Hej..Jag är ny härpå forumet.
Läser inlägg och tänker...va, har jag skrivit det här!! Visste inte att livet med en alkoholist ter sig likvärdigt hos så många.

Mannens drickande har pågått säkert hela hans liv...självklart vet jag inte hela hans historia men genom åren har det berättats en hel del.

Fler tillfällen än jag kan räkna har han supit sig full. Jag är i högsta grad medberoende. Jag är den enda som fortfarande inbillar mig att han kan sluta dricka för mycket.
Hans gräns för "normalt" trevligt beteende går vid 3-4 starköl. Efter det börjar föreställningen med Dr. Jekyll och Mr. Hyde.
Nu kommer alla pikar, elakheter. Finns inga gränser för vad han kan vräka ur sig. Om jag väljer att vara tyst..ja, då kanske det passerar någorlunda smärtfritt men mitt magont av hur äcklad jag är kommer tyvärr ut i en munsvada jag inte ens vill kännas vid.
Vi har varit ett par i 20 år. Han har druckit alla 20 men starkt ökat intag de senaste 10.
Jag får frågan ..varför stannar du med honom?. Genast kommer jag i försvarsställning.
Helt ärligt är att jag inte har något svar.
Jag vet inte längre vad jag vill.
Jag vet inte hur man lever i en "harmonisk" familj..
En av mina väninnor valde bort mig i februari, Svarade inte när jag ringde,svarade inte på chatt osv. För några veckor sedan bjöd hon mig och ena sonen på middag. Hennes son o min är bästa vänner.
Efter nån timme frågade jag varför hon inte besvarat mina samtal osv. Hennes svar kom som en käftsmäll..Jag orkar inte se och höra hur din man gör dig så liten och hur illa han behandlar dig.

Ja, nu den här helgen tycks gå i fyllans tecken..igen. Jag reagerar med ont i magen och blir så f-bannad.
Nu är jag tyst.

Fy fasen. Vad gör man om man mår psykiskt ila? Du måste ta hjälp. Det är inte ok att behandla dig illa oavsett vad och hur mycket han druckit. Nu ska jag vara lite grym. Varför stannar du hos någon som sårar dig,när dig sjuk, gör dig illa psykiskt? Jag vet att det inte bara är att gå men något måste du göra vännen. För han kommer aldrig sluta dricka för att du vill eller mår dåligt. Kontakta al-anon finns ju medberoendehjälp att ta. Kom igen nu du måste tänka på dig själv och hur du mår inte din man.

ramona

tack aeromagnus..du har så rätt, så rätt.
Jag har sökt hjälp men är så medberoende och fast i träsket att jag behöver proffs som kan öppna ögonen på mig. Snacka om förnekelsfasen.
Vi har 2 gemensamma barn där den ene har ett funktionshinder och behöver assistans med dagliga livet. Ett överfullt sommarhus som mina föräldrar haft under många år..måste tömmas och säljas. Pojkarna har ärvt ett fint året runt boende som även det behöver ses till och få underhåll osv.
Mycket jobb som jag inte tro mig klara på egen hand.
Om en vecka ska jag dra iväg på en efterlängtad semester. Första rikitiga utan, man å barn å hund, på säkert 19 år.
Mannen ska vara hemma med handikappade sonen vilket kommer att fungera..hoppas jag. Sonen är en ung vuxen som är orolig för om farsan ska dricka när jag är borta.
Jag måste bara få komma iväg och sätta mig själv i första rummet.

Skönt med semester. Jag hoppas du kan ila upp dig. Jag tror inte ett proffs behöver ge dig rådet. Du måste ta steget själv men du måste få hjälp med detta. Dina barn? Någon god vän?

Känner igen allt du beskriver . Tänk att alla el många alkoholister fungerar o tänker så lika. Jag lämnade min sambo för snart ett år sen o jag ångrar mig inte men det är jättejobbigt på många sätt fast jag kämpar vidare o hoppas att allt löser sig till slut.
Styrkekramar till dig<3

Så många gemensamma drag både i alkoholismen och medberoendet. Ramen kan vara en lyxvilla vid havet, ett hus på landet, en tvåa utan hiss på fjärde våningen i ett område där ingen vill bo... åldern kan vara 20-40-60... graden av utsatthet och valmöjligheter skiljer sig förstås... MEN mönstret i missbruk-medberoende inrymmer samma kännetecken. Ett annat mönster som skymtar här är att de ytterst få män som stiger in hit och skriver om medberoende - de stiger av både forumet och relationen när de ser vad det handlar om. Vi kvinnor... ja vi kämpar vidare och tar (nästan) slut på oss själva i kampen för att alla ska ha det bra.
Fortsätt läsa, fortsätt skriva! Det är möjligt att ta makten över sitt liv! / mt