, att avhålla mig från den så kommer semestern bli något kvar att minnas över, med behag....

De säger att man inte kan påverka sin framtid, det kan man visst, med vettiga val så blir det mycket enklare att orka ta sig igenom det.
Är viljan starkare än orken, är början närmare än slutet, tål att tänkas på.

Berra

Vi slipper bära hem Berra då :) Många kloka ord. Skönast av allt är att vakna pigg efternamn midsommar och tänka på dom som är bakis.

..kunde ha börjat bättre...

Det hägrar baksmälla i luften, ifrån naturen??
Jorå det var rock n roll på himlavalvet igår natt, ett fruktansvärt oväder drog fram och det var rena strobolightshowen under flera timmar med pulserande apregn.
Idag kyligt och mulet, grått och kargt t.om grönskan hänger efter nattens misshandel...
Vaknade kl 10 efter att vi alla pipit iväg tidigare från jobbet i en kollektiv massflykt då alla skulle gå på semester.
Frugan låg klarvaken i sängen igår när jag kom hem, som vanligt när det åskar, hon hade lånat in dottern i sängen för att hålla henne sällskap, åskrädd som hon är...

Idag ska jag byta låset på ytterdörren till något superfancy, elektronisk mojäng som styrs med koder och smartphones, vi har tröttnat på att jaga runt med grabben som ALDRIG tar med sig nycklarna när han går hemifrån, han lägger dem hellre i garaget som har kodlås, men den rackarn ballar ur när solen ligger på så då får han sitta i trädgården tills när näste man kommer hem, han är rädd för att tappa dem säger han, och JA...Han är en fullblodsslarver, veti17 vart ifrån han har fått det ifrån. .

Men just nu sitter jag i köket med paddan och kan inte få röven av köksstolen alls.
En stark och het kopp kaffe står bredvid mig och ryker stillsamt i svepande rörelser, ett tomt fat med en uppäten egengjord smulpaj med brontosaurius-rabarber och glass blev min frulle, ja jag vet inte så väldans nyttigt, men ser fördelen med kylskåpsrens större än näringsinnehållet, men är det semester så är det...

Hittade en sådan fantastiskt suverän låt på Spotify, som har gått på repeat nu i minst 20 gånger så fönstrena skallrar...
Lyssna själva så får ni känna på sköna dansmoves, jo jag som aldrig dansar nykter börjar det rycka lite i benen, men så är jag ju ensam också, och har SEMESTER!!!

Allt är tillåtet så länge det inte innehåller alkohol....

https://youtu.be/Sb3XfrCtjVU

God sommar!

Berra

tintin05

Mycket bra skrivet!Mycket att tänka på.......Tack för att detta forum finns till och hjälper.

...smakar på ordet, innehåller mer känslor än verbal information, ledighet är ett annat ord för samma sak, men inte med samma innehåll, sommarlov likaså...
Saker händer, vissa vill man ska hända, andra inte.
Man vill kunna visa upp för andra att man är utomlands på Fejjan med sol och varma stränder, inte en nedspydd tältduk på skara sommarland.
Man visar gärna upp bilder på ett vinglas i en rödglödgande solnedgång, knappast på en trädgård nedsölad med en massa gamla ölburkar och vinflaskor.
Man vill visa upp att man är lyckad, inte förolyckad i ett alkoholberoende.
Ser bilder på förväntningar, många är som en falsk reklamannons, utan någon verklighetsanknytning.
Verkligheten borde vara någon som låg utslagen på soffan med ett utskvimpat rödvinsglas, där början på kvällen startade med en till synes mysig grillkväll.
Så vad är då en semester?
Mästare på att dölja verkligheten för många barnfamiljer! där ena eller båda föräldrarna dricker ohejdat från första till sista semesterdagen.
Idyllen förändrades till något helt annat, kanske ett helvete får några där man räds tiden med hela familjen i en lång ledighet, en enda lång fylla.

Jämför vad min semester betyder för mig, numera...
Jo det är ledighet, med egentid och familjetid, men där jag sitter i positionen att kunna bemästra tiden helt på eget bevåg, jag äger min egna tid, fantastiskt egentligen.
När man ser på den så får den inte förspillas på något helt onödigt, all tid ska vara tid för njutning, i arbete eller slappartid.
Att dricka vore att slösa bort den, på hemska ångestattacker helt i onödan.

Tog med mig min gamla mamma ut till stugan under några dagar, kämpigt när varken ögon, hörsel eller ben riktigt är vad de borde vara, man får ha en stor portion tålamod.
Men när man får höra hennes tacksamhet att få umgås med hennes yngsta sons familj 24-7 så skäms man nästan för sin själviskhet att inte ta sig besväret.
På vägen hem i roddbåten hör man henne säga...."Hejdå landet, hoppas vi får ses igen, kanske detta var sista gången...", och syftar då på hennes vacklande hälsa, hemska tanke.
Man blir ledsen i hjärtat när hon tänker så, och vem vet, kanske det är närmare verkligheten än vad man vill tro, hon har en otrolig mental närvaro min lilla gamla skröplig mamma.
Älskar henne, trots att man kan reta sig på hennes upprepningar som naturligtvis beror på hennes avtagande minne.
Hon är den sista som kan berätta om mina pinsamma barndomsminnen för mina barn, och det får hon gärna göra, de uppskattar att få höra om deras klantiga pappa.
Samma person som säger att det snurrar till i huvudet när hon har fått en enda grogg och sedan säger att det räcker med dricka kaffe för hennes skull, hon är ärlig.

Vädret suger och det är ingenting någon kan rå på, bara att acceptera läget, det gav oss många timmar runt det lilla trånga middagsbordet att umgås vid hela familjen.
Tidiga kvällar när man i ficklampsbelysning fick leda sin mamma i armkrok över blöta stenar och halkiga rötter för att det var dags att gå och lägga en gammal människa.
Hela familjen kom i säng i tid för att sympatisera med en trött pensionär, och det gjorde tidiga mornar också vilket var bra för oss alla.

Var det dåligt?
Ur ett highlife synvinkel så var det ju inget råparty precis, men det gjorde åtminstone mig gott.
En annorlunda start på zämstrn, men det gav mig en härlig känsla av samhörighet som vi inte gör allt för ofta, förändringar är bra.

Jag mår bra, och min tid är dyrbar, slösar bara bort den på något som är värt något, min tid med mina kära.
Det får kosta mycket och gärna, inte tiden med alkoholen, det är att kasta grus i maskineriet...

Lev!, och lev nu, imorgon kan det vara försent....

Berra med hög närvaro

Klockan närmar sig Tisdag men bara några minuter...
Sitter i stugan med hela familjen, det är kolsvart ute och en deckare skramlar på teven.
Det är familjemys varje kväll med godis och snacks när det är semester, frugan drack ett par glas vin till grillmiddagen, det var allt för idag.
Vi åt med svåger och svägerskan och deras barn som bor i stugan här bredvid, men det var första gången vi umgicks på tre dagar, annars bara ett glatt hej när vi syns på vägen till eller från utedasset, annars har vi levt som två separata familjer, ganska skönt att kunna hålla distansen emellanåt.
Men vad blir middagen annars?, bara en repris...
Fruarna skramlar med disken, gubbarna hamnar framför teven där svågern eller barnen har kontrollen över fjärrkontrollen, och det blir bara sport, en j..ans massa sport.
Lider fram tills frugan säger...nähä!, dags att röra på sig, och jag är inte sen att hänga på, hem till vår lilla frizon med familjemys...

Inget är som det var förr, och jag är så evigt tacksam...
Inget fyllebludder långt in på småtimmarna, inget kräkandes i grönsakslandet innan eller under sänggåendet...
Ingen baksmälla med morgonkaffet inpå eftermiddagen...
Jag är fräsch hela tiden i kropp och själ, mår förvånansvärt bra...

Okey, det knakar misstänksamt i ben och leder, har jobbat som en idiot med årets semesterprojek som i stort sett redan är i hamn.
Det sticker i alla av mina lemmars hudytor efter att ha sågat glasfiber med cirkelsågen oavsett dusch eller inte, håller på att bli tokig!
Men....är sjukt nöjd med vad vi har hittills lyckats åstadkomma med byggnationer och har nästan 2/3 kvar av semestern.
Imorgon tar vi ett avbrott i allt arbete och åker på en liten tur till närmaste större stad för lite shopping, hela familjen, och visst det innehåller material för mer byggnationer.
Men på något sätt så har jag kontrollen kvar, ledbruten eller inte,...
Det hade jag aldrig när jag drack alkoholen...
Nu går jag och lägger mig för att jag är fysiskt slutkörd, inte ledbruten i själen...
Det är en himla skillnad...
Nä förresten det är en sjuhelsikes skillnad....

Berras bygg och renovering AB.

..det där var din semester...

Ha nejdå, en vecka kvar, precis...
Hybris?, jo lite men dessa två veckor hittills har varit helt perfekta, är helt med i tiden, de har känts jättelånga..faktisk!
Annat var det när man drack, man höll ingen kolla på vilken dag det var, var ständigt förbannad att ytterligare ett par dagarna hade förflutit iväg till ingen nytta...
Har ingen direkt koll nu heller, men det rasar inte fram, och har heller inte långtråkigt.
Det är skillnad på nyktra semestrar!

Har haft en massa folk på besök, vi var 12 st till frukost i morse bara i vår lilla stuga, folk överallt.
Det är roligt men blir jobbigt redan efter två dagar, jag behöver mina vilopauser, det kryper i mig efter ett tag, vill bara att gästerna ska åka hem, nu?,
De har haft en väldans tur med vädret dessa tre dagar var de enda utan regnskurar.
Trött på att äta grillat, en rökt lax med stuvad spenat med ägghalvor blev en supermiddsg för bara frugan och mig ikväll.
Har lyssnat på hur våra gäster har fyllnat till med rosevinet som största bidragsgivare, oskyldig säsongsfylla?, nej knappast.
Fyllan är alltid densamma, bara orsakerna och tillfällena som är olika.
När man lyssnar på hur en tandborstning tar en kvart och hur ett handfat kan se så nergrisat ut på morgonen då grisen fortfarande sover, man städar bort deras ångest över att behöva bevittna sina sista gärningar innan de somnade, man gör ju egentligen väldigt fel, låt dem sona sina "brott".
Men det är väl värden och värdinnans lott, att behöva städa upp efter sina gäster, dammsuga och diska, byta sängkläder och plocka ihop kvarglömda grejor..
Det tog dryga tre timmar idag, ungdomarna grisar ner värst, förväntar sig att deras föräldrar ordnar upp efter dem, men de hade ju semester...hos oss....!
Att ha semester vid sin sommarstuga har faktiskt helt olika innebörder för de som äger den och de som gästar den, ibland ljuger vi om vi är ute eller inte.
Varför?, det innebär rätt mycket jobb som våra gäster inte fattar, att släpa ut all dricka och sedan släpa hem panten, tvätta sängkläder och handdukar osv...
Men som sagt det är kul också, men inte alla på en gång, vi vill också få lite ledighet mellan alla byggprojekten.
Nu sitter vi framför teven med ett kylskåp som gapar tomt, dags att börja trappa ner på mängderna nu när högsäsongen är över.
Den som inte fick att peta in en kaviartub i ens för ett par dagar sedan, den ligger nu förbrukad i våra utedass tunnor, förgängligheten.
Här vid stugan får man ofta se hela kretsloppet, trädgården skulle egentligen stinka pink efter allt öldrickande våra gäster kissat ut över den, men regnet har hållit den fräsch.
En svart sopsäck hänger på stugknuten med alla tomburkar, ett sorts vakuum efter allt sorl och nattliga skrik...

Lugnet har åter kommit över vår lilla semesternöje, och jag kan ingenting annat än att pusta ut och njuta.
Fullständigt befriad ifrån allt vad bakfylla och ångest heter, min egna förtjänst och vet ni vad?, ...jag förtjänar den och saknar inte alkoholen det minsta.
Det är mina sommarstugegästernas förtjänst, det förtjänar de, alla gånger...

..och så frågar de mig gång på gång, men varför dricker inte du Berra?
Ja varför?

Jag upplever fortfarande nackdelarna med alkoholen trots att jag inte dricker den, men det är därför att min närhet inte ser den, för det är de som dricker den.
Från beroende till medberoende i ett och samma ögonblick, inte samma sak, men nästan.

Det är märkligt hur alkoholen förvrider sanningen, den ljuger oss rakt upp i ansiktet, men inte för de som inte dricker den.

Berra

En måndagsmorgonhälsning bara, fick ett litet saknar-Berras-söndagskrönika-anfall till morgonkaffet:) / mt